Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32

• gosiasidoruk 72/92 11.11.08, 18:41
      A wiec jak wszystkie mam problem ze znalezieniem odpowiedniego stanika moimi
      problemami są "wychodzące"ze stanika piersi nie mogę ich podnieść bo ramiączka
      rwa sie lub rozciągają albo zapięcie ląduje na szyi chciała bym tez znaleźć
      stanik który podniesie mi ładnie piersi teraz najczęściej nosze 75D TRIUMPHu bo
      z wszystkich jest najlepszy choć w ciągu dnia muszę go poprawiać bo piersi
      wychodzą na zewnątrz .Z góry dziękuje za pomoc.
    • gosiasidoruk 72/92 11.11.08, 19:02
      Nosze aktualnie 75D ale "wychodzą"mi z niego piersi chciała bym tez moc podnieść
      mój biust ale przy takich próbach ramiączka stanika rwa sie lub rozciągają lub
      lądują w okolicach szyi. Rozmiar 75D jest dobry pod biustem choć nie we
      wszystkich markach. Z góry dziękuje za pomoc
      • agafka88 Re: 72/92 - gosiasidoruk 12.11.08, 23:25
        Widzisz, chodzi o to, że stanik w 90% trzyma się na obwodzie, nie na
        ramiączkach. Dlatego też gdybyś miała dobrze dobrany obwód, to nie musiałabyś
        podciągać ramiączek aż tak, żeby się rwały. Skoro z 75D wychodzą Ci piersi, to
        może okazać się, że powinnaś nosić większy rozmiar, niż przewiduje tabelka. Na
        początek proponuję Ci brytyjskie 30FF lub nawet 30G, co odpowiada polskiemu
        65I/J. Zobaczysz, wyjątkowo poprawi Ci się komfort noszenia.

Tu masz wskazówki jak prawidłowo zakładać biustonosz:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&wv.x=2&a=64534847
        • gosiasidoruk agrafka 88 05.01.09, 21:37
          Agrafka88 Bardzo dziękuje skorzystam na pewno właśnie jestem w trakcie
          poszukiwań nowego stanika. Pozdrawiam
    • foofa załamna...72/92 11.11.08, 19:03
      Stawiam pierwsze kroki,według bra-fittera wyszło,ze 30F będzie
      odpowiedni,szukałam,patrzyłam,nie mogłam znaleźc nic oprócz namiotów,a to co
      ładne (freya,panache...) zawsze było drogie :( Zamówiłam na allegro
      śliczny,czerwony w groszki ceriso M&S rozmiar 65F i co? Załamka,obwód dobry ale
      miseczki za małe...czyżby G?? Wiem,że każda firma i każdy model się różnią,a ile
      kobiecych piersi tyle opinii,ale ...załamka :(
      • agafka88 Re: załamna...72/92 12.11.08, 23:21
        A może lepszym wyjściem byłaby wizyta w sklepie stacjonarnym, gdzie na zywo
        mogłabyś pomierzyć staniki? Zajrzyj do naszego spisu DOBRYCH sklepów
        stacjonarnych, może znajdziesz coś koło siebie:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300
        Poza tym jesteś na granicy miseczek i możliwe, że bardziej odpowiednie będzie
        dla Ciebie 30FF (w M&S nie ma miseczki ff, więc z tej firmy 30G)- i byłoby
        bardziej perspektywiczne - jesteś jeszcze przed migracją, więc ewentualne luzy w
        miseczkach powinny się zapełnić.

Poza tym spróbuj poszukać staników na ebayu. Można znaleźć tanie freye i
        panache. To wyrzuciła mi wyszukiwarka w Twoim rozmiarze:
        tiny.pl/ss75
        Pamiętaj o poprawnym założeniu stanika:
        Pozdrawiam :)
    • margo13ak 76/114 - karmię i powoli głupieję... 12.11.08, 12:59
      Na forum trafiłam w drugim mies. ciąży, kiedy schudłam i w sklepie ekspedientce nie udało się wmówić mi, że mam zamienić mój obwód 80 (przed ciążą 80E/F polskie, miękkie, głównie na fiszbinach) na większy - a w biuście ze 102 zrobiło się 112 - i wszystkie ekspedientki rozkładały ręce... Po lekturze forum zaczęłam szukać 34H UK - wtedy 84/112 (86/116 końcówka ciąży). Rozmiar dobierano mi nabiustnie w Satine (Mazowiecka) i w Avocado - efektem były: Creole brązowa 34H (idealna, choć z początku ciasna) i dwa Krisline - Happy Sunday (idealny) i Michelle Ivory (za luźny w górnej części miski, gąbkowy od dołu - ale podszyty bawełną), oba 34GG. Potem polowałam na Allegro. A po porodzie... obecnie 4 tyg. po i głupieję - o dobrym karmniku to marzę, bo to co używam... Mam upolowane na Allegro Royce 80K i 80JJ - śpię w nich, nie trzymają mi prawie niczego jak chodzę. I odciskają się brzegi miseczek (przy "pełnej" piersi)... Mam przerobione na karmniki - Fantasie Belle 70J (obwód podjeżdża!), Kalyani Natural Charm 34HH (podszyty obwód, ale miseczka marszczy się na samym czubku) i używaną beżową Melissę (chyba 329 przystosowany) 80K - do podszycia, nie przylega, ogólnie trzyma, ale rozciąga się wszędzie, zmieniłam stare zapięcia, jako karmnik taka sobie.

Obecnie wymiary jak w temacie - i głupieję... Wszystkie staniki, które mam lub mierzyłam w obwodzie 70J fiszbinami wychodzą mi na łopatki prawie, żadna miska nie chce leżeć dobrze, w tangoII 32JJ (z kalkulatora) się topię... Z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, że jestem raczej typem ściśliwym, chociaż w Rio Scarlett (34H, luźna miska) w ciąży nie mogłam oddychać.
      Czy jestem taka "podtabelkowa"? Wąskofiszbinowa? Fiszbiny Avocado leżały dobrze, Freya leżała OK tylko do rozmiarów H - a i to nie zawsze (piszę o fiszbinach), Panache są znane z szerokości...
      Mam problem - chciałabym dobrać ze dwa staniki i przerobić je na karmiące - to akurat nie problem - ale zdecydowanie nie chcę fiszbiny naplecnej... no i martwię się o biust przez kolejne 11 miesięcy karmienia...

Co z rozmiarów warto w tej sytuacji wypróbować? I jaki rozmiar Melissy ma szanse leżeć dobrze - czy w ogóle zmieszczę się w ich regularną rozmiarówkę? Mieszkam w Warszawie, ale z miesięcznym ssakiem nie za bardzo mogę się wybrać na stanikowe zakupy, mamy trochę problemów zdrowotnych... Z brytyjskimi sklepami będzie problem - musiałabym wyrobić sobie kartę do zakupów.
      A o piersi chcę się zatroszczyć - to była moja druga ciąża, a w pierwszej (6 lat temu) chodziłam w staniku Triumpha 80E i Mothercare 80DD i 85DD do karmienia... Biust zwisł smętnie... A ważyłam wtedy 8kg mniej (wymiarów nie pamiętam, zresztą źle się mierzyłam).
      Podpowiedzcie coś rozsądnego, bo mnie już w głowie się miesza...

Pozdrawiam
      Magda
    • bi-a-ta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA: 73/93 12.11.08, 13:32
      Ładnie proszę :)
      • agafka88 73/93 - bi-a-ta 12.11.08, 23:12
        Na początek spróbuj brytyjskie 30FF, co odpowiada polskiemu 65I.

Przed zakupami przeczytaj jak prawidłowo mierzyć stanik:
        Pozdrawiam, w razie wątpliwości pytaj.
        • bi-a-ta Re: 73/93 - bi-a-ta 13.11.08, 08:44
          Bardzo, bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
    • eponak Szukam przyjaciela dla 78/95 :) 12.11.08, 20:43
      Proszę o pomoc, kompletnie nie orientuję się w przelicznikach i do tej pory bieliznę kupowalam na chybił trafił (marny skutek...), albo jakaś ciotka albo mama robiły to za mnie. Nie chcę już dłużej zamęczać mojego biustu nietrafionymi zakupami i proszę o jakieś wskazówki.

Miary jakie mi wyszły z mierzenia pod biustem i samego biustu - w temacie. Sprawdzałam również jakie staniki z mojej bogatej galerii mi odpowiadaja i wyszło mniej więcej tak:
      super obwód ale trochę za małe miseczki - 38/85 (bez literki :/)
      80C - z tyłu mi podjeżdza do góry, miseczki zdecydowanie za małe
      Samantha E 90 (FR), 75 (EUR) I 34 (USA, UK) - miseczka bardzo, bardzo fajna, a obwód do przeżycia, chociaż już się trochę za bardzo rozciągnął
      Miriale 85D (EUR), 100D (FR), 38D (UK) - miseczka w porządku, obwód za szeroki

Może uda Wam się jakoś mi pomóc i coś odczytać, bo ja niestety nie jestem w stanie pojąć dlaczego mam taki duży rozstrzał i mało co mi pasuje :(

Pozdrawiam i miłego dnia!
      • eponak Re: Szukam przyjaciela dla 78/95 :) 12.11.08, 21:02
        Ach i jeszcze jedno - prosiłabym raczej o wskazanie mi rozmiarów, które będę w
        stanie dostać w polskich sklepach :) Złotówka leci na łeb i szyję, więc niedługo
        nie będzie się opłacało zamawiać zza granicy :D
      • agafka88 78/95 - eponak 12.11.08, 23:06
        Myślę, że powinnaś spróbować z obwodem 70 - możliwe, że na początek nie będziesz
        przyzwyczajona do ścisłego obwodu, ale zawsze możesz kupić na pierwszy
        tydzień-dwa przedłużkę. A jeżeli nie zmierzyłaś się pod biustem tak ciasno, że
        aż miarka trzeszczała, to już jesteś skazana na 70tki ;) Na początek zacznij od
        brytyjskiego 32F, polskie 70G. W brytyjczykach będziesz miała dużo większy
        wybór, tu masz linki do sklepów internetowych (wiele z nich jest w Polsce) i
        tradycyjnych w których kupujemy:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=70768200
        • eponak Re: 78/95 - eponak 13.11.08, 00:07
          Stokrotne dzięki :) W imieniu moim i umęczonego beznadziejną bielizną biustu ;)
          Z rad skorzystam natychmiast jak to możliwe i wywalę połowę bieliźnianej
          garderoby :)

Dzięki wielkie :)
    • wisia2626 79/96 12.11.08, 22:57
      Hejka czy ktos wie jaki rozmiar powinnam nosic w numeracji polskiej i
      angielskiej? Nosze raczej 75D do tej pory ale pojecia nie mam czy to ok no a w
      numracji angielskiej ??? 34D? 34DD???
      Pozdrawiam i pomozcie PLS
      • agafka88 Re: 79/96 - wisia2626 12.11.08, 23:07
        Na początek powiedz mi, czy zmierzyłaś się pod biustem na wydechu tak ściśle, że
        aż miarka trzeszczała?
        • wisia2626 Re: 79/96 - wisia2626 12.11.08, 23:16
          dokładnie tak ;)
          • agafka88 Re: 79/96 - wisia2626 12.11.08, 23:38
            Ok, to teraz zadanie bojowe ;) Musimy ustalić jak bardzo jesteś "ściśliwa".
            Wybierz się do sklepu z bielizną i przymierz stanik o obwodzie 70, rozmiar
            miseczki na początek nieważny, bo nie będziesz miseczki zakładać ;). Zapnij te
            staniki tak, że miseczki będą na plecach, a zapięcie obwodu pod biustem. I jak,
            bardzo ciasny? Jeżeli możesz się w nim swobodnie poruszać i oddychać, to obwód
            70 jest dla Ciebie. Musisz też wziąć pod uwagę, że stanik po jakimś czasie się
            rozciągnie i może na początek warto kupić ciaśniejszy stanik + przedłużkę.

Jeżeli stwierdzisz, że 70tka jest dla Ciebie, to polecam Ci na początek
            brytyjskie 32F, co odpowiada polskiemu 70H.

Jeżeli w 70 nie jesteś z stanie wytrzymać, to jednak lepiej zacznij od staników
            z obwodem 75. Z brytyjdzyków 34DD, z polskich 75E.

W razie wątpliwości pytaj:)
            • wisia2626 Re: 79/96 - wisia2626 12.11.08, 23:49
              Dzieki, sprawdze i bede sie odzywac w razie niepewnosci ;)
              • maith Re: 79/96 - wisia2626 15.11.08, 11:35
                Tylko pamiętaj, żeby obwód oceniać zawsze z dobrą miseczką (a nie "bo większej
                nie mieli w sklepie"). To ważne, bo jeśli założysz nawet za szeroki obwód ale z
                za małą miską, to będziesz miała wrażenie, że to obwód Cię ciśnie, jak problemem
                będzie miska. Czyli nie mierz np. polskiego 70F, bo to nie będzie miało sensu, ok?
    • kasia_s80 92/115 13.11.08, 07:58
      dałam do przymiarki mój stanik mamie,
      ona kazała mi natychmiast kupić jej taki, bo tak jest wygodny, wiem
      że pod biustem ma być 85 (92/ok.115) ale jak z miską? Przymierzała
      stanik na 2-ch przedłuzkach w moim 70GG była na nią ciasnawa:)
      Bardzo proszę o pomoc. Mama teraz nosi 90DD/E...
      Z góry dziękuję i pozdrawiam
      • maith Re: 92/115 Kasia_s80 15.11.08, 12:03
        O, zgubiłaś się :) Ale już Cię widzę i odpowiadam :)

Twoje 70GG jest na jakieś 104 w biuście, nie na 115. Dlatego nawet z podwójną
        przedłużką będzie na mamę za ciasne, z powodu miseczek, nie obwodu.

Przy 92 cm zwykle schodzimy już do 80-ciu, ale jak to mama, to możesz jej
        zafundować okres przejściowy z 85-tką, bo dojrzalsze panie czasem nie lubią
        nagłych zmian.

Co w takim razie powinno Twojej mamie pasować? Jeśli 85 (38), to brytyjskie 85FF
        (38FF). Co przekłada się na polskie 85H-J. W przypadku Melissy 85G-H.

Ale bardziej przyszłościowo wygląda tu 80GG (36GG). A już na pewno w
        rozciągliwszych modelach zejdź do 80-ciu. Z polskich to by było 80K-L. A
        przechodząc do realiów :) to melissowe 80J-K, bo tu w grę wchodzi tylko Melissa :)
    • etoile_filante 72/94 13.11.08, 08:05
      zastanawiam się nad rozmiarem stanika i już się gubię...
      Przy 72 pod biustem (ściśle mierzone) i 94 w biuście jaki rozmiar
      byłby najlepszy???
      Poradźcie :)
      • agafka88 Re: 72/94 - etoile_filante 13.11.08, 20:43
        Na początek zacznij od brytyjskieggo 30FF, które odpowiada polskiemu 65I. Przed pierwszymi zakupami polecam lekturę FAQ:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723
        • etoile_filante Re: 72/94 - etoile_filante 13.11.08, 23:20
          Dzięki za podpowiedź, tak też właśnie zrobiłam. Idzie już do mnie Listkowa
          przesyłka z trzema ślicznościami w takim rozmiarze :-) Może któryś będzie dobry
          :))))
          • agafka88 Re: 72/94 - etoile_filante 13.11.08, 23:50
            Z ciekawości zapytam co kupiłaś? ;)
            • etoile_filante Re: 72/94 - etoile_filante 14.11.08, 08:17
              Zaszalałam na fali euforii po dorwaniu kodu -15%:)
              1. Biustonosz Grace,turkusowy
              2. Provence, czarno-srebrny
              3. Ornamental push-up, czarno-różowy
      • julkast6 Moje wymiary to 75 /90 14.11.08, 09:32
        Zawsze kupowalam 75 B po krotkim czasie stanik sie rozciagal pod
        biustem i zapiecie ladowalo wysoko na plecach, ostatanio kupilam 70
        B owszem pod biustem ok nic sie nie przeuwa ale nadal miseczka B i
        niestety piersi "wychodza", dodam ze dlugo karmilam piersia i nie sa
        one juz zbyt jedrne, z czego jedna piers jest wieksza ( efekt
        karmienia jedna piersia) a druga mniejsza. Blagam o pomoc
        • julkast6 Re: Moje wymiary to 75 /90 14.11.08, 14:48
          up
        • agafka88 Re: Moje wymiary to 75 /90 14.11.08, 15:16
          Nie musisz, "up-ować" po paru godzinach, tu po prostu dziewczyny nie siedzą tu
          24h, bo nikt im za to nie płaci i dlatego czasami trzeba czekać dłużej niż parę
          godzin.

Czy to 75 pod biustem to mierzone na wydechu tak ciasno, że aż miarka
          trzeszczała? Jeżeli tak, to na Twoim miejscu zaczęłabym przymierzać od
          brytyjskiego 32D, polskiego 70E. Jeżeli nie mierzyłaś wystarczająco ciasno, to
          raczej zacznij od brytyjskiego 65E - polskie 65G.

Pozdrawiam, w razie wątpliwości pytaj :)
          • julkast6 Re: Moje wymiary to 75 /90 16.11.08, 12:29
            sorry za up :-)
            mierzylam ciasno na wydechu, az trzeszczało;-)
            dziekuje za porade
            pozdrawiam
            • julkast6 Re: Moje wymiary to 75 /90 16.11.08, 13:06
              juz sama nei wiem zmierzylam raz jeszcze i wyszlo mi cos supelnie
              innego, teraz ma na mocnym wydechu 74 a miseczka zmalala, wyszlo w
              staniku 86 a bez 85:-)
              wiec teraz to chyba musze miseczke inna zmierzyc,a pod buistem 65?
              dziekuje z gory za podpowiedz
      • effka454 Re: 72/94 etoile_filante 14.11.08, 20:55
        Spróbuj przymiarki od rozmiaru 65(30)G brytyjskiego
    • halinka0 pod biustem 105,biust 125 14.11.08, 09:29
      • maith Re: pod biustem 105,biust 125 14.11.08, 16:35
        Nic więcej nie napisałaś, a przydałoby się np. info, co teraz nosisz i jak to
        wygląda. Twoje wymiary są w tzw. zagięciu tabelki, co oznacza, że zwykle należy
        nieco zaniżyć wymiar w biuście. Ale niektóre osoby mają w wyniku w biuście
        więcej biustu a mniej pleców niż przeciętna i wtedy się tego nie robi.
        Chciałabym się też upewnić, czy POD biustem zmierzyłaś się ściśle i bez powietrza.

Bez żadnych dodatkowych informacji mogę powiedzieć, że zaczęłabym u Ciebie
        mierzenie od 40G. A w rozciągliwcach mogłoby Ci pasować 38H.
        Ale wolałabym, żebyś rozwiała najpierw podane wyżej wątpliwości.

A i od razu mogę Cię zaprosić do nowego wątku, gdzie dzielą się doświadczeniami
        osoby o szerszych obwodach pod biustem :) O tu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=84844072
        • maith Halinko, odpowiesz? :) n/t 14.11.08, 20:08

• wiolcia279 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32 14.11.08, 09:46
      Witam:) Mam 75 cm pod biustem i 86 w biuście bez stanika, 88 w
      staniku. Noszę standardowo 75C, 75 B ma za małą miseczkę.Dziękuję za
      odpowiedź:)
      Wiola
      • effka454 75/86 wiolcia279 14.11.08, 21:01
        75C jest na 91cm w biuście a 75B na 89cm. Ty piszesz, że masz w biuście 86 i 75B
        ma dla Ciebie za małą miseczkę.
        Coś tu nie gra, wymierz się jeszcze raz.
        I pamiętaj żeby pod biustem zmierzyć się bardzo ścisło na wYdechu, a w biuście
        luźno, zarówno w najlepiej (obecnie) dobranym staniku, jak i bez. I wpisz
        wszystkie wymiary jeszcze raz.
    • ulagujda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32 14.11.08, 10:35
      Bardzo proszę o pomoc w doborze rozmiaru biustonosza. Moje rozmiary
      to: pod biustem 96 cm, biust 124 cm. Obecnie noszę 95D,ale różnie z
      tym bywa. Przeważnie biust jest za szeroko rozstawiony i wystaje,
      szczególnie pod pachami. Proszę o podanie rozmiaru również
      kontynentalnego. Będę bardzo wdzięczna, bo naprawdę mam DUŻY
      problem.Pozdrawiam serdecznie.
      • effka454 96/124 ulagujda 14.11.08, 21:09
        A powiedz jeszcze czy pod biustem zmierzyłaś się bardzo ścisło, az miarka
        trzeszczała?

Jeśli tak, to spróbuj przymierzyc coś w rozmiarze 85(38)H brytyjskim, w
        europejczykach to wypada 85N, czyli zapomnij.
        Jeśli pod biustem nie ścisnęłaś sie zbyt mocno, to prawdopodobnie możesz sięgnąć
        po 80(36)J - oczywiście brytyjskie.
        • ulagujda Re: 96/124 ulagujda 18.11.08, 13:46
          Miarka trzeszczała!!
      • maith 96/124 Ulagujda 15.11.08, 10:48
        Zgadzam się z Effką - ale uwaga, to dodam Ci parę BARDZO WAŻNYCH informacji.

1) Nie pomyl rozmiarówki brytyjskiej z polską.
        To w brytyjskiej masz 38H (brytyjskie 85H) albo 36J(brytyjskie 80J).

2) To wcale nie jest bardzo duży problem. Zobacz, jakie śliczne staniczki masz
        do wyboru w tych rozmiarach:

38H:
        www.bravissimo.com/products/lingerie?back=38&cup=h
        36J:
        www.bravissimo.com/products/lingerie?back=36&cup=j
        Tylko one nie są całkiem przezroczyste (te co są na zdjęciach).
        Powyżej GG dół jest podszyty i przezroczysta jest tylko góra.

3) W 38H warto celować w ściślejszych modelach, a w 36J w rozciągliwcach.

No właśnie, bo pamiętaj, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze,
        jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe.
        Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy
        informacje :)

Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do:
        -Spisu producentów
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955

-Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281

-Wątku o dużo i małomiskowcach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506

Na pewno uważaj na Kalyani, bo to rozciągliwce i w nich powinnaś raczej celować
        w brytyjskie 36J

4)I tu dochodzimy do prawidłowego zakładania stanika.

Bo być może nauczyłaś się tych samych trików, co my wszystkie, żeby oszukiwać
        się, że stanik nie jest taki zły.

O tu możesz sobie o nich poczytać
        -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy?
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637

A tu masz info o prawidłowym mierzeniu

-jak prawidłowo przymierzyć stanik?
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847

5) Teraz gdzie kupić lepsze staniki. W zależności od tego gdzie mieszkasz, może
        się załapiesz na któryś z polecanych dobrych sklepów stacjonarnych w Polsce

Jeśli nie, to np. Intimo4you i Peachfield i Karoline są też sklepami
        internetowymi. No i są też sklepy brytyjskie - Bravissimo (to do niego
        linkowałam do wyboru cudnych staniczków :), Brastop. Tu masz przewodnik po
        sklepach internetowych
        www.stanikowe-sklepy.blogspot.com

6)Nie masz jakiegoś wyjątkowo ciężkiego rozmiaru, więc mogą Cię zainteresować
        bardzo różne wątki dotyczące szukania staników na określone rozmiary. Tu masz
        spis takich wątków:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=84839660&a=84839660
        7)A tu jeszcze wątek o modelach dobrych na początek
        7l8.gu.ma/
    • skwarynia PRZYPOMNIENIE - 77/96 14.11.08, 11:14
      DZIEWCZYYYNY CHYBA ZAPOMNIAłYśCIE MI ODPISAC.cZEKAM OD NIEDZIELI JUZ;) CZEKAM NA
      ODPOWIEDZ

skwarynia napisała:

> Cześć to znowu ja;) Dzięki za wielką pomoc od Was!
      > Teraz znowu potrzebuję dobrej rady dla mojej bratowej. Pod biustem ma 77
      > ściśle<ja ją mierzyłam:D> i w biuście 96/95 i w staniku tak samo. Nie w
      > iem czy
      > to ważne, ale ma już 5 letnie dziecko i wykarmiła je piersią. A teraz to chyba
      > nosi 75C;) Prosze o pomoc
      • agafka88 77/96 - skrarynia 14.11.08, 13:00
        Widocznie ktoś nie zauważył Twojego posta.

Myślę, że na początek powinnaś zaproponować bratowej brytyjskie 72F, pozdrawiam :)
        • agafka88 Re: 77/96 - skrarynia 14.11.08, 13:01
          przeprasam, chodziło mi o brytyjskie 32F, czyli 70F ;) Czyli polskie 70H ;)
      • nikusz Re: PRZYPOMNIENIE - 77/96 14.11.08, 14:42
        ja przy podobnych wymiarach (76/94-95) zaczęłam od 32F (no dobra, od
        32E, ale to była totalna porażka), ale wygląda na to, że część
        biustu ukrywa się przed miarką dopóki nie włożę dobrego stanika, bo
        z moich pierwszych naprawdę udanych zakupów wychodzi, że najlepsza
        jest Freya Rio32F i Mikkie 32F, czyli oba znane dużomiseczkowce. i w
        Rio mi się nagle robi 97-98 w biuście. natomiast małomiseczkowe
        Freye 32F zostawiają mi bułki pod pachami. więc na wszelki sluczaj
        zastanów się nad kupnem obu.
    • margaretka02 90/118 14.11.08, 11:25
      Kupiłam jakiś czas temu kilka staników w rozmiarze 38G. Najlepiej leżał ten:
      www.brastop.com/SetDetails.aspx?setName=Fayreform%20Decadent%20White/Pink
      Na początku był dobry, teraz widzę, że lata mi w obwodzie, a miseczki są za
      małe. Trochę spadłam w obwodzie, za to biust mi urósł.

Rozmiary,które podałam to "nowe" rozmiary, takie które mam dzisiaj (a nie te,
      które miałam przy kupowaniu tamtych staników).
      • maith Re: 90/118 Margaretka02 14.11.08, 16:15
        Hmm, nie znam się na Fayreformach, więc nie wiem, czy zamałość miseczki wynika z
        Twojego rozmiaru biustu, czy z małomiskowości modelu.
        Przyjmę, że model jest normalny, a Ty sprawdź potem, czy nie jest małomiskowcem,
        ok? Chyba że jakaś miłośniczka tej marki się tu od razu wypowie :)

Przy 90-ciu pod biustem nosi się już przynajmniej 36-tki, a niektóre osoby noszą
        nawet 34-ki. To by dawało 34JJ. Dlatego warto sprawdzić, czy ten Twój Fayreform
        nie jest przypadkiem małomiskowcem, bo jeśli jest, to to by znaczyło, że w
        innych modelach powinno Ci wystarczyć 34J.
        Możesz też wypróbować 36HH (jeśli stanik kontrolny był małomiskowcem to w innych
        36H), ale tutaj już musisz pamiętać, żeby koniecznie sprawdzić, czy nie wybrałaś
        sobie rozciągliwca. Rozciągliwce w 36 przy 90 cm pod biustem na pewno będą za
        szerokie i nie ma na co marnować pieniędzy.

Szczególnie uważaj na Kalyani - słynnego rozciągliwca - Kalyani możesz brać
        tylko w 34-kach.

No właśnie, bo pamiętaj, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze,
        jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe.
        Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy

-Spisu producentów

• qiulik2 Wymiary 74/95(94) - beznadziejny przypadek. 14.11.08, 11:36
      Mam duży problem z dobraniem odpowiedniego rozmiaru.
      Z brafitter rozmiar wychodzi tak:
      Rozmiar brytyjski:30FF
      Rozmiar brytyjski,stanik rozciągliwy: 28GG
      Rozmiar brytyjski,stanik wyjątkowo ścisliwy:32E.
      Osobiście skłaniam się do ostatniego rozmiaru - ściśliwiec mnie interesuje.
      Jednak tu zaczynają się schody,bo zamówiłam w brastop Panache Inferno Multiway 30FF i jest za duży.Niestety nie jestem w stanie stwierdzić o ile - czy o jeden rozmiar czy o 2.Miseczka jest ogromna,ale bardzo ładnie zabudowuje piersi.
      Moje piersi są stojące,nie rozpłaszczają się i nie rozchodzą na boki.Normalnie noszę rozmiar 75C.
      To był mój pierwszy zamówiony w ten sposób biustonosz.Teraz chcę go odesłać i wziąć coś innego,ale już zupełnie straciłam głowę w co celować..czy inna firma 30FF czy 32E z Panache,czy może 28GG(co wydaje mi się już w ogóle przeogromne biorąc pod uagę doświadczenie z 30FF)
      Spodobał mi się na brastop FANTASY BRA ELBRINAw rozmiarze 32E.
      Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczna.Do poniedziałku chciałam potwierdzić wymianę i coś wybrać.A widzę,że jest to droga ciężka dla niedoświadczonej :)
      Pozdrawiam!
      • agafka88 74/95 - qiulik2 14.11.08, 13:16
        Kochana, niestety problem jest w tym, że zaczęłaś zakupy od NAJGORSZEGO modelu
        stanika. Inferno jest powiedzmy dla doświadczonych, poza tym całkiem możliwe, że
        nie umiałaś go dobrze założyć, ewentualnie leżał dobrze a ogrom jego misek Cię
        przeraził - inferno już tak ma, to największy pancerniak, i ma największe michy.
        Poza tym z wieloma osobami jest zwyczajnie niekompatybilny. Niestety na
        odległość nie potrafię powiedzieć co jest nie tak z inferno - możesz co najwyżej
        wysłać swoje zdjęcia do zamkniętej galerii, gdzie grupa doświadczonych forumek
        podpowie Ci, co jest nie tak.

My wszędzie polecamy zaczęcie kupowania od stanika MIEKKIEGO - w nim można
        dobrze ocenić czy stanik jest za duży, za mały i co jest z nim nie tak. MIękki
        stanik pomoże tez zagarnąć buły do miseczek. Najczęściej na pierwszy stanik
        polecane są Rio, Pollyannna i Tango II, zresztą tu masz wątek:
        7l8.gu.ma/
        Szczerze? Odpuść sobie 70tki, mało jest takich ściśliwców, żebyś brała 70tki.
        Zacznij od 30FF, a może nawet od 30G.

Rada dla niedoświadczonej: przed zamówieniem stanika czytaj. Kiedy wybierzesz
        model, znajdź go w spisie producentów i przeczytaj o nim opinie. Linki
        znajdziesz w spisie treści. Przeczytaj też FAQ, gdzie napisane jest, JAK założyć
        stanik
    • felicia.3 83/113 14.11.08, 11:50
      Moje rozmiary to jak wyzej 83/113.Z lektury forum wywnioskowalam,ze powinnam
      zamawiac raczej 32H albo HH.Dobrze? I bardzo prosze dziewczyny o podobnym
      rozmiarze odezwijcie sie.Co juz macie,jakie staniki i trafilyscie z rozmiarem i
      modelem.Z gory dziekuje.
      • maith Re: 83/113 felicia.3 14.11.08, 15:15
        Generalnie tak, nominalnie powinno Ci pasować 32HH - w rozciągliwcach (albo
        34GG- w ściśliwszych modelach - zaraz Ci o nich napiszę). Trochę jeszcze zależy
        od tego, co teraz nosisz i jak to oceniasz, bo zawsze mogą być drobne wahnięcia
        w którąś stronę.

Ja mam właśnie takie wymiary i noszę 32HH (uwielbiam to HaHa :)
        Natomiast nie wiem, z jakiego obwodu Ty schodzisz. Jeśli nosiłaś wcześniej np.
        85, to nie wiem, czy nie byłoby lepiej zacząć od 34GG (oczywiście poza
        ewidentnymi rozciągliwcami).

To co się na mnie sprawdziło niekoniecznie musi pasować na Ciebie, bo identyczne
        mamy tylko wymiary. Nawet rozmiar możemy mieć trochę inny. Ale przede wszystkim
        ważne jest, czy masz szeroką podstawą biustu, czy wąską (w zależności od tego
        szukaj szeroko albo wąskofiszbinowców, choć to najczęściej wychodzi dopiero przy
        przymierzeniu pierwszego stanika, bo wtedy widać, gdzie Ci lądują fiszbiny po
        bokach.

Zwróć uwagę, czy potrzebujesz dużej przerwy na mostku czy małej i staraj się
        wypatrzeć to na zdjęciach. Możesz też odszukać wątków dot. mostków. Pamiętam, że
        były tu gdzieś przynajmniej 2 wątki o wąskich mostkach, bo ja akurat takiego
        potrzebuję.

I pamiętaj, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są
        rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było
        zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :)

-Spisu producentów

Tylko uważaj na Kalyani, bo to rozciągliwce.

I tu dochodzimy do prawidłowego zakładania stanika.

Bo być może nauczyłaś się tych samych trików, co my wszystkie, żeby oszukiwać
        się, że stanik nie jest taki zły.

Teraz gdzie kupić lepsze staniki. W zależności od tego gdzie mieszkasz, może się
        załapiesz na któryś z polecanych dobrych sklepów stacjonarnych w Polsce

sklepach internetowych
        • felicia.3 Re: 83/113 felicia.3 14.11.08, 16:13
          Bardzo Ci dziekuje.Tylko widzisz ja tu czytam juz od jakiegos czasu.I nadal nic
          nie wiem.Zamowilam kilka razy cos co tu przeczytalam,ze fajne i okazalo sie
          kompletna porazka.Dlatego wlasnie prosze dziewczyny o takich rozmiarach,zeby
          napisaly co im pasuje,bo jest szansa,ze wtedy trafie,choc wiadomo,ze nie na
          100%.Wiem,ze jest tu wiele opisow modeli,ale mnie chodzi glownie o opinie
          sprawdzonych przez dziewczyny o takich konkretnie wymiarach.Mam nadzieje,ze nie
          wyszlo maslo maslane z tego co napisalam.
          • maith Re: 83/113 felicia.3 14.11.08, 16:18
            Wszystko jest zrozumiałe :)
            Wiem, o co Ci chodzi, tylko że to tak nie działa. Bo jeśli coś nie pasowało, to
            nie dlatego, że w tych rozmiarach nie pasuje, tylko dlatego, że nie pasowało do
            Twojego kształtu.

Ale jeśli napiszesz mi np. które staniki i czemu Ci nie pasowały, to ustalimy,
            co trzeba u Ciebie wykluczyć i w które modele najlepiej celować.
            Zatem co było porażką i na czym ta porażka polegała?
            • felicia.3 Re: 83/113 felicia.3 14.11.08, 16:42
              No wiec moja porazka to (skopiowane z zamowienia)

Retro-Basic padded plunge bra, Black, 32G
              Polka padded plunge bra, Chocolate and Ivory, 32G
              Inferno underwired plunge multiway bra, Black, 32G

Miski byly za male ale baaaardzo chcialam te staniki i myslalam,ze jakos sie
              wepchne.Nie dalo sie.A tak mi sie marzy fajny plunge.Niestety nie znalazlam
              zadnego w rozmiarze H,HH tego typu jak wyzej wymienione. Mam arabele i
              eleanor,ale nie jestem zadowolona.Co prawda obejmuja i podtrzymuja co trzeba,ale
              uwieraja pod pachami i nie zbieraja biustu do srodka,tylko taki stozki
              robia.Ksztalt mam taki chyba nieciekawy,troche zezujacy na boki.I w tym chyba
              tkwi problem z doborem stanika,ktory by zbieral i jabluszka mi
              wyczarowal.Takiego szukam.Co radzisz? Gdzie popelniam blad?Bo ja ciagle zielona
              w temacie.
              • maith Re: 83/113 felicia.3 14.11.08, 18:01
                No to już wiadomo, w czym problem. A raczej 3 problemy.
                To rozprawmy się z nimi osobno :)

1)Sztywniejsze wycięte staniki do dekoltów.
                Wszystkie zamówione staniki są na Ciebie o 3 rozmiary za małe. To zbyt duża
                różnica. Jeśli bardzo pragniesz takiego stanika, to ostatecznie możesz spróbować
                34G, ale raczej wszystkie nadal będą za małe (choć już o 2 rozmiary większe niż
                te 32G, które nie miały żadnych szans Ci pasować).

Ja tą metodą mam w 34G nowy Gossard Satin Superboost (to ważne, że nowy typ, bo
                one mają z przodu tylko cienką tasiemkę i jednocześnie proporcjonalnie duże
                miseczki).
                tinyurl.com/562zum
                Jak zrobi się za luźny, to przyjrzyj się wątkowi Robótki ręczne - tam jest opis
                podszycia stanika po całości (to ważne, bo podszycie samego obwodu wyciąga
                fiszbiny i masz je na plecach, przynajmniej w tym modelu).
                34G w Inferno już jest na mnie za małe, a ten Gossard jakoś wygląda, jakbym go
                chciała użyć do wyjątkowych sytuacji (ostatnio siedzi w szufladzie, bo jego rolę
                w zupełności przejął u mnie przezroczysty Effuniak, ale na Effuniaki się czeka w
                dłuuuugiej kolejce).

2)Arabelka i Eleanor w GG-plusach są niestety podszyte szmatą (tak nazywają
                dodatkowy materiał na dole osoby, które ten fakt irytuje). A ma nas co irytować,
                bo podszyte mają kształt kaczych dziobów (to staniki, nie Twój biust).
                Doświadczenia robione na stanikach wykazały, że po wycięciu szmaty (szczegóły w
                wątku o Robótkach ręcznych) i zostawieniu tylko przezroczystej siateczki kształt
                znacznie się poprawia (niestety moja ostatnia nutmegowa arabelka nie ma siateczki).

3)Jabłuszka na HaHa (pisałam już, że uwielbiam tę nazwę? :))
                Jest jeden stanik robiący jabłuszka i zbierający biust tak, żeby nie zezował.
                Nawet całkiem przyzwoicie wycięty.
                I jest produkowany do K :)
                To Panache Sienna :) Ale to raczej dość ściśliwy model, więc chyba lepiej go
                brać w 34GG. Pewności nie mam, bo ja akurat go nie posiadam, ale wszyscy go
                sobie chwalą. Jedyny problem, to że nie wiem, czy by Cię nie uwierał pod
                pachami, bo specjalnie wycięty akurat tam nie jest. Drugą (na razie ciężką do
                zdobycia) możliwością są Effuniaki. Dlatego nie możemy się doczekać aż Ewa
                założy wreszcie sklep i zacznie te super jabłuszkujące staniki produkować masowo.
                • felicia.3 Re: 83/113 felicia.3 14.11.08, 18:24
                  Naprawde bardzo Ci dziekuje,ze zadalas sobie trud mi to wszystko opisac.Czuje
                  sie juz bardziej oswiecona:)A jakie jeszcze masz modele z ktorych jestes
                  zadowolona? I przepraszam za naiwne pytanie,ale o co chodzi z tymi efuniakami?
                  Dlaczego nie mozna ich kupic.Widze ze ciagle gdzies sie przewija tutaj ten
                  temat,ale kompletnie nie wiem o co chodzi.
                  • maith Re: 83/113 felicia.3 14.11.08, 18:59
                    Wszystko z czego jeszcze oprócz tego jestem zadowolona nie zbiera biustu w
                    obrębie figury, tylko pozwala mu się trochę rozchodzić na boki. Mi to zupełnie
                    nie przeszkadza, bo mam też dość szerokie biodra, ale wiem, że osoby z węższymi
                    biodrami bardzo tego pilnują. Tobie jak widzę takie wychodzenie biustu w staniku
                    poza obręb ciała przeszkadza, więc tu moje doświadczenia nie pomogą.

Z Effuniakami chodzi o to, że firmy bardzo powoli załapują zasady stanikologii
                    (po zebraniu zbyt wielu dowodów na to, jak bardzo często nie wiedzą co szyją już
                    się prawie załamałyśmy), aż tu nagle zjawiła się u nas najlepsza polska
                    projektantka bielizny. I ona wyprzedza resztę o lata świetlne ;)
                    tylko musi jeszcze dopracować pełną rozmiarówkę nowych staników tak, żeby obcy
                    ludzie mogli je szyć niczego nie psując
                    i pozbierać wszystko organizacyjnie.
                    Jej staniki robią cudne jabłuszka i są w stanie utrzymać nawet taki duży biust
                    jak nasz w przezroczystych half-cupach.
                    W wątkach effuniakowych (znajdziesz w wyszukiwarce) są też linki do paru jej
                    ślicznych staników :)
    • smok18 Re: 80/114 14.11.08, 13:44
      W tej chwili mam na sobie 85C z waszej ulubionej firmy na T :)
      W obwodzie jest ok,chociaż zdarza się,że sie trochę podnosi na plecach.Miski
      ewidentnie za płytkie,robią sie niewielkie bułki a cały biust nie jest swobodnie
      włożony tylko uciśnięty w misce.Biust mam mocno podupadły po dwóch ciążach i
      karmieniach.piersi są takie, jak to nazwac, "puste"
      Już w innym watku lobbystki udowodniły mi,ze kupując pochopnie Freye Mille 36HH
      zrobiłam duży błąd.Chce dokonac wymiany w Bravissimo tylko na jaki rozmiar?32JJ?
      • maith Re: 80/114 Smok18 14.11.08, 15:40
        Tak, czytałam o tym zabawnym błędzie z poszerzeniem obwodu bez zmiany literki :)

Mam nadzieję, że obwód POD biustem zmierzyłaś ściśle i bez powietrza. Tak było? :)

Smoku, ponieważ miarka się nie rozciąga (możesz sprawdzić) a obwody staników się
        rozciągają i to czasem bardzo, to nie możesz przy 80 cm wymierzonych na sobie
        brać 80-tek w stanikach (chyba że masz chody u Ewy Michalak i zdołasz się
        przepchnąć w kolejce po jej, wyjątkowo ścisłe staniki - w co wątpię :)

Zatem wróćmy do realiów - czy wiesz, że przeciętna 80-tka rozciąga się spokojnie
        powyżej metra?
        Swoje 85C zapewne jesteś w stanie sobie zapiąć na biodrach ;) Sprawdź ;)
        Zatem obwód 80 (czy tym bardziej 85) jest dla Ciebie o wiele za szeroki.
        Bardziej pasowałyby Ci 70-tki (32) ew. w ściślejszych modelach 75-tki (pod
        warunkiem, że zmierzyłaś się pod biustem bez powietrza).

Jeśli schodzisz ze stanika na 101 cm w biuście i oceniasz go na niewielkie
        bułki, to być może nie musisz zaczynać od 32JJ. Bardzo możliwe, że wystarczy Ci
        32J (będzie miało o 3 rozmiary mniejsze miseczki od tej niefortunnej Millie).

W przypadku staników, które nie mają opinii rozciągliwców możesz wypróbować 34H
        lub 34HH.
        Generalnie jeśli stanik ma opinię dużomiskowca, to raczej celuj w 32J/34H, jeśli
        małomiskowca to w 32JJ/34HH.
        Rozciągliwce wybieraj z 32-jek, w ściśliwszych modelach może Ci na początku
        bardziej pasować 34.

O właśnie, bo pamiętaj, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne
        są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak
        było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy

-Spisu producentów

I tu dochodzimy do prawidłowego zakładania stanika.

Bo jeśli teraz nosisz 85C, to na pewno tych samych trików, co my wszystkie, żeby
        oszukiwać się, że stanik nie jest taki zły.

Teraz gdzie kupić lepsze staniki. W zależności od tego gdzie mieszkasz, może się
        załapiesz na któryś z polecanych dobrych sklepów stacjonarnych w Polsce

sklepach internetowych
    • iwona21051991 75/90 14.11.08, 14:02
      Moje wzmiary to 75 pod biustem, 90 w biuscie bez stanika i 85 w
      staniku. Teraz noszę rozmiar stanika 75B. Np. 75B w obwodzie jest
      dobry ale miseczki sa za małe! Prosze o pomoc!
      • maith Re: 75/90 Iwona21051991 14.11.08, 16:05
        Prawda jest taka, że osoby o identycznych wymiarach mogą w wyniku "w biuście"
        mieć albo więcej pleców albo więcej samych piersi. Ty najwyraźniej masz w nim
        więcej piersi :) Czyli będziesz musiała celować w wyższą miseczkę, niż to wynika
        z prostych wyliczeń. Inna sprawa, że 85 w staniku to dość rzadki wynik przy 75B,
        bo 75B jest generalnie na 90 w biuście. Masz ten problem (zamałości misek) przy
        różnych 75B? Bo jeśli nie, to być może po prostu trafiłaś na felerny,
        małomiskowy model.

Ale powinnaś wiedzieć, że nosząc przymałe miseczki najczęściej błędnie odbieramy
        obwód jako ciaśniejszy. Jest naprawdę bardzo mała szansa, żeby dobrze
        przeliczona 70-tka nie była dla Ciebie lepsza od 75-tki. Pamiętaj, że 75-tki
        rozciągają się czasem nawet do metra i w praktyce najlepiej pasują osobom
        mającym jakieś 83-90 cm pod biustem.
        Ja przy 83 cm pod noszę 70-tki, bo 75-tki odbieram jako za luźne. Po założeniu
        prawidłowej miseczki.

Generalnie najlepiej by było, gdybyś przymierzyła:
        -70DD (a jeśli dana firma nie ma DD, to jej 70E, czyli następny rozmiar)- jeżeli
        problem z małymi miskami nie wynika z nietypowego małomiskowego modelu, to
        powinno być ok

-70D (jeżeli nie potrzebowałabyś jednak większych misek)

Dodatkowo pamiętaj, że część staników to rozciągliwce. Tych lepiej unikaj, jeśli
        nie chcesz zapoznać się bliżej z 65-tkami :) Bo wtedy potrzebowałabyś 65F (a z
        firm nie mających po drodze DD, to 65G).
        • iwona21051991 Re: 75/90 Iwona21051991 14.11.08, 16:17
          "Masz ten problem (zamałości misek) przy różnych 75B?"
          Tak mam ten problem przy kazdym staniku. kupowalam juz z roznych
          firm i w kazdym to samo. dlatego zawsze kupujac stanik jest
          niedopasowany! zazwyczaj w tych B po bokach mi wszystko wychodzi!
          • maith Re: 75/90 Iwona21051991 14.11.08, 16:25
            W takim razie celuj w te wyższe z podawanych literki
            -70DD (a jeśli dana firma nie ma DD, to jej 70E, czyli następny rozmiar)

-a z rozciągliwców w 65F (a z firm nie mających po drodze DD, to 65G). Albo
            unikaj rozciągliwców.

Generalnie zasada jest taka, że jeśli widzisz, że miska jest jeszcze za mała, to
            zwiększaj ją tak długo, aż nic Ci nie będzie po bokach wyłazić. Prawdopodobnie
            masz po prostu szczupłe plecy i więcej w biuście. To się zdarza :)

Mierząc pochyl się i wygarnij sobie wszystko z boków do miseczek, żeby nie
            okazało się, że stanik w sklepie "na styk" w domu okaże się, że już bułkuje. To
            najczęściej efekt złego założenia do mierzenia.

I koniecznie zejdź z tych 75-tek. Staniki naprawdę się mocno rozciągają.
            Biustowi trzeba utrudnić wyjeżdżanie na boki, a do tego stanik musi mieć chociaż
            minimalny naciąg. Jeśli on na Tobie leży, jak bluzka, a nie trzyma, to biust
            wyjedzie Ci na boki.
    • clarisse 77/108-112 (powtórka, z poprawkami) 14.11.08, 18:20
      Witam :) Ponieważ mój poprzedni post się jakoś zagubił, powtarzam go, z tym że
      wprowadziłam drobne poprawki.

Chciałam poprosić o pomoc w doborze rozmiaru, bo przyznam, że sama już
      zgłupiałam. Jestem mamą karmiącą, ale wszystkie nawały itp. przyjemności chyba
      już za mną, więc mam nadzieję, że przez jakiś czas rozmiar mi się mniej więcej
      utrzyma.

Wymiary (bardziej szczegółowo):
      - obwód pod biustem, ścisło mierzony: 77
      - obwód w biuście, luźno mierzony, w "prawie dobrym" (balkonetka 36G) staniku:
      ok. 108
      - obwód w biuście, luźno mierzony, w "prawie dobrym" (dobrze trzymający karmnik
      36J kontynetalne): 110
      - obwód w biuście nie ubranym: ??? 108 a może 111-112?

Obwodu w biuście bez stanika nie jestem pewna, bo natknęłam się na problem
      techniczny. Wiadomo, biust w tym rozmiarze swoje waży i bez biustonosza raczej
      wisi niż wystaje naprzód. Więc w którym miejscu i jak mierzyć?
      - miarką zupełnie poziomo, na wysokości "najszerszej"? ...ale to strasznie nisko
      wychodzi przy dużym biuście, a w dobrym staniku ten biust będzie bardziej
      naprzód patrzył chyba, więc obwód tak zmierzony jest niemiarodajny...
      - miarką lekko ukośnie ułożoną, tak żeby z tyłu była tam, gdzie pasek
      biustonosza, a z przodu tam, gdzie biust najbardziej wystaje? ... ten ukos mnie
      niepokoi, wszak stanik ma być poziomo, więc nie wiem...
      W każdym razie zmierzywszy pierwszą metodą mam nadal 108, zmierzywszy drugą 111-112

Skonsultowałam te wielkości z elektronicznym bra fitterem, i on mi powiada:
      - 70(32)HH dla 108 w biuscie
      - 70(32)J jeśli 112.
      Skonsultowałam to też z brytyjską tabelą rozmiarów
      stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html , wynik podobny.

ALE: nie bardzo się to zgadza ze stanikami, które mam do porównania... Były
      kupione w czasie ciąży, 2x 36G do noszenia na już (miałam 87 pod biustem, stąd
      36) i 3x karmniki o rozmiarach od sasa do lasa.
      - Eliza, Panache, 36G - była pasująca, teraz za małe michy - biust się przestaje
      mieścić i wygląda moim zdaniem źle
      - Romance, Kriss Line, 36G, miała miseczki minimalnie przyduże, teraz są jakby
      ociupinkę przymałe albo akurat, wygląd jeszcze ok

Z tego wnoszę, że powinnam nosić miseczkę większą niż jest w 36G (a więc
      podobna do miski w 34H i 32J) - a wniosek ten jest niezgodny z bra fitterem i
      tabelą, które podają 32HH lub 32J zależnie od wersji obwodu w biuście.

Jeśli porównam to z rozmiarami noszonych karmników, to juz w ogóle mam kosmos:
      - Daisy nursing bra, Emily B, 34H, porażka bo nic nie podtrzymuje, obwód za
      szeroki, miska za mała, ale to chyba cecha tego modelu, albo nie mój fason
      - Lace nursing bra, Emma-Jane, 34J - kupiłam bo był w przecenie - w ciąży mając
      87 pod ledwo go mogłam dopiąć; teraz obwód ok, ale miseczki jakieś przymałe;
      doszłam do wniosku, że to chyba też jakiś ściśliwiec jest, ale co z miskami?
      - Jasmine, Royce, 36J (rozmiarówka kontynentalna, nie brytyjska!) - w ciąży był
      w miskach sporo za duży, teraz jest fajny i wygodny, choć w obwodzie czuję już,
      że za luzny. I przez ten obwód nie jestem pewna misek - dobre, czy jednak za
      małe. Górą nie wychodzi, jeśli już do dołem, ale to raczej kwestia że obwód za
      luźny. Wygląda dobrze.

No i ni cholera nie wiem, jaki ten rozmiar mam :D Karmniki nie są pewnie
      miarodajne, bo to odrębny gatunek stanika jest, dziwaczny dość.

A rozmiar jest mi potrzebny, bo chciałabym:
      1. kupić sobie jeszcze jeden wygodny karmnik (mam oko na Rosalie Freyi, co
      prawda rozmiarówka do H, ale ostatecznie spróbowałabym w obwodzie 34(75),
      zresztą nigdy nie miałam na sobie 32(70) i trochę mi strach. Ewentualnie coś
      Royce'a może jeszcze; a jak nie, to nie wiem... karmnik z miską HH/J? =:O

2. kupić sobie kostium kąpielowy na teraz :)

Będę wdzięczna, jeśli któraś z Ekspertek coś z tego, co napisałam, wywnioskuję,
      bo mnie już to mierzenie i porównywanie namieszało całkiem w głowie.
      • maith Re: 77/108-112 (powtórka, z poprawkami) Clarisse 14.11.08, 19:46
        Podoba mi się, jak myślisz. Nawet jeśli nie zawsze udaje Ci się unikać błędów,
        to tak przemyślany post zdarza się rzadko. Wspaniale się go czyta :)

To teraz ad rem :)
        Masz rację, że duży biust ciężko zmierzyć i dlatego mierzymy i bez stanika i w
        najlepiej dobranym i na leżąco i patrzymy, kiedy wyjdzie najwięcej. A i tak
        czasem można się niedomierzyć.

Przy 77 trudno liczyć, że obwód 75 (34) dobrze podtrzyma biust.
        Ale:
        -jeśli kupujesz 34 to możesz go podszyć (po całości jest najlepszą technologią,
        ostatnio opisywaną w Robótkach ręcznych)
        -jeśli masz stare staniki, których nie chcesz sprzedawać, to masz zapięcia do
        karmnika. A w takim razie możesz na karmnik przerobić dowolny pasujący Ci stanik
        normalny (szczegóły w tychże Robótkach ręcznych).

Jeżeli staniki 36G są na Ciebie przymałe, to należy przyjąć, że potrzebujesz
        miseczek przynajmniej o rozmiar większych (oczywiście przy odpowiednio mniejszym
        podbiuściu).

I tu masz błąd w wyliczeniach, bo przejście o 1 rozmiar obwodu powoduje zmianę o
        2 rozmiary w miseczkach.

Czyli jeśli 36G jest przymałe, to potrzebujesz przynajmniej
        -34HH (odpowiednikiem 36G byłoby dopiero 34H, to + 1 rozmiar w miseczkach daje 34HH)
        -32JJ (prędzej, bo przy 77 cm pod biustem w zasadzie powinnaś nosić 32)
        I tu wracam do uwag na temat poprawek krawieckich.
        Oczywiście masz rację, że karmniki nie są miarodajne. Bezrefleksyjni projektanci
        często projektują je tak, żeby niby "rosły" z biustem. W efekcie kompletnie
        niczego nie podtrzymują, nawet przy dobrym obwodzie. W efekcie też trudno po
        czymś takim ustalić faktyczny rozmiar. Więc istnieje też zagrożenie, że
        potrzebowałabyś normalnego stanika o 2 rozmiary większego (34J - 32K)

Co do kostiumów kąpielowych, to wkrótce po ciąży najlepsze by chyba były
        tankini. Ponoć najlepiej kryją brzuszki:

Tu masz 2 przykłady do J:

www.bravissimo.com/products/swimwear/tankinis/panache/tankini-tops/ps41-details.aspx?colour=Black
        www.bravissimo.com/products/swimwear/tankinis/panache/tankini-tops/ps12-details.aspx?colour=Turq%2fBlack
        Oczywiście jesienią i w czasie, kiedy biust do lata Ci pewnie zmaleje, warto
        przyjrzeć się wyprzedażom. Choćby tym:

www.bravissimo.com/products/swimwear/bikinis/kalyani/balconette-bikini-tops/ks30-details.aspx
        www.bravissimo.com/products/swimwear/bikinis/kalyani/balconette-bikini-tops/ks18-details.aspx
        www.bravissimo.com/products/swimwear/bikinis/kalyani/balconette-bikini-tops/ks21-details.aspx
        www.bravissimo.com/products/swimwear/bikinis/panache/balconette-bikini-tops/ps14-details.aspx?colour=Black%2fFuchsia
        • clarisse Dzięki Maith! :))) 17.11.08, 00:16
          Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź! :)))

Wątek "Robótki ręczne" mnie przeraził... nie znam się na krawiectwie nic a nic -
          guzik przyszyję i tyle tego. Chyba jeszcze chwila minie, nim zdobędę się na
          pocięcie kupionej za ciężkie funty balkonetki celem przerobienia jej na karmnik...

Ale zaczynam się już przyzwyczajać do tej myśli. :)

Po drugie: dzięki za sprostowanie błędów. Nie wiem czemu byłam przekonana
          święcie, że obwód o 1 w dół = miseczka o jeden w górę :((( Sprawdzało się to
          (dla mnie) w czasach młodości, gdy w polskich sklepach 75F było ciężej dostać
          niż 80E, a internet był pieśnią przyszłości... Fakt, że miseczka o 2 w górę jest
          dla mnie nie lada zaskoczeniem :O I wyjaśnia sporo, jeśli chodzi o moje problemy
          z wyliczeniami, a nawet jedną wymianę stanika z kiepskiego na kiepski.

A co do kostiumów, które sugerowałaś:

> www.bravissimo.com/products/swimwear/bikinis/kalyani/balconette-bikini-tops/ks30-details.aspx

...to właśnie o tym marzę odkąd kilka miesięcy odkryłam sklepy internetowe dla
          biuściastych :) No teraz już chyba nic mnie nie powstrzyma :)
    • spadomis87 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 14.11.08, 19:49
      Hej, moje wymiary to 74 ( ciasno zmierzone) pod biustem i 94 w biuście. Jestem
      osobą szczupłą i do tej pory nosiłam staniki w rozmiarze 75D, w zależności od
      firmy leżą lepiej lub gorzej. Powinnam zmienić rozmiar staników? Jaką firmę
      produkującą bieliznę mogłybyście polecić?
      • agafka88 74/94 - spadomis87 14.11.08, 20:12
        Na początek miękkie brytyjskie 30FF - odpowiada polskiemu 65I.

Przed zakupem stanika poczytaj FAQ, tam znajdziesz odpowedzi na najważniejsze
        pytania:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723
        • spadomis87 Re: 74/94 - spadomis87 14.11.08, 20:41
          o wow, coś mi się tak wydawało że pod biustem to może mam za dużo, ale żeby
          zejść do 65? Mierzyłam na wydechu i ciasno, nie lepiej jednak wybrać 70? Chyba
          muszę przejść się do sklepu... a tak właściwie to czy mogę dostać w normalnym
          sklepie(nie w internetowym) stanik w rozmiarze 30FF, może znacie w Polsce jakąś
          dobrą sieć?? Prawdę powiedziawszy nieraz mam problem dostać stanik w rozmiarze 75D;(
          • agafka88 Re: 74/94 - spadomis87 14.11.08, 20:48
            Moja osobista współlokatorka ma pod biustem 78, zaczęła od 70tek, a teraz już
            nawet za 65tki się chwyta. Ja mam ścisło mierzone 72 i niektóre 65tki bywają
            zbyt luźne. Tylko podstawą jest to, żeby miseczka była odpowiednio duża - kiedy
            będzie zbyt mała, to będziesz odczuwała to jakby obwód Cię cisnął.
            Wszystkie najważniejsze informacje maszz we wstępniaku, sklepy też:
            A czemu nie chcesz kupować w sklepie internetowym?
            • spadomis87 Re: 74/94 - spadomis87 14.11.08, 21:03
              Mam 21 lat, od jakiś 5 lat noszę rozmiar 75D, boję się kupić pierwszy "poprawny"
              stanik bez mierzenia, wiem że można je odsyłać ale po co robić sobie problem
              skoro w sklepach można mierzyć staniki? W każdym razie na pewno przyjrzę się
              temu co mam w szafie i na święta sprawie sobie ładny pasujący stanik, nie mam
              tyle pieniędzy żeby od razu wymienić całą bieliznę, ale dzięki temu że wiem na
              co teraz zwracać uwagę i jakie powinnam mierzyć rozmiary to moje zakupy będą
              bardziej przemyślane. Wielkie dzięki za pomoc.
              • maith Re: 74/94 - spadomis87 15.11.08, 12:25