gosiczekmaczek18 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 07.08.08, 07:33 68/89 czekam dalej :) Odpowiedz Link
lidka_edziecko 78/102 lidka_edziecko 07.08.08, 10:38 Powiedzcie mi jak powinny leżeć fiszbiny? Mam jeden stanik, gdzie przylegają do mostka, a resztę gdzie fiszbina nachodzi mi na pierś, nie wiem czy za krótka czy co ;)jak sobie ją na siłę docisnę do mostka, to połowa piersi wypada :)ale zaraz oczywiście fiszbina wraca i znowu odstaje. Ech,kiedy ja dobiorę sobie stanik. Odpowiedz Link
anika305 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 07.08.08, 12:23 Witam Zaproponujcie coś bo sobie nie radzę. od ponad roku moimi stanikami są staniki do karmienia nie ładne, nie komfortowe- płakać się chce. Pod biustem na wydechu bardzo mocnym mam 91 cm, w biuście na luzie 112 cm. W staniku, ale niedopasowanym 115 (ten rozmiar chyba można pominąć). do tego biust szeroko rozstawiony (prawie pod pachami). Do tego trochę zwisł bo nie mam dobrych staników a 2 m-ce temu przestałam nagle karmić (nawał,obrzęk-to chyba też się przysłużyło). Kiedyś pasowały mi staniki daphne, ale to było dawno przed ciążami. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
anika305 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 07.08.08, 12:34 biust luźno, nie na wydechu w najszerszym miejscu 119cm. Ostatnio tak mi się biust wydłużył, że nie wiem gdzie mierzyć:-) Odpowiedz Link
zagubiona-8 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 07.08.08, 14:48 ja chyba juz sie we wszytskim pogubiłam jak czytam to forum. dzis rano sie zmierzyłam i moje rozmiary to 75/90. zawsze nosiłam 75 lub 80 c. ale nigdy nei czułam sie komfortowo.. pomozcie mi dobrac stanik gdzie najlepiej kupowac tak aby nie były zbyt drogie? Odpowiedz Link
bathilda 91/119 - anika305 07.08.08, 20:36 A jaki rozmiar nosisz teraz? I jak leży? Bo inaczej to małe wróżenie z fusów będzie ... Może na początek zmierz 80GG (brytyjskie). Popatrz czemu warto (tu też mama): stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html A tu popatrz jakie cuda szyją w tym rozmiarze: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=36&cup=gg Odpowiedz Link
anika305 Re: 91/119 - anika305 07.08.08, 22:22 No mamuśka świetnie wygląda. Wstyd się przyznać ale do tej pory nie kupiłam sobie nic dobrze leżącego. Krążyłam wokół rozmiaru 85 C. Więc same widzicie, że nie bardzo sobie z tym radziłam:-) Pewnie dlatego, że zawsze (tzn przed ciążą) miałam kompleks małego biustu- 75 B (pewnie też źle dobrane) a poza tym w sklepach "masowych" na tym rozmiarze góra na miseczkach C się kończy rozmiarówka. Oczywiście wyglądam źle. Biust uciśnięty, od dołu przygnieciony , ale przynajmniej zebrany. Trochę mi wstyd to pisać, ale naprawdę nie wiedziałam jak się za to zabrać.No i że warto. Dzięki za pomoc i może jeszcze jakieś propozycje? Odpowiedz Link
wielebnna Re: 91/119 - anika305 07.08.08, 22:55 do porady Bathildy dorzucę, że może być to oczko wyżej czyli 36H; w polskiej rozmiarówce to jest 80K i 80L - dostępne w melissie (szczególnie karmniki - wygodne ale niepiękne, niestety) Odpowiedz Link
anika305 Re: 91/119 - anika305 08.08.08, 11:24 dzięki. Przynajmniej wiem czego i gdzie szukać:-) Odpowiedz Link
aniabol Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 07.08.08, 21:51 86/106, takie są moje rozmiary. Dotychczas nosiłam rozmiar 85 c albo d, ale tak na prawdę nigdy nie byłam zadowolona ze stanika. Mam nadzieję, ze z Waszą pomocą mi się to uda. Proszęo podanie także rozmiaru europejskiego. Dziękuję z góry za pomoc. Odpowiedz Link
wielebnna Re: 86/106 aniabol 07.08.08, 23:00 wstępnie proponuję 36E - wersja soft lub 34FF wersja ściślejsza europejski rozmiar to odpowiednio 80F lub 75I Odpowiedz Link
magdzia_p 78/94 07.08.08, 22:52 Do tej pory nosiłam 75D jednak nie czuję się dobrze w tym rozmiarze. Największym problemem jest to że często muszę poprawiać biustonosz bo się zsuwa. Proszę o podanie rozmiaru brytyjskiego i polskiego:) Odpowiedz Link
bathilda Re: 78/94 - magdzia_p 10.08.08, 12:23 Witaj. Spróbuj na początek rozmiar 70E (brytyjskie) lub 70F (polski). Powinny leżeć znacznie lepiej. Czasem drobna zmiana robi różnicę: stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-siedemnasty-subtelna-przemiana.html Odpowiedz Link
bathilda 80/104 - came-lia 10.08.08, 12:21 Poniżej powtórzony post - tam będzie odpowiedź. Odpowiedz Link
stanikowe_pytanie 100/130 08.08.08, 00:06 Witam i proszę o radę. Dotychczas nosiłam rozmiary 95F,100F,95G i takie podobne. Jak zawsze króluje firma T i a ja nie wiem gdzie szukać czegoś innego. Te 100/130 to dziś się na golaska zmierzyłam. Jestem z Trójmiasta i z miłą chęcią odbędę wycieczkę po sklepach,bo rozpacz mnie już ogarnia. Wiem,że od lat noszę złe staniki,dlatego tu jestem. Wprawdzie rzadko w tych co mam czuję się źle,ale ostatni zakup to totalny niewypał.Miseczki ok,ale obwód pod jest za duży,i klasycznie do góry na plecach "jedzie". Szukam tez kostiumu kąpielowego i tu pewnie polegnę,bo na Allegro o moim rozmiarze to chyba pomarzyć mogę,w sklepach aż wstyd się pytać o takie namioty,siłą rzeczy rozmiar przynajmniej 50. W biodrach mam 115,cóż,wiotką trzciną nie jestem :( Aż łzy mi się do oczu cisną,bo ekspedientki w rozmiarze góra 38 patrzą na mnie jak na jakiegoś wieloryba. Pytanie jest nie tylko o stanik,ale i kostium kąpielowy. Mnie ogarnia już czarna rozpacz.Pewnie o kostium (też bardzo dla mnie ważne) powinnam zapytać w innym miejscu,z góry przepraszam i na przyszłość poprawię się. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
wielebnna Re: 100/130 08.08.08, 00:31 wstępnie proponuję 40H brytyjskie co przelicza się na 90M europejskie; mogą to być też sąsiednie rozmiary czyli albo 40GG albo 40HH - to zależy od "szerokości pleców" po ostatnich doświadczeniach w ostanikowywaniu osoby o podobnych wymiarach skłaniałabym się do 40GG a być może nawet 40G czyli 90L lub nawet 90K - ale każdy jest (na szczęście) inny i mierzenie to podstawa kostium kąpielowy kupuje się na identycznych zasadach a ekspedientki w r.38 skasujesz dręczeniem ich o rozmiar 90L ;-) wypinając pięknie odziany i dumnie sterczący biust Odpowiedz Link
anetusiam 71/92 08.08.08, 02:53 Wymiary tak jak powyżej: 71cm pod biustem na wydechu i 91 w biuście bez stanika, luźno zmierzone. Staniki z pewnością noszę za duże albo za małe. Jedne wpijają mi się w ciało, inne są "puste" w środku i mam manię za szerokich obwodów. Ostatni zakup był z tych większych, a był to rozmiar 85D - obwód zdecydowanie był za luźny, ale nie myślałam, że aż tyle :) a miseczka właśnie jakaś taka pusta i na biuście się "zawijał". Mniejsze staniki to wcześniejsze zakupy więc nawet o nich nie będę wspominała. Poproszę o rozmiar polski i brytyjski. :) Odpowiedz Link
zagubiona-8 Pomocy!!! 08.08.08, 07:05 ja chyba juz sie we wszytskim pogubiłam jak czytam to forum. dzis rano sie zmierzyłam i moje rozmiary to 75/90. zawsze nosiłam 75 lub 80 c. ale nigdy nei czułam sie komfortowo.. zawsze mam problem bo przy schylaniu, bieganiu itp wyskakują, bardzo mnie to kreuje i zle sie z tym czuje pomozcie mi dobrac stanik gdzie najlepiej kupowac tak aby nie były zbyt drogie? poprosze o rozmar polski i brytyjski Odpowiedz Link
bathilda 75/90 - zagubiona-8 10.08.08, 12:25 Witaj. A to 75 pod biustem to mierzone tak ciasno, że miarka trzeszczała? Jeśli tak to możesz na początek spróbować 70D lub DD. Ale jeśli nie trzeszczała to pewnie raczej 65 F lub FF. Tutaj popatrz dlaczego warto :) stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html Odpowiedz Link
ja_joanna Re: 71/92 anetusiam 08.08.08, 09:56 Witaj anetusiam, > Wymiary tak jak powyżej: 71cm pod biustem na wydechu i 91 > w biuście bez stanika, luźno zmierzone. > Staniki z pewnością noszę za duże albo za małe. > Jedne wpijają mi się w ciało, inne są "puste" w środku > i mam manię za szerokich obwodów. > Ostatni zakup był z tych większych, a był to rozmiar 85D - > obwód zdecydowanie był za luźny, ale nie myślałam, że aż tyle :) > a miseczka właśnie jakaś taka pusta i na biuście się "zawijał". No nic dziwnego, że obwód za luźny, bo za luźny to on jest na Ciebie o jakieś 15-25 cm... Miska też musi być pusta, bo jest przeznaczona na 12 cm więcej niż ty masz w biuście. > Mniejsze staniki to wcześniejsze zakupy więc nawet o nich nie > będę wspominała. Czy wcześniejsze, czy późniejsze zakupy to nie ma znaczenia - ważne jest, które z nich w tej chwili nosisz, jak się w nich czujesz i jak się one na tobie układają Przy Twoich wymiarach proponowałabym żebyś zaczęła od obwodu 65 (ze ściśliwszych staników), a bardzo prawdopodobne, że przerzucisz się też szybko albo i od razu na 60 (na początek te bardziej rozciągliwe). Co do misek: obwód 65: 30F-FF (UK), 65H (EU) obwód 60: 28G-GG (UK), 65K (EU) UK to rozmiar brytyjski, a EU europejski, czyli też polski. W brytyjczykach leżysz między dwoma rozmiarami. Ten mniejszy jest za każdym razem na 91,5 cm, ale w zasadzie nie powinno się nigdy (szczególnie przy zmianie rozmiaru na właściwy) kupować miski ciut za małej, bo za kilka tygodni będzie naprawdę za mała (przez tzw. migrację biustu). Dlatego ja bym Ci polecała tą większą miskę, czyli w Twoim wypadku z podwójnymi literkami. Teoria mówiła do tej pory, żeby jak najbardziej zaniżać obwód i żeby był jak najciaśniejszy, jednak na Lobby Małobiuściastych dziewczyny powoli dochodzą do wniosku, że przy mniejszych obwodach stwarza to różne problemy. Dlatego ja bym Ci właśnie radziła zacząć od 65tki i lektury Lobby Małobiuściastych, gdzie są dziewczyny z podobnymi rozmiarami do Twoich (i moich!). Ważne jest, żebyś pamiętała, że podane rozmiary to nie wyrocznia, tylko rozmiar wyjściowy, który może jednak trochę inaczej wypadać w zależności od stanika, producenta, modelu, a także Twojej budowy ciała. Dlatego takie ważne jest, żebyś każdy stanik przymierzyła wg instrukcji zawartej w Piersiówce (link w opisie forum) i zrobiła każdemu stanikowi "crash test". Pozdrowienia, Joanna Odpowiedz Link
anetusiam Re: 71/92 anetusiam 08.08.08, 13:07 ojejku! niemal spadłam z krzesła kiedy spojżałam na te literki! H, K? o matko. dziękuję za pomoc i juź lecę czytać Lobby Małobiuściastych :) Odpowiedz Link
bathilda Re: 73/88 - o.krysia 10.08.08, 12:28 Za dużo wskazówek to nam nie dałaś :) Nie wiem co teraz nosisz ani jak leży, więc porada będzie raczej wskazówką w którą stronę szukać - zacznij od 65E. Możesz też zajrzeć na nasze siostrzane forum dla szczuplaków, tam dziewczyny na pewno podpowiedzą Ci jakiś fajny model: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50580 Tutaj popatrz jak wygląda taki rozmiar: stanikomania.blox.pl/2007/12/Biust-pietnasty-czyli-ex-75B.html Odpowiedz Link
dorota23071970 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 08.08.08, 15:18 Moje wymiary to 96cm biust, 74cm pod biustem. Obecnie najlepiej czuję się w stanikach triumph, ale fason, który mi pasuje produkowany jest od obwodu 75 cm, co powoduje, że czuję luz pod biustem zwłaszcza kiedy zrzucę kilogram lub dwa. Staram się szukać biustonoszy na Allegro, ale nie zawsze fason (mimo dobrego rozmiaru) dobrze trzyma biust ponieważ jest on po znacznym odchudzeniu się mało elastyczny, jak i jego budowa jest dość specyficzna, gdyż jest dość "rozlany", dlatego miseczka musi obejmować cały biust. Firma Belissima oferyje biustonosze w dużych rozmiarach, ale jest to niestety zbyt duży wydatek jak na moją kieszeń. Proszę o poradę. Odpowiedz Link
bathilda 74/96 - dorota23071970 10.08.08, 12:30 Witaj. Myślę, że dobrym pomysłem byłoby spojrzenie ciepłym okiem na rozmiar 65(30)G (brytyjskie) Popatrz czemu: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html Faktycznie, staniki w Belissimie są bardzo drogie, ale możesz spróbować poszukać ich na naszej giełdzie, na Allegro, na eBayu albo w brytyjskich sklepach, gdzie za 100 złotych masz już duży wybór. Odpowiedz Link
nowa.zapalka JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA??? 80/99 08.08.08, 19:29 Długo przymierzałam się do tego, aby poradzić się na Szanownych Forumek na Szanownym Forum.Dokonałam niezbędnych pomiarów- i wyglądają one następująco- pod biustem: 80 cm (+/- 1 cm), w biuście- 99 cm (również +/- 1 cm). Aktualnie męczę się z 75D- dlatego mam nie 2- a kilka piersi, które nie układają się, wylewają, szczególnie pod pachami. Obecny "biustonosz(?)" zasadniczo w miseczkach jest przymały, ramiączka uciskają i zostawiają ślady, a on sam "podjeżdża" z tyłu do góry. Prosiłabym o polecenie rozmiaru i typu biustonosza, który jednak byłby raczej ciasny niż luźniejszy pod biustem. Mieszkam w Gdyni, więc może jakieś modele dostępne na tutejszym "rynku"? I czy biustonosze w jedynie słusznych rozmiarach są tylko w tych kosmicznych dla mnie cenach, o których tutaj czytałam, czy można zdobyć jakieś tańsze łupy? Odpowiedz Link
szalicja 78/101-103 08.08.08, 19:58 Wymiary mamy, lat 61. Piersi w cyckonoszu mają 101, a bez 103. Nie da się przekonać do 70, próbowałam. Dusi się... Przymierzyła moją Fiestę 34FF i miała luzy u góry, czyli typuję 34F. Dobrze typuję? Odpowiedz Link
bathilda Re: 78/101-103 - mama szalicji 10.08.08, 12:35 Zależy co mierzyła w 70 - jeśli nową kraciastą Fiestę to się nie dziwię. Jeśli nową Arabellę to nie uwierzę. Normalnie powiedziałabym 70G. Jeśli jednak marudzi na 70-tki to faktycznie można spróbować 75F. BTW, wiele mam odmawia ciasnych obwodów. Nic na siłę, może z czasem się da przekonać. Pociesz się, że w 75F masz dużo większy wybór i dużo rozsądniejsze ceny. Odpowiedz Link
szalicja Re: 78/101-103 - mama szalicji 11.08.08, 09:53 Dzięki ;-) Arabelkę mierzyła kiedyś 70. Było ok. w obwodzie. Jednak mało który staniczek jest taki rozciągliwy. Odpowiedz Link
bathilda 80/99 - nowa.zapalka 10.08.08, 12:32 Ja bym obstawiała na początek 70FF (brytyjskie). Popatrz czemu: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html Niestety nie wiem co to jest kosmiczna cena, więc trudno mi się ustosunkować szczegółowo. Na początek zajrzyj na naszą lobbową giełdę, tam można znaleźć fajne okazje. A poza tym eBay i Allegro. Odpowiedz Link
nowa.zapalka Re: 80/99 - nowa.zapalka 11.08.08, 13:16 Dziękuję bardzo za odpowiedź. A jeśli chodzi o te "kosmiczne ceny" to np. 150 zł to już dla mnie kwota zaporowa (a czytałam tutaj o cenach znacznie ją przewyższających, dlatego jestem ciekawa czy prawidłowe biustonosze muszą tyle kosztować czy są tez takie na skromniejszą kieszeń?). Odpowiedz Link
niesmiala_f Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 08.08.08, 21:39 zmierzyłam się i ja. pod biustem 100 w biuście 123 najlepszy stanik jaki mam ma rozmiar 95F i teraz kluczowe pytanie : jaki powinnam nosić rozmiar? :) Odpowiedz Link
bathilda 100/123 - niesmiala_f 10.08.08, 12:38 Ojej. Obwód 95 to za dużo. Na pewno zapięcie nie leży w linii ze stanikiem tylko podjeżdża Ci na łopatki. Czy jak mierzyłaś się pod biustem to miarka trzeszczała i piszczała? Jeśli nie to spróbuj raczej 85GG (brytyjskie). Efekt powinien być taki: stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html W tym rozmiarze masz dość duży wybór fasonów, np. takich: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=38&cup=gg Tylko pamiętaj, zeby porządnie ułożyć biust: besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html Odpowiedz Link
angelaxyz84 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 08.08.08, 23:40 Witam! Weszłam na to forum pierwszy raz i proszę zaraz o pomoc ekspertki.Niedawno urodziłam córcię i karmię piersią. Moje wymiary to: pod biustem 75 cm,w biuście 95 cm.Bardzo proszę o pomoc.Dziękuję z góry:-)) Odpowiedz Link
bathilda 75/95 - angelaxyz84 10.08.08, 13:49 Spróbuj na początek 70E lub F (brytysjkie). Ale pewnie niedługo sięgniesz raczej po 65FF/G. A tutaj jest wątek o stanikach do karmienia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238 Odpowiedz Link
angelaxyz84 Re: 75/95 - angelaxyz84 10.08.08, 22:56 Dziękuję za odpowiedź,zastanawiam się tylko skąd ten pomysł na 70 lub 65 skoro pod biustem mam 75cm nie rozumiem tego za bardzo... Kupiłam sobie ostatnio stanik 75E i wydaje mi się że ciaśniejszego pod biustem już bym nie mogła mieć bo by mi się za bardzo fałdki robiły na plecach:-)),ale miseczki chyba za małe jednak jeszcze są. Ciężko mi idzie z tym kupowaniem w sklepie niby dobre a potem wychodzi że i tak za małe.Nie rozumiem czemu w normalnych nie markowych sklepach nie mają takich dużych rozmiarów. Pozdrawiam Odpowiedz Link
hexe131 93/115-125 biust mamy 09.08.08, 10:48 Witam wyliczyłam mamie rozmiar 85J i chciałabym to skonsultować mama została zmuszona do obejrzenia katalogu Panache i do wybrania stanika dla sibie jako prezent urodzinowy - wybrałą białe Tango 2 i teraz mam problem bo nie wiem jaki zamówic rozmiar... bedę wdzieczna za pomoc:) Odpowiedz Link
bathilda Re: 93/115-125 biust mamy hexe131 10.08.08, 12:41 Sama ją mierzyłaś? Miarka pod biustem trzeszczała z wrażenia? Bo przy większych obwodach dziewczyny zwykle zaniżają bardziej. Z drugiej strony mamy marudzą jak ciasno. Więc jeśli mierzyłaś ciasno to faktycznie zacznij od obwodu 85. A jeśli mam mierzyła się sama i mogła oszukiwać to zastanów się nad obwodem 80. Co do miseczki to tabelkowo 125 cm w biuście daje HH/J. Tyle że przy większych obwodach zwykle jest tak, że część obwodu "w" przypada na szersze plecy a nie na biust. Z tej perspektywy zwykle dziewczyny biorą mniejsze miseczki (tzw. zakrzywienie tabeli). Ja bym chyba próbowała H, najwyżej HH. Bo 85J może być za duże. Odpowiedz Link
maith Re: 93/115-125 biust mamy hexe131 10.08.08, 15:55 Szczególnie, że Tango ma dość duże miski. Dlatego 85H powinno wystarczyć. A i tu pewnie trzeba będzie przypilnować, żeby mama prawidłowo go założyła. Jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 I warto przeczytać wcześniej,w jaki sposób najczęściej się oszukujemy, żeby skutecznie tego unikać przy zakładaniu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 I najważniejsze - powiedz mamie, że dostaje stanik do przymiarki, ale on wcale nie musi pasować. Jeśli nie będzie pasował, to zaletą zakupów netowych jest możliwość zwrotu lub wymiany. Dlatego w razie czego wymienisz jej go na coś, co będzie pasowało lepiej. Odpowiedz Link
maith Re: 93/115-125 biust mamy hexe131 10.08.08, 15:59 I myślę, że ponieważ na 125 jest w zasadzie nominalnie 85HH a nie J, a jeszcze Tango wcale nie jest małomiskowcem, to uwzględniając zakrzywienie końca tabeli, chyba lepiej byłoby od razu zjechać do 85GG... A napisz nam może jeszcze, jakie rozmiary mama teraz nosi i jak to wygląda. Odpowiedz Link
hexe131 Re: 93/115-125 biust mamy hexe131 10.08.08, 22:36 dziękuje za odpowiedz ja sama mame mierzyłam i pod biustem naprawde ciasno było teraz mama nosi niewiadomoco z targu o misecce d lub f i ma ciasno a tylko dlatego że obwod zakłada NA piersi a nie pod :( cały dół piersi ma splaszczony przez ten obwód - i dlatego np. 95 jest na nią faktycznie ciasne. z dobrego stanika już sie nie wymiga bo to prezent urodzinowy ma być i jak nie bedzie dobrze lezał to na pewno odesle:) Odpowiedz Link
jenefer-lodz Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 09.08.08, 13:03 Witam Znalzłam sie na Wasze forum przez zupelny przypadek i poporostu jak blogoslawieństawo dla mnie!!!!!!!!!!!!!!! mocno wierze, ze drogie Panie pomożecie w ustalenieu poprawnego wymiaru... sam sie juz poddalam... :( Zatem podaje wymiary jakie wskazałyście. Pod biustem 94cm w biuscie najwiekszy wymiar to 116cm. Obecnie nosze staniki o roznych wymiarach i wzasadzie co firma to inaczej leza... ;( Ostatnimi czasy nosze stanik o rozmiarze 90D jest chodzi o obwod no to powiedzmy ok(chociaz nie wiem czy to ze tyl stanika podjezdza mi do karku to wina obwodu zle dobranego czy misteczek). Jesli chodzi o miseczki to splaszczaja mi biust. Jedna piers mam zdecydowanie wieksza i ona zawsze "wyplywa" z miseczki. W miseczkach D pojawia sie rowniez efekt "buly" jak ja to po swojemu nazywam czyli splaszczenia i wyplyniecia. Podobnie sie dzieje przy obwodzie 85D. Choc przyznam ze to zalezy od firmy... Choc ostanio pomyslalam i tak wyliczylam ze moze misteczka E... i popadlam w zalamanie.... nigdzie.... NIGDZie nie moglam znalezc miseczki E a jak juz sie udalo odnalezc stanik 90E to okazal sie byc zaduzy :( Drodie Eksperki czekma z niecierpliwoscia na ratunek. Pozdrawiam Jenefer Odpowiedz Link
bathilda 94/116 - jenefer-lodz 10.08.08, 12:45 Witaj. Zapięcie na łopatkach to dowód za dużego obwodu. Piersi wylewające się z biustonosza to dowód za małej miseczki. Ale nie bój się, my Cię uratujemy :) Czy to 94 to mierzone na mega-ścisku, ze miarka trzeszczała? Jeśli tak to spróbuj brytyjskiego 85GG. Jak nie trzeszczała to możliwe że niedługo się przesiądziesz na 80HH. I że efekt będzie taki: stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html Tutaj masz przykłady staników w 85(38)GG: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=38&cup=gg Miłych zakupów :) Odpowiedz Link
jenefer-lodz Re: 94/116 - jenefer-lodz 10.08.08, 13:37 Ojtak tak potrzebuje ratunku!!!!!!!! Jesli chodzi o wymiar to faktycznie mierzone na scisku az miarka pobladla. Rozumiem ze rozmiar brytyjski 85GG ma jakis przekładnik na rozmarowke dostepna w Polsce. Prawde powiedziawszy umozliwilo by mi to szybszy zakup:) A i jeszcze jedno pytanie przyszlo mi do glowy... czy w miare dobrania super dobrego stanika moje "boczki podpachowe" sie jakos skryja?? Dziekuje pieknie za szybka odpowiedz i juz nie moge sie doczekac mojego cudownie ratujacego moj biust stanika ;D. Odpowiedz Link
bathilda Re: 94/116 - jenefer-lodz 10.08.08, 13:52 85GG to rozmiar brytyjskich producentów, których staniki można kupić także w polskich sklepach. Np. w www.peachfield.pl/pub/src/szukaj.php www.intimo4you.com/index.php?page=shop.browse&root=1&category_id=26&option=com_phpshop&Itemid=26 Oraz z wielu sklepach stacjonarnych, które są opisane w wątku o dobrych sklepach, podlinkowanym w spisie treście forum. A jesli chodzi o tzw. bułki podpachowe, to odpowiedź brzmi "tak". To co tam jest to rozsmarowana pierś, która nie mieści się obecnie w miseczce. Jak już będzie miała miejsce w miseczce to nie będzie siedzieć pod pachą :) Odpowiedz Link
jenefer-lodz Re: 94/116 - jenefer-lodz 10.08.08, 14:16 Jesteś wielka!!!!!!!!!! Wielkie pokłony. Ide szukac przymierzac moze sie uda trafic cos w czym zmieszcza sie moje "malunie" piersi. Dziekuej za wyjasnienia bo ja to nowa tu u was na forum... ale obiecuje aktywnie uczestniczyc. Jeszcze raz dziekuje :D Odpowiedz Link
jenefer-lodz Re: 94/116 - jenefer-lodz 10.08.08, 14:18 o widzisz w tej eufori zapomnialam zapytac. Gdzies wyczytałam ze na pcozatek to raczej nie powinnam kupocac stanikow z usztywniantmi miszeczkami czy typu push-up a raczej miseczki miekkie czy to prawda? Bo nie prowiem ale dotej pory nawet sliczny prezent o d meza z miekka miseczka lezy w szafie... Odpowiedz Link
bathilda Re: 94/116 - jenefer-lodz 10.08.08, 15:32 Ogólnie rzecz ujmując faktycznie na początek polecamy miękkie miseczki. Bo w sztywnych trudniej biustowi wrócić na właściwe miejsce tj. spod pach do miseczek. I uwierz mi, w miękkim staniki pierś może wyglądać fantastycznie. Tylko rozmiar musi być dobry :) Odpowiedz Link
jenefer-lodz Re: 94/116 - jenefer-lodz 12.08.08, 11:13 tak wędruje po forum i czytam ta nie zliczona i bezcenna wiedzę i gdzieś natknęłam się na fakt ze rozmiar brytyjski który mi polecasz tj 38GG to przedkłada się na polski rozmiar 85K!! Czy to prawda? Bo tak analizując staniki kto re przymierzałam w rozmiarze 85 przy mym obwodzie 94 (mierzonym na ścisło) wydawały się byś zaciazsne. Czy to ze miseczka była mniejsza od tej sugerowanej przez Ciebie ma coś z tym wspólnego? Pozdrwiam Odpowiedz Link
nessie-jp 85/99 09.08.08, 17:04 Uprzejmie proszę o podpowiedź dla ciotki o wymiarach 85 (luźno mierzone, ciasno się nie pozwoliła zmierzyć :/) na 99. Ciotka lat 45 nosi 85C ("Ale ja mam świetny stanik. No przecież ci mówię, że dobry." A biust do pasa, bo "tak ma".) Odpowiedz Link
bathilda Re: 85/99 - ciotka nessie-jp 10.08.08, 12:47 No jesli mierzone luźno to ryzyko błedu duże. Ale jeśli ciotka nosi 85C to wiele gorzej się nie da. Pokarz jej te zdjecia - wymiary podobne: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html A potem spróbuj jej dać do zmierzenia 75E (brytyjskie). To się da nawet kupić w stacjonarnym sklepie. CHoć pewnie modelowo to lepsze byłoby 70FF, zważywszy, że większość z nas ma pod biustem ciasno mierzone jakieś 5-7 cm mniej niż luźno mierzone. Odpowiedz Link
kapibara1980 aktualnie 75 e/f 09.08.08, 22:01 Witam, Potrzebuję pomocy;)Jakies trzy lata temu dobierałam stanik na Grochowskiej u Pani Hani w Warszawie- wyszło mi wtedy 75e. Mam jednak niejasne przeczucie, ze cos się zmieniło w tym zakresie;) Pod biustem mam 83, biust bez stanika-110. Prawą pierś mam niestety większą. Mam jakies stanik samanty typu plunge, podoba mi sie jak wyglądają w nim piersi, gdyby nie to ze to 80d - w obwodzie na pewno jest za szeroki a piersi wychodzą górą. Mocno. Inny, balkonetka Dalii chyba 75f- tez mam wrazenie ze jest za mała- jak wszystko porządnie zbiorę z pleców;) to wychodzą górą. Chcę JUZ kupic kostium kąpielowy, chyba Freyi i jakiś biustonosz. Doradzcie jaki rozmiar mam kupic- w polskiej i angielskiej rozmiarówce... Odpowiedz Link
bathilda 83/110 - kapibara1980 10.08.08, 12:49 A to 83 to mierzone na mega-ścisku aż miarka trzeszczała? Jesli tak to spróbuj brytyjskie 75(34) GG. W polskich to pewnie będzie jakieś 75J, ale one się mocno naciągają i raczej dobrego podtrzymania nie dają. Popatrz czemu warto mieć dobry stanik: stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html Odpowiedz Link
kapibara1980 Re: 83/110 - kapibara1980 10.08.08, 19:20 Pod biustem mierzone na ogromnym ścisku- nie da sie bardziej:) A to, ze sie mocno naciągaja to było o polskich stanikach? Bo tak wywnioskowałam....? Odpowiedz Link
bathilda Re: 83/110 - kapibara1980 10.08.08, 19:39 Tak, polskie staniki zwykle rozciągają się bardziej niż brytyjskie. Szczegóły tutaj: spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&output=html Odpowiedz Link
came-lia JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 09.08.08, 23:13 moje wymiary to 80\104-105,kupuje biustonosze 75 e-f,ale chciałabym spróbowac z mniejszym obwodem,bo ten wydaje mi sie czasami za luzny.Prosze o rady Odpowiedz Link
bathilda 80/104 - came-lia 10.08.08, 12:51 A to 80 pod biustem to mierzone na mega-ścisku aż miarka trzeszczała? Jeśli tak, to spróbuj 70GG (brytyjskie). Tutaj popatrz czemu warto: stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html Odpowiedz Link
rusalkaamalka Re: 79/97 10.08.08, 10:05 Noszę 80e, chyba miseczki za małe obwód ok, ale myślę, e nie mam porównania. Może doradzicie firmę, która oferuje staniki z głębokimi, dobrze podtrzymującymi piersi miseczkami? Najchętniej do karmienia i przez internet, bo mało mam okazji do chodzenia po sklepach. Nie wiem, czy o te informacje można pytac w tym właśnie watku, jeśli nie, to przepraszam. Odpowiedz Link
bathilda Re: 79/97 - rusalkaamalka 10.08.08, 12:53 Witamy młodą mamę :) 80 to zdecydowanie za dużo. Ja bym proponowała raczej 70F (brytyjskie). Popatrz tutaj czemu warto: stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html O stanikach do karmienia poczytasz tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238 Miłych zakupów :) Odpowiedz Link
joostek 75/101 10.08.08, 11:44 Witam, mam podobny problem jak większość z Was - duży biust i źle dobrane staniki :( Mój rozmiar to 75 cm pod biustem (mierzone ciasno, na wydechu) i 101 cm w obwodzie biustu, bez stanika (w staniku 100cm). Noszę staniki w rozmiarze 75E, 75F, 75FF i 75G - spory przekrój rozmiarowy ;p Ale już wiem, że błędnie wybieram obwód - zbyt duży :( Moje staniki leżą niezbyt dobrze - biust zwykle wylewa się górą dekoltu, pewnie ze względu na źle dobrany obwód, a przy sztywniejszej miseczce ucieka też dołem (przy mniejszej miseczce - dodatkowo jeszcze bokami). Wygląda to nieszczególnie :( Mam ponad 20 lat, nie rodziłam, nie karmiłam. Biust urósł wraz z moją wagą :( Po dietach stracił też na jędrności. Proszę o radę przy wyborze rozmiaru i jednocześnie polecenie mi kilku modeli, które mogłabym wypróbować. Myślę o zakupie 2-3 sztuk (coś na co dzień i coś na specjalne okazje - do głębszych dekoltów; choć ja codziennie noszę dekolty ;p). Nie chcę szaleć z zakupami, bo od 2 m-cy jestem na diecie, na której schudłam 8kg i moje obwody już się zmieniły, a pewnie jeszcze się zmniejszą, bo dieta trwa ;p Odpowiedz Link
joostek Re: 75/101 10.08.08, 12:16 Pomyłka - wkradła mi się literówka - wymiar pod biustem to 76cm :) Czyli czekam na porady dla rozmiaru 76/101 :) Odpowiedz Link
bathilda Re: 75/101 - joostek 10.08.08, 12:55 Nie no, większość z nas ma duży biust i dobrze dobrane staniki :) Na początek zalecamy kupienie 1, może 2 staników, bo odnoszenia dobrego rozmiaru biust się zmienia. Zacznij od 65(30)H. Ja też zaczynałam z takimi rozmiarami, więc wiem, ze powinno być ok. POpatrz tutaj czemu warto mieć dobry stanik: stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html Miłych poszukiwań :) Odpowiedz Link
joostek Re: 75/101 - joostek 10.08.08, 13:06 Dziękuję za odpowiedź :) Hehehe - no tak, Wy już macie dobrze dobrane staniki :) A ja wciąż szukam... Mam jeszcze kilka pytań: 1. Czy 65 pod biustem, to nie będzie za mało? Mam ciasno zmierzone 76 2. Czy mogłabyś polecić jakieś w miarę uniwersalne modele na początek? Najlepiej, by występowały w czerni lub beżu. Będę wdzięczna za dalsze podpowiedzi :) Odpowiedz Link
bathilda Re: 75/101 - joostek 10.08.08, 13:54 Tutaj jest wątek o stanikach dobrych na początek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941 Jesli chodzi o obwód to dużo zależy od modelu. Jeśli 65H będzie za ciasne to spróbuj 70G. Oba rozmiary brytyjskich producentów. Odpowiedz Link
joostek Re: 75/101 - joostek 10.08.08, 15:38 Poczytałam, pooglądałam i najbardziej podoba mi się Freya Rio :) Tylko mam problem z ustaleniem rozmiaru, bo dziewczyny piszą, że miseczki wypadają większe. Myślałam nad 70G na początek, ale może lepiej 70FF? Aha, no i jeszcze Polyanna - ta jest ścisła, więc pewnie powinnam kupić 70G... Przepraszam, za takie szczegółowe pytania, ale chciałabym dobrze zacząć :) Odpowiedz Link
bathilda Re: 75/101 - joostek 10.08.08, 16:25 Polyanna jest ścisła jeśli jest brązowa. Czarna jest średnia a biała wręcz luźna. Niestety, trzeba mierzyć - zamów, spróbuj a najwyżej odeślesz i wymienisz, do czego zawsze masz prawo kupując w sklepie internetowym. Odpowiedz Link
joostek Re: 75/101 - joostek 10.08.08, 16:54 No tak, masz rację - trzeba przymierzyć i sprawdzić samodzielnie jak leży :) Jakby co - zawsze można wymienić :) Dziękuję bardzo za rady :* Odpowiedz Link
kumakk Re: 75/101 - joostek 13.08.08, 23:13 ja przy niemal tych samych wymiarach (74/101) nosze regularne 32G. To oczywiscie nie znaczy wcale, ze Ty bedziesz miala tak samo (zapewne jestesmy roznej budowy). Rio 32FF, bo ma ciut wieksze miseczki. Ale z rozciagliwcow mam 30GG, ze scisliwcow nawet 34F. Odpowiedz Link
joostek Re: 75/101 - joostek 16.08.08, 00:04 Dzięki serdeczne za rady :) Jakie modele polecałabyś na początek? Odpowiedz Link
turzyca Re: 77/94 alex_k 11.08.08, 21:31 W polskiej rozmiarowce? Na pierwsze proby bardzo dobrze, ale ze to bedzie wlasciwy rozmiar to jak wiesz nikt nie moze zagwarantowac. :) Odpowiedz Link
anetusiam dla mamy - ok. 75-80/104 10.08.08, 20:11 wczoraj uświadomiono mnie tutaj jaki jest rozmiar, teraz ja chciałabym oświecić moją mamę. ^^ nie mieżyłam jej teraz, ale jakieś 2 tygodnie temu obwód w biuście wynosił właśnie 104cm - mierzona była na potrzeby bluzki. ;) w obwodzie strzelam ale sądzę, że raczej 75cm, bo mamuśka kupuje pomiędzy 80 a 90 i bardzo odstaje z przodu i podnosi się na plecach do góry, bułeczki pod pachami też jakieś ma. ;) gdzieś tam czytałam, że właściwy rozmiar pomaga optycznie schudnąć parę kilko i odkryć nową-własną talię, może jej to pomoże. :) Odpowiedz Link
anetusiam Re: dla mamy - ok. 75-80/104 10.08.08, 20:12 mm to 75cm to już po zaniżeniu myślę, bo w 70 nie wskoczy - taka nieścisłość mi wyszła. :) Odpowiedz Link
turzyca 75-80/104 anetusiam 11.08.08, 21:33 Tak to jest wrozenie z fusow... Jesli wcisniesz ja w 70 to 70GG, jesli 70 za waskie to 75FF. Oczywiscie tak na pierwszy rzut, bo czy nie bedzie potrzebowac o miske mniej/wiecej to nie do ustalenia. Odpowiedz Link
dorota.net Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 10.08.08, 21:44 Proszę o podanie jaki rozmiar stanika powinnam kupować. Mam 88cm pod biusem i 115 w biuście. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link
wielebnna Re: 88/115 dorota.net 11.08.08, 10:46 wstępnie proponuję 36G (do przymierzenia również 36GG i 36FF) w rozmiarówce europejskiej 80J (okolice to 80I i 80K) Odpowiedz Link
stokrota-33 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 10.08.08, 22:25 90/124 Witam dopiero się dowiedziałam o tym forum i proszę o pomoc. Obecnie noszę rozmiar 90E. Jednak myślę,że nie jest to całkiem dobry rozmiar. Biustonosz nie przylega ściśle pod biustem a po zdjęciu na ramionach pozostają czerwone ślady.Wiem, że pomogłyście wielu kobietom. Czekam na odpowiedź i pozdrawiam. Odpowiedz Link
wielebnna Re: 90/124 stokrota-33 11.08.08, 10:49 na początek proponuję 36J czyli europejskie 80O rozmiar 90E jest na 114 w biuście więc stanik nie miał prawa dobrze leżeć Odpowiedz Link
kashka36 88/110 10.08.08, 22:49 Dobrych staników nie posiadam. Wydawało mi się że jest już dobrze, kiedy kupowałam Gaię 80F, ale po tygodniu okazuje się, że wszystko jest totalnie wbrew zasadom dobrego stanika, wystające bułki, zapięcie pod szyją. Brakuje mi już cierpliwości. Mieszkam w tak małym mieście, że kiedy proszę o stanik z miseczką F Panie patrzą jak na przybysza z kosmosu. Kiedyś usłyszałam "Pani, takich rozmiarów jak Pani szuka to w Polsce nie produkują, toć tu same koreańskie!" Brytyjskich staników nie nosiłam. Kupiłam w brastopie strój kąpielowy w rozmiarze 36F i modlę się, żeby był dobry. Pozdrawiam licząc na pomoc Kasia Odpowiedz Link
wielebnna Re: 88/110 kashka36 11.08.08, 10:51 na początek proponuję 36F lub 36FF czyli europejskie 80H jest więc szansa, że modlitwa o pasujący kostium zostanie wysłuchana:) Odpowiedz Link
lili1607 JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 29 10.08.08, 23:21 witam.ja także proszę o pomoc w ustaleniu rozmiaru odpowiedniego stanika-pod biustem 90, w biuście 106 bez stanika, 103 ze stanikiem-niezbyt wygodny.może w końcu kupowanie bielizny będzie przyjemnością:( pozdrawiam:) Odpowiedz Link
wielebnna Re: 90/106 lili1607 11.08.08, 10:53 na początek proponuję 36E czyli europejskie 80F Odpowiedz Link
ja-magrat ja-magrat 74/103 11.08.08, 09:14 witam ponownie. pojawiłam się na chwilkę na początku tego wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=82956100&a=83006235 i postanowiłam trochę poprzymierzać w stacjonarnych zanim zamówię w ludzkiej cenie za granicą. I dalej mam mętlik w głowie. mierzyłam Polyannę karmelową 30H i HH. Zapięłam się od razu na środkową haftkę a jakbym sie postarała to i ostatnia by weszła. 30H bułkuje nieznacznie a 30HH jest ciut ciut za luźne. I co radzicie? brać 30 HH i od razu podszywać, żeby się nie rozciągnął? Bo 28 w takich miskach już nie robią. I jak wg Was z resztą? Rio, Tango II - brać jednak 30 czy szukać 28? Nie chcę rzucać się na nie wiadomo ile staników, bo u mnie ta migracja galopuje (od kwietnia 79/102, 76/102, 74/103) i w dodatku zaczęłam się odchudzać. Nie ukrywam, że w miom rozmiarze w sklepach stacjonarnych to sie nie naprzymierzam za dużo:( Odpowiedz Link
turzyca Re: ja-magrat 74/103 11.08.08, 21:37 Twarda zasada - nie bierzemy nigdy za malych miseczek. Nie po to odkrylysmy stanikologie by sobie dalej niszczyc biust. Ciun za duzy jest lepszy, szczegolnie w pierwszej fazie. Ja bym brala 30HH i ew. szyla ten obwod. Tango spokojnie mozesz wziac 30, nie bez powodu uchodzi za scisle, mam wlasnie nowe tango plunge i ledwo sie dopinam, mimo ze w reszcie stanikow nie mam tego problemu. Odpowiedz Link
ja-magrat Re: ja-magrat 74/103 12.08.08, 09:37 dzięki. a jak wg ciebie z miseczkami w takim razie? przejrzałam troche wątek Panachowy i Tango II chyba będę musiała brać J? (chociaż podobno też jest różnica pomiędzy białym a brzoskwiniowym) Bo Rio to na 100%H. Odpowiedz Link