Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32

• kamilik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32 19.11.08, 23:56
      witam - po zmierzeniu pod biustem (nie jestem pewna jak mocno ściskać na średni ścisk:77 na duży ścisk:75, do bólu żeber:73 w biuście: 98)
      w marcu, w sklepie stacjonarnym intimo w Krakowie, kupiłam białą mariette full cup 30FF pomimo że właściwie to już wtedy mi nie pasował ten full cup i fiszbina wrzynała się w pachę (jest za wysoka). nie byłam zbyt dobrze obsłużona więc nie mam ochoty tam znowu jechać :(
      teraz zapinam się już na ostatnią haftkę, ramiączka mi spadają od zawsze (ściągnięte na maxa) a nad krawędzią robią się lekkie bułki
      właściwie lekki dyskomfort bułkowy pod pachami mam cały dzień

mam też Hane z Samanty (65G polskie, model A022, czarna) ale zapinam się na ostatnią haftkę, a miska marszczy się w okolicy pach, szelki są tak szeroko rozstawione że cały czas je poprawiam bo zahaczają o pachę, ale przynajmniej nie spadają.

dzisiaj przyszła Ariza Panache (30F)
      - obwód jest ok, ale miska chyba mała bułki są pod pachą, fiszbina strasznie wysoko się kończy, no i najgorszy jest kaczy dziób i wysoko zabudowana miska :((

co ja mam za rozmiar w końcu, bo nie wiem
      może to kwestia lotniska międzypiersiowego? mam tu 3,5cm pustki:((
      błagam pomóżcie bo nie śpię po nocach
      • maith Kamilik 73-5/98 20.11.08, 15:55
        Co do obwodu, to nie ma się czym stresować, bo jeśli nosisz 65-tki i są ok, to
        tu akurat nie ma co zmieniać.

Mariette to moim zdaniem beznadziejny model.

Ale co do rozmiarów - w tej chwili nominalnie wypada Ci 30G, zatem Ariza, nawet
        jakby była dużomiskowcem, to i tak powinna być za mała. Nie wiem, jaka jest, ale
        to akurat można sprawdzić.

Jeśli jesteś z Krakowa, to tam się szykuje zjazd, na którym pewnie miałabyś
        okazję swoje 65G przymierzyć i parę doświadczonych forumek zobaczyłoby Cię na żywo:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=87360864
        A do tej pory podejrzewam, że powinnaś mierzyć 30G, a jeśli chodzi o szeroki
        mostek, to powinno Cię zadowolić Pour moi.
        Tu masz np. bardzo pozytywną recenzję jednego z tych modeli, gdzie przy okazji
        widać, że on faktycznie ma szeroki mostek :)
        b75.blox.pl/2008/02/Pour-Moi-Provence-underwired-bra.html
        I na pewno nie robi kaczych dziobów. W ogóle warto, żebyś się przyjrzała np.
        half-cupom, tylko właśnie wypatrując na zdjęciach tych szerokich mostków :)
        • maith Re: Kamilik 73-5/98 - niskie zabudowanie boków 20.11.08, 17:15
          I jeszcze wrzucę Ci link do wątku o stanikach z nisko zabudowanymi bokami
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76647616&a=76647616
          Na wszelki wypadek zajrzyj też na LMB, czy nie mają tam podobnego spisu
          malobiusciaste.prv.pl
          • kamilik Re: Kamilik 73-5/98 - niskie zabudowanie boków 20.11.08, 22:30
            Pour Moi jest śliczny! i pięknie ubiera mostek :) Arize odsyłam, ale ponieważ
            kupiłam w dopasowanej.pl, gdzie nie mają pour moi, może spróbuję tam znaleźć coś
            szerokomostkowego. Spotkanie w Krakowie niestety chyba terminowo jest dla mnie
            nie bardzo - prawdopodobnie będę wtedy w berlinie :( Po LMB poszperam, Dzięki maith!
            • kamilik Re: Kamilik 73-5/98 - niskie zabudowanie boków 20.11.08, 23:45
              maith pomóż raz jeszcze - pliz - w dopasowanej.pl mam problem bo chyba nie umiem
              nic wyszukać dla siebie:( czy masquerade minuet lub nemesis będą ok?
    • alis6623 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 32 20.11.08, 09:24
      Jaki powinnam nisić numer stanika 91/111
      • maith Alis6623 91/111 20.11.08, 16:01
        Nic więcej nie napisałaś, np. co teraz nosisz i jak to odbierasz, ale kierując
        się tylko wymiarami, warto żebyś przymierzyła 36FF, czyli brytyjskie 80FF.

W rozmiarówce polsko-niemieckiej to daje okolice 80H.

Tylko właśnie, to bardzo ważne, żebyś nie pomyliła literek z rozmiarówki
        polskiej i brytyjskiej, bo ta sama literka w różnych rozmiarówkach ma INNE
        znaczenie.

Przy okazji zobacz jakie śliczne propozycje masz na 36FF:
        www.bravissimo.com/products/lingerie?back=36&cup=ff
        • alis6623 Re: Alis6623 91/111 21.11.08, 09:44
          Dziękuję za informację. Teraz noszę stanik Triumfa EU 90C, miekki.
          Wolę usztywniane, ale mam problemy aby dobrać na swój rozmiar(po
          prostu takich u nas nie ma)Byłabym wdzięczna za podpowiedz jakich
          firm mam szukać.
    • sylw5 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 83/104 20.11.08, 09:48
      zmierzyłam ciasno pod biustem to mam 83 a biuście 104.Noszę rozmiar 85c, ale
      dobrze czuje sie tylko w stanikach z miękką miską lub w połowie
      usztywnianej.Ubierając stanik typu push up piersi przy nadarzającej się okazji
      "wyskakują" z misek.Proszę doradźcie jaki rozmiar nosić które dostane na naszym
      rynku.Z gory dziekuję
      • sylw5 83/104 jaki nosić rozmiar? 20.11.08, 09:50

zmierzyłam ciasno pod biustem to mam 83 a biuście 104.Noszę rozmiar 85c, ale
        dobrze czuje sie tylko w stanikach z miękką miską lub w połowie
        usztywnianej.Ubierając stanik typu push up piersi przy nadarzającej się okazji
        "wyskakują" z misek.Proszę doradźcie jaki rozmiar nosić które dostane na naszym
        rynku.Z gory dziekuję
        • maith Re: 83/104 Sylw5 20.11.08, 14:33
          Nosisz o wiele za szeroki obwód i jednocześnie jeszcze trochę za małą miskę.
          Puszapy dodatkowo potrafią bardzo nienaturalnie układać biust i zabierać mu
          jeszcze trochę miejsca, dlatego biust Ci wyskakuje.

Fajnie, że lubisz miękkie, bo jest spory wybór ślicznych miękkich staników,
          które na Ciebie pasują :)

Najpierw obwód. Ja mając 83 cm noszę większość staników w 70-tkach, ale Ty na
          początku, przechodząc aż z 85 lepiej zacznij od 75-tek.

Zatem na początku byłoby dobrze, gdybyś przymierzyła:
          -albo 34ff (czyli tzw. brytyjskie 75FF)

-albo polsko-niemieckie 75G-H

Uwaga! Literki w brytyjskiej rozmiarówce są całkiem inne niż w pol-niem, nie
          wolno tego pomylić.

Z rozmiarówką firm polskich i niemieckich jest trudniej, bo jest bardziej
          zamieszana. Część firm pol-niem ma po drodze DD (np. Triumph)
          Z tych pasowałoby Ci raczej 75G, ale jeżeli firma nie ma po drodze DD (jak np.
          Felina) to wtedy bardziej prawdopodobnym rozmiarem jest 75H.

Właśnie dlatego znacznie prościej Ci się będzie rozeznać w rozmiarówce
          brytyjskiej, bo tam masz po prostu 34FF (czyli BRYTYJSKIE 75FF).

No i propozycje brytyjczyków są bez wątpienia znacznie ładniejsze:
          www.bravissimo.com/products/lingerie?back=34&cup=ff
          (6 stron ślicznych staników, a jeszcze możesz się wklikiwać w różne wersje
          kolorystyczne :)

Tu masz wątek o tym, które staniki są bardziej sprawdzone i sugerowane na początek
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941
          Brytyjczyki są dostępne nie tylko z Anglii. W zależności od tego gdzie
          mieszkasz, może się załapiesz na któryś z polecanych dobrych sklepów
          stacjonarnych w Polsce:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300

Jeśli nie, to np. Intimo4you i Peachfield i Karoline są też sklepami
          internetowymi. Najniższe ceny ma chyba Dopasowana, ale to każdorazowo trzeba
          sprawdzić. No i są też sklepy brytyjskie - Bravissimo (to do niego linkowałam do
          wyboru cudnych staniczków :), Brastop. Tu masz przewodnik po sklepach internetowych
          stanikowe-sklepy.blogspot.com
    • helawu JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR Aragon 20.11.08, 10:13
      Eh te rozmiary... wybór właściwego fasonu to dla mnie spore
      wyzwanie. Generalnie mój rozmiar to 32E (70E). Póki co najlepiej w
      tym rozm. pasuje na mnie Tango Plunge Panache czarne (takie jak tu -
      karoline.pl/index.php?p3190). Namierzyłam się już sporo
      staników już nawet nie pamiętam jakich (Freya, Fantasy, M&S) i
      zawsze coś było nie tak. Zastanawiam się nad kupnem Panache
      Masquerade Aragon niebieski. Jaki powinnam wybrać rozmiar? Doszły
      mnie słuchy, że utwardzane miseczki powinno kupować się o rozmiar
      wiekszy. Czy 32E będzie dobry?
      Moje wymiary 76/91-94.
      • martulka_s Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR Aragon 20.11.08, 16:12
        Proponowałabym ci 30FF lub 30G, bo widzę, że masz podane wymiary w biuście z
        tolerancją trzycentymetrową. Trzydziestki powinny być optymalnym rozwiązaniem,
        Aragon to rozciągliwy model.
    • 261m 74/90 20.11.08, 10:34
      Teraz noszę rozmiar 75C, jednak wydaje mi się zawsze, jakby miseczki
      były za szeroko rozstawione bo jedna pierś mi ,,wyłazi'' górą i
      fiszbiny są rozstawione nie równo pośrodku biustu (jedna z fiszbin
      jest przesunięta w bok). Kupiłam ostatnio stanik firmy F and F 75 D
      (C nie było), miseczki są za duże i jakby za szeroko rozstawione,
      pod biustem stanik chyba dobry, choć unosi się do góry jak mocniej
      naciągnę ramiączka. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Marta.
      • aadrianka Re: 74/90 261m 20.11.08, 12:56
        Sprobuj z brytyjskim 30F lub z kontynentalnym 65G.
        75D, oprocz tego, ze szersze od Ciebie, ma tez za duze miseczki -
        przewidziane na 94cm w biuscie.
    • wiolcia279 Re: Moje wymiary: 74/88 20.11.08, 12:48
      Moje wymiary: 74/88. Jaki rozmiar stanika powinien być dla mnie
      odpowiedni? Dziękuję za odpowiedź:)
      • maith Re: Moje wymiary: 74/88 20.11.08, 14:43
        Nie napisałaś co teraz nosisz. Na początek najlepiej jakbyś przymierzyła 70C. Ma
        też tę zaletę, że jest łatwy do znalezienia. W przyszłości możesz potrzebować
        65-tek, ale wtedy powinnaś się już zmierzyć jeszcze raz i sprawdzić wynik od
        początku, bo po drodze może się pojawić migracja, czyli spadek wyniku pod
        biustem a wzrost wyniku w biuście.
        Jeśli chciałabyś skorzystać z doświadczeń osób o podobnych wymiarach do Twoich,
        to zajrzyj też na nasze siostrzane forum:
        malobiusciaste.prv.pl
    • misia8205 78/91 20.11.08, 14:01
      jak w tytule rozmiar, biust mam po karmieniu dziecka
      troche "niżęj" ;) dlatego zalezy mi żeby go łądnie wymodelować i
      podnieść.dziekuje z góry
      • maith Re: 78/91 misia8205 20.11.08, 17:08
        Wypróbuj 70E (albo 70DD w firmach, które mają ten rozmiar, jak nie mają, to
        wtedy mierz 70E, czyli następny).

Co do wymodelowania, to zobacz sobie jak świetnie można wymodelować biust dobrym
        rozmiarem w miękkim! staniku (i to na przykładzie znacznie większego biustu :)
        stanikomania.blox.pl/2008/10/Zegnaj-DD-witaj-H.html
        Ta modelka błędnie nosiła za szeroki obwód, byle tylko mieć mniejszą miseczkę. A
        teraz? :)
        Dobry rozmiar poprawia też kształt nagiego biustu, jeśli nosi się go przez jakiś
        czas :)
        • misia8205 Re: 78/91 misia8205 20.11.08, 23:29
          teraz nosiłm 75 b lub c i mam przejsc na małe 70 i duże dd :o
          szok.możesz mi polecić jakąś dobrą firme staniczków w Polsce?
          dziekuje za wszystko.pozdrawiam
          • maith Re: 78/91 misia8205 21.11.08, 02:34
            70DD albo 70E.
            DD wyliczone od obwodu 70 to wcale nie jest duży rozmiar. No i właśnie trudno Ci
            cokolwiek polecić, bo w tym rozmiarze masz multum możliwości. Chyba najlepiej
            będzie, jak skorzystasz pod tym kątem z wiedzy zgromadzonej na LMB, bo do
            pewnego rozmiaru biustu potrzebujecie znacznie niżej zabudowanych staniczków i
            tam zbierane są informacje na ten temat.
            Wejdź na:
            malobiusciaste.prv.pl
    • ma_rianna 74/87 20.11.08, 18:14
      Hej, proszę Was o pomoc, noszę teraz 80B, jest lepsze niż 75C, jakie nosiłam wcześniej. Ale odnoszę wrażenie, że to nie to. Jaki powinnam nosić rozmiar? Pod biustem 74, w biuście 87
      • ma_rianna Re: 74/87 20.11.08, 18:16
        zapomniałabym interesuje mnie rozmiar kontynentalny
      • maith Re: 74/87 Ma_rianna 20.11.08, 18:38
        Hmm, dziwne... i tak masz we wszystkich stanikach?

Bo 80B jest na 92-94 w biuście.
        A 75C jest na 89-91.

Oczywiście 80B jest o wieeeele za szerokie w obwodzie, 75B jest też wyraźnie za
        szerokie, ale jak jest z tymi miseczkami - czy same miski z 80B są dobre?
        • ma_rianna Re: 74/87 Ma_rianna 20.11.08, 21:35
          hmm... w 75C było strasznie... za szeroki obwód, zdecydowanie. Teraz w biustonoszach, które niby są 80B obwód jest ok, ale podejrzewam, że coś jest zakombinowane z rozmiarami. Miski w tych 80B są prawie dobre. Nie ma wałków pod pachami, ale nie obejmują całych piersi, chciałabym, żeby jeszcze trochę były 'wyższe'. Albo Pani w sklepie dała mi inny rozmar, mówiąc, że to80B, albo nie wiem co.
          • maith Re: 74/87 Ma_rianna 20.11.08, 23:13
            Ale rozumiem, że tych 80B masz kilka różnych i to nie jest przypadkowy
            pojedynczy efekt?
            No dobra, to przyjmijmy, że faktycznie potrzebujesz takiej objętości, jak w 80B.
            Można to sprawdzić np. tak, że w sklepie przymierzysz 70DD (a jeśli nie mają
            takiego rozmiaru, to następny, czyli 70E). I ocenisz wielkość miseczki.

Będzie Ci też łatwiej jeśli zapoznasz się z:
            -jak prawidłowo przymierzyć stanik?
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847

I teraz w ścisłych 70DD/E mogłoby Ci być w miarę dobrze, jeżeli POD biustem
            zmierzyłaś się bardzo ściśle i bez powietrza. Jeśli nie, tudzież w
            rozciągliwcach powinno Ci być lepiej w 30FF (to rozmiar brytyjski, brytyjskie
            65FF). Jego odpowiednikiem w rozmiarówce pol/niem jest 65H.

znaczenie.

Oczywiście najpierw musisz (prawidłowo się mierząc) sprawdzić, czy faktycznie
            potrzebujesz staników na 94 w biuście, na 70-tkach :)
            • ma_rianna Re: 74/87 Ma_rianna 21.11.08, 09:56
              Bardzo dziękuję za podpowiedzi. To 80B, które poleciła mi Pani w sklepie okazało 75B (na metce). Gapa jestem, nie sprawdziłam.
              Mierzyłam się zgodnie z waszymi wskazówkami, spróbuje coś na siebie teraz dobrać. Dzięki
              • maith Re: 74/87 Ma_rianna - jeśli tak, to WYNIK też inny 21.11.08, 11:36
                Chwileczkę - jeżeli to było 75B, to znaczy, że nie potrzebujesz wcale objętości
                na 80B? (na 94 cm)
                Dobrze myślę - nie nosisz teraz żadnego 80B, tak?

W takim razie zapomnij o tym, co napisałam przed chwilą i podam Ci teraz
                rozmiary pasujące na TWOJE WYMIARY.

W takim razie przymierz koniecznie w sklepie 70C i sprawdź, czy miska pasuje
                (dokładnie wygarniając sobie wszystko spod pach, w pozycji nachylenia). Jeśli
                będzie Ci za ciasno, to sprawdź 70D.

Będzie Ci łatwiej jeśli zapoznasz się z:
                -jak prawidłowo przymierzyć stanik?
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847

I teraz w ścisłych 70C mogłoby Ci być w miarę dobrze, jeżeli POD biustem
                zmierzyłaś się bardzo ściśle i bez powietrza. Jeśli nie, tudzież w
                rozciągliwcach powinno Ci być lepiej w 30DD (to rozmiar brytyjski, brytyjskie
                65DD).

Jego odpowiednikiem w rozmiarówce pol/niem jest 65E.

znaczenie.
                • izapi 80/106 30.11.08, 16:24
                  Witam:)Obecnie mam stanik w roz.75G, a moje wym.to 80/106 (106
                  mierzone w biuście bez stanika).Już wiem, że mam zły stanik (zresztą
                  robią mi się buły z przodu, a jednocześnie mam wrażenie, że jest za
                  luźny w miseczce i w obwodzie), fiszbiny nie przylegają do mostka.
                  Jaki powinnam mieć więc roz.? 70H (trochę poczytałam i tak myślę)?
                  Od jakiego modelu zacząć?:)
                  • samo_zloto Re: 80/106 30.11.08, 16:29
                    aktualny wątek rozmiarowy- najlepiej tam się udać po poradę
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=87513470
    • asiulka1976 81/104 20.11.08, 19:35
      nosze staniki Dalia semi soft 80G , ostatni zakupiony jest za luzny
      pod biustem i tyl prawie "ląduje mi na karku" :/ same miseczki sa
      swietne, wczesniejsze tak nie maja, z checia kupilabym 75G choc na
      elektronicznym bra-fitter wyszlo mi 75H no i juz sama nie wiem :(

Czy jesli zakupie 75 G to bedzie tylko ciasneijszy pod biustem, czy
      w miseczkach tez sie cos zmieni ??
      • maith Re: 81/104 Asiulka1976 21.11.08, 00:50
        Owszem zmieni się. Zmniejszając sobie obwód o 1 rozmiar, zmniejszasz miseczki aż
        o 2 rozmiary.
        Jeśli interesuje Cię rozmiarówka kontynentalna, to 75H, a z firmy, z której
        pasuje Ci 80G powinnaś brać 75I/J.

A z rozciągliwców potrzebowałabyś jakiegoś 70K-L

Ale może przyjrzyj się brytyjczykom. Tam normalnie masz ledwie 34FF-G. A z
        rozciągliwców 32GG-H (brytyjskie 70GG-H).

Podaję Ci 2 możliwe rozmiary przy każdym obwodzie (1 na 104 cm, a drugi
        podejrzewając, że możesz potrzebować więcej - to dlatego, że normalnie
        kontynentalne 80G jest już na jakieś 107 cm w biuście, więc być może to nie
        Dalia jest taka mała, tylko potrzebujesz 1 rozmiaru więcej).

Zobacz, tu nawet w najtrudniejszym z tych rozmiarów 32H masz śliczne kolorowe
        staniczki:
        www.bravissimo.com/products/lingerie?back=32∪=h
        Tyle tylko, że nie całkiem przezroczyste, jak na zdjęciach.

znaczenie.

I jeszcze jedno. Ja przy 83 cm pod biustem noszę już prawie tylko 70-tki, zatem
        u Ciebie też bym się tego spodziewała. Ale na początku możesz wypróbować 75-tki,
        a 70-tki będą niezbędne w rozciągliwcach.

No właśnie, bo prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne
        mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny,
        inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz
        powoli zbieramy informacje :)

Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do:
        -Spisu producentów
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955
        -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281
        -Wątku o dużo i małomiskowcach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506
    • lb6808 dorota-70-87 21.11.08, 10:15
    • madzioreck Wpisujcie się w aktualny wątek, dziewczyny 01.12.08, 22:49
      w tym już nie piszemy. Aktualny tu:

• haruchan 72/109 24.03.09, 12:23
      Witam :) No wiec pod biustem ciasno mam 72 cm a w biuscie 109, obecnie stanik
      jaki jest na mnie czesciowo dobry to 90E przerobiony na 70 pod biustem ,ale nie
      przylega do mostka i nadal jest za duzy pod biustem :( ale rozmiar jest w miare
      dobry narazie jeszcze piersi sa tam gdzie powinny :) Chcialabym poprosic o jakas
      rade i z gory dziekuje za odpowiedz.
      Pozdrawiam :)
      • agafka88 Re: 72/109 24.03.09, 12:28
        przekopiuj swój post do aktualnego rozmiarowego, jest on podlinkowany w spisie
        treści forum, oraz przyszpilony nad listą wątków:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=92476266
    • kikakajtek 75/98/96 27.03.09, 20:33
      Proszę o dobranie rozmiaru dlatego, że samodzielne wybieranie chyba mi nie
      wychodzi. Kupilam Comexim 65H i w sumie ok, ale po pachami mnie uwiera, jakby za
      wysoko zachodzi wiec moze model nie ten. Z Melissy mam 65G,65H,65J. Ten pierwszy
      miseczki za male, drugi chyba ok, ale przy trzecim obwod za ciasny. Czy moge
      brac taki ciasny obwod liczac na to ze sie rozejdzie. Wspomniana Melissa 65J
      gdyby nie obwod to bylaby dobra, ale druty nie wchodza w srodek pachy (mi to nie
      przeszkadza), przejmowac sie? Moj biust jest raczej zwisajacy, jakie w zwiazku z
      tym modele sa najlepsze? Dziekuje z gory za odpowiedz.
      • kk345 Ten wątek jest juz zamknięty 27.03.09, 22:08
        wpisz się do aktualnego, tam dziewczyny Ci doradzą:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka