Dodaj do ulubionych

Czy jest sens przymierzyc zly obwod dla miseczki?

30.03.08, 20:39
Znalazlam ostatnio u mnie w miescie sklep, ktory sprzedaje Freye, Fantasie czy
Chantalle (niestety Panache chyba nie) i babka ma mi zamowic stanik w moim
rozmiarze, bo oczywiscie 30 byla chyba tylko jedna i z miseczka FF, z
Fantasie, a ja potrzebuje, chyba, 30E albo F. No i wlasnie moje pytanie jest
takie - czy jesli z tego modelu beda mieli 32D, to czy warto jest przymierzyc,
zeby zobaczyc, czy ta miseczka bedzie dobra? Wiem, ze ona by pewnie byla
bardziej plaska, wiec dlatego pytam. A chodzi o stanik ten:
www.intimo4you.com/_,k49/Biustonosz_Antoinette_Barely,t837.html i z
tego, co wiem, jeszcze na forum nie byl opisywany, wiec nie wiem tez, czy nie
jest rozciagliwy (tak mi sie przynajmniej wydaje, ze to byl ten, po paru
dniach juz nie jestem pewna).

Jakos babka sama z siebie mi nie zaproponowala, ze sprowadzi kilka w
sasiednich rozmiarach, ale tak sobie mysle, ze tam moze dzis sie przejde i
zamowie 30E, 30F, 28FF i nie wiem jeszcze, jaki.

Moje wymiary to 73/88, a nosze Tango II 30E, ktore jest idealne i Freye
Polyanne 30F, ktora na poczatku miala sporawa miseczke, ale teraz jest juz
wypelniona (po 3 miesiacach). Znowu Yasmin 30E jest troche za szeroka, zapinam
swobodnie na srodkowa haftke od nowosci i miseczki tez ma troche za duze (nie
nosze jej, zalozylam tylko pare razy na godzine czy dwie po domu i nawet
jeszcze tej plastikowej metki nie zdjelam).

Tak wiec poradzcie, czy jest sens przymierzyc 32D czy DD, zeby chociaz
sprawdzic, jaka miseczke zamowic do tego 30 czy 28? (z zalozeniem, ze jesli D
bedzie dobre, to 30E i 28FF i analogicznie z DD).
Obserwuj wątek
    • abere8 up! n/t 31.03.08, 20:43

• jaagna Re: Czy jest sens przymierzyc zly obwod dla misec 31.03.08, 20:50
      Ale ten model jest dostępny od lipca, więc albo długo na niego poczekasz, albo przymierzysz inną Antoinette (np. Porcelain lub Fondant) czy zupełnie inna Freyę.
      A czy warto? oczywiście! Wtedy łatwiej jest określić czy: zwiększamy/zmniejszamy obwód i zwiększamy/zmniejszamy miskę. Moim zdaniem to niezły sposób (znajome ostanikowuję dając do przymierzenie moje staniki i na ich podstawie wybieramy odpowiedni obwód i miskę).
      • abere8 Re: Czy jest sens przymierzyc zly obwod dla misec 31.03.08, 21:07
        No wlasnie pojde dzis do tego sklepu i zobacze dokladnie, co to za model. To byl
        na pewno jakis nowy i nie widzialam go w sklepach internetowych, bo inne na
        wieszakach to od razu rozpoznalam - Polyanna, Rio czy ten taki bialy w
        czerwono-czarne mazidla. A tego, na ktory mam ochote, jeszcze nie widzialam.
      • kociatko_biusciaste Re: Czy jest sens przymierzyc zly obwod dla misec 31.03.08, 21:23
        Ale czy to nie jest tak, że przy większym obwodzie i odpowiednio przeliczonej
        miseczce, to ilośc cm w biuście jest taka sama, ale więcej wypada na plecy, a
        mniej na biust, i miski będa troche mniejsze niż w staniku z mniejszym obwodem?
        • mauzonka Nie rozumiem... 01.04.08, 00:48
          W ogóle nie rozumiem problemu:) Skoro nie płacisz nic za przymierzanie, ani nie musisz w tym celu podróżować 200km, to skąd w ogóle przypuszczenie, że mogłoby to nie mieć sensu? Oczywiście, że ma:)
          • kociatko_biusciaste Re: Nie rozumiem... 01.04.08, 17:32
            Bo ja tak przy okazji chciałam się dowiedzieć, czy to prawda, co napisałam - u
            mnie nie ma stacjonarnego sklepu z brytyjczykami, więc żeby poeksperymentować z
            różnymi rozmiarami, musiałabym zamawiać i odsyłać.
            • abere8 Re: Nie rozumiem... 01.04.08, 21:05
              No wlasnie, kociatko_biusciaste - ten 32D niby mial dobra miseczke, ale plaska,
              na pewno moj biust nie wygladal na az tak okragly, jak w 30E czy F. Do tego
              fiszbina celowala troche przed srodek pachy i jak to pani pokazalam, to dala mi
              wyklad na temat jakichs gruczolow, ktore ida przez srodek pachy wzdluz boku i
              bardzo zle jest, kiedy fiszbina celuje w srodek pachy, bo wtedy je uciska
              (sorry, z biologii zawsze bylam noga). No i dodala, ze fiszbina powinna
              przypominac zarys kola - ze jesliby jej linie przedluzyc od tej pachy, to
              powinna objac piers dookola, a jak celuje w srodek pachy, to ta przedluzona
              linia laduje gdzies na ramieniu.

Po co ja sie w ogole bawie z tym sklepem stacjonarnym!? Jeszcze tam pojde
              przymierzyc ten stanik, co go dla mnie maja sprowadzic, ale potem wracam do
              internetu. Nikt mi tam nie probuje doradzac i wciaskac za luznych obwodow, a
              jesli nie jestem pewna, to zawsze jest galeria :-) Zwlaszcza ze ten stanik
              kosztuje NZD90.00, a w tutejszym internetowym sa juz i po NZD60.00 w promocji,
              nie mowiac o eBayu, gdzie kupilam kilka w przeliczeniu po ok. NZD30.00. Ale
              fajnie jest zobaczyc te wszystkie staniki na zywo, a nie tylko na ekranie :-)
    • abere8 Re: Czy jest sens przymierzyc zly obwod dla misec 01.04.08, 11:36
      Hmm, no to tak - poszlam tam dzisiaj i znow nie zdolalam dojrzec, co to za
      model. Na pewno to nie ten, ktory podalam w linku, bo on faktycznie dopiero w
      lipcu wychodzi. Ale naprawde nie widzialam go chyba jeszcze nigdy - Freya,
      miseczki jakby z cienkiej bawelny, bez wiekszych ozdob czy koronek, bezowe (nie
      czepiac sie prosze, lubie ten kolor!) :-) No ale niewazne, i tak nie bylo nawet
      rozmiaru 32, wiec przymierzylam Rio 32D, bo ekspedientka powiedziala, ze ona je
      nosi i bedzie umiala porownac rozmiar miseczki. No i obwod bez zadnego problemu
      zapielam na ostatnia haftke, co bylo do przewidzenia (przypominam, 73/88), a
      pani po wejsciu do przymierzalni przepiela mnie na srodkowa haftke mowiac, ze
      nie musi byc az tak ciasno...

Potem o malo co sie z nia nie poklocilam, bo powiedzialam, ze jesli 32D na mnie
      pasuje, to z rozmiaru 30 powinnam wziac E, a ona sie upierala, ze to DD jest
      odpowiednikiem tej miseczki. Ja jej mowilam, ze miseczki ida co dwa rozmiary, a
      ona, ze co jeden. Normalnie tak mnie swiezbilo, zeby powiedziec, ze dziewczyny z
      forum twierdza odwrotnie, ale nie wydawalo mi sie, ze to bedzie silny argument
      dla angielskojezycznej ekspedientki :-)))

Ale na przyklad ta tabelka: stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html
      moglaby byc dobrym argumentem, gdyby byla po angielsku i z "wiarygodnego"
      zrodla. Skad ja w ogole wytrzasnelyscie? Na stronie Frei nic takiego nie znalazlam.

Stanelo na tym, ze zamowia mi 30E, ale boje sie troche, ze to bedzie
      rozciagliwiec. Zobaczymy. W koncu kupowac nie musze.
      • szarsz Re: Czy jest sens przymierzyc zly obwod dla misec 01.04.08, 12:06
        Pani ma trochę racji, a trochę nie ma. Wg teorii miseczka w 30DD będzie miała taką samą objętość jak ta w 32D. Ale będzie też bardziej naciągnięty obwód, trochę przez to spłaszczona miseczka i może się okazać, że 30DD to mało i trzeba brać 30E. Na forum dziewczyny mają różne doświadczenia z przeliczaniem miseczki do nowego obwodu.
        • mauzonka Tak, to nie zawsze tak działa 01.04.08, 14:04
          Dużo zależy od modelu i biustu: ja np. mieszczę się zarówno w 32GG jak i 30H. 30HH jest na mnie dużo za duże. A kiedy nosiłam 32G, mieściłam się w 30GG, wtedy również 30H było za duże. Ale to nie jest reguła oczywiście.
      • besame.mucho Re: Czy jest sens przymierzyc zly obwod dla misec 03.04.08, 09:39

> Hmm, no to tak - poszlam tam dzisiaj i znow nie zdolalam dojrzec,
        > co to za model.

Może Phoebe?
        www.biel.com.pl/klik/KlikFiles/sklep/zdjecia/klikfoto_shop_414bfa5.jpg
        • besame.mucho Re: Czy jest sens przymierzyc zly obwod dla misec 03.04.08, 09:48
          Albo Millie
          www.biel.com.pl/klik/KlikFiles/sklep/zdjecia/prod_1017.jpg
          Albo (jeżeli lekko usztywniany) Retro.
          • abere8 Re: Czy jest sens przymierzyc zly obwod dla misec 04.04.08, 08:50
            Kurcze, ani Phoebe, ani Millie, bo one oba maja na gorze koronke, a tamten byl
            caly z takiego materialu, jak dol tych dwoch. Retro to na pewno nie byl, bo je
            mam i to na pewno nie byl taki sliski material, tylko wlasnie taka jakby bawelna.

Na metce nie bylo nazwy tylko numer, ktorego nie udalo mi sie zapamietac, bo
            mnie babka zagadywala :-/ No nic, sprowadza mi to 30E za jakies 2 tygodnie, to
            wtedy zobacze, co to bylo. Albo wysle kolezanke, zeby podejrzala, bo ja nie chce
            tam chodzic co drugi dzien :-) A jestem w trakcie nawracania paru osob, to moze
            je namowie :-)
    • abere8 Tabelka rozmiarow 03.04.08, 09:31
      Kto wie, skad sie wziela ta tabelka?
      stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html Czy ona ma jakis swoj
      odpowiednik na jakiejs "oficjalnej" anglojezycznej stronie?
    • wampirek83 Re: Czy jest sens przymierzyc zly obwod dla misec 08.04.08, 08:18
      Ja też myślę, że z całą pewnością sens w tym jest. Ja z moimi wymiarami 66/83
      nie znajdę w tradycyjnym sklepie żadnego stanika z obwodem 60 więc ostatnio
      poprostu poprzymierzalam z większymi obwodami. Z obliczen mi wyszło, że powinnma
      mić rozmiar 60E więc mierzyłam 70C i 75B i o dziwo były dobre:) Nigdy wczesniej
      nie próbowałam mierzyć stanika nieusztywnianego z miseczką C, bo zawsze
      myślałam, co ja do niego włożę. A tu proszę jest co wlożyć:) Terza chcę zamówić
      staniczki przez Internet i sprawdzę, czy moje obliczenia są poprawne:)
      • temperka Re: Czy jest sens przymierzyc zly obwod dla misec 08.04.08, 09:33
        Może to była freya senses
        allegro.pl/item341038559_freya_senses_85f_bialy_na_duzy_biust.html
        • abere8 Re: Czy jest sens przymierzyc zly obwod dla misec 08.04.08, 09:47
          Bingo! Chyba to dokladnie ten, tylko bezowy :-) Mam nadzieje, ze za jakis
          tydzien sie do mnie odezwa z tego sklepu, a jak nie, to znow tam do nich pojde i
          pogadam z nimi :-)

A czy ktos moglby mi w koncu powiedziec, czy jest jakies anglojezyczne
          "oficjalne" zrodlo tej genialnej tabelki ze Stanikomanii?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka