Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 31

• male-nam 77/99 10.10.08, 23:08
      Pomóżcie proszę matce karmiącej ;) 77 - obwód; 99 - w biuście bez stanika,
      między karmieniami. Kupiłam sobie do karmienia 75 E i 75 F (Amazonka, ogólnie b.
      fajne), ale widzę, że teraz obwód spadł, a staniki się porozciągały i znów jest
      źle (no, i tak lepiej niż wcześniej, kiedy gniotłam się w 75B...). Fiszbiny
      jeżdżą mi po żebrach i mam wrażenie, że biust jest jakoś spłaszczony. W
      bra-fitterze wychodzi mi 70H.

Bardzo proszę też o polską rozmiarówkę i polecenie czegoś, co nie kosztuje fortuny.
      • xseniaw Re: 77/99 11.10.08, 12:02
        Zdecydowanie 70H, w BARDZO ściśliwych stanikach 75F. Jest kilka
        polskich firm które produkują ten rozmiar i nie kosztują fortuny. Na
        przykład Melissa, Alles, Gaia i jeszcze kilku innych, po prostu
        poszukaj :)
    • gejzerek32 78/94 10.10.08, 23:17
      Proszę o pomoc w doborze rozmiaru. Prosze o rozmiarówke
      kontynentalną i brytyjską. Agnieszka
      • xseniaw Re: 78/94 11.10.08, 12:05
        POL 65I ANG 30FF
        POL 70G ANG 32E
        POL 75D ANG 34D (tylko w bardzo ścisłych stanikach).
    • klara991 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 31 10.10.08, 23:20
      Moge prosic o pomoc?

Od dłuzszego czasu nosze 75C..

zmierzyłam sie w biuscie za namowa kolezanki i prosze was o sprawdzenie rozmiaru.

pod biustem: 85 cm
      w biuscie z biustonoszem 95
      w biuscie bez biustonosza: 97

mam staniki triumpha.. bo mam złe doswiadczenia z innymi firmami.. nie wiem.. ale staniki tej firmy sa warte swojej ceny.. bardzo dobrze sie nosza...

kupuje zazwyczaj osztywniane, i sa ok..

czy moge prosic o podanie kontynentalnej rozmiarówki
      • xseniaw 85/97 - klara991 11.10.08, 12:09
        Obwód przyjmuję, że jest na ciebie dobry, więc nie będę go zmieniać,
        ale miska powinna być na ciebie zdecydowanie za mała. Proponuję
        rozmiar 75E, gdyby jednak okazał się za luźny, to twoim rozmiarem
        kontynentalnym będzie 75D.
    • smallfemme 78/100 paukk przeniesione 10.10.08, 23:37
      Przeniesione ze starego wątku:

paukk 10.10.08, 14:00
      78/100. noszę różne - w zależności od aktualnej mody chińskiej:) ale juz mnie to
      irytuje że w wieku 18 lat mam cyce prawie do pasa. najlepszy jest 75D, ale
      obecność takiego w sklepie, w granicach 50zł graniczy z cudem.
      • xseniaw Re: 78/100 paukk przeniesione 11.10.08, 12:14
        Oj w dobrym momencie do nas trafiłaś. Najwyższa pora by zacząć nosić
        dobrze dobrane staniki. 75D???? Jak już to 75G, a najlepiej 70I. Nie
        wiem z której części polski jesteś i nie potrafię ci powiedzieć czy
        w twoich okolicach jest jakiś sklep z takimi rozmiarami. Polecam
        przeszukanie wątku o najlepszych sklepach:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300
        Ewentualnie allegro lub nasz bazarek:
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=72041
        A modę chińską zostaw i już do niej nie wracaj :)
        • paukk Re: 78/100 paukk przeniesione 13.10.08, 20:53
          Dziękuję bardzo za radę. Zaczynam odkrywać możliwości internetu i na pewno
          znajdę coś dla paulinki (czyli siebie:). pozdrawiam
    • ja_kara 84 na 101 czy moze 104 (????) 11.10.08, 01:08
      Mierzac ciasno w obwodzie mam 84cm. Jednak mam dylemat co do obwodu w biuscie..
      po wielokrotnym zmierzeniu wychodzi mi 104cm bez stanika i 101 w staniku (wcale
      nie splaszczajacym piersi)
      Dodam, ze jestem po ciazy 7 miesiecy i 3 miesiace temu przestalam karmic dziecko.
      Biust tragedia :( Obwisly jak flak, tak ze moge skre odciagnac :(
      W biuscie bez stanika wychodzi mi 104cm, bo jak scisne bardziej to miarka wrzyna
      sie w cialo..
      Prosze o rade :)
      • xseniaw Re: 84 na 101 czy moze 104 (????) - ja_kara 11.10.08, 12:20
        Obwody radziłabym zacząć próbować od 70-tek. Natomiast miski
        zakładam że 101 jest za ciasne, 104 za luźne (bo bez stanika)
        przyjmę rozmiar 102.
        POL 70J ANG 32G
        POL 75H ANG 34F
        od tych rozmiarów startuj :)
        • ja_kara re xseniaw 11.10.08, 13:16
          xseniaw dzieki :) kalkulator tak mi wyliczal 34F. Ufam, ze masz wiecej niz ja
          doswiadczenia w tej kwestii :) bo dla mnie to 32G brzmi kosmicznie :p ale musze
          sprobowac :)
          • maheda Re: 84/104 - ja_kara 11.10.08, 16:07
            Ja bym nie ryzykowała z 70tkami, lepiej zacznij od 75tek (34).
          • effka454 Re: re xseniaw 11.10.08, 16:17
            Ja bym chyba zaczęła od 75(34)F, bo 70(32) mogą być na początek dla Ciebie zbyt
            ciasne i jeszcze się zniechęcisz.
            A najlepiej, jak już upatrzysz sobie jakiś model, to wyszukaj w spisie
            producentów co dziewczyny o danym modelu piszą, czy jest ściśliwy, czy
            rozciągliwy, czy ma duże miseczki, normalne, czy może mniejsze niż norma
            przewiduje. Zawsze to trochę pomaga we wcelowaniu w ten pierwszy właściwy rozmiar.
            I pamiętaj, że to co tu dziewczyny doradzają to tylko podpowiedź od czego
            zacząć, a dopiero nabiustna weryfikacja pozwala na ostateczne rozstrzygnięcie co
            jest dla nas dobre :)
            No i nie bój się literek - sama literka bez cyferek nic nie znaczy.
            • xseniaw Re: re xseniaw 11.10.08, 16:43
              Popieram Mahedę i Effkę. Te rozmiary, które podaję, to są zawsze
              rozmiary wyjściowe, które trzeba zweryfikować na sobie :) Każdy
              biust jak i każda kobieta są różne. I dziewczynom o tych samych
              wymiarach mogą pasować różne rozmiary i trzeba o tym pamiętać :)
    • paolka2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 31 11.10.08, 12:51
      witam
      ciesze sie ze trafiłam na ta strone bo jeszcze nigdy nie mialam idealnego stanika
      moje wymiary:

obwod pod biustem 70
      obwod w staniku (zalezy jaki) od 88 do 91
      obwod bez stanika 88 -dodam ze moj biust nie jest stojacy ani nawet troche
      jedrny wiec mierzylam go w najszerszym miejscu

nosze rozmiar 75 D lub 70 DD (jednak gdy nosze 70 to tył paska przy staniku mam
      bardzo wysoko i mimo ze czuje sie w nim lepiej to nosze raczej 75D) i sa to
      staniki zwykłe , nie usztywniane bez zadnych fiszbin , poniewaz takie sa nie
      wygodne i powiekszaja biust:(
      no i oczywiscie z miseczki D biust mi sie wylewa a w DD jest tak scisniety ze
      trudno ocenic

prosze o pomoc
      • paolka2 moje wym. 70/90 11.10.08, 13:07
        jeszcze raz pisze bo mialy byc wymiary w tytule ale mysle ze sam tytuł nie da
        tyle co przeczytanie tego co napisalam

witam
        ciesze sie ze trafiłam na ta strone bo jeszcze nigdy nie mialam idealnego stanika
        moje wymiary:

obwod pod biustem 70
        obwod w staniku (zalezy jaki) od 88 do 91
        obwod bez stanika 88 -dodam ze moj biust nie jest stojacy ani nawet troche
        jedrny wiec mierzylam go w najszerszym miejscu

nosze rozmiar 75 D lub 70 DD (jednak gdy nosze 70 to tył paska przy staniku mam
        bardzo wysoko i mimo ze czuje sie w nim lepiej to nosze raczej 75D) i sa to
        staniki zwykłe , nie usztywniane bez zadnych fiszbin , poniewaz takie sa nie
        wygodne i powiekszaja biust:(
        no i oczywiscie z miseczki D biust mi sie wylewa a w DD jest tak scisniety ze
        trudno ocenic

prosze o pomoc
        • effka454 Re: moje wym. 70/90 paolka2 11.10.08, 16:35
          I stanik 75D i 70DD jest na 92cm w biuście, a Ty piszesz, że w jednym biust się
          wylewa, a w drugim jest potwornie ściśnięty. Mogę tylko przypuszczać, że tak
          naprawdę masz ciut więcej w biuście, tylko to ciałko jest rozgniecione i
          uklepane pod obwodem.

Zwróć uwagę na fakt, że miarka którą się mierzymy jest nierozciągliwa, w
          odróżnieniu od materiału z którego uszyty jest obwód stanika. A żeby ten obwód
          dobrze się trzymał naszego ciała i spełniał swoją funkcję podtrzymania, to musi
          być naprężony. Jeśli kupujesz majtki to bierzesz takie które w obwodzie są równe
          lub większe od obwodu Twoich bioder? Nie, bierzesz te mniejsze, bo dopiero one
          po naciągnięciu się na pupie są w stanie się na niej utrzymać.
          Fiszbiny nie powiększają biustu, one są po to aby lepiej podtrzymać biust i
          ładnie go wyprofilować. Za to fiszbiny w staniku o za szerokim obwodzie są
          rzeczywiście bardzo niewygodne i są w stanie nawet zrobić nam krzywdę :P.
          Fiszbiny muszą płasko przylegać do ciała tuż bod piersiami i na mostku. Wtedy
          się ich po prostu nie czuje.

A teraz wracając do tematu tego wątku: Jaki powinnaś nosić rozmiar.
          Zakładając, że o 75 i 70 zapominamy, bo są większe-równe z Twoim obwodem pod
          biustem, bierzemy pod uwagę obwody 65.
          Zakładając, że zgodnie z Twoim opisem możemy przyjąć, że biust masz ciut większy
          niż wyszło z pomiarów (czasami już 1cm robi różnicę w ułożeniu miseczek na
          piersi) - ja bym zaproponowała zacząć mierzenie od rozmiarów 65I/H w rozmiarówce
          europejskiej i 30(65)F z brytyjczyków.

Przejżyj sobie jeszcze ten wątek, gdzie dziewczyny polecają biutonosze dobre na
          początek:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941
          • aleks2539 witam - 78/100 11.10.08, 16:44
            78/100 to moje wymiary, przy mierzeniu omijałam sutki jak z reklamy
            mentosa (karmię piersią od dwóch miesięcy, biust mierzony po
            opróżnieniu). Jednak jak się zmierzę w staniku, który trochę
            spłaszcza - innego nie mam wychodzi 78/97. Wg kalkulatora to 70J
            albo 70H. Jestem już po zakupach. Nic nie kupiłam...
            Byłam na zakupach na razie w Toruniu. Pani na szerokiej chciała mi
            przemycić 75 G ale nie patrząc na metkę czułam że za luźny w
            obwodzie. A... i te 70J to jakieś dziwne. Nie pytałam się nawet o
            taki rozmiar bo on jakiś nienormalny. Pani z Franciszkańskiej z
            samanty ma dostawe we wtorek i mam się u niej pojawić a pani z rynku
            nowomiejskiego, ten sklep lilly czy jakoś tak mnie wqrwila.
            Oczywiście wiedziala wszystko lepiej ode mnie. Chciałam stanik
            czarny usztywniany to miała jakiś brąz i niebieski miękki z dalii.
            Przymierzałm 70G ale miałam wrażenie że jeszcze luźny na dole. W 65
            się dopiełam a babka że se wymyślam bo jak ja wyglądam że mi się
            bułki robią koło pach itd. Robią bo się jeszcze garbię Ale skoro
            obwód dopielam... A babka mówi że mam wziąć 70 i zapiąć na
            najciaśniejszą haftkę i będzie ok. No z pewnośćią - będzie ok w
            przymierzalni a za tydzień będzie latać... Ech życie W środę
            poznań...
            A i co z tym J? Skoro wszędzie raczej G dobre - mówię o 70 i
            miękkich sttanikach. Jak stanik usztywniany plunge to co wtedy?
            • effka454 Re: witam - 78/100 aleks2539 11.10.08, 21:38
              A cóż dziwnego jest w rozmiarze 70J i to do tego europejskim, bo nie bardzo
              rozumiem, sama noszę 75J brytyjskie, co na rozmiarówkę europejską przekłada się
              na rozmiar bodajże 75P (to dopiero jest dziwny rozmiar dla ekspedientek w
              polskich sklepach ;)).

A wracając do Twojej sprawy:
              Trochę chaotycznie piszesz, więc na przykład nie wiadomo jakich firm i jakie
              modele przymierzałaś i który rozmiar należy do danego modelu. Więc trudno jest
              cokolwiek z tego wywróżyć.
              Pamiętaj, że większość europejskich biustonoszy, takich jak triumph, ales,
              felina itp. jest dość rozciągliwa, więc rzeczywiście możesz spokojnie zapinać
              się w obwodach 65. Po drugie - możliwe, że pod biustem zmierzyłaś się nie dość
              mocno, więc tym bardziej ten obwód 65 jest dla Ciebie jak najbardziej polecany.

Idąc dalej - miseczka J przy obwodzie 70 w rozmiarówce europejskiej jest już
              dostępna w niektórych firmach: KrisLine, Melissa i być może gdzieś jeszcze.
              W brytyjczykach to wychodzi 70(32)FF co daje szalone możliwości wyboru krojów i
              kolorów.
              Nawet zmniejszając obwód pod biustem i przeliczając do tego miseczkę otrzymujemy
              brytyjskie 65(30)GG i nadal masz wybór :)

No i jeszcze jedna ważna sprawa poruszona tu przez Ciebie - chcesz stanik
              usztywniany.
              My raczej na początek, szczegolnie na pierwszy stanik, polecamy zakup raczej
              czegoś z miękkimi miseczkami na fiszbinach. Przede wszystkim dlatego, że w
              sztywnym staniku typu plunge trudno jest ocenić czy wszystko dobrze się układa,
              czy miseczki są nie za małe/duze, a sztywna miseczka narzuca swój kształt naszej
              piersi i nie mozna tego dobrze ocenić.
              Nie bój się miękkich staników, mówi Ci to matka dwójki dzieci, dobijająca do
              czterdziestki, której piersi w miękkich staniczkach mają piękny i krągły kształt
              i są wysoko uniesione, a nie smętnie dyndają w okolicach pępka :D.
              • aleks2539 Re: witam - 78/100 aleks2539 11.10.08, 21:56
                Zgadza się było chaotycznie bo chciałam szybko napisać (ciągły brak
                czasu) więc po częśći skopiowałam mojego posta z innego wątku.
                Przepraszam :) A więc wychodzi mi rozmiar polski 70J, brytyjski
                70FF. Ale... Mierzyłam miękkie Triumpha - nie znam modelu. 70 może i
                była dobra pod biustem, może mogłaby być ciut ciaśniejsza (65 nie
                było) ale w miękkim staniku 70G mój biust był ... nijaki. Taki
                płaski itd. Wiem, zboczenie typu push up mi zostało ale jakoś lepiej
                siebie widzę jak mam w miarę piersi blisko siebie a nie każda
                kilometr od siebie... Przymierzałam też Dalię (nie znam modelu) i
                tam 65G było trochę małe u góry ale fala krytyki jaka się na mnie
                przelała od pani sprzedającej, wykład o nieprzepływającej limfie
                oraz że jak karmię to będę mieć z tym problem bo obwód za ciasny
                spowoduje coś z mlekiem i że biust trzymają ramiączka itd spowodowal
                ze odechciało mi się wszystkiego...
                Odpowiadając na Twoje pytanie - mierzyłam się na zasadzie miara ma
                pęknąć więc pewnie ok, gorzej z biustem. Nie mogę na niego patrzeć.
                Tymbardziej że przy karmieniu to on mi migruje w ciągu kilku godzin
                o 3 rozmiary wdół i w górę.
                Wiem że polecacie miękkie. Ale ja jak już pisałam jestem na etapie
                staników miękkich bezfiszbinowych karmników i już patrzeć na siebie
                nie mogę dlatego piszę o usztywnianym i... seksownym? Podoba mi się
                np
                www.avocado.com.pl/show.php?nazwa=tango&
                • effka454 Re: witam - 78/100 aleks2539 11.10.08, 22:55
                  aleks2539 napisała:

> Zgadza się było chaotycznie bo chciałam szybko napisać (ciągły brak
                  > czasu) więc po częśći skopiowałam mojego posta z innego wątku.
                  > Przepraszam :) A więc wychodzi mi rozmiar polski 70J, brytyjski
                  > 70FF. Ale... Mierzyłam miękkie Triumpha - nie znam modelu. 70 może i
                  > była dobra pod biustem, może mogłaby być ciut ciaśniejsza (65 nie
                  > było) ale w miękkim staniku 70G mój biust był ... nijaki. Taki
                  > płaski itd.

Przede wszystkim triumphy ciągną się jak wyżuta guma balonowa :P więc gdyby
                  produkowali to stanowczo musiałabyś wziąć obwód 65, a dodatkowo ichnie 70G jest
                  na 94cm w biuście. Jak Twój biust ma się dobrze ułozyć w czyms co go dobrze nie
                  trzyma i jeszcze przypłaszcza i spycha w dół i na boki.

> Wiem, zboczenie typu push up mi zostało ale jakoś lepiej
                  > siebie widzę jak mam w miarę piersi blisko siebie a nie każda
                  > kilometr od siebie... Przymierzałam też Dalię (nie znam modelu) i
                  > tam 65G było trochę małe u góry ale fala krytyki jaka się na mnie
                  > przelała od pani sprzedającej, wykład o nieprzepływającej limfie
                  > oraz że jak karmię to będę mieć z tym problem bo obwód za ciasny
                  > spowoduje coś z mlekiem i że biust trzymają ramiączka itd spowodowal ze
                  odechciało mi się wszystkiego...

No cóż, jak sama zauważyłaś wiele z nas (jeśli nie wszystkie) spotkało się z
                  agresywnością pań ekspedientek, ktore przeciez wiedzą lepiej, bo one to już tyle
                  staników sprzedaly i tyle lat w tym byznesie siedzą, a tu jakichś bzdur się
                  jedna z drugą naczytały i próbują stare wyjadaczki zawodu uczyć. Niestety z
                  takimi paniami trzeba krotko: żegnam ozięble z dużą dozą sarkazmu :P
                  Akurat najwięcej szkody przy piersiach karmiących mogą wyrządzić uciskające z
                  bokow fiszbiny w za małych miseczkach.
                  A najlepiej jak poczytasz sobie wątek o karmnikach, tam na pewno znajdziesz
                  wiele cennych rad i wskazówek.
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=83756747
                  > Odpowiadając na Twoje pytanie - mierzyłam się na zasadzie miara ma
                  > pęknąć więc pewnie ok, gorzej z biustem. Nie mogę na niego patrzeć.
                  > Tymbardziej że przy karmieniu to on mi migruje w ciągu kilku godzin
                  > o 3 rozmiary wdół i w górę.
                  > Wiem że polecacie miękkie. Ale ja jak już pisałam jestem na etapie
                  > staników miękkich bezfiszbinowych karmników i już patrzeć na siebie
                  > nie mogę dlatego piszę o usztywnianym i... seksownym? Podoba mi się
                  > np
                  > www.avocado.com.pl/show.php?nazwa=tango&

No dobrze, rozumiem że wierzysz tylko w skorupki, ale uwierz i mnie, że jest to
                  wynikiem tego, że nie widziałaś jeszcze co naprawdę z Twoimi piersiami może
                  zrobić miękki stanik, np. taki:
                  www.bravissimo.com/images/products/large/kaa1cea_lp.jpg
                  www.bravissimo.com/images/products/medium/pnc9rsa_mp.jpg
                  www.bravissimo.com/images/products/medium/fyi9cab_mp.jpg
                  www.bravissimo.com/images/products/medium/ka94fuc_mp.jpg
                  www.bravissimo.com/images/products/medium/pnb5wbb_mp.jpg
                  www.bravissimo.com/images/products/medium/mm04jab_mp.jpg
                  media.freyalingerie.co.uk/1-2-5737.jpg
                  media.freyalingerie.co.uk/1-2-5770.jpg
                  media.freyalingerie.co.uk/1-2-6008.jpg
                  media.freyalingerie.co.uk/1-2-6003.jpg
                  media.freyalingerie.co.uk/1-2-6004.jpg
                  mam wymieniać dalej?
                  A jeszcze niedługo dojdą Effuniaki :)
                  • aleks2539 Re: witam - 78/100 aleks2539 11.10.08, 23:31
                    wymiękam... I ślicznie dziękuję. Te staniki piękne, naprawdę. Nie
                    wiem jak dożyję do środy... Mój mąż ma mnie dosyć. Stwierdził że
                    rozumie trzy dni przeżywania ale cztery to za dużo ;)
                    Najchętniej wziełabym Cię albo inną doswiadczoną forumowiczkę aby mi
                    w staniku pomieszała i ułożyła co trzeba ale na pierwszy raz muszę
                    wziąć i męża i synka co by mi dziecię z głodu nie padło.
                    Jesteś WIELKA. Buźka.
                    • effka454 Re: witam - 78/100 aleks2539 12.10.08, 12:27
                      Ja mieszkam pod Warszawą, więc wyprawa do Poznania z mojej strony odpada :), ale
                      wystarczy, że wybierzesz się do sklepu Yoshi, tu masz link z opiniami i
                      opowieściami :D
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=83308727
                      Tam na pewno trafisz na kompetentną obsługę i duży wybór.
                      Pamiętaj żeby na początku ograniczyć szał zakupowy do 1-2 staniczków, bo po
                      miesiącu lub dwóch, kiedy dojdzie do migracji, staniki znowu trzeba będzie
                      wymienić na takie z większą miseczką. Poza tym u Ciebie dochodzi jeszcze kwestia
                      laktacji, która będzie się stopniowo zmniejszać i trudno przewidzieć do końca
                      jak ukształtują się ostatecznie piersi. Na pewno w dobrze dobranym biutonoszu
                      zapewnisz im komfort podtrzymania co pomoże w utrzymaniu jędrności (a często
                      nawet poprawę tejże).
                      Życzę owocnych łowów :)
          • paolka2 Re: moje wym. 70/90 paolka2 20.10.08, 18:07
            niestety nie mam mozliwosci przymiezenia takich stanikow bo takie sklepy sa
            strasznie daleko odemnie jednak wydaje mi sie ze miseczka h czy i to za duzo
            niewiem czemu hmmm
            • maheda Re: moje wym. 70/90 paolka2 21.10.08, 11:33
              Być może jesteś osobą o wąskich żebrach i wtedy biust jest "bardziej z przodu",
              a nie jest "szeroko przyczepiony" do żeber.
              Spróbuj zmierzyć stanik w rozmiarze kontynentalnym 70E oraz 70F - takie rozmiary
              są do kupienia w sklepach stacjonarnych nawet w małym miastach, trzeba tylko
              dobrze poszukać.
              Jeśli lepszym stanikiem dla Ciebie będzie stanik w rozmiarze 70F, to wtedy
              istotnie idealnym stanikiem powinien być taki w rozmiarze kontynentalnym 65H,
              względnie brytyjskim około 30F (brytyjskie 65F).

Jeśli nie rozumiesz, dlaczego w kontynentalnym jest to miseczka 65H, a w
              brytyjskim 65F (skąd ta różnica?!), zajrzyj >>> TUTAJ <<<.
    • niskad Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 31 11.10.08, 19:58
      105/132... i napiszcie proszę gdzie można zakupić taki rozmiar bo w każdym
      sklepie zostaję wyśmiana...
      • effka454 105/132 niskad 11.10.08, 21:11
        Pierwsze pytanie: jak mocno ścisnęłaś się przy mierzeniu pod biustem?
        Pamiętaj, że trzeba to zrobić na wydechu i tak mocno, że prawie miarka trzaska ;)

Na początek zaproponowałabym coś w rozmiarze 95(42)HH może nawet 95(42)H (przy
        większym obwodzie pod biustem dochodzi do zakrzywienia tabeli, ponieważ
        częściowo w obwód w biuście wchodzi nasz tłuszczyk naplecny) brytyjskie
        oczywiście, bo z europejskiej rozmiarówki wypadasz.

Ewentualnie istnieje bardzo duża możliwość, że dopniesz się w obwody 90 i wtedy
        miseczka J/JJ.

Tak na szybko znalezione:
        www.bravissimo.com/products/lingerie?back=40&cup=j
        brastop.com/Search.aspx?type=1&size=42HH&brand=&colour=§ionid=&text=
        www.dopasowana.pl/search.php
        Za to na 100% możesz uderzyć do Effuniak, która uszyje Ci coś na wymiar :)
        Pozdrawiam
    • mar_bo Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 31 12.10.08, 12:10
      Ja też bym poprosiła o pomoc - 97/122. Jestem obecnie w 7 miesiącu ciąży. Akurat
      w tym czasie biust nie urósł mi za dużo - nie musiałam wymieniać dotychczasowej
      bielizny, ale ostatnio zaczęłam mieć problemy z dopinaniem i biustem wyłażącym
      pod stanikiem albo po bokach. Do tej pory miałam biustonosz triumpha:
      www.e-bielizna.pl/111_Ladyform_Soft_W.html
      w rozmiarze 36DD.

Bardzo prosiłabym o pomoc i podanie rozmiaru w rozmiarówce brytyjskiej i
      europejskiej oraz jeśli to możliwe zaproponowanie jakiś modeli ładnie
      zbierających biust oraz karmników. Kolejna prośba, żeby to były na razie polskie
      sklepy internetowe, bo niestety muszę dość pilnie wymienić garderobę.
      • effka454 97/122 mar_bo 12.10.08, 12:50
        Ja mam tylko jedno pytanie: Kobieto, jak ty się zmieściłaś w stanik przewidziany
        na 102cm w biuście mając o 20cm więcej???
        Szczególnie w stanik z obwodem, który w zasadzie jest właściwy i raczej powinien
        dobrze trzymać się pod biustem???
        Problemy z dopinaniem zaczęły się ponieważ za małe miseczki tak bardzo naciągają
        resztę, że zaczyna brakować materiału.
        Spróbuj zapiąć stanik miseczkami do tyłu, czy nadal masz problem z zapięciem
        samego obwodu?

Powiem tak, przy tych wymiarach pozostałabym przy obwodzie 36(80), chyba że
        stanik będzie ściśliwy (mało rozciągliwy) to wtedy lepsze będzie 38(85).
        Ponieważ przed Tobą jeszcze dwa miesiące, kiedy brzuszek będzie rósł to warto
        zainwestować w przedłużkę, która zapewni Ci komfort noszenia w przypadku np.
        spuchnięcia, bez potrzeby inwestowania w kolejne rozmiary.
        Licząc dalej przy obwodzie 36(80) powinny być dobre miseczki J/JJ, a przy
        obwodzie 38(85)H/HH - oczywiscie są to rozmiary brytyjskie.

Co do modeli to poczytaj tutaj co polecamy na pierwszy raz:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941
        Karmnik kup dopiero tuż przed porodem, bo do tego czasu mogą się jeszcze zmienić
        Twoje wymiary, a o karmnikach poczytasz sobie tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=83756747
        O sklepach internetowych poczytasz tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=70768200
        i tutaj:
        stanikowe-sklepy.blogspot.com/
        - polskie to m.in.: Peachfield, dopasowana, karoline, intimo4you itd.
        na pewno się zorientujesz. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na fakt, że wiele z
        nich to również sklepy stacjonarne, więc jeśli jesteś z okolic np. Krakowa,
        Warszawy, Zielonej Góry to masz możliwość skorzystania z profesjonalnego
        brafittingu :)
        No i są jeszcze dobre sklepy stacjonarne sprzedające wyroby firm brytyjskich:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300
        • mar_bo Re: 97/122 mar_bo 12.10.08, 17:15
          Ja wiem, że to nie jest śmieszne, ale uśmiałam się jak mi napisałaś o tym moim
          biustonoszu - może było złe oznaczenie na biustonoszu, bo przed urośnięciem
          ciążowym w ostatnim miesiącu naprawdę nic mi się z niego nie wylewało.
          Co do sklepów stacjonarnych to na razie odpadają, bo z powodu ciąży nie mam
          możliwości wyjścia z domu.
          A że by nie było, że jestem leniuchem to zanim tu napisałam to czytałam i o
          karmnikach i o sklepach. Problem mam tylko, żeby określić jaki rodzaj
          biustonosza byłby dla mnie najodpowiedniejszy. Już jedna z dziewczyn na forum
          ciążowym polecała mi sklep Peachfield'a w W-wie, ale umówię się dopiero po
          porodzie. Dzięki za wątek o pierwszych biustonoszach - jakoś go przeoczyłam.
          Wypróbuję, na początek, któryś z polecanych tam modeli. Bardzo dziękuję za pomoc.
    • effka454 71/87 adesso - przeniesione 12.10.08, 17:37
      adesso napisała:

"Jaki powinnam noić rozmiar stanika? Ciasno pod biustem 71 cm, w
      biuście (tu miałam największy problem ze zmierzeniem):
      85 "naskórnie", 87 "nastanikowo".
      Oczywiście skorzystałam z BraFittera i oczywiście zastygłam ze
      zdumienia. Wyszło mi 65D=polskie 65E dla 71/85 i 65DD=polskie 65F
      dla 71/87.
      Przed ciążą nosiłam 75C - jakże by inaczej, a po karmieniu z użyciem
      laktatora doszło do takich dewastacji, że depresja, i od 2 lat nie
      mogę się w nic wpasować. Noszę 70B-70C, ale C często odstaje, a B
      ostatnio powoduje buły.
      Liczę na życzliwe rady :-)
      magda"
      • effka454 Re: 71/87 adesso - przeniesione 12.10.08, 17:49
        A co najbardziej zdumiało Cię w rozmiarach wyliczonych przez brafittera?
        Uwzględnij, że miarka którą się mierzysz jest nierozciągliwa w odróżnieniu od
        materiału z którego uszyty jest stanik.
        Czy jeśli kupujesz majtki, to ich obwód jest równy Twojemu obwodowi w biodrach?
        Nie, kupujesz mniejsze, aby utrzymały się na swoim miejscu, bo inaczej
        musiałabyś doczepić do nich szelki. Staniki mają takie szelki - to ramiączka,
        dlatego łatwiej jest nam się oszukiwać, że wszystko jest ok.
        Wracając do Twojego postu, rozmiar 70B jest na 84cm w biuście, a 70C na 86cm.
        Piszesz, że B bułkuje, a C odstaje. Ale powiedz mi jeszcze, czy jak założysz to
        70C to układasz sobie biust w miseczkach, wygarniasz porządnie ręką spod pachy
        do miseczki całe ciałko, podciągasz ramiączka, żeby były lekko naprężone.
        Przećwicz sobie.

Zgadzam się z wyliczeniami brafittera i nawet brałabym pod uwagę raczej rozmiary
        wyliczone dla 87 w biuście - czyli 65(30)DD brytyjskie lub 65E europejskie.
        • adesso Re: 71/87 adesso - przeniesione 19.10.08, 00:05
          Dziękuję za odpowiedź! Wygarniałam i sądziłam, ze prawidłowo, ale
          najwyraźniej jednak nie. Po fachowych radach w sklepie kupiłam
          właśnie 65DD i na razie cierpliwie oczekuję na efekty prawidlowego
          układania. Początkowo strasznie wrzynał się w pachy, jakby był za
          głęboki, ale poprawiam ułożenie zawartosci kilkakrotnie w ciagu
          dnia, i jest lepiej:-) Ramiączka zostawiłam jak mi naciagnięto w
          sklepie. Dzięki serdeczne!
    • effka454 Re: 74/90 przyjaciółka skwarynii - przeniesione 12.10.08, 17:39
      skwarynia napisała:

"Czesc teraz prosze o pomoc dla przyjaciolki. W biuscie bez stanika i w staniku
      tak samo czyli 90 cm. Dotychczas kupowala stanik- 75 B z czego widze ze z tylu
      podjezdza do gory wiec za szeroki. Prosze o pomoc;)"
      • effka454 Re: 74/90 przyjaciółka skwarynii - przeniesione 12.10.08, 17:53
        Stanowczo za szeroki.
        Niech przyjaciółka na początek przymierzy coś w rozmiarze 65G w rozmiarowce
        europejskiej czyli 65(30)E w brytyjczykach.
    • uswiadomiona2 78/95 12.10.08, 21:59
      nie jestem az takuswiadomiona, ale wiem na pewno ze nie nosze
      odpowiedniego stanika i az mnie nosi z tego powodu.
      moje wymiary to 78 na wydechu scislo mierzone i luzno w biuscie-95.
      jestem po 2 porodach i moj biust jest strasznie lejacy i
      okropny.ostatni biustonosz nosilam w rozmiarze polskim 80E ale za
      luzny pod biustem i za mala miska.
      z waszego kalkulatora wyszlo mi ze powinnam nosic 70E(32E) lub
      polsko 70g.
      w moim miasteczku nie ma odpowiedniego sklepu gdzzie moglabym dostac
      bielizne w tym rozmiarze wiec zostaje mi internet.boje sie
      zaryzykowac z zakupem, bo nie jestem do konca przekonana jaki ja mam
      w koncu ten rozmiar.
      blagam pomozcie!!!
      • maheda Re: 78/95 - uswiadomiona2 13.10.08, 12:32
        Niestety, my Ci nie powiemy, jaki rozmiar czy fason będzie na Ciebie na 100%
        dobry :(
        Możemy co najwyżej podpowiedzieć, w jakie rozmiary strzelać.
        Jeśli masz biust podzieciowy i lejący, to zajrzyj do tego wątku:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941&v=2&s=0
        Są w nim opisane staniki, które porządnie trzymają i nadają się do tego, żeby
        od nich zacząć renowację biustu.

Rozmiar - jeśli mierzyłaś się pod biustem naprawdę BARDZO, BARDZO ciasno,
        wrzynając sobie miarę krawiecką w żebra - spróbuj przymierzyć staniki o
        kontynentalnym (w tym polskim) rozmiarze 75E - być może będą dostępne nawet u
        Ciebie w sklepie stacjonarnym.
        Pamiętaj, żeby dobrze wygarnąć wszystko do miseczek spod pach i z pleców, żeby
        skrócić odpowiednio ramiączka i tak dalej.

Jeśli natomiast nie mierzyłaś bardzo, bardzo ciasno, ale dałaś sobie trochę
        luzu, to istotnie lepiej by było celować jednak w staniki o rozmiarze
        kontynentalnym około 70F-70G oraz w brytyjskie staniki w rozmiarze około 32E...
        Chociaż może się okazać, jeśli masz szerokie żebra i bardzo zniszczony biust, że
        inne miseczki będą lepsze.

Spróbuj przymierzyć stacjonarnie to kontynentalne 75E i zastanów się, co dalej.
        • uswiadomiona2 Re: 78/95 - uswiadomiona2 13.10.08, 20:59
          dziekuje za pomoc
          najpierw pomierze te 75 E i zobacze co dalej.
    • weronika_z_pruszkowa Re: 71/101 13.10.08, 10:21
      Najnowsze wymiary 71 /101.
      Karmię, ale chyba kupię stanik do przerobienia, bo bezfiszbinowym karmnikom mówię stanowcze nie!
      Mam anitę 70H i chyba mogłaby być większa miseczka, obwód się rozciągnął, ale jeszcze trzyma. Niestety Anita nie produkuje obwodu 65.
      Mam Royce'a 30H i niestety za mała miseczka, obwód za ciasny ale ten model to wyjątkowy ścisliwiec, więc nie wykluczam kupienia kolejnego stanika z 65/30 w obwodzie, tylko jakiegoś normalnego!
      Pomóżcie:D
      • maheda Re: 71/101 - weronika_z_pruszkowa 13.10.08, 12:39
        No tak, ale powiedz mi, czy SAM OBWÓD tego Royce'a zapięty pod biustem, z
        miseczkami skierowanymi na plecy, też jest ciasny?
        Pytam, bo popatrz:
        www.royce-lingerie.co.uk/fitting_guide.php
        Wg ich tabel stanik w rozmiarze 30H jest przewidziany na góra 98 cm w biuście,
        a Ty masz 101 cm, czyli właściwie nawet stanik Royce'a w rozmiarze 30J będzie
        miał na Ciebie za małą miseczką - zważywszy, że osoby karmiące potrzebują
        zazwyczaj większych miseczek, niż wynika to z tabel.

Spróbuj kupić sobie jakiś inny, brytyjski stanik w rozmiarze 30H (ale z firmy,
        która ma miseczki również FF, GG...), a nawet w rozmiarze 30HH, a potem dopiero
        zastanawiaj się, co dalej.
        • weronika_z_pruszkowa Re: 71/101 - weronika_z_pruszkowa 13.10.08, 13:21
          Pół godziny później miałam w obwodzie 99, choć na logikę piersi powinny być pełniejsze...
          Tyłem też ciasny, choć ciut mniej. Czytałam opinie o Royce, że jest wyjątkowo ciasny i że rozmiary mniejsze niż inne UK, więc nim się nie kieruję i nie zrażam do 30H. Popatrz, że ich tabelka nie stosuje wybierania mniejszego obwodu (ich zdaniem powinnam była kupić 70=32)
          Inna wskazówka:
          Avokado Lucy 70H z pełną miseczką - za duża miska, lużne w obwodzie
          Dla mnie własnei istotne jest czy mam kupić kolejny 30H czy 30HH :), jestem na bezpłatnym urlopie z maluchem i naprawdę nie mogę grać w stanikową ruletkę.
          Usciślę - chciałabym kupić Tango i przerobić, bo nie widzę ładnych fiszbinowych karmników.
          Jesli kariska w tabeli rozmiarów brytyjskich pisze że 30HH jest na 104 w biuscie to będzie za duże czy nie?
          • maheda Re: 71/101 - weronika_z_pruszkowa 13.10.08, 13:39
            Co do mierzenia obwodu - jeśli sobie same mierzymy, to możemy się mierzyć po
            prostu trochę krzywo :) I różnice w obwodach mogą się brać również z tego :)
            Co do tabelek... tabelki absolutnie żadnych znanych mi firm nie stosują
            wybierania mniejszych obwodów, a jednak miseczki są szyte na takie, czy inne
            obwody w biuście - przynajmniej teoretycznie ;), bo w praktyce i tak to różnie
            wygląda.
            Co do poznańskiego Avocado - tam w ogóle jest wolnoamerykanka, więc Twoje
            stwierdzenie, że w ich Lucy 70H masz za dużą miseczkę - kompletnie nic mi nie
            mówi...

Jeśli oczekujesz tutaj jednoznacznego stwierdzenia "rozmiar Tango II będzie na
            Ciebie dobry w 30H" albo "... w 30HH", to się takiej odpowiedzi nie doczekasz.
            Każda z nas - nawet te niekasiaste - przechodziła i przechodzi przez to samo.
            Trzeba mierzyć, próbować na własnej skórze i celować, celować, celować...

Co do Royce'a - chodziło mi raczej właśnie o to, że nie mają - jak Panache,
            Freya czy Fantasie - rozmiarówki miseczek kolejno: DD, E, F, FF, G, GG, H..., a
            właśnie DD, E, F, G, H... Czyli Royce'owe 30H to raptem z wymienionych firm (w
            tym Panache, które szyje TangoII) rozmiar 30G. Czyli Tango II 30H powinno mieć
            miseczki o dwie większe od posiadanego przez Ciebie Royce'a, natomiast Tangi II
            w rozmiarze 30HH powinno mieć miseczki o trzy rozmiary większe od Royce'a.

Jeśli możesz sobie pozwolić na chwilowe zamrożenie pieniędzy - zamów obydwa
            staniki, a jeden potem odeślij do sklepu, pieniądze za zwrócony stanik zostaną
            Ci przelane z powrotem.
            • weronika_z_pruszkowa Re: 71/101 - weronika_z_pruszkowa 13.10.08, 13:47
              maheda napisała:
              > Co do tabelek... tabelki absolutnie żadnych znanych mi firm nie stosują
              > wybierania mniejszych obwodów, a jednak miseczki są szyte na takie, czy inne
              > obwody w biuście - przynajmniej teoretycznie ;),
              ok, czyli jednak spróbuję się kierować obwodem w biuście podanym przez poducenta, (a obwód pod mniejszy - po swojemu);)
              dzięki
    • katya79 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 31 13.10.08, 12:11
      Witam
      Obwód pod biustem ściśle 83cm
      Obwód w biuście w staniku 100 cm
      Stanik w miarę pasujący , który aktualnie noszę to 80E firmy Samanta
      Bardzo proszę o odpowiedź jaki rozmiar powinnam nosić.
      • maheda Re: 83/100 - katya79 13.10.08, 12:41
        Całkiem niezły strzał z tym rozmiarem :)
        Powiedz mi, dlaczego ten stanik pasuje na Ciebie tylko "w miarę"?
        Coś jest nie tak z obwodem, czy z miseczkami?

Na pierwszy rzut oka mogłabym zaproponować Ci przymierzenie jakiegoś stanika w
        rozmiarze kontynentalnym 75G, ewentualnie 75F (spróbuj, Samanta produkuje takie
        rozmiary), porządne wygarnięcie wszystkiego spod biustu do miseczek, skrócenie
        ramiączek - i wtedy zastanowienie się, co dalej.
        • katya79 Re: 83/100 - katya79 13.10.08, 14:27
          Witam,
          Stanik wydaje mi się "w miarę" dobry , gdyż myślę że jest trochę za
          szeroki w obwodzie , miseczki dobrze obejmują piersi ale mogłyby być
          one trochę wyżej i bliżej siebie :)Jeżeli mogłaby
          pani zaproponować jakieś konkretne firmy byłabym wdzięczna.
          Pozdrawiam
          • maheda Re: 83/100 - katya79 14.10.08, 09:27
            Każda z nas musi sama na sobie przetestować masę staników, niestety ;) Nie tak
            prosto jest określić, jaki stanik na pewno będzie spełniał podane przez Panią
            wymogi :-)

Proszę spróbować na początek węższego obwodu - 75. Piersi będą w tych stanikach
            dużo lepiej podtrzymane, a i miseczki powinny być szyte nieco bliżej siebie, niż
            w stanikach z obwodem 80.
            Trzeba sprawdzić na żywym organizmie ;-)
    • samo_zloto 100/129 dla mamy :) 13.10.08, 13:06
      Dziewczyny,
      moja mama zapałała chęcią prawidłowego ostanikowania, więc czym prędzej ją
      wymierzyłam. 100 pod biustem, 129 w biuście. Nie za bardzo znam się na
      dobieraniu stanika w takich rozmiarach (zakrzywienie tabelki etc etc) więc pytam
      się tutaj. Od jakiego rozmiaru najlepiej zacząć? (aha, jak widać, mama nie jest
      szczupłą osóbka, jej rozmiar ubrań to 52/54)
      • maheda Re: 100/129 - samo_zloto - dla mamy :) 13.10.08, 13:44
        Chyba próbowałabym zacząć od brytyjskiego rozmiaru 40GG, a potem zastanawiała
        się, co dalej.
        I chyba zaczynałabym od Fantasie - ta firma ma nieźle trzymające modele w dużych
        rozmiarach, a jej obwody są trochę bardziej elastyczne, niż Tango II z Panache.
        • ulawit 71/93 mama karmiąca 13.10.08, 15:28
          Obecnie noszę melissę 65j i miseczki marszczą mi się z boków pod
          piersiami.
          Wydaje mi się że jest ciut za duża.
          Schudłam po porodzie wiec cała masa staników z avocado w rozmiarze
          70h jest na mnie za duża w obwodzie i miseczkach. Poza tym w wielu
          modelach (np.kika) z tej firmy fiszbiny są chyba za wąskie dla mnie
          , bo u dołu miseczki jest ciasno i niewygodnie a u gory odstawał
          jeszcze niewypelniony piersią materiał.
          Mój stary stanik z przed ciąży 70f havana z avocado jest obecnie
          dużo za mały w miseczkach.
          Chcę sobie zamowić Inferno, tango pure, albo harmony balkon.
          W jaki rozmiar mam celować? Wiem tylko, że 30.
          Bardzo Was poproszę o poradę.

• maheda Re: 71/93 - ulawit - mama karmiąca 15.10.08, 11:53
            Rozmiary Melissy i Avocado są tak różne, że trudno mi w ogóle komentować te
            Twoje spostrzeżenia czy odnieść je do rozmiarów brytyjskich...
            Co do rozmiarów, w które powinnaś celować - z Tango II oraz z Inferno istotnie
            celuj w 30, ale z Harmony zdecydowanie w 28, bo ma bardziej od tamtych dwóch
            rozciągliwy obwód.
            I tak - w Tango II celuj w 30FF/30G, z Inferno zdecydowanie w 30G (większych
            miseczek nie ma...), a z Harmony w okolice 28GG.
    • paatryszka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 31 13.10.08, 17:15
      pomocy!!!! juz sie pogubilam w tych wszystkich literkach i
      cyferkach, a to forum calkowicie zburzylo moj dotychczasowy
      stanikowy swiatopoglad. obecnie posiadam rozmiary od 85 C do 80 F,
      jednak nie mam pojecia czy to kontynentalne brytyjskie czy jakie
      rozmiary, staniki kupione po prostu na bazarku :(
      po mierzeniu wyszlo mi ze pod biustem na wydechu dokladnie (chyba)
      scisle mam 85 cm a w biuscie 110. i co teraz?
      pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za pomoc
      • maheda Re: 85/110 - paatryszka 15.10.08, 11:57
        Nie przejmuj się, i tak rozmiar rozmiarowi nierówny... Spokojnie.
        W rozmiarówce kontynentalnej (więc również polskiej) celuj w rozmiary na
        początek z okolic 80I, być może wystarczy na początek 80H...
        W rozmiarówce brytyjskiej temu rozmiarowi odpowiada mniej więcej 36FF
        (brytyjskie 80FF).

Może się jednak okazać, że stanikami z lepszym dla Ciebie obwodem będą te z
        rozmiarem 75 pod biustem, czyli w rozmiarówce kontynentalnej staniki w okolicach
        kontynentalnego 75J-75K, albo brytyjskiego 34G (brytyjskie 75G).

Niestety, nie da się powiedzieć nikomu przez net, zdalnie, że ten lub tamten
        rozmiar będzie na 100% poprawny i właściwy, trzeba samej próbować :)
    • fresita24 obwód pod biustem 77 w biuście 95 13.10.08, 19:53
      zazwyczaj nosiłam staniki z firmy Triumph 75 D ale zauwazylam, ze
      obwod sie rozciagnal a miseczki zrobily sie za male. jaki i jakiej
      firmy powinnam dobrac sobie biustonosz (zalezy mi na polskiej
      numeracji) dziekuje i pozdrawiam
      • zoltra 99/83 13.10.08, 20:24
        W biuście mam 99 pod biustem 83 Nosze biustonosze 80 D Z góry dziękuję za
        odpowiedź pozdrawiam :)
        • maheda Re: 83/99 - zoltra 15.10.08, 12:03
          Jeśli kupujesz biustonosze z naprawdę ścisłym obwodem, a do tego pod biustem
          swój obwód mierzyłaś, ściskając się mocno miarką, to wg mnie nosisz dobrze
          dobrane staniki - przynajmniej teoretycznie.
          W praktyce bardzo ważne jest jeszcze, jak się w tych stanikach czujesz - czy nie
          musisz poprawiać stanika w ciągu dnia, gdy go nosisz?
          Jeśli tak, to spróbuj większej o oczko miseczki - np. 80E (brytyjskie 80DD/36DD).

Jeśli natomiast obwód Ci jednak trochę podjeżdża, spróbuj przymierzyć staniki z
          mniejszym obwodem, 75, ale z odpowiednio wtedy przeliczonymi miseczkami.
          Czyli z rozmiarówki kontynentalnej spróbuj przymierzyć staniki w rozmiarze 75F,
          lub też z brytyjskiej rozmiarówki 34E (brytyjskie 75E).
      • maheda Re: 77/95 - fresita24 15.10.08, 12:00
        Jeśli zależy Ci na rozmiarówce kontynentalnej, to próbuj szukać staników w
        rozmiarze kontynentalnym około 70G (ewentualnie, jeśli masz stosunkowo szerokie
        żebra albo dość zniszczony biust, to może wystarczyć 70F) - to nie jest taki
        duży rozmiar i część polskich firm go produkuje.

Jeśli jednak znalazłabyś gdzieś staniki produkcji brytyjskiej, które również
        istnieją na naszym rynku - celuj w rozmiar około 32E-32F (brytyjskie 70E-70F).
    • agostr Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 31 14.10.08, 13:30

Witam!
      Mój rozmiar to 81cm pod biustem i około 98 cm w biuście. Piszę "około", bo
      biust, niestety, mam wyraźnie asymetryczny, no i już nie pierwszej jędrności.
      Obecnie noszę rozmiar 80 c, ale mam duże trudności z dobraniem dobrego stanika i
      coś mi się wydaje że to nie jest właściwa wielkość. Proszę o podanie wielkości
      zarówno brytyjskich, jak i kontynentalnych.
      Dziękuję i pozdrawiam!
      • maheda Re: 81/98 - agostr 15.10.08, 12:07
        Pamiętaj, żeby dobierać stanik do większej piersi, a miseczkę na mniejszej
        piersi albo lekko "złap" nitką przy fiszbinie, żeby trochę ją zmniejszyć, albo -
        w twardszych stanikach - dokładaj wkładki optycznie wyrównujące różnicę, jeśli
        owa różnica bardzo Ci przeszkadza.

Przy Twoich wymiarach wcale mnie nie dziwi, że staniki z obwodem 80 wydają Ci
        się niewłaściwe, próbuj lepiej mierzyć obwody 75, powinny leżeć lepiej.
        Oczywiście - trzeba odpowiednio przeliczyć miseczkę :)
        W obwodach 75 celuj w okolice kontynentalnego 75F lub brytyjskiego rozmiaru 34E
        (brytyjskie 75E).

Jeśli nie zmierzyłaś się pod biustem naprawdę bardzo ciasno - może się w ogóle
        okazać, że najlepiej będą na Tobie leżeć staniki w rozmiarach około
        kontynentalnego 70G-70H lub brytyjskiego 32F-32FF (bryt. 70F-70FF).
        • agostr Re: 81/98 - agostr 15.10.08, 12:21
          Dzięki wielkie! Jak dobrze, że Was znalazłam - wkrótce rozpoczynam poszukiwania :)
    • jaagna 78/92 - bar_taczek 14.10.08, 18:28
      przeklejam post:

> Proszę o pomoc!
      > Kiedyś nie musiałam wiele się męczyć przy wyborze stanika. Nosiłam
      > 75B i szczególnie Triumf dobrze mi leżał. Ale.. rzucając palenie
      > przytyłam, a przechodząc na plastry antykoncepcujne urosły mi do
      > tego piersi! Czuję się okropnie. Żaden stanik nie pasuje, z 80C
      > bardotek wyskakują mi górą, z innych zabudowanych fasonów - dołem.
      > Nie mam koncepcji i do tego niezyt się znam na firmach. Wiem jedno,
      > zapłacę każde pieniądze, aby poczuć się lekko i estetycznie.
      • jaagna Re: 78/92 - bar_taczek 14.10.08, 18:50
        Zostaw staniczki o obwodzie 80! Są zdecydowanie za szerokie! Na pewno "latają" ci woków tułowia, a fakt że piersi wypadają ci dołem jest chyba najlepszym dowodem! Wierz mi, że mozesz sie całkiem dobrze poczuć w obwodzie niemal 10 cm węższym, niż nosisz teraz! :-) - popatrz na moją sygnaturkę! :-)))
        Otóż polecam ci sprawdzić staniczki w brytyjskim rozmiarze 32DD (70DD) lub w europejskim (m.in. Triumph) 70F.
        Tak sobie myślę czytając, jakie rozmiary nosiłaś, że po dokładnym wygarnięciu ciała spod pach do miseczek niedlugo będziesz mogła przymierzać europejskie 70G.

Pamiętaj, ze niektóre polskie firmy (Comexim, Melissa, Dalia) mają swoją własną rozmiarówkę. Najlepiej poczytać opinię o ich wyrobach w wątkach producenckich. A najlepie to mierzyć, mierzyć, mierzyć i nie bardzo wierzyć Paniom sprzedajacym w sklepie, niestety... Pamiętaj, obwód staniczka ma być ŚCISŁY, miseczki na tyle głębokie, by mieściły sie wnich całe piersi, a nie tylko ich fragmenty.
        Proponowane rozmairy:

Dalia: 70E lub ścisły obwód 75C
        Comexim: 70D
        Mellisa: 75C/D (miewa scisłe obwody) lub 70E (modele o bardziej elastycznych obwodach).
        Triumph (i firmy stosujące rozmiarówkę Triumpha): 70F
        Brytyjczyki: 32DD (70DD).

Uwaga: Na pewno nie zakładaj biustonoszy o obwodzie 80! Czasami (ale nieczęsto) mogą to być 75 - ale wykonane z nieelastycznych materiałów, najlepsze będą standardowe 70, z odpowiednio większymi miseczkami.

Jesteś szczęściarą, bo nosisz rozmiar, kty można kupić w wielu stacjonarnych sklepach i nie3 jesteś skazana wyłącznie na sklepy internetowe (a te też polecam uwadze - poczytaj o nich w odpowiednim wątku)

Życzę owocnych zakupów! :-)
        • bar_taczek Re: 78/92 - bar_taczek 15.10.08, 14:27
          Dziękuję ślicznie za pomoc. Jak ja żyłam tyle lat w niewiedzy???
          Muszę jednak przyznać, że dzisiaj dokładniej poczytałam niektóre
          posty i ponownie dokładnie się wymierzyłam.
          Efekt jest następujący: 75/94 !
          A panie w sklepie cały czas wciskały mnie w 80C! A ja przchowuję
          nowe staniki, które mi nie leżą i coraz bardziej się flustruję!
          Dlaczego tak ciężko kupić dobrze dopasowany biustonosz!
          Czy słyszałyście o sklepie w Bydgoszczy, gdzie można liczyć na
          fachową pomoc? Bo aż się boję iść po kolejny "gadżet"!
          • hainaut A moje wymiary to mniej wiecej 77 / 91 15.10.08, 14:41
            Ja w zasadzie to chcialabym tylko potwierdzic, ze to, co mi
            wyliczylo w internecie, to prawda, a nie moja konfabulacja - bo
            takiego biustu jeszcze nie mialam. ;)))

Do niedawna nosilam zwykle, popularne 75 B.... Tymczasem...
            zmierzylam sie i sprawdzilam na stronie www.bra-
            fitter.prv.pl/ jaki powinnam nosic rozmiar stanika. I wyszlo mi...

Rozmiar brytyjski: 70DD (32DD)
            Rozmiar brytyjski, stanik rozciągliwy: 65F (30F)
            Rozmiar brytyjski, stanik wyjątkowo ścisliwy: 75C (34C)
            Rozmiar polski: 70E
            • maheda Re: 77/91 - hainaut 16.10.08, 14:08
              Szczera prawda :)
              Może się jeszcze okazać, że na początek będą lepsze staniki w rozmiarze np. 70D.
              Wiele zależy od Twojej budowy i stanu biustu :)
              • hainaut Re: 77/91 - hainaut 18.10.08, 00:13
                Dziekuje Ci maheda. No i faktycznie, niektore staniki sa dobre 70D a
                niektore 70E. Zalezy od konkretnego modelu. Mysle, ze na calkowite
                przejscie na 70E musze poczekac az mi biust "pomigruje". ;)
          • maheda Re: 75/94 - bar_taczek 16.10.08, 14:10
            Co do Bydgoszczy - niestety, nie poradzę Ci (sprawdź nasz wątek o sklepach
            stacjonarnych!).

Natomiast przy wymiarach 75/94 celuj w rozmiar około kontynentalnego 70F.
            Powinien być do dostania w niektórych sklepach z bielizną :)
    • opal1977 80/108 14.10.08, 19:33
      teraz noszę 80e-miseczka za mała, lub 90e-obwód za duży
      • 0remedios0 Re: 80/108 14.10.08, 20:33
        proponowałabym Ci brytyjski rozmiar 75GG (34GG) a jeśli byłby za luźny (obwód by
        podjeżdżał) to 70HH (32HH), najlepiej zmierzyć kilka staników i zdecydować,
        który najlepiej leży... Może masz możliwość odwiedzin któregoś ze stacjonarnych
        sklepów i skorzystania z usług brafitterki, tu jest wątek o dobrych sklepach:
        tnij.org/byo6 Pozdrawiam i życzę powodzenia w dobieraniu staników:)
        • 0remedios0 Re: 80/108 14.10.08, 20:36
          Poprawny link: limon1.gu.ma/ przepraszam
    • ju.bi 79/100 ju.bi 14.10.08, 20:54
      nosze 70E, lub 70 F
      zastanawiam się nad zmianą na jakis 65 pod biustem, bo te wydaja mi
      sie minimalnie za luxne.
      czy moge prosic o poradę? interesuje mnie zarowno model angielski,
      jak i kontynentalny

dzieki :)
      • maheda Re: 79/100 - ju.bi 15.10.08, 11:18
        A wolno spytać - brytyjczyki nosisz w tym rozmiarze, czy kontynentalne?
        Bo jeśli brytyjczyki, to jestem w stanie zrozumieć, jeśli masz np. szerokie
        żebra. Ale jeśli kontynentalne, to miseczki nosisz zdecydowanie za małe...
        • ju.bi Re: 79/100 - ju.bi 15.10.08, 14:45
          kontynentalne
          no wlasnie sama dochodze do wniosku, ze 70 E, a nawet F - choć juz
          lepiej - to nie jest to.
          tylko na ile dalej pójśc?
          • maheda Re: 79/100 - ju.bi 16.10.08, 14:03
            O dwie miseczki. Próbuj kontynentalne 70H albo brytyjskie 32FF (ichnie 70FF).
    • madziaq 77/94 15.10.08, 09:45
      - 77 na wydechu i ciasno pod biustem
      - 94 w biuście w miarę luźno bez stanika
      - w moim chyba najlepszym staniku mam jakieś 96, z tym że on ma usztywniane
      miseczki, więc może trochę przez to więcej wychodzi
      - Teraz noszę rozmiar "domyślny" czyli 75 B, czasem 75 C
      - Z góry dzięki za pomoc :)))
      • maheda Re: 77/94 - madziaq 15.10.08, 11:20
        Spróbuj przymierzyć staniczki w rozmiarze kontynentalnym 70F - powinny na Tobie
        leżeć znacznie, znacznie lepiej! Jeśli miseczki będą bardzo duże, to może się
        okazać, że i 70E jest na Ciebie w sam raz.
        Pamiętaj o poprawnym założeniu stanika, z wygarnianiem wszystkiego do miseczek
        oraz o odpowiednim skróceniu ramiączek :)

W rozmiarówce brytyjskiej byłyby to okolice 32DD-32E (bryt. 70DD-70E).
    • iwonkan Biustonosz dla mamy 78/92 15.10.08, 13:55
      Parę dni temu zaczęłam uświadamiać swoją mamę. Pokazałam jej
      Stanikomanię i "Biust na żywo". Była w szoku. Zrozumiała
      przesłanie :).
      Prosiłam, żeby się obmierzyła. Jeśli dobrze to zrobiła to wyszło jej
      78 pod i 92 w biuście. Mama ma 53 lata, piersi już nie są tak jędrne
      jak kiedyś, ale na szczęscie to nie jest kamien w skarpecie.
      Wg kalkulatora wyszło, że powinna nosić rozmiar 70E. Czy waszym
      zadniem to trafny wybór? Widziałam niedrogą Freya arabella, ale nie
      wiem czy to dobry wzór. Na jakie biustonosze dla niej powinnam
      zwracać uwagę?
      • maheda Re: 78/92 - iwonkan - mama 16.10.08, 14:05
        Spróbujcie Arabelkę, ale nie wiem, jak jest w nowych modelach - w starych trzeba
        było zaniżać obwód (czyli u Twojej Mamy pewnie 65), bo była wysoce rozciągliwa.
        Próbujcie kontynentalnego 70E albo brytyjskiego 32DD (70DD), ewentualnie w
        rozciągliwcach staników z okolic 30E.
        • iwonkan Re: 78/92 - iwonkan - mama 19.10.08, 15:16
          Dziękuję za podpowiedź :) . Będę szukać, może uda się coś fajnego
          upolowac.
        • iwonkan Re: 78/92 - iwonkan - mama 19.10.08, 15:44
          Zapomniałam jeszcze zapytać. Jeśli 65 od biustem to miszeczka F?
    • edytaf5 90/118 15.10.08, 21:32
      Szukam stanika dla siostry. Dzisiaj mowila, ze sie zmierzyla i w biuscie ma
      118cm a pod 90cm. Z tym, ze pod biustem to ona sie zmierzyla luzno, wiec pewnie
      wyjdzie co najmniej 5 cm mniej. Obecnie nosi 85d, ktore baaardzo podjezdza jej
      na plecach i ktore sprawia, ze ma oklapniete piersi. Co moge jej polecic?
      • maheda Re: 90/118 - edytaf5 16.10.08, 14:07
        Niech dziewczyna próbuje staników w rozmiarze brytyjskim (o kontynentalnym niech
        lepiej zapomni) 75H (na początek, bo w ogóle, to możliwe, że będzie musiała mieć
        większą miseczkę albo z wyjątkowych ściśliwców - okolice 80GG.
        Ale to na początek - bo jeśli dziewczyna ma biust przeddzieciowy, a żebra
        wąskie, to może się okazać, że od razu powinna celować w miseczki na przykład
        75J oraz ew. 80HH.
        • edytaf5 Re: 90/118 - edytaf5 17.10.08, 06:14
          Ona ma biust juz podzieciowy. Trudno mi oceniac, ale na pewno nie jest jedrny,
          ale tez nie jest "pusty". Tak myslalam, zeby najpierw probowac z 75h. Dzieki za
          odpowiedz :)
    • madaleine72 83/109 16.10.08, 18:33
      potrzebuję karmnika, jestem miesiąc po porodzie.
      Myślałam aby wybrać coś z oferty melissy - tylko jaki rozmiar?

• maheda Re: 83/109 - madaleine72 - mama karmiąca 16.10.08, 18:56
        Z Melissy spróbuj 75J, a potem zobaczysz, co dalej.
        Przed kupnem stanika przeczytaj najpierw wątki o tym producencie.
        Jeśli zdecydowałabyś się jednak na stanik brytyjski - celuj w rozmiar około 34GG
        (brytyjskie 75GG).
        • madaleine72 Re: 83/109 - madaleine72 - mama karmiąca 17.10.08, 16:30
          a jeśli chciałabym poszukac coś firmy Freya, to jaki rozmiar byłby
          najodpowiedniejszy?
    • 0_0joas76 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 31 16.10.08, 21:22
      Witam:)Bardzo chciałabym wiedzieć jaka wielkość stanika pasowalaby na mój biust.Mam pod biustem mierząc ściśle 75cm,a w biuście 99-100cm.Po porodzie biust mi urusł i nie wiem jaki bym miała teraz rozmiar stanika szukać.W tej chwili noszę 75D lub 75DD i zdecydowanie miseczki są na mnie zamałe.Proszę o rozmiar brytyjski i polski.Pozdrawiam:)
      • maheda Re: 75/100 - 0_0joas76 17.10.08, 12:58
        75tki są na Ciebie na pewno za luźne, celuj raczej w 70tki.
        A konkretnie - spróbuj przymierzyć staniki w kontynentalnym rozmiarze 70I-70J
        lub brytyjskim 32FF-32G (brytyjskie 70FF-70G).
        • 0_0joas76 Re: 75/100 - 0_0joas76 17.10.08, 13:31
          Bardzo dziękuję za odpowiedz i serdecznie pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka