Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 22

30.04.08, 17:05
Zapraszamy serdecznie wszystkie forumki (zwłaszcza nowe), które nie są pewne
swojego rozmiaru.

Prosimy, żeby pytanie o rozmiar wpisać jako odpowiedź na TEN POST!

Wpisz w tytule swoje wymiary!

1) Uwaga - mierzymy się zawsze:
- pod biustem ściśle, na wydechu czyli bez powietrza (i bez stanika),
- w biuście delikatnie, bez ściskania (bez stanika i w staniku, a wpisujemy
większy wynik).

2) Napisz, jaki rozmiar teraz nosisz - możesz opisać stanik, który leży
częściowo dobrze (np. "80E jest mi dobre w miseczce, ale obwód za duży..") i
te zupełnie niedopasowane - a wspólnie spróbujemy ustalić, jaki rozmiar byłby
dla Ciebie najlepszy! :)

3) Mierząc stanik:
- dobrze włóż cały biust do miseczek zagarniając go też spod pach,
- wyprostuj się,
- podciągnij ramiączka,
[sprawdzisz w ten sposób, czy miseczki nie są za małe]
- poruszaj się trochę, poskacz, schyl się głęboko, zamachaj rękami
[Dobrze dobranego stanika przez cały dzień nie trzeba poprawiać - nie
przesunie się, kiedy się schylisz, żeby zawiązać buty, ani kiedy zmieniasz
bluzkę. W dobrze dobranym staniku biust też nie podskakuje, kiedy musisz
podbiec do autobusu].

4) My pomagamy dobrać rozmiar na podstawie SZCZEGÓŁOWYCH OPISÓW, a nie -
fotografii.
UWAGA: nie wysyłamy sobie wzajemnie ŻADNYCH ZDJĘĆ na prywatne maile!
Nie dajcie się nigdy zwieść tekstom w stylu "Podeślij mi zdjęcie biustu, a
wtedy ocenię Twój rozmiar" - TO BZDURY!
Takie próby są oczywiście kasowane, dlatego widząc je od razu należy wezwać
moderatora.

5) Odpowiedzi na pytania, które niemal każda z nas sobie zadawała, są tu:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723
6) W tym wątku doradzają forumowiczki posiadające już pewne doświadczenie.
Zatem wszelkie budzące wątpliwości "rady" nieznanych nam wystarczająco osób
będą kasowane bez ostrzeżenia.

7) Najczęściej podajemy Wam brytyjskie rozmiary staników. Jeśli interesuje Was
również rozmiarówka kontynentalna (staniki polskich czy niemieckich marek)
napiszcie o tym w Waszym poscie, a wtedy podamy Wam oba rozmiary. Jeśli podany
przez nas rozmiar będzie rozmiarem kontynentalnym, a nie brytyjskim -
oczywiście zaznaczymy to w odpowiedzi.

8) Po przekroczeniu 500 postów zakładany jest nowy wątek rozmiarowy.
Poprzednie zostają jako archiwalne i tam już NIE piszemy.

Link do wcześniejszego wątku rozmiarowego jest tu:
21) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78383793

PS. Ostrzegamy przed popadaniem w zakupowy szał od razu po ustaleniu rozmiaru.
Biust w nowym rozmiarze potrafi stopniowo odzyskiwać swoje prawidłowe wymiary,
więc stanik, który kupisz dziś, za miesiąc może już nie pasować. Kupujmy więc
rozważnie!
Obserwuj wątek
    • quintafalsa 67/ 89 (87) 30.04.08, 18:17

Witam Was serdecznie!

Dopiero niedawno pod wpływem forum i blogów zrezygnowałam z jedynie słusznego
      75B ( w którym było mi niewygodnie, ale mimo to nosiłam jak jakieś cielę).
      Mam pod biustem 67 cm, a w biuście 89 bez stanika i 87 w staniku.

Obecnie poszukuję swojego staniczka. Mam co prawda na sobie 70D WiesManna, w
      którym miseczki mam wypełnione,a obwód podjeżdża pod kark - ale po prostu
      mniejszych obwodów nie było w sklepie, a ja już się chciałam pozbyć 75B. Mam też
      wrażenie, ze ostatnio zaczyna bułkować pod pachami, ale akurat zbliża mi się
      okres, więc mam piersi nieco powiększone.

Zaczęłam szukać wśród 65. No i pojawił sie problem, bo zupełnie nie wiem w co
      celować.
      Mierzyłam Arabellę czarno-różową 65E i 65DD, obwód w zasadzie spokojnie zapięłam
      na najciaśniej,ale miseczka na dole była wypełniona, a na górze pustka (w DD
      mniejsza). W dodatku pierś utworzyła kaczy dziobek. Nie było D, więc nie mogłam
      zmierzyć.

Mierzyłam też Allesa Brigitte 65E. Obwód ciasny, ale z piersi zrobił mi dwa
      płaskie naleśniki.

Przymierzam się do sklepów internetowych, brytyjskich, więc proszę o poradę - od
      jakich rozmiarów najlepiej zacząć zamawianie?
      Obawiam się, ze nie uda mi się celować tylko w obwód 28, bo jest bardzo mały
      wybór :(

Chyba że się mylę :D

Dziękuję z góry za podpowiedź.
      • the_mariska Re: 67/ 89 (87) - quintafalsa 30.04.08, 18:53
        Arabella nie dość, że jest rozciągliwa, to jeszcze ma wielkie miski, więc jeżeli
        chciałabyś ją spróbować, to raczej w rozmiarze 60F, a jezeli 65DD było na ciebie
        za duże to być może nawet 60E. Na temat tego straplessa Alles pojawiło się na
        forum sporo nieprzychylnych opinii, więc na razie lepiej go sobie odpuść,
        przynajmniej na razie.

Generalnie, twoim podstawowym rozmiarem będzie raczej 60FF brytyjskie, lub 60F w
        przypadku dużomiseczkowych staników (tutaj przejrzyj sobie wątek o dużo i mało miseczkowcach ).
        Gdybyś chciała kupić sobie coś z polskich firm, to celuj 60G lub 60H.

W twoim rozmiarze nie jest jeszcze aż tak źle z wyborem staników, zobacz co ma w
        28FF do zaoferowania Bravissimo, Figleaves czy na
        przykład e-bay.

Warto też się rozejrzeć po małobiuściastej giełdzie,
        czasem pojawiają się tam bardzo atrakcyjne oferty.
    • lolkalolka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 22 30.04.08, 18:51
      Za radą forumowiczek wpisuję się w tym wątku, choć do bardzo biuściastych to ja
      nie należę ;) Zmierzyłam zgodnie z waszymi wskazówkami:
      - pod biustem: 75 cm (ciasno ale bez przesady, nie ma za bardzo co ściskać, bo
      kości ;))
      - w biuście 90 cm (92 cm w dość grubym staniku więc odjęłam 2)
      - bez stanika nie mierzyłam, ponieważ po ciąży i karmieniu mam takie kłapouchy,
      ze nawet nie wiem w którym miejscu je mierzyć ;(

Na stronie bra fitter wychodzi mi tak:
      Rozmiar brytyjski: 65E (30E)
      Rozmiar brytyjski, stanik rozciągliwy: 60FF (28FF)
      Rozmiar brytyjski, stanik wyjątkowo ścisliwy: 70D (32D)
      Rozmiar polski: 65G

Dodam, ze jak pierwszy raz wstawiałam tam dane, parę tygodni temu, to wyszło mi
      w polskim 70 E, jakoś miałam wtedy więcej cm pod biustem, więc albo się źle
      zmierzyłam, albo schudłam (co jest bardzo możliwe).

No i trochę zgłupiałam :)
      To 65 G mnie trochę przeraża - jak ja się w to wcisnę? :D
      Dodam, że poszukuję stanika na pierwszy raz z nowym rozmiarem, takiego który
      pomoże moim oklapłym piersiom choć trochę wrócić do formy (przed ciążą były
      świetne a teraz to masakra).
      Biorąc powyższe pod uwagę - jaki rozmiar brać?
      Jakby co to mogę jeszcze dodatkowe informacje jakieś napisać ;)

Aha, przed ciążą nosiłam różnie, zwykle 80C. W tej chwili jedyny stanik w którym
      jako tak wyglądam to chińszczyzna z marketu :) Gąbkowe miseczki, co do rozmiaru
      jedyne co jest na metce to size: 36/80 .
      • lolkalolka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 22 30.04.08, 19:49
        Może jeszcze dodam, że biust mam raczej szeroko rozstawiony (staniki z "klipem"
        pośrodku sprawdzały się) i dosyć, hm, jak by to ująć "wąski", mam na myśli
        średnicę (więc chyba mniejsze fiszbiny?)
      • the_mariska Re: 75/90-92 - lolkalolka 30.04.08, 20:21
        Mierząc się w za małym staniku nie powinnaś odejmować tych centymetrów nawet
        jeśli jest usztywniany, bo dużo częściej spłaszczają one biust niż faktycznie
        dodają mu centymetrów. Dlatego na twoim miejscu spróbowałabym raczej
        brytyjskiego 65F (w sklepach internetowych i na ebayu oznaczonego jako 30F).
        Polskie 65G produkują na razie tylko trzy firmy (Avocado, Comexim i Melissa),
        które mają dość nierówną rozmiarówkę, więc jeżeli chcesz kupić coś konkretnego,
        najlepiej spytaj się w wątku producenta o dany model.

Pamiętaj, żeby jako pierwszy stanik kupić miękki na fiszbinach - dopiero w takim
        można dobrze ocenić czy rozmiar jest prawidłowo dobrany. Zajrzyj do tego
        wątku, gdzie zbieramy modele polecane na początek. Przeczytaj sobie też poradnik
        jakdobierać stanik.

Co do szeroko rozstawionych piersi - wiele kobiet przed dobraniem prawidłowego
        rozmiaru uważało właśnie, że mają szeroko rozstawione, podczas gdy nosiły po
        prostu zbyt małe miseczki które wbijały im się fiszbinami w pierś. Wszystko
        niestety trzeba sprawdzić doświadczalnie ;) Skoro piszesz, że masz piersi raczej
        wąskie u podstawy, to może Freya Rio? Wiele forumek bardzo ją chwali jako
        pierwszy stanik. Tylko ten stanik ma stosunkowo duże miseczki, więc jakbyś
        chciała go zamówić, to spróbuj 65E.
        • lolkalolka Re: 75/90-92 - lolkalolka 30.04.08, 20:41

> Mierząc się w za małym staniku nie powinnaś odejmować tych centymetrów nawet
          > jeśli jest usztywniany, bo dużo częściej spłaszczają one biust niż faktycznie
          > dodają mu centymetrów. Dlatego na twoim miejscu spróbowałabym raczej
          > brytyjskiego 65F (w sklepach internetowych i na ebayu oznaczonego jako 30F).

Tylko, że ten stanik wcale nie jest za mały. Przed ciażą może trochę był, ale
          teraz piesi mi w nim "lecą" w dół, a góra pusta, więc można by rzec, że wręcz za
          duży.

>
          > Pamiętaj, żeby jako pierwszy stanik kupić miękki na fiszbinach - dopiero w taki
          > m
          > można dobrze ocenić czy rozmiar jest prawidłowo dobrany. Zajrzyj do tego
          > wątku, gdzie zbieramy modele polecane na początek. Przeczytaj sobie też poradni
          > k
          > jakdobierać stanik.

OK. Dzięki.

> Co do szeroko rozstawionych piersi - wiele kobiet przed dobraniem prawidłowego
          > rozmiaru uważało właśnie, że mają szeroko rozstawione, podczas gdy nosiły po
          > prostu zbyt małe miseczki które wbijały im się fiszbinami w pierś.

Mnie raczej się zdarzało, że fiszbiny wbijały mi się z boku, pod pachą...
          Dobrze wyglądałam w takich, które miały miseczki blisko siebie, a w szerzej
          rozstawionych faataalnie. No ale to przed ciążą, teraz to we wszystkim wyglądam
          źle :(

> niestety trzeba sprawdzić doświadczalnie ;) Skoro piszesz, że masz piersi racze
          > j
          > wąskie u podstawy, to może Freya Rio? Wiele forumek bardzo ją chwali jako
          > pierwszy stanik. Tylko ten stanik ma stosunkowo duże miseczki, więc jakbyś
          > chciała go zamówić, to spróbuj 65E.

Ok. A jeszcze jakieś modele?
        • lolkalolka Re: 75/90-92 - lolkalolka 30.04.08, 21:54
          To jeszcze ja. Próbowałam skorzystać z linka "Dobre na początek", ale odsyła
          mnie z powrotem do strony głównej ;(
    • panna_nie_taka_mloda 73/94 30.04.08, 20:28
      witam serdecznie!
      no coz.. po oswieceniu postanowilam zakupic pierwszy dobry stanik.
      wybralam sie do chwalonego przez forumowiczki sklepu, gdzie pani od
      progu zmierzyla mnie wzrokiem, po czym poprosilam o rozmiar 70e.
      pani bez slowa sprzeciwu podala mi stanik. po chwili okazalo sie ze
      jest za maly. poprosilam wiec o 70f. po zmierzeniu znow okazalo sie
      ze "wylewam" sie z miseczek. powiedzialam, ze prosze o rozmiar
      wiekszy stanik i pani podala mi ponownie 70f z dalii (dalia-kamelia
      big). zdziwilam sie, ale postanowilam przymierzyc. mialam
      watpliwosci,wiec pani postanowila mi pomoc.. "zgarnela" moje piersi
      jeszcze raz do kupy i stwierdzila ze jest dobrze. powiedzialam, ze
      widze male buleczki nad linia stannika, a pani na to (poprawiajac na
      mnie tsanik) ze to nie problem. teraz mam ten stanik w domu i jestem
      trache smutna, bo moglam sprobowac jeszcze staniki z mniejszym
      obwodem, badz inna miseczka, ale trudno..
      moje pytanie to: jaki byscie mi doradzily rozmiar stanika? czy
      powinnam celowac w inna miseczke, czy w mniejszy obwod, czy w ogole
      wszystko pomieszalam..
      przepraszam za elaborat i z gory dziekuje za pomoc :)
      • the_mariska Re: 73/94 - panna_nie_taka_mloda 30.04.08, 20:47
        Co to za sklep z tak 'kompetentną' ekspedientką? Napisz koniecznie, żebyśmy
        wiedziały że nie możemy go do końca polecać osobom poszukującym swojego rozmiaru...

Przy 73 centymetrach pod biustem staniki z obwodem 70 mogą się już po paru
        dniach noszenia zrobić dla ciebie za luźne, dlatego na twoim miejscu od razu
        zaczęłabym od brytyjskiego 65FF (brytyjczycy oznaczają je w sklepach jako 30FF).
        W polskiej rozmiarówce to będą okolice 65H. Przejrzyj sobie wątek o pierwszym dobrym staniku, tam znajdziesz modele polecane przez forumki na
        początek.

Jeżeli jesteś z Warszawy, Krakowa, Katowic lub Zielonej Góry masz szansę na
        naprawdę profesjonalne dobieranie rozmiaru. W innym przypadku przejrzyj sobie
        bloga limonki o stanikowychsklepach, w którym opisane są biustoprzyjazne sklepy internetowe, a
        ostatnio także kilka stacjonarnych.
        • panna_nie_taka_mloda Re: 73/94 - panna_nie_taka_mloda 30.04.08, 21:34
          dziekuje za pomoc
          a sklep, w ktorym zakupilam stanik to "amazonka" na ul. polwiejskiej
          w poznaniu
    • rosalianka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 22 30.04.08, 22:38

To wymiary mojej siostry...jaki staniczek? Z gróy dziękuje za pomoc:)

• the_mariska Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 22 01.05.08, 01:26
        rosalianka, ale ty nie podałaś żadnych wymiarów ;) Wpisz się jeszcze raz to coś
        doradzimy :)
        • rosalianka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 22 01.05.08, 15:12
          O rzeczywiście...coś musiało sie skasować mi :P Te wymiary to 74/97
    • niesia79 75/92 01.05.08, 00:12
      To moje drugie pytanie bo lekko zgłupiałam, jak się dzisiaj wymierzyłam, a na
      dniach chcę złożyć zamówienie w listkach figowych.

W marcu wyszło mi 77/92 i forumki ustaliły mój rozmiar na 32DD lub 30F w
      rozciągliwcach, ale chyba źle się wymierzyłam, bo na pewno nie schudłam od
      tamtego czasu, a w obwodzie pod mniej.

Kupiłam używaną Kikę Avocado 70E i po jednym dniu chodzenia zapinam się na
      ostatnią haftkę. Miseczki się marszczą po zewnętrznej stronie, licząc tak od
      połowy wysokości piersi i lekko odstają na górze, pomogło "złapanie" i doszycie
      górnego rogu do ramiączek.
      Mierzyłam w sklepach kilka 70D (mimo zakazu:)) i 70E. Wyszło że 70D za małe, a
      70 E jest dobre jak stoję nieruchomo tuz po wygarnięciu, jak podskoczę to
      zaczyna odstawać.
      Obecnie chodzę w kółko w tej Kice lub usztywnianym plungu 75B z Atlantica -
      takim z szerokim rozstawem, który co prawda nic nie podtrzymuje, ale jest
      najwygodniejszy i największy z moich starych staników.

Teraz chcę kupić Polyanne jako "standardowy" stanik i coś tam jeszcze i nie wiem
      czy celować w 32DD czy 30F.
      • kasiamat00 niesia79, 75/92 01.05.08, 22:36
        Jeśli 70E robi się za duże po poruszaniu się, to znaczy że biust Ci gdzieś z
        niego ucieka. Zapewne w obwód, czyli to 70 jest za szerokie. Ja bym na Twoim
        miejscu zamawiała 30F, w żadnym wypadku 32. Po co Ci kolejny za szeroki stanik?
    • plazam 89/106 "uszy spaniela" 01.05.08, 00:44
      Witam. Mam biust o kształcie "uszy spaniela":)czyli mówiąc wprost zwisający.
      Ciężko jest mi dobrać biustonosz ponieważ z większości biust mi najzwyczajniej
      wypada. Co robić??
      Wymiary które podałam wyżej wrzuciłam do "kalkulatora" rozmiarów i wyskoczył mi
      rozmiar 80H. I taki też rozmiar zakupiłam. Niestety nie mogę go nosić gdyż
      ocierają mnie jego ramiączka (z boku na wysokości pachwin). Kupiłam również
      biustonosz 90DD i jest to właściwie jedyny dobry biustonosz ( nic mi nie
      wypada:) ). Proszę o poradę jaki biustonosz wybrać.
      Z góry dziękuję i pozdrawiam.
      • limonka_01 Re: 89/106 - plazam 01.05.08, 22:35
        Jakiej marki jest ten stanik o rozmiarze 80H?
        Polski czy brytyjski?
        • plazam Re: 89/106 - plazam 02.05.08, 00:09
          Brytyjski
          • maith Re: 89/106 - plazam 02.05.08, 00:15
            plazam napisała:

> Brytyjski

A to jest zaskoczenie... możesz napisać, jaka firma i który model?
            Bo brytyjskie 80H powinno już na pewno być na Ciebie za duże...
            • plazam Re: 89/106 - plazam 03.05.08, 10:16
              M&S - GG-H Plain Moulded T-Shirt Bra
              Zakupiony na allegro. Używany.
              Nie wiem czy to ma znaczenie ale jestem 3 miesiące po porodzie. Nie karmię
              piersią. Przytyłam około 20 kg. Koszmar.
              • limonka_01 Re: 89/106 - plazam 03.05.08, 11:58
                A więc to M&S. To nieco wyjaśnia. M&S to co prawda brytyjska marka, ale maja nieco inna rozmiarówkę niż mocno przetestowane przez nas Freye, Panache, Fantasie, które w skrócie nazywamy brytyjczykami.

Piszesz, że masz 106cm czyli 42 cale w biuście. Wg rozmiarówki M&S na ten obwód przeznaczony jest właśnie rozmiar 36GG(H). Zakładam, że przyczyną uciskania miski w pachy jest niekompatybilność stanika i biustu. Może po prostu masz wysoko osadzony biust, a stanik jest mocno zabudowany pod pachami.

Co dalej? M&S do sprzedania, szkoda się męczyć. A 90DD też nie polecam, bo jak wiesz 90cm, to nie jest obwód dla Ciebie, gdyż nie zapewnia właściwego podtrzymania biustu (to obwód odpowiada za podtrzymanie, a nie ramiaczka). Powinnaś nosić obwody nie większe niż 80cm, a być może nawet 75cm, wówczas "uszy spaniela" przekaszałcą się coś sensowniejszego. Sugerowałabym Ci zacząć dopasowywanie od miski 80FF lub 75GG w stanikach Freya, Panache, Fantasie, z sugestią raczej na 75GG. Rozmiar będzie Ci się jeszcze zmieniał najbliższych miesiacach z powodu prawdopodobnego spadku wagi oraz zjawiska migracji biustu. Po ciąży zwykle piersi są obwisłe, z czasem to mija, szczególnie, gdy nosi się dobrze podtrzymujący stanik. Jeżeli jesteś z Warszawy lub Krakowa, to polecam Ci wizytę w Peachfield lub Intimo4You, gdzie możesz liczyc na profsjonalny brafitting.
                stanikowe-sklepy.blogspot.com/2008/04/peachfield-stacjonarny.html
                stanikowe-sklepy.blogspot.com/2008/04/intimo4you-stacjonarny.html
                Tu masz wątek z modelami polecanymi na początek
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941
                A tu wątek, jak powienien leżeć dobrze dobrany stanik
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=30489571&a=30489571
                • maith Re: 89/106 - plazam 04.05.08, 00:53
                  Tak się jeszcze zastanawiam... bo 90DD jest na tyle samo co dopiero brytyjskie
                  80G czy 75H. A skoro to jedyny stanik, z którego piersi nie wyskakują (w domyśle
                  jedyny, który nie ma za małych miseczek) to może jednak warto w stosunku do
                  niego samych misek nie zmniejszać... i wypróbować klasyczne brytyjskie 80G (36G)
                  albo 75H (34H)...
                  Oczywiście licząc na to, że ten stanik nie byłby przypadkowo małomiskowcem.

Tak czy inaczej, jeżeli po przymierzeniu któregoś z proponowanych tu rozmiarów
                  uznasz, że Ci ciasno, to nie oskarżaj niewinnego obwodu, przymierz większe miski.

I pamiętaj, żeby mierząc nowy stanik koniecznie pochylić się i wygarnąć sobie
                  wszystko spod pach do miseczek, ruchem masującym.
      • maith Re: 89/106 "uszy spaniela" Plazam 02.05.08, 00:13
        Uszy spaniela? To ta notka została stworzona dla Ciebie :)
        Przeczytaj ją dokładnie i obejrzyj obrazki. I przemyśl opisy do obrazków.
        Notka nazywa się... ups, Pożegnanie z DD :)
        stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html
        Z tego co piszesz wynika, że porobiły Ci się górno-boczne bułki przypachowe. I
        teraz, jak zakładasz za szeroki obwód, to wszystko Ci tam wjeżdża i nie widzisz
        problemu, a problem rośnie. Jak zakładasz dobry obwód (80) i jeszcze
        prawdopodobnie z nadal za małą miską, to nie masz gdzie wszystkiego poupychać,
        więc stworzony wcześniej cierpliwie miesiącami problem pokazuje Ci się w całej
        okazałości.
        Podejrzewam, że wzięłaś europejskie 80H - ma mniejsze miski od 90DD.

Skoro masz niezbyt jędrny biust, to ciężko go prawidłowo zmierzyć. Bo dopiero
        po podniesieniu dobrym stanikiem na właściwą wysokość pokaże, jaki ma obwód...

Biust wypadający z miseczek wskazuje przede wszystkim na za małe miseczki. 90DD
        jest na 112 w biuście. Jeśli ten dobry w miskach 90DD ma w miarę klasyczne
        miski, to powinnaś celować w modele na ten obwód w biuście.

Czyli z brytyjczyków (polecanych tu gorąco :) 80G, a w rozmiarówce
        kontynentalnej 80L.

90 to stanowczo za szeroki obwód - a za szeroki obwód to podstawowa przyczyna
        obwisłości biustu.

Spróbuj zamówić jakiś polecany dla początkujących brytyjski model - np. Freya
        Polyanna, Panache Fiesta, w tym większym rozmiarze
        (80G brytyjskie), licząc, że to w niepełnym pomiarze był problem.

Tylko przymierz go prawidłowo:

-jak prawidłowo przymierzyć stanik?
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847

-w jaki sposób najczęściej się oszukujemy?
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637

A w przyszłości warto przed zamówieniem konkretnego modelu zajrzeć do:
        -Spisu producentów
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955

-Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281

-Wątku o dużo i małomiskowcach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506
        • limonka_01 Re: 89/106 "uszy spaniela" Plazam 02.05.08, 09:34
          Tak jest, jak pisze Maith zakłdając, że miska w 90DD jest odpowiedniej wielkości. Jeżeli natomiast założymy, że dobry jest pomiar obwodu n 106cm, to miska w brytjskiej rozmiarówce wychodzi całkiem inna - 80F. I to by tłumaczyło dlaczego obciera Cię w pachę. Po prostu brytyjska miska 80H jest na Ciebie za duża. Ona jest przewidziana na 116 w biuście i jej krawędź sięga Ci zbyt głęboko pod pachę. Do tego prawdopodobnie fiszbina ląduje na plecach, a na piersi powiewa, niczym falbanka, niewypełniona część materiału.

Wychodzą nam 2 warianty 80G (wg Maith) na 111cm w biuście i 80F (wg limonki) na 106cm w biuście. Decydujące jest,ile faktycznie masz w biuście. Przypomnę, że pomiar w biuście jest wykonywany w staniku, miarka w czasie mierzenia ma być z leciuteńkim luzem i pozioma na całej dłgości.
          • plazam Re: 89/106 "uszy spaniela" Plazam 06.05.08, 08:39
            Witam,
            bardzo dziękuję za porady. Właśnie obserwuję aukcje biustonoszy 80g i 80f -
            angielskich. Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam.
    • bazyliowa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 22 01.05.08, 12:00
      Witam serdecznie
      Proszę o radę .Noszę rozmiar 80 c,moje wymiary to:
      80cm pod biustem i 102 w biuście.
      Skorzystałam z tabeli rozmiarów ze strony
      www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/ i mój rozmiar polski po przeliczeniu to
      70 K .Przyznam ,że ten rozmiar to dla mnie "kosmos".
      Proszę pomóżcie mi znaleźć mój rozmiar
      • limonka_01 80/102 - bazyliowa 01.05.08, 22:59
        Jeżeli chodzi o polską Melissę, to zgadza się. Ale wprowadzę jedną poprawkę, ponieważ w Melissie obwody są dość ścisłe, więc 75 może być wystarczające. A przy obwodzie 75, Twoja różnica obwodów wynosi 102-75=27cm czyli G. Gdyby obwód 75 był za luźny, wówczas pozostaje Ci 70 czyli 102-70=32cm co daje miskę H.
        melissa.nazwa.pl/melissa/polski/menuGl/rozmiarowka.php
        Pozostałe polskie firmy mają rozciągliwe obwody, więc obwód 70 jest jak najbardziej OK. Jednak niewiele znajdziesz polskich firm szyjących takie miseczki. Niedawno Comexim wprowadził je do oferty:
        www.comexim.pl//s.php?id=48#gn
        Polecam Ci którąś z brytyjskich marek Panache, Freya, Fantasie, ale tam odpowiednikiem 70H jest 70G, gdyż jest to bytyjska, a nie kontynetalna rozmiarwóka. Możesz je kupić w kilku polskich sklepach interentowych (Avocado, Peachfield, Intimo4You, Karoline) lub stacjonarnych w Krakowie, Zielonej Górze, Poznaniu lub Warszawie.

• nika.86 72-73/92-93 01.05.08, 14:06
      Jednym z moich pierwszych zakupow byla Polyanna karmelowa 65F.
      Zaczela bulkowac, wiec pomyslalam, ze sprobuje 65FF i zamowilam
      takowa na listkach (rowniez karmelowa). I- co dziwne- po 2 dniach
      od odebrania moge zapiac sie w niej na ostatnia haftke.
      Zastanawiam sie nad sprobowaniem obwodu 60. Zwlaszcza,
      ze w innych stanikach, ktore do tej pory uwazalam za uciskajace
      (z Avocado i Frey'i), rowniez moge zapiac sie na ostatnia haftke.
      I jeszcze odciagnac od ciala.
      (Chociaz nie czulam, zeby mi specjalnie podjezdzaly do gory.)
      Ale wtedy jakiej miski szukac, do tych 60? G/GG?
      Ta Poly mam od 2 dni i juz mi lekko bulkuje przy wdechu...
      A pierwszego dnia bylo ok.
      Czy to ten model tak ma, czy to zalezy od dnia cyklu,
      czy to faktycznie moze isc tak szybko?

Swoja poprzednia Polyanne (65F) z checia bym sprzedala,
      ale nie chce mi sie bawic w allegro (opisy reklamujace,
      zdjecia- wstawianie i komponowanie tego wszystkiego, allegrowe formalnosci),
      a nie wiem jak sprzedaz na tutejszej"gieldzie" przeprowadzic
      w przypadku kogos tak poczatkujacego jak ja.
      Bo, jako, ze nowa jestem- raczej nie mam prawa
      prosic o pieniadze przed wyslaniem.
      A jesli po wyslaniu - jaka mam gwarancje, ze odbiorczyni uisci zaplate?

No i jeszcze jeden problem- w wielu nowych stanikach
      obwiam sie podciagac ramiaczka, bo jak podciagne za bardzo,
      to sie tworza buly naplecne, a czasami nawet i podpachowe. :(
      (Te naplecne- nad obwodem, po zewnetrznej stronie ramiaczka.
      Bul nie ma/sa mniejsze, jesli ramiaczka sa odpowiednio luzno.)
      Dla mnie te buly to cos nowego, jako, ze do tej pory
      "rozpieszczalam" swoj biust glownie w takich:
      www.swiatbielizny.pl/index.php3?action=single&id=10737
      stanikach, ktore byly na mnie za luzne i ledwo trzymaly.
      A skoro byly za luzne, to te buly raczej nie po nich.
      (Watpie, aby w tak luznym staniku biust mi mogl na plecy
      "wyemigrowac". Wiec uwazam, ze co jak co, ale biust to to nie jest,
      a raczej tluszczyk naplecny.)
      Nie chce, aby nowe, dobrze dobrane staniki z kolei
      u mnie "stale buly" wyrobily.
      Mozna cos zrobic z tym problemem?
      • kasiamat00 nika.86, 72-73/92-93 01.05.08, 22:10
        Jeśli 65FF bułkuje, to zdecydowanie 60GG, może nawet H. 60G będzie mniejsze, w
        najlepszym wypadku porównywalne z 65FF. Co do niepodciągania ramiączek - grrr...
        Jeśli stanik robi buły po podciągnięciu ramiączek, to jest _za_mały_. Jak robi
        buły na plecach, to jest za luźny i ciągnie ciało do góry (dużo o tym było na
        forum, poszukaj). Obejrzyj sobie w lustrze na jakiej wysokości masz ten stanik
        po podciągnięciu ramiączek i przed. Tej samej?

> Ta Poly mam od 2 dni i juz mi lekko bulkuje przy wdechu...
        > A pierwszego dnia bylo ok.
        > Czy to ten model tak ma, czy to zalezy od dnia cyklu,
        > czy to faktycznie moze isc tak szybko?

Rozmiar biustu zmienia się w trakcie cyklu i nie mam w tym nic dziwnego. Może po
        prostu nałożyły się na siebie dwie rzeczy i dlatego tak to odczuwasz?

Co do giełdy - możesz wysłać za pobraniem. Poza tym, skąd wiesz, że nikt nie
        będzie chciał zapłacić przelewem przed wysłaniem? A prosić zawsze możesz, tylko
        niekoniecznie druga strona musi się zgodzić :)
        • nika.86 Re: nika.86, 72-73/92-93 02.05.08, 00:18
          Dzieki za odpowiedz. :)
          Mierzylam dzis Freye Rio 65F i Pollyanne 65FF
          z listkow- w obu zapinam sie na ostatnia haftke. :(
          Czyli chyba czas zaczac sie rozgladac w 60kach.
          Ech, a jeszcze 2-3 tygodnie temu 65 mnie cisnelo w obwodzie...
          (Pewnie przez rozpieszczenie poprzednimi,
          zbyt luznymi stanikami w obwodzie dochodzacymi nawet do 80.)

Czyli 60... G/GG/H probowac?
          Jak mocno maja byc podciagniete ramiaczka przy mierzeniu?
          Do oporu?
          (Pollyanna 65FF przy maksymalnym podciagnieciu jest bardzo widocznie
          za mala. Rio 65F- nawet dobre w misce. Ale obwod luzny.)

Wydaje mi sie, ze za kazdym razem mialam obwod na tym samym poziomie.
          Tak to odczuwalam. Ale moze sie myle. Wiec- zdjecia "bul naplecnych":
          Freya Rio, 65F, ostatnia haftka:
          Ramiaczka podciagniete do oporu
          Ramiaczka poluzowane
          Ramiaczka poluzowane na maksa
          Freya Pollyanna 65FF, ostatnia haftka:
          Podciagniete
          Luz
          W 60kach moze byc lepiej, pod tym wzgledem?
          • kasiamat00 Re: nika.86, 72-73/92-93 02.05.08, 12:47
            Czekaj, czekaj, moim zdaniem te staniki z tyłu leżą bardzo dobrze, a
            przynajmniej Rio. Czy jeżdżą Ci po plecach? Bo gdyby tak wyglądały na
            najluźniejszej haftce, to należałoby się cieszyć i nic nie zmieniać :)

Co do ramiączek - tyle, aby się nie wbijały w ramiona. Moim zdaniem najlepiej
            podciągnąć na początku trochę za mocno, a potem poluzowywać aż będzie wygodnie.
            O Pollyannie wolałabym się nie wypowiadać, bo nie mam, ale Rio jest ewidentnie
            wielkomiseczkowe, więc jeśli 65F jest dobre, to z normalnych staników dobre
            powinno być 65FF (testowane na sobie - Rio mam 65F, większość staników 65FF lub
            60G, niektóre 65FF są nawet małe). A po zaniżeniu obwodu - 60G/GG.
            • nika.86 Re: nika.86, 72-73/92-93 02.05.08, 15:00
              Ale wlasnie sa zapiete na OSTATNIA haftke i da sie jeszcze
              odciagnac calkiem sporo. Pod oba spokojnie zmieszcze jeszcze piesc
              w obwodzie na ostatniej haftce. (Choc w Polly- z wieksza trudnoscia.)
              A pomimo to nie czuje specjalnie, zeby stanik mi jezdzil.

Btw. Jakies 3-4 tygodnie temu 65ki byly na mnie ciasne.
              Czy obwod pod biustem tez moze zmieniac sie w trakcie cyklu,
              czy to znaczy, ze powinnam juz przesiasc sie na 60ki
              bardziej na stale?
              (Nie chce kupic sobie teraz jakiejs 60ki, w ktorej przez wiekszosc
              cyklu bedzie mi sie ciezko oddychalo.)

Rio jest dobre w misce, jak ramiaczka naciagne na maksa,
              ale wtedy z kolei robia sie buly naplecne. :/
              (Nie wiem z czego, bo czuje, ze stanik lezy tam gdzie lezal.)
              Ale moze to odczucie jezdzenia/niejezdzenia jest subiektywne- wczesniej
              staniki jedzily mi bardziej, wiec teraz lekkiego podjezdzania moge nie czuc.
              Wiec zamiescilam zdjecia. Na ktorym Rio lezy idealnie?
              Bo na tym zdjeciu z mocniej podciagnietymi ramiaczkami
              (kiedy Rio w miseczkach lezy lepiej) to mam ewidentne buly.
              Rozjasnilam troche (naciagniete ramiaczka), moze teraz bedzie lepiej widac.
              (Luzniejsze ramiaczka. Ramiaczka poluzowane na maksa.
              Lepiej widac to w Polly- naciagniete ramiczka i luzne,
              ale wtedy z naciagnietymi to i miseczka nie pasuje,
              takze to to nawet moze byc i niemieszczacy sie biust.)
              Ktore to buly nie wiem skad sie biora, bo czuje, ze stanik lezal, gdzie lezal.
              (Na karku go na pewno nie mam, jak mi sie zdarzalo z poprzednimi stanikami.)
              Czy to od za luznego obwodu te buly sie robia, czy od czego?
              W 60kach moze byc lepiej?

Z ramiaczkami mam ten problem, ze nawet jak sa podciagniete do oporu,
              nie czuje, zeby sie wbijaly za bardzo. To, co mi bardziej przeszkadza
              to te buly- zwykle wg nich reguluje stanik, a konczy to sie tym,
              ze mam zbyt luzne ramiaczka i efekt za duzej miski. :(
              • kasiamat00 Re: nika.86, 72-73/92-93 - help 03.05.08, 12:44
                > Btw. Jakies 3-4 tygodnie temu 65ki byly na mnie ciasne.
                > Czy obwod pod biustem tez moze zmieniac sie w trakcie cyklu,
                > czy to znaczy, ze powinnam juz przesiasc sie na 60ki
                > bardziej na stale?
                > (Nie chce kupic sobie teraz jakiejs 60ki, w ktorej przez wiekszosc
                > cyklu bedzie mi sie ciezko oddychalo.)

Moim zdaniem, jeśli obwód "pod" zmienia się w czasie cyklu, to raczej rośnie tuż
                przed okresem (tak jak wszystko - hint: zatrzymywanie wody w organizmie).
                Problem z oddychaniem mogłabyś mieć raczej nie przez większość cyklu, a tylko w
                czasie PMS - tyle, że stanik w którym ciężko się oddycha jest zdecydowanie za
                wąski. Poza tym, istnieją przedłużki, więc _trochę_ za wąski stanik łatwiej
                uratować niż trochę za szeroki. Dwa - jeśli sporo "rośniesz" przed miesiączką,
                to warto zastanowić się nad kupieniem stanika "na PMS", bo miseczka też się zmienia.

No i 4 tygodnie to zazwyczaj pełen cykl, więc to raczej nie od tego :)

Kurcze, nie wiem co Ci poradzić - może zamów po prostu 28 i 30 i zostaw lepszy?
                Albo (jeśli poprzednia opcja jest niewykonalna ze względów finansowych) zamów 28
                i w razie czego wymień na 30? Na pewno nie należy regulować stanika według buł -
                jeśli to robisz, to spróbuj większą miseczkę. Jesteś jak rozumiem młoda, biust
                masz w dobrym stanie, nic dziwnego, jeśli będzie na Ciebie pasować większa
                miseczka niż wychodzi z tabelek :)
                • nika.86 Re: nika.86, 72-73/92-93 - help 04.05.08, 15:18
                  Dzieki, tak sprobuje. :)
                  Mloda jestem, fakt. I wprawdzie biustu rozsmarowanego pushupami nie mam, ale raczej lekko "oklapniety" przez zle (za luzne, nieuciskajace - nietrzymajace) staniki i garbienie sie, spowodowane po czesci wlasnie nimi.

Btw. Jaka opinia cieszy sie tu pani sprzedawczyni z Chatte? Jako "doradca stanikowy"? "Mi wygladala nawet na obeznana w temacie, ale wole sie upewnic na ile moge wierzyc jej slowom, coby za bardzo sie nie sciskac w obwodzie, ze to faktycznie tluszczyk naplecny, ze przez za ciasny obwod sie te "buly" robia (moga sie robic przez za ciasny, nie za luzny?) i ze za bardzo ramiaczek podciagac nie nalezy, jako, ze ciezar biustu spoczywa na obwodzie (z tym sie zgadzam, ale widze, ze dziewczyny tutaj propaguja mocno podciagniete ramiaczka, wiec to troche dezorientujace bylo). Sprobowalam Pollyanny 28 - za waska byla (zapielam sie na pierwsza haftke, ale po zapieciu ciezko bylo miseczki na brzuch przesunac; udalo sie, ale pani stwierdzila, ze obwod za ciasny). Za to 30G - miseczki za duze. (A buly (naplecne) i tak byly, po podcignieciu ramiaczek.) Czyli chyba zostane przy Polly 30FF na razie.

Postaram sie niedlugo podskoczyc do pani Marysi i jej zwrocic uwage na ten problem, moze cos poradzi.
    • mama_00 80/100 01.05.08, 15:33
      Nie jestem w stanie podać jaki stanik na mnie dobrze leży, bo
      jeszcze żadnego takiego nawet na oczy nie widziałam.

Proszę o podanie obydwu rozmiarów (brytyjskiego i kontynentalnego).
      • limonka_01 Re: 80/100 - mama_00 01.05.08, 23:11
        rozmiarówka brytyjska 32G (70G)
        rozmiarówka kontynetalna - 70J, nie wiem czy coś sensownego kupisz w tym rozmiarze

Wątek ze polecanymi na początek modelami staników
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941&a=78247941
      • maith Re: 80/100 Mama_00 02.05.08, 00:36
        Co do rozmiaru, to jesteś na granicy, więc równie dobrze może Ci pasować
        brytyjski 70FF (32FF) czyli kontynentalny 70H.

Tylko przymierz nowy stanik prawidłowo:

I przed zamówieniem konkretnego modelu warto go dobrze sprawdzić.
        W tym celu zaglądamy do:

-Spisu producentów

• uszy_uszy_pl 86/103 01.05.08, 18:09
      To 103 mogłoby być chyba ciut mniejsze, gdyby moje piersi nie
      wyglądały jak uszy spaniela (jak to zwyczajowo chyba określacie).
      Teraz mam 75E i wizualnie wszystko jest na swoim miejscu, ale nie
      leży chyba idealnie. Pod biustem mam zazwyczaj odciśnięte ślady
      fiszbini co jakiś czas mam odruch, by coś tam poprawić i poprzesuwać.
      • maith Re: 86/103 Uszy_uszy_pl 02.05.08, 00:28
        Na uszy spaniela dobrze robi:
        -noszenie dobrych staników w prawidłowym rozmiarze
        -Pomaga też spanie w staniku. Bo w dzień biust słabo trzymany jest ciągnięty w
        pionie w dół, a nocą w poziomie jest ciągnięty na boki. Coś Ci to przypomina? Bo
        mi obluzowywanie mleczaków, żeby szybciej wypadły ;)Tu masz cały wątek o tej
        metodzie, gdzie dziewczyny dzielą się efektami
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=69140526&s=0

-dodatkowo pewnie jakieś kremy.

Z opisu wynika, że prawdopodobnie nosisz za małą miseczkę.
        W rozmiarówce brytyjskiej wypada Ci 75F, a w kontynentalnej 75G.
        Odciśnięte ślady fiszbin z przodu, pod biustem, to najczęściej efekt tylko
        trochę za szerokiego obwodu... być może po prostu to co nosisz, to rozciągliwiec...

Wypróbuj 75F z brytyjczyków (a jeśli zainteresuje Cię jakiś rozciągliwiec to 70G).
        Z kontynentalnych natomiast zainteresuj się 75G, a z rozciągliwców 70I/J

Tylko pamiętaj o prawidłowym mierzeniu.
        Spróbuj zamówić jakiś polecany dla początkujących brytyjski model - np. Freya
        Polyanna, Panache Fiesta.

Tylko przymierz go prawidłowo:

A w przyszłości warto przed zamówieniem konkretnego modelu zajrzeć do:
        -Spisu producentów

• victoria1985 co w przypadku asymetri piersi 01.05.08, 21:57
      mam 83 (na ścisk) pod biustem i 105 w biuscie juz sie dowiedziałam ze powinnam
      łosic 75ff lub 75g a co w przypadku kiedy mam jedna pierś większa od drugiej tak
      ok 1rozmiarem sie różnią może dwoma
      • kasiamat00 victoria1985, co w przypadku asymetri piersi 01.05.08, 22:13
        W przypadku asymetrii dobieramy stanik do większej piersi, a po stronie
        mniejszej mocniej podciągamy ramiączka lub (jeśli zachodzi taka potrzeba)
        pomagamy sobie wkładkami pushupowymi.
    • nisiaczek28 87/110 02.05.08, 01:22
      Muszę przyznać, że po latach noszenia ewidentnie niedobrych staników w rozmiarze
      85D przeżyłam największy szok w życiu stając się właścicielką prześlicznego
      staniczka Freya Maisie w rozmiarze 70H (!!!) Staniczek pięknie leży, a obwód
      wreszcie zapięty na najluźniejszą haftkę :)
    • szelmiasta 80/88 siostra szelmiastej 02.05.08, 11:39
      Właśnie pracuję nad uświadomieniem mojej siostry i póki co uzyskałam to, że się
      zmierzyła. Wyszło 80 cm pod na wydechu i 88 w biuście. Młoda zawsze się czuła
      mocno małobiuściasta i kupowała jakieś 75A itp. Bardzo bym chciała, żeby
      wreszcie trochę lepiej się poczuła z własnym biustem, a jak wiadomo odpowiedni
      stanik bardzo w tym pomaga :-). Z kalkulatora Mariski wychodzi brytyjskie 32D,
      ale chciałabym się upewnić. Z góry wielkie dzięki :-).
      • kasiamat00 Re: 80/88 siostra szelmiastej 02.05.08, 12:54
        Szczerze mówiąc to ja bym z taką siostrą poszła do jakiegoś samoobsługowego
        bieliźniaka, zgarnęła 15 wieszaczków z 70C/D i 75B, kazała wszystkie przymierzyć
        i wybrała ten najlepiej leżący :) Dziewczyna jest w takim miejscu rozmiarówki,
        że to chyba najłatwiejszy, najszybszy i najpewniejszy sposób.
        • szelmiasta Re: 80/88 siostra szelmiastej 02.05.08, 13:15
          Problem jest niestety taki, że ja póki co przebywam na Wyspach a Młoda w Polsce.
          Właśnie szykuje się do jakichś zakupów bieliźnianych, więc chciałam trochę jej
          pomóc, żeby znowu się w coś za małego nie wcisnęła. Hm, no może poczekam, aż
          będę w Polsce i wtedy zabiorę ją na zakupy :-). Dzięki w każdym razie!
          • kasiamat00 Re: 80/88 siostra szelmiastej 02.05.08, 14:01
            To powiedz jej, że jak idzie na zakupy stanikowe, to niech weźmie te rozmiary i
            przymierzy. I niech nie rozmawia z ekspedientkami, bo jak nie jest bardzo
            asertywna i nie wie do końca jaki rozmiar będzie na nią dobry, to da sobie
            wcisnąć dowolny szajs.
    • rene1231 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 22 02.05.08, 16:47
      Słuchajcie dla mnie to trzeba naprawde jak krowie na rowie bo ja nic
      nie wiem ,a więc nie mam biustu tylko biuścisko i nie wiem jaki
      dokładnie rozmiar mam bo zawsze miałam z tym problem podam wymiary
      tylko bez śmiechu prosze .No to tak pod biuściskiem 102cm-mierzone
      ciasno , a w biuścisku 137cm mierzone luźno.Więc jaki mam kupować
      rozmiar.Dodam tylko że dosyć cześto w Polsce kupowałam 105 H
      oczywiście jak udało mi sie dostać. Zawsze jak kupiłam w miskach
      dobry to musiałam zszywać pod pachami.No to taki mam
      problem .Pomożecie????

• heliamphora Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 22 02.05.08, 17:08
        E tam, zaraz "biuścisko"... :)

Wychodziłoby że masz 90(40)K - ze staników ściśliwych - lub 85(38)M - z rozciągliwych - brytyjskie. Ale jeśli masz sporo tkanki tłuszczowej na plecach i boczkach tułowia (zwłaszcza pod pachami), to raczej będą na Ciebie pasować miski o 1-2 rozmiary mniejsze niż wychodzą z tabeli, więc niewykluczone że może to być nawet 90 J lub 90 JJ lub 85 K. Polskich rozmiarów raczej na Ciebie nie ma, a zamiast zwężać coś kupionego w sklepie stacjonarnym, zajrzyj, co mogłoby na Ciebie pasować np. tutaj: www.bravissimo.com
        • rene1231 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 22 02.05.08, 17:39
          co zrobić jak nie kumam angielskiego.Coś tam sie zarejstrowałam na
          tej stronie co mi podałas heliamphora a dalej już nie wiem co i
          jak,a jeszcze dodam że mieszkam w Grecji i może gdzieś coś znajde no
          a do tego rozmiarówka mi potrzebna
          • mauzonka rene1231 - oznaczenia rozmiarów 02.05.08, 17:54
            Band size to obwód pod biustem
            Cup size - rozmiar miseczki
            polskie 95 to po brytyjskiemu 42, 90 - 40, 85 - 38, 80 - 36, 75 - 34 itede, idzie co dwa wobec polskiego co pięć.

Wyszukiwarka to "search", dział z bielizną to "lingerie".
          • maith Rene1231 03.05.08, 00:01
            Co do rozmiaru, to nie wiemy, na ile skutecznie się zmierzyłaś (jeśli masz do
            wyboru mierzenie się nago, albo w bardzo złym staniku, to mogłaś się
            niedomierzyć. Ale że z drugiej strony istnieje coś takiego, jak niezgodność
            końca tabeli, to jest szansa, że będą Ci też pasowały 90JJ (40JJ) czy 85K (38K).

Reasumując:

1) najpierw zainteresuj się wszystkim, co jest w rozmiarach podanych przez
            Heliamphorę i przeze mnie.
            W praktyce w granicy Twoich zainteresowań może się znaleźć 90J, 90JJ i 90K (jak
            2 ostatnie się okażą za duże, to tylko fajnie :) Można też wypróbować 85K
            (uwzględniając moment przesunięcia literek, brytyjskie 85K powinno mieć nieco
            większe miseczki niż polskie 105H).

2) W Bravissimo do wyboru masz:

-na 90JJ (40JJ) (prawdopodobnie najbardziej pasujący, w tych samych modelach
            jakby co jest też 90J [40J] i 90K [40K])

www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/panache/full-cup-bras/pnf7-details.aspx?colour=Pistachio
            www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/panache/balconette-bras/pn53-details.aspx?colour=Nude
            -na 85K [38K] (spróbuj, a nóż widelec będą dobre, tylko pamiętaj, że Eliza
            byłaby cała zabudowana):

www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/panache/balconette-bras/pnh1-details.aspx
            www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/panache/balconette-bras/pne8-details.aspx?colour=Black
            www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/panache/balconette-bras/pnc9-details.aspx?colour=Black
            www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/panache/balconette-bras/png8-details.aspx?colour=Nude
            www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/panache/balconette-bras/pnb2-details.aspx?colour=Pistachio
            Co do problemów z angielskim, to:
            -jak już wiesz, co i w jakim rozmiarze chcesz zamówić, to możesz poprosić kogoś,
            kto angielski zna
            -no i mamy tu wątek tłumaczeniowy, gdzie część spraw już jest przetłumaczona, a
            jak czegoś nie wiesz, to tam możesz zawsze poprosić o pomoc:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=74891071&s=0
            A całkiem dodatkowo zachęcałabym Cię do wypróbowania naszego najnowszego pomysłu
            na jędrność biustu, czyli spania w staniku (może być jakiś stary, bez fiszbin,
            byleby nie miał za małych misek)
            Bo w dzień biust słabo trzymany jest ciągnięty w pionie w dół, a nocą w poziomie
            jest ciągnięty na boki. Mi to przypomina obluzowywanie mleczaków, żeby szybciej
            wypadły ;)Tu masz cały wątek o tej
            metodzie, gdzie dziewczyny dzielą się efektami
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=69140526&s=0
            • rene1231 Re: Rene1231 03.05.08, 09:26
              dziękuje za pomoc ale normalnie kupie nowy centymetr i sie pomierze
              na nowo ale to w poniedziałek
              • maith Re: Rene1231 04.05.08, 00:48
                Z tym niedomierzeniem nie chodzi o zły centymetr. Po prostu biust bez stanika
                jest nieco niżej niż w staniku. W efekcie może dawać niższy wynik. Ale jeśli nie
                masz dobrego stanika, to pomiar w złym staniku i tak nic nie da, bo zły stanik
                nadal nie ustawia go prawidłowo.
                Ewentualnie zmierz się jeszcze leżąc na plecach, kładąc się na miarce i łącząc
                ją z przodu. Zobaczymy, czy to wprowadzi zmiany...

Tak czy inaczej, jeżeli ten pomiar jest prawidłowy, to uwzględniając poprawkę na
                koniec tabeli, powinnaś się bez problemu zmieścić także w 85K. Jeżeli natomiast
                się nie domierzyłaś, to do wyboru pozostaną tylko 90JJ ew. 90K.
    • zoe999 74/95 02.05.08, 19:24
      To mój pierwszy post, więc witam wszystkie Panie i ewentualnych Panów bardzo serdecznie.

Pewnego dnia, nagle dostałam olśnienia, że noszę zły stanik. Biust wypadał z miseczek, robiły mi się tzw. "bułeczki", a obwód podsuwał mi się pod kark. Postanowiłam kupić odpowiedni. Niestety po wizycie w sklepie okazało się (wg pani ekspedientki), że lepiej nie będzie i tak jest wspaniale i w ogóle się czepiam niepotrzebnie. Na szczęście odkryłam was i tu będę szukać mojego pocieszenia:) To już koniec tego przydługawego wstępu i przepraszam, że się tak rozpisałam.

Do tego czasu nosiłam biustonosze w rozmiarze 75C lub D. Niestety tak jak napisałam są na mnie za szerokie. Na początku jest ok, a później jak się trochę rozciągną to podsuwają mi się do góry. Miseczka niestety też jest zła, biust mi się rozjeżdża na boki wypada z miseczki przy każdym gwałtowniejszym ruchu, a o bieganiu to mogę pomarzyć. Wg pewnego przelicznika stwierdzono, że powinnam nosić rozmiar 65J, ale jakoś sobie nie mogę wyobrazić takiego rozmiaru i gdzie coś takiego kupić?

Pozdrawiam Zoe
      • aadrianka Re: 74/95 zoe 02.05.08, 21:53
        65J wychodzi Ci w polskiej rozmiarówce, możesz się tym nie
        przejmować, bo właściwie póki co poza Melissą i Avocado tego nie
        dostaniesz, a obie firmy mają dość rozjechane rozmiarówki.
        Wg rozmiarówki brytyjskiej wychodzi Ci 65FF/65G - akurat między tymi
        miseczkami. Spróbuj zamówić staniki w tych dwóch rozmiarach.
        Natomiast co do zakupów, przeczytaj FAQ i wątki ze spisu treści -
        tam jest dużo informacji dotyczących doboru biustonosza oraz sklepów.
        • zoe999 Re: 74/95 zoe 03.05.08, 17:02
          Mam wrażenie, że jak wejdę do jakiegokolwiek sklepu bieliźniarskiego i powiem,
          że chcę taki rozmiar to mnie wyśmieją, ale spróbuję. Dziękuję za pomoc.
          • aadrianka Re: 74/95 zoe 03.05.08, 17:54
            Jeśli nie mieszkasz w Warszawie, Poznaniu, Katowicach, Krakowie,
            Zielonej Górze to nie masz co pytać w sklepie o takie rozmiary.
            Pozostaje Ci internet. A poza tym nie Ty masz się dostosować do
            oferty bieliźniaków (żałosnej, póki co), tylko oferta bieliźniaków
            do Ciebie:)
            • zoe999 Re: 74/95 zoe 03.05.08, 21:08
              Na szczęście mieszkam w okolicach Krakowa, więc na zakupy mogę spokojnie
              podjechać.

Przeczytałam w którymś z wątków, że na pierwszy dobry rozmiarowo biustonosz
              lepiej nie wybierać tego usztywnianego? Dlaczego? W zasadzie odkąd zaczęłam
              nosić biustonosze, to tylko takie, bo w tych zupełnie cieniutkich nie czułam się
              najlepiej. Wydaje mi się, że tylko te usztywnione nadają piersiom ładny kształt,
              poprawiając po części naturę i zbliżając ich wygląd do krągłych jabłuszek. Mylę
              się?

Tak w ogóle to czuję się jak mała dziewczynka, która będzie mieć swój pierwszy
              biustonosz:) Nie zdawałam sobie sprawy, ze swojej niewiedzy i teraz uczę się
              wszystkiego od nowa:)
    • ma.malina 71/96 02.05.08, 21:30
      Witam
      Chwilowo, bo karmię piersią , mam takie wymiary. Ostatnio zamówiłam
      tak trochę bez przemyślenia stanik do karmienia z Melisy , rozmiar
      65g, i niestety miseczki za małe , pod pachami buły , a z góry
      widoczna granica między stanikiem a biustem.
      Na jaki wymiar powinnam wymienić - 65 h ?
      • maith Re: 71/96 Ma.malina 03.05.08, 01:31
        Jesteś na granicy rozmiarów, więc mogłoby Ci pasować 65H a mogłoby 65J.
        Jeśli zauważyłaś wyraźną zamałość, to przejdź od razu na 65J, dobrze sobie
        wszystko wygarnij i pewnie będzie ok.
        Oczywiście wiesz, że z Melissy możesz zamówić karmnik z bodaj 30 normalnych
        modeli do wyboru? :)
        A na jakim jesteś etapie? Długo już karmisz? Czy to dopiero po porodzie?
        • ma.malina Re: 71/96 Ma.malina 03.05.08, 14:13
          Karmię 3,5 miesiąca , za jakieś 3 miesiące planuję przestać więc
          chyba zamówię 65h , będe go mogła nosić jeszcze trochę po skończeniu
          karmienia zanim biust wróci do normy .
          Bo mam nadzieję że wróci :)
          Szkoda że mi nie pasuje , czekałam trzy tygodnie i teraz pewnie z
          cztery zanim zwrot dojdzie
        • ma.malina Re: 71/96 Ma.malina 03.05.08, 14:18
          I zapomniałam Ci podziękować :(
          Dzięki wielkie !
    • penible4 80/104 02.05.08, 21:48
      oj, moja kochana Córeczka wymawia mi to zaniedbanie, jakim jest
      niewiedza co powinnam nosic. Generalnie miseczki musza byc dosc
      szeroko rozstawione i zbierac z boków. No i zeby gór a mi ten biust
      nie wypadał i nie chlupotał (w moim wieku -57- fatalnie wyglada
      chlupocząca buła). Zatem gdybym dostala porade jakie rozmiary
      powinnam mierzyć , byłabym wdzięczna.
      • maith Re: 80/104 Penible4 03.05.08, 01:43
        Nic dziwnego, że córka wypomina, skoro różnica pomiędzy złym a dobrym rozmiarem
        może wyglądać tak:
        Wypadanie górą jest zwykle efektem za małej (rozmiarowo) miseczki. Jeśli rozmiar
        jest ok, to nawet wycięty half-cup utrzymuje biust na miejscu.

Przy tych wymiarach najlepiej by pasowało 70GG (czasem wystarczyłoby pewnie
        nawet 70G) To oczywiście rozmiary brytyjskie, oficjalnie zwane 32GG i 32G. W
        wersji polsko-niemieckiej właściwym rozmiarem byłoby 70L, może 70K (dostępne ew.
        w Melissie).

Jeżeli miara pod biustem została wzięta prawidłowo, czyli bez powietrza i na
        bardzo dużym ścisku, to ewentualnie można rozważyć na początku ze ściśliwszych
        modeli rozmiar 75FF (czyli brytyjskie 34FF). W rozmiarówki kontynentalnej to by
        było 75H.

Generalnie warto wypróbować brytyjskie polecane staniki. Np. Freyę Polyannę czy
        Panache Fiestę.
        • melmire Re: 80/104 Penible4 03.05.08, 02:18
          No i mowilam? mowilam? ten sam rozmiar nosimy pani matko, bedziemy mogly sobie
          rodzinna gielde biustonoszy zalozyc!
          • penible4 No, coz,, i matki bywaja omylne :-) 06.05.08, 09:58
            Jak znajde duuuuużo czasu to pójde mierzyć te rozmiary. Za nic nie
            uwierze, ze nosimy to samo. Całuski!
    • prostokvashino 76/91 02.05.08, 23:42
      76 pod biustem dość ciasno zmierzone, co prawda tłuszczyku trochę mam ale
      niewiele, raczej sportowy rodzaj sylwetki. Stanik 70 w obwodzie chyba jest
      dobry, chociaż trafił mi się też taki, co mocno ściskał i też niby 70.
      • julija_primic 73/87 03.05.08, 09:48
        Zmierzone jak kazalyscie, wychodzi mi 73/87. To co, mam wyrzucić moje 75B? ;p
        Bra fitter pokazuje mi polskie 65E, lub brytyjskie 30DD/28F/32C. Na razie
        spróbuję z takimi rozmiarami, ale jeśli możecie mi coś doradzić dodatkowo to
        byłoby super.
        Dodam tylko że jestem szersza z przodu niż z profilu, jeśli to ma pomóc. Dzięki!
        • kasiamat00 julija_primic, 73/87 03.05.08, 12:15
          Dodatkowo mogę doradzić, aby nie wpadać w szał zakupowy, bo jest spora szansa,
          że za jakiś miesiąc-dwa od kupienia dobrego stanika nagle się okaże, że jest on
          za szeroki i za mały w miseczce :) I żeby za 30DD rozejrzeć się na wyprzedażach,
          tego rozmiaru sporo zostaje. I żeby Kalyani brać 28F, bo to rozciągliwce. I żeby
          pod żadnym pozorem nie kupować na początek usztywnianego, a tym bardziej
          wygąbkowanego stanika.
          • zoe999 Re: julija_primic, 73/87 03.05.08, 16:53
            Dlaczego pod żądnym pozorem nie kupować usztywnianego? Ja w innych źle się
            czuję:/ Myślałam, że teraz kiedy już mniej więcej wiem czego mi potrzeba
            (65FF/G) będę w 100% zadowolona z nowego stanika.
            • kasiamat00 zoe999 dlaczego nie usztywniany :) 03.05.08, 21:11
              Ponieważ w usztywnianym nie widać jak układa się biust i ciężko ocenić czy
              rozmiar jest właściwy. Do tego sztywniaki zazwyczaj dużo gorzej się układają i
              ciężko czasem wyczuć co jest nie tak. Co do "źle się czuję" - sporo osób
              przyszło na forum z podejściem "nigdy w życiu miękkiego stanika" i jakoś po
              dobraniu dobrego rozmiaru nagle zmieniły zdanie :) Spróbuj znaleźć pasujący
              miękki, zobaczymy, czy potem też będziesz chciała usztywniane, ja strzelam, że
              wcale nie.
      • kasiamat00 prostokvashino, 76/91 03.05.08, 12:06
        Najlepszy za początek byłby pewnie 7DD lub 70E (to z firm, które nie mają w
        rozmiarówce DD). W za ciasne 70 średnio wierzę (jaką toto miało miseczkę? nie
        jakieś dużo za małe B lub C?), prędzej w za szerokie - wtedy należy szukać 65F w
        rozmiarówce angielskiej i coś koło 65G w polskiej/niemieckiej. No i po jakimś
        miesiącu-dwóch należy się ponownie zmierzyć, bo zapewne biust zacznie wracać na
        swoje miejsce i nagle się okaże, że wszystkie staniki zrobiły się za szerokie i
        za małe w miseczce :)
    • ucho-ucho 73/85 03.05.08, 10:22
      1)
      pod biustem 73-74
      w biuście 85-86

2)
      teraz noszę 75B - za duże miski
      70B - bardzo dobry

Proszę o podanie również "polskiego" rozmiaru

dzięki :)
      • kasiamat00 ucho-ucho, 73-74/85-86 03.05.08, 12:20
        70B nie jest taki zły, ale pewnie 70C byłby lepszy. A 65D lub DD jeszcze lepszy.
        W polskiej rozmiarówce to byłoby 65D/E.
        • ucho-ucho Re: ucho-ucho, 73-74/85-86 04.05.08, 07:53
          dzięki! :)

trochę trudno uświadczyć 65D lub E, ale spróbuję coś znaleźć...
    • hexe131 79/108-112 03.05.08, 13:01
      Witam:)

już kiedyś pytałam tu o stanik i niezbyt skorzystałam z rad - głownie przez brak funduszy na nowy super stanik. wracam z podkulonym ogonem:) po tym jak porobiły mi się rany pod biustem:(
      mam 79 ciasno i na wydechu, w staniku w biuscie 108 a bez 112. karmie piersią i chciałabym zamówić sobie taki stanik www.bravissimo.com/products/lingerie/nursing-bras/emily-b-maternity/nursing-bras/eb01-details.aspx?colour=Shell+Pink - proszę pomozcie dobrać rozmiar!

bede wdzieczna za info jak zamawiać z ich strony bo jestem całkiem zielona :( lub o podesłanie linka do wątku takiego jeśli był

acha i wybieram sie w przyszłym tygodniu do katowic do 6zmysłu www.6zmysl.pl/index.php - może jeszcze tam coś wypatrze;) jaki powinnam mieć rozmia z freya??pozdrawiam serdecznie:*
      • maith Re: 79/108-112 Hexe131 04.05.08, 03:41
        Co do zamawiania w Bravissimo, to tu masz opis zasad tego sklepu po polsku
        stanikowe-sklepy.blogspot.com/2007/09/bravissimo.html
        Z własnego doświadczenia mogę tylko powiedzieć, że zwykle tydzień wystarcza im
        na dostarczenie przesyłki do mnie od momentu zamówienia :)

Nie znam tego modelu, ale rozmiarówka wygląda na klasycznie brytyjską.
        To oznacza, że generalnie, w tym i innych brytyjczykach, powinno Ci pasować 70J
        (32J). Jeśli bez stanika masz 4 cm więcej niż w staniku, to wygląda na to, że
        aktualny stanik ciśnie Ci biust i że należy Ci na teraz poszukać stanika na to
        112 w biuście.
        Co do tego wybranego modelu, to on jest bez fiszbin, czyli będzie Ci biust
        trzymał nieco słabiej. Trudno ocenić, ta modelka na pewno matką karmiącą nie
        jest. Przy dobrze dobranym rozmiarze fiszbiny nie mają prawa szkodzić.

Natomiast jeśli w ogóle masz jakiś bezfiszbinowy niecisnący model, to możesz go
        używać do spania w staniku - polecane szczególnie w czasie większego obciążenia
        biustu, jak przy karmieniu.

Co do staników, jakie chcesz mierzyć w sklepie stacjonarnym, to może najlepiej
        zadzwoń i zapytaj, co by mieli w Twoim rozmiarze i sprawdź to przed wizytą w
        sklepie, zaglądając do odpowiednich wątków:
        -Spisu producentów

Tylko przede wszystkim nie kupuj teraz wielu staników. Jeśli teraz karmisz
        piersią, to kup 1 stanik do karmienia, a jak Ci się zmieni rozmiar (po karmieniu
        może zmaleć) to dopiero wtedy kupuj dalej.
        • hexe131 Re: 79/108-112 Hexe131 04.05.08, 12:32
          dziękuje ślicznie:* a jaki to będzie polski rozmiar? to będzie 70L? bo zastanawiam się czy nie zamówić sobie stanika z melissy bo widze tu fajne i tanie.
          ten co wcześniej podawałam to chciałam mieć właśnie do noszenia po domu i do spania.
          pozdrawiam serdecznie i dziekuje za pomoc:)
          • maith Re: 79/108-112 Hexe131 04.05.08, 18:25
            W zasadzie odpowiednikiem brytyjskiego 70J byłoby polskie 70P...
            Ale Melissa ma dziwną rozmiarówkę, więc teoretycznie możesz jakieś dużomiskowe
            70L wypróbować. A nóż widelec będzie pasować.
            • hexe131 Re: 79/108-112 Hexe131 05.05.08, 21:57
              dziekuje za porade;* mam właSNie na sobie Arabella Black 30j :)))

i juz nie wiem czy sie zle obmierzyłam czy ten stanik taki razciagliwy....
              to jaki mogłabym zamówic z melissy??

acha i jak go przymierzałam i jak chodze to jest ok ale jak poloze sie na jednym boku to mnie zebro obciska - to tak moze byc? to normalne na poczatku po zmianie na dobry rozmiar?
              • maith Re: 79/108-112 Hexe131 06.05.08, 01:21
                Masz na sobie 30J (65J) czy 32J (70J)?
                Arabelka to znaaaaany rozciągliwiec.
                Jakbyś zajrzała do wątków służących do sprawdzania staników (podlinkowałam Ci je
                wcześniej) to przeczytałabyś to ileś tam razy ;) Arabella jest dodatkowo
                dużomiskowcem, dlatego jakbyś ją miała przypadkiem naprawdę w 30J, to nawet
                mógłby pasować...
                Obciskanie żeber nie jest normalne i najczęściej wynika z przechyłu w trochę za
                szerokich stanikach. Ale jakbyś miała prawdziwą 30-tkę, to nie powinna czegoś
                takiego wywoływać.
                • hexe131 Re: 79/108-112 Hexe131 06.05.08, 10:07
                  Hej
                  mam 30J i zapinam ja najkrocej tzn. ze krocej sie nie da:/ ja mam na najdłuzej to jest troche za duzy;/a w rozmiarz 28 nic nie było... no juz sama nie wiem - obciskuje mnie z tej strony, gdzie mam troszke wieksza piers.
                  • maith Re: 79/108-112 Hexe131 06.05.08, 20:05
                    To by sugerowało, że piersi jest ciasno. A 30JJ chyba już nie robią...
    • roksolanka Re: 79 / 93 03.05.08, 13:05
      Witam,
      Dotąd nosiłam 80 A Bellindy (rozmiar bardzo trudny do zdobycia i nie każdy model pasował, np. 80 A Triumpha nie nadawało się do niczego - zaczynam się domyślać czemu), a wczoraj kupiłam przez przypadek 75 D Atlantica /push-up/ i też jest mniej więcej dobre. Przyznam, że nic z tego nie rozumiem.
      Wcześniejszy wybór podyktowany był bardzo szerokim rozstawem gorsu.

pod biustem 79, biust 93.

Prosiłabym o pomoc i podanie również polskich rozmiarów.
      Z góry dziękuję!
      • turzyca Re: 79 / 93 Roksolanka 11.05.08, 20:04
        Jakos sie gdzies Twoj post nam zaplatal, wiec stad spoznienie odpowiedzi.
        Nic dziwnego, ze malo ktore 80A na Tobie lezy dobrze, bo to staniki szyte na
        osoby zdecydowanie grubsze od Ciebie, majace pod biustem ponad 85 cm. Staniki
        sie rozciagaja, a miarka nie, dlatego wybieramy zawsze ciasniejszy stanik niz
        pomiar pod biustem. Ale jak zmniejszamy obwod stanika to potrzebujemy wiekszej
        miseczki, zeby objela ten sam biust. Nie trzeba sie bac literek, one same bez
        obwodu nic nie mowia, 60D to niewielki biuscik, 90D calkiem spory.

75D to jest krok w dobrym kierunku, lepsze prawdopodobnie bedzie 70E (brytyjskie
        70DD), a ze to popularny rozmiar w sklepach to masz szeroki wybor. Zajrzyj do
        watku o prawidlowym dobieraniu stanika, przymierzaj uwaznie i kupuj. Powodzenia!
        • roksolanka Re: 79 / 93 Roksolanka 04.08.08, 23:27
          Dzięki, Turzyco.
          Zdążyłam już być na Grochowskiej i dowiedzieć się, że w Triumphie mam 65E (zakup
          2 staników za mną), ale z drugiej strony podejście do Freyi skończyło się
          zakupem 75 D (ale pije pod pachami niemiłosiernie, chyba za wysokie).

Generalnie mam następującą refleksję: kupowanie mieszkania na kredyt hipoteczny
          jest o wiele prostsze od kupienie jednego dobrego stanika stanika.

Pozdrawiam serdecznie i dzięki za post.
    • sunny-girl 72/90 03.05.08, 19:56
      czesc dziewczyny jestem nowa i licze na pomoc bo mam juz totalny mętlik

Pod biustem mam 72 cm w biuscie bez stanika 90

Moje wnioski z lektury forum (prosze poprawcie jak jest źle):
      - z rozciągliwych np. Arabella powinnam szukac 60 FF
      - z mniej rozciągliwych 65 F
      - z polskiej rozmiarówki czyli np. staniki Melissa- 65 G

Po weekendzie chce se wybrać do 6 zmysłu i chciałabym mieć jako tako obeznanie.
      Najpierw musze dobrac dobry miekki by zaszaleć z sztywniejszymi, a już mam chęć
      na np Gossarda bo potrzebuje do bardzo głębokiego dekoltu..

Zależy mi też na dobrym sportowym i tu jest problem bo ciężko coś spotkać
      poniżej 70tki :(
      widziałam na tej stronie
      biel.com.pl/offer/biustonosze/miekki_bez_fiszbin/fantasie_smooth_cuo_bra_6500
      Polecacie jeszcze jakieś?

Bede bardzo wdzięczna za info, pozdrawiam
      • sunny-girl Re: 72/90 03.05.08, 21:10
        Dziewczyny chyba jednak się zapędziłam.. pisałam o Arabelce bo bardzo podoba mi
        się ten stanik ale chyba jako pierwszy po stanikowym uświadomieniu to on nie
        będzie najlepszy, powinnam celować na Panache Tango II, Freye Polyanne, Rio, lub
        Millie? Dodam jeszcze że niestety mam lekkie bułki podpachowe :( więc licze na
        jakiś model który mi to wszystko ładnie pozgarnia.

A jeszcze niedawno dostałam Triumph 70 D i rzeczywiście "tnie" mi pierś ciekawe
        co teraz z nim zrobie.
      • maith Re: 72/90 Sunny-girl 04.05.08, 03:51
        Możesz zaryzykować Arabelkę. Ona po prostu nie każdemu pasuje, ale są osoby,
        które wzięły ją na 1 stanik i były zachwycone. Albo będzie pasować albo nie.
        Zorientujesz się od razu, bo Arabella jest przezroczysta, więc najlepiej
        pokazuje kompatybilność, albo jej brak.

Tylko że te wyliczenia nie do końca mi się podobają

-z rozciągliwych faktycznie wypada Ci 60FF, tylko że akurat Arabella jest
        dodatkowo dużomiskowcem, czyli tu jednak raczej 60G,
        -z mniej rozciągliwych raczej jednak 65E (65F, to raczej z małomiskowców o
        normalnym obwodzie)
        -z polskiej rozmiarówki generalnie 65H, ale tu rozmiarówka bywa bardzo
        nieregularna i teoretycznie w części modeli może Ci to 65G spokojnie pasować.

Na pewno na początku nie kupuj wielu staników. Zmień rozmiar, odczekaj miesiąc,
        dwa na jednym, dwóch stanikach, bo potem po migracji możesz potrzebować nowego
        rozmiaru.

Co do staników sportowych, to np. na Bravissimo prawie wszystkie są poniżej 70.
        Widziałam nawet 60-tki.
        www.bravissimo.com/products/lingerie/sports-bras
        • maith Re: 72/90 Sunny-girl i jeszcze przydatne linki 04.05.08, 03:52
          Przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do:
          -Spisu producentów

Będzie Ci też łatwiej jeśli zapoznasz się z:

• anna75e 83/100 rozmiar dla mojej mamy 03.05.08, 20:43
      Proszę podajcie mi rozmiar stanika jaki powinna nosić moja mama?
      Jest po mastektomii. Według bra-fittera powinno to być 75F. Dotąd
      nosiła 85C. Dzisiaj wymierzyła się i ma pod biustem 83cm bardzo
      ścisło a w biuście w staniku 100cm. Myślę, że obwód 75cm to za mało,
      będzie za ciasny. Niestety wybór biustonoszy dla kobiet po
      mastektomii jest prawie zerowy. Najlepsze robi Amoena. Nawet nie
      wiem czy mają miseczkę F. Podejrzewam, że kończą na D. Czekam na odp
      bo w poniedziałek chcemy wybrać się po nowe staniki.
      • maith Re: 83/100 Anna75e rozmiar dla mojej mamy 04.05.08, 04:05
        75 nie będzie za ścisły.
        Miarka krawiecka się nie rozciąga, a obwody staników owszem.
        Dlatego zawsze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu.
        Bo staniki 85 mają często to 85 w stanie bez naciągu, naciągają się do 105-110,
        a pasują raczej na ludzi z obwodem 95-100 ;)

75 to normalny obwód stanika dla osób mających pod biustem 83 cm. W
        rozciągliwcach nosimy nawet 70-tki (my, bo ja też mam podobny obwód pod biustem,
        jak Twoja mama). 80 byłby jeszcze za szeroki.

Natomiast co do rozmiaru, to z firm mających po drodze rozmiar DD wystarczyłoby
        75E. Dopiero jeśli jakaś firma nie ma DD, tylko od razu D a potem E, to wtedy
        owszem pasowałoby 75F.

Co do bielizny dla amazonek, to najlepiej się na tym zna Zazulla, jedna z
        naszych najbardziej doświadczonych forumek, która jednocześnie tak jak Ty
        ostanikowywała swoją mamę po mastektomii.

Wiem, że dość duży wybór rozmiarów ma Melissa, ale ich staniki te klasyczne dla
        amazonek wyglądają tragicznie - ale może daliby się namówić na doszycie tej
        kieszonki do normalnego, ładnego stanika na fiszbinach. I tak większość ich
        propozycji jest tak zabudowana, że bardziej nie trzeba.

A tu Ci jeszcze dorzucam wątek, który może Ci się przydać
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=67602395&a=67602395
        • anna75e Re: 83/100 Anna75e rozmiar dla mojej mamy 04.05.08, 10:49
          Dziękuję bardzo za odp. Zaraz przejdę wątek zazulli.
    • aleksandra_lm Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 22 03.05.08, 21:13
      Witam wszystkie panie.
      hmmm, ja dotychczas nosilam 75D, tu w stanach 34DD (po pojedyncze D
      bylo jakies takie malawe), ostatni stanik zamowione z Polski to 75E -
      Ewy Bien - ktory rozciagnal mi sie wrecz niesamowicie - musialam
      wszyc w niego gume...
      Natomiast dziewczyna na miau niedawno zalozyly watek o stanikach,
      kieruujac duzo czytajacych do was, podaly rowniez stronke z
      kalkulatorem (www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/)gdzie po
      wpisaniu swoich cm (72/98)wyszlo mi: stanik brytyjski - 65GG (30GG)
      a polskie 75K...
      I teraz tak, podoba mi sie arabelka freyi, cally i willow z fantasy
      na undercoverexperience... Czy powinnam trzymac sie wyliczen
      kalkulatora czy raczej potrzebuje innych rozmiarow z tych
      konkretnych modeli i firm? Czy moze tez zaczac delikatniem nie od
      razu 65GG tylko np 70FF(juz nie mowie ze jest wiecej modeli w tym
      rozmiarze:/)
      a podoba mi sie panache underwire plunge multiway bra... a tam juz
      widze ze podwojnego G ino pojedyncze...:(

• maith Aleksandra_lm 72/98 04.05.08, 04:13
        Niestety przy 72 cm staniki o obwodzie 70 będą za szerokie.
        Miarka krawiecka się nie rozciąga, a obwody staników owszem.
        Dlatego zawsze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu.
        Bo staniki 70 mają często to 70 w stanie bez naciągu, naciągają się do 90-95 cm,
        a pasują raczej na ludzi z obwodem 78-85 ;)

Przy tych rozmiarach generalnie pasuje Ci brytyjskie 65G (30G)
        Ale Arabelka jest rozciągliwym dużomiskowcem, czyli 60GG (niestety ta wersja już
        nie jest cała przezroczysta, bo ma doszytą podwójną dolną warstwę).
        Cally sprawdź, bo jeśli jest rozciągliwcem (jak część Fantasie) to też wpadłabyś
        w 60H (w którym jej chyba nie produkują, zresztą wersja w H przy Cally chyba nie
        jest najładniejsza). Willow mierzyłam i wygląda ładnie z przodu, z boku robi
        straszne dzioby.

Generalnie przed zamówieniem konkretnego modelu warto go sprawdzić, zaglądając do:

-Spisu producentów

A na potrzeby mierzenia staników warto zapoznać się z:

• aleksandra_lm Re: Aleksandra_lm 72/98 04.05.08, 04:56
          Dzieki.
          Czytam od wczoraj i tak troche oczoplasu juz dostaje.
          Bo generalnie te modele ktore mi sie podobaja nie istnieja w
          rozmiarze ktory powinnam nosic:((((( no coz, nna razie i tak nie mam
          kasy - musze poczekac na naplyw gotowki... Chwilowo mam stanik 34DD
          kupiony z Fredericks of Hollywood moze miesiac temu
          (www.fredericks.com/product.asp?catalog%
          5Fname=Holiday2002&category%5Fname=Full+Figure+Collection&product%
          5Fid=51004 - chyba ten, kolor leopard) chwilowo jest dosc ciasny,
          miski tez jako tako (dopoki sie nie pochyle, wtedy niestety cyki mi
          wylatuja), oraz 70e z Ewy Bien - ktore sie zreszta pieronsko od razu
          rozciagnelo - wlasnie sie wzielam i wszylam w niego gume:/, reszta
          niestety stara i porozciagana:(
          chyba ze meza naciagne w ramach prezentu imieninowego;)
          • maith Re: Aleksandra_lm 72/98 04.05.08, 18:30
            Wiesz, czasem staniki nie rzucające się w oczy na zdjęciach sklepowych potrafią
            zachwycać kształtem w realu i odwrotnie :) Poczytaj, co tu dziewczyny piszą o
            tym, co powinno Ci pasować rozmiarowo i wybierz coś, co ma szansę polubić się z
            Twoim biustem :) Stanik z którego piersi wypadają, czy kolosalnie rozciągnięta
            Ewa Bień (miałam kiedyś, pamiętam jeszcze ten efekt ;) to nie jest raczej dobry
            pomysł.
            • aleksandra_lm Re: Aleksandra_lm 72/98 04.05.08, 18:59
              Tak wlasnie siedzialam wczoraj przy kompie do poznej nocy nad oferta
              figleaves and undercover experience, porownujeac modele, kolory,
              rozmiary i czytajac to co tutaj o nich napisalyscie... Na pewno
              potrzebuje stanika typu strapless i zeby jednoczesnie byl multiway i
              plunge (mam sporo rzeczy na lato wymagajace takiego modelu stanika),
              znalazlam Panache popcelein strapless molded bra - maja 30G ale
              wiekszej miseczki z tym obwodem niestety juz nie. I marza mi jeszcze
              staniczki w pastelach, roz i jakis morsko/turskusowo/niebieski -
              maja niby model St. Tropez z Pour Moi, rozowy nawet jest 30G(G) ale
              ten morski juz tylko juz nie (maja 32FF) - piszecie ze te staniki sa
              dosc nierozciagliwe....
              Problem tez jest w tym ze wiekszosc rozmiarow 30GG nie ma
              specjalnego wyboru kolorystycznego, a te ktore maja sa dosc mocno
              zabudowane, z dosc grubymi ramiaczkami... A ja mam sporo bluzek na
              lato gdzie jest duzy delkolt, badz ramiaczka (niegrube)itd itd...
              A propos Ewy Bien, po potraktowaniu jej taka gruba 2,5cm guma ona
              trzyma bardzo dobrze (jeszcze mam jeden stanik od nich kupiony
              jakies 2 lata temu - przpiekny wrzosowy z tym samym problemem -
              przerazliwei rozciagliwy - a prawie go nie nosilam, chyba tez wszyje
              mu gumke...), nic sie nie wylewa, miski sa w porzadku, tylko musze
              wymienic nitke - bo stanik i guma czarne a nitka niebieska....:/
              • aleksandra_lm Re: Aleksandra_lm 72/98 05.05.08, 15:57
                Ja juz prawie dokonalam decyzji(takiej wstepnej). Chyba na poczatek
                wezme dwie freye - arabelke i zete oraz panache inferno plunge
                multiway.
                Ale niesamowicie wrecz podoba mi sie to: Prima Donna Nara Underwired
                Balcony Bra - tylko ze cena znacznie mniej :evil: I skubance nie
                maja 30G. :x
                nie weim czy przy tej cenie jest sens pytac czy ktokolwiek to mial i
                wie jak sie nosi i rozciaga... :(
                • maith Re: Aleksandra_lm 72/98 06.05.08, 01:23
                  Hmm, wybrałaś sobie ciężkie modele, raczej niepolecane na początek - szczególnie
                  to Inferno niepolecane.
                  Koniecznie sprawdź je wszystkie w wątkach służących do sprawdzania staników, bo
                  ani Arabelka ani Zeta nie trzymają na pewno klasycznych rozmiarów.
                  • aleksandra_lm Re: Aleksandra_lm 72/98 06.05.08, 02:11
                    hm, wyczytalam juz ze Freye sa rozciagliwce... ale przyznaje sie bez
                    bicia ze straszni mi sie podobaja...
                    A potrzebuje tez czegos co zaloze do bluzki/sukienki typu halter lub
                    bez ramiaczek, a porcelain strapless molded bra z panacha nie mial w
                    sumie u was najwyzszych notowan... Te dwa bezramiaczkowce ktor mam
                    to niestety (jeden z Avocado, drugi z Victoria's Secret) maja za
                    male miski - obwod jest tnatomiast w obu dosc ciasny mimo ze to 75/34

Podobaja mi sie rowniez Siena Panache jak rowniez Harmony (ale tu
                    piszecie ze plytkie miski), jak rowniez Maisie Freyi - ale tu z
                    kolei miski sa ponoc wieksze niz zazwyczaj... Fairy lights i Peek-a-
                    boo z Kalyani - to sa chyba nowe modele bo nic o nich nie
                    znalazlam... Jak rowniez St. Tropez Pour Moi - wedlug was dosc
                    ciasne... Nic, skrobnelam maila do Bravissimo i undercover
                    experience... Pozatym czekam na kaske... Maz sie chyba na mnie lekko
                    obrazil- przechwycil dzis paczke z paroma ciuchami ktore wygralam na
                    ebayu i marudzi ze wydaje za duzo kasy na ciuchu, i nie chce kupic
                    mi tych stanikow co mi sie podobaja.
                    A co sadzisz (sadzicie) o Prima Donna?
                    www.bitsoflace.com/Details.asp?ProdID=1200
                    Sa przepiekne, tylko rozmiar jakby nie ten co trzeba... Cena tez...:(
                    • aleksandra_lm Re: Aleksandra_lm 72/98 06.05.08, 18:34
                      Ufff, zamowilam.
                      na razie po intensywnej lekturze wybralam na sprobowanie Arabelke -
                      wzielam 30G- 28GG niestety juz niet, najwyzej oddam:( oraz porcelain
                      strapless 32FF po doczytaniu ze jest dosc ciasny...
                      • maith Re: Aleksandra_lm 72/98 07.05.08, 01:59
                        Arabelka 30G będzie prawdopodobnie za szeroka i z za dużymi miskami (bo to
                        przecież dodatkowo dużomiskowiec).
                        To że Porcelain jest dość ciasny, nie znaczy, że ktoś z 72 cm może brać 70-tki.
                        W bezramiączkowcach ciasność jest szczególnie ważna - chodzi o pewność, że Ci
                        stanik nie zjedzie w dół z całą sukienką. I czy to jest małomiskowiec, że brałaś
                        32FF?
                        A mężowi pokazuj dokładnie "O zobacz, ja tego wcale ostatecznie nie kupiłam,
                        widzisz, odsyłam. I teraz z tego mam pieniądze na kupienie czegoś zamiast" :))
                        • aleksandra_lm Re: Aleksandra_lm 72/98 07.05.08, 20:21
                          FF z panacha bo zamiast 30G wzielam troche wiekszy obwod.wlasnie
                          sugerujac sie waszymi opisami ze to straszny scisliwiec... (tak
                          szczerze mowiac te dwa bezramiaczkowce co mam - jeden z Avocado,
                          drugi z Victoria's Secret tez sa naprawde ciasne (75 i 34) - tylko
                          miski skubane za male...)
                          No a z arabelka zoabaczymy, tylko boje sie ze nie bedzie jej na co
                          wymienic, nawet jesli miska G bedzie w 30 za duza to boje sie ze 28
                          G nie znajde... W figleaves gdzie zamowilam i jedno i drugie,
                          Arabelka 28 dochodzi do FF i maja juz tylko Purple haze i oyster...
                        • aleksandra_lm Re: Aleksandra_lm 72/98 07.05.08, 20:30
                          maith, a co powiesz o zecie? Jak tam z miskami i rozciaganiem?
                          mam wrazenie ze gdzies juz o to pytalam ale nie pamietam gdzie...
                          • aleksandra_lm Re: Aleksandra_lm 72/98 08.05.08, 19:14
                            Wlasnie dotarly do mnie oba staniki. Szybko... Myslalam ze beda
                            jutro.
                            Wiadomo ze od razu wzielam sie za mierzenie;)
                            Arabelka czarna wydaje sie byc dobra, na razie jest ciasna w
                            obwodzie, aczkolwiek widze ze ma mozliwosc jeszcze wiekszego
                            roziagniecia sie (aczkolwiek juz nieduzego), miski tez sa dabre, nic
                            nie bulkuje ani gora ani bokiem. Poskakalam, pomachalam biustem,
                            poschylam sie itd, cycki siedza nadal w miskach i nie wylaza (mezowi
                            sie podoba - ogniscie to okazal;))
                            Jesli chodzi o panache porcelain, miski niestety sa za male, bede
                            wymieniac na 32G. Obwod dobry, ciasny, i tak bez rozciagniecia
                            jakiegokolwiek widze ze ma ok 60cm... niech no ja znajde miarke lub
                            chociazby linijke... tak - 61-62 cm...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka