pomaranczek 73/90 14.07.08, 18:51 Podjęłam drogę do znalezienia idealnego stanika. Moje wymiary to 73cm pod biustem i 90 w biuście. Do tej pory nosiłam rozmiar 75c. Raz mi się zdarzyło kupić 80... Teraz kupiłam 70D ale to jeszcze nie ideał. Dlatego proszę Was o pomoc w znalezieniu odpowiedniego rozmiaru :) Odpowiedz Link
kasica_k Re: 73/90 pomaranczek 14.07.08, 23:11 Dobrym kolejnym krokiem może okazać się zmiana obwodu na 65. Spróbowałabym brytyjskiego 30(65)F, a jeśli w miseczce będzie przyduże, to 30E. W kontynentalnych markach 65G. Odpowiedz Link
pomaranczek Dziękuję! 15.07.08, 17:08 Dziękuję bardzo za odpowiedź! Nawet nie pomyślałam o 65 ;) Teraz będę buszować po sklepach, tych w sieci, bo nigdzie indziej nie znajdę... U mnie problemem było znalezienie 70D... Pozdrawiam! Odpowiedz Link
ajekcento 69 na 90 14.07.08, 20:49 witam wszystkie panie już od około dwóch tygodni poszukuję idealnego stanika. poczytałam stanikomanię i lobby, pomierzyłam się i na początek zamówiłam w Bellissimie Panache Harmony 60G. Okazało się jednak, że miseczka jest dużo za duża i w ogóle stanik nie pasował. Zamieniłam go na Panache Tango Plunge 60FF. Obwód jest w miarę znośny, choć czuję się w nim ciasno. Stanik pije mnie przy ramiączkach i przy mostku a na plecach pod stanikiem powstały okropne wałeczki choć jestem szczupła i nie mam tam tłuszczu. Postanowiłam więc zmniejszyć miseczkę i zwiększyć obwód. Był 60 zmieniam na 65, było 89 w biuście - zmieniam na 86,5. Wychodzi z tego rozmiar 65DD. Czy ja dobrze rozumuję, czy jednak bardziej odpowiedni będzie rozmiar 65E? Mówię oczywiście o rozmiarówce brytyjskiej Odpowiedz Link
kasica_k Re: 69 na 90 ajekcento 14.07.08, 23:19 Niepotrzebnie zmniejszasz obwód w biuście. Jeśli w 60 jest za ciasno, zmień na 65E, to powinno wystarczyć. W staniku na mniejszy obwód w biuście zrobią Ci się bułki nad miseczkami. Odpowiedz Link
villanden 87/107 - brytyjski rozmiar dla mamy 14.07.08, 21:27 Mama uswiadomiona, juz z jednym 80E Triumpha, gotowa wyrzucac stare 95-niewiadomoco. Zamowilam jej pierwsze brytyjczyki 36E, po tym jak podala mi wymiary 87/104 - po czym jak ja ja zmierzylam po przyjezdzie to ze 104 zrobilo sie przynajmniej 107! 36E okazalo sie oczywiscie za male, straszne buly podpachowe. Prosze o rade- wymienic na 36F czy od razu na FF? Bo to 107 wypada tak na skraju rozmiarow... Odpowiedz Link
kasica_k Re: 87/107 - brytyjski rozmiar dla mamy- villanden 14.07.08, 23:21 Ja bym strzeliła FF. Jeśli spore buły, to pewnie będzie co wygarniać. Odpowiedz Link
villanden Re: 87/107 - brytyjski rozmiar dla mamy- villande 15.07.08, 09:42 Dziekuje Kasico, tak zrobie :-) Lobby jest niezawodne :-) Odpowiedz Link
ter-be Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 27 14.07.08, 21:32 85/108 Od miesiaca przeczytalam prawie wszystkie strony biusciastych i robie sie glupsza i glupsza. Przypadkiem zakupiona Linea Maxima - Selena 90G bulkuje pod pachami, ale miseczka wydaje sie byc ok. Z kolei Playtex kupiony w desperacji, zeby w ogole cos miec na zmiane (nie pamietam nazwy modelu, pudelko wyrzucilam) to rozmiar UK 38DD = EU 85E = FR 100E. Miski niby dobre, ale pod pachami fiszbiny sie odginaja i kluja mnie w ramiona. Z ulga zdejmuje go wieczorem. Przymierzam sie do zakupow na angielskim necie, problem tylko czego i w jakim rozmiarze. Bedzie to moj pierwszy biustonosz po uswiadomieniu. Bardzo prosze o pomoc. Biust jakis taki malo scisly, a nawet powiedzialabym budyniowaty i nie najmlodszy. Bede wdzieczna za kazda sugestie. Odpowiedz Link
kasica_k Re: 85/108 ter-be 14.07.08, 23:26 Zarówno nasze 90, jak i angielskie 38 to za duży obwód dla Ciebie - jeśli masz 85 pod biustem, to nie powinnaś raczej brać więcej niż 80 (brytyjskie 36). Na początek proponuję więc 36FF brytyjskie. Obwód będzie lepiej trzymał, całość powinna dużo lepiej się układać niż w za luźnym pod biustem i za płytkim w miseczce 38DD. I pamiętaj o prawidłowym zakładaniu stanika, z wygarnięciem wszystkiego spod pach do miseczek. Odpowiedz Link
ter-be Re: 85/108 ter-be 15.07.08, 13:18 Dziekuje ci Kasico serdecznie, a przy okazji podziwiam twoja prace wlozona w ten blog, kawal dobrej roboty robicie, ty i inne moderatorki. Jaka to ulga poczuc wreszcie ramiona dotykajace ciala, a nie sterczace jak dwa lizaki policjanta kierujacego ruchem ulicznym. Troche dziwne porownanie, ale ja naprawde tak sie czulam przez lata cale. Nie wiedzialam, ze wystarczy wygarnac biust spod pach do miseczek, w ktorych zreszta nie bylo zazwyczaj miejsca na w/w. Zyjcie dlugo i szczesliwie! Teraz pozostala mi nastepna bariera do pokonania: zakup na angielskim necie z bardzo podstawowym j.angielskim pozostalym ze szkoly sredniej. Myslisz, ze mozna zaryzykowac maila po francusku (mieszkam w Beneluxie)? Boje sie, ze nie zrozumiem wszystkich polecen na angielskiej stronie i cos pokrece? Podsun jakis pomysl s.v.p. Odpowiedz Link
kasica_k Re: 85/108 ter-be 15.07.08, 23:24 Dzięki za miłe słowa :) Gugiel ma serwis tłumaczący (z głównej strony należy kliknąć w Narzędzia językowe). Da się z angielskiego na francuski też. Albo na polski ;) Odpowiedz Link
ter-be Re: 85/108 ter-be 16.07.08, 00:24 Na dodatek szybka jestes w odpowiedzi. Dzieki za informacje, jutro sprobuje, bo dzisiaj juz troche pozno, a do tej operacji trzeba sie mocno skoncentrowac. Pozdrawiam Odpowiedz Link
aska23400 78-79/94-95 14.07.08, 22:04 Witam i oczywiscie proszę o radę: mój rozmiar to 78-79/94-95, i będę wdzięczna za sugestie dotyczącą firmy i modelu i sklepu w krakowie:)z góry dziękuję i pozdrawiam :) Odpowiedz Link
ja_joanna Re: 78-79/94-95 aska23400 [do weryfikacji] 15.07.08, 22:05 [uczę się dobierania staników pod czujnym okiem doświadczonych forumek, więc zaczekaj na weryfikację rozmiaru przez którąś z nich] Witaj Asiu! Proponowałabym, żebyś zaczęła od obwodu 70, jednak może się zdarzyć, że albo od razu, albo po krótkim czasie będzie on już na Ciebie za luźny i wtedy trzeba się będzie przerzucić na 65tki. Podam Ci propozycje do obwu obwodów, a Ty będziesz musiała sama stwierdzić, co Ci lepiej pasuje, przymierzając staniaki w obu obwodach. 65tki możesz na początek brać z tych bardziej rozciągliwych. Do obwodu 70 powinna Ci pasować miseczka F, czyli brytyjski rozmiar 32F (europejski to będzie 70G). W 65tkach możesz celować w G, czyli rozmiar stanika to będzie 30G (europejski 65I/J). Te miseczki wyliczyłam Ci odrobinę na wyrost, tzn. mogą być za duże. Gdyby się okazało, że są o wiele za duże, to spróbuj literkę mniej, czyli 32E albo 30FF. Jednak odrobinę marszczący się materiał miski na początek jest ok, bo biust Ci na pewno przemigruje - zmniejszy się obwód pod biustem i zwiększy w biuście. Co do firmy i modelu - trudno doradzić cokolwiek, bo możliwości masz mnóstwo. Na pewno warto zacząć od miękkiego stanika na fiszbinach - czyli żadne gąbkowane czy push-upy nie wchodzą w grę. Tylko w miękkim staniku możesz ocenić, czy on dobrze leży. Co do firm - jest ich mnóstwo, mają różne wzory. Jedne są bardziej eleganckie, inne fikuśne, inne przezroczyste, inne nieprzezroczyste, fantazyjne albo proste. Każdy ma inny gust, więc najlepiej, żebyś po prostu poprzeglądała forum i poszukała, co Ci najlepiej pasuje na ten moment. No i masz szczęście - w Krakowie jest świetny stacjonarny sklep ze stanikami, nazywa się Intimo. Informację o nim znadziesz na forum. Podobno pracują w nim dobre bra-fitterki, więc jest duża szansa, że wyjdziesz z doskonale dopasowanym stanikiem od nich. Pozdrowienia, Asia Odpowiedz Link
miniminimoni Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 27 14.07.08, 22:14 Witam wszystkie biuściaste. Moje wymiary to: 78 cm pod biustem ( ale tracę na wadze wiec spodziewam się ze niedługo bedzie troszkę mniej) a w biuście w staniku 101 cm, bez stanika 102-103 cm. piersi bez stanika strasznie wiszą :(. szukam modelu z fiszbinami, w miarę ściśliwego. aktualnie mam jeden dobry stanik, Whimsy ( nie mam pojęcia co to za firma, kupiłam przypadkiem, wyprodukowany w tajlandii) rozmiar 36DDD. jest b. dobry, ale mętlik w głowie wprowadziła mi wasza tabelka, z której wynika ze powinnam nosic 32 FF lub 32 GG. jutro siostra leci do londynu, więc cos by mi kupiła, ale nie wiem jaki rozmiar jej podac. co proponujecie? bede wdzieczna za wszelkie sugestie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
kuna81 75/93/Konrad 80c i konrad regina 75d 14.07.08, 22:25 Witam, zmierzyłam się pod biustem i w biuście (odpowiednio 75 i 93). Po przeliczeniu wyszło mi...65I:(:(:(:( Jezu, ja w żadnym sklepie w Zielonej Górze nie widziałam taaakiego rozmiaru. Do tej pory nosiłam 75c/75d!!!!CO do bułeczek nad miseczkami-podobają mi się piersi zebrane, podniesione i przylegające do siebie delikatnie.Super to wygląda w dekoltach. ALe chyba cay czas byłam w błędzie. Jestem na etapie szukania stroju kąpielowego dwuczęściowego i weszłam na stanikowe-poradnictwo tak aby poczytać o prawidłowym staniku itp. W żadnym ze sklepów internetowych nie widziałam rozmiaru większego niż G ( i to w jednym!!!), rozmiar pod biustem zaczyna się od 70!!! Super strona, a także pokrewne www ale przeraziłam się. Fakt-stanik zawsze podjeżdza mi aż do łopatek, a jak poluzuje ramiączka to piersi wiszą; po bokach i nad mam 'bułeczki" itp. Ale w żadnym sklepie w Zielonej nie usłyszałam, że stanik 75d źle leży!!!!Teksty- oj nie ma Pani w cale takich dużych, albo przesadza Pani. Chcąc nie chcąc kupuje BO MUSZĘ W CZYMŚ CHODZIĆ!!!!!!Proszę o odpowiedź czy dobrze zmierzyłam i czy w sklepach stacjonarnych, adresy których podajecie na stronie, (szczególnie intersuje mnie opinia o sklepie w Warszawie, w Złotych Tarasach) sprzedawczynie to takie gorseciarki z prawdziwego zdarzenia i pomagają profesjonalnie w doborze stanika??. Proszę o polską rozmiarówkę.Pozdrawiam Odpowiedz Link
kuraiko Re: 75/93/Konrad 80c i konrad regina 75d 15.07.08, 01:31 spokojnie.... ja mam identyczne wymiary ;) uwaga, ja jestem tu nowa, ale.... wg mnie najpierw powinnaś spróbować 70E/F (zależnie od firmy), a nie sugerować się tym 65I. ja nosiłam 75C/80B teraz przesiadłam się na 70E/F. zależnie od firmy i jak stanik leży... to, że kalkulator pokazuje 65... spokojnie, to różnica 10 cm (jeśli mierzyłaś pod biustem bardzo ciasno) i o ile nie masz dość tłuszczyku na plecach, to możesz mieć problem z 65. poza tym nie wiem czy to jest ok od razu przeskakiwać dwa rozmiary w obwodzie. poprzymierzaj to 70F i E... a 65I, czyli angielskie 30FF znajdziesz w internecie... no i dziewczyny na pewno coś sensownego Ci poradzą ;) Odpowiedz Link
kuna81 Re: 75/93/Konrad 80c i konrad regina 75d 15.07.08, 20:48 Dziękuję za podpowiedzi-teraz muszę zdobyć się na odwagę i zapytać w sklepie o taaaki rozmiar:P:P Odpowiedz Link
oraju Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 27 14.07.08, 23:32 Cześć! Od dłuższego czasu noszę 80C z wkładkami po zewnętrznej stronie piersi, ale, o ile wielkość miseczki jako tako mi odpowiada, o tyle nie jestem zadowolona z braku V między piersiami, wrzynających się ramiączek i rozciągającego się obwodu. Moje piersi są dość szeroko rozstawione. Próbowałam dobrać sobie stanik typu "push up" ale marny daje to efekt-miseczki są za małe,dosłownie spłaszczają moje piersi, powstają tzw. bułki pod pachami a ramiączka wrzynają mi się w ramiona. Słyszałam, że przy dużym biuście powinno się dobrać stanik z szerokimi ramiączkami, żeby dobrze je unosił, ale bardzo ciężko znaleźć takowy, który dodatkowo nie będzie przysłowiowym szarobeżowym :/ W obwodzie mam 93 cm a w biuście 105 cm. PROSZę BARDZO O POMOC W DOBRANIU ODPOWIEDNIEGO ROZMIARU!!! Pozdrawiam wszystkie Biuściaste!!! Odpowiedz Link
pokrzywa99 Jaki rozmiar stanika - 76/92-93 15.07.08, 00:41 Jak w temacie? Jaki powinnam nosić rozmiat stanika skoro pod biustem mam 76 cm (na wydechu, ściśnięta), a w biuście 92-93 cm (swobodnie? Zaznaczam, ze mam duzo pod pachami, tzn. buły. Przy okazji poprosze o link do wątku (jeżeli takowy juz był) z opisem jak prawidłowo stanik zakładac i upychać to, co wczesniej zostało rozgonione po plecach, brzuchach i pod pachami. Wiem, że sławna pani Hania z Grochowskiej w Warszawie w szczególny sposób zbierać biust kazała. pozdrawiam Odpowiedz Link
ja_joanna Re: 76/92-93 pokrzywa99 [do weryfikacji] 15.07.08, 22:30 [uczę się dobierania staników pod czujnym okiem doświadczonych forumek, więc zaczekaj na weryfikację rozmiaru przez którąś z nich] Witaj Pokrzywo, możesz celować w stanik z obwodem 70, albo spróbować od razu 65, może na początek z tych bardziej rozciągliwych. Przy obwodzie 70 celuj w brytyjski 32E albo kontynentalny 70F. Przy obwodzie 65 celuj w brytyjski 30FF albo kontynentalny 65H/I. Pamiętaj, że jest to tylko rozmiar wyjściowy, a ostatecznej weryfikacji musisz dokonać ty sama przymierzając każdy kupowany stanik i oceniając go krytycznym okiem wg wskazówek z Piersiówki (link w nagłówku forum). Tam znajdziesz też informację, jak prawidłowo zakładać stanik. W skrócie to: 1) przymierzając, zapnij się na najluźniejszą haftkę, a jeśli możesz się zapiąć ciaśniej to znaczy, że obwód jest za luźny 2) podciągnij ramiączka 3) jak już założysz i zapniesz stanik to pochyl się do przodu i delikatnie wygarnij piersi do miseczek tak, żeby było Ci wygodnie Na wałki i buły pomoże dobry rozmiar i regularne masaże, przeczytaj np. na Balkonetce. Pozdrowienia, Asia Odpowiedz Link
inez69 70/93 15.07.08, 01:51 Byłam w tym wątku prawie 4 miesiące temu (wtedy to było 74/96) i choć mam kilka modeli staników to tylko jedna (pierwszy zakup) Freya Darcey jest dobra, ale zaczyna bułkować, a reszta jest niewygodna i w niczym nie czuje się dobrze. Chyba potrzebuję zmiany rozmiaru, dotychczasowo było to 30G. Prosze o porady w jaki rozmiar celować (panache i kalyani odpadają). Z góry dziękuję:) Odpowiedz Link
ja_joanna Re: 70/93 inez69 [do weryfikacji] 15.07.08, 22:37 [uczę się dobierania staników pod czujnym okiem doświadczonych forumek, więc zaczekaj na weryfikację rozmiaru przez którąś z nich] Witaj Inez, wygląda na to, że faktycznie przyda Ci się inny rozmiar. Proponowałabym zacząć od zmniejszenia obwodu do 60. Przy 70cm pod biustem wiele staników 65 może być dla Ciebie za luźnych, chyba, że będą bardzo ścisłe. Jeśli 30G bułkuje to oczywiście trzeba brać rozmiar więcej, nie patrząc na tabelkę - wg tabelki 30G jest na 96,5cm w biuście. To się zdarza, że tabelka swoje a biust swoje. Dlatego właśnie, że każdy biust jest inny, ma inny kształt, formę, ściśliwość itp., a tabelka to tylko uśrednione liczby. Dlatego w Twoim wypadku spróbowałabym po prostu kolejny rozmiar miski i przymierzenie stanika wg instrukcji w Piersiówce. Jeśli zmniejszyj obwód to miskę trzeba dodatkowo przeliczyć. Czyli tak: jeśli zostaniesz przy 65 to będzie to 30GG jeśli się zdecydujesz na 60 to będzie to 28HH Pozdrowienia, Joanna Odpowiedz Link
yan-ni 81/103 15.07.08, 08:06 Witam ! Jestem mamą karmiącą i oczywiście ze złym biustonoszem. Moje wymiary 81/103 - który rozmiar jest dla mnie ? pozdrawiam Odpowiedz Link
wielebnna Re: 81/103 yan-ni 15.07.08, 16:07 na początek proponuję 34F/34FF melissa 75G - oni mają najlepiej trzymające karmniki Odpowiedz Link
malina8777 Pomocy!!!! :)) 15.07.08, 09:05 Hej, mam pytanie do mądrzejszych i bardziej " w temacie".Moje wymiary to 74/96.Doradziłyście mi rozmiar 70G.Takowy biustonosz zakupiłam i... po raz pierwszy od wielu lat mogłam przechodzić w nim cały dzień a mój biust nie wyskakiwał z miseczek nie przemieszczał się,zapięcie nie podjeżdżało pod kark..:) Czyli jednym słowem DZIĘKUJĘ.Mam tylko mały problem ponieważ niby wszystko ok, leży super itd. ale...u góry miseczki tak jakoś się marszczą , odstają tzn. nie są wypełnione do końca.Rozmiar 70F jest za mały..więc? Czy ja mam dziwne piersi czy poszukać innego stanika?? Obecnie mam miękki z Triumpha.Pomożecie????Jeszcze raz dzięuję bo przez ładnych kilka lat męczyłam piersi w D80 jedyne co znalazłam w sklepach tfuu na te czasy :) Odpowiedz Link
ja_joanna 74/96 malina8777 [do weryfikacji] 15.07.08, 22:17 [uczę się dobierania staników pod czujnym okiem doświadczonych forumek, więc zaczekaj na weryfikację rozmiaru przez którąś z nich] Witaj Malinko, zakładam, że doradzony rozmiar to był w rozmiarówce kontynentalnej (bo w takiej produkuje bieliznę Triumph). Jeśli tak to jest szansa, że Twoja miska jest za mała i powinien być to rozmiar większy. Miska stanika marszczy się w dwóch przypadkach: gdy jest za duża (wtedy jest to raczej w górnej części) albo gdy jest... za mała. To jest tzw. efekt pomarańczy w szklance. Na forum znajdziesz sporo na ten temat, ale najlepiej przeczytaj artykuł na ten temat na portalu balkonetka: balkonetka.pl/2008/06/02/pomarancza-w-szklance- czesc-ii/ Polecam Ci też bardzo obfotografowanie się i wysłanie zdjęć do naszej [zamkniętej] galerii, wtedy będzie można lepiej ocenić, w czym leży problem. Informacje znajdziesz w przyszpilonym wątku na górze forum. Ponadto tak naprawdę to przy niepasujących stanikach lepiej się wpisywać do "wątku ratunkowego". Aha, jeszcze jedno: ani Ty, ani żadna inna kobieta na świecie nie ma dziwnych piersi. Co najwyżej istnieją piersi nietabelkowe, ale Twoje raczej i do tych nie należą. Jedyne co, to istnieją niedopasowane staniki ;-) Pamiętaj, że rozmiar to tylko cyferki i literki, a ciało kobiece to nie tylko tabelka, ale i wiele czynników, jak jędrność piersi, kształt, czy karmiły już dzieci/pociążowe czy nie i wiele innych. Tabelki służą tylko orientacji, ale ostatecznie dobrać stanik można wyłącznie przez przymierzanie go i ocenienie krytycznym okiem na podstawie wytycznych z "Piersiówki" (patrz link w nagłówku forum). Pozdrowienia, Asia Odpowiedz Link
miniminimoni 78/102 15.07.08, 09:24 Przepraszam za powtórnego maila, ale w poprzednim nie wpisałam wymiarów w tytule. Witam wszystkie biuściaste. Moje wymiary to: 78 cm pod biustem ( ale tracę na wadze wiec spodziewam się ze niedługo bedzie troszkę mniej) a w biuście w staniku 101 cm, bez stanika 102-103 cm. piersi bez stanika strasznie wiszą :(. szukam modelu z fiszbinami, w miarę ściśliwego. aktualnie mam jeden dobry stanik, Whimsy ( nie mam pojęcia co to za firma, kupiłam przypadkiem, wyprodukowany w tajlandii) rozmiar 36DDD. jest b. dobry,choć tworzy niewielkie bułeczki pod pachami, ale mętlik w głowie wprowadziła mi wasza tabelka, z której wynika ze powinnam nosic 32 FF lub 32 GG. jutro siostra leci do londynu, więc cos by mi kupiła, ale nie wiem jaki rozmiar jej podac. co proponujecie? bede wdzieczna za wszelkie sugestie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
lukrecjabo 76/88 1 koleżanka 15.07.08, 10:24 Proszę o pomoc w ostanikowaniu koleżanek i o podanie rozmiaru polskiego i angielskiego. Mam nadzieję osiągnąć kolejny sukces w ważnej misji:))) Odpowiedz Link
maith Re: 76/88 1 koleżanka 15.07.08, 19:29 Na początku może jej wystarczyć zwykłe 70C, czyli rozmiar ogólnodostępny. Jest dość blisko granicy z 70D, więc w zasadzie byłoby dobrze, gdyby mierząc się zgodnie z zasadami sprawdzała, czy na pewno 70D nie będzie lepsze. Jeśli jeden będzie na styk, a drugi troszkę za duży, to lepiej wziąć stanik troszkę za duży niż taki ledwie wystarczający, bo migracja zrobi swoje i w biust troszkę jej urośnie. Oczywiście przy 70-tkach musiałaby unikać rozciągliwców, bo jej rozciągliwcowym rozmiarem jest teraz znacznie trudniej dostępne 65DD na granicy z 65E. Generalnie najrozsądniej i najtaniej byłoby kupić teraz miękki stanik na fiszbinach (w tym rozmiarze można nawet parę) prawdopodobnie 70D, taki odrobinę przyduży, ale nie żeby jej aż łopotało. Nosiłaby to przez miesiąc-dwa i potem mogłaby się pewnie przesiąść od razu na 65F. Tylko żeby przejściówka 70D czy z dużomiskowych modeli to 70C zadziałała, to nie powinna być rozciągliwcem i nie powinna mieć tych wąziuteńkich boczków, które nic nie trzymają. Bo przy obwodzie z wąskiego paseczka materiału znacznie trudniej o migrację. I powinna też unikać puszapów, przynajmniej w tym początkowym okresie. Co do mierzenia się zgodnie z zasadami. Na LMB (gdzie swoją drogą ją od razu zaproś :) mają taki fajny wątek o głównych błędach w mierzeniu i kupowaniu. Warto żeby go przeczytała. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=79886017&a=79886017 Odpowiedz Link
lukrecjabo 85/110 2 koleżanka 15.07.08, 10:25 Proszę o pomoc w ostanikowaniu koleżanek i o podanie rozmiaru polskiego i angielskiego. Mam nadzieję osiągnąć kolejny sukces w ważnej misji:))) Odpowiedz Link
wielebnna Re: 85/110 2 koleżanka lukrecjabo 15.07.08, 16:04 na początek proponuję brytyjskie 36FF lub nawet 36F - jest pogranicze rozmiarów - co nosiła do tej pory?(znaczy, czy dużo emigrantów wróci na własciwe miejsce) polski rozmiar to 80H Odpowiedz Link
lukrecjabo Przepraszam, że pytam... 15.07.08, 16:36 Ja mam podobne wymiary do mojej kumpelki, tylko noszę 75 pod biustem. Koleżanka jest podobnie otłuszczona do mnie, więc w 75 powinna się zapiąć. Jutro będziemy próbować. A Ty Wielebna udzielasz tutaj porad regularnie w tym wątku? Przepraszam, że pytam, ale pojawiło się osttanio tutaj doradztwo od osób nie znających się na rzeczy (nowych) i stąd moje pytanie. Nie czuj się urażona, tylko nie znam wszystkich, dlatego pytam. Pozdrawiam Odpowiedz Link
maith Re: 85/110 2 koleżanka 15.07.08, 18:43 Wielebnna jest doświadczoną forumką. Ale tutaj ja też bym się nie zgodziła. To znaczy owszem, sama ostanikowywałam ostatnio panią po 50-tce krzyczącą, że ona nie może ciaśniej itp, której z 85 dało się zejść tylko do 80 i która do tego miała takie ciało, że przy ciaśniejszych stanikach robiła się taka kreska z tyłu, bo jej się ta skóra jakoś składała. Czyli czasem to jest dobra odpowiedź (do czasu aż tłuszcz z tyłu objęty obwodem i przemasowywany nie przejdzie do misek, bo wtedy pewnie i ona da się przestawić na 75 ;) Podobnie jest przy osobach z bardzo umięśnionymi plecami. Ale generalnie przy 85 cm 80-tki będą pasowały raczej w wyraźnych ściśliwcach, a w większości staników lepszym rozwiązaniem byłoby 75. W niektórych ewidentnych rozciągliwcach mogłoby pasować nawet 70. Sama mam 83 cm pod i większość moich staników to 70-tki. Czyli raczej brytyjskie 34GG (75GG). Być może wystarczyłoby już brytyjskie 34G. Odpowiedz Link
lukrecjabo Maith dzięki, Wielebnna przepraszam, bo... 15.07.08, 19:20 wzięłam Cię za forumkę, która siedzi tu dwa tygodnie i zjadła wszystkie rozumy, przepraszam bardzo:) Odpowiedz Link
wielebnna Re: Przepraszam, że pytam... 16.07.08, 11:05 już odpowiadam - zdarza mi się udzielać porad z okolic mojego pola tabelki i tylko takich, tudzież ciężarnym i karmiącym; a na LB jestem od grudnia 2007 i kilka osób już ostanikowałam Odpowiedz Link
lukrecjabo A w formie wytłumaczenia zastanowił mnie fakt 15.07.08, 16:42 dlaczego doradziłaś tylko osobom mającym obwód od 80 do 85, a innym nie? Przepraszam, jeśli się czepiam, ale potrzebuję fachowej rady i dla biuściastej i dla małobiuściastej koleżanki. Odpowiedz Link
wielebnna Re: A w formie wytłumaczenia zastanowił mnie fakt 16.07.08, 11:11 doradzam tylko tam, gdzie mam własne doświadczenia, łatwiej mi się odnieść; małobiuściaste i szczupłe w obwodzie zostawiam bardziej doświadczonym forumkom a powiem jeszcze czemu napisałam, że na początek doradzam obwód mniejszy o 5 cm - pierwszy biustonosz i tak jest na jakieś 2 miesiące (góra), delikwentce jest się łatwiej przyzwyczaić a potem można korygować obwód w dół a miseczkę w górę Odpowiedz Link
mojboze Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 27 15.07.08, 13:59 Hej! Mam niedługo ślub, i chciałam w tej okazji dobrać sobie bardotkę do sukni, a tu zonk, żaden stanik nie pasował! Mam 73 pod biustem i 90 w biuście. Mierzyłam 75C i 75D. Ale wtedy robią mi się bułki na plecach, a tego nie cierpię. Miseczka ani C ani D nie leży dobrze. W C nie mieści się biust w ogóle, a w D pierś nie wykorzystuje miejsca w miseczce, a zdaje się być zbyt okrągła i twarda, aby się w nią wpasować. Pani w Triumphie ręce opadły... Odpowiedz Link
turzyca 73/90 mojboze 16.07.08, 00:39 Rece to opadaja na wiesc o takich ekspedientkach. Fachowiec jak z koziego ogona waltornia. Zdecydowanie lepiej powinno na Tobie lezec brytyjskie 65F. Walkow na plecach nie bedzie, bo obwod bedzie lezal plasko na plecach, nie bedzie jezdzil i zbieral tluszczyku, a w miseczce powinno byc dosc duzo miejsca. Kiedy ten slub? Bo jak naprawde niedlugo to lepiej zebys zamawiala staniki w rozmiarach "obocznych" czyli takze 65E i ew. 60FF/G i sciagnela wszystko, co moze Ci pasowac do sukni, a potem hurtowo odeslala. Albo odezwala si do naszej forumki effuniak, czy ta nie podjelaby sie szycia. Odpowiedz Link
kimna 74/97 15.07.08, 15:35 Jaki to będzie rozmiar w brytyjskiej rozmiarówce? bardzo prosze o odpowiedź ;) Odpowiedz Link
kimna Re: 74/97 15.07.08, 19:35 chciałabym nabyć Pollyannę (pierwszy porządny stanik ;>) tylko nadal nie wiem jaki rozmiar powinnam ustrzelić? :( Odpowiedz Link
ja_joanna Re: 74/97 kimna [do weryfikacji] 15.07.08, 21:02 [zaczekaj proszę na ostateczną weryfikację rozmiaru przez doświadczoną forumkę, bo ja się jeszcze uczę] Witaj kimna, moim zdaniem możesz celować w obwód 65. Jeśli chodzi o miskę to leżysz tak między dwoma rozmiarami. Zaleca się zawsze brać większy z dwóch, dlatego, że wtedy masz miejsce na "migrację" i ew. zmiany wielkości biustu w trakcie cyklu. Jednak każdy biust jest inny i trudno powiedzieć, jak się będzie Twój układał w konkretnym modelu, jedyny sposób, żeby się tego dowiedzieć, to przymierzać. Wypróbuj 30G albo 30GG. 30G jest na 96,5cm w biuście, więc może być za mały, a 30GG jest na 99cm. Pozdrowienia, Joanna Odpowiedz Link
maith Re: 74/97 kimna 17.07.08, 01:35 Generalnie ok, tylko ponieważ brytyjskie 30G jest od 96,5 do 98,5 to powinno w zasadzie pasować. Aczkolwiek po jakimś miesiącu pewnie będziesz potrzebowała 30GG (migracja). W przełożeniu na polską rozmiarówkę 30G to 65J a 30GG to 65K. Aczkolwiek np. w Melissie ma szansę wystarczyć odpowiednio 65H/65J I pamiętaj, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
kama.1979 83/ 105 15.07.08, 15:52 witam, chciałabym dobrać odpowiedni rozmiar stanika bo już żaden nie leży na mnie zbyt dobrze. Dodam, że jestem teraz w 31 tc i przez te tygodnie uzbierałam już kolekcję biustonoszy w różnych rozmiarach ale żaden już nie leży na mnie dobrze... proszę o pomoc bo sama się w tym wszystkim pogubiłam ... dziękuję Odpowiedz Link
wielebnna Re: 83/ 105 kama.1979 15.07.08, 16:14 a biust nadal rośnie czy już się zatrzymał? proponuję na początek obwód 75 z przedłużką (w ostatnich tygodniach obwód rośnie o jakieś 3 do 5 cm) na tą chwilę rozmiar 34F (lub 34FF) - to zależy od ilości tłuszczyku na plecach - jeśli warstwa spora to 34F jeśli żebra chude a szerokie to 34FF karmnik zaleca się kupować powyżej 36 tc Odpowiedz Link
kama.1979 Re: 83/ 105 kama.1979 15.07.08, 16:44 dziękuję wielebnna! wydaje mi się, że jak na razie biust się zatrzymał. Mój problem polega na tym że za miesiąc biorę ślub i potrzebuję dobego stanika do tej sukienki : www.happymum.pl/sklep3/?kod_pr=d237 Odpowiedz Link
wielebnna Re: 83/ 105 kama.1979 16.07.08, 11:15 zajrzyj do wątku o stanikach bez ramiączek zwanych straplessami Odpowiedz Link
meg_666 75/89 15.07.08, 16:20 Aktualnie najczęściej noszę 70D - ale bywają często za luźne w obwodzie i za duże w miseczce Odpowiedz Link
agatatwn Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 27 15.07.08, 17:04 pod biustem 84 w biuście 115 obecnie kupiłam 85g i miska jest ok ale końcowki drótów odstaja i kłuja mnie pod pachami pomocy!!!!! Odpowiedz Link
ika.13 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 27 15.07.08, 17:17 73/90 Witam:). Wiem, że taki rozmiar już sie tu przewinął, jednak proszę o indywidualną radę. Wcześniej nosiłam 75B.Od jakiegoś czasu noszę 70D, 70C. Żaden z nich nie jest dobry.W pierwszym miska jest za duża i lekko odstaje. Jedynie w czasie okresu jest dobra, bo wtedy biust mam nieco powiększony.W drugim miska lekko za mała.Aha, przy tym obwodzie mam wałki na plecach, bo nie jestem szczupła.Pomóżcie mi, bo już nie wiem jaki stanik mam kupić. Odpowiedz Link
ja_joanna 73/90 ika [do weryfikacji] 15.07.08, 22:46 [uczę się dobierania staników pod czujnym okiem doświadczonych forumek, więc zaczekaj na weryfikację rozmiaru przez którąś z nich] Witaj Ika, nic dziwnego, że 70tki nie są dobre na Ciebie. Po pierwsze obwód jest na pewno za luźny (możesz sprawdzić sama mierząc swoje staniki luźno i w stanie maksymalnego napięcia), po drugie miski są za małe (podciągnij ramiączka w stanikach i zapnij się na najciaśniejszą haftkę, jest duża szansa, że Ci się biust nie będzie mieścił w miseczkach). Piszesz, że w 70D miska odstaje - czy to jest miękki stanik? Sprecyzuj, co to znaczy, że odstaje? Bo jeśli jest to miękki stanik i materiał się marszczy to raczej wynika z tego, że miseczka jest za mała. To, że biust zmienia swój rozmiar w trakcie cyklu jest zupełnie normalne i zdarza się u wielu kobiet. Znam takie, które mają np. po dwa rozmiary z jednego modelu stanika, tak bardzo wahają im się rozmiary biustu. Poleciłabym Ci przerzucić się na 65tki, wtedy Twój rozmiar byłby między 30E a 30F - to są brytyjskie rozmiary, w polskiej rozmiarówce mogłabyś celować w 65G. Jeśli to 70D naprawdę jest za duże (chociaż jak mówię, musiałabyś sprecyzować, co to znaczy, że miska odstaje), to 30F może być też za duży. Jednak ostateczną weryfikację pozostawiam Tobie - najlepiej przeczytaj dokładnie Piersiówkę, czyli instrukcję przymierzania stanika, podlinkowaną w nagłówku forum i popatrz krytycznym okiem na przymierzany stanik. Tylko Ty możesz ocenić, czy on dobrze leży i który rozmiar Ci najlepiej pasuje. Pozdrowienia, Joanna Odpowiedz Link
maith Re: 73/90 ika 16.07.08, 01:38 Generalnie dobrze :) Brytyjskie 65E (30E) wygląda na Twój klasyczny rozmiar, brytyjskie 65F (30F)a rozmiar na okres (czasem warto 1 taki stanik mieć). Co do polskiej rozmiarówki, to np. w Melissie powinno Ci najbardziej pasować 65F (bo jest nieco większa niż staniki ze zwykłej kontynentalnej rozmiarówki). I w przypadku Melissy 65G byłoby raczej dobre na okres. Ale inne polskie firmy - np. Comexim raczej nie mają szansy pasować w mniejszych miseczkach niż 65G. Oczywiście nie kupuj za dużo staników, bo po jakimś miesiącu, wskutek migracji, rozmiar piersi może Cię się troszkę powiększyć. Wtedy staniki okresowe powinny być dobre, a te dobre zrobić się za małe. O tym najwięcej możesz przeczytać na LMB. No właśnie, zapraszamy też na nasze siostrzane LMB: www.malobiusciaste.prv.pl Odpowiedz Link
turzyca 84/115 agatatwn 16.07.08, 00:29 Wez talerz na zupe i miseczke. Jesli odpowiednio dopasujesz naczynia, to beda mialy taka sama objetosc. Ale ksztalt maja zupelnie rozny. Miseczka w 85G jest jak ten talerz na zupe, plaska i obszerna i dlatego wystaje po bokach i kluje. Sprobuj 75H (to rozmiar BRYTYJSKI, nie pomyl z polskim), w tym staniku miseczki beda wlasnie bardziej przypominaly miseczke - wielkosc bedzie nadal mniej wiecej taka sama, ale za to ksztalt miseczki bedzie inny i dlatego beda przylegac do ciala i nie beda kluc pod pachami. I na pewno sie w normalnym 75 zmiescisz, staniki zazwyczaj rozciagaja sie o 20 cm. Jesli stwierdzilabys, ze stanik jest za luzny w obwodzie to wyprobuj 70J. Jesli miseczka bedzie za mala to bedziesz potrzebowac odpowiednio 75HH i 70JJ. Odpowiedz Link
armyofme Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 27 15.07.08, 17:48 I kolejna prośba, tym razem wymiary teściówki: pod biustem 75, w biuście 85. Obecny stanik 70B. :) Pozdrawiam armyofme Odpowiedz Link
turzyca 75/85 tesciowa armyofme 16.07.08, 00:32 Tesciowa jest farciara, bo jesli wybiera staniki malo rozciagliwe to, to jest calkiem niezly rozmiar. Dalszym krokiem mogloby byc wyprobowanie 65D, ale jesli jest zadowolona z dotychczasowych stanikow to ja bym tylko ewentualnie odelastyczniala obwody, w 70B ma jednak duzo wiekszy wybor. Odpowiedz Link
usaja 91/111 15.07.08, 17:56 Witam Jaki rozmiar powinna nosić moja mama? pod biustem ma 91 a w biuście 111. Czy możecie też poradzić jakie modele będą dobre jeśli mama chce żeby biust był pożądnie zbierany do przodu i był dobrze podtrzymywany. Oraz takie które są nieza bardzo wycięte pod pachą. z góry dzięki Odpowiedz Link
zielona_kasia 70-71/89-90 15.07.08, 18:41 Witam, bardzo prosze o pomoc bo mam już dosyć źle dobranych staników. Ostatnio mój biust nieco się powiększył. Ciasno pod biustem mam 70-71 cm. Bardzo luźno w biuście 89-90cm. Mam stanik Triumph miękki 70E - miseczki są nawet dobre (ewentualnie odrobinę za duże, ale 70D był ewidentnie za mały), obwód trochę za luźny, ramiączka beznadziejne, bo rozciągają sie tylko na 1/3 długości (pozostała część ramiączek jest z innego materiału, który sie nie rozciąga). Kupiłam tez na allegro miekki stanik Vanity Fair: rozmiar brytyjski 30E (europejski 65F) - obwód dobry, ale miseczki za małe (biust wychodzi mi ponad miseczkami). Proszę o pomoc, bo chciałabym kupić coś przez internet, a nie jestem pewna w jaki rozmiar celować. Proszę o podanie polskich i angielskich rozmiarów. Odpowiedz Link
ja_joanna Re: 70-71/89-90 zielona_kasia [do weryfikacji] 15.07.08, 20:56 [poczekaj jeszcze na ostateczną weryfikację rozmiaru przez którąś z doświadczonych forumek, bo jeszcze się uczę] Witaj Kasiu, jeśli zarówno 70D jak i 30E były na Ciebie za małe to wyraźny znak, że trzeba jednak spróbować sięgnąć po większą miskę. Z tabelki wychodzi, że te rozmiary są na Ciebie na styk, a to oznacza, że nie ma już żadnego miejsca na "migrację". Odrobinę za duże miseczki są ok, za kilka tygodni będą już wypełnione. Warunkiem jest jednak, żebyś miała odpowiednio ciasny obwód. Stanik z obwodem 70 tego warunku nie spełnia, zresztą możesz sama zmierzyć go w stanie luźnym i maksymalnie rozciągniętym i się przekonać. Dla Ciebie polecałabym stanik z obwodem maksimum 65, a być może nawet 60 (raczej z rozciągliwców). Podsumowując, celuj w: 30F / 65G 28G / 60J Nie orientuję się niestety jeszcze dobrze w polskich sklepach, nie wiem, czy można gdzieś dostać 60J, ale z 65G powinno być łatwiej. Natomiast najprzyjemniej będzie pewnie kupić stanik przez Internet. Odpowiedz Link
maith Re: 70-71/89-90 zielona_kasia 15.07.08, 22:39 Bardzo dobrze :) Tylko podkreślę, że Ja_Joanna podała Ci 2 wersje: -brytyjską - 30F, a z mniej ścisłych modeli 28G -i kontynentalną (pl/niem) 65G, a z mniej ścisłych 60J Tylko nie pomyl rozmiarówek. Oprócz tego warto, żebyś sobie przeczytała bardzo fajny wątek o błędach w kupowaniu i mierzeniu staników: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=79886017&a=79886017 Warto też, żebyś podczytywała i to forum i Lobby Małobiuściastych, bo niektóre informacje stamtąd też mogą Ci się przydać: www.malobiusciaste.prv.pl Odpowiedz Link
ja_joanna do maith 15.07.08, 22:48 Faktycznie, maith, dzięki za uzupełnienie, zapomniałam opisać te rozmiary. Joanna Odpowiedz Link
zielona_kasia dziękuję 16.07.08, 00:04 Witam Dziękuję bardzo za rady. Zamówiłam właśnie na ebay'u niedrogi stanik 30F i może się uda :D Odpowiedz Link
m_rzata 88/104 15.07.08, 19:11 No dobra, pierwsze próby za mną. Porzucam 85C (!!!) 80G trochę za duże w obwodzie 75F za małe miseczki (ekspedientka: 75F? nie, nie ma. miseczki maleją razem z obwodem) Ratunku? Odpowiedz Link
turzyca Re: 88/104 16.07.08, 00:18 Zalamujacy babsztyl. Z tej logiki wynika, ze nie mozna byc szczupla z biustem... Dasz sie skusic na brytyjska rozmiarowke? Sprobuj brytyjskiego 75G. Albo polskiego 75J. Ale w brytyjczykach wiekszy wybor. Listki figowe proponuja az 262 modele. :) Pamietaj o starannym mierzeniu! Instrukcje sa w FAQ, do znalezienia w spisie tresci na pierwszej stronie forum. :) Odpowiedz Link
m_rzata Re: 88/104 16.07.08, 00:47 Podziękować bardzo. Na razie wolałabym poprzymierzać zanim cokolwiek zamówię z netu, ale coś czuję, że znalezienie 75J w okolicy będzie graniczyło z cudem. Wszak jak J to tylko 90 albo i więcej ;) No dobra, dość narzekań, rewolucję w stanikowym repertuarze czas zacząć:) Dziękuję jeszcze raz, pozdrowiam:) Odpowiedz Link
kfcja Re: 80 i 104 15.07.08, 20:45 wg mojego mierzenia mam 80 pod biustem i 104 w biuście. Wczoraj byłam w sklepie w Krakowie gdzie panie dobrały mi Fantasie 30 FF i bust w tych miseczkach mieści się rewelacyjnie wygląda ślicznie natomiast pod biustem na razie mnie ciśnie. Nie wiem czy tak ma być i ten rozmiar to jest to, a z racji tego że w przyszłym tyg bede w Niemczech chciałabym tam sobie poszukać innych modeli. Pozdrawiam Odpowiedz Link
kasica_k Re: 80 i 104 kfcja 15.07.08, 23:32 Jesteś pewna, że to _30_FF, czyli obwód 65, miseczka FF? Bo wygląda na to, że powinien być na Ciebie za mały - i pod biustem, i w biuście. Sprawdź metkę jeszcze raz. Odpowiedz Link
turzyca Re: 80 i 104 16.07.08, 00:21 Moge na Ciebie wylac szklanke zimnej wody? Nie ma sensu kupowac w Niemczech, bo wybor czesto okrojony, a przebicie cenowe rownie czesto znaczne. Jak masz blisko do intimo, to zostan przy nim, ew. wyprobuj brytyjskie sklepy internetowe. A rozmiar faktycznie nie gra, czy to nie jest 32 albo 34? Odpowiedz Link