drzazga1 Pomocy - miska brytyjska a miska Melissy 01.08.08, 23:49 Pilnie potrzebuje pomocy kogos kto ma porownanie Panache z Melissa. Otoz moja mama po obejrzeniu ostatnich zdobyczy swej wybujalej corki stwierdzila, ze ona tez chce taki fajny stanik ! <fanfary> Zalezy mi zeby kupic stanik w Melissie, natomiast nie mam pojecia jaki rozmiar, bo Melisse kupowalam daawno temu, a moj rozmiar rozni sie zdecydowanie od mamy. Pod biustem ma 93 cm - mysle, ze 85 na poczatek bedzie dobre, bo nie chce jej straszyc 80:) Miska - i tu problem, bo powinna byc takiej wielkosci jak w moim Panache Harmony rozmiar 70H. Melissa 85F czy 85G? Odpowiedz Link
dariaaa1 Re: 02.08.08, 19:00 Witam serdecznie, Puki co jestem świeżak,kompletnie zszokowana rozmiarami,które tutaj podajecie( nawet o takowych nie słyszałam..) i zafascynowana możliwością posiadania biustonosza,który nie gniecie,nie deformuje biustu etc. Moje wymiary: 80/103 Do tej pory nosiłam biustonosze w rozmiarze 80 DD ale często coś nie grało- albo obwód był za duży albo miseczka za mała. Odpowiedz Link
drzazga1 Re: 80/103 03.08.08, 16:20 Ja pod biustem mam 80 cm scislo mierzone (n wydechu) i ostatnio przesiadlam sie na staniki 70 pod biustem, bo 75 bylo za luzne juz. Jesli Cie to szokuje to pomysl: miarka krawiecka jest nieelastyczna, a biustonosz tak (jeden model bardziej inny mniej), a po mierzac stanik powinnac go moc ciasno zapiac na najluzniejsza haftke (bo stanik rozciagnie sie nieco w trakcie noszenia). W biuscie obwod nalezy mierzy luzno, nie sciskajac piersi, niestety jest dosc zmierzyc sie prawidlowo jesli biut dlugo byl rozgniatany zlymi stanikami, badz lekko opada, najbardziej prawidlowy jest pomiar w dobrze dobranym staniku. Mysle, ze powinnas sprobowac przymierzyc na poczatek 75G, licz sie jednak z tym, ze biust bedzie Ci migrowal i za jakis czas bedziesz musiala znow zweryfikowac rozmiar. Odpowiedz Link
chrumka_marchewka 83/107 02.08.08, 21:29 Witam, Obecnie noszę stanik Business shaper W Triumph'a o rozmiarze 75E. Jest dobrze dopasowany w obwodzie, jednak odnoszę wrażenie że miseczka mogłaby być większa. Jeśli chodzi o zupełnie niedopasowane to mogę podać rozmiar 80D . Potrzebuję biustonosza, który nadawałby się do sukienki o głęboko wciętym dekolcie, z możliwością przepięcia ramiączek na szyję. Myślę, że najlepszym byłby Panache Inferno. Jaki rozmiar sugerujecie? Odpowiedz Link
kasica_k Re: 83/107 chrumka_marchewka 02.08.08, 23:01 Wymiary sugerują, że powinno Ci pasować brytyjskie 34(75)G :) To trochę zaskakujące, że mieścisz się w Triumphowe E - możliwe, że w tej sytuacji już FF Ci wystarczy (centymetry to nie wszystko). Z czasem bardzo możliwe, że zasmakujesz w 70tkach (32), wtedy trzeba odpowiednio zwiększyć miseczkę (do GG lub H, jeśli założymy, że 34FF lub G się sprawdzi). W kontynentalnej rozmiarówce rozmiarem zbliżonym do 34(75)G jest 75J. Co do modelu stanika zaś - tu już będzie nieco trudniej. Inferno jest kapryśnym stanikiem i niełatwo go dopasować, wiele osób go chwali, wielu nie pasuje zupełnie. Dużo zależy od kroju sukienki - Inferno ma niski mostek, ale wysokie miseczki w kierunku ramiączek i z niektórych ubrań może w związku z tym wystawać. Drugim modelem z przepinanymi ramiączkami jest Gossard Superboost, na który też wiele osób narzeka - przede wszystkim lubi spłaszczać biust, ale są też osoby zadowolone. Bez eksperymentów się nie obejdzie. Coś o Inferno i pokrewnych tematach: stanikomania.blox.pl/2008/05/Zstap-do-Inferno-czyli-czeluscie-dekoltow.html Odpowiedz Link
chrumka_marchewka Re: 83/107 chrumka_marchewka 04.08.08, 11:57 Nie w każde Triumphowe E się mieszczę. W grę nie wchodzą żadne sztywne miseczki. Czasem miękkie, ale to też zależy od modelu (tak jak w tym przypadku). Ale zostawmy Triumpha. Jeśli chodzi o sam krój sukienki to wygląda on mniej więcej tak: kobieta.gazeta.pl/aliasy/mod/super_zoom.jsp?xx=3134480&dx=66846 Kobieta, która szyje mi tą sukienkę twierdzi że jest możliwość by wszyć stanik tak, że nie będzie nigdzie "wystawał". Chyba nie pozostaje mi nic innego jak jej zaufać w tej kwestii. No to trzeba eksperymentować. Pewnie miałabym nieco mniejszy problem gdybym nie była w ciąży a co za tym idzie nie zwiększyłyby mi się piersi :) W każdym razie dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :) Odpowiedz Link
airia 69/95-96 02.08.08, 21:30 Witam :) Moje wymiary wynoszą 69cm pod biustem i 95-96cm w biuście. Bardzo bym prosiła o pomoc w dobraniu prawidłowego rozmiaru. Obecnie noszę 70E, które jest już ciut za luźne w obwodzie a miska bułkuje. Dodam, że na żebrach posiadam tylko skórę więc raczej jestem mało ściśliwa :) Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :) Odpowiedz Link
bathilda Re: 69/96 - airia 03.08.08, 19:36 W bardzo ciasnych stanikach spróbuj 65(30)G. W luźnych raczej 60(28)H. Oba rozmiary brytyjskie tj. brytyjskich producentów. Tutaj popatrz dlaczego warto mieć dopasowany stanik:) stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html Odpowiedz Link
gaga-55 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 02.08.08, 22:37 82/107 jaki powinnam nosić rozmiar stanika i jakiej firmy.Staram się kupować staniki w V. Fasony bardziej "zabudowane" są tak uszyte że bardzo mnie uwierają.Brzeg miseczki i ramiączko przeważnie trafiają na wstawiony rozrusznik co bardzo boli. Odpowiedz Link
bathilda 82/107 - gaga-55 03.08.08, 19:35 A jaki rozmiar nosisz i jak leży? Bo bez tego to małe wróżenie z fusów będzie :) Myślę że na początek spróbuj może 75(34)G - to rozmiar brytyjski, brytyjskich producentów. Listę producentów znajdziesz tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 Co do dekoltów w "V" to staniki nisko zabudowane na mostku nazywają się "plunge". Tutaj przykłady staników w 34G, w wersji plunge: www.bravissimo.com/products/lingerie/plunge-bras?back=34&cup=g A tutaj czemu warto mieć stanik w dobrym rozmiarze: stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html P.S. Jeśli pod biustem nie mierzyłaś się bardzo ciasno (wiele nas na początku waga się przed mocnym zaciśnięciem miarki) to wygodniej Ci może być w 70(32)H. Tyle, że w tym rozmiarze wybór staników plunge jest niestety mniejszy. Odpowiedz Link
gaga-55 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 08.08.08, 00:38 Staniku jakie udawało mi się kupić były zawsze za małe. Wg polskich producentów było to 80/E. W rozmiarze 80/G-H udawało mi się zmieścić biust w miseczce ale jak pisałam wcześniej Były to fasony bardziej zabudowane i zaraz po zapięciu je zdejmowałam. Wymiary jakie teraz podaję są po schudnięciu 10 kg. Odpowiedz Link
penellopa 76/93 03.08.08, 12:20 W Melissie kupiłam 70E - pasuje świetnie. Jaki to rozmiar wg angielskiej rozmiarówki? Odpowiedz Link
lite-raki Re:jaki mam nosic rozmiar stanika? 78 /90 03.08.08, 12:38 Witam mam 40 lat ,kiedyś miałam mniejszy biust,zawsze dopasowany kupowałam za małe staniki ,teraz noszę 70 e i też mi piersi wychodzą z miseczki,dawniej kupowałam miseczki B.Już nie mam siły.Pomóżcie.Dodam że jestem szczupłą osobą.Napiszcie prosze tez o strojach kąpielowych,tego to już w ogóle nie mogę dobrac,zawsze mi wszystko wychodzi jak sie ruszam.Pozdrawiam Odpowiedz Link
bathilda 78 /90 - lite-raki 03.08.08, 19:29 Czy to 78 pod biustem to mierzone tak ciasno, że aż miarka trzeszczała? A w tym 70E zapięcie leży w linii ze stanikiem i nie unosi się na łopatki? Tabelkowo wychodzi, że 70E (zakładam polskich producentów albo Triumpha). Powinno leżeć dobrze. Jednak jeśli piersi Ci wychodzą to potrzebujesz większej miseczki. W dodatku jeśli na choć jedno pytanie w poprzednim akapicie odpowiedziałaś przecząco to pewnie przyda się i mniejszy obwód. Słowem spróbuj 70F (poslkie) lub 70E (brytyjskie) lub jeśli nie mierzyłaś się bardzo ciasno pod biustem to 65FF (brytyjskie). Dlaczego warto mieć dobry stanik przekonasz się patrząc tutaj: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html O kostiumach kąpielowych poczytasz tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=80765895 A przykłady kostiumów w 65FF znajdziesz tutaj - do wyboru do koloru: www.bravissimo.com/products/swimwear?back=30&cup=ff Miłych zakupów :) Odpowiedz Link
lite-raki Re: 78 /90 - lite-raki 04.08.08, 00:01 Mierzyłam pod biustem na wydechu i lużno tak jak radzicie:)a w tym 70 E troszke sie podnosi do góry na plecach ,ale nie widziałam w sklepach stanika 65 pod biustem.Dziękuje Odpowiedz Link
lite-raki Re: 78 /90 - lite-raki 04.08.08, 00:11 Dzięki za odpowiedż i sory za niecierpliwośc,mam pytanie czy na tej stronce ze strojami kąpielowymi można coś kupic? Odpowiedz Link
bathilda Re: 76/93 - penellopa 03.08.08, 19:30 W mniej rozciągliwych modelach spróbuj 70E (o ile pamiętam Melissy są dość ciasne). W bardziej rozciągliwych 65FF. Odpowiedz Link
justyna-8 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 03.08.08, 13:07 Moje obwody to: 83 i 106 cm. Piersi mam w kształcie łezki, ostatnio nosiłam stanik 75F. Odpowiedz Link
lite-raki Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 78-90 03.08.08, 14:56 Witam mam 40 lat ,kiedyś miałam mniejszy biust,zawsze dopasowany kupowałam za małe staniki ,teraz noszę 70 e i też mi piersi wychodzą z miseczki,dawniej kupowałam miseczki B.Już nie mam siły.Pomóżcie.Dodam że jestem szczupłą osobą.Napiszcie prosze tez o strojach kąpielowych,tego to już w ogóle nie mogę dobrac,zawsze mi wszystko wychodzi jak sie ruszam.Pozdrawiam Odpowiedz Link
bathilda 83/106 - justyna-8 03.08.08, 19:23 A to 83 to mierzone tak ciasno, że aż miarka trzeszczała? No i czy w tym 75F obwód był w linii ze stanikiem (a nie podjeżdżał na łopatki). Jeśli odpowiedź na oba pytania była twierdząca to spróbuj 75(34) G, ale uwaga - brytyjskie! Jeśli choć na jedno pytanie odpowiedź brzmiała "nie" to spróbuj 70(32)H. A tutaj popatrz czemu warto :) stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html Odpowiedz Link
justyna-8 Re: 83/106 - justyna-8 03.08.08, 20:22 Dziękuję za odpowiedź mimo niedzielnego wieczoru :) Ratujecie nam nieświadomym życie i biusty. Odpowiedz Link
baby771 Re: 74/92 JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 03.08.08, 15:08 Obecnie nosze rozmiar 75D, jednak stanik podchodzi mi do góry. równiez prawa pierś wylewa mi w okolicach pachy.równiez ramiączka mocno wciskają mi sie w ramiona, co pod koniec dnia jest bardzo męczące. zazwyczaj nosze staniki z fiszbinami, pół sztywne, pełne miseczki. chciałabym dobrac odpowieni rozmiar stanika oraz miseczki jak równiez uniknąc czerwonych wgnieceń na ramionach. pomóżcie! Dziękuje i Pozdrawiam Odpowiedz Link
lite-raki Re: 74/92 JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 03.08.08, 15:18 Może powinnaś miec 70 /E ? Odpowiedz Link
myszka.xww Re: Forum w niedziele nie działa????? 03.08.08, 15:41 Przeczytaj, prosze, z uwaga pierwszy post w tym watku. Specjalistki nie sa tu zatrudnione, dzialaja w tzw. wolontariacie w czasie wolnym. Widac chwilowo ich na forum nie ma. Cierpliwie poczekaj, na pewno ktos odpowie :) Odpowiedz Link
bathilda Re: Forum w niedziele nie działa????? 03.08.08, 19:18 Jakby Ci to grzecznie powiedzieć. Strasznie fajnie że do nas wpadłaś. Ale tak jak Ty, mamy rodziny, które chcemy zobaczyć w weekend i wbrew pozorom nie siedzimy przed kompem jak na szpilkach czekając z drżeniem serca czy przypadkiem ktoś nas o coś nie zapyta. Odpowiem Ci za chwilkę przy Twoim pierwszym poście. Odpowiedz Link
bathilda Re: 74/92 - baby771 03.08.08, 19:21 75 to zdecydowanie za luźny obwód. Nic nie podtrzymuje i cały ciężar niemałego biustu wisi na ramiączkach. Jeśli te 74 pod biustem to mierzone tak ciasno, ze aż miarka trzeszczała to spróbuj na początek brytyjskie 70(32)DD albo polskie 70F. Jeśli miarka nie trzeszczała to od razu zmierz brytyjskie 65F. Powinno być dużo lepiej, np. tak: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html Odpowiedz Link
transcendence 67/95 03.08.08, 19:07 wita się początkująca biuściastoświadoma;) proszę o radę bo już się pogubiłam... mam 67 na ok 93-95 według tabel potrzebuję 28gg lub h ( mam spore bułeczki pod pachami) koniecznie wąskofiszbinowca nie miałam nigdy stanika w kórym się dobrze czułam, miałam okazje mierzyć inferno 60g (obwód super, miseczka nieee) i rio 60 gg ( rozmiar w zasadzie dobry, ale stanik nie unosił mi piersi, nie formował za bardzo, właściwie to robił mi naleśniki, które po obu stronach baardzo wystawały poza kontur ciała-okropność) moim marzeniem jest stanik w moim rozmiarze, wąskofiszbinowy, w miarę niepancerny, z ramiączkami a nie ramiąchami, najlepiej uszywniany, kóry kieruje piersi zdecydowanie do przodu a nie na boki! ( jestem szczupła i jesli piersi nie są pozbierane do przodu, to wygląda bardzo żle bo szerokośc na wysokości piersi jest dużo większa niż na wysokości bioder...dlatego mięciutkie odpadają), fiszbina musi być w miarę wąska, bo jak próbowałam kupić coś o większym obwodzie i dobrej misce, fiszbiny w połowie były na plecach fason w którym najlepiej się czułam i był najlepszy dla mojej figury: www.sklep.samanta.pl/sklep.php?id_kat=65 modele blanka i ambrozja bardzo proszę o propozycje bielizny, która może być odpowiednia z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam was biustouświadamiaczki;) Odpowiedz Link
bathilda Re: 67/95 - transcendence 03.08.08, 19:17 Witaj. Ogólnie preferujemy staniki miękkie, bo w nich biust ma naturalny kształt. Zwłaszcza na początku pozwalają one biustowi zmęczonemu złymi rozmiarami wrócić do dobrej kondycji. Usztywniane staniki oczywiście nie są złe same w sobie, choć w Twoim rozmiarze jest ich niewiele. Tabelkowo powinnaś mieć rozmiar 60(28) GG albo H - jesteś między miseczkami. Rio to wielkomiseczkowiec, więc to dość naturalne, że 60GG było ok. Jeśli chodzi o fason, który zbiera piersi do środka, to wiele miękkich staników radzi sobie z tym dobrze, u mnie super jest z Freyą Pollyanną. Co prawda szyją ją tylko do 60G, ale jej siostra (ten sam krój tylko inna kolorystyka), Matilda, jest w 60GG. Odpowiedz Link
transcendence Re: 67/95 - transcendence 04.08.08, 00:14 bathildo dziękuję serdecznie za odpowiedź;* hmm własnie w tym problem, że naturalny kształt moich piersi pozostaiwa wiele do zyczenia i dlatego oczekuję od stanika aby nadał im fajniejszy kształt...taki bardziej do wyjścia do ludzi... freya na stronie ma ten fason tylko w jednym kolorze-czy będą też dostępne inne kolory? aha i to chyba nowy model, kolekcja jesień zima, znajdzie się może jeszcze coś starszego, dostępnego na all lub na brastop? bedę bardzo wdzięczna za wszelkie propozycje;) Odpowiedz Link
madzioreck 81/116 03.08.08, 19:41 Niby mam już jeden biustonosz, ale głupieję, kiedy patrzę na inne. Mam Arabellę 32HH, ale wiem że ona jest chyba jakaś nietypowa, bardzo rozciągliwa i zastanawiam, się, jaki mam "regularny" rozmiar. Arabelka jest już ciut za duża w obwodzie i ciut za mała w miseczkach... Odpowiedz Link
bathilda Re: 81/116 - madzioreck 03.08.08, 19:48 Jak już wiesz stanikologia jest sztuką a nie nauką. Więc niestety trzeba mierzyć i tyle. Ja mam Arabellę 30G, która jeździ mi po plecach i jest dobra w misce oraz Tango Classic Plunge 30GG które jest za małe w misce i chce mnie przepiłować. Arabella to wielkomiseczkowiec, więc jeśli 32HH bułkuje to myślę, że standardowo dobre powinno być 32JJ (tabelka sugeruje nawet 32K, ale myślę że to mogłoby być już za dużo). Obwód 70/32 pewnie będzie dobry w bardziej typowych (tj. mniej rozciągliwych) stanikach. Odpowiedz Link
ja-magrat 74/94 - moja mama 03.08.08, 20:09 Dziś wreszcie dała się zmierzyć po tym jak przyznała z oporem, że odkąd zaczęłam nosić jedynie słuszny rozmiar, lepiej wyglądam. Przy wymiarach 74/94 nosi standardowe 75B. Już nawet nie krzyczy, że chcę ją upchnąć w 65, ale nie życzy sobie żadnych fiszbin. Jaki wg Was biustonosz byłby dla niej dobry? Bo ja się w bezfiszbinowcach zupełnie nie orientuję. I jaki byłby odpowiedni na takie "uszy spaniela"? Poratujcie mnie poradą, bo jeszcze mi się rozmyśli. Odpowiedz Link
bathilda Re: 74/94 - moja mama 03.08.08, 20:17 Bez fiszbinowce to masakra. Wiem bo próbuję kupić przyzwoity dla siebie od roku i na razie bez skutku. Może metoda małych kroków. Najpierw fiszbinowe 70E (brytyjskie). A jak się przekona to dopiero 65FF. Ale licz się z tym, że jak jej się będzie wpijać w mostek to trzeba będzie odsyłać i szukać innego modelu. Odpowiedz Link
ja-magrat Re: 74/94 - moja mama 03.08.08, 20:50 a możesz rzucić jakiś model? na razie kategoryczne NIE FISZBINOM. niech się przyzwyczai najpierw do obwodu, a później może jakieś druty. Odpowiedz Link
kasica_k PRZENOSIMY SIĘ do NOWEGO WĄTKU 03.08.08, 21:04 Ten już przekroczył 500 postów i za chwilę zacznie sprawiać problemy. Prosimy już nie zadawać pytań w tym wątku. Link do nowego wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=82956100 Odpowiedz Link
kadzasz Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 03.08.08, 22:51 witam, ma w biuście 91 cm, pod biustem 73 cm. Noszę obecnie rozmiar 70E, jednak tył stanika "idzie do góry", a ramiączka musze często w ciągu dnia poprawiać,a po zdjęciu są wyrażne ślady ucisku. w grę nie wchodzą raczej biustonosze z b.cienkimi ramiączkami. Pozdrawiam. ps: przez ten rozmiar garbię się, pomóżcie znależć dobry stanik. Odpowiedz Link
lite-raki Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 72/90 05.08.08, 01:07 po zmierzeniu wyszło 72/90,mam stanik 70 E i piersi wychodzą i lużny pod biustem bo sie podnosi troszkę,mam jeden problem że żaden stanik mi nie trzyma dobrze biustu.Proszę o rade ,jaki stanik ewentualnie dobrze trzyma biust z takich firm jak melissa,avocado albo bravissimo.Dziękuje Odpowiedz Link
madzioreck W tym wątku już nie piszemy, 05.08.08, 15:27 dziewczyny, zadajcie swoje pytania w aktualnym wątku rozmiarowym, czyli tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=82956100&t=1217942671853 Odpowiedz Link
maria252 moja babcia 85/106/110 06.08.08, 09:44 110 w staniku zle obranym 85c, bez stanika 106.Zamówiłam babci freye phoebe 36g ale miska za duża co radzicie. Odpowiedz Link
iwocha Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 07.08.08, 21:04 witam, chcialabym dobrac sobie biustonosz, mam 76/98, prosze o podanie nie tylko angielskiej rozmiarowki. pozdrawiam Odpowiedz Link
kasia.gaj Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 24.08.08, 11:03 Witam! otóż pod biustem obwód wynosi 74cm, obwód biustu natomiast 94cm, dotychczas nosiłam staniki w rozmiarze 75E, czasem 80D Pozdrawiam Odpowiedz Link
almetka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 11.09.08, 22:56 Jestem mamą karmiącą tak będzie jeszcze kilka miesięcy. Moje wymiary to 81 pod biustem i 106 w biuście bez stanika. Obecnie noszę biustonosz Alles 80E MAMA NEW. Jedno jest pewne miseczki są zamałe widoczne bułeczki a po przychyleniu się biust całkiem wyskakuje ze stanika. Zapinam na najciaśniej ale myślę że 75 było by odpowiedniejsze (przed ciążą zawsze taki nosiłam). Po przejżeniu oferty dostępnych firm jestem bliska rozpaczy bo chyba nie produkuje się takich ramiarów. Czego powinnam szukać wziąwszy pod uwagę że biustonosze mocno zabudowane odpadają.Jaki jest właściwy dla mnie rozmiar? Odpowiedz Link