02.09.15, 09:33
Zgodnie chyba z modą, a także moim obuwniczym ideałem z czasów wczesnej młodości, a te ideały zostają na zawsze, chciałabym czarne oxfordy. Kiedyś trzydziurkowe martensy (glany.pl/dr-martens-1461-metallic-purple.html ) spełniały u mnie tę rolę, teraz na cierpienie już się nie piszę. Chciałabym coś takiego, tylko miękkie i nieco bardziej subtelne, nieco - podkreślam - lubię męskość w tych butach. No i znaleźć nie mogę.

Ryłko ma oxfordy, ale z ostrymi czubkami, Wojas ma, ale znów czubate i w dodatku na wysokiej platformie. Lasocki ma, ale całkiem plaskate, w dodatku trochę nie wierzę w ich trwałość, żeby zbadać Vagabond, muszę jechać do Warszawy, zawsze sprawdzające się Fly London nie ma takich butów. No i nie wiem... da mi się pomóc?

Takie byłyby dobre, gdyby nie były białe i lakierowane: www.eobuwie.com.pl/oxfordy-simen-6996-l-biala-perla.html

Takie, gdyby nie miały białej podeszwy: www.eobuwie.com.pl/polbuty-tamaris-1-23208-24-navy-805.html

Takie, ale błysk odpada: www.eobuwie.com.pl/oxfordy-sioux-vedia-57731-pacific.html
Obserwuj wątek
    • anna-pia Re: Oxfordy 02.09.15, 17:49
      Te pewnie są zbyt ozdobne?
      www.eobuwie.com.pl/oxfordy-tamaris-1-23215-25-black-001.html
      • teresa104 Re: Oxfordy 02.09.15, 22:29
        Chyba trochę tak, za dużo dobrego.
    • maggianna Re: Oxfordy 02.09.15, 20:53
      Przymierzalam ten model w sklepie, na zywo wyglądają lepiej, tylko podeszwa gładka:
      www.eobuwie.com.pl/polbuty-clarks-glick-darby-261105994-navy-nubuc.html
      • teresa104 Re: Oxfordy 02.09.15, 22:32
        One szerokie są te clarksy?
        • maggianna Re: Oxfordy 03.09.15, 08:06
          Jak na Clarksa to szerokość normalna w stronę wąskiej (D) - dla mnie mogłyby byc ciut szersze, zwłaszcza z przodu ale ja mam szeroka stopę.
          • kasica_k Re: Oxfordy 04.09.15, 21:16
            Świetne buty! Fatalnie, że wąskie.
      • anne_stesia Re: Oxfordy 03.09.15, 16:01
        Omg, te Clarksy, tylko wersja czarna, będą moje! Cudowne są.
        • maggianna Re: Oxfordy 03.09.15, 17:22
          Jak je zobaczyłam w sklepie to uznałam ze bedą moim osobistym hitem sezonu, były nawet przecenione o 30% ale w moim rozmiarze mieli tylko złote.... A potem zapomnialam po nie pojechac.
          Lobbystki jak zwykle wywołują potrzeby zakupowe :-)
          • kasica_k Re: Oxfordy 04.09.15, 21:49
            Ech, te potrzeby zakupowe... Nagle zapragnęłam czarnych lakierek
            pl.salonobuwniczy.pl/7353,,p,hamble_oak_e.html
            Do kiecek mogą ciekawie wyglądać.
            • maggianna Re: Oxfordy 04.09.15, 23:22
              Uwielbiam ten model (mam wersje czarna ale nie lakierki) wlasnie wykańczam 2 parę, mam nadzieje ze w jesiennej kolekcji tez beda bo przydałoby sie zrobic zapas. One sa dosc ciepłe i bardzo wygodne - noszę je pozna jesienią i wczesna wiosna.
          • anne_stesia Re: Oxfordy 06.09.15, 15:11
            Dziś -30% w eobuwie i innych z Joya
      • kasica_k Re: Oxfordy 04.09.15, 21:30
        A może takie?

pl.salonobuwniczy.pl/8259,,p,valentine_chic.html
        Niestety ten sklep wysyła w ciągu 2 tygodni, a raz czekałam miesiąc, ale może da się je znaleźć gdzie indziej od ręki. Clarks ma masę butów tego typu, różne modele - ja mam letnie różowe z dziurkami i są bardzo fajne i wygodne.
    • beniutka_bo Re: Oxfordy 03.09.15, 11:48
      Są jeszcze Hispanitasy.
      Ja mam zamszowo- licowe wiśniowe i je b. lubię. Są z poprzedniej kolekcji i nie mogę znaleźć w necie fotki ;/
      www.mikos.com.pl/p/69/6197/polbuty-hispanitas--obuwie-damskie.html tylko wiśnia

Podobne do tych:
      www.mikos.com.pl/p/69/7001/polbuty-hispanitas-oxford-hi26508-obuwie-damskie.html
      A takie?
      www.eobuwie.com.pl/polbuty-esperansa-1282-czarny.html
      I szukam jeszcze jednych, na obcasie smuklejszym, coś w tm stylu:
      www.mikos.com.pl/p/69/6711/polbuty-hispanitas-obuwie-damskie.html ale nie takie wysokie i nie takie drogie :D
      • teresa104 Re: Oxfordy 03.09.15, 16:53
        Szukam chyba trochę czegoś innego, rozumiesz, raczej chodzi o męski but dla kobiety.
    • maggianna Re: Oxfordy 03.09.15, 13:36
      aligoo.pl/kategoria/polbuty/polbuty-tamaris-23215-25-001-black - moze pojsc tym tropem - moze Tamaris ma tez gladkie buty w tym stylu? Gdyby nie laczenia materialow to gladkie w tym stylu bym nawet i kupila, sa bardziej garniturowe.
      • teresa104 Re: Oxfordy 03.09.15, 16:55
        Noski jeszcze by obleciały, ale na czym polegają te błyszczące kropki?
        Tamaris jeszcze ma takie: aligoo.pl/kategoria/polbuty/polbuty-tamatis-23311-25-001-black
        • maggianna Re: Oxfordy 03.09.15, 17:20
          Z biała podeszwa zrobili gładkie a czarne musieli "przyozdobić" bo czarna podeszwa jest nudna? Niby tyle butów w sklepach ale ciezko cos znaleźć.
    • genepi Re: Oxfordy 06.09.15, 20:13
      Nie wiem czy to też oxfordy ale może Nord:
      nord-shoes.com/polbuty_damskie_1659,494.html
      • teresa104 Re: Oxfordy 06.09.15, 22:40
        Czekam na razie na vagabondy, najwyżej odeślę za darmo, dzisiejsza pogoda upiornie mnie przygnębiła i mam nadzieję, że nowe buty mnie pocieszą (oraz pomogą mi adaptować się do obecnych temperatur).
    • teresa104 Fajne 08.09.15, 18:32
      Lekkie, dość wąskie (oczywiście za szerokie na mnie, ale i tak dość wąskie), myślę, że jak się nieco wyrobią i postarzeją będą jeszcze lepsze. Ale nigdzie nie uwierają. Nosek nieco wydłuża stopę, nie jest to więc model dla dziewczyn z kompleksem za dużej stopy, jak go nie posiadam. Mam męskie buty na damską stopę. Takie chciałam.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/ta/jb/fdu3/aiB0Ba8zxljYUNGylB.jpg
      • tfu.tfu Re: Fajne 08.09.15, 20:07
        nu, fajne, fajne... ale wącik wygaśnie, a śledziłam z wypiekami... nudno v Internetach, to wiesz, może byś chciała poszukać jeszcze czegoś? :D
        • teresa104 Szukam rajstop kryjących 10.09.15, 06:57
          Mówisz - masz;)

Szukam rajstop ciepłych, tak ciepłych jak te z rzekomym polarem w środku, ale nierobiących z nóg serdli. Do tego chciałabym, żeby były wąskie w kostkach, o co trudno w dzisiejszych rajtkach.
          • maggianna Re: Szukam rajstop kryjących 10.09.15, 12:03
            www.marksandspencer.com/100-denier-heatgen-opaque-tights-1-pair-pack/p/p22188523
            Mam tego typu - wyglądają dobrze, na tegoroczna zimę były wystarczające, w pracy było mi w nich za ciepło (a mi zazwyczaj za zimno a nie za ciepło).
            Czy w kostkach sa wąskie - trudno powiedzieć - nogi mam grube ale kostki stosunkowo szczupłe i w rozmiarze XL łydka mi sie mieści a w kostce nic mi sie nie roluje ani nie wisi.
          • tfu.tfu Re: Szukam rajstop kryjących 10.09.15, 20:07
            no i sama widzisz, :P nie da się żyć w napięciu czytelniczym... byś wymyśliła coś bardziej teges... na milion postów :D
            • teresa104 Re: Szukam rajstop kryjących 11.09.15, 11:00
              Dobra, dobra, jeszcze nie wiem, czy te rajtki są takie, jak bym chciała.
          • mniickhiateal Re: Szukam rajstop kryjących 12.09.15, 11:05
            Ja też polecę M&S, ale podbiję model pod kątem ciepłoty, bo te są z merino:
            www.marksandspencer.com/100-denier-merino-wool-opaque-bodyshaper-tights-1-pair-pack/p/p22083964
            Leżą jak normalne syntetyczne rajtuzy i nie robią mi serdli. Mam jednakowoż zupełnie przeciętnie szczupłe kostki, nie super chudziuchne.
      • anne_stesia Re: Fajne 08.09.15, 21:12
        Które to Vagabondy? Pokazałabyś je też z boku. Czaiłam się na te Clarksy, ale mnie sklep w maliny wpuścił i jednak ich nie mają, więc szukam dalej. Tylko moim warunkiem jest to, żeby nie miały obcasa wykształconego tylko podeszwę w jednym kawałku, a mało takich :(
      • maggianna Re: Fajne 08.09.15, 22:48
        Bardzo fajne - podziel sie linkiem? Czesc Vagabondow jest dla mnie za ciasna ale sa w Wawie w Zlotasach wiec można przymierzyć.
        Clarksy sa bardziej męsko-nieformalne (do mnie dzis doszły czarne, dzięki info od anne_stesi kupiłam 30% taniej!) a te pasowałyby mi tez do spódnic i garniturów, mam podobne Clarksy (tyle ze czubek jest lakierowany) ale nosze juz 3 sezon i przydałaby sie im wymiana.
      • teresa104 Model, zdjęcia 10.09.15, 06:52
        www.eobuwie.com.pl/oxfordy-vagabond-code-vagab-4002-301-20-black.html
        Czyli mają obcas, całkowita męska klasyka. Myślałam o jakimś wzorze bardziej agresywnym, z masywną podeszwą, ekstrawaganckim, ale nie znalazłam (choć firma V parę takich ma i lepiej, żebym teraz nie oglądała ich strony;), klasyka zawsze się obroni, niech będzie.

Moim zdaniem do spódnic pasują świetnie, do garniturów wiadomo. Nie są masywne. Mierzyłam z kryjącymi rajstopami i dzianinowymi wełnianymi sukienkami i jest dobrze.
        O ciasności się nie wypowiem, trzeba przymierzać, nosek chyba wiele nie wybaczy, to sznurowanie też specjalnie dużo nie reguluje.

• mniickhiateal Re: Model, zdjęcia 12.09.15, 11:07
          Kurczę, teraz dziko pożądam. A ledwo co sobie kupiłam Martensy w rzucie mid-life crisis i przysięgłam, że nie będę się wygłupiać z kolejnymi półbutami..
          • zenobia44 Re: Model, zdjęcia 13.09.15, 15:26
            >A ledwo co sobie kupiłam Martensy w rzucie mid-life crisis
            Jestem o krok od kupienia Martensów z tego samego powodu. Moje wszystkie pary w młodości mnie tak obtarły, że jest to jedyny kontrargument za kupieniem butów w których tak naprawdę nie wiem gdzie bym chodziła a do tego trzeba upierdliwie wiązać (jestem obecnie rozleniwiona przez boczne zamki w botkach i kozakach). Mają same wady, a i tak ich pożądam, mid-life crisis jak nic :D
            • mniickhiateal Re: Model, zdjęcia 13.09.15, 17:57
              Ja kupiłam w wiosennej przecenie półbuty ze stalowym czubkiem i bez widocznej nici (racjonalizując gorliwie, że to zakup konieczny, bo niby ładne Ryłki po sezonie-dwóch są kompletnie zniszczone), coby subwersję dress codową uprawiać. Nie nanosiłam się jeszcze, ale już przy mierzeniu przeczuwam masakrę z rozchodzeniem, są ciężkie jak cholera i ocierające - ale jakie śliczne :D
    • indigo-rose Re: Oxfordy 02.05.17, 22:07
      Trochę luźne powiązanie, ale nie chce mi się nowych wątków tworzyć, więc odgrzeję kotleta :)
      Szukam brogsów (czyli takich ozdobniejszych oxfordów) na obcasie. Najlepiej na średnim. Posiadam jedne na wysokim i ciężko mi w nich długo chodzić. Złośliwie wszędzie są płaskie albo szpile do nieba. Mogłyby być takie: allani.pl/zdjecie/czarne-brogsy-na-obcasie-annie/2863956
      I teraz dodatkowy haczyk: brązowe. Albo beżowe. Albo brązowo-beżowe. Dodatkowe punkty bonusowe za cenę poniżej 200 zł.
      Da się?
      • genepi Re: Oxfordy 03.05.17, 10:48
        Te pewnie mają za mały obcas: lan-kars.com/pl/sklep/d454-107-p/
        Znalazłam jeszcze takie:
        www.eobuwie.com.pl/polbuty-ann-mex-7959-11top-szary.html
        I takie www.eobuwie.com.pl/polbuty-maciejka-02861-04-00-5-bez.html

Na Smolnej 40 w Warszawie pani prowadzi od wielu lat sklep z butami angielskimi, nie ma strony. I tam na sto procent znajdziesz tego typu obuwie guwernantki.

A w ogóle nie wiedziałam że jest takie słowo "brogsy". Całe życie się człowiek uczy...
        • indigo-rose Re: Oxfordy 04.05.17, 11:22
          Ja też nie wiedziałam, zanim nie zaczęłam drążyć tematu. Dla mnie w ogóle do niedawna buty dzieliły się na: sandały, kalosze, trampki, szpilki, glany/martensy i BUTY (czyli wszystko co nie pasuje do pozostałych, np. "buty na średnim słupku z okrągłym noskiem i paskiem na górze"). Ostatnio szukam intensywnie przez internet, to i odkrywam wewnętrzne podziały kategorii BUTY.
          Ann Mex nie mają wersji w brązach, a te pierwsze rzeczywiście za niskie. Nad Maciejką się zastanawiam, nie do końca w moim guście, ale jak nic innego nie będzie... Warszawa niestety za daleko dla mnie, żeby pojechać tylko po buty, ale dziękuję :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka