stary_dywanik 19.08.08, 13:31 Kupiłaś stanik i nie pasuje? Napisz o tym, może razem coś poradzimy. Podaj swoje wymiary oraz rozmiar i model stanika. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madlenna19 ad cz1 pour moi 19.08.08, 14:36 Teraz mi się zdaje, że stanik jest za mały, jakby miska była większa to by nie splaszczał sutka i fiszbina by się przesunęła bardziej w środek pachy.. Może to jednak ta cała migracja? Ale żeby w tydzień? (Zmarchy nie było wcześniej, pojawila się nagle) Odpowiedz Link
ametyst89 Re: ad cz1 pour moi 19.08.08, 14:45 Też miałam dynamiczną tygodniową migrację, więc nie odrzucaj tej opcji :) Odpowiedz Link
marakuia Re: ad cz1 pour moi 19.08.08, 14:53 U mnie migracja w pierwszym tygodniu była najbardziej zjawiskowa i efektywna :) Teraz to po malutku. A fiszbina gdzie Ci celuje? Bo jeśli przed pachę, lub jeśli wbija się w pierś to prawie na pewno stanik za maly (lub ta druga opcja, ze jesteś szerokofiszbinowa). Odpowiedz Link
madlenna19 Re: ad cz1 pour moi 19.08.08, 14:55 na samym początku pachy, tzn nie w połowie. Zresztą jak powygarniam jak trzeba to widzę lekkie bułki. Jakby więcej piersi gromadziło się w tej koronkowej części stanika u góry. Jutro spróbuję zrobić fotki. Generalnie wygląda ładnie, ale moje oko dostrzega różnicę, a co dopiero dziewczyny z lobby;) Odpowiedz Link
marakuia Re: ad cz1 pour moi 19.08.08, 15:07 Uważaj, bo one mają "magiczne" oko :) Niby nic a zawsze zauważą to, czego ja za cholere sie nie dopatrzę! To dopiero początki więc nie zrażaj się! Powodzenia ;) Odpowiedz Link
lavaenn Dla miłośników zagadek 21.08.08, 11:53 Jaki powinnam nosić rozmiar stanika (i jakiego), jeżeli: - z Freyi dobre miski ma Margo,Rio i Tigerlily 60F i halfcupowa Millie 65DD, z czego w trzech pierwszych pierwszych mam fiszbiny na łopatkach i zmarchę, a wszystkie nadają mi kształt raczej kartofla niż jabłuszka; Jeanie 65E jest za duża a Retro 60FF za małe; kostiumy kąpielowe 65E mają dobry rozmiar ale krój do niczego; Arabelka wbija się górną krawędzią w każdym rozmiarze (mierzyłam już 7) - z Panache i Fantasie 65DD jest za małe - Julia Comeximu 65E jest za duża i robi mi zmarchę - z Miss Mandalay Alys 65E jest dobre, ale ma za szerokie fiszbiny - Gossard 65E jest za mały i niekompatybilny - Masquerade 65DD są dobre rozmiarowo, ale krojem zupełnie niekompatybilne (Aragon, Can Can, Polka), jakiś czas temu fioletowa Antośka 65D była ok, ale teraz już głowy nie dam - moja Milena 60F najlepiej leży na Joankb - Kalyani, Elle i Pour Moi są niekompatybilne - jedyne co leżało przyzwoicie na wczorajszym spotkaniu to Calvin Klein 70D - jedyne co leżało idealnie w ogóle - Lola 60E przed migracją moje wymiary 63/82 bez stanika, do 84 w staniku, wzrost 174, biust typu kulka, średnio osadzony, jędrny, niepełny u góry, wizualnie mały, fiszbina 12-12,5 cm, mostek wąski. nawet halfcupy zakrywają mi calutkie piersi, mam problem z wbijającą się górą, zmarchą i odstawaniem materiału przy samym mostku. właściwie nie wiem dlaczego piszę w ratunkowym, skoro ratunku (oprócz Effuniak) nie ma ;) Odpowiedz Link
kaczencja Re: Dla miłośników zagadek 23.08.08, 15:17 Już wczoraj chciałam Ci odpisać, ale jak zobaczyłam mnogość modeli, przez które przeszłaś to nie mogłam zebrać myśli :) Najpierw kilka wniosków: - nic dziwnego że Jeanie 65E była za duża, skoro dobre na Ciebie było np. Margo 60F. Margo, podobnie jak Jeanie jest wielkomiseczkowcem, więc może Jeanie w rozmiarze 65DD byłaby dobra, jako miskowy odpowiednik 60F Margo. - powinnaś celować w staniki ścisłe i dużomiseczkowe, aby uniknąć wyższych literek, zapewniając sobie w ten sposób staniki o jak najwęższych fiszbinach. Pytania: - jak odpowiadały Ci fiszbiny w Masquerade 65DD? - co z fiszbinami w Gossardzie 65E (pytanie w zasadzie retoryczne, spodziewam się, że zewnętrzne końce stykały Ci się na plecach...) - jakie Panache dotąd mierzyłaś, że Masquerade 65DD jest dobre, a Panache za małe? Z tego, co przeczytałam, jest u nas conajmniej kilka podobieństw - podobne wymiary w biuście (niedawno miałam 67/83, dziś sprawdzam i pod biustem ścisnąć się mogę do 65cm a gdy w biuście próbuję uchwycić miarkę na 83centymetrze, spada ona mi na biodra gdy tylko wypuszczam powietrze z płuc) - biust niepełny u góry - skłonność do wbijających się krawędzi miseczek - problem ze zmarchą - obie nosimy większe rozmiary niż przewiduje dla nas tabelka Ja póki co noszę Panache Lara i to jest krój, który nie powoduje u mnie wbijania się krawędzi - najbardziej dobijające są tasiemki w stanikach, krawędzie podszyte gumką itd. - to prawie zawsze wbija mi się na styku miseczki ze skórą. Lara tego nie ma i po prostu ładnie przylega do skóry. Nie ma też skośnego cięcia jak Freye, więc nie robi zmarszczki. Do tego stanik jest ciasny (nadal zapinam się na najluźniejszą haftkę) i ma duże miseczki (mam 65D, podczas gdy Masquerade 65DD była na mnie mała, Tango II 65D też małe, Elle Macpherson 70D była mała, Fantasie 65D bardzo za mała, teraz także większość M&S 65D jest na mnie za mała, a perspektywa sięgania po większe miseczki mi się nie uśmiecha, bo o ile fiszbiny w Panache 65D są dobre, te w 65DD są już szersze i jednak wolałabym pozostać przy tych optymalnych). Póki co sądzę, że może i Ty powinnaś wrócić do prób z Panache, właśnie tych które są ścisłe i mają większe miski. Jeśli odpowiesz na kilka pytań, które postawiłam wyżej, może rzuci to światło na Twój problem z doborem stanika. Odpowiedz Link
lavaenn Re: Dla miłośników zagadek 24.08.08, 18:31 Wow, nie spodziewałam się że ktoś mi w ogóle odpowie ;) Co do Jeanie i odpowiedników rozmiarowych - nigdy nie skakałam o dwie miski przy zmianie obwodu, zazwyczaj potrzebuję jakieś półtora (dlatego jestem na zmianę w międzyrozmiarze w 60 lub 65) albo jedną. Co do ściśliwców - ściśliwe 65 po mnie jeździ, ściśliwe 60 mogę od razu zapiąć na drugą haftkę, niestety wygodnie mi tylko w stanikach które rozciągają się do maksymalnie 68 cm. Fiszbiny w Masquerade 65DD były chyba ok, ale nie jestem w stanie do końca ocenić czy rozmiar był dobry, bo krój jest totalnie niekompatybilny. Przyzwoicie leży Antośka (heather mi się śni po nocach), ale zakrywa mi całe piersi i czuję się w niej jak w pancerzu, no i jest za luźna. Z Panache mierzyłam Tango zwykłe i plunge, Flamenco (porażki), Celine, Heaven i Romany (bardzo fajny krój, tylko z powodu za szerokich fiszbin w ogóle nie zbierało mi biustu, po prostu leżało, są w galerii fotki - na którymś ze spotkań krakowskich). W Gossardzie fiszbiny oczywiście na plecach, nie może być inaczej, skoro we Freyi też (ciekawe kto napisał że Rio 60F ma fiszbinę 12,5 cm, a ja ją mam na łopatkach?). Niestety, przeglądając tabelę obwodów stwierdzam, że nic większego od 65D (nawet w wielkomiseczkowe się nie wepchnę) nie ma pasujących na mnie fiszbin. Boję się kolejnych prób z Panachami właśnie z tego względu - niestety mój biust bez zebrania odpowiednio wąskimi i bardzo ciasnym obwodem momentalnie zwiewa pod pachy. Jakie ma fiszbiny twoja Lara i do ilu się rozciaga? Dzięki że chciało ci się czytać te moje wypociny ;) Skąd jesteś, tak na marginesie? Odpowiedz Link
kaczencja Re: Dla miłośników zagadek 24.08.08, 21:09 Zmierzyłam Larę. Fiszbina ma 12cm, stanik w spoczynku jakieś 58cm, rozciąga się do 75, ale bardzo niechętnie - ogólnie jest mało elastyczny. Tunelik od zewnętrznej strony jest pusty tak na 1.5cm, mierzyłam więc szerokość fiszbin od rzeczywistego ich położenia. Stanik ten ma mniej więcej taki krój jak Flamenco, ale jest wykonany z dużo bardziej przyjaznego materiału, który ładniej się układa - mierzyłam Flamenco 60E i u mnie też była to raczej porażka. Fiszbina w Larze jest mało rozciągliwa, co chyba warto zaliczyć jako plus. Może powinnaś spróbować Fayreforma? Mają bardzo ścisłe obwody w niektórych stanikach - w Society trzeszczały mi fiszbiny i stanik nie za bardzo był skłonny rozciągnąć się do 70cm. Wada jest taka, że nawet wersja plunge jest mocno zabudowana, ramiączka są bardzo bogato zdobione i sam stanik wygląda pięknie, ale na drobnej klatce piersiowej może sprawiać wrażenie bardzo rozległego. Ja sama jestem z południowo-zachodniego końca Polski, można powiedzieć, że jest to stanikowa pustynia, bo żeby poprzymierzać coś stacjonarnie musiałabym na dziś dzień jechać chyba kilkaset kilometrów do Poznania. Odpowiedz Link
lavaenn Re: Dla miłośników zagadek 27.08.08, 00:34 Fayreform to było moje poprzednie podejście - mierzyłam Vitality, Arcane, Society i Enrich. za szerokie fiszbiny i wygląd podkoszulka. może w Vitality trochę lepiej, ale coś mi w nim nie grało i leży od dwóch miesięcy z metkami, a teraz już bułkuje i jest za lużny. może bym zaryzykowała Larę, tylko jaki rozmiar? piszesz że dużomiskowiec, na dużym lobby twierdzą że regularny... DD na pewno będzie miało węższe fiszbiny niż E (chociaż nie orientuję się czy w Panache nie ma takiej niespodzianki przy przeskoku D/DD jak we Freyi), ale standardowe Panachowe DD bułkuje mi solidnie i może być klapa. zastanawia mnie jeszcze ten opis na ebayu "in a slightly fuller cup for support" - źle wróży :/ i puste kanaliki (nienawidzę, zawsze mi się fiszbiny przesuwają i obcierają), i mostek na zdjęciach jakiś szeroki... wiem, marudzę ;) ale cały czas mam jeszcze nadzieję na cudownie leżącego Effuniaka :) Odpowiedz Link
lavaenn Re: Dla miłośników zagadek 27.08.08, 00:36 aha - są jakieś modele z bliźniaczym krojem? tego akurat w galerii nie widać, a wolałabym zerknąć jak to wygląda bez photoshopa ;) Odpowiedz Link
kaczencja Re: Dla miłośników zagadek 27.08.08, 15:16 Jest całkiem sporo podobnych modeli. Im częściej oglądam zdjęcia staników Panache, tym częściej się o tym przekonuję :) Będą to np. Monet, Flamenco, Amelia i Amelia Floral, Crystal i pewnie sporo innych. Ja też na Lobby nie doczytałam nigdzie, jakoby Lara była wielkomiseczkowcem, ale nie pojmuję, jak Tango II 65D mogło być na mnie dużo za małe, Tropical 65DD był w miskach dobry, a ta Lara 65D jest w sam raz. Przecież tamte staniki chyba nie mają zaniżonej rozmiarówki o całą literkę, bo na to by mniej więcej wychodziło, gdyby uznać tą Larę za normalnomiskowca. Z drugiej strony powiem Ci, że nie doczytałam nigdzie o tym, że ten model jest ścisły - a w moim mniemaniu jest, więc może to mi się trafił jakiś spcejalny egzemplarz, sama nie wiem. Odpowiedz Link
anna-lisa Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 21.08.08, 15:15 To i ja się podczepię. Nie wiem jak to jest ale żaden stanik na mnie nie pasuje :( Niby wychodzi mi 60 D lub 65 B(C) przy wymiarach 69/80(81) ale... Lemon Sorbet Mileny 60D-za duży w miskach, głębokie Sassy Freya 60D- robi mi się potężna zmarszczka, do tego piersi są jakby zbyt blisko osadzone Flamenco Panache 60D- ładnie wypełniony dół miseczki, góra się marszczy i hula wiatr, do tego fiszbiny tworzą na mostku szpic Inferno Panache 60D-rozpłaszcza do zera, fiszbiny OK. Fantasie 65C- michy za duże, za luźny obwód, fiszbiny OK Pour Moi St Tropez 65C usztywniany- prawie dobry, miski ciut za duże obwód dobry,fiszbiny też. Proszę podpowiedzcie, co teraz próbować? A może ja powinnam z 60-siątek, szukać miski C a 65-miski B. Już sama nie wiem, mam wrażeni,że na mnie stanika nie ma:( Odpowiedz Link
madlenna19 Czy to ma szansę pasować? 22.08.08, 10:02 1. cgi.ebay.co.uk/BNWT-PANACHE-3811-ANASTASIA-BRA-CHOCOLATE-TEAL-30D_W0QQitemZ160213303058QQcategoryZ14221QQcmdZViewItem2. cgi.ebay.co.uk/BNWT-Panache-Lingerie-Lily-Plunge-bra-4486-Black-30D_W0QQitemZ200247566971QQcategoryZ14221QQcmdZViewItem 3. www.allegro.pl/item420374525_nowy_panache_masquerade_aragon_30d_65d.html 4.www.allegro.pl/item422624380_panache_anastasia_balkonik_chocolate_nowy_30d_65d.html 5. www.allegro.pl/item422976565_freya_zeta_65d_30d_nowy_z_metka.html Wymiary: 69/82 (chyba jestem szroko(lub średnio) fszbinowa bo pour moi st tropez okazuje się mieć za wąskie a wcale nie ma wąskich fiszbin??? Biust pełniejszy na dole. pomożecie? Odpowiedz Link
madlenna19 Re: Czy to ma szansę pasować? 22.08.08, 10:03 Coś mi nie gra w linkac z ebaya: 1 to panache anastasia 2gi: lilly. Odpowiedz Link
2tea Re: Czy to ma szansę pasować? 22.08.08, 14:00 ad.4. Zeta jest dużomiseczkowym rozciągliwcem. Odpowiedz Link
madlenna19 Re: Czy to ma szansę pasować? 22.08.08, 14:14 No to zeta odpada. Tam na aukcji jest dziwna tabela która sugeruje, że zeta może pasować na 81 cm w biuście... A aragon? Lilly??? Odpowiedz Link
kaczencja Re: Czy to ma szansę pasować? 22.08.08, 14:43 Z Anastasią raczej daj sobie spokój, ten stanik nie oferuje dobrego zebrania czy podtrzymania, nierzadko robi stożki, a jeśli masz biust pełniejszy u dołu to ten stanik może robić dziwny kształt. Panache Lilly z tego co się orientuję ma węższe fiszbiny niż zwykłe Panache, Freye ogólnie są wąskofiszbinowe, więc nie wiem, czy jest sens, żebyś próbowała. Masz już jakiś dobry stanik? Jeśli nie to nie polecam na początek usztywnianych, czyli na Aragona przyjdzie jeszcze czas. Moja rada: jeśli szukasz szerokofiszbinowych, poluj na Panache, Fayreform, Gossard (choć tu akurat głównie można znaleźć staniki usztywniane), większość M&S ma też szersze fiszbiny. Odpowiedz Link
kaczencja do anna-lisa 22.08.08, 14:35 Na początek daj sobie spokój ze stanikami usztywnianymi typu Lemon Sorbet, Inferno czy Pour Moi. Flamenco słynie z większych miseczek niż standardowe, więc 60D mogło być za duże. Większość Fantasie jest umiarkowana w obwodzie albo po prostu luźna, sądzę, że z 69cm pod biustem trudno byłoby znaleźć dla Ciebie dobry obwód w tej firmie. A gdy obwód nie trzyma odpowiednio, to nie da się biustu całkowicie wgarnąć do miseczek, bo po prostu część może uciekać pod za luźnym obwodem. Freya ogólnie u wielu osób robi zmarchę, więc Twój problem jest zarazem problemem wielu użytkowniczek tych staników. Ja Tobie proponowałabym zainteresować się firmą Elle Macpherson. Słynie ze ścisłych obwodów, więc 65 nie będzie za luźne, rozmiary miseczek bywają zaniżone, więc powinnaś celować raczej w 65C. Te staniki naprawdę ładnie wyglądają na małym biuście, nie są mocno zabudowane, wiele jest miękkich modeli. A właśnie od miękkich modeli warto zacząć. Odpowiedz Link
anna-lisa Re: do anna-lisa 22.08.08, 15:03 Dziękuję pięknie za odpowiedź, teraz już wiem, że to co jest w drodze do mnie będzie nie dla mnie:( Freya Eva 60D,Just Peachy65C ,ADORE DAISY PLUNGE 30C, a może któryś z tych ma szanse. Jak myślisz? Ps. Mam prośbę do opiekunek galerii, czy można gdzieś umieścić aktywne zdjęcie z Freyową zmarszczką. Bo po opisie, to myślę, że wiem jak owa zmarcha wygląda, ale chciałabym zobaczyć czy się nie mylę. Just Peachy Odpowiedz Link
kaczencja Re: do anna-lisa 22.08.08, 15:18 Eva jest małomiseczkowcem, więc może się okazać za mała w miskach. Jeśli jednak okaże się dobra, jest szansa, że będzie fajnie leżeć - widziałam już kilka naprawdę dobrze dopasowanych egzemplarzy tego modelu na małych biustach i sądzę, że Eva jest jednym z ciekawszych propozycji Freyi dla małobiuściastych. Adore to wąskofiszbinowce, bywają rozciągliwe, ale zdarzają się też te bardziej ścisłe. Co zamówiłaś? Pewnie Daisy Plunge? W galerii jest ich kilka, ogólnie nie robią z biustem nic spektakularnego. Just Peachy to mało popularna firma, ale opinie są różne. Freyowa zmarcha powstaje w górnej części miseczki, moim osobistym zdaniem ma to związek z tym, że Freya w swoich balkonikach łączy przeważnie dwa typy materiału - dół jest bardziej stabilny, podczas gdy góra, wykonana z siateczki bądź koronki nie współpracuje jak należy z dołem. Do tego ten skośny szew, który na niepełnych biustach ma skłonność właśnie do zmarszczki. Odpowiedz Link
gryzelda15 Re: do anna-lisa i moderatorek 27.08.08, 12:31 dołączam się do prośby publicznego pokazania zmarchy, sama posiadam FREYA jako pierwszy stanik i nie wiem czy jest za duży w miskach czy po prostu się marszczy u góry bo tak ma. Anno-Liso, czy możesz opisać który stanik z przesyłki pasował? (mam podobne wymiary i nadal szukam) Odpowiedz Link
anna-lisa Re: do anna-lisa i moderatorek 28.08.08, 20:56 Jak tylko dostane biustonosze, na pewno opiszę,jak na mnie leżą. Odpowiedz Link
anna-lisa Re: do gryzelda15 02.09.08, 09:51 Dzisiaj doszły zamówione trzy biustonosze. Freya Eva 60D, która miseczki ma dobre, fiszbiny ładnie okalają piersi, nie robi mi się żadna zmarszczka( hura!),piersi ładnie zaokrąglone, ale obwód- tragedia:(Zapięłam się zaraz na ostatnią haftkę i mam luz. Denis Plunge Bra 65C, miseczki dobre (wypełniam całe) ale tasiemka która przechodzi przez górę miseczki, tnie pierś, fiszbiny chyba ciut za szerokie, obwód luźny. Wyglądam w nim strasznie płasko. Justy Peachy 65C, miseczki dobre(wypełniam całe), fiszbiny dobre, obwód luźny.Lekko zaokrągla ale nie robi mi nic nadzwyczajnego. Teraz pytanie do krawcowych, jak podszyć biustonosz? Chodzi mi o ścieg, czy można zwyczajnie po prostej, czy lepiej zygzakiem, coś takiego jak ma Freya na ramiączkach? Pytam, bo ze mnie krawcowa jak z myszy... Odpowiedz Link
anna-lisa Re: do gryzelda15 03.09.08, 12:30 anna-lisa napisała: Korekta do wczorajszego wpisu. Wczoraj Freya miała dobre miski, dziś zmierzyłam znowu a tu miska pełna a i tak pół cycka dołem wychodzi ( luźny obwód). Spięłam obwód agrafką, mierzę znowu, no i mam buły:( Piersi wyłażą z miseczki. Teraz pytanie, dlaczego Eva jest za mała, a Sassy 60D, była za duża? Z Denis Plunge Bra i Justy Peachy, sytuacja podobna, węższy obwód = buły. Tak jak by te staniki były za małe, a przecież 60D jest na 79 w biuście a 65C na 81,5 (!) To jakim cudem mam buły? A, przy zwężonym obwodzie, na plecach mam fałdy, szczególnie zaraz za pachą. Jestem typem chudzielca, skóra mi wisi czy buły wylazły? Dziewczyny, kupić te same modele, z większą miską, czy szukać czegoś innego? > Dzisiaj doszły zamówione trzy biustonosze. > Freya Eva 60D, która miseczki ma dobre, fiszbiny ładnie okalają piersi, nie robi > i > mi się żadna zmarszczka( hura!),piersi ładnie zaokrąglone, ale obwód- > tragedia:(Zapięłam się zaraz na ostatnią haftkę i mam luz. > Denis Plunge Bra 65C, miseczki dobre (wypełniam całe) ale tasiemka która > przechodzi przez górę miseczki, tnie pierś, fiszbiny chyba ciut za szerokie, > obwód luźny. Wyglądam w nim strasznie płasko. > Justy Peachy 65C, miseczki dobre(wypełniam całe), fiszbiny dobre, obwód > luźny.Lekko zaokrągla ale nie robi mi nic nadzwyczajnego. > Teraz pytanie do krawcowych, jak podszyć biustonosz? Chodzi mi o ścieg, czy > można zwyczajnie po prostej, czy lepiej zygzakiem, coś takiego jak ma Freya na > ramiączkach? Pytam, bo ze mnie krawcowa jak z myszy... > > > Odpowiedz Link
madlenna19 znalazłam 'mój problem' na modelce - zobaczcie 22.08.08, 14:51 Znalazłam na listkach zdjęcie modelki prezentującej stanik, której stanik się marszczy zupełnie jak to moje wspominane wcześniej pour moi. Wzdłuż szwa, i mam wrażenie, że jakby fiszbina sięgala dalej to to marszczenie znika. Co raz bardziej się skłaniam do tego, że to jednak za mała miska mimo wszystko. Modelka prezentuje stanik POLLY ANNA wersja brązowa, modelka szczuplejsza, włosy blond. Zobaczcie tu: www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=FRA-AA5922&mci=&size=&colour=&image=r442527-p534655-style Na zbliżeniu widać wyraźnie marszczenie przy szwie i ten "spłaszczony sutek". Co to w końcu jest? Odpowiedz Link
kaczencja Re: znalazłam 'mój problem' na modelce - zobaczci 22.08.08, 15:04 Mnie to zalatuje pomarańczą w szklance, charakterystyczne marszczenie i napięty materiał stanika na to wskazują. Większość staników prezentowanych jest z przodu i z tyłu, nie widać natomiast tego, jak wygląda profil - zapewne dlatego, że z profilu widać byłoby bułki nad miseczką. Do tego trzeba dodać, że modelka ma mały rozstaw piersi i ten stanik zdecydowanie ma zbyt duży odstęp między miseczkami dla jej biustu - mostek odstaje, a wewnętrzny koniec fiszbiny wchodzi na pierś. Blondynka na zdjęciu wcale nie ma małego biustu, raczej taki średni, a ta Polyanna wygląda na niej na niezabudowaną. Właściwy rozmiar byłby pewnie bardziej zabudowany, wówczas efekt byłby podobny jak na zdjęciu karmelowej Polyanny w przypadku brunetki. Odpowiedz Link
madlenna19 Re: znalazłam 'mój problem' na modelce - zobaczci 22.08.08, 15:11 Czyli faktycznie za mały. Jak przeskoczę (mowa na razie o tym samym modelu stanika, bo się pogubię jak kupię coś całkiem innego)z 65C do 65D to 65D będzie miało minimalnie głębszą miskę. A fiszbina szersza? (albo to będzie złudzenie, bo pierś wejdzie cała w miskę) Nie brakuje mi dużo mam wrażenie że fiszbina minimalnie za krótka/wąska. Widzę bułki jak z boku stoję i tylko wtedy widzę, że ze stanikiem coś nie tak. Normalnie stojąc wyglądam podobnie jak modelka z listków (szczegóły anatomiczne modelki pomijamy;)) ufff chyba wreszcie zalapałam o co chodzi z pomarańczą w szklance.. Odpowiedz Link
kaczencja Re: znalazłam 'mój problem' na modelce - zobaczci 22.08.08, 15:21 Jak z 65C przeskoczysz na 65D to fiszbina będzie trochę szersza. O pomarańczy w szklance możesz poczytać sobie w notce na Balkonetce, gdzie wszystko jest pięknie wyjaśnione i zilustrowane przykładem: balkonetka.pl/2008/06/02/pomarancza-w-szklance-czesc-ii/ Odpowiedz Link
madlenna19 Re: znalazłam 'mój problem' na modelce - zobaczci 22.08.08, 15:46 Dzięki Kaczencja, jesteś nieoceniona:) Odpowiedz Link
syncio101 Re: znalazłam 'mój problem' na modelce - zobaczci 23.08.08, 23:07 To ja mam chyba inny problem. Nosze freye Pollyanne i mam luz w koronce na gorze,a co przez to idzie,marszczy sie. I nie wiem, czy to mi sie wypelni czy zly stanik ?:( Nosze go od poniedzialku i jest to moj 1 stanik.Rozmiar 65E.Kupilam u pani Marii w peachfield. Odpowiedz Link
kaczencja Re: znalazłam 'mój problem' na modelce - zobaczci 23.08.08, 23:31 Spokojnie, skoro to marszczenie jest spowodowane luzem u góry to się powinno wypełnić. Jak rozumiem, jesteś jeszcze przed migracją i po jakimś czasie powinnaś zauważyć, że zmarszczka znika. Kupowałaś stacjonarnie w Peachfield? Jeśli tak to o ile wiem pani Marysia zna się na rzeczy i na pewno dobrała Ci po prostu rozmiar przyszłościowy, tak abyś nie wyrosła z niego po 2 tygodniach. Odpowiedz Link
syncio101 Re: znalazłam 'mój problem' na modelce - zobaczci 24.08.08, 11:54 Tak,kupowalam u Pani Marysi w domu,takze chyba jest ok;) Juz po tygodniu widze,ze stanik robi sie taki jak powinien. Juz tak nie pije i fiszbiny nie niszcza mostka. Wytrzymalam, choc plaster na plecach jest ;) Tylko czekam jeszcze na te migracje:)))) Odpowiedz Link
marakuia Re: znalazłam 'mój problem' na modelce - zobaczci 23.08.08, 14:34 Dodam tylko: zgadzam się w 100% Odpowiedz Link
marakuia Jaki rozmiar Aragona? 23.08.08, 15:11 Nie wiem, czy w dobrym wątku piszę? Przeczytałam juz wszystko, co było w wątku Masquerade ale dalej mam wątpliwości. Niektóre kobietki biąrą biustonosz luźniejszy w obwodzie niż według tabelki powinny, inne większy rozmiar, jeszcze inne i to, i tamto! Serio już świruję... Opieram się o elektroniczny bra-fitter (by mariska). Mam 74/91-92. Na granicy 30E i F, głównie dlatego, że obwód zapinam sobie prawie na łopatkach (piersi wysoko). Jak myślicie? Powinnam zamówić 30F? Czy 32DD? Czy co jeszcze? Freya Ines 30E, która kiedyś się marszczyla została już ostatecznie wypełniona masą biustową i leży ok. Bardzo proszę o radę :) Odpowiedz Link
kaczencja Re: Jaki rozmiar Aragona? 23.08.08, 15:29 Zerknęłam do Galerii w celu zweryfikowania swoich informacji na temat Aragona, gdyż jak dotąd sama się nam nim nie zastanawiałam. Z tego co widzę, miseczki ma raczej normalne, więc ja chyba bym jednak polecała 30E. Po pierwsze dlatego, że jak sama mówisz, Ines jest na Ciebie w sam raz właśnie w tym rozmiarze, po drugie, ponieważ Aragon to stanik na specjalne okazje, który ma pięknie podnosić i jabłuszkować. Z tego co widzę, właśnie rozmiar "na styk" ładnie podnosi i jabłuszkuje, podczas gdy większy lubi odstawać i nie robi już tak spektakularnego efektu (i jak mniemam będzie również wyżej zabudowany). Jeśli nie spodziewasz się już spektakularnej migracji, sądzę, że 30E byłby bardziej odpowiedni. Liczę jednak, że wypowie się któraś z użytkowniczek tego modelu, bo ja doradzam w tym momencie jedynie na podstawie oglądania zdjęć. Odpowiedz Link
idid Re: Jaki rozmiar Aragona? 27.08.08, 22:16 Mam 71/94 ale noszę głównie 30F- wbrew tabelce. Aragona ma 30F i mierzyłam Ines też 30F - była w miarę OK. Proponuję wziąć Aragona jak Ines czyli 30E. 32 bym na Twoim miejscu nie brała, bo obwód nie powala ściśliwością. Zapniesz się spokojnie w 30, ja się zapinam na ostatnią haftkę. Odpowiedz Link
malagracja Pamietacie Pania z WO? Czy ktoś ma do niej e-mail? 23.08.08, 16:04 Bo nie moge znaleźć w swojej skrzynce e-mail. :( Odpowiedz Link
iffona Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 23.08.08, 19:55 chlonne to forum i pomimo, ze wydaje mi sie ze nieco w temacie doboru wiem, to kurde jednak nie wiem znalazlam u siebie sklep z freya, przymierzylam pollyanne czarna 60E byla ok, ale odslaniala wiecej piersi, przymierzylam 60F lezala dobrze, miseczki zakrywaly wiecej piersi, wzielam 60FF i ta lezala najlepiej, bo miseczki zakrywaly cala piers (jakos wole bardziej zabudowane) koronka nieco sie marszczy - ale tylko na prawej piersi, ktora mam szersza, a fiszbiny sa nieco dalej niz piers - koncza sie troszeczke dalej niz polowa piersi, ale ok. Zakupilam 60/ff liczac na migracje i wypelnienie tej nieco zmarszczonej koronki, jednak po 3 tyg noszenia, efektow migracji nie mam i zastanaiam sie czy jednak nie zakupic scisle dopasowanej 60E pollyanny, rio 60E jest idealne natomiast nie pasuja mi te falbanki odchodzace od ciala pod pachami zaden z tych stanikow mi nie bulkuje moje wymiary 65-64/82 nie wiem w co jeszcze uderzyc, asortyment sklepow okolicznych ubogi (przejrzalam watek z polecanymi sklepami) a via net boje sie amawiac, bo kurcze juz samanie wiem, moze ta pollyanna namieszaa mi w glowie i nie powinnam szukac 60F czy 60FF a raczej 60E tylko i wylacznie ? cz waro eksperymenowac z innymi stanikami, czy nosic jedynie 2 staiory na zmiane (dokupilam biala pollyanne tez 60FF) Odpowiedz Link
iffona Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 23.08.08, 19:58 mialo byc ze fiszbiny koncza sie troche dalej niz polowa pachy a nie piersi rzecz jasna ;) Odpowiedz Link
malagracja Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 23.08.08, 21:00 Pollyanna to malomiseczkowiec. Jakie masz wymiary? Odpowiedz Link
iffona Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 30.08.08, 15:50 nie udalo mi sie wczesniej zajrzec moje wymiary napisalam powyzej 64-65/82, wg e-fittera 28E generalnie ja mam piersi jakies asmetryczne jedna wezsza ale bardziej wypukla do przodu druga szersza i mniej wypukla, ta wypakla zajmuje cala miseczke na tej drugiej marszczy mi sie koronka tylko w gornej czesci, byloby nawet oki, jedynie odciskaja mi sie ramiaczka i ten szef pionowy na pirsi, chyba za mocno skracam ramiaczka ale tak mi wygodnie natmiast mam problem z rio 28E jak go naloze ok, pochodze 10 minut i wcale go nie czuje, moge swobodnie sie ruszac nic sie nie przesuwa, jak dam na srodkowa haftke to buly mi wylaza ale na plecach nad stanikiem, sama skora z przodu natomiast ta koronka na zakonczenie miseczki u gory jakby mi ciela piers w gornej czesi, jak wloze reke to jest jeszcze miejsce aby do przodu wypelnic stanior, ale w gornej czesci jakb byl za maly ja juz sama nie wiem natomiast pierwszy raz fiszbiny na mostku nie uwieraja nie bola i jest ok Odpowiedz Link
oco89 help 23.08.08, 22:16 przeklejam z poprzedniego wątku ratunkowego Czyli jesli mi wychodzi z przelicznika 60C to probowac 60D/65D? To bedzie moj pierwszy "wlasciwy"stanik i chce trafic najblizej jak sie da zeby nie odsylac kompletnie niedobrego. Jesli chodzi o Elle Macpherson, zupelnie nie wiem jak zamowic na tej stronie jakis stanik. :( Nigdzie nie widze zaznaczenia rozmiaru, zlozenia zamowienia czy czegokolwiek co przypominalo by zakupy online. Wyglada to mi tylko jak strona promocyjna bez mozliwosci zakupu. > spokojnie - nic tu nie trzeba odejmowac. Dziewczyny same zauwazyly, ze gdy sie > odejmuje zbyt wiele staniki sie nie ukladaja. > > La senza jest bardzo slisliwa - sprobuj 65C. Na ich stronie masz spory wybor. I > ceny sa wmiare ok :) > np. tiny.pl/238j > > Sprobuj wlasnie Casablancki 60D z Elle Macpherson. Ale moze tez niekotre bardzo > slisliwe 65 z tej firmy beda ok. Tylko pamietaj ze musisz brac miske wieksza ni > z > Ci wychodzi, bo to sa bardzo male miseczki. Ale wiecej o tym marsz w watku > producentow :-) Odpowiedz Link
kaczencja Re: help 23.08.08, 23:37 Spróbuj zapolować na staniki Elle Macpherson na ebayu - zarówno na ebay.co.uk jak na ebay.com - można znaleźć tam sporo okazji. W Elle radziłabym Ci próbować 65C, większość modeli jest małomiseczkowa i bardzo ściśliwa, Elle nie robi staników o obwodzie 60. La Senza jest ściśliwa i małomiseczkowa ale oferuje głównie pushupy i to mocno gąbkowane z tego co wiem, Elle Macpherson oferuje natomiast staniki miękkie, małozabudowane, które bardzo fajnie wyglądają na małych biustach. Mogłabyś spróbować też M&S 65A, pod warunkiem, że pod biustem nie masz mniej niż 65cm - ja przy 67cm pod biustem z powodzeniem nosiłam 65tki tej firmy, ale sądzę, że np. przy 62cm mogłyby być już za luźne. Pamiętaj, że szukając na ebayu zamiast 65C wpisujemy 30C, zamiast 65A - 30A itd. Obwód 60 to u Anglików 28. Odpowiedz Link
malagracja La Senza 24.08.08, 13:35 Nie wszystkie modele sa bardzo wygabkowane. Ostatnio mialam w lapach Love Lace i byl ok ;-) Odpowiedz Link
kaczencja Re: La Senza 24.08.08, 15:37 A był całkiem miękki? Zapewne miał tak z 2mm gąbki, podobnie jak większość M&S - niby nie push-up, ale jednak usztywniany, że nie zobaczysz na nim marszczenia miseczki, efektu pomarańczy w szklance a jedynym symptopem zamałości mogą być bułki. Sama przez jakiś czas byłam zwolenniczką takich staników, ale jak dorwałam prawdziwy miękki, który pasuje to widzę znaczną różnicę i jednak osobom początkującym polecać będę miękkie, aby nie przyzwyczajały się zanadto do tych lekko usztywnianych, które dziwnym trafem tak często pasują, bo po prostu nie widać na nich wielu objawów tego, że stanik jednak nie jest dobry. Odpowiedz Link
prostokvashino polyanna czarna 30E 24.08.08, 10:59 Kupiłam ją od forumowiczki, która nosiła ją przy wymiarach 88-89. Ja jak założyłam, to u mnie koronka na większej piersi lekko wrzyna się w ciało. Nie dużo, tak na kilka mm w głąb, ale. Pobny efekt jest tu na zdjęciu www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=FRA-AA5922&mci=&size=&colour=&image=r442527-p534655-style Czarna polyanna, blond modelka. U niej na lewej piersi lekka bułeczka się tworzy. Fiszbiny pasują idealnie, okalają całą pierś, co widać po śladach po zdjęciu stanika. Odpowiedz Link
malagracja Re: polyanna czarna 30E 24.08.08, 13:37 A wygarnelas wszystko z plecow i spod pach? Czy obwod jest maksymalnie wysoko i ramiaczka skrocilas jak tylko mozesz? Odpowiedz Link
prostokvashino Re: polyanna czarna 30E 24.08.08, 18:44 Wydaje mi się, że wygarnęłam wszystko. Obwód wyżej już chyba być nie może, bo między fiszbiną a początkiem piersi (patrząc od dołu nie ma zupełnie miejsca). Slad po fiszbinie jest praktycznie w miejscu łączenia się piersi z klatką. Ramiączko jedno musiałam poluzować, bo aż za mocno się wrzynało, właśnie na tej większej piersi. Czy to jest normalne, ze mi najwygodniej w różnej długości ramiączek? Odpowiedz Link
malagracja Re: polyanna czarna 30E 24.08.08, 19:59 Wg mnie normalne - to zalezy od modelu, chociaz sama zawsze skracam na maksa :) Poza tym, zle dobralas rozmiar pollyanny. Jestes tabelkowa 30E. Polly to malomiseczkowiec, z niej powinnas wziac 30F. :) Poza tym, probowalas elle macpherson? Bo Freya w 30F bedzie na Ciebie miala za szerokie fiszbiny. Odpowiedz Link
prostokvashino Re: polyanna czarna 30E 24.08.08, 21:22 Nie Elle McPerson nie próbowałam. Czy są jakieś polecane modele? Rozmiar mam w nim kupować 30E? Co do Polyanny to kupiłam ją od doświadczonej forumki, która nosiła ją jak miała 88-89 w biuście. I mam skopiowaną jakąś wypowiedź z LB, o stanikach polecanych na początek i tam napisane, że Polyanna trzyma rozmiar miseczki. Dlatego w taki celowałam. Odpowiedz Link
ksiaze-gigi 3 staniki i z każdym coś nie tak 24.08.08, 16:42 Moje wymiar to 69-70/88. Wzrost 159, waga 50 kilo. Do rzeczy. Kupiłam 3 staniki w Melissie. Na początku wszystkie były za luźne(nie podciągnęłam ramiączek). Każdy z nich mogłam zapiąć od razu na najciaśniejszą haftkę. Teraz noszę je z ramiączkami maksymalnie skróconymi, mimo wszystko lepiej leżą, choć jak nie podciągnęłam ramiączek to chociaż obwody nie podjeżdżały. W zasadzie teraz nie jest jakoś masakrycznie z tym podjeżdżaniem, ale zapięcie jest gdzieś o 2-3 cm wyżej niż reszta obwodu. Oto staniki: Melissa 0114, rozmiar 65E. Buły są: nad miskami, pod pachami, natomiast na plecach nie widzę,żeby były. Fiszbiny: celują w środek pachy(widok przy podniesionych do gór rękach), kiedy podniosę ręce do góry to przesuwają się o jakieś 1,5cm do góry. Miski: ewidentnie za małe. Nie marszczą się, po prostu piersi z nich wypadają górą. Obwód rzeczywisty: mierzony na luźno:59cm, przy maksymalnym naciągu:90cm Melissa 0125, balkonetka, rozmiar 65E. Buły są: wieelkie nad biustem, małe pod pachami, na plecach chyba nie ma. Fiszbiny:celują w środek pachy, po podniesieniu rąk do góry przesuwają się najmniej do góry-około 1cm. Miski:nie marszczą się, za małe Obwód rzeczywisty: luźno:59cm, przy maksymalnym naciągu:84cm Melissa 0335, rozmiar 60G Buły są: pod pachami, niewielkie nad biustem, na plecach niestety też Fiszbiny:celują w koniec pachy, odstają nawet jak stoję prosto, natomiast wbijają się w mostek Miski:Marszczą się lekko przy fiszbinach od strony pach i tuż pod ramiączkami.Ale buły też są. W tym staniku mam najmniejsze buły nadpiersiami, ale chyba największe wszędzie indziej.. Pomożecie? Odpowiedz Link
kaczencja Re: 3 staniki i z każdym coś nie tak 24.08.08, 17:00 Sama mówisz, że staniki są po pierwsze za luźne, po drugie bułkują, czyli mają za małe miski. Masz 88cm w biuście, jesteś w górnej granicy 65DD, co w polskiej rozmiarówce faktycznie daje 65E. Zdarza się jednak tak, szczególnie gdy jest się pomiędzy rozmiarami, że biust potrzebuje tej większej opcji, czyli brytyjskiego 65E, a polskiego 65F. Masz zaledwie 69cm pod biustem, nic więc dziwnego, że staniki rociągające się do 90cm podjeżdżają Ci na plecach. Jeśli widzisz bułki nad miskami jest to znak, że trzeba sięgnąć po większą miseczkę, jeśli zaś obwód jest za luźny - sięgnij po modele, które zostały już przetestowane przez inne forumki i wiadomo o nich na pewno, że nie rozciągają się bardziej niż powinny. Proponuję, byś zakupiła sobie jakiś model ogólnie chwalony i polecany, dobrze znany na tym forum, bo gdy kupujesz coś, o czym nie ma opinii na Lobby to w zasadzie nie wiesz, czego się spodziewać. I bądź bardziej krytyczna! Jeśli po poprawnym założeniu stanika, podciągnięciu ramiączek widzisz buły nad miseczkami, albo zapinasz się od razu na najciaśniejszą haftkę - to znak, że nie ma sensu zatrzymywać sobie takiego stanika. Daję Ci tutaj kilka pomocnych linków: Tabela rzeczywistych obwodów, gdzie możesz sprawdzić, czy interesujący Cię stanik nie jest rozciągliwcem: spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&output=html Wątek na LB: Pierwszy dobry stanik forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941 Piersiówka: tnij.org/an30 Odpowiedz Link
ksiaze-gigi Re: 3 staniki i z każdym coś nie tak 24.08.08, 17:08 czyli co, jednak powinien być obwód 65? Jestem raczej szczupła, nie mam duzo tłuszczu na plecach, ale myślałam, że mimo wszystko powinnam zaniżyć obwód do 60. Odpowiedz Link
kaczencja Re: 3 staniki i z każdym coś nie tak 24.08.08, 17:24 To zależy od modelu. Jeśli kupujesz stanik znany z tego, że jest ścisły, bierz wtedy 65tkę. Jeśli kupujesz taki, który znany jest z większej rozciągliwości, bierz 60tkę, odpowiednio przeliczając miseczkę. Biorąc pod uwagę Twoje wymiary 69/88 tabelkowo wychodzi Ci wśród ściśliwców 65DD brytyjskie i 65E polskie, wśród staników rozciągliwych 60F brytyjskie i 60G polskie, ale jak już zapewne wiesz, co model to inna wielkość miseczek, inne fiszbiny, inna rozciągliwość. Poza tym każda z nas jest trochę inna i wymiary pozwolą tylko zaproponować jakiś rozmiar, ale w drodze przymiarek może się okazać, że np. zamiast 65DD potrzebujesz brytyjskiego 65E, zamiast 60F - 60FF itd. Kształt biustu, sylwetka bardzo wpływają na to, jaki rozmiar w rzeczywistości okazuje się odpowiedni. Podpowiem też, że większość staników w obwodach 60 i 65 nie rozciąga się do 90cm. Moje dotychczasowe 65tki w większości rozciągały się do ok. 75-76cm. Takie, które rozciągały się do ponad 80 były dla mnie zdecydowanie za luźne, ale zdarzały się rzadziej niż te trzymające odpowiedni obwód. Ja sama mam 67cm pod biustem, ostatnio nawet mniej i staram się unikać 60tek, bo są zazwyczaj bardziej zabudowane niż 65tki. Wybieram więc takie staniki, które w obwodzie 65 są ścisłe i póki co trzymam się tego trzymam ;) Na Twoim miejscu zwróciłabym uwagę na Panache i Freya - firmy te są już dobrze znane, jest o nich na forum bardzo dużo informacji i przed zakupem spokojnie można się poradzić dziewczyn, które już dany model mają, jaki warto brać rozmiar przy Twoich wymiarach. Odpowiedz Link
ksiaze-gigi Re: 3 staniki i z każdym coś nie tak 24.08.08, 17:38 O, to będę celować w ciasne 65, bo jednak 60 są strasznie zabudowane. Z tą Freya i innymi brytyjczykami to może być problem, bo są drogie:/ Poza tym nie mam karty kredytowej(brat ma pay pala, ale nie wiem, czy to coś daje). Więc chyba będę musiała pozostać przy melissie no i może jeszcze avocado:( Odpowiedz Link
kaczencja Re: 3 staniki i z każdym coś nie tak 24.08.08, 17:45 Jeżeli brat ma paypala i konto na eBayu a do tego będzie chętny współpracować z Tobą w stanikowej sprawie to możesz szukać na ebayu brytyjskim - staniki Panache i Freya nierzadko można upolować poniżej 10 funtów w licytacji, już z przesyłką. Ja prawie wyłącznie kupuję na ebayu bo też regularne ceny mnie nie zachwycają. Tylko na ebayu brytyjskim zamiast np. 65E wpisuj 30E, bo oni mają oznaczenia zamiast 65 - 30 a zamiast 60 - 28. Odpowiedz Link
ksiaze-gigi Re: 3 staniki i z każdym coś nie tak 24.08.08, 17:47 Dziękuję, dziękuję, dziękuję! Jak rozumiem paypalem nie można płacić w :Normalnym" sklepie np.bravissimo czy brastop? Odpowiedz Link
kaczencja Re: 3 staniki i z każdym coś nie tak 24.08.08, 17:56 Z tego co wiem, w niektórych sklepach można, ale ja raczej w sklepach nie kupuję, więc pytanie musiałabyś zadać tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=42118120 Rozumiem, że brat ma kartę debetową albo kredytową, czy taką do zakupów netowych jak z MBanku, skoro korzysta z paypala. Zapytaj go najpierw, czy może płacić tym paypalem normalnie za granicą. Ja sama korzystam z paypala, ale nie wiem, czy można go podpiąć do zwykłej karty płatniczej - chyba nie i coś mi się zdaje że założone konto na paypal pozwala w każdym przypadku na płatności międzynarodowe, ale lepiej się upewnić. Tym bardziej, że może się okazać, że brat ma po prostu kartę umożliwiającą zakupy za granicą i wówczas równie dobrze mogłabyś kupować w innych sklepach, bez użycia paypala. O kartach do zakupów netowych możesz poczytać tutaj: stanikowe-sklepy.blogspot.com/2007/12/karty-do-zakupw-internetowych.html Odpowiedz Link
ksiaze-gigi Re: 3 staniki i z każdym coś nie tak 24.08.08, 17:59 dziękuję, bardzo mi się przydadzą te informacje, teraz już potrzebuję tylko przypływu gotówki:) Odpowiedz Link
syncio101 buły Pollyanna FReya 24.08.08, 16:59 Jak w temacie. Mam z tym problem, bo nie wiem co jest nie tak. Tydzien nosze swoj 1 stanik.Bul pod pachami ani na plecach ,jak stoje prosto nie mam.Ale jak podniose reke to mi zwisaja miedzy pacha a plecami i nie moge ich upchac do miski. Normalnie tego nie widac,i mam pytanie czy kiedys je wcisne i co jest nie tak ? ;/ I przepraszam,ze napisalam najpierw nie w tym watku. Odpowiedz Link
malagracja Re: buły Pollyanna FReya 24.08.08, 20:00 A jakie masz wymiary i rozmiar Pollyanny? :) Odpowiedz Link
syncio101 Re: buły Pollyanna FReya 24.08.08, 20:19 Wymiary mam 76pod biustem i 89 w biuscie, Pollyanna 65E dobierana w peachfield besposrednio. Odpowiedz Link
syncio101 Re: buły Pollyanna FReya 24.08.08, 21:04 syncio101 napisała: > Wymiary mam 76pod biustem i 89 w biuscie, Pollyanna 65E dobierana w > peachfield besposrednio. Dodam jeszcze,ze mierzylam i 70D i 70DD,ale w ogole nie pasowaly. Ten byl najlepszy.I nie wiem, czy te buly w koncu zmigruja do miski (ktora notabene nie jest u gory wypelniona) czy tez cos jest nie halo z tym stanikiem. Odpowiedz Link
malagracja Re: buły Pollyanna FReya 26.08.08, 21:12 Wiec tak. Twoj standardowy rozmiar 70D - polecam Miss Mandalay COCO 70D/E (jest teraz tanie na brastopie) lub Elle Macpherson 70E. Pollyanna to malomiseczkowiec, z rozcigagliwcow fakt powinnas brac 65E ale z Pollyanny powinnas miec 65F - wtedy byloby miejsce na buly w misce. A ze nie ma w niej miesca to buly nadal sa poza miska :) Poza tym Polly jest "plaska" - dlatego sprobuj tego co napisalam wyzej, moze bedzie lepsze? Odpowiedz Link
syncio101 Re: buły Pollyanna FReya 26.08.08, 21:37 Dzieki.Tez sie zastanawialam nad tym. W piatek ide do p.Moniki,moze ona mi cos doradzi. Tylko jest tez taka sprawa,ze bardzos schudlam i mam duzo skory :( Co o tym sadzisz? Odpowiedz Link
malagracja Re: buły Pollyanna FReya 27.08.08, 10:46 I wlasnie tu sie zaczynaja schody. Bo to co jest skora, bardzo..bardzo rzadko bywa bułą. Ale mysle, ze odpowienio szeroki obwod (taki na 3 haftki) powinien przytyrzmac przynajmniej skore na plecach a miseczki powinny byc odpowiednio wysoko zabudowane pod pachami. A schudlas bo schudlas, czy sie odchudzasz? Mozna przytyc (chociaz nie zawsze). Moze wyslij zdjecia do Galerii? Mi duzo wisialo skory pod pacha ale Trixie byla dla mnie tak wysoka, ze przyduszala ta skore i dalo jakis efekt. Nie byl to szczyt wygody dla mojej pachy, ale dalo sie przyzwyczaic. Odpowiedz Link
syncio101 Re: buły Pollyanna FReya 27.08.08, 14:53 Nie,juz sie nie odchudzam, ale pare lat temu bylam bardzo gruba,potem zachorowalam i starcilam uwaga... 50 kg, wiec mozesz sobie wyobrazic. Teraz (od jakichs 5 lat)waze ok 60kg przy wrzoscie 168cm i jest ok i tak ma zostac.Pollyanna jest mocno zabudowana ,na plecach nic mi nie wisi tylko pod ta pacha,jak podniose reke to widac. Jak rozkminie galerie to wrzuce fotke. Odpowiedz Link
malagracja Re: buły Pollyanna FReya 27.08.08, 22:09 Uwazam, ze gdy wezmiesz ja o rozmiar wieksza to czasem cos Ci moze zmigruje. Mi tez na poczatku wypadalo przy ruszaniu reka :) :) :) Odpowiedz Link
syncio101 Re: buły Pollyanna FReya 28.08.08, 14:17 Sa fotki na galerii,mozesz zobaczyc? Odpowiedz Link
malagracja Skomentowalam :) 28.08.08, 14:41 A i prosze nastepnym razem wpisz swoje wymiary i rozmiar stanika, ktory prezentujesz - moze inne dziewczyny tez cos doradza :) Odpowiedz Link
n_nadia FREYA - ANGELICA 26.08.08, 18:13 otrzymałam dzisiaj. 60DD. poprzednio zakupiłam FREYA EVA 60D i miseczka była stanowczo za mała. Teraz mam problem z tą ANGELICĄ. Obwód jak najbardziej ok. Bez problemu zapinam się na najciaśniejszą haftkę, nic mnie nie kłuje, nie dusi itd. Jednak miseczka od góry spłaszcza mi pierś, a w okolicach pach robią się (fachowo to chyba nazywa się) buły... Podajcie mi proszę, gdzie można wrzucić fotki, to wrzucę, bo nie mam już cierpliwości do tych staników. Może coś mądrego doradzicie... Odpowiedz Link
lavaenn Re: FREYA - ANGELICA 26.08.08, 19:01 wyślij zdjęcia do galerii, zasady tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=82215844&a=82215844 Odpowiedz Link
11beata Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 27.08.08, 09:55 Prosze o pomoc. Wysłałam juz maila ze zgleciami i moim problemem. pozdrawiam:) Odpowiedz Link
lau-rin Ruby Pink Ursula - buły 27.08.08, 18:07 Założyłam i pierwsze co zobaczyłam to ślicznie buły nad obwodem już prawie na plecach, co one właściwie oznaczają? Odpowiedz Link
malagracja Re: Ruby Pink Ursula - buły 27.08.08, 22:10 Czesc :) Tu masz watki pomocne :) 1. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=83322133 2. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=79975127 Odpowiedz Link
figa84 pytanie techniczne 27.08.08, 18:59 Jak robicie te skróty odnośnie linków? Chodzi mi o te "tiny..." Odpowiedz Link
figa84 Re: pytanie techniczne 27.08.08, 19:19 o ja głupia:-) i wyszło na jaw, że nie stosuję się do mojego ulubionego przysłowia: Google Twoim przyjacielem jest:-) Dzięki wielkie:-) Odpowiedz Link
madlenna19 ZETA 28DD jakto w końcu jest?! 28.08.08, 11:04 Czytam o Zecie i oczy mam coraz większe. Już nic nie rozumiem. Moje wymiary: 69/82 Wiem, że Zeta rozciągliwa, więc chciałam kupić 28DD na sugerowane 81.5 cm. Czytam wszystkie posty o Zecie i nie rozumiem. Jedna forumka pisze, że nosi Zetę 28dd przy 84 cm w biuście i jest ok, druga ma 81 i bułkuje. Jedna, że wielkomiseczkowa, druga, że nie. Cholera, jakto jest, niech mi ktoś powie bo aukcja mi ucieknie, a tak mi się marzy... Biust jędrny, przeddzieciowy. Odpowiedz Link
malagracja Re: ZETA 28DD jakto w końcu jest?! 28.08.08, 14:16 1. Musisz sie stosowac do formy drzewka, czyli odpowiadasz na watek a nie post poprzedni. 2. Zeta to duzomiseczkowiec tak jak np. Arabella i Eleanor. Poza tym przy tak zanizonym obwodzie bedzie robil Ci zmarche. Nie kupuj, przynajmniej wg mnie. Odpowiedz Link
madlenna19 Re: ZETA 28DD jakto w końcu jest?! 28.08.08, 14:19 1. przepraszam, poprawię się 2. Dziękuję, właśnie tego się obawiałam. Czyli Zeta dla mnie w ogóle odpada? 65D za duże, 60DD - zmarcha? Odpowiedz Link
malagracja Re: ZETA 28DD jakto w końcu jest?! 28.08.08, 14:35 1. Nie przepraszaj,chodzi tylko o balagan - niedlugo sama zaczniesz poprawiac inne, nowe Forumowiczki. 2. Tak, nie warto. Powinnas sprobowac czegos co bedzie odpowiednie na Twoje 69pod biustem - moze Elle Macpherson z tego na pewno bedzie dobra 65 lub Miss Mandalay z tego tez bedzie 65 ok :) Odpowiedz Link
madlenna19 Re: ZETA 28DD jakto w końcu jest?! 28.08.08, 14:50 Dzięki bardzo, już miałam kupować, nagle zapałałam miłością do tej ZETY. ale cóż, 100 zł piechotą nie chodzi, poszukam czegoś lepszego. Odpowiedz Link
kota.ruda WĄTEK RATUNKOWY - 2 29.08.08, 22:13 czaje sie na Vitality Fayreforma i nie wiem czy lepiej zamowic rozmiar 'producencki' czyli 32D czy 30E. przeczytalam, ze staniki Fayreforma sa scisle, wiec dlatego sklaniam sie bardzej do 32D. drugie pytanie dotyczy samego modelu Vitality. czy na wyskoko (i to bardzo) osadzony biust bedzie pasowal. nosze Lily Panache 65E i Dentelle EMcP 32DD. Odpowiedz Link
kaczencja Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 29.08.08, 22:20 A jakie masz wymiary? Vitality to małomiseczkowiec i ściśliwiec, ale taki raczej jak powinny być wszystkie staniki, a nie taki, że w swoim codziennym rozmiarze sie nie dopniesz. Ja miałam 65DD i był ścisły dosyć (wówczas na 67cm pod biustem), ale na kogoś kto ma np. 71cm pod biustem też byłby ok. Jeśli masz więcej niż 70cm pod biustem i nie przepadasz za ściskaniem się to możesz brać 32, ale jeśli wolisz raczej porządnie ścisły obwód to bierz 30 - Vitality nie jest tak ścisłe jak np. Society, gdzie ja w 65tce ledwo oddychałam. Odpowiedz Link
kota.ruda Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 29.08.08, 22:35 wymiary w sygnaturce. okazalo sie, ze 32D juz mi dolo nosa przeszlo (30% obnizka robi swoje), wiec zamowilam 30E. obawiam sie, ze te moje 90 w biuscie to glownie plecy, bo biust raczej mizerny;-) Odpowiedz Link
kaczencja Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 29.08.08, 22:43 Ooo, nie zauważyłam, że masz wymiary w sygnaturce, hehe :P Nie wiem który fason zamówiłaś, ja miałam fullcup i on jakoś ogólnie dziwnie się na mnie układał, ale maławe było to 30DD przy 83cm w biuście (wówczas, bo teraz znowu mi się wymiary pozmieniały), więc nie wiem jak to będzie u Ciebie z tym 30E, gdzie 30E Ci wychodzi z tabelki, a model, jak mówię jest małomiseczkowy. No ale fakt jest taki, że co biust to gust - mój nie zagustował w tym 30DD, ale nie jestem pewna, czy przypadkiem nie było tak, że nie zagustował bardziej w fasonie. Odpowiedz Link
kota.ruda Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 29.08.08, 22:51 dziekuje Kaczencjo. nie pozostaje mi nic innego jak czekac na przesylke i przekonac sie nabiustnie. tak, to fullcup: www.barenecessities.com/Fayreform_product_FAYREFORMF755049_,size,.htm Odpowiedz Link
syncio101 malagracja pomoz:) 30.08.08, 17:54 Napisalas mi wczesniej o COCO Miss Mandalay.Przy moich wymiarach 76/90 nie dopne sie w 28,zreszta MM jest baaaardzo scisle. Kupilam teraz CK Portie 28DD i mam luz w miskach. Doradz mi jaki rozmiar dobrac MM? Pewnie 32,a miski????? Odpowiedz Link
malagracja Mala Gracja pomaga :) 30.08.08, 18:14 Ja bym wziela przy wymiarach 76/90 - 70D lub 70E. Jesli masz mozliwosc - zamow oba rozmiary, chyba ze nie masz takiej mozliwosci to strzelaj w 70D - dziewczyny na forum pisza, ze miski standard - ja bylam wyjatkiem, bo byl na mnie za maly :) Odpowiedz Link
syncio101 Re: Mala Gracja pomaga :) 30.08.08, 18:16 Bo jest tez 32DD. Mierzylam 28F,ale sie nie dopielam. A biustu na razie mam malo;) Odpowiedz Link
malagracja Re: Mala Gracja pomaga :) 30.08.08, 18:17 Pomylka! Zamiast E mialam na mysli DD - zapedzilam sie :) Na brastopie masz 32DD - bierz :) Odpowiedz Link
syncio101 Re: Mala Gracja pomaga :) 30.08.08, 18:24 No wlasnie na Brastopie:) To biore,najwyzej sprzedam:) Dzieki!!!! Odpowiedz Link
malagracja Przyjemnosc po mojej stronie :) 30.08.08, 18:35 A jak nie trafisz - bedziemy szukac czegos z Elle Macpherson. Odpowiedz Link
ewalen0 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 31.08.08, 23:00 Kopiuje z poprzedniego watku, bo wlasnie doczytalam, ze juz tam nie piszemy, wrazenia z jednego z pierwszych zakupow, czyli Elle Mcpherson Coranto 30C (ok wiem, ze niby powinno sie wziac o rozmiar wieksze, ale po tej Frei Rio, to juz nielekko mi w to C uwierzyc) w kolorze gerbera pink ;o)), bo tylko taki byl w tym rozmiarze. Rozu niecierpie, koronek tez, ale skoro swoich piersi tez nie lubie, to niech siedza w rozu i w koronkach - dobrze im tak. I... marszczy sie niewiele, ciasnawy pod biustem i przy mocno naciagnietych ramiaczkach koronka na miseczkach (taki pas koronki jakby na przedluzeniu ramiaczek) wcina mi sie lekko w piersi. Widac pod koszulka, piersi natomiast nie za bardzo widac - mikrutkie strasznie. I co tu jest nie tak? Sprobowac wiekszy obwod? Czy miseczke? Odpowiedz Link
ewalen0 Elle coranto 30C underwired - czyli pierwsze proby 31.08.08, 23:02 ....i jeszcze wymiary: 71/81-82 Odpowiedz Link
kasia_j Re: Elle coranto 30C underwired - czyli pierwsze 24.10.08, 11:50 Weź 30D, ja mam wymiary 68/77 i mam 30C i jest lekko maławe Odpowiedz Link
plica Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 01.09.08, 07:17 jak miseczka sie wbija w piers to moze to byc jednak za maly stanik. dla pewnosci wyslij zdjecia do galerii. zobaczymy co i jak. poza tym - jak obwod pasuje, to raczej go nie zmieniaj Odpowiedz Link
2tea Wymiary "w" bez stanika a w staniku 01.09.08, 09:33 Moje wymiary bez stanika: 65/81,5 -> rozmiar 60DD. Moje wymiary w miękkim staniku: 65/84 -> rozmiar 60E. Na który rozmiar Wy kupujecie staniki? Bierzecie pod uwagę ten w staniku czy bez? Bo to wychodzi różnica całego rozmiaru i już nie wiem jak celować. Odpowiedz Link
ametyst89 Re: Wymiary "w" bez stanika a w staniku 01.09.08, 09:45 Wymiary w miękkim, bierzesz pod uwagę większy wymiar. Ja bez stanika też mam różnicę rozmiaru (plus niekompatybilność tabelkowa w moim przypadku; czyt. plus jedna miseczka więcej ekstra ;)) Odpowiedz Link
lavaenn Re: Wymiary "w" bez stanika a w staniku 01.09.08, 12:17 bez stanika mam 82, w przyzwoitym staniku 84, na maksymalnym wdechu 86, pasuje na mnie 65E/60FF, które jest na 89 w biuście... ;) kupuj na większy z pomiarów, chyba że już bardzo dobrze znasz swój biust i wiesz że jest nietabelkowy. Odpowiedz Link
2tea Re: Wymiary "w" bez stanika a w staniku 01.09.08, 12:42 Dzięki dziewczyny za odpowiedź. Narazie mam tylko 2 staniki, więc dużego doświadczenia nie mam. Pollyanna 60E jest za mała przed okresem, a Lola 60E jest cały czas "rozwojowa". To są staniki małomiseczkowe, więc trudno mi do końca jeszcze określić moje wymiary :) Odpowiedz Link
lavaenn Re: Wymiary "w" bez stanika a w staniku 01.09.08, 13:29 a to ciekawe, bo też miałam obie 60E i Lola jest sporo mniejsza... chyba że to przez "płaskość" misek Pollyanny - albo Lola się rozciągnęła i mniej zbiera spod pach? są jakieś twoje fotki w galerii? Odpowiedz Link
2tea Re: Wymiary "w" bez stanika a w staniku 01.09.08, 14:10 Nie ma mnie w galerii... Jak zamawiałam Lolę to właśnie czytałam, że powinna być mniejsza od Polly (wtedy Polly była za duża), więc się zastanawiam czy może ktoś metkę źle wszył...? Ale może też to wynikać z tego, że Polly ma płaskie miski. W Loli miski są wypełnione "do czubka", a potem w stronę ramiączek idzie słynna freyowa zmaracha i tam właśnie jest pusto (no chyba że się wyprostuję na maxa)... A na Twoje wymiary pasują te staniki? Masz zbliżone do moich i jestem ciekawa jakie są Twoje wrażenia na temat tych modeli. Odpowiedz Link
lavaenn Re: Wymiary "w" bez stanika a w staniku 01.09.08, 15:04 Lola 60E to był mój pierwszy stanik, trzy miesiące temu (miałam 68/82), i leżał idealnie (jako jedyny), tylko że wyrosłam z niego już po 2 tygodniach. mierzyłam potem większą, ale F to już kolejny stopień zabudowania, czyli zmarcha, plus sporo szersze fiszbiny, czyli ogólna beznadzieja. Polly 60E była druga - chodziłam z braku innego stanika, przez chwilę leżała w miarę dobrze a potem zaczęła mocno spłaszczać i bułkować. moje wymiary niewiele mówią, bo jestem nietabelkowa, ale skoro masz takie same odczucia co do tych dwóch modeli to chyba mamy podobny typ biustu. jeśli masz problem ze zmarchą nawet w tej Loli - czarno widzę Twoją przygodę z Freyą. za to polecam Effuniaki :) Odpowiedz Link
2tea Re: Wymiary "w" bez stanika a w staniku 01.09.08, 15:37 Już nie mogę się doczekać staników Effuniak :) lavaenn jeszcze jedno pytanie: widziałam w wątku MASQUERADE, że szukałaś kiedyś dla siebie modelu Antoinette, czy możesz napisać czy kupiłaś i w jakim rozmiarze? Czy było dobre/ za małe/ za duże? Bo ja się zastanawiam nad tą czerwoną w rozmiarze 65D. Odpowiedz Link
lavaenn Re: Wymiary "w" bez stanika a w staniku 01.09.08, 18:30 nie kupiłam w końcu, ale mierzyłam 65D (chyba wtedy kiedy nosiłam Polly, czyli miałam rozmiar zbliżony do twojego) - było dobre, nie oceniłabym jej jako małomiseczkowca. moje wrażenie było tylko takie, że wrzosowa ma ściślejszy obwód i krótsze ramiączka od czarnej, jak jest z czerwoną nie wiem :) a u Effuniak można już składać zamówienia... ;) Odpowiedz Link
2tea Re: Wymiary "w" bez stanika a w staniku 02.09.08, 08:43 ok, dzięki za informacje. Chyba się skuszę na tą 65D, bo mi się bardzo podoba :) Odpowiedz Link
plica Re: Wymiary "w" bez stanika a w staniku 01.09.08, 21:53 zalezy od modelu. aktualnie nosze 4 rozmiary :) Odpowiedz Link
joankb Re: Wymiary "w" bez stanika a w staniku 01.09.08, 23:18 Ale gdyby nie te cholerne obwody nosiłabyś najwyżej dwa. Moje przebogaaate doświadczenie przymiarkowe :DDD, tudzież skład nietrafionych zakupów powiadają, że tak naprawdę dobre są dwie sąsiednie miski - u mnie F/FF tylko trzeba wreszcie przestać kupować rozciągliwce. Może przestaną je produkować :)) Strajk konsumencki czasem działa... Odpowiedz Link
2tea Re: Wymiary "w" bez stanika a w staniku 02.09.08, 08:49 Hehe... trzeba spróbować ;) Odpowiedz Link
plica Re: Wymiary "w" bez stanika a w staniku 04.09.08, 20:52 eh. wlasnie. z mila checia zostalabym przy 70DD i cos okolo, lecz niestety - czy ktoras z was miala na sobie freye inna niz pollyanna w "swoim" lub malo zanizonym obwodzie? to porazka jest totalna. praktycznie w kazdej 60-tce sie zapinam. a teraz zakochalam sie w cassie :) Odpowiedz Link
magnolia_83 WĄTEK RATUNKOWY - 2 :( 03.09.08, 12:38 ehh nie wiem ale chyba mój poprzedni wpis się nie pojawił :/ cos mi się komputer psuje ostatnio.. No wiec raz jeszcze: Przyszedł dzisiaj do mnie staniczek Mileny Lemon Sorbet. Niestety ku mojemu wielkiemu zdziwieniu okazało się że 65E (gdzie byłam pewna że będzie dużo za duży) okazał się pieruńsko mały! Efekt bułki oraz chyba tej sławnej pomarańczy w szklance. Stąd moje pytanie.. bo chciałabym się dowiedzieć.. większe miseczki brać? obwodu się wtedy nie zmienia? Nawet nie wiem o ile powinnam wsiąść większe miseczki.. W każdym razie mam taki problem że zamawiałam komplecik na intymnej pl gdzie mój obwód jest tylko do 65E więcej nie ma, pomyślałam że jeśli oddałabym staniczek to mogłabym zamówić ten większy na stronie samej Mileny. Tylko nie wiem co powinnam wpisać jako powód (że stanik za mały a nie mają większej rozmiarówki?) Majteczki mi się podobają, chciałabym je zostawić. Ile dni się czeka na zwrot pieniążków? (tradycyjna poczta gdyż nie mam konta w banku) Z góry dziękuje za pomoc :( Odpowiedz Link
magnolia_83 od magnoli 03.09.08, 12:50 Przepraszam zauważyłam ze jednak moja poprzednia wypowiedz pojawiła się no trudno. Zajrzałam na stronę intymnej i jednak są większe rozmiary. Więc wymienię jednak staniczek. Nie wiem tylko o ile miseczek.. bo o jedna to nadal będzie CHYBA za mały.. łee co robic? Odpowiedz Link
kaczencja Re: od magnoli 03.09.08, 16:30 Ja nie wiem jaki Ty normalnie rozmiar nosisz ... ale z tego co pamiętam jesteś między rozmiarami. Jeśli jesteś między 65DD a 65E, to Milenę Sorbet powinnaś brać conajmniej 65F. Oni idą polską rozmiarówką, nie mają w ogóle DD, po D jest od razu E, więc ich 65E to tak jak brytyjskie 65DD. Jeśli obwód był dobry a tylko miseczka za mała, możesz spróbować zamówić 65F, albo 65G, ale może się zdarzyć, że ten model jest po prostu niekompatybilny - widziałam w galerii zdjęcia dziewczyn, gdzie sądzę, że ani rozmiar większy, ani mniejszy nie rozwiązałby sprawy, bo ten stanik ma specyficzny kształt i wielu osobom nie pasuje. Odpowiedz Link
magnolia_83 Re: od magnoli 03.09.08, 16:39 fotki swoje wysłałam juz do galerii i czekam na ich akceptacje i wystawienie. Zupełnie inaczej widzi się problem jak się zobaczy fotki. Nie mam dostępu do galerii wiec mam nadzieje ze opinie dziewczyn poczytam w odpowiednim do tego wątku. Nie mam pojęcia czy wymienić na 65 F czy G mam nadzieje że mi doradzicie fachowym okiem. A chciałam się jeszcze zapytać odnoście zamiany.. mam 10 dni aby wysłać paczkę czy w ciągu 10 dni oni muszą ja dostać? Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: od magnoli 03.09.08, 16:53 A gdzie wyslalas? Bo na zbiorczym mejlu Cie nie widze. Odpowiedz Link
magnolia_83 Re: od magnoli 03.09.08, 16:57 Wysłałam dwa maile (bo w jednym zapomniałam zmniejszyć KB w fotkach) na adres malobiusciaste@gmail.com jakieś 2 godziny temu.. Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: od magnoli 03.09.08, 17:06 Nie wiedziec czemu, gmail zdecydowal, ze Twoj mail to spam. Juz je przenioslam. Teraz nie mam czasu wstawic, ale zrobie to wieczorem. Odpowiedz Link
eriza jaki stanik do sukienki? pomocy! 03.09.08, 20:01 W drugiej połowie września wybieram się na wesele kuzynki. Dzisiaj soie kupiłam sukienkę. Ma wiązanie na szyi i odsłonięte plecy (zapomniałam jak się ten krój nazywał :)). No i nie za bardzo mam do niej stanik :/ Najbardziej by pasował taki z pojedyńczym ramiączkiem, ale nie mogłam nic takiego znaleźć na rozmiar 60DD. Obwód 65 raczej nie wchodzi w rachubę, nawet bardzo ścisły, bo pod biustem mam zaledwie 62cm. Któraś z was miała już podobny problem? A może da się jakoś przerobić zwykły stanik? Odpowiedz Link
petite-wee Czy bezdie dobry? 03.09.08, 20:10 Mam okazje kupic staniczek od osoby ktora ma wymiary 70/81 i jest na nia za maly. Natomiast moje wymiary to 67/82. Czy ma szanse byc dobry? Moze glupie pytanie ale mysle ze roznica w naszych wymiarach pod biustem robi jakas roznice tylko nie wiem jaka. Odpowiedz Link
figa84 Re: Czy bezdie dobry? 04.09.08, 23:03 Zachwiałaś struktuę drzewka, ale Ci szybko odpowiem. Raczej będzie mały bo: masz o 1 cm więcej w biuście i mniej pod biustem. Obserwująć forum zauważyłam, że dziewczyny z większą naturalną różnicą często potrzebują większego rozmiaru. W tym przypadku moze się tak zdarzyć. Ty masz 15cm różnicy a forumka 11cm - to są inne biusty. Z drugiej strony, nigdy nie wiesz, czy dziewczyna zmierzyła się tak samo dokładnie jak Ty. Reasumując. Jeśli cena jest okazyjna, to warto się zastanowić. Poszukaj co inne forumki piszą o tym modelu. Poproś forumkę, o dokładne pomiary staniczka. Być może tylko na tą jedną forumkę był mały, a inne uznały go za dużomiseczkowca i brałyby rozmiar mniej. Odpowiedz Link
petite-wee Re: Czy bezdie dobry? 05.09.08, 14:32 Wlasnie mialam problem z drzewkiem, czesciej czytam forum niz cos pisze;) Staniczek jest na allegro a z tego co wyczytalam o nim na forum to ma normalne miseczki. I w odpowiedzi na pytanie o jej wymiary dziewczyna napisala mi ze poprzedni stanik ktory sprzedala byl na nia za maly a na kupujaca dobry chociaz z wymiarow wychodzilo odwrotnie. I juz sama nie wiem. Dzieki za odpowiedz:) Odpowiedz Link
kaczencja Re: jaki stanik do sukienki? pomocy! 03.09.08, 20:11 Plecy w tej sukience masz odkryte tak, że obwód stanika będzie zakryty? Jeśli tak to mogłabyś spróbować Gossarda Superboost Secret, on zaczyna się od obwodu 65, ale jest ścisły bardziej niż niektóre 60tki. Jest teraz na brytyjskim eBayu w rozmiarze 65D w kolorze cappuccino. Piszę o tym, bo to stary model, rzadko można go dostać, a już szczególnie w tym rozmiarze. Miałam go i szybko wyrosłam, bo miseczki ma małe. Bardziej przypomina właśnie 60DD niż 65D. Ma przepinane ramiączka, można je założyć na krzyż, ale wydaje mi się, że chyba możesz w takim staniku oba ramiączka przełożyć też właśnie przez szyję. Odpowiedz Link
kaczencja Re: jaki stanik do sukienki? pomocy! 03.09.08, 20:35 Tak sobie pomyślałam dłuższą chwilę, użyłam wyobraźni i zdałam sprawę, że chyba coś mi się pomieszało ... takiego multiwaya jak gossard nie przepniesz sobie na szyję, tylko na krzyż właśnie. Sorry za wprowadzenie w błąd :) A co do właściwej treści pytania, mogłabyś poszukać wśród La Senzy, M&S i Elle Macpherson jakichś staników z odpinanymi ramiączkami. Wszystkie te firmy mają staniki od obwodu 65, ale Elle jest przecież bardzo ściśliwa (mi z 66cm pod biustem 70tka wydawała się ok), La Senza też, a M&S też ma sporo ciasnych modeli. Odpowiedz Link
plica Re: jaki stanik do sukienki? pomocy! 04.09.08, 20:59 patrzaj tu o. allegro.pl/item430267479_na_duze_piersi_push_up_la_senza_70dd.html mysle, ze mozna zrobic cos takiego Odpowiedz Link
figa84 Re: jaki stanik do sukienki? pomocy! 04.09.08, 22:56 Miałam podobny problem. Masz już trochę mało czasu, ale powiem co ja zrobiłam. Na moje 68/88 szukałam stanika bez ramiączek, pod kieckę na wesele. Niby mam do wyboru straplessy, ale też nie miałam za dużo czasu na odsyłanie itd. Mój przepis: 1. Poszukać w sklepach z rozmiarami 70A-C, 75A-D, 85A-C bardotki (z odbinanymi ramiączkami) staniczka w moim przypadku 70D (graniczy z cudem), którego obwód choć odrobinę się sam trzyma bez zakładania miskek (2cud) do 50zł (pół cudu). 2. Obwód podszyć gumką. 3. Cieszyć się z stanika, na ektra okazję:-) Jeśli staniczek w miarę się trzyma pomimo większego obwodu, to podszycie gumką nie wpłynie drastycznie na rozciągnięcie fiszbin. Niestety masz mało czasu, więc jeśli masz jakiś już zużyty co nieco staniczek w domu, to możesz pokombinować z obcięciem ramiączek. Podszyciem obowdu gumką w Twoim przypadku myślę, że sprawdziło by się w 65 z firmy M&S (mają kilka modeli a'la bardotka - może by się dało przerobić ramiaczka). Masakrycznie dratycznym posunięciem byłoby iść za moim tropem i wyszukać chociać na bazarku 70A lub 70B (rozciągliwość fiszbin po podszyciu) i po prostu podszyć. Jeśli to ma być stanik na szybko, za niewielkie pieniądze i w dodatku na ekstra okazje (czyt. nie na codzień), to myślę, że mogłabyć pokobinować. Odpowiedz Link
kejtaa Pomoc w doborze modelu :) 04.09.08, 08:34 Ponieważ uwielbiam oglądać bieliznę więc nie mogłam sie oprzeć przeszukaniu stron oferujących mój rozmiar (moje wymiary to 69/84 rozmiar 60E/65D). Co prawda dopiero kaczencja uświadomiła mi że na dobrą sprawę mogę mieć dwa różne rozmiary w zależności od tego czy stanik jest rozciągliwy czy nie. Ale po głowie pętają mi się pytania - skąd będę wiedziała czy to rozciągliwy czy nie - kupując przez internet i drugie jaka jest różnica między modelami np balkonet czy plunge (to że inaczej wyglądają to widac tylko do czego nosi się oba modele)? Szukałam po forum ale nie znalazłam. Jeśli szukałam niedokłądnie proszę o linka, jeśli nie to niech mi to ktoś wytłumaczy. dzięki z góry Odpowiedz Link
2tea Re: Pomoc w doborze modelu :) 04.09.08, 09:32 W wątku producentów dziweczyny opisują modele z uwzględnieniem tego czy są roziągliwe czy ściśliwe: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75087491&a=75087491&v=2&wv.x=0 Poczytaj też: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=76453069&v=2&s=0 Tam jest wszystko napisane o krojach i innych terminach, z którymi się spotkasz na forum :) Odpowiedz Link
tu-tusia Freya Mathilda a Curvy Kate Portia 04.09.08, 11:35 Potrzebuję szybkiej porady, więc piszę tutaj.Moje wymiary to 64/81, czyli tabelkowe 60DD. W tym rozmiarze zamówiłam Portię na dopasowanej.pl. Jednak okazało się, że była to tylko źle przyczepiona metka i nie jest on dostęny w tym rozmiarze. Dlatego dziś się wybrałam do Yoshi i tam mierzyłam staniki. Wszystkie 60DD, a nawet 65DD były małe. Idealnie pasowała na mnie Freya Mathilda 60F. Nie kupiłam, bo nie mogę sobie teraz pozwolić na wydanie prawie 200zł na stanik. Wiem, że portia należ do dużomiseczkowców, czy w takim razie brać 60E czy 60F? A może lepiej Emily niż Portia? Prosiłabym o syzbką odpowiedź, zanim ktoś mi ją kupi i zostanę bez niczego :P Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: Freya Mathilda a Curvy Kate Portia 12.09.08, 12:25 Nie rozumiem, jakim sposobem 30DD bylo za male? Co przymierzalas z 30DD? Portia i Emily maja duzo szersze fiszbiny niz Freya, wiec moze sie okazac, ze i tak nie pasuja. Emily zdaje sie ma normalne miski. Moze poszukaj na ebay tej Mathildy? Albo kup Pollyanna (Mathilda to to samo, tyle ze w innym kolorze). Odpowiedz Link
1.daria277 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 Pomóżcie, dziewczyny. 04.09.08, 20:09 Moje wymiary to 68/84. Zamówiłam sobie z allegro Freyę Angelicę 60E i już prawie, prawie..., ale to jeszcze nie to! Obwód mi pasuje, jest ścisły. W bluzce wszystko niby wygląda ok. Natomiast co do reszty, to już opisuję: lewą pierś mam większą i miseczka na niej mi się nie marszczy, ale bez bluzki widzę wałeczek od strony pachy. Jak się bardzo porządnie wyprostuję, to również nad miseczkę lekko wałkuje(jest to ledwo widoczne). Prawą pierś mam mniejszą i tu miseczka bardzo lekko się marszy. Zdaję sobie sprawę z tego, że stanik dobiera się do większej piersi i proszę o pomoc, w co celować:( Czy w inny rozmiar czy może w coś z szerszymi fiszbinami? Nie wiem, nie znam się. Odpowiedz Link
plica Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 Pomóżcie, dziewczyny. 04.09.08, 21:03 czy mozesz zrobic sobie zdjecie w tym staniku i podeslac do galerii ? tylko zakladaj porzadnie. wygarnij spod pach i wyreguluj ramiaczka. Odpowiedz Link
1.daria277 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 Pomóżcie, dziewczyny. 04.09.08, 21:27 Wolałabym nie wysyłać zdjęć. Wygarnęłam je porządnie, nawet z pleców;-) Czytałam na forum, że przy stanikach Freyi często występują zmarszczki. Chyba muszę wypróbować Panache? Odpowiedz Link
danas74 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 Pomóżcie, dziewczyny. 04.09.08, 21:34 Nie moge za Chiny sobie rozmiaru dobrać :( moje wymiary to: 74 pod biustem i 87 w biuście. Tzn tak mi wyszło przy pierwszym pomiarze, a z kalkulatora 30DD. No skusiłam się i kupiłam inferno w rozmiarze 30D i okazał się dużo za duży! Zmierzyłąm się raz jeszcze i wyszło mi 30D. W tej chwili nosze staniki H&M w rozmiarze 70B push-up, a niektóre A nawet i bynajmniej za małe mi nie sa. Dodam jeszcze, że od pasa wzwyz jestem szczupła i nie za bardzo mam co wygarniać z pleców i spod pach..... I jeszcze jedno pytanie: czy dostane gdzieś inferno w rozmiarze B?? A jesli nie, to jakie staniki polecacie na mój malutki biust?? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi :) Odpowiedz Link
plica Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 Pomóżcie, dziewczyny. 05.09.08, 21:39 inferno to dosc kiepski fason na dzień dobry. sprobuj na poczatek cos miekkiego nieusztywnianego, wtedy mozna cos o rozmiarze powiedziec. Odpowiedz Link
figa84 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 Pomóżcie, dziewczyny. 04.09.08, 22:21 Nie popełniaj tego błędu. Mi to z opisu świadczy o zamałości miski, ale nikt tego bez zdjęć nie stwierdzi. Jeśli zmarszczka jest wzdłuż szwu na górze (pionowy szef do ramiaczka) to może to być zmarszczka Freyowa, która wcale nie musi oznaczać za wąskich fiszbin. Owszem być moze Arabella ma dla Ciebi za wąskie fiszbiny, ale na podstawie opisu nikt nie da Ci pewności, ani nie doardzi. Często i ze zdjęć ciężko jest wywnioskować, ale jeśli jesteś początkującą forumką, to i sama będziesz sie w tym gubić. Do galerii mają dostęp tylko stałe użytkowniczki, dlatego nie ma się czego obawiać. Zdjęcia możesz wysłać z zastrzeżeniem o ukryciu nick'a. Wtedy dostanisze potwierdzenie, na mail, że zdjęcia są już w glaerii, i że dziewczyny komentują (linka na forum). Nikt nie pozna Twoich danych, więc może spróbój zrobić te zdjęcia - pomożesz sobie:- ) Link do regulaminu galerii: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=50580&w=82215844 Odpowiedz Link
1.daria277 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 Pomóżcie, dziewczyny. 05.09.08, 08:44 Ja wygarnęłam wszystko dokładnie i zdecydowanie miseczka jest za mała na większą pierś, bo już nawet górą więcej się wylewa:/ To jaki kupić rozmiar, żeby obwód pozostał(bo pasuje dobrze)a tylko miseczki się powiększyły?? Mi bardzo zależy, żeby je zebrać z boków do środka. Napiszcie, bo już mam dość tych przyciasnawych staników:[ Odpowiedz Link
ewakul Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 Pomóżcie, dziewczyny. 05.09.08, 14:48 No to sama sobie odpowiedzias na pytanie :) Sprobuj moze 28F albo lepiej scisliwy 30dd (bedzie mniej zabudowany), bo jak sie wylewa z miseczki to napewno jest za maly. Fiszbiny to temat rzeka bez zdjecia nikt ci nie doradzi, pozostaje metoda prob i bledow :) Odpowiedz Link
plica Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 Pomóżcie, dziewczyny. 05.09.08, 21:38 niekoniecznie - istnieja jeszcze inne firmy :) jesli w tej freyce fiszbina byla dobra, to nie ma sensu brac sie za panache. bedzie za szeroka. zmarszczki we freyach powstaja w 3 przypadkach: 1. rozmiar dobry niby, ale stanik golfiasty i mocno zabudowany na drobnym biuscie i po prostu fason niekompatybilny 2. za mała miska. wtedy srodek miseczki sie marszczy, a najczesciej gorna krawedz wbija w piers od gory 3. za duza miska. najczesciej marszczy sie srodek i powyzej srodka i gorna czesc miseczki odstaje i faluje. Odpowiedz Link
figa84 pomoc dla danas74 04.09.08, 22:45 Po pierwsze primo - nie masz tak malutkiego biustu. Po drugie, Inferno nie jest stanikem zupełnie miękkim, w dodatku kapryśnym jak Arabella. Na biustach większości dziewczyn z LBM nie leży. 74/87 - o ile to 74 jest ciasno zmierzone, to faktycznie według tabelki 65DD. Niestety doświadczenie mówi, że tabelka jest tylko podpowiedzią. Rady na przyszłość. Zakup miękki staniczek, sprawdź najpierw co o nim piszą dziewczyny w wątkach producentów. Jak staniczek przyjdzie to najlepiej by było - niezależnie od wyników, podeślij fotki do galerii. Staniczki, które nosisz obecnie patrząc na tabelę rozmiarów nijak się mają do tego co powinnaś nosić. Jeśli uważasz, że są ok, to może też zrób fotki i podeślij do galerii - dziewczyny ocenią co i jak, i czy faktycznie są ok. 70B jest szyte na biust, który ma 84cm, a nie 87, natomiast 70A (o zgrozo) na 81,5. Reasumując podeślij zdjęcia do galerii w tym co według Ciebie jest dobre, jeśli masz Inferno to i wnim. Zobaczymy, ocenimy i spróbujemy pomóc. Odpowiedz Link
danas74 Re: pomoc dla danas74 04.09.08, 23:06 dzieki Figa :) co do fotek, to nie wiem, czy się odważę pokazywać to moje .....nic 74 pod biustem bardzo ciasno zmierzone na wydechu :) Odpowiedz Link
figa84 Re: pomoc dla danas74 04.09.08, 23:16 więc wyślij anonimowo:-) napisz w mailu, żeby nie ujawniano Twojego nick'u - z galerii będzie podany model, z Twoim opisem i link do forum z komentarzami. Na forum dziewczyny zaznaczą coś w stylu "Anonim H&M 70B" i dziewczyny zaczną komentować. Będziesz na pewno już wtedy wiedziała więcej niż mniej:-) Jak w przyszłości dostaniesz dostęp do glaerii to sama zrozumiesz, że nie było się czego obawiać:-) Odpowiedz Link
cocoamore Pomóżcie! 60B-szukam idealnego stanika 05.09.08, 16:40 Witam! Trochę jestem nowa w tych tematach, ale z bra-fittera wyszło mi, że przy moich rozmiarach 66/75 powinnam nosić rozmiar 60B. Przeglądając sklepy internetowe z bielizną jak również czytając różne wątki na forum, stwierdziłam, że kupienie stanika w tym rozmiarze graniczy z cudem :/ Dziewczyny gdzieś pisały o staniku Lemon Sorbet, ale rozmiary zaczynają się od 60C :/ Czy możecie mi poradzić, czy taki stanik nie będzie na mnie za duży (miseczka)? Albo może ktoś wie gdzie można takich staników szukać? Ostatnio byłam w Poznaniu w "Yoshi", bo przeczytałam, że mają mieć wszystkie rozmiary. Mojego niestety nie było :/ Przymierzałam inne 60-tki, tylko z większą miseczką i ku mojemu zaskoczeniu (gdyby tylko miseczka była mniejsza) w miękkim staniku mój biust wcale nie wyglądał, jakby go w ogóle nie było :) Hmm... no i jeszcze mi się marzył jakiś gorset, ale na to to chyba już w ogóle szans nie ma dla 60-tek :( Czy ktoś też ma taki rozmiar jak ja i wie, gdzie kupować takie małe rozmiary? Odpowiedz Link
kaczencja Re: Pomóżcie! 60B-szukam idealnego stanika 05.09.08, 17:03 Wiesz, mając 66cm pod biustem jeszcze masz szansę dostać coś ciekawego. Ja mam tyle i noszę po prostu ścisłe 65tki. Mogłabyś spróbować z firmą Elle Macpherson - u nich patrz na 65B, bo są ścisłe i małomiseczkowe. Poza tym firma La Senza - tutaj też patrz na 65B, bo sytuacja ma się podobnie jak przy Elle. Ta pierwsza firma ma taką zaletę, że ma w ofercie dużo miękkich staników, druga ma głównie push-upy. Poza tym Marks & Spencer, tu możesz brać 65A, bo miseczki mają raczej normalne. Dużo fajnych fasonów mają, staniki są głównie lekko usztywniane, ale obwody są dosyć ścisłe, a staniki naprawdę ładne. Największy wybór znajdziesz na www.ebay.co.uk i naprawdę można tam wylicytować ładny stanik za małe pieniądze :) Odpowiedz Link
aeyola Re: Pomóżcie! 60B-szukam idealnego stanika 05.09.08, 17:18 Można ... np. tutaj z e-bay'a tiny.pl/89ng Odpowiedz Link
aeyola Re:Pomóżcie!60B-szukam-znalazłam to 05.09.08, 17:27 Tutaj jest sklep z rozmiarówką od 28AAA tiny.pl/89n9 tylko musiałabyś doczytać, albo wysłać e-maila do nich, czy wysyłają do Polski i jaki jest koszt. Odpowiedz Link
cocoamore Re: Pomóżcie! 60B-szukam idealnego stanika 05.09.08, 17:33 O dziękuję :) Przejrzę sobie te stronki :) A w Polsce można gdzieś znaleźć firmę, która produkuje małe rozmiary? Odpowiedz Link
aeyola W Polsce Milena, ale najlepiej do Effuniak :-) 05.09.08, 17:44 Na LB forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=81879866&a=81879866 i na LMB forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=84042657 Odpowiedz Link
juli29mar Panache Tango II 30DD 74/84-85 05.09.08, 20:04 Moje wymiary to 74/84-85 (mierzone zgodnie z tutejszymi instrukcjami). Do niedawna blednie nosilam 75B. Kilka dni temu przyszedl do mnie moj panache Tango II w rozmiarze 30DD i... obwod jest super, ale miseczki za duze - marszcza sie znacznie w linii pionowej.. A pozbieralam wszystkie piersi tzn z pod pachy :) itd a i tak zostaly miseczki nie wypelnione w pelni... I wlasnie tez mam pytanie, czy istnieje prawdopodobienstwo - ze z czasem kiedy piersi sie uksztaltuja - ze miseczki beda w pelni wypelnione? Czy powinnam moze wymienic ten 30DD na 30D? Ponizej zalaczam 2 linki. Tak wlasnie lezy na mnie ten stanik... images37.fotosik.pl/7/b281e371a523648dmed.jpg images47.fotosik.pl/7/fd5d38298324be80med.jpg Odpowiedz Link
plica Re: Panache Tango II 30DD 74/84-85 05.09.08, 21:45 ten tango wydaje mi sie za duzy faktycznie. mozna sprobowac z rozmiar mniejszym, ale nie wiem, czy ten fason bedzie dobrze lezal na Tobie. fiszbina wydaje sie niby w porzadku, wiec raczej cos w stylu panache, ale nie ma tu pewnosci, jesli najpier nie okresli sie dobrego rozmiaru. Odpowiedz Link
cocoamore Re: Pomóżcie! 60B-szukam idealnego stanika 08.09.08, 15:24 A co sądzicie o Lemon Sorbet? Kupić 60C czy poczekać na coś w takim rozmiarze jak z bra-fittera mi wyszedł? Odpowiedz Link