prostokvashino 76/89 21.06.08, 20:02 Pisałąm już w wątku ratunkowym, ale tam tak niefortunnie umieścił się post, że chyba nawet nikt nie zauważy. Miesiąc temu doradziłyście mi 32dd na moje 76/91.W końcu po tym fatalnym strajku poczty mam swóje Tango II 32dd i ja już nie wiem. Coś mi ten biust zmalał z 91 do 89;((( Najwidoczniej schudłam (kurde nie mogły z tyłka spaść te 2 cm????) I to 32DD marszczy się na górze. Ponieważ to mój pierwszy dobry brytyjski stanik, to czy ja mam go jakoś nosić i czekać aż mi coś zmigruje (a jeśli nie zmigruje??) czy jednak kupić mniejszy chociażby po to właśnie żeby biust zmusić do migracji a ten odłożyć i poczekać na wyniki migracji i najprawdopodobniej wtedy będzie w sam raz? A w ogóle jeśli mniejszy, to jaki rozmiar, z uwzględnieniem, ze w tym 32 Panache zapinam się na środkową haftkę i nie czuję jakiegoś strasznego ścisku. Odpowiedz Link
olusimama Re: 76/89 21.06.08, 23:33 ponoś go jeszcze z miesiąc i mierz się regularnie, na 99% zmigrujesz i wypełnisz te miseczki. Odpowiedz Link
blondie-b1 79/102 21.06.08, 20:44 Wydawało mi się, ze w końcu mam dobrze dobrany stanik, ale teraz po lekturze Waszego lobby nachodzą mnie wątpliwości ;) Ponoć się odchudzam więc wymiary mi się zmieniały, ale od dwóch miesięcy nie schudłąm nic więc... ;) Teraz noszę 80E, czasami 75E, ale większość takowych wydawała mi sie za ciasna... dodam, ze pierś prawą mam "ciut" większą, tzn. że w E jest trochę "wciśnięta" a lewa w E leży bardzo ładnie. Gdyby udało się również ukryć tę asymetrię byłoby pięknie... ;) Pozdrawiam i liczę na pomoc :) Odpowiedz Link
bathilda Re: 79/102 - blondie-b1 21.06.08, 22:00 O obwodzie 80 zapomnij natychmiast. 75 najprawdopodobniej też jest za duży - czy zapięcie leży w linii ze stanikiem czy podjeżdża do góry? Obstawiam opcję 2 niestety. Spróbuj brytyjskiego 70G - powinno być dużo lepsze. Popatrz tutaj dlaczego warto: stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html I zawsze kupuj stanik na większą pierś - w mniejszej skrócisz mocniej ramiączko i będzie ok. A 75E było Ci ciasne (zakąłdam że jakiejś polskiej firmy albo Triupha, więc rozmiar kontynentalny) bo ono jest szyte na jakieś 96 w biuście. No i te dodatkowe 6 cm "upychało się" w obwód tworząc wrażenie zaciasności. Odpowiedz Link
blondie-b1 Re: 79/102 - blondie-b1 21.06.08, 22:14 Bardzo, ale to bardzo dziękuję za rady :) Odnoszę wrażenie, ze przy 75 zapięcie jest na swoim miejscu i czuję się naprawdę "bardzo ciasno" :)A le reszta twojego posta wszystko wyjaśnia :) A 75E nosiłam z BonPrixu. Co sądzisz o bieliźnie tej firmy? Odpowiedz Link
gazica Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 26 21.06.08, 20:57 Witam, nazywam się Majka i bardzo interesuje mnie mój rzeczywisty rozmiar stanika. Panie ekspedientki zawsze bardzo staraja sie mi dogodzic, ale moga wybierac jedynie z tych rozmiarow jakie sa dostepne w sklepie.. wiec moje wymiary to (mierzone zgodnie z opisana procedura): pod biustem: 73 cm biust: 96 cm Dotychczas nosiłam rozmiar 75E. Prosiłabym także o polski odpowiednik rozmiaru jaki powinnam nosic. Pozdrawiam i dziekuje za to forum;) Odpowiedz Link
bathilda 73/96 - gazica 21.06.08, 22:04 O obwodzie 75 zapomnij - to dużo za dużo. Nie ma szans podtrzymywać Twojego biustu. Zapięcie nie leży w linii ze stanikiem tylko podjeżdża do góry. DO bani. Spróbuj brytyjskiego 65 (30) G. POwinno być duuużo lepsze. Wiem co mówię - sama startowałam z 75E a jestem na 65H (mam 100 w biuście ). I popatrz tutaj - warto mieć stanik w dobrym rozmiarze :) stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html Odpowiedz Link
agus122 73/99 21.06.08, 21:12 schudłam i mam teraz problem jaką np freye kupić?to moja ulubiona marka ...niedawno nosiłam 70/75/80f/G...teraz zgłupiałam. Do mierzenia ubrałam DEBENHAMS gorgeous rozmiar 34F!Myślę że leży bardzo dobrze..cy to prawidłowy rozmiar?????i czy taki rozmiar powinnam kupować ???Freya??panache??fantasie?M&S..?? Dziękuję za pomoc!!!!Bardzo :-)) Odpowiedz Link
agafka88 Re: 73/99 0 agus122 21.06.08, 21:25 Witaj. Obwód 75 jest na Ciebie stanowczo zbyt szeroki. Staniki są szyte z bardzo rozciągliwych materiałów, dlatego też trzeba obwód zaniżać, bo dobry obwód to podstawa podtrzymania biustu. Dlatego też polecam Ci na początek stanik w brytyjskim rozmiarze 30GG, co odpowiada polskiemu rozmiarowi 65L. Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierwszy dobrystanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jakprawidłowo mierzyć biustonosz. Są staniki, które mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwcei ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lubmniejszymi miseczkami niż standardowo. Przed zakupem konkretnego modelu warto zajrzeć do spisuproducentów, gdzie forumki dzielą się wrażeniami na temat danego stanika. Polecam tez lekturę wątku jak nie wydawaćmajątku na stanik Pozdrawiam, Agafka:) Odpowiedz Link
qrcza-k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 26 21.06.08, 21:43 No to ze mną chyba będzie problem... Po drodze była ciąża, karmienie piersią - jedyny w miarę dobry stranik posiadam uszyty ale przez gorseciarkę (sama go zwęrzałam, bo schudłam ciuteczkę). To co nosiłam przed ciążą hmmmm o tym mogę już zapomnieć bo się byłkuje, wyłazi... rozmiar 85f lub 90 ff moje obecne wymiary pod biustem: 88 w biuście 117 W domu posiadam stanik firmy NEXT 38E bardzo ale to bardzo odpowiada mi pod biustem tylko mi cycki uciekają (wiem wiem mała miseczka), noszę też F&F 90F ale ten to prawidziwa porażka - piersi gdzieś wiszą on sie podsuwa...ehhhh szkoda gadać. Jeśli nie sprawi to problemu to proszę o podanie dwóch rozmiarówek. Normalnie już muszę cosik zrobić ze stanikami bo wiadomo jak dobrze dobrana bielizna to i kobieta czuje się seksowniejsza. Pozdawiam Sylwia Odpowiedz Link
bathilda 88/117 - qrcza-k 21.06.08, 22:07 O obwodzie 85(28) zapomnij natychmiast. On nie ma szans podtrzymywać Twojego biustu - zapięcie zapewne podjeżdża na łopatki zamiast grzecznie leżeć w linii z przodem obwodu. Jeśli to 88 to mierzone mega-ciasno, tak ze miarka aż piszczała to spróbuj brytyjskie 80(36) GG/H. Jeśli oszukiwałaś nie ścisnęłaś porządnie miarki to spróbuj 75(34)HH/J. I popatrz tutaj dlaczego warto - wymiary zbliżone :) stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html Odpowiedz Link
qrcza-k Re: 88/117 - qrcza-k 21.06.08, 23:55 Dziekuje za odpowiedz. Scisnelam na ile sie dalo ale moze poprosze meza bedzie jeszcze prosciej i wyjdzie jak nalezy. Zdjecia szokujace ale zdaje sobie sprawe jak to wyglada. Sama tego doswiadaczam, dlatego sie zglosilam i zamierzam to zmienic. Chyle czola za wiadomosci i dziekuje opatrznosci za znalezienie tej strony. Pozdrawiam P.S. jak sie uda to postaram sie zrobic podobne zdjecie w nowym i starym staniku. Odpowiedz Link
gazica 73 / 96 21.06.08, 21:48 moje wymiary to (mierzone zgodnie z opisana procedura): pod biustem: 73 cm biust: 96 cm Dotychczas nosiłam rozmiar 75E. Prosiłabym także o polski odpowiednik rozmiaru jaki powinnam nosic. Odpowiedz Link
agafka88 Re: 73 / 96 21.06.08, 21:55 Witaj, obwód stanika, który nosisz jest zbyt szeroki, nie utrzyma prawidłowo biustu. Polecam Ci przymierzyć stanik w brytyjskim rozmiarze 30G - odpowiada to polskiemu rozmiarowi 65J. Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierwszy dobrystanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jakprawidłowo mierzyć biustonosz. Są staniki, które mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwcei ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lubmniejszymi miseczkami niż standardowo. Przed zakupem konkretnego modelu warto zajrzeć do spisuproducentów, gdzie forumki dzielą się wrażeniami na temat danego stanika. Polecam tez lekturę wątku jak nie wydawaćmajątku na stanik Pozdrawiam, Agafka:) Odpowiedz Link
bathilda Re: 73 / 96 - gazica 21.06.08, 22:08 Odpowiedziałam Ci już przy Twoim poprzednim poście powyżej. Odpowiedz Link
donix40-2 A jaki stanik dla mnie 79/99 21.06.08, 23:27 drogie koleżnki pomóżcie w doborze odpowiedniego stanika. Pod biustem 79cm, w biuscie 99. Proszę w numeracji polskiej i angielskiej. Nie piszę jaki obecnie rozmiar noszę bo na pewno nieodpowiedni. Zamist podnosić i eksponować biust to raczej upodabnia go do stożków. Dziekuje za pomoc. donix Odpowiedz Link
mauzonka Re: donix40-2 79/99 22.06.08, 00:15 Na początek zmierz brytyjskie 32G/32FF lub 30GG/30G, a z polskiej rozmiarówki: 70G lub 70H lub 65H lub 65J. Podaję okolice rozmiarowe, bo nie da się tak po prostu określić "jedynego słusznego rozmiaru". Wiele zależy od kroju biustonosza. Polecane sklepy znajdziesz w linkach w spisie treści na głównej stronie Lobby Biuściastych. Odpowiedz Link
paula.anna niby 80/100 ale trudny temat- MAMA 22.06.08, 08:58 moja oczywiście, trudna do zreformowania ;) bardzo chcę jej coś kupić w dobrym rozmiarze. niby wymiary takie same jak moje, ale jednak lat sporo więcej... grand prix 70H (polskie chyba?) na mnie leży idealnie, na mamie da się zapiąć z ogromnym trudem, biust jakby nie mieścił się w miseczkach, "złazi" się na środku. mama nosi jakieś 80, 85, miseczki pewnie D i ciągle mówi, że ma ogromny biust :/ niby "nadzorowałam" pomiary, ale już nie wiem, czy dobrze to zrobiłyśmy... w każdym razie MUSZĘ ją ostanikować, inaczej się uduszę ;) Odpowiedz Link
staro Re: 80/100 MAMA pauli.anny 22.06.08, 10:51 Pytanie pierwsze - czy aby na pewno Ci ten Grand Prix nie bułkuje? Bo na mój gust to obie powinnyście wziąć większą miseczkę. Niech Mama przymierzy 70I, powinno być lepiej. Ale jeśli jej wydają się 70tki zbyt ścisłe, to może do nich dojrzeje z czasem. O obwodach 80 i 85 niech lepiej zapomni, tak samo o miseczce D. Może zdecyduje się po przymierzeniu na stanik 75G (może być 75F, jeśli w miseczkach w G byłoby dużo miejsca). Z brytyjskich to odpowiednio 32(70)FF i 34(75)E. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
1979_monika Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 26 22.06.08, 10:24 Witam, pod biustem mam 87cm, a w biuście 99cm, teraz jestem w trzecim miesiącu ciąży i kupiłam stanik 80C, wcześniej cały czas nosiłam 75C, proszę o radę, pozdrawiam, monika Odpowiedz Link
1979_monika 87/99 POMOCY :-) 22.06.08, 10:31 Witam, pod biustem mam 87cm, a w biuście 99cm, teraz jestem w trzecim miesiącu ciąży i kupiłam stanik 80C, wcześniej cały czas nosiłam 75C, proszę o radę, pozdrawiam, monika Odpowiedz Link
staro Re: 87/99 1979_monika 22.06.08, 11:10 W ciąży jest biust absolutnie nieprzewidywalny. Polecam na dzień dzisiejszy nabyć stanik 80D (brytyjski - 36D), na chwilę powinien wystarczyć. Ale że przed Tobą jeszcze 2/3 ciąży, to na pewno biust Ci się jeszcze powiększy. Powiększy Ci się też obwód pod biustem, ponieważ rosnąca macica wypycha do góry wszystkie narządy wewnętrzne i dzięki temu żebra ulegają rozciągnięciu. Dlatego sugerowałabym np. co miesiąc się kontrolnie zmierzyć i obserwować, czy Ci się w staniku nie zaczęły zbytnio robić bułki nad linią miseczek lub nie zaczął Ci się wbijać obwód. Na sam wbijający się obwód, bez powiększenia biustu, polecam zakupić nierozciągliwą przedłużkę obwodu, np. taką: allegro.pl/item380321860_przedluzka_obwodu_biustonosza_1_rzedo wa_szer_2_cm.html lub odpowiednio dwu- lub trzyrzędową. Najpóźniej w trzecim trymestrze czeka Cię jeszcze jeden zakup stanika do chodzenia a potem staniki do karmienia. Nie martw się jednak, że szybko z tych pierwszych zakupów wyrośniesz - mogą Ci się przydać po skończeniu karmienia, a może nawet już w jego trakcie, o ile Twój biust się zbytnio nie powiększy. Co do modeli biustonoszy - osobiście (zwłaszcza po własnych doświadczeniach) skłaniam się ku noszeniu w trakcie ciąży normalnych staników na fiszbinach. W odpowiednim staniku - wbrew obiegowym opiniom - fiszbiny wcale nie szkodzą, nie blokują gruczołów mlecznych ani nic takiego, wręcz odwrotnie - wraz ze ścisłym obwodem pomagają podtrzymać odpowiednio biust w tym trudnym dla niego czasie. A z kolei odpowiednie podtrzymanie rosnącego biustu pomoże zminimalizować możliwość pojawienia się rozstępów. No i nie wygląda się jak gruba baba, tylko jak kobieta z ładnymi piersiami i rosnącym brzuszkiem ;) Zapraszam do lektury całego forum, a w razie czego odezwij się znów w tym wątku. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
wielebnna Re: 87/99 1979_monika 22.06.08, 11:20 staro pięknie to wyłożyła:) obwód pod biustem wzrośnie na pewno i przedłużka rzecz konieczna a co do rozmiaru w biuście to może się już nie zmienić (podwójne osobiste doświadczenie - znaczny skok wzrostu na początku ciąży a potem spokój aż do końca) a może być tak, że nadal powoli bedzie rósł podpowiem, że nie warto inwestować teraz w coś super drogiego, można poszukać czegoś używanego lub taniej okazji bo to kwestia zakupu na kilka miesięcy Odpowiedz Link
kasiab71 83/105 22.06.08, 11:59 W końcu postanowiłam się dokładnie wymierzyć;)Do tej pory nosiłam 85 DD, wydaje mi się nieco za luźny w obwodzie i miseczki są minimalnie za małe. Proszę o radę:) Odpowiedz Link
ja_joanna Re: 83/105 kasiab71 [do potwierdzenia] 22.06.08, 14:59 [jeszcze się uczę, proszę poczekaj na ostateczną weryfikację mojej odpowiedzi przez jedną z doświadczonych forumek] Witaj Kasiu, faktycznie przy Twoich wymiarach biustonosz z obwodem 85 nie może być wystarczająco ciasny, żeby podtrzymał biust. Staniki, w przeciwieństwie do miarki krawieckiej, są zrobione z bardziej lub mnie rozciągliwych materiałów, a obecne "standardowe" tabelki producentów bielizny tego nie uwzględniają, dlatego dopasowujemy się do istniejących tabelek odemując trochę cm w obwodzie stanika. W Twoim wypadku poleciłabym Ci na początek wypróbowanie stanika z obwodem 75 (brytyjski 34). Może się tak zdarzyć, że po kilku miesiącach noszenia nowego stanika Twój obwód się zmniejszy, a biust powiększy, więc niewykluczone, że będziesz mogła wtedy zmienić obwód na 70 (32 brytyjski). Co do miseczki: przy obwodznie w biuście 105 cm (i obwodzie stanika 75) powinna ci według tabelek pasować brytyjska miseczka G. Ale jeśli w staniku 85DD miseczka była za mała, to możesz spróbować przymierzyć 75GG (34 GG). W polskiej rozmiarówce to by było 75K. Gdyby obwód 70 jednak okazał się na Ciebie dobry (może się zdarzyć, że np. będą na Ciebie pasować bardziej rozciągliwe biustonosze z tatkim obwodem), możesz spróbować 70H lub 70 HH. Na polskim rynku nie tak łatwo dostać staniki w tych rozmiarach, choć powoli się już sytuacja zmienia. Najprzyjemniej na ten moment jest kupować biustonosze przez Internet z Wielkiej Brytanii. Jak się rozejrzysz trochę po forum, znajdziesz dużo informacji na ten temat. Powodzenia w zakupach! Odpowiedz Link
maith Re: 83/105 kasiab71 22.06.08, 15:37 Bardzo dobrze, potwierdzam :) Co ew. można dodać - 75K ma szansę pasować w Melissie. Przy 83 pod biustem ja np. noszę większość staników w obwodzie 70, ale zaczynałam od 75. W zależności od tego gdzie mieszkasz, może się załapiesz na któryś z polecanych dobrych sklepów stacjonarnych w Polsce forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300 Jeśli nie, to np. Intimo4you i Peachfield i Karoline są też sklepami internetowymi. I pamiętaj, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 I bardzo ważne - stanik trzeba właściwie przymierzyć. Będzie Ci łatwiej jeśli zapoznasz się z: -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 Odpowiedz Link
kasiab71 Re: 83/105 kasiab71 22.06.08, 15:43 jestem z Krakowa i już od dawna czaiłam się na wyprawę do Inimo... chyba w końcu wyruszę;) no i oczywiście przekopie gruntownie forum w poszukiwaniu dobrych rad i cennych wskazówek. wielkie dzięki drogie koleżanki:) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
kasiab71 Re: 83/105 kasiab71 [do potwierdzenia] 22.06.08, 15:39 Serdeczne dzięki za szybki odzew:) i za pomoc. Tak czułam, że ze znalezieniem czegoś na mnie będzie problem na polskim rynku...już jak kupowałam to DD to sprzedawczyni patrzyła na mnie jak na monstrum:P trudno...poszukam czegoś w necie. jeszcze raz dziękuję Joasiu. I czekam na ewentualne korekty innych forumek. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
maith Re: 83/105 (109?) Kasiab71 22.06.08, 19:43 To była tylko kiepska sprzedawczyni. Z Twoim biustem jest wszystko w porządku, problem jest wyłącznie z bielizną. Na razie. Jak jesteś z Krakowa, to jesteś faktycznie w super sytuacji - po prostu idź do Intimo i omijaj od tej pory gorsze krakowskie sklepy stacjonarne (czyli te pozostałe ;) Zabacz jak biust zaczyna od razu wyglądać zgrabniej po zmianie na prawdziwy rozmiar: stanikomania.blox.pl/2007/08/Kwestia-rozmiaru.html A ta dziewczyna przestawiła się na cudną Arabelkę (miękki stanik na fiszbinach). Odpowiedz Link
staro Re: 81/142 koleżanka femme_fatale13 22.06.08, 17:26 Hm.... Podaj proszę trochę więcej danych o koleżance. Czy zmierzyła się dokładnie według zasad z pierwszego postu? Pod biustem ściśle, w biuście luźniej, najlepiej bez stanika i w tym najlepiej pasującym... Jaką ma posturę? Czy jest mniejsza i puszysta? Czy może wysoka i szeroka w plecach? W jakiej kondycji jest Jej biust? Określ go proszę słowami, np. lejący, miękki, ściśliwy, twardy, jędrny... Po uzyskaniu odpowiedzi na te pytania będzie nam łatwiej Tobie i Koleżance coś doradzić! Odpowiedz Link
blondie-b1 76/89 mama 22.06.08, 13:26 Chciałbym prosić o pomoic w dobraniu stanika dla mojej mamy - zadbanej, szczupłej kobiety po 50, która notorycznie kupuje staniki za duże w obwodzie i za małe miseczki - ma straszne wałki pod pachami, a potem stęka dlaczego?? Dodam, ze każdfe wspomnienie o większym ściśnięciu powoduje u niej lekkie oburzenie więc może reforma etapami??? Teraz nosi o zgrozo 80B! Odpowiedz Link
staro Re: 76/89 mama blondie-b1 22.06.08, 17:21 Pokaż Mamie tą tabelkę: spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&gid=1 Niech tam znajdzie swoje 80 i poszuka swojego wymiaru w biuście... A potem niech poszuka swojego "w biuście" znowu, koło cyferki 75. I może jeszcze raz, koło cyferki 70 (jeśli zacznie już łapać o co chodzi). Merytorycznie - pokaż Mamie fotki ze Stanikomanii, biusty tygodnia, zwłaszcza te o mniejszych rozmiarach... Potem zabierz ją do sklepu z bielizną i każ przymierzyć te 75A-B (idealnie byłoby trafić na brytyjczyka 34B, to DOKŁADNIE Mamy rozmiar). I jak już ten stanik założy, to odciągnij jej go na plecach jak daleko tylko się da... Założę się, że niedługo sama zatęskni do 70tek. A jeśli 75tki opierałyby się Jej niemal na samych żebrach (piszesz, że jest szczupła, więc to możliwe), to wtedy na pewno poczuje się lepiej w dobrym 75A lub 75B, niż w za dużym 80cośtam... ;) Powodzenia! Odpowiedz Link
kotwtrampkach koleżanka 81/103 22.06.08, 13:32 właściwie wiem, ze panache to okolice 32GG, bo przymierzała mój i był odrobinę za duży. Ale.. biust jest dość wysoko osadzony albo ramię za grube pod pachą z przodu jest nieziemsko niewygodnie.. (ja też tak mam, ale moge pocierpieć, bo studiowałam dłuuuuugo to forum, albo wyciąć dziure pod pachą -tak też robię) A jak przekonać nowicjuszkę..? nie mam pojęcia gdzie szukać modeli więcej wykrojonych, ani na forum pod jakim hasłem.. Znajduję tylko które są ZA BARDZO Odpowiedz Link
staro Re: 81/103 koleżanka kotawtrampkach 22.06.08, 17:04 Jak miała 32GG za duże, to 32G, z jej wymiarami, może okazać się w sam raz. A wiesz pewnie, że modele do G bywają z reguły dużo mniej pancerne. Może więc nie być takiego problemu z przednią stroną pachy. Ale! Właśnie jest ten problem, że my na ogół też nie znamy takich modeli mniej zabudowanych podpachowo. Można metodą prób i błędów przymierzać te, które NIE SĄ określane jako za bardzo zabudowane, no, ale to jest już do weryfikacji na konkretnym biuście. A potem, jakby coś takiego znalazła, to poprosimy o napisanie tego na forum, żeby z tych informacji mogły skorzystać też inne dziewczyny. A mam jeszcze pytanie - czy Ty to wycinanie dziury opisałaś może i zdokumentowałaś fotograficznie w wątku o przeróbkach (robótki ręczne)? Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: 81/103 koleżanka kotawtrampkach 22.06.08, 20:34 ona nie znajdzie, bo nie będzie szukać - nie ma motywacji, nie wygląda najgorzej w pushupie z jędrnym biustem pod brodą.. a przymierzała kilka i uważa że to głupi pomysł - ani ładne, ani wygodne. ja szukam, ale mnie tango niewiele obciera, a ją bardzo, więc to też nie ma reguły.. Znalazłam wątek o obcieraniu, ale on zaraz padnie śmiercią naturalną, a takie informacje by się przydały w jednym miejscu.. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76873000&a=76873000 Ja mam z 10 bliższych kobiet własnie z "takimi pachami" :-| (na 12 które słuchają o stanikach i moze by coś z tego było..) przeróbek nie zdokumentowałam i nie opisywałam, bo on jest trochę za duży w misce (fantasie)- więc trudno ocenić jak to wyszło i jeszcze nie mam ładnych ramiączek (tylko takie stare) i jeszcze się waham, czy nie przyszyć ich w innym miejscu.. Odpowiedz Link
vloweer Wymiar pod biustem - 89, Wymiar w biuście - 106 22.06.08, 14:33 Są to wymiary mojej babci. Ponieważ jej biust w obecnym staniku wygląda jak dwa placki pod pachami postanowiłam się tym zająć. Ponieważ mam mniejszy biust (podbiust 75, biust 83)nie wiem do końca jak się za to zabrać. Prosiłabym bardzo o pomoc. Odpowiedz Link
staro Re: 89/106 babcia vloweer 22.06.08, 17:09 Nie wiem, jaka jest postura Babci, czy jest raczej mniejsza i bardziej puszysta? Czy może wysoka i postawna? No i sam biust - czy jesteś w stanie określić jego kondycję? (np. słowami: miękki, lejący, ściśliwy.....) Na podstawie tego, co na razie napisałaś, sądzę, że Babcia mogłaby sięgnąć spokojnie po 80F w stanikach kontynentalnych, w brytyjskich odpowiednio 36E. Ale może się okazać, że te rozmiary trzeba jeszcze zweryfikować... Odpowiedz Link
ewika66 83/107 22.06.08, 15:41 Witam :) Podczytuję lobby już od kilku miesięcy, ale dopiero teraz zdecydowałam się napisać. W styczniu kupiłam pierwszy stanik w nowym rozmiarze, po przesiadce z 80d-85c, - Arabelkę 75ff (wtedy miałam 86 pod biustem), w tej chwili jest strasznie rozciągnięta i mimo podszycia obwodu nie daje się nosić. Później, w związku ze zmianą wymiarów (ubyło pod biustem) spowodowaną nieznacznym schudnięciem i migracją zaopatrzyłam się w intimo w Pollyannę- 75g i Rio- 75ff. Wydaje mi się, że te staniki są dobre zarówno miskowo, jak i obwodowo. W związku z tym, że potrzebuję dość pilnie stanik do sukienki z dużym dekoltem w szpic zastanawiam się, czy interno albo freya retro plunge w rozmiarze 75g mogą być dobre? Znalazłam sporo sprzecznych informacji i zastanawiam się, czy nie wziąć inferno z obwodem 80 i przeliczoną miską. Jak radzicie? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
staro Re: 83/107 Inferno? Retro? - do weryfikacji 22.06.08, 18:08 Moim zdaniem to Inferno mogłoby być dobre, ale na mnie nie szyją, więc nie miałam okazji przekonać się o jego właściwościach nabiustnie. W każdym wypadku aż tak ścisłe, żeby zamawiać 80 na Twoje 83 pod biustem, na pewno nie jest! Co do Retro to już wcale nie wiem, na ile jest ściśliwe... Ale podobno należy raczej do małomiseczkowców, więc może 75GG (o ile jest w ofercie)? Może któraś z posiadaczek Inferna i/lub Retro Ci pomoże? Jednak na pewno będziesz musiała zweryfikować je sama na własnym biuście ;) Powodzenia! Odpowiedz Link
ewika66 Re: 83/107 Inferno? Retro? - do weryfikacji 22.06.08, 19:17 Dzięki za odpowiedź :) Co do Retro to też się obawiam że to małomiskowiec, a produkują tylko do miski G :/ W takim razie spróbuję inferno 75G i sprawdzę co z tego wyjdzie. Mam nadzieję, że będzie dobre, bo naprawdę zależy mi na staniku do dekoltów . Odpowiedz Link
maith Re: 83/107 Inferno? Retro? - do weryfikacji 22.06.08, 19:51 Nie wiem, jak wygląda Twój dekolt, ale Inferno jest owszem nisko wycięte, ale nadaje się raczej do węższych dekoltów. Z tej grupy jeszcze jest mój ulubiony Gossard Superboost (w nowej wersji ma tylko cienki paseczek na dole). Nadaje się do naprawdę wyciętych dekoltów. Ale cóż, Rio jest wielkomiskowcem, Twoim normalnym rozmiarem zatem byłoby jednak 75G, a sztywne staniki mogą być w dowolny sposób niekompatybilne z Twoim biustem, czasem trzeba je wtedy brać o tę miskę większe, a tej opcji już nie masz. Inferno ani Gossard nie mają raczej opinii małomiskowców. To znaczy one same są dość standardowe, ale skutki ew. niedopasowania do Twojego biustu trudno przewidzieć. No i widzę tu jeszcze jeden problem - do tej pory używałaś staników wąskofiszbinowych, a poza Retro (który ma z tych 3 już propozycji chyba jednak najmniejsze miski) pozostałe są szerokofiszbinowe. Wygląda na to, że najlepiej jakbyś zamówiła wszystkie 3 a zostawiła sobie jeden, po obejrzeniu go i na sobie i pod różnymi dekoltami. Odpowiedz Link
ewika66 Re: 83/107 Inferno? Retro? - do weryfikacji 22.06.08, 21:23 Wiem, że nikt mi nie zagwarantuje czy stanik będzie na mnie dobrze leżał :) A z tego, że stanik może być niekompatybilny z moim biustem też sobie zdaję sprawę. Trzeba po prostu sprawdzić. A o gossardzie nawet nie pomyślałam, ale jak teraz oglądam to rzeczywiście byłby fajny :). I zrobię tak jak radzisz- zamówię wszystkie 3 i zobaczę jak to wygląda na biuście i sobie zostawię któryś (przynajmniej mam taką nadzieję, bo jak się okaże, że wszystkie 3 źle leżą to nie będzie fajnie :/). Dzięki za odpowiedź (zwłaszcza za podrzucenie pomysłu z gossardem):) Odpowiedz Link
jaagna 94/115 - ulla111 22.06.08, 18:39 ulla111 napisała: Mam 94 pod biustem i w biuście 115 Jaki powinnam nosić rozmiar? Zawsze robiłam biustonosze na zamówienie u gorseciarki, teraz ona wyjechała i we Wrocławiu nie ma już nikogo kto zrobi dobrze dopasowany biustonosz.Kupiłam ostatnio w sklepie Triumfa 90F - niestety na fiszbinach i po godzinie druty wpiły mi się w ciało.A już było za późno na wymianę. Czasem noszę jak wychodzę na krótko ale i tak nie jestem zadowolona z tego jak układają się w nim piersi. Odchudzam się /od 27 grudnia 21 kilo mniej/ i wreszcie znalazłam sposób na swoją otyłośc ale biust chcę mieć w dobrym biustonoszu!!! Z góry dziekuję za odpowiedź. ulla Odpowiedz Link
jaagna Re: 94/115 - ulla111 22.06.08, 19:13 Fiszbiny w biustonoszu są swietnym wynazkiem :-) - wierz mi, bez nich biust nie wygladałby tak ładnie. Ale pod jednym warunkiem: rozmiar biustonosza (na fiszbinach czy bez) musi być odpowiednio dobrany. Staniczek Triumpha 90F rzeczywiscie jest przeznaczony dla osób mających W biuście ok. 114 cm, ale mierzących POD biustem ponad 100 cm. A Ty jesteś szczuplejsza (oby tak dalej! Trzymam kciuki za Twoją dietę!). Biustonosz o obwodzie 90 rozciaga się dużo więcej niz do 94 cm - rozciagnij obwód staniczka i zmierz, a przekonasz się. Kiedyś - ok. 20 kg temu - sama miałam ponad 90 cm pod biustem i całkiem nieźle czułam się w biustonoszach o obwodzie 85 i 80 - oczywiscie, z odpowiednio dużą miseczką. Sama musisz sprawdzić (na swoim własnym ciele), który obwód będzie ci odpowiadał (najlepiej zapinając biustonosz miseczkami do tyłu, nie zakładając ich na piersi, tylko zapinając obwód). Jest taka zasada: im więcej tłuszczyku mamy na plecach, w tym ciaśniejszy obwód mieścimy się bezproblemowo ;-) Dla mnie dobre były 80 i ściślejsze 85, a dla mojej znajomej (93 cm pod biustem) - 75. Trudno uwierzyć, prawda? A jednak to nabiustnie sprawdzone! :-) Uwierające fiszbiny to często efekt: 1) za małej miseczki lub 2) za szerokiego obwodu, który "tańczy" wokół tułowia zamiast tkwić nieruchomo i podtrzymywać biust. Wtedy fiszbiny potrafią nieźle "rozorać" ciało pod pachami. W twoim przypadku wydaje mi się, że chodzi o wariant 2. czyli za szeroki obwód. I tu mam dla ciebie dwie wiadomości: dobrą i złą. zła: Triumph nie produkuje biustonoszy o mniejszym obwodzie, który miałby odpowiednio duże miseczki, bo przeliczając na mniejszy obwód (85, choć polecałabym ci sprawdzić 80) musiałąbyś kupić staniczek 85H lub 80J lub nawet 80K. ale DOBRA wiadomość jest taka: są świetnie i ładne staniczki brytyjskie. I tu polecałabym Ci wypróbować rozmiar 80G lub 80GG albo te o ściślejszym obwodzie: 80F lub 85FF. Sama przypominam sobie, gdy przy wymiarach 92/114 nosiłam rozmiar 80G (nosiłam wtedy m.in. zupełnie przezroczystą - nieprzyzwoitą jak licho! - zieloną i czerwoną Zetę firmy Freya oraz delikatny haftowany w kwiaty turkusowy Savannah firmy Panache - obydwa subtelne, delikatne, kolorowe i niesamowicie kobiece) I tu jest wielko plus bryryjczyków: są kolorowe, delikatne, gdyby nie fiszbiny (bo ja od kiedy jestem dobrze ostanikowana noszę tylko z fiszbinami!) można byłoby je zmiąć i zmieścić w dłoni. :-)) Są jeszcze dwie polskie firmy szyjace staniczki dla osób o Twoich wymiarach: Melissa: rozmiar 85H (Melissa szyje staniczki ma dosyc ścisłym obwodzie, dlatego polecam obwód 85) Avocado: rozmiar 80H (ale nei zawsze trzymają sie swojej własnej rozmiarówki, więc wielkość miski może ulec zmianie na J). Poczytaj sobie wątki o właściwym dobieraniu biustonosza, bo ważne jest, by umieć ocenić, dlaczego dany biustonosz nie pasuje (bo wraz z każdym utraconym kilogramem będzie ci sie zmieniał to i obód, to miseczka). besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html duzy-biust.prv.pl/ Poza tym polecam lekturę całego Forum! Powodzenia w zrzucaniu kilogramów (ja też wciaż walczę i nie poddaję się! z wymiarów ~97/~126 zeszłam do 81/105) Też jestem z Wrocławia - witam na Forum krajankę! Odpowiedz Link
ulla1111 Re: 94/115 - ulla111 22.06.08, 19:39 Dzieki Jaagna - ja dziś nic innego nie robię tylko czytam a jestem tu pierwszy raz. Poszukam biustonoszy w melisie bo nie umiem na razie robić zakupów przez internet i trochę się boję. Wszystkie Twoje rady wykorzystam i sprawdzę.Jeszcze raz dzięki. Odpowiedz Link
jaagna Re: 94/115 - ulla111 22.06.08, 20:29 Melissę też kupisz tylko przez internet... Nie bój sie zakupów internetowych - to o wiele lepsze, niż łażenie po sklepach. Nie musisz od razu kupować za granicą, masz przecież nasze polskie sklepy z brytyjczykami: www.intimo4you.com/szukajadv.html (od razu wyszukałam ci 80G) www.peachfield.pl/szukaj.html (tu poszukaj swojego rozmiaru przez wyszukiwarkę) Zamówisz do domu, przymierzysz spokojnie na czyste ciało (żeby nie zostawić zapachu ciałą czy perfum), założysz bluizkę, by zobaczyć, jak wygladasz, podskoczysz parę razy, pomachasz rękami (nie śmiej sie - trzeba sprawdzić, czy sie dobrze trzyma i czy piersi z miseczek nie uciekają), a jak nie bedzie pasował - odsyłasz i wymieniasz na właściwy rozmiar. Jeśli nie będziesz wiedziała co jest źle - wysłasz zdjęcia do naszej galerii (wątek o Galerii jest przyszpilowny), a my ci piszemy w wątku na Lobby co myślimy o kompatybilności staniczka z Tobą i pomagamy wybrać rozmiar idealny! :-) Ale Melissa na początek też nie jest zła! - choc nie taka leciutka jak brytyjczyki (których jestem fanką)zniżki Możesz też poszperać na naszej Giełdzie <a href="https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=80965018"> Tu/a> poczytaj o sprzedawanych staniczkach - moze znajdziesz swój rozmiar <a href="https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=80970434>o A tutaj</a> mozesz zamieścić swoje ogłoszenie. :-) Odpowiedz Link
jaagna Re: 94/115 - ulla111 22.06.08, 20:42 poprawię linki Tu poczytaj o sprzedawanych przez dziewczyny staniczkach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=80965018 A tutaj mozesz zamieścić swoje ogłoszenie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=80970434 Odpowiedz Link
ulla1111 Re: 94/115 - ulla111 23.06.08, 12:58 Jesli myslisz,że mam 80G to jaki jest odpowiednik brytyjski. U Odpowiedz Link
jaagna Re: 94/115 - ulla111 23.06.08, 13:16 Myślałam własnie o brytyjskim 80G (ich brytyjski zapis rozmiaru to 36G). Polskie byłoby to 80K, a tego nie kupisz. Odpowiedz Link
ucayali 84/118 dla bliskiej osoby 22.06.08, 22:17 Tym razem proszę o pomoc w cudzym imieniu (uświadamiam na prawo i lewo ;) ). Biust podzieciowy, kompresowalny. Pomiary wahały się od 116 do 118 w biuście, niestety, za każdym razem oczywiście w za małym staniku. Najlepiej dobrany (choć i tak za mały) biustonosz to chyba 75F (F zdaje się brytyjskie, bo stanik z Australii). Nie mam pojęcia, jaki w tym wypadku polecić rozmiar do pierwszego przymierzania. Kalkulator Mariski wskazuje na 75JJ, ale tu na pewno wystąpi zakrzywienie tabeli. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki. Odpowiedz Link
staro Re: 84/118 dla bliskiej osoby 22.06.08, 22:45 Myślę, że ta Osoba powinna przymierzyć staniki 75HH-J. Osobiście bardziej skłaniam się ku temu J. Do tego pierwszego przymierzania poleć najlepiej któryś ze staników dobrych na początek: tnij.org/pierwszylepszy Odpowiedz Link
kaczucha-kaja 76/98 22.06.08, 22:34 76 pod biustem na całkowitym wydechu, 98 w staniku,a 97 bez. Noszę 80D, miseczka jest trochę za mała i biust się wylewa. Odpowiedz Link
ja_joanna Re: 76/98 kaczucha-kaja [do weryfikacji] 24.06.08, 02:09 [jeszcze się uczę, więc poczekaj na weryfikację rozmiaru przez którąś z bardziej doświadczonych forumek] Witaj, przy obwodzie pod biustem 76 stanik 80D nie ma szans podtrzymać Ci biustu, gdyż będzie za luźny. Obwód się może przesuwać i najeżdżać na biust z przodu - a biust będzie się wciskał pod ten za luźny obwód i tracił kształt. Równocześnie zapięcie z tyłu będzie podjeżdżało do góry. Przy rozmiarze 76 powinnaś celować na początku w 70, a potem 65 (albo od razu w 65, jeśli Ci będzie pasować - musisz sama stwierdzić, to trochę zależy od budowy ciała). Na Twoje wymiary w zasadzie powinny pasować staniki 70FF lub 65GG, ale jeśli mówisz, że w 80D miseczka jest za mała to możesz spróbować nawet oczko wyżej, czyli 70G/65H (32G/30H) - to są brytyjskie rozmiary. Pozdrowienia, Joanna Odpowiedz Link
butters77 Re: 76/98 kaczucha-kaja [do weryfikacji] 24.06.08, 20:26 Zgadzam się, również polecałabym 65GG lub 65H (z rozmiarów brytyjskich). Na początek jednak, żeby spokojnie się przestawić:), wypróbuj brytyjskie 70FF lub 70G. Tylko pamiętaj, nie rób od razu hurtowych zakupów bieliźnianych, bo jeżeli do tej pory nosiłas 80D, Twoje piersi z pewnością będą jeszcze się zmieniać w ciągu następnych kilku/kilkunastu miesięcy (my nazywamy to "migracją" biustu, bo chodzi o powrót piersi na swoje miejsce - spod pach, dokąd piersi były spychane za ciasną miseczką). Powodzenia:) Odpowiedz Link
mili-mali 73-100/103 23.06.08, 00:14 Jestem nową forumką (choć jakiś czas podczytującą). Proszę o radę, jak się dobrze ostanikować. Wymiary: 73 pod biustem. W biuście 100 w staniku i 103 bez. Przed ciążą najlepszy stanik, jaki miałam to Triumph 70G kupiony na Grochowskiej w W-wie. Powszechnie znana pani z tego sklepu stwierdziła, że lepszy byłby dla mnie może 70H, ale nie dysponuje. Teraz (po urodzeniu dziecka, lekkim przytyciu i jeszcze karmieniu) ten stanik jest za mały (robią się bułki). Po lekturze forum kupiłam w polecanym tu butiku w łódzkiej Manufakturze 75G Feliny. To najlepszy stanik, jaki mam, ale mógłby mocniej trzymać. Nie odpowiada mi też do końca kształt miseczek - robi dzioby. Moje piersi przypominają worki sako - płaska góra i wypełniony, ciężki dół. Rozchodzą się na boki.Są też lekko niesymetrycznie osadzone (jedna troszkę wyżej). Zależy mi nie tylko na podpowiedzi rozmiaru (w obu wariantach), ale też na podpowiedzi, w jakie firmy i fasony celować. Zwątpiłam już w to, że kupię coś sensownego w sklepie (w grę wchodzi Łódź, ew. W- wa), choć wolałabym kupować w realu, a nie w necie. Dodam, że jestem wysoka i raczej szczupła, ale biust moim zdaniem bardzo mnie pogrubia. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Odpowiedz Link
the_mariska Re: 73-100/103 - mili-mali 24.06.08, 03:23 Nic dziwnego, że stanik w obwodzie 75 nie trzyma jak powinien, po prostu obwód nawet bez naciągania jest szerszy niż twoja klatka piersiowa. Na początek spróbuj przymierzyć brytyjskie 70G i 70GG, z raczej ścisłych modeli (zajrzyj do wątku o ściśliwcach i rozciągliwcach) i porównaj która miseczka bardziej ci pasuje. Odpowiednikiem w rozmiarówce kontynentalnej jest 70J. Docelowo będziesz najprawdopodobniej potrzebować obwodu 65, wtedy zależnie od tego, która miseczka lepiej leży celuj w brytyjskie 65H lub 65HH. Na piersi niepełne u góry najlepsze są staniki niskozabudowane, zwłaszcza z pionowym cięciem miski. (Przykład balkonetki z pionowym cięciem, niskozabudowanej balkonetki i half-cupa). Unikaj staników wysokozabudowanych, zwłaszcza full-cupów. Jeżeli masz możliwość wybrać się na stanikowe zakupy do Warszawy, najlepiej będzie się umówić z panią Marysią z Peachfield, ona na pewno pomoże przy dobraniu odpowiedniego stanika. I jeszcze jedno na pocieszenie: w dobrze dobranym staniku biust sprawia wrażenie mniejszego patrząc od przodu, bo nie zwisa ani trochę, tylko patrzy dziarsko w przód co odejmuje optycznie dobrych parę kilogramów ;) Odpowiedz Link
mili-mali Re: 73-100/103 - mili-mali 24.06.08, 10:26 Bardzo dziękuję za odpowiedż. Wczoraj odwiedziłam Avocado, niestety bez efektu. Będę próbować dalej i mam nadzieję, że w końcu pochwalę się sukcesem Odpowiedz Link
butters77 Re: 73-100/103 - mili-mali 24.06.08, 20:32 Mili-mali, dodam tylko, że każda z nas ma nieco asymetryczne piersi, większość - piersi rozchodzące się nieco na boki, a sporo z nas - piersi pełniejsze w dolnej części:) Słowem - znajdziesz tu wiele porad dla siebie;) Jeśli chodzi o rozmiar, the_mariksa świetnie Ci już doradziła - ja tylko podkreślę (wężykiem, wężykiem:), że KONIECZNY jest dla Ciebie wąski obwód. Ja już teraz przymierzyłabym 65-tki, bo 70-tka błyskawicznie okaże się za mała. Nie obawiaj się też zakupów w necie. Wybór znacznie większy, niż w większości polskich sklepów:) Odpowiedz Link
fajna-mika24 70/90 23.06.08, 01:14 Witam miłe biuściaste:) Aktualnie"dobry" stanik to 34d,trochę marszczy się miseczka u góry,ale to może fason nie taki.No i "ramiączka" mam czerwone z odgniotami.Raczej jestem drobnej budowy ciała, ale magiczna 30-ka jakiś czas temu mignęla,troszkę kilo do zgubienia też by się znalazło (no może z 5 kilo,było by miło).Proszę o pomoc w znalezieniu rozmiaru,lub podpowiedzi. Pozdrawiam wszystkie biuściaste:)) Odpowiedz Link
agafka88 Re: 70/90 - fajna-milka24 23.06.08, 02:59 Witaj :) Masz ślady po ramiączkach, ponieważ nosisz stanik ze stanowczo zbyt luźnym obwodem, i biust zamiast trzymać się na obwodzie, wisi na ramiączkach. To tak jakbyś nosiła majtki na szelkach ;) Na początek polecam Ci przymierzyć stanik z brytyjskim 30F, co odpowiada polskiemu rozmiarowi 65G. Początkowo w miseczce możesz mieć delikatne luzy, ale po tygodniu, dwóch, powinna się zapełnić w wyniku migracji biustu :) Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierwszy dobry stanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jak prawidłowo mierzyć biustonosz. Są staniki, które mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwce i ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lub mniejszymi miseczkami niż standardowo. Przed zakupem konkretnego modelu warto zajrzeć do spisu producentów, gdzie forumki dzielą się wrażeniami na temat danego stanika. Polecam tez lekturę wątku jak nie wydawać majątku na stanik Odpowiedz Link
fajna-mika24 Re: 70/90 - fajna-milka24 24.06.08, 00:38 Dziękuję agafka88 za podpowiedzi,napewno poczytam. Mieszkam w Irlandii więc jest zdecydowanie większy wybór niż w Polsce,tylko z tymi "ichniejszymi" rozmiarami nie umiałam sobie poradzić.Prawie się poddałam i przyciąganie ziemskie zaczęło robić swoje ha ha.W Srodę wolne, ruszam na polowanie.Dam znać jak mi poszło.Pozdrawiam cieplutko. Odpowiedz Link
dag_dg 77/93 do karmienia 23.06.08, 11:30 Hej, jestem w 35 tc i szukam 2 biustonoszy do karmienia. Teraz mam 93 w biuście, a po porodzie podobno będzie więcej... Czytałam,że biustonosz powinno się dobrać dodając do obecnego ( w 35-36 tc) rozmiaru miseczkę więcej. Myślałam o Naturana 75 D lub E, www.allegro.pl/item381224832_biustonosz_do_karmienia_naturana_75_d_najtaniej_.html ale może poradzicie mi inne marki. Pozdrawiam Dag. Odpowiedz Link
staro Re: 77/93 do karmienia dag_dg 24.06.08, 10:01 Witaj, z tym kupowaniem biustonosza spokojnie możesz się wstrzymać ze dwa tygodnie jeszcze. Wtedy jest większa szansa, że zakup nie okaże się po porodzie za mały. Samo rośnięcie biustu w trakcie ciąży i karmienia jest bardzo nieprzewidywalne... Ponieważ obwód pod biustem Ci po porodzie wkrótce zmaleje, 75-tki mogłyby Ci zacząć w krótkim czasie podjeżdżać dramatycznie. A że biust będzie cięższy wskutek karmienia, to byłoby szkoda narażać go na bujanie się i rozstępy. Dlatego polecam Ci rozmiar - na dzień dzisiejszy - 70F. Na początku możesz go nosić z przedłużką, o ile obwód byłby za ciasny. Możesz też spróbować staników brytyjskich w rozmiarze 32E. Tylko pamiętaj - gdyby Ci biust jeszcze urósł to wtedy bierz większą miseczkę, nie większy obwód! Aha, i nie zamieniaj literek w podanych rozmiarach, europejskie 70E już teraz byłoby dla Ciebie za małe w miseczkach! Tutaj jest również cały wątek o stanikach do karmienia: tnij.org/karmniki Ja dodam jeszcze, że osobiście polecam staniki do karmienia (i w czasie ciąży też) na fiszbinach, z tym, że naprawdę muszą być w odpowiednim rozmiarze! A co do krojów to polecam taki, gdzie miseczki po odpięciu nie mają tego paska materiału po wewnętrznej stronie, tak, że odpiętą miseczkę z ramiączkiem łączy praktycznie tylko jeden pasek spod ramienia. No i zapraszam do wnikliwej lektury forum ;) Odpowiedz Link
gaga197611 72/102 23.06.08, 14:39 Poproszę o rozmiary europejskie i angielskie. Po biustem 72, w biuście 102. W tej chwili najlepszy biustonosz jaki kiedykolwiek miałam to 75 H firmy Anita dla matek karmiących (jestem w trakcie karmienia malucha). Jednakże i ten nie jest idealny gdyż mam spora dysproporcję miedzy piersiami i lewa pierś mi wychodzi. Odpowiedz Link
butters77 72/102 gaga197611 24.06.08, 20:45 Witaj, przede wszystkim - mając 72 cm pod biustem, powinnaś nosić biustonosz o obwodzie 65; od biedy (wielkiej:) - 70, a absolutnie nie!! - 75:) Być może teraz, kiedy karmisz, wolisz stanik nieco luźniejszy pod biustem, ale postaraj się jak najszybciej zmienić przyzwyczajenia, bo nie warto marnować piersi:) Ogólna zasada jest taka - od swojego realnego, wyznaczonego miarą krawiecką obwodu pod biustem zawsze ODEJMUJEMY kilka-kilkanaście centymetrów - i stanika o takim obwodzie szukamy. Np. jeśli mam w obwodzie 81, próbuję stanika 75. Dlaczego? Bo tkaniny, z których wykonana jest bielizna, bywają bardzo elastyczne, a odpowiedni biustonosz musi być ŚCIŚLE DOPASOWANY do ciała. Nie wolno mu się przesuwać, odstawać - powinien nieruchomo przylegać do tułowia. Dlatego właśnie polecam Ci przymierzenie 65-tek. Jeśli chodzi o miseczkę, wypróbuj 65H lub 65HH z rozmiarów brytyjskich. Polskiego odpowiednika niestety raczej nie znajdziesz (musiałby to być 65L/M). Nie martw się jednak - zakupy w brytyjskich sklepach dają Ci duży wybór:) Co do asymetrii - każda z nas ma większą lub mniejszą różnicę wielkości między piersiami, pamiętaj jednak, by zawsze dopasowywać biustonosz DO WIĘKSZEJ PIERSI! Różnicę względem drugiej spróbuj wyrównać skracając nieco mocniej ramiączko, a jeśli to okaże się niewystarczające - kup w pasmanterii wkładki do biustonosza (takie, jak do push-up'ów) i wsuń lub wszyj jedną w miseczkę przeznaczoną mniejszej piersi. Powodzenia:) Odpowiedz Link
violent_green 86/103 23.06.08, 15:51 Witam, chciałam ostanikować mamę i wymiary (mierzone w biustonoszu) to 86/103. Z kalkulatora Mariski wyszło 34FF, na allegro kupiłam Ballet 34FF, ale niestety obwód bardzo wąski, a miski są dramatycznie duże. Pomóżcie! :) Odpowiedz Link
ja_joanna Re: 86/103 mama violent_green [do weryfikacji] 24.06.08, 01:16 [jeszcze się uczę, więc poczekaj na ostateczny werdykt ze strony którejś doświadczonej forumki] Przy wymiarach Twojej mamy 86/103 rozmiar 34, czyli 75 cm pod biustem może być faktycznie dość wąski, szczególnie na początku - dopóki się nie rozciągnie. (kalkulator jest - jak pisze sama Mariska - po pierwsze w fazie testowej, po drugie, no właśnie, jest tylko kalkulatorem, a biusty się nie zawsze poddają tabelkom i matematyce dlatego zawsze trzeba staniki przymierzać i próbować, dopóki nie znajdzie się tego właściwego. Ja bym Twojej Mamie poleciła obwód 80 czyli brytyjski 36. Jak Twoja Mama się do tego rozmiaru przyzwyczai i być może biust trochę zmigruje to będzie mogła się przerzucić na 34 (warto na pewno co parę miesięcy zrewidować aktualny rozmiar). Tymczasem do obwodu stanika 36 i obwodu w biuście 103 radziłabym wypróbować stanik 36E (brytyjskie) lub polskie 80F. Jeśli miski będą za duże to oczko niżej, czyli brytyjski rozmiar 36DD lub polski 80E, ale podejrzewam, że może być jednak ciut za ciasny. Ważne, żeby był to stanik miękki no i odrobinę marszcząca się miseczka jest na początku ok, dlatego, że biust spłaszczony uprzednio błędnym rozmiarem (zakładam, że był błędny, choć nie piszesz nic o tym, ale skoro chcesz ją ostanikować to chyba to jest ten powód) będzie wracał na swoje miejsce i musi mieć dokąd. Niestety często się zdarza tak, że trzeba przymierzyć więcej staników, zanim się trafi na ten odpowiedni - ja mam ten sam problem. Tu pomoże tylko cierpliwość i... czytanie forum :-) Pozdrowienia, Joanna Odpowiedz Link
maith Re: 86/103 mama violent_green 24.06.08, 04:39 Ja_joanna dobrze radzi, żeby zacząć od 80-tek. Mamy czasem trzeba do zmian przyzwyczajać powoli. Natomiast zaczęłabym jednak raczej od 80DD (brytyjskie 36DD), czyli pl/niem 80E. Wtedy miski będą mniejsze, a obwód stanika szerszy. Jak się mama przyzwyczai, to pomyślisz o przeniesieniu jej na 75, ale wtedy to już będzie z przeliczoną od nowa miseczką :) Tylko ważne, żeby mama prawidłowo mierzyła stanik. Dlatego warto przeczytać: -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 Odpowiedz Link
kotagus Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 26 23.06.08, 16:57 Przeklejam z wątku ratunkowego, bo może tu ktoś mi odpowie :) Witam! Mam pytanie, które zapewne nadawałyby się też do innego kącika. Ale może i tu mi poradzicie. Generalnie ogromnobiustna nie jestem. Oczywiście, przeszłam w swoim życiu i 75B i 80c :))), ale ponad dwa lata temu biust (po dwóch ciążach) ustalił mi się na 75D, miałam swój ulubiony model tak nielubionego tu Triumpha - Angel Curves, ten z wszytymi ramiączkami. Nie pamiętam swoich wymiarów z tamtego okresu, ale staniczkowi nie miałam wtedy nic do zarzucenia. Ale teraz schudłam kilka dobrych kilo i 75D jest do niczego. Mam teraz 79/80cm pod biustem, i 96cm (mierzone bez niczego)lub 94cm (w miękkim elastycznym staniczku). Ten miękki staniczek to polski stanik, mój przedostatni nabytek, rozmiar 70D, ładny, na oko miska ok, ale obwód... spokojnie mógłby być ciaśniejszy. Pożałowałam w kilka dni po kupnie :( A kupiłam tylko dla tego, że Wysłouchów mam tak straaasznie daleko i brak mi czasu :( No ale pożałowałam czasu i mam :) W akcie desperacji pojechałam nabyć coś w Triumphie, liczyłam na Angela ale w mniejszym obwodzie. Bez szans. Ale kobieta mi poradziła Amourette 300 i rozmiar 70E. I wydaje mi się spoko i obwód i miska. Odciska mi się na skórze, ale przynajmniej widzę, że stalka obejmuje idealnie całą pierś.Nie za dużo, nie za mało. I niby super! Ale stalki wciskają mi się w skórę na mostku, po dniu noszenia mam w tym miejscu niemalże otarcie. Czy wygiąć jakoś tą stalkę na zewnątrz leciutko? Jutro ubiorę to miękkie coś, albo ciut przydużego Angela. Sama nie wiem co gorsze - luźny stanik czy dziura w mostku :(( Może coś doradzicie, Wszystkowiedzące? :) PS. przy okazji pozdrawiam Tę, dzięki której linkowi w podpisie na innym Forum tu trafiłam. Niesamowita skarbnica wiedzy :) Odpowiedz Link
echme 70/82 23.06.08, 17:47 Nie wiem czy dobrze trafiłam, bo tutaj wszystkie panie podają liczby dużo większe, od moich, ale straciłam już chyba wszelką nadzieję na znalezienie idealnego stanika, więc piszę tutaj. Zwykle nosze 80B, ale zapięcie stanika idzie w góre, miseczki odstają... Po prostu masakra! Odpowiedz Link
ja_joanna Re: 70/82 [do weryfikacji] 23.06.08, 18:39 [Jeszcze się uczę, więc zaczekaj proszę na ostateczne potwierdzenie rozmiaru przez którąś z doświadczonych forumek] Witaj echme, oczywiście, że dobrze trafiłaś! Tutaj każda kobieta jest mile widziana, niezależnie od tego, ile ma w obwodzie :-) Jeśli masz ochotę, możesz też odwiedzić Siostrzane ForumMałobiuściastych, gdzie omawiane są sprawy specyficzne dla małego biustu. No i nie poddawaj się, Twój idealny stanik już gdzieś na Ciebie czeka! :-D Co do stanika: nic dziwnego, że masakra, skoro Twój stanik ma w obwodzie mniej więcej tyle co Twój biust. Piersi nie mają szans na podtrzymanie. Przy Twoich wymiarach pod biustem powinnaś kupić albo 65 (brytyjskie 30) albo 60 (brytyjskie 28), to trochę zależy od tego, jak jesteś zbudowana. Jeśli jesteś raczej szczupła, to możliwe, że 60 będzie cię uwierać w żebra, ale na pewno warto, żebyś wypróbowała oba rozmiary i sprawdziła, który Ci lepiej pasuje. A co do miseczki - literka, jak być może wiesz, zależy od tego, jaki się weźmie obwód. Czyli jeśli się zdecydujesz na 60 to powinnaś przymierzyć 60DD (28DD) albo 60E (28E) (DD jest na 81,5cm w biuście, a E na 84 - Ty jesteś pomiędzy, więc musisz po prostu przymierzyć, który Ci lepiej pasuje. Natomiast przy obwodzie 65 musiałabyś przymierzyć odpowiednio 65C (30C) lub 65D (30D). Tyle teorii. W praktyce wygląda to tak, że staniki z obwodem poniżej 70 bardzo rzadko lub wcale pojawiają się w sklepach stacjonarnych. Niewielu europejskich producentów ma w ofercie staniki 60 i 65, aczkolwiek się to w tej chwili dzięki uświadomionym klientkom zmienia (dlatego zawsze warto pytać w sklepach o swój rozmiar i uświadamiać ekspedientki, jeśli są na to otwarte). Wiem, że z polskich firm możesz wypróbować Melissę. (tu bym prosiła o uzupełnienie przez którąś z doświadczonych forumek, bo dokładnie nie wiem, kto produkuje w Polsce staniki poniżej 70). Nie wiem, skąd jesteś - jeśli mieszkasz w Warszawie to masz wielkie szczęście, bo możesz wybrać się do pani Marysi z Peachfield, u której na pewno dostaniesz 65 i w dodatku możesz liczyć na kompetentny dobór stanika w Twoim rozmiarze. Ale najbardziej polecałabym Ci zrobienie zakupów przez Internet. Ja też tak robię, bo też potrzebuję staniki 65. Po tym jak zapłacisz za przesyłkę i dotrze ona do Ciebie do domu, masz co najmniej kilka dni na poprzymierzanie wszystkiego w zaciszu domowym, także z ulubionymi bluzkami i ew. odesłanie lub wymianę tego, co Ci nie pasuje. Wątek o sklepachinternetowych a tu o zakupach zagranicą. Życzę Ci powodzenia w zakupach, na pewno znajdziesz coś dla siebie! Joanna Odpowiedz Link
maith Re: 70/82 Echme 24.06.08, 04:13 Ogólne informacje są podane bardzo dobrze. I warto żebyś naprawdę zajrzała na nasze siostrzane forum, bo tam znajdziesz najwięcej przydatnych konkretów o stanikach na Twój biust :) Ale co do rozmiaru, to na pewno nie zaczynałabym u Ciebie od 60-tek, chyba że mierząc się POD biustem nie wypuściłaś powietrza. To 65C wygląda na najbezpieczniejszy pomysł na początek, szczególnie jeśli schodzisz z 80B. A właśnie - 80B jest na 94 cm w biuście, to jest 12 cm różnicy między Twoimi wymiarami a noszonym stanikiem. Dobrym znakiem jest że uważasz, że odstaje i wygląda masakrycznie, bo to by sugerowało, że możesz mieć wymiary z opisu, a jedynie stanik noszony z przypadku. Wracając do rozmiaru - zaczęłabym od 65C, ale jeśli poczułabyś, że Ci ciasno, to wypróbowałabym 65D. Oczywiście prawidłowo mierząc. Przeczytaj koniecznie super wątek o głównych błędach przy mierzeniu i kupowaniu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=79886017&a=79886017 Pozdrawiam i nic się nie martw. Jak tylko zaczniesz mierzyć staniki bardziej dopasowane do Twoich wymiarów, to biust Ci od razu zacznie wyglądać lepiej. A migracja, pozwalając mu wrócić na miejsce powinna dać Ci dodatkowe centymetry w biuście :) (na LMB jest na ten temat sporo postów :) Generalnie mogłabyś zacząć od przymierzenia w sklepie 70-tek. Zacznij od 70A (nie przejmuj się, że to A, jeśli będzie ok, to będzie to dowód, że normalnie pasowałoby Ci 65C). Jeśli będzie za małe, za ciasne, to powiększaj miseczkę, nie obwód. I dobrze wszystko wygarniaj. Jakby się okazało, że potrzebujesz większej miseczki w 70-tkach, to tak samo przelicz ją sobie w 65-tkach. Czyli jeśli naprawdę 70A będzie za małe i weźmiesz 70B, to wtedy powinnaś się zainteresować nie 65C, tylko D itd. Ale pamiętaj, że 70-tka to jedynie wersja przejściowa na krótki czas, żebyś mogła już jutro wyjść z domu, kupić pasującą 70-tkę i nigdy więcej nie zakładać 80B i zacząć szukać swojego prawdziwego rozmiaru. I koniecznie przeczytaj to b75.blox.pl/2008/01/Jak-w-3-minuty-powiekszyc-piersi-z-A-do-C.html Odpowiedz Link
staro Re: 79/96 kotagus 24.06.08, 10:24 Sama nie wiem, co może być przyczyną wbijających się fiszbinów. Ale może to być za mała miska i ciut za bardzo rozciągliwy obwód. Dzięki temu piersi jednak wchodzą pod obwód i odginają te fiszbiny nie tak jak być powinny. No ale to tak na sucho, tylko na podstawie tego, co piszesz. Niektóre fiszbiny da się lekko odginać, ale w Twoim wypadku zaczęłabym od ustalenia naprawdę dobrego rozmiaru. Przejdź się może jednak na Wysłouchów i poprzymierzaj tam z rozmiarów europejskich 70H a z brytyjskich 32F. Moim zdaniem powinny być o niebo lepsze od Twojego Triumpha. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
amyrcha JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 77 na 99 23.06.08, 17:46 Witam, Teraz kupuję 70E i czasem sie przesuwa dół, zwłaszcza po kilku praniach. Ale nie dotyczy to wszystkich producentów, raczej europejskich. Gdy kupiłam jeden 32E dół był nieco za ciasny, cięzko mi się oddychało :-) Miska zaś jest już chyba za mała, bo jak wszystko zbiorę, to mi się wylewa z miseczki. Chciałabym tak dobrac rozmiar, zeby piersi były bliżej siebie, bo teraz są bardzo rozsunięte. Nie wiem czy to możliwe. Proszę o radę i pozdrawiam, anka Odpowiedz Link
ja_joanna 77/99 amyrcha [do weryfikacji] 23.06.08, 22:03 [jeszcze się uczę, więc poczekaj na ostateczne zatwierdzenie rozmiaru przez jedną z doświadczonych forumek] Witaj amyrcha, zacznijmy od obwodu: przy obwodzie pod biustem 77 cm powinny Ci najlepiej pasować staniki 70. Ale staniki nie automaty i jest tak jak mówisz - rozciągają się. Ponadto modele staników też różnią się między sobą i jedne mają bardziej rozciągliwe obwody, a inne mniej. Poczytaj sobie na ten temat więcej w wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach. Może się zdarzyć, że rozmiar 32 (czyli właśnie 70) będzie za ciasny, ale może też być za luźny. - na to pomoże tylko przymierzanie konkretnych staników. Większość staników rozciąga się z czasem, więc nawet jeśli jest ciasny na początku, możesz sobie kupić przedłużkę. A jeśli stwierdzisz, że jednak większość siedemdziesiątek Ci zjeżdża albo podjeżdża to wypróbuj 65, szczególnie z tych bardziej rozciągliwych staników. Co do miseczki - nie wiem, czy miałaś na myśli numerację kontynentalną (europejską) czy brytyjską. Ale jakby na to nie patrzeć - miska jest za mała, co też sama stwierdziłaś, pisząc, że Ci się wylewa z miseczki. Moim zdaniem odpowiednie dla Ciebie byłyby staniki w brytyjskim rozmiarze 70FF (32FF) albo z tych bardziej rozciągliwych 65GG (30GG). Możliwe, że jak zrobisz więcej miejsca na pierś w miseczce to za jakiś czas znowu Ci zacznie bułkować. Przyczyną jest oczywiście zjawisko migracji - to co się nie mieściło w za małej misce musiało mieć gdzieś ujście - na boki, do góry i na dół. Jak będziesz miała poprawnie dobraną miseczkę to pierś wróci na swoje miejsce (można jej trochę pomóc, wmasowując wałki podpachowe do miseczki). Co do rozsuniętych piersi: na pewno pomoże noszenie dobrego rozmiaru, ale to, czy piersi się "rozlewają" na boki czy raczej "wskazują do przodu" to już moim zdaniem kwestia konkretnego modelu stanika. Niestety w tej kwestii jeszcze się dokształcam, więc najlepiej by było, gdyby któraś z doświadczonych forumek mnie uzupełniła. A tak czy inaczej możesz rozejrzeć się po forum i poszukać czegoś na ten temat. Przy okazji: o ile rozmiar 70E czasem jeszcze się zdarza w sklepie stacjonarnym to już z 70FF a już tym bardziej z 65GG trochę to gorzej wygląda. Dzięki działaniom lobbystek sytuacja się powoli zmienia i coraz więcej osób zaczyna produkować staniki z wąskim obwodem i dużymi miseczkami, ale nie dzieje się to z dnia na dzień, dlatego na ten moment najfajniej i najwygodniej jest kupować staniki w brytyjskich sklepach internetowych. Garść linków dla Ciebie: wątek o kupowaniu przez Internet, wątek o sklepach internetowych. Jeśli mieszkasz w Warszawie to możesz też odwiedzić panią Marysię z Peachfield lub sklep Avocado. Powodzenia w zakupach! Odpowiedz Link
staro Re: 77/99 amyrcha [do weryfikacji] 24.06.08, 10:37 Myślę, że ja_joanna udzieliła Ci wyczerpującej odpowiedzi. Piszesz, że masz "rozsunięte" piersi. Jasne, jesteśmy ludźmi, nie odlewami z tej samej formy, i każda kobieta może mieć inaczej osadzone piersi - niżej, wyżej, bardziej szeroko lub tuż obok siebie. Przymierz najlepiej parę staników różnych modeli w polecanych Ci przez ja_joannę rozmiarach - jeśli żaden z nich nie będzie pasował i we wszystkich będziesz miała biust szeroko to może po prostu taka Twoja uroda. Ale póki nie rozchodzą się na boki poza kontur tułowia, to myślę, że są w normie. Zebrać piersi do środka może też odpowiedni typ stanika - na przykład o kroju plunge. Ale zapraszam przede wszystkim do przetestowania "nowego" rozmiaru na... własnym biuście ;) Odpowiedz Link