poranna 75/96 27.07.08, 18:08 dzień dobry, zmierzyłam się i oczywiście dołączyłam do grupy robiących wielkie oczy na widok wyniku i chyba dlatego piszę do Was z prośbą o pomoc w doborze optymalnego stanika; teraz noszę 80D, głównie dlatego, że w okolicy nie mam szansy na większą miskę i mniejszy obwód :( niestety, obecny stanik jest zbyt szeroki pod ... nie za bardzo, ale trochę podjeżdża, oraz ma za małe miski - po kilku godzinach noszenia odczuwam ból w górnych partiach piersi, jakbym miała paskudne siniaki :( koniecznie muszę zmienić rozmiarówkę, bo 'doproszę' się o jakiegoś guza; jaki, Waszym zdaniem, powinnam nosić stanik? dziękuję za pomoc i pozdrawiam niedzielnie! :o) Odpowiedz Link
klymenystra Re: 75/96- poranna 27.07.08, 21:38 Celowalabym w 70E/F brytyjskie. A jesli masz troche tluszczyku na zebrach, to 65G. Odpowiedz Link
maith Re: 75/96- poranna 28.07.08, 11:52 To nie jest takie proste. 80D to już jest rozmiar na 99 w biuście. Czyli na więcej niż wychodzi z pomiaru. Jeśli 80D ma za małe miski, to nie ma sensu polecanie nawet brytyjskiego 70E/F nie miałoby sensu. Bo brytyjskie 70E/F jest na rozmiar/dwa rozmiary mniejsze w biuście niż 80D. Poranna - a jak się mierzyłaś? W staniku, czy bez? Czy masz więcej różnych 80D i wszystkie są za małe w miskach? Twoim obwodem na pewno jest przynajmniej 70, jeśli nie 65 (zależy od rozciągliwości stanika). Ale żeby dostać stanik z miseczkami większymi niż 80D, to musiałabyś przymierzyć brytyjskie 32G albo brytyjskie 30H. Co w przeliczeniu na rozmiarówkę pl/niem daje 70J/65L. Nie przejmuj się nazwami literek. Literki nie oznaczają rozmiaru. Wyliczone od różnych obwodów oznaczają różną wielkość. Dlatego takie np. polskie 65L jest tylko o rozmiar większe w biuście od 80D, ale lepiej odzwierciedla szczupłość pod biustem :) Zobacz, jakie śliczne możliwości masz na 32G www.bravissimo.com/products/lingerie?back=32&cup=g A tu wybór kostiumów kąpielowych :) www.bravissimo.com/products/swimwear?back=32&cup=g Co do tego, gdzie co przymierzyć i ew. kupić. Teraz gdzie kupić lepsze staniki. W zależności od tego gdzie mieszkasz, może się załapiesz na któryś z polecanych dobrych sklepów stacjonarnych w Polsce forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300 Jeśli nie, to np. Intimo4you i Peachfield i Karoline są też sklepami internetowymi. No i są też sklepy brytyjskie - Bravissimo (to do niego linkowałam do wyboru cudnych staniczków :), Brastop. Tu masz przewodnik po sklepach internetowych www.stanikowe-sklepy.blogspot.com I pamiętaj, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 I tu dochodzimy do prawidłowego zakładania stanika. Bo mając do wyboru tylko... prawie nic... nauczyłaś się tych samych trików, co my wszystkie i oszukujesz się, że stanik za mały jest dobry. O tu możesz sobie o nich poczytać -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 A tu masz info o prawidłowym mierzeniu -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 Odpowiedz Link
poranna Re: 75/96- poranna 28.07.08, 19:05 maith napisała: > Poranna - a jak się mierzyłaś? W staniku, czy bez? > Czy masz więcej różnych 80D i wszystkie są za małe w miskach? Mierzyłam się i tak i tak, ale 75/96 jest z pomiaru w moim najwygodniejszym staniku i chyba ten pomiar jest najbardziej wiarygodny. Lekturę obowiązkową przeczytałam :o)Myślę, że dzięki temu forum nauczyłam się prawidłowo mierzyć i zakładać staniki, wiem już, że coś z tymi niepasującymi stanikami jest nie tak, czasem mam tylko kłopot w zidentyfikowaniu co konkretnie :o) będę próbowała z tymi nowymi stanikami! serdecznie dziękuję za pomocne rady :o) pozdrawiam Magda Odpowiedz Link
ksiaze-gigi 68/87, długie i kłopotliwe:) 27.07.08, 19:37 byłam tu już jakiś czas temu i dzięki temu forum udało mi się dobrac stanik lepszy, niż 75C:P pod biustem (mierzone na maksymalnym wydechu i najciaśniej, jak się da(skóra zaczyna mi się marszczyc)) mam 68 cm w biuście(mierzone przed okresem 87-87,5 cm) na elektronicznym bra-fitterze wyszło mi 60H, a to chyba niemożliwe, skoro już w 60G mi za luźno...chyba jestem jakimś ścisliwcem. mam sylwetkę niezbyt otłuszczoną, typ H. mam kilka staników w różnych rozmiarach, więc może opisze jak w nich wyglądam w 3 różnych rozmiarach, wszystkie zapinałam na najciaśniejszą haftkę bez problemu. 1)70D, z supermarketu. lekkie bułki pod pachami, przy ramiączkach, w górnej części lekko luźny, natomiast im niżej tym bardziej widoczne są lekkie bułki, obwód jest lużny, biust dotyka fiszbin, które celują w początek pachy 2)65E, Melissa. Bułki pod pachami mniejsze, brak bułek nad biustem, miseczki w górnej części lekko się marszczą a jak się schylę to w ogóle odstają. Obwodu praktycznie nie czuję, przylega do ciała. Biust nie styka się z fiszbinami( w sensie, że nie odstaje od żeber, ale pierś jest jakby o 1 cm za wysoko w stosunku do fiszbiny, żeby się stykały, muszę stanik podciągac, ale wtedy pusta przestrzeń w górnej częsci miseczki robi się jeszcze większa). Fiszbiny celują w środek pachy. 3)60G, Melissa. Bułek pod pachami praktycznie nie ma, są tycie. Miseczki marszczą się u góry i od strony pach. Obwód lekko ściska, ale absolutnie ie czuję dyskomfortu, po prostu czuc, że stanik jest. Piersi są wyżej od fiszbin o około 1,5 cm. Zeby się stykały z biustem też trzeba podciągnąc cały stanik, ale mam wtedy w miseczce miejsca jeszcze na pół piersi. Fiszbiny celują w koniec pach. Czy ktoś może mi coś poradzic? Zwariuję z ym biustem. Prosiłabym o rozmiar europejski, bo tylko Melissa i polskie firmy wchodzą w rachubę... Pozdrawiam Odpowiedz Link
maith Re: 68/87, długie i kłopotliwe:) 28.07.08, 11:56 Witaj :) Ponieważ masz już porównanie różnych modeli, a Twoje opisy sugerują, że możesz mieć podobne problemy, jak rozpracowywane ostatnio na naszym siostrzanym forum, to proponuję, żebyś tam właśnie przerzuciła swoje pytanie, bo tam dziewczyny będą mogły najwięcej podpowiedzieć :) Wejdź na: www.malobiusciaste.prv.pl Odpowiedz Link
leela7 85/111 27.07.08, 21:30 Szukam pomocy dla mojej znajomej, ma wymiary 85/111 w sklepie bravissimo wymierzono ja i wcisnieto stanik Freye pollyanne 36F i nie zabardzo moge ja przekonac na wybor innego stanika, np. jak wychodzi z tableki 34H. Radzcie co robic ;) Odpowiedz Link
maheda Re: 85/111 - leela7 - koleżanka 28.07.08, 15:12 Tabelki mają to do siebie, że one sobie, a biusty sobie - nie ma się co specjalnie nimi przejmować. Jeśli Polly w rozmiarze 36F na koleżance dobrze leży, to dlaczego miałaby przymierzać stanik w rozmiarze 34H, bo nie bardzo rozumiem? Odpowiedz Link
leela7 Re: 85/111 - leela7 - koleżanka 29.07.08, 18:34 maheda napisała: > Tabelki mają to do siebie, że one sobie, a biusty sobie - nie ma się co > specjalnie nimi przejmować. > > Jeśli Polly w rozmiarze 36F na koleżance dobrze leży, to dlaczego miałaby > przymierzać stanik w rozmiarze 34H, bo nie bardzo rozumiem? Bo 'lezy dobrze' to pojecie wzgledne, ta babka ja chyba zle ostanikowala, bo widze ze ja bulkuje [i to napewno bez wygarniania] ... no ale ciezko mi ja przekonac, po tym jak ja pani w sklepie wymierzyla to pewne ze niechce sie mnie sluchac, zwlaszcza ze ja z drugiego konca tabelki jestem ;) Odpowiedz Link
maheda Re: 85/111 - leela7 - koleżanka 30.07.08, 09:13 Ja przy wymiarach 82/120 powinnam nosić 34JJ, więc istotnie wychodzi, że koleżanka mogłaby się mieścić w 34H. Może po prostu zaciągnij Ją do sklepu i przynieś do przymierzalni jakieś 34H? Byłoby najprościej. Odpowiedz Link
anagna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 28.07.08, 00:40 77/104-106 (było 78/106) Zakupiłam sobie Tango II 34 FF i już troszkę zmigrowałam. Chcąc zmienić obwód na mniejszy i dobrze dobrać miskę powędrowałam na elektroniczny bra fitter i tam mi wyszło, że powinnam kupić 32 GG. Z kolei na Figleaves.com też jest możliwość przeliczania rozmiaru - wpisuje się aktualny i klika "węższy/szerszy obwód" lub "większa/mniejsza miseczka" - i tu mi wyszło 32 G. Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć? Odpowiedz Link
kasica_k Re: 77/104-106 anagna 28.07.08, 01:15 Teoria mówi, że 32FF i 32GG są rozmiarami przeznaczonymi na ten sam obwód w biuście. Przy zmniejszaniu obwodu o jeden (=5 cm) powinno się więc z FF przeskakiwać na GG (zawsze o dwa rozmiary miseczki, czyli 2,5 cm + 2,5 cm)). W praktyce bywa różnie - niekiedy pasuje przeskok tylko o jeden rozmiar miseczki, podczas gdy w innych przypadkach przy takim przeskoku pojawia się bułka. Obawiam się, że bez eksperymentu się nie obejdzie. Odpowiedz Link
anagna Re: 77/104-106 anagna 28.07.08, 16:04 Właśnie dzisiaj dotarł zakupiony eksperymentalnie 32 gg (panache Tango II) - miseczki są ciut za duże. Porównanie ich z miseczkami 34 ff pokazało, że są większe, a fiszbina dłuższa. jednak myślę, że 32 g pewnie by mi lekko bułkowało, więc poczekam na dalszy ciąg migracji. Odpowiedz Link
zanet21 75/90 28.07.08, 10:03 Przed ciążą nosiłam 75C i żyłam w przeświadczeniu, ze lepiej być nie może. Po ciąży - piersi gwałtownie urosły, a po paru miesiącach gwałtownie zmalały i wszystkie wcześniej noszone staniki są za lużne w obwodzie. Jaki rozmiar polski i brytyjski powinnam teraz nosić? Chciłabym kupić wonderbra - to stanik rozciągliwy czy ściśliwy? w jaki rozmiar wonderbra celować? Odpowiedz Link
maheda Re: 75/90 - zanet21 28.07.08, 14:14 Spróbuj polskiego 70E, albo 70D w stanikach z większymi miseczkami. Brytyjskie 32D-32DD (70D-70DD) lub okolice 30E (65E). Staniki Wonderbra są różne - niektóre modele są ścisłe, inne nie zapewniają podtrzymania - sama musisz zdecydować, czy stanik dobrze na Tobie leży. :) Powodzenia Odpowiedz Link
naughty-angel Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 28.07.08, 10:25 Ten wątek wpadł mi po prostu z nieba:) Pod biusem- 71cm (nosiłam staniki 70 i było ok) W biuście 87 cm. Wygląda na to, że wcale mi piersi szczególnie nie urosły (karmię piersią) tylko zrobiły się pełniejsze (wcześniej miałam jakieś 85cm) Mój problem polega na tym, że nie umiem i nigdy nie umiałam dobrać stanika. Teraz mam 70D, ale miseczka jest wyraźnie za mała- nie "zaczyna się" razem z biustem, tylko jakiś centymetr, czy 2 dalej, poza tym (mimo, że nie jest to bardotka)przynajmnej pół sutka mam na wierzchu (czasem więcej czasem mniej, zależy, jak się przesunie). Błagam o pomoc, bo we wrześniu mam bardzo ważną imprezę rodzinną, a dobrze dobrany stanik to przecież podstawa dobrego wyglądu Ps;będę wdzięczna za podanie polskiego i brytyjskiego rozmiaru. Pozdrawiam- Magdalena Odpowiedz Link
maheda Re: 71/87 - naughty-angel - mama karmiąca 28.07.08, 14:21 Trafił Ci się chyba wyjątkowo mały przedstawiciel 70D... Czy jeśli przymierzasz w takim Triumphie czy Felinie staniki w rozmiarze 70D, to miseczka też jest tak dramatycznie za mała? Jak wygląda sprawa z miseczką 70E ze staników tych firm? Musiałabyś poprzymierzać staniki w okolicach brytyjskiego rozmiaru 30F (65F) albo 28FF (60FF). Z polskich firm obwody 65 i 60 szyje np. Melissa (acz to się ostatnio zmienia, niektóre firmy wchodzą w staniki 65 i 60), w Melissie zaczęłabym od okolic 60G-H albo 65F-G. Odpowiedz Link
victoria08 97/115 - stanik dla cioci 28.07.08, 13:01 ciocia wiek dojrzaly karmila tylko raz, ale piersi raczej jedrne nosi 85DD ewidentnie za male, jedyny plus to taki ze uwaza ze stanik powinien byc ciasny i dobrze trzymac.. wiec te 85 przy 97cm pod to chyba niezly wynik. wg tabelki wychodzi mi ze powinnam szukac 85G/85FF?? jak myslicie? i jaki model na poczatek z tanich stanikow?:)dzieki piekne Odpowiedz Link
maheda Re: 97/115 - victoria08 - stanik dla cioci 28.07.08, 14:25 Zaczęłabym raczej od brytyjskiego 85FF, jeśli nie 85F. A co do modelu - to jest taaaak różna sprawa, że trudno cokolwiek doradzać. Każdy ze staników ma to do siebie, że różnie się układa na różnych biustach. Może Polyanna z Freya? A może Fiesta z Panache? A może Rio, które wielu osobom genialnie kształtuje piersi? A może Millie (która jest rozciągliwa i trzeba raczej celować w okolice 36G)? Ile biustów, tyle odpowiedzi ;) Odpowiedz Link
victoria08 Re: 97/115 - victoria08 - stanik dla cioci 29.07.08, 15:07 dzieki piekne za odpowiedz:) Odpowiedz Link
victoria08 Re: 97/115 - victoria08 - stanik dla cioci 29.07.08, 15:08 bo ostanikowalam siebie i pare kolezanek ale nigdy tak duzego biustu (w sensie obwodu pod) i wiem ze tam sie zasady zmieniaja..w praktyce tabelka sie zagina czy jak wy to nazywacie:) Odpowiedz Link
edynka 91/120 28.07.08, 13:07 To są moje wymiary, mierzone zgodnie ze wskazówkami Lobby B.: obwód pod biustem na wydechu, naprawdę ciasno mierzony, obwód biustu w staniku i bez jest taki sam (no, różni się 1 cm). Mam sporą nadwagę i dużo tłuszczyku, dlatego obwód 91 naprawdę mnie straaaaaaaasznie opina, ale tylko taki podtrzymuje jako tako mój biust. Stanik, jaki w tej chwili noszę to Triumph (modelu niestety nie znam) 90 E. Obwód stanika na początku był dobry, po 3 miesiącach, zapinany na najciaśniejsza haftkę, jest już za luźny. Miseczki wydaja mi się za małe w 2 miejscach: pod biustem i po bokach, na wierzchu nic się "nie wylewa" i nigdy w życiu nie wylewało. Bardzo chciałabym zdążyć zamówić z wyprzedaży 1 bądź 2 staniki w którymś z brytyjskich sklepów internetowych, dlatego prosiłabym też o pomoc w "przeliczeniu" rozmiaru polskiego na brytyjski. Nie krzyczcie proszę, przeczytałam 2 razy artykuł dot. przeliczania rozmiarówki www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/content/view/10/26/ i słowo honoru - nie potrafię. Będę dozgonnie wdzięczna za pomoc. Jak się nauczę dobierać rozmiar, sama bardzo chętnie będę pomagać innym. Z góry dziękuję i pozdrawiam :) Odpowiedz Link
maheda Re: 91/120 - edynka 28.07.08, 15:08 Ja przy początkowych swoich wymiarach 87/120 zaczynałam od staników brytyjskich w rozmiarach około 80GG, ale ja miałam rozpaćkany biust po klatce piersiowej. Obecnie powinnam nosić staniki w rozmiarze około 75JJ. Nie licz na to, że trafisz od razu w swój rozmiar, spróbuj od staników brytyjskich na razie w rozmiarze (36H/36HH) 80H/80HH, lub ewentualnie ze ściśliwców w rozmiarze 38GG (85GG). Odpowiedz Link
edynka Re: 91/120 - edynka 28.07.08, 22:02 Dziękuję :) Może ktoś jeszcze będzie miał jakąś radę dla mnie, będę wdzięczna :) Odpowiedz Link
maheda Re: 91/120 - edynka 28.07.08, 23:10 Ja tylko jeszcze spytam, z jakiego miasta jesteś? :) Odpowiedz Link
ka_ad 77,5cm/ 95 cm 28.07.08, 13:33 77,5cm (pod biustem)/ 95 cm (w biuście) interesuje mnie rozmiarówka polska i brytyjska Odpowiedz Link
maheda Re: 77,5/ 95 - ka_ad 28.07.08, 15:11 Spróbuj staniki w kontytentalnym (więc również polskim) rozmiarze 75E albo 70G. Brytyjczyki - okolice 34DD (75DD) albo 32E-32F (70E-70F). Musisz liczyć się z tym, że pierwsze przymierzone staniki mogą źle leżeć i trzeba będzie je wymienić, niestety. Odpowiedz Link
m.arta.m jak przeliczać miseczkę przy zmianie obwodu 28.07.08, 13:46 jak wiadomo- gdy zmniejszamy obwód, to należy zwiększyć miseczkę. I tak przechodząc np. z 34F na 32 miseczkę bierzemy G. Jednak czasem spotykam się z wypowiedziami, że przy podwójnoliterowej miseczce odpowiednikiem przy węższym obwodzie jest również podwójna miseczka. Czyli 34FF= 32GG. Ale to przecieć zmiana o 2 miseczki (FF->G->GG), bo te podwójne to przecież pełnoprawne rozmiary, a nie połówki... Mógłby mi to ktoś sprawnie i jasno wytłumaczyć, jak to jest..? Odpowiedz Link
maheda Re: m.arta.m - przeliczanie miseczek ze zmianą obw 28.07.08, 15:04 Zmiana z 34F na 32G to też zmiana o dwie literki (F -> FF -> G), nie bardzo więc rozumiem, w czym problem? Odpowiedz Link
m.arta.m Re: m.arta.m - przeliczanie miseczek ze zmianą ob 28.07.08, 16:05 definitywnie wysokie temperatury ostatnio robią mi wodę z mózgu. po raz kolejny daję przykład swojej głupoty tu na forum. Zazwyczaj jestem ciut mądrzejsza i zaćmienia swe kontroluję... Przepraszam. Odpowiedz Link
madzia19live Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 28.07.08, 17:00 Moje wymiary to 65 pod biustem i 87 w biuście. Jaki powinnam nosić rozmiar stanika??? Pomóżcie!!! Odpowiedz Link
madzia19live 65/87 28.07.08, 17:16 Moje wymiary to 65 pod biustem i 87 w biuście. Jaki powinnam nosić rozmiar stanika??? Pomóżcie!!! Odpowiedz Link
limonka_01 Re: 65/87 - madzia19live 28.07.08, 19:09 Powinnas nosić taki, w którym będzie Ci wygodnie, a biust będzie ładnie wyglądał ;) My tu raczej podpowiadamy, jaki rozmiar na poczatek najlepiej spróbować. Nie zawsze jest to ten idealny, czasami trzeba wymienić na wiekszy lub mniejszy, albo inny krój. W Twoim przypadku swoja stanikowa przygodę mozesz zacząc od 28F lub 28FF. Ten pierwszy przy modelach, w ktorych stwierdziłyśmy, ze maja większa miskę niz standardowa (wielkomiseczkowce), ten drugi przy malomiseczkowcach. Standardowe mozesz testować w obu rozmiarach. na początku lepiej będa leżaly F, a po paru tygodniach dobre zrobą sie FF. Przed wlożeniem stanika skróć ramiącza, a nastepnie załóż stanik, pochyl sie i poukladaj piersi w miseczkach, wmasowując ciało spod pach. Tu jest watek o stanikach, z których forumki były zadowolone i polecają jako stanik dla początkującej. Na pewno powinien to byc stanik miękki z fiszbinami. Przed zakupami poczytaj sobie na forum co o danym modelu piszą dziewczyny, ktore go użytkowały. Odpowiedz Link
gosiaczek_sdz1 90/114 29.07.08, 10:19 Beznadziejna sytuacja! Jak daleko sięga moja pamięc tak pamiętam, że nie potrafiłam dobrac sobie stanika i nigdy moje piersi mi się w staniku nie podobały. Żadnego wdzięku, uroku, nie był co pokazac jeśli chodzi o dekolt, bo po prostu w żadnym staniku go nie było, żadnego wcięcia, a zawsze o tym marzyłam, by móc „świecic” piersiami :) Mój rozmiar to (jak było radzone ściśle zmierzone pod biustem) 90 pod (chociaż ja nosze 95) i w biuście 114. Staniki nosze rozmiaru 95D. Z reguły są to staniki zabudowane, bo albo nie mogę nic na siebie znaleźć albo w innych mi wiszą piersi i nie podoba mi się to wcale. Mam jeden dobry stanik w rozmiarze 95D który skrzetnie ukrywa cale moje piersi, ale wydaje mi się ze miska jest za mała i chce mieć dekolt !!!! :( Większośc staników ma niekształtne miski, deformują mi kształt piersi, która moim zdaniem powinna być okrągą, dopasowujaca się do dłoni a nie szpiczasta albo spłaszczona. Każdy stanik musiałam zawsze poprawiac w ciągu dnia, procz tego jednego o którym pisałam wyżej, ale on jest bezpłciowy. Proszę o pomoc, chce mieć w końcu odpowiedni stanik, w którym będę mogła pokazac to co lubią we mnie mężczyzni bez stanika :D Rozmiary poprosze polskie jak i kontynentalne. Dziękuję z góry i pozdrawiam. Małgosia. Odpowiedz Link
magdalaena1977 90/114 gosiaczek_sdz1 30.07.08, 01:21 Na pewno masz za szeroki obwód - żeby stanik Ci się nie przesuwał potrzebujesz czegoś dużo węższego, co po naciągnięciu (stanik jest elastyczny) dokładnie Cię obejmie. Powinnaś zacząć od obwodów 80 a po pewnym czasie może nawet przejdziesz na 75. Oczywiście miseczka w Twoim stanik jest za mała , bo aczkolwiek teoretycznie pasuje na Twoje 114 cm, to ma za płytkie miseczki - to są biustonosze na naprawdę potężną kobietę z niezbyt dużym biustem Dla Twojego nowego obwodu miseczkę trzeba obliczyć odpowiednio zwiększjąc ją wraz ze spadkiem obwodu. Z polskiej rozmiarówki w zasadzie nie masz na co liczyć bo powinnaś celować w 80K . Ale na szczęście zostają Ci producenci z UK, gdzie wystarczy na Ciebie 36GG, gdzie jest sporo modeli - może nawet upolujesz coś na przecenie. Wiem, że marzysz o czymś spektakularnym, ale na początek kup sobie miękki stanik na fiszbinach i zobacz jak zasadniczą różnicę zrobi u Ciebie zmiana stanika. Odpowiedz Link
gosiaczek_sdz1 Re: 90/114 gosiaczek_sdz1 31.07.08, 01:06 Dziękuję za odpowiedź. I co do polskich stanikow to jestem totalnie roczarowana, normalnie dzisiaj naprzymierzalam sie tyle stanikow i tyle róznych przmiarów, że normalnie mozna sie załamac i jaki byl tego efekt? ŻADEN!! nie kupilam zadnego stanika. Jak nie w piersiach za maly to w obwodzie pod za maly, jak nie w obwodzie za duzy to w piesiach za maly, a i na dodatek prawie z kazdego modelu cycki wylewaly mi sie bokami, ehhh straszne ;/ załamie sie chyba. na koniec dnia kupilam tani stanik za 13 zł nie do konca pasujacy na mnie, zamiast dobrego i odpowiedniego drozszego stanika. A moze poradzisz mi gdzie moge upolowac jakies przeceny?:> raz jeszcze dziekuje :) Odpowiedz Link
ma.malina 68/95 29.07.08, 13:43 - noszę w tej chwili tango II rozmiar 30 g i nie jest to mój idealny stanik - przede wszystkim za szeroki w obwodzie, miska chwilami za mała , chwilami na styk (karmię piersią). Chciałabym kupić sobie teraz strój kąpielowy i tu mam dylemat Jaki mam brać rozmiar ? a gdybym zdecydowała się na obwód 32 to z jaką miską ? Wiem że to głupie kupowac za mały stanik , ale może być ciut ciut za mały aby pasował kiedy przestanę karmić piersią . Naprawdę nie wiem jaki mam kupić ten strój, doradźcie prosze Odpowiedz Link
maheda Re: 68/95 - ma.malina 30.07.08, 09:07 Jeśli 30 jest na Ciebie za luźny pod biustem, to w życiu nie kupowałabym żadnego stroju z obwodem 32 pod biustem :D Góra 30, wtedy z miseczką oczywiście 30GG. Ale jeśli miałby być to strój jednoczęściowy, to zdecydowanie celowałabym w rozmiar 28H. Nikt Ci nie powie, co powinnaś nosić po zakończeniu karmienia - powinnaś dobierać sobie staniki adekwatnie do zmian swojego biustu, a nie kierując się statystyką. Odpowiedz Link
magda_552 90-112 nadal poszukuję rozmiaru 29.07.08, 14:15 Nie mam w okolicy sklepu gdzie mogłabym coś przymierzyć więc... kupuję i rozpaczam. Panache henna 80G obwód dobry, miska też ale fiszbiny zdarły mi skórę do krwi po kilku godzinach chodzenia. Vanity Fair 739 80G obwód ścisławy ale dobry, miska za wielka, na brzegach mogę swobodnie zebrać ze 2 cm, fiszbiny dobre, nie czuję ich właściwie. Podpowiedzcie proszę, w co celować teraz? Nie chcę już fulkapów, może jakiś balkonik? Odpowiedz Link
limonka_01 Re: 90-112 nadal poszukuję rozmiaru- magda_552 29.07.08, 18:52 Vanity Fair szyje naprawdę duże miski. Tak ok. jeden rozmiar wieksze niż fraya, Fantasie, Panache. Może się okazać, że po migracji będzie OK. A w którym miejscu tak mocno dokuczały Ci fiszbiny w Panache? Na mostku czy pod pachami? Odpowiedz Link
magda_552 Re: 90-112 nadal poszukuję rozmiaru- magda_552 30.07.08, 12:27 na mostku tak gniotły i gniotły że nawet plasterek nie pomógł. Wyjęłabym je i obcięła po kawałku ale nie wiem czy tym samym nie zdeformuję stanika. Chyba lepiej go sprzedać, może na innych piersiach będzie dobrze leżał. a czy to, że tak strasznie gniotły na mostku, oznacza że jednak zły rozmiar wybrałam? Odpowiedz Link
limonka_01 Re: 90-112 nadal poszukuję rozmiaru- magda_552 30.07.08, 13:55 Niektóre dziewczyny tak mają, ze na mostku gniotą je niemal wszystkie staniki. Radzą sobie odginając końcówki fiszbin. Może też być tak, że inne modele, bardziej kompatybilne z Twoim biustem, nie będa Cię gniotły. Jeżeli jednak uciskają Cię na mostku, a nie pod pachą, to rozmiar raczej dobry. Odpowiedz Link
limonka_01 Re: 90-112 nadal poszukuję rozmiaru- magda_552 30.07.08, 14:01 Tu masz wątki dotyczące problemów z fiszbinami forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=77308613&a=77308613 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=74949691&a=74949691&wv.x=0 Odpowiedz Link
magda_552 Re: 90-112 nadal poszukuję rozmiaru- magda_552 30.07.08, 14:11 wieeeelkie dzięki :) Odpowiedz Link
magda_552 Re: 90-112 nadal poszukuję rozmiaru- magda_552 30.07.08, 14:25 a co to jest bułkowanie pod pachą? Może są gdzieś jakieś fotki na których ładnie to widać? Bo jeśli ja mam a nie wiem że to mam ?? :D Odpowiedz Link
limonka_01 Re: 90-112 nadal poszukuję rozmiaru- magda_552 30.07.08, 18:45 Ta cześć ciałka pomiędzy pachą a stanikiem, dobrze widoczna w poniższym wpisie na Stanikomanii stanikomania.blox.pl/2008/04/Jak-niedobrze-wygladac-w-staniku-czyli-problem.html Odpowiedz Link
magda_552 Re: 90-112 nadal poszukuję rozmiaru- magda_552 30.07.08, 20:47 to ja mam takie coś! mniejsze niz u tej pani ale jest! W tym nowym staniku chodzę dopiero 3 dni (poprzedni był 2 rozmiary za mały). Czy to ma jakieś znaczenie, czy mam celować w jeszcze wiekszą miskę, ale ta i tak jest za duża. Odpowiedz Link
limonka_01 Re: 90-112 nadal poszukuję rozmiaru- magda_552 02.08.08, 00:37 magda_552 napisała: > to ja mam takie coś! mniejsze niz u tej pani ale jest! W tym nowym > staniku chodzę dopiero 3 dni (poprzedni był 2 rozmiary za mały). Czy > to ma jakieś znaczenie, czy mam celować w jeszcze wiekszą miskę, ale > ta i tak jest za duża. Na razie masuj, masuj i obserwuj. Tak, jak tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=79570542&v=2&s=0 Odpowiedz Link
metztli 75/106 29.07.08, 14:21 Dziewczyny, mam 75 pod biustem i 106 w obwodzie. jaki rozmiar powinnam nosic? ps. zaczelam dopiero zaczytywac sie w Waszym forum i jest GENIALNE! dzieki wielkie!! Odpowiedz Link
metztli Re: 78/106 29.07.08, 14:23 tfu, no niech to. tak sie zamyslilam o tych stanikach, ze mi sie cyferki poplataly. mialo byc 78 pod biustem. a te 75 to do tej pory nosilam ale dzieki Wam juz wiem, ze to za duzo. tylko co z miseczka? metztli napisała: > Dziewczyny, > mam 75 pod biustem i 106 w obwodzie. jaki rozmiar powinnam nosic? > > ps. zaczelam dopiero zaczytywac sie w Waszym forum i jest GENIALNE! > dzieki wielkie!! Odpowiedz Link
kasica_k Re: 78/106 metztli 30.07.08, 02:33 Proponuję: - wersja ostrożna lub dla mało ściśliwych - 70(32)H brytyjskie (być może GG już będzie dobre), lub: - wersja odważniejsza lub dla ściśliwszych (albo dla tych, co się za luźno zmierzyli pod biustem :)) - 65(30)HH albo J brytyjskie. O kontynentalnej rozmiarówce nie ma co rozmawiać - mało kto produkuje np. 70L (ewentualnie można rozważyć naszą, polską firmę Melisa, ale tam dobrać miseczkę, to już wyższa szkoła eksperymentalnej jazdy). Przed rozpoczęciem stanikowej przygody przejrzyj dokładnie FAQ, czyli odpowiedzi na najczęstsze pytania: tinyurl.com/3ecllt oraz wątek o tym, jak poznać, czy stanik dobrze leży: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=30489571&v=2&s=0 i pamiętaj o tym, że wyliczenia to nie wszystko, najważniejsza jest samodzielna ocena, czy przymierzany stanik pasuje. Odpowiedz Link
maheda Re: 67/81 - miss_venflon 30.07.08, 09:10 Pewnie brytyjskie 60DD (28DD). Zobacz jeszcze tutaj: >> LobbyMałobiuściastych << Tam jest sporo dziewczyn o podobnych rozmiarach do Twoich :) Odpowiedz Link
fusjagusja 75/100 29.07.08, 16:51 nie mam pojęcia, jaki mogę nosić rozmiar, ponieważ kupiłam kilka dni temu na allegro stanik m&s w rozmiarze 70ff i kompletnie na mnie nie pasuje. fiszbiny kończą się pod pachami, a na górze odstaje i marszczy się materiał, miska jest albo po prostu za duża, albo to nie jest mój fason. jedyny plus to taki, że trafiłam idealnie z obwodem, jest bardzo ściśliwy i zapinam się z wysiłkiem na najluźniejszą haftkę. noszę stanik 80d, ale to jak ochraniacz na biust, nie spełnia swojej funkcji. chciałam się poradzić, żeby znów nie zbłądzić przy następnych zakupach. to chyba na tyle, czołem :) Odpowiedz Link
limonka_01 Re: 75/100 - fusjagusja 29.07.08, 18:01 Teoretycznie ten M&S powinien miec na Ciebie za małe miseczki. Zatem zanim zdecydujesz sie na inny rozmiar, sprawdź czy ramiączka w nim są mocno skrócone, załóż i pochyliwszy tułów do przodu, chwyc jedna ręką za dół fiszbiny, a drugą za góną krawędź miseczki i energicznie potrząśnij tak, aby pierś ładnie ułozyła sie w miseczce. Jeżeli ten zabieg nie pomoże, to mozliwe sa nastepujące sytuacje: krój M&S jest niekompatybilny z Twoim biustem, do M&S jest wszyta metka z niewłaściwym rozmiarem, Twój biust nie słucha sie tabelek, co oznacza że czeka Cie długa droga do dochodzenia Twojego rozmiaru metodą prób i błędów. Na Twoim miejscu poeksperymentowałabym z Freyą ewentualnie Panache 70G. Odpowiedz Link
fusjagusja Re: 75/100 - fusjagusja 29.07.08, 18:21 dziękuję za odpowiedź, przestraszyłaś mnie trochę, szczególnie, że zabieg się nie powiódł. podejrzewam, że to jest możliwość numer trzy. chyba zamówię coś z repertuaru freyi. Odpowiedz Link
limonka_01 Re: 75/100 - fusjagusja 29.07.08, 19:40 Mozesz ewentualnie podesłać fotki do Galerii. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=79525208&a=79525633 a tu na forum podpowiemy Ci co jest nie tak z M&S. Odpowiedz Link
ladyvengeance Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 28 29.07.08, 20:39 Dziewczyny! Proszę o pomoc, bo przez mój biust czuję się jak jakiś mutant ;) Pod biustem mam 73 cm, w biuście - 88 cm, kupuję staniki 75B zgodnie z rozmiarówką Triumpha. Niestety, w żadnym biustonoszu, który posiadam nie czuję się zbyt komfortowo - najszczęśliwsza jestem, gdy przychodzę do domu i go zdejmuję. Nie potrafię także określić, czy 75B jest dla mnie za duży, czy za mały, bo z jednej strony, po ściągnięciu stanika mam czerwone ślady dookoła ciała, a czasem także odciśnięty kształt fiszbinów pod piersiami, a z drugiej - mam wrażenie luzu w dolnej części miseczek - od góry stanik ściśle przylega, ale wydaje mi się, że pod spodem jest pusta przestrzeń. Dodam jeszcze, że chociaż moje piersi wydają się drobne, to mam również problemy z dobraniem innych części garderoby, szczególnie koszul - w rozmiarze 36 nie mogę dopiąć się w biuście, a jeśli już się uda, to guziki wyglądają, jakby zaraz miały eksplodować, natomiast 38 jest dobry w biuście, ale reszta koszuli na mnie wisi. Odpowiedz Link
kasica_k Re: 73/88 ladyvengeance 30.07.08, 02:50 Nic dziwnego, że czujesz się niezbyt komfortowo w 75B, bo stanik w takim obwodzie nie trzyma się na Twojej klatce piersiowej tak, jak powinien, a miseczki są zbyt płytkie i dlatego źle się układają. Kobietom zwykle wydaje się, że im luźniejszy obwód, tym wygodniejszy stanik - to nieprawda. Proponuję przymierzyć okolice rozmiaru 65(30)E brytyjskiego, albo kontynentalne 65F. Zarówno 75, jak i 70 będą za luźne - 70 z początku wyda się dobre, ale błyskawicznie się rozciągnie. Trzeba pamiętać, że miarka, którą się mierzymy, jest dużo mniej rozciągliwa od stanika :) Zanim zaczniesz przymierzać, koniecznie przeczytaj: - wątek o tym, jak powinien leżeć dobry stanik: duzy-biust.prv.pl/ - nasze FAQ, czyli odpowiedzi na najczęstsze pytania: tinyurl.com/3ecllt Trzeba pamiętać, że wyliczenia, jakie tu podajemy, zwłaszcza dotyczące miseczek, są orientacyjne - najważniejsze to nauczyć się rozpoznawać samodzielnie, czy przymierzany stanik właściwie się układa. Wiedza w odpowiednich wątkach :) Co do dobierania ubrań - to bolączka większości z nas tutaj :) Mamy nawet specjalny wątek, w którym polecamy sobie "probiuściaste" ciuchy: tnij.com/HmsY Odpowiedz Link
metropolitanka3 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 29.07.08, 20:46 Hej :) oto moje wymiary: pod biustem 80 cm na biuscie 100 cm, stanik w ktorym wszystko w miare dobrze lezy (przy bieganiu lub pochylaniu sie czasami miseczka sie odznacza...:() ma rozmiar EU 75D (FR/ES 90D) i jest firmy hunkemoller. Prosze o pomoc w doborze rozmiaru! Pozdrowienia dla wszystkich biusciastych :) Odpowiedz Link
kasica_k Re: 80/100 metropolitanka3 30.07.08, 03:09 No cóż, teoria mówi, że powinnaś mieć w tym staniku za małą miseczkę :) Przy obwodzie 75 odpowiednie byłoby raczej G(EUR), brytyjskie - 75(34)F, może 75(34E). Bardzo możliwe, że najodpowiedniejsze dla Ciebie byłyby staniki w obwodzie 70, czyli odpowiednio: 70J europejskie, 70(32)FF lub 70(32)G brytyjskie. Zanim zaczniesz eksperymentować z rozmiarami, przeczytaj koniecznie: - wątek o tym, jak powinien leżeć dobry stanik duzy-biust.prv.pl/ - nasze FAQ, czyli odpowiedzi na najczęstsze pytania: tinyurl.com/3ecllt Nasze podpowiedzi są orientacyjne, zwłaszcza w kwestii doboru miseczki. Trzeba się nauczyć samemu, jak ocenić, czy stanik jest dobrze dobrany, bo niestety większość kobiet ma z tym kłopoty. Dlatego warto się zapoznać z w/w wątkami (i innymi też :)) Odpowiedz Link
metropolitanka3 Re: 80/100 metropolitanka3 30.07.08, 21:36 Wielkie dzieki za odpowiedz i za Wasza biusciasta iniciatywe :)!!! Pozdrowienia z trojmiasta :) Odpowiedz Link
jevva 79/97 29.07.08, 21:50 hej, mam już prawie 20 lat i odkąd pamiętam ten sam problem nie potrafię dobrze wybrać stanika, mam pod biustem 79 i w staniku 97 cm jaki jest mój rozmiar? i od jakiego biustonosza najlepiej zacząć? dzięki za odp:) Odpowiedz Link
maheda Re: 79/97 - jevva 30.07.08, 08:29 Witaj :) Przede wszystkim pamiętaj, że biust wciąż będzie zmieniał jeszcze rozmiar, mierz się co pół roku i sprawdzaj rozmiary. Bądź czujna ;) Przy Twoich rozmiarach zaczęłabym od kontynentalnego (polskiego, niemieckiego...) 75E/75F, skłaniając się raczej ku 75F. Jeśli natomiast stanik będzie miał rozciągliwy obwód, to lepiej mierz staniki w rozmiarze kont. około 70H. Z brytyjskich staników celuj w rozmiary albo 34DD/34E (bryt. 75DD/75E), albo w okolice 32F (70F). Na początek kup sobie jakiś stanik >> polecany jako pierwszy << ;) A na pewno celuj w taki, który nie będzie usztywniany, ale będzie na fiszbinach - w nich najłatwiej ustalić sobie prawidłowy rozmiar stanika. Odpowiedz Link
wybrednafranca 76/97 29.07.08, 22:07 Witam, powiedzmy, ze niedawno zostalam uswiadomiona dzieki Stanikomanii i zaczelam walke. : ) Do tej pory uporczywie wciskalam sie w 75D (zazwyczaj Wies-mann), co rzecz jasna przynosilo efekt w postaci pieknie wyrosnietych buł z kazdej strony tudziez stanika podjezdzajacego pod kark w wyniku maksymalnego podciagniecia ramiaczek. Na pierwszy ogien poszedl Gossard Superboost Satin 32F. Obwod zapinany na "najluzniejsza" haftke - OK, niestety miseczka ciut za mala (nieduze, ale ywrazne bulki). Zeby nie wtopic po raz kolejny, pytam, gdyz interesuja mnie konkretne pozycje, z czego 3 ostatnie polskie i 2 tylko do F: - Inferno - Portia (Curvy Kate) - Night Flower (Boccara) - Wiktoria Big (Mardo) - Finesse (Milena) Kalkulator doradza kolejno 32F/30g/34DD/70H. Jak bardzo sie nim sugerowac? Aha, czy jest w ogole sens w atakowaniu Konrada i Princess? Bardzo podobaja mi sie modele Cyganeria (K) i 579 (P), ale jesli najwyzsza miseczka to E, pewnie znow skonczylabym z bułsonami... Co mi wiec polecacie, drogie Panie? Odpowiedz Link
maheda Re: 76/97 - wybrednafranca 30.07.08, 08:00 Przede wszystkim - przepiękny nick :-), ale już przechodzę do meritum. Pierwszy poprawnie dobrany stanik - dobrze by było, gdyby był to jednak stanik miękki, a nie usztywniany, który jest przeznaczony raczej dla osób już doświadczonych oraz dla biustów, które są już na swoim miejscu. Zarówno wybrany przez Ciebie Gossard, jak i Inferno, to staniki właśnie push-up. Obydwa do tego mają mniejsze miseczki, "niż ustawa przewiduje", zaglądaj przed zakupem stanika do wątków producenckich, po to one są, żeby wiedzieć, czy przypadkiem nie trzeba kupić trochę innego rozmiaru niż zazwyczaj :) Z kontynentalnych staników (więc polskie) celuj w rozmiar 70H (większość polskich firm nie ma takich rozmiarów, ale Milena akurat może mieć - jeśli nie teraz, to w niedługiej przyszłości, pytaj zatem producenta), przy czym jeśli trafisz na stanik z wyjątkowo rozciągliwym obwodem, to może się okazać, że lepiej na Tobie może leżeć stanik w rozmiarze kontynentalnym 65J. Ze staników brytyjskich (Curvy Kate) celuj na początek w rozmiar 32F/32FF (bryt. 70F/70FF), albo i 30G (bryt. 65G). Jeśli obwody 75 zazwyczaj Ci "latają" dokoła żeber, to chyba jednak celowałabym w 65tki. Odpowiedz Link
wybrednafranca Re: 76/97 - wybrednafranca 30.07.08, 18:00 O, dziekuje. : ) Za komplement oraz szybka i rzeczowa odpowiedz. Wlasnie przeczesuje zasoby Melissy, pozdrawiam! Odpowiedz Link
maheda Re: 76/97 - wybrednafranca 30.07.08, 19:58 W Melissie pamiętaj, że miseczkę trzeba dobrać, odejmując obwód w biuście od ROZMIARU STANIKA POD BIUSTEM :) Czyli w Twoim wypadku okolice 70F-70G :) Odpowiedz Link
70dorota Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 30.07.08, 00:11 obwód pod biustem 68 w biuście 89 Udało mi się kupić stanik o obw.70 i taki pod biustem leży dość dobrze, miseczka max.D,ale najczęściej biust mi"wypada" górą lub dołem Odpowiedz Link
maheda Re: 68/89 - 70dorota 30.07.08, 08:39 Hej :) Właściwie żaden stanik w obwodzie 70 nie ma szans utrzymać Ci biustu. Powinnaś nosić albo staniki z obwodem 65, albo (co jest wg mnie bardziej prawdopodobne) z obwodem 60. Biust wypada dołem i górą wtedy, gdy obwód jest zdecydowanie za szeroki. Miseczka D w staniku 70 jest mniejsza od tej w staniku 75 i tak dalej. Porównaj w jakimś sklepie kiedyś staniki z jednego modelu, w rozmiarach np. 70D, 75D, 80D, 90D... sama zobaczysz różnicę. Ze swoimi 89 cm w biuście prawidłową kontynentalną miseczkę obliczyć jest dość łatwo: 89-65 (tak, tak - odejmujemy rozmiar stanika, a nie zmierzony obwód pod biustem) daje różnicę 24 cm, czyli miseczkę kontynentalną 65G. Polskie firmy zaczynają powoli szyć takie rozmiary, cierpliwości! :) Ze staników brytyjskich powinnaś celować w rozmiar około 30E/30F (65E/65F) - jesteś na granicy rozmiarów. Jeśli biust masz mało zniszczony, to lepsze będą pewnie staniki w brytyjskim rozmiarze 30F, ale jeśli biust masz mocno rozsmarowany pod pachy, to na początek może się okazać lepsze brytyjskie 30E. Ze staników o luźniejszych obwodach celuj w rozmiar około 28FF (bryt. 60FF) - to są Twoje okolice rozmiarowe. Przed decyzją o zakupie stanika przejrzyj nasze wątki producentów, w nich są opisy różnych modeli i informacje na temat rozciągliwości/ściśliwości różnych obwodów, wielkości miseczek i tak dalej. No i nie kupuj staników typu "push-up" ani skorupek, tylko celuj w staniki miękkie, na fiszbinach - w nich najlepiej widać, czy biust się ładnie układa, a do tego najładniej modelują nasze biusty. Odpowiedz Link
mayakow123 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 30.07.08, 01:59 Witam i prosze o rade. Obwod pod biustem 73, obwod piersi 85. Pozdrawiam i ciesze sie,ze tu trafilam. :-) Odpowiedz Link
maheda Re: 73/85 - mayakow123 30.07.08, 08:54 Z polskich staników o ścisłych obwodach (są takie! np. Gaia) powinny Ci pasować rozmiary w okolicach 70B lub 70C (jesteś na granicy rozmiarów, więc trudno powiedzieć na pewno, który będzie lepszy - trzeba mierzyć). Jeśli chciałabyś kupować brytyjczyki, to celuj w staniki o obwodzie raczej 30 (bryt. 65), chyba, że ścisnęłaś się naprawdę bardzo, bardzo mocno i miarę oparłaś o żebra - wtedy niektóre 70tki (32) mogą okazać się niezłe. W stanikach brytyjskich celuj w rozmiary około 65DD (30DD). Więcej dziewczyn o podobnych wymiarach do Twoich znajdziesz na naszym siostrzanym: >> LobbyMałobiuściastych << Na mniejszych biustach staniki układają się nieco inaczej, niż na dużych, stąd na tamtym forum możesz uzyskać więcej informacji dla siebie. Nie znaczy to oczywiście, że Cię w ten niewybredny sposób stąd wypraszam - bynajmniej :-) Jesteś tutaj mile widziana, jak każda kobieta :-) Odpowiedz Link
without_hope 82/102 JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 30.07.08, 08:17 w chwili obecnej noszę 80C ale wydaje mi się że miseczka jest za mała, obwód pod biustem to 82, w biuscie to 102, proszę również o podanie rozmiaru polskiego. z góry dziekuje za informacje. Pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 82/102 - without_hope 30.07.08, 09:03 Ja myślę, że w 80C jest za mała miseczka! Staniki w rozmiarze 80C przeznaczone są dla osób, których obwód w biuście, mierzony luźno, wynosi około 95 cm, natomiast obwód pod biustem, mierzony ciasno, wynosi jakieś 87 cm - jak sobie to spróbujesz wyobrazić, to przyznasz, że miseczka musi być dość płytka, prawda? Spróbuj celować w polskie rozmiary z okolic 75H (i nie daj sobie wcisnąć kitu w sklepie, że takich się nie produkuje, bo to nieprawda). Gaia na pewno ma takie rozmiary, a i inne firmy wchodzą z takimi rozmiarówkami. Staniki w tym rozmiarze są rónież z Feliny (z tym, że są drogie). Nie daj sobie też wmówić, że "Pani wcale nie ma takiego dużego biustu, wiem co mówię, od dwudziestu lat sprzedaję staniki" ;) Albo "pani nie może mieć obwodu 75, skoro ja taki noszę", mówione przez sprzedawczynię od Ciebie lżejszą na oko o 10 kg ;) Jeśli nie jesteś asertywna, naucz się z takich sklepów wychodzić bez słowa. Z polskich firm normalne rozmiarowo staniki szyje też np. Melissa, która ma własną rozmiarówkę ;-) I wg której rozmiarówki powinnaś celować w staniki o rozmiarze ok. 75F/75G. Co do brytyjczyków - w nich celuj na początek w 34F (75F), a potem się zastanów, czy ten rozmiar jest dobry czy nie, a także - ewentualnie - na jaki stanik musiałabyś go wymienić. Zacznij od staników nieusztywnianych, miękkich na fiszbinach - na nich najlepiej widać, czy stanik dobrze się układa, bo albo fiszbiny kłują, albo górą coś wyłazi, albo biust nagle ściągnięty jest w dół... Wszystko widać, jak na dłoni :) Nie nastawiaj się na to, że pierwszy stanik od razu będzie strzałem w dziesiątkę - chyba, że możesz wybrać się do któregoś ze sklepów stacjonarnych w Polsce, sprzedających takie staniki, w których to sklepach jest fachowa obsługa. Tu uwaga - nie w każdym sklepie z brytyjczykami jest fachowa obsługa!!! W Warszawie, Krakowie czy Zielonej Górze nie będziesz miała z tym kłopotu :-) Odpowiedz Link
skyfullofstars 74/96 - rozmiar w Melissie 30.07.08, 10:13 Witam slicznie:) Przyszedl czas, abym wyszla z ukrycia (przyznaje sie, ze od dluzszego czasu dzielnie sledze losy poszczegolnych watkow:)) Moze nie jest u mnie najgorzej, bo od dluzszego czasu nosze juz w miare dobry rozmiar Fantasie-30G (obserwuje minimalne zmiany migracyjne - miseczka przydalaby sie ciut wieksza), jakkolwiek chcialabym bardzo rozszerzyc zasobnosc swojej bieliznianej szuflady..konkretnie o jakas mila Melisse. Z tego co wyczytalam, roznie bywa z jej rozmiarowka..i stad moja prosba. Prosze pomozcie mi jakos dookreslic rozmiar w Melissie. Z ostatnich pomiarow wynika, ze pod biustem mam 74 cm, natomast w biuscie 96, z mala tendencja zwyzkowa w drugim wymiarze;) Bede wdzieczna za wszelkie wskazowki:)) Pozdrawiam. Odpowiedz Link
maheda Re: 74/96 - skyfullofstars - rozmiar w Melissie 30.07.08, 10:26 Mam dla Ciebie informację - jesteś na granicy rozmiarów Melissowych ;) Wg mnie jednak musiałabyś chyba mierzyć 70G - większość Meliss ma dość ciasne obwody, więc może wystarczyłoby? A jeśli nie, to pewnie okolice rozmiaru 65H... Nikt Ci nie udzieli pewnej odpowiedzi, niestety, wszystko musiałabyś zmierzyć nabiustnie. Odpowiedz Link