Dodaj do ulubionych

WĄTEK RATUNKOWY - 4

• arleora Freya matisse - chyba zle wybralam 09.12.08, 00:24
      Nawrocona przez forum obmierzylam sie dokladnie 84/108, sprawdzilam
      w tabelach i skonsultowalam na forum. Wyszlo 75G, 75GG. Wybralam sie
      do sklepu 6sense w Piasecznie i stamtad po dlugim mierzeniu
      kilkunastu rozmiarow wyszlam z pierwszym freya matisse 75G.
      No ale w domu ogarnela mnie rozpacz. Jak mam zapiety na
      najluzniejsza haftke, to miseczki nie wypelniaja sie od gory. Jak
      zapne na najciasniejsza, jest lepiej. Ale jeszcze lepiej jest jak
      bardzo skroce ramiaczka. Tyle, ze wtedy wpijaja mi sie one w
      ramiona, a bok miseczki w pache. Zly model? Zly rozmiar? Za maly
      obwod? A moze wszystko naraz? Pomozcie.
      • jaagna Re: Freya matisse - chyba zle wybralam 09.12.08, 08:00
        Mam wymiary jak w sygnaturce i również noszę Matisse w rozmiarze 75G.
        Oczywiście same wymiary o niczym nie świadczą, osoby "podobniewymiarowe" mogą potrzebować róznych staników, ALE...
        Jeśli to Twój pierwszy staniczek w nowym rozmiarze, to możesz jeszcze nie do końca umieć "umieścić " pierś w miseczce; :-) spróbuj dokłanie wygarnąć ciało/pierś spod pachy i włożyć do miski; pierś moze początkowo uciekać z powrotem, ale nie poddawaj się ;-)
        Acha, gdy zakładasz biustonosz to najpierw się pochyl, pozwól piersiom wejść do miseczek, potem zapnij się, zdecydowanie ale nie brutalnie wygarnij biust spod pachy do miseczek i wyreguluj ramiączka, potem znowu popraw piersi w miseczkach.
        Nie przejmuj sie tak bardzo luzami w górnej części miseczki - z czasem mogą się one wypełnić. Na początku lepiej mieć staniczek z niewielkim dodatkowym miejscem w miseczce na "powracający" biust. Po prostu pierś spod pach wróci na swoje miejsce, a same piersi mogą się nieco ujędrnić i ładnie wypełnią miseczki. Wrzuć w wyszukiwarkę hasło "migracja" - to na Lobby powszechne zjawisko ;-)
        Oczywiście, możesz być niekompatybilna z Matisse, ale myślę, że to mogą być tylko problemy z nowym rozmiarem. Ponoś trochę Matisse i napisz za tydzień/dwa jak sie sprawy mają.
        • arleora Re: Freya matisse - chyba zle wybralam 20.01.09, 01:44
          Co za jazda :-) Przeczytałam własnego posta sprzed miesiąca, nie
          spojrzałam na nicka i już chciałam forumce udzielić rad, jako że ma
          ten sam rozmiar co ja i ten sam stanik :-) Co z człowiekiem robi
          miesiąc dobrze dobranych staników :-)
          Chyba trochę jednak jestem niekompatybilna z freya matisse. Mam od
          tego czasu już 3 inne staniki, dobrane w peachfield i leżą znacznie
          lepiej. Zdecydowanie kupiłabym teraz 70G. Matisse ma lużny obwód i
          wielką miskę, strasznie zabudowaną. Stanik z golfem, jak dla mnie :-
          ) Podobnie jest z panache harmony (tylko mniej zabudowany gorą).
          Myślę, że w tych modelach można śmiało brać niższy obwód i nie
          zwiększać miski. Czyli w moim przypadku 70G pasuje jak ulał.

• rebellious0139 SUBTELNIEJSZY model? 09.12.08, 17:09
      Niby wszystko ok, niby trzyma genialnie, jest megawygodne ALE.. No
      właśnie. Jak założę coś na ten biustonosz mam wrażenie, że wyglądam
      jak walec drogowy. Piersi są strasznie szeroko rozstawione, przez co
      wydają się 2 razy większe. Co robić? Jaki inny model wypróbować?
      Może są jakieś, które tak nie rozdzielają piersi oraz są nieco
      delikatniejsze i subtelniejsze? (po założeniu oczywiście, bo
      reklamowane przez modelki o biustach w rozmiarze max D to wszystkie
      wyglądają uroczo:))
      • jaagna Re: SUBTELNIEJSZY model? 09.12.08, 17:34
        Napisz, jaki to stanik i w jakim rozmiarze, no i Twoje wymiary.
        Niektóre rzeczywiscie robią z piersi "pancerfausty"... Moze potrzebujesz staników wąskofiszbinowych?
        • rebellious0139 Re: SUBTELNIEJSZY model? 10.12.08, 13:10
          O masz, ale wariatka ze mnie, zapomniałam dodać w tytule - Freya
          Rio, w rozmiarze 30E. Wiem, że nie należy do najdelikatniejszych
          modeli, ale sama w sobie wygląda ok, gorzej jak cos na nią założę.
          Jak kupowałam biustonosz jakiś czas temu miałam 70/91, teraz mi
          przybyło ze 2 cm.
          Wąskofiszbinowe.. ale czy nie będą mi się fiszbiny z boku wbijać w
          piersi?
          • kizombalover Re: SUBTELNIEJSZY model? 10.12.08, 22:13
            Freye są właśnie wąskofiszbinowe, więc jeśli Ci się teraz nie wbija w pierś z
            boku, to inne modele też nie powinny.
            Może popróbuj half-cupy, np. z Masquerade, Pour Moi, Elle Macpherson, na małym
            lobby bodajże był wątek o półmiskach. Nie będą tak dobrze zbierać z boków jak
            rio, ale na pewno ładnie lezą i nie powiększają nadmiernie.
            • rebellious0139 Re: SUBTELNIEJSZY model? 10.12.08, 22:26
              No właśnie nie jestem pewna czy half-cupy to w moim przypadku dobry pomysł, bo
              mam raczej pełne piersi, w kształcie jabłek i boję się że będą mi górą wypływać..
              • kizombalover Re: SUBTELNIEJSZY model? 11.12.08, 11:56
                Myślę, że jeśli dobierzesz odpowiednio dużą miseczkę, nic nie powinno wypływać.
                Half-cupy przecież są krojone na różne wymiary, tak samo jak inne modele.
                Nie podałaś jakie masz wymiary, może ta freya rio po prostu za mała jest, i
                dlatego masz wrażenie "zbyt dużych" piersi? A może fotkę wyślesz do galerii, i
                wtedy byłoby łatwiej coś doradzić?
                • kizombalover Re: SUBTELNIEJSZY model? 11.12.08, 12:01
                  Przepraszam, teraz się dopatrzyłam, że jednak podałaś wymiary. NIby rozmiar
                  potencjalnie ok, ale kwestia kompatybilności z modelem pozostaje. Fotka by się
                  przydała. Także w ubraniu, i ewentualnie w ubraniu na inny stanik, który według
                  Ciebie nie powiększa nadmiernie biustu.
    • koza-1985 vodka do wymiany 09.12.08, 20:28
      piszę w ratunkowym, bo nie wiem gdzie, sezon kostiumowy się zakończył:(
      czy któraś z was nie chciałaby dokonać wymiany stanika vodka w kolorze cafe latte ??
      interesuje mnie 34h, mam nowe z metkami 34hh minimalne dużawe
      • madzioreck Re: vodka do wymiany 09.12.08, 21:52
        Hm, przymierzę swój i dam Ci znać, ja mam 34H i może by się przydało, bo jeszcze
        migruję. Zaznaczam, ze mój był użytkowany przez tydzień. Uzywasz maila gazetowego?
        • madzioreck fotki w galerii 09.12.08, 22:06
          możesz oblookać :)
          • madzioreck Re: fotki w galerii 09.12.08, 22:31
            tylko napisz jeszcze, jak bardzo Ci się spieszy
            • koza-1985 Re: fotki w galerii 10.12.08, 10:41
              jeszcze wczoraj napisałam do Ciebie mejla, bo przegladałam galerię.nie
              spieszy mi się specjalnie, kupiłam bo była na przecenie ale mogłaby byc
              minimalnie mniejsza, trudno to oceniać teraz, przed zwężeniem, noszę zawsze
              30 , ale na vodkę byłam chora od dawna.
              nie ufam poczcie gazetowej:/
              więc proszę o kontakt na koza1985@gmail.com
    • szafqa pięć nie pasujących staników 10.12.08, 10:37
      ha! założyłam, ze jak kupie 5 staników, to jednak coś będzie pasowało. niestety
      nic z tego.
      moje rozmiary to 71/96.
      kupiłam z panache: tango w dwóch rozmiarach 30FF i 30G i porcelain 30G,
      masquarade minuet 30FF i amelie black z missmandalay 30G. Kupowałam dwa rozmiary
      bo nie byłam pewna, który będzie pasował. teraz już wiem 30FF jest zdecydowanie
      za mały. 30G wydaje mi się dobry, ale żaden z kupionych modeli nie wygląda dobrze.
      tanga nie pasują w ogóle, aż trudno mi to opisać. w obu rozmiarach miski się
      marszczą z przodu, ale w mniejszym robią się zdecydowane bułki.
      porcelain niby jest dobry, ale mój "nie taki znowu duży" biust wygląda w nim
      ogromnie.
      amelie black to w ogóle porażka. zniekształcone piersi. kaczy dziób i bardzo
      dziwny kształt piersi.

dodam jeszcze, ze kiedyś mierzyłam staniki freji i też coś w nich było nie tak.
      ale było to kilka miesięcy temu i już dobrze nie pamiętam czemu.

co radzicie? spróbować jeszcze raz z freją? wybrać inne modele?
      • nowokaina123 polka czy darcey??? 10.12.08, 21:48
        Dziewczyny, pomóżcie mi, proszę, dokonac lepszego wyboru.
        Dobrych (a raczej prawie dorych) stanikow mam na razie - sztuk jeden
        (czarna portia). Najprawdopodobniej zostawie sobie tez kokietkę
        (cudow mi z biustem nie robi, ale jest niezle).
        Jak myślicie, co wybrać na kolejny stanik: szarą polkę? (upolowalam
        wlasnie za 105 zł!!! - jeszcze nie zapłaciłam) czy lepiej dołożyc
        trochę grosza i kupić freyę darcey black? Ten drugi kupiłabym w UK
        za ok. 30 funtow.
        Najchętniej chciałbym mieć oba i jeszcze kilka, ale muszę wybrać, bo
        z kasą krucho, a w kolejce na opłacenie czekają jeszcze tango i
        harmony :/ (zamowione daaawno)
        Dodam, że i polkę (tyle ze czekoladową) mierzylam - byla ok. Darcey -
        czarny - tez pasowal... I nie chodzi tu tylko o estetykę, bo jeden
        przeciez jest miękki całkiem, a drugi - lekko usztywniany (a jam
        początkująca nadal i będę mieć kokietkę. Chyba)
        Stąd moj dylamat...
        • nowokaina123 Re: polka czy darcey??? 11.12.08, 11:33
          może ktoś doradzi? pliss...
          • m_oments Re: polka czy darcey??? 11.12.08, 12:41
            Osobiscie wolałabym mieć stanik miękki, wygodniejszy na codzień;
            niekoniecznie za 30 funtow (wolałabym kupic cos taniej na allegro
            lub ebayu- ale to kwestia czasu i polowania);
            Mam sliczną kokietkę i zakładam ją raz na tydzień, robi piekny
            dekolt, ale na codzień przegrywa z Freyą Rio, Fantasie Rimini (mam
            piekne zielone) lub nawet miękkimi M&S'ami,
          • nikusz Re: polka czy darcey??? 16.12.08, 19:55
            ja jestem zadowolona z czarnego darceya, powinien niedługi być w galerii. jest
            przejrzysty, czuć trochę fiszbiny na mostku, mnie koronka nie gryzie. ścisły
            raczej w normie, miski raczej z tych większych (
    • yasmin79 Fantasie Rimini - za duzy :( 12.12.08, 19:00
      Kochane babeczki, pomocy! chyba glupote zrobilam, zakladajac ze Fantasie
      Fantasii rowny i w rezultacie wyladowalam z Rimini o zbyt duzych miseczkach.
      Moje wymiary to 72/93. Moj pierwszy, absolutnie ukochany stanik to Fantasie
      Shannon, rozmiar 65F (lezy idealnie). Niestety, Rimini 65F okazalo sie miec duzo
      wieksze miski - moglabym smialo wsadzic do kazdej pare skarpet frotte i pewnie
      nadal mialabym luz. Czy miseczki mozna (i czy warto?) zmniejszyc? A moze po
      prostu odsprzedac stanik dalej?
      Bede wdzieczna za sugestie.

Pozdrawiam serdecznie!
      • rebellious0139 Re: Fantasie Rimini - za duzy :( 13.12.08, 00:17
        O proszę, to mnie zaskoczyłaś z tymi miseczkami, bo miałam zamiar nabyć Rimini w
        rozmiarze 65F i teraz się zaczynam zastanawiać, czy nie będzie za duże..
        • yasmin79 Re: Fantasie Rimini - za duzy :( 13.12.08, 14:52
          Idąc za radą Kryklu, przed kupieniem upewnij się, czy trafiłaś balkonetkę czy
          full cup ;). Ja się nie upewniłam i stąd problem. Ale nic to, człowiek się uczy
          całe życie ;).
      • kryklu Re: Fantasie Rimini - za duzy :( 13.12.08, 00:39
        Rzeczywiście nie można zakładać, że wszystkie modele jednego
        producenta trzymają rozmiar. Ale akurat Rimini(balkonik!) i Shannon
        mają ten sam krój i tę samą wielkość, moim zdaniem.
        A może to Twoje Rimini to full cup? To by wszystko wyjaśniało.
        Rimini-balcony powinien leżeć tak samo idealnie jak Shannon, Rimini-
        full cup ma znacznie większe miski według mnie.
        Nie baw się w przeróbki. Sprzedaj.
        Udanych następnych polowań! :)
        • yasmin79 Re: Fantasie Rimini - za duzy :( 13.12.08, 14:50
          Kryklu,

Dzięki za podpowiedź. W opisie aukcji, na której kupiłam niefortunne Rimini
          niestety nie ma informacji, że to full cup, ale ani chybi tak jest. Pójdę za
          Twoją radą i go sprzedam :). Choć szkoda, bo śliczny. Aczkolwiek jak mój TŻ mnie
          przyuważył podczas gdy go przymierzałam, dostał ataku śmiechu i stwierdził, że
          do każdej miski mogłabym sobie po kocie zapakować - złośliwa bestia ;).

Pozdrawiam serdecznie :)
    • maartaa3 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 15.12.08, 10:49
      Prosze o porade. Otoz wlasnie przyszla do mnie sliczna Panache Lilly 34FF,
      ale:... zapinam sie na najciasniejsza haftke (i jest ok), ale prawa piers juz
      bulkuje i wylazi, a bede miala jeszcze co schowac w misce. Wyglada na to, ze
      trzeba bedzie wymienic. Na jaki wiec rozmiar? Zaryzykowac mniejszy obwod? Troche
      mam obawy, bo moje rozmiary to 88/110 i nie chcialabym sie nie zapiac w ogole
      ;). No i miska -mam nadzieje, ze G nie okaze sie za male. Wiec jesli 32 to GG?
      Ratujcie, porosze. To moj drugi stanik po oswieceniu i jestem pelan nadziei :)
      • jaagna Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 15.12.08, 10:54
        przy twoich wymiarach 34FF raczej powinna byc za mała. Raczej 34G lub nawet GG byłaby dobra. Ale jak zmniejszysz obwód, to będziesz potrzebowała 32H lub 32HH. Czy produkują Lilly w tych rozmiarach?
        Jak początkowo byłaby za ciasna, to uzyj przedłużki. Martwią mnie tylko te miseczki...
        • maartaa3 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 15.12.08, 11:00
          No tak, z kalkulatora nijak nie wychodzi 34 FF, ale bylam w Intimo, tam nie panie obmierzyly i konkluzaj byla taka, ze nowy rozmiar to wlasnie FF. Mierzylam wtedy freye i nawet miski troche powiewaly. No i Lilly oczywiscie nie ma w takich rozmiarach :( Nie wiem, czy z HH troche nie przesada? w Curvylicious moge chyba wymienic na freye rio albo arablelle. Ale one maja wieksze miski niz Lilly, wiec moze w tym wypadku 32GG?
          • jaagna Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 15.12.08, 11:05
            Freya Frei nierówna ;-) W niektórych modelach rzeczywiście mozesz mieć rozmiar 34FF (wielkomiseczkowcach). HH przy obwodzie 32 ma mniej wiecej taką samą miskę jak 34GG. Ale moze w Twoim przypadku standardowe 34G wystarczy? Wtedy po przeliczeniu byłoby to rozciagliwe 32H.
            Jeśli byłas w Intimo, to chyba jesteś z Krakowa. Szkoda, zę nei z Wrocka, boi przymierzyłabyś moje 34G i miałybyśmy większą pewność.
            A Arabelka to rozciagliwiec i wielkomiseczkowiec, więc 32GG mogłaby byc dobra (tylko wtedy jest bardziej pancerna i ma podszyty dół miseczki).
            • maartaa3 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 15.12.08, 11:23
              Dzieki za oferte :) Jednak do Wrocka za daleko na mierzenie stanika ;). Zaczyna
              mi sie to ukladac w sensowna calosc. Moze zmienie Lilly na 34 G albo GG, a
              Panache Carousel, ktory pryszedl razem z Lilly (ale juz zupelnie do niczego sie
              nie nadaje)- na Arabelle 32H i a nuz bedzie dobra :). Dzieki :)
              • jaagna Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 15.12.08, 11:33
                Ale Arabella 32H byłaby odpowiednikiem standardowego 34GG. Mogłabyś zmierzyc też Arabelkę 32GG? Bo same wymiary tak naprawdę niewiele znaczą, dużo zależy od konsystencji biustu. najlepiej mierz rozmiary sąsiednie. Zasugerowałam Ci 34GG (lub 32HH), bo sama noszę 34G i 32H przy ok. 3 cm mniej w biuście. Ale to wcale nie znaczy, ze musisz nosić wieksze miski niż moje...
                Zmierz tę Lily, którą masz, dokładnie powkładaj wszystko spod pach i zadecyduj, czy potrzebujesz staniczka o 1 czy 2 rozmiary miseczki większego.
                • maartaa3 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 15.12.08, 12:35
                  Tak mi sie ta Lilly podoba i cudnie sie uklada! Wygarniam i wygarniam i o jeden
                  rozmiar na pewno powinna byc wieksza. Moze o dwa. Niestety GG juz nie produkuja.
                  Juz wiem co to znaczy poczuc sie jak mutant ;P chociaz lepiej brzmi: nietabelkowa ;)
                  zastanawiam sie teraz na co wymienic tego carousela...moze harmony 34GG?
                  • maheda Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 15.12.08, 12:41
                    Z Harmony uważaj - powyżej literki G zaczyna mieć źle uszyte miseczki, a im
                    bliżej literki K, tym gorzej uszyte - problemem na pewno są fiszbiny, które z
                    tyłu potrafią celować w łopatki.
                    Być może w miseczce GG problem jeszcze nie jest aż tak palący :-)
                    • maartaa3 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 15.12.08, 12:51
                      No to nie zachecilas mnie :). Moze wiec arabella 32H?
          • tfu.tfu Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 15.12.08, 11:57
            możesz być nietabelkowa :) mi z Dziewczyny wyliczyły 36GG i się utopiłam
            wszędzie ;)pzry 89/116 za to świetnie się wpasowuję w wyżej wymienione 34FF
            :)lub przy maskaradkach 36F (dziwnie, ale faktycznie działa ;))
            • jaagna tfu.tfu... 15.12.08, 12:03
              mam z 10 cm mniej w biuscie niż Ty i noszę wiekszą miskę???
              A szlag by te tabelki...!!! ;-)
              • tfu.tfu Re: tfu.tfu... 15.12.08, 15:49
                od kształtu duzo zależy, od osadzenia, jędrności, konsystencji :) tabelka w moim
                wypadku nijak sie nie sprawdziła :) metoda prób i błędów, niestety ;)
    • jenten Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 15.12.08, 15:26
      O moim pierwszej próbie stanikowej napisałam już w wątku Curvy Kate, a powinnam
      chyba tutaj. Więc dzisiaj w końcu przyszła Portia navy-orange. Rozmiar 65FF przy
      wymiarach 72/94 (w portii w biuście mam 92cm). Bułkuje bardziej niż stary
      zwężany 75E. Nie wiem czy to przez zły rozmiar czy też wstążki. Pierś na dwie
      dzieli mi właśnie ta śliczna wstążka. I nie mam pojęcia na jaki rozmiar powinnam
      wymienić.
      • jenten Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 15.12.08, 15:45
        No tak jenten, a gdzie proszę? Proszę oczywiście o ratunek, jeśli ktoś jest w
        stanie mi pomóc.;)
      • alitea Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 15.12.08, 16:41
        Miałam podobny problem z Portią, mierzyłam 60F i wstążki robiły mi straszne buły, a 60FF było na mnie za duże. Natomiast Emily w rozmiarze 60F leżała na mnie idealnie.
        Nie jestem w stanie Ci pomóc odnośnie rozmiaru, ale jeżeli Twoje piersi są pełne od góry, to Portia raczej nie jest dobrym modelem dla Ciebie. Może po prostu wymień tą Portię na jakąś Emily.
        • nikusz Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 15.12.08, 17:09
          zgadzam się z aliteą, płacząc rzewnymi łzami odesłałam portię choco,
          która mi coś takiego robiła. emily tak nie ma, ale brązowy z
          niebieskim jakoś mi nie pasuje :(
          • jenten Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 15.12.08, 17:30
            Dziękuję wam za szybką odpowiedź. Tylko czy powinnam zamawiać 65FF? Bo niestety
            w tym rozmiarze nie ma dla mnie nic interesującego, czy może mogłabym spróbować 65G?
          • jenten Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 15.12.08, 17:50
            Chyba, że mogłabym przy 72 pod biustem spróbować Emily 28G, będzie za ciasne?
            • nikusz Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 16.12.08, 19:50
              ściśliwość to cecha osobnicza, do tego niektóre forumki twierdzą, że nowsze
              emilki są mniej rozciągliwe, niż dawniej. ja jestem mało ściśliwa i przy 76 pod
              ciasno mi już w Emilce 30G :( a że jeszcze się nie zebrałam do kupienia
              przedłużki, to jej prawie nie noszę, więc Ci nawet nie mogę napisać, czy się
              rozciąga w użyciu. moja 30G (czarna z białymi kwiatkami) ma 61 cm luzem i 79 w
              naciągu (do najluźniejszej haftki)
    • ganbaja Re: Freya Anntoinette Porcelain 15.12.08, 18:35
      Marzyłam o tym staniku przez rok. W końcu odłożyłam, okazja na eBayu była i
      stanik do mnie dotarł. Nosze miesiąc i umieram :-((
      Mam ochotę wziąć nożyczki i powycinać materiał pod pachami. Stanik nie okala mi
      pachy tylko tnie ją w poprzek. Po całym dniu ślady mam śliwkowe :-( Moje ramiona
      niedługo zostaną odpiłowane i odpadną :-/
      Czy jest jakiś sposób by temu zaradzić? Może gorseciarka by go trochę przerobiła?
      Tylko skąd ją wziąć??
      Jestem zdruzgotana.
      • ganbaja Re: Freya Antoinette Porcelain 15.12.08, 18:36
        Zapomniałam dodać, że chodzi o rozmiar 32H.
        • mariannawtrampkach Rio dziurawiace mostek - czy to sie zmieni? :( 15.12.08, 22:04
          Hej dziewczyny, nabylam wymarzone Rio biale, przy moich 70/86 dostalam w Peach
          Field 30E i uwazam, ze to dobry rozmiar. Tyle, ze potwornie wpija mi sie mostek,
          po zdjeciu stanika mam miedzy piersiami czerwone, bolesne slady. Czy to znaczy
          ze rozmiar jest jednak zly? czy moze ten typ tak ma i jak sie rozciagnie, mostek
          przestanie mnie dziurawic? Prosze o pomoc
          • jaagna Re: Rio dziurawiace mostek - czy to sie zmieni? : 16.12.08, 07:46
            Postaraj sie leciutko odgiąć na zewnątrz końce gryzących cie fiszbin. Ale leciutko... lepiej użyć mniejszej siły przed dłuższy czas, niż naraz wygiąć mocniej (mozesz wtedy złamać fiszbiny). Na początek włóż też sobie wacik kosmetyczny czy złożoną chusteczkę higieniczną pod końcówki fiszbin - powinno pomóc.
            Ja też po zdjęciu Rio mam ślady na mostku, ale mnie nie bolą, są tylko przez pewnien czas czerwone - chyba jestem mniej wrażliwa (gruboskórna???)
            • mariannawtrampkach Re: Rio dziurawiace mostek - czy to sie zmieni? : 16.12.08, 10:30
              Dzieki za odpowiedz, moze to kwestia przyzwyczajenia? Sprobuje odgiac fiszbiny.
              Rio jest super stanikiem, nawet z tym gryzacym mostkiem go uwielbiam ;)
        • kryklu Re: Freya Antoinette Porcelain 16.12.08, 00:21
          Mam tak samo z Antoinette Freyi (cieliste, 30H). Od kiedy przytyłam
          i weszłam do strefy G+ zaczął się dramat: zabudowane michy,
          spłaszczone i wepchnięte pod pachy piersi, nieduże przecież. Ale to
          wrzynanie się w przednie części pach było najgorsze, uniemożliwiało
          noszenie.

Sprytnie (?) postanowiłam wrócić do miseczek G i GG.

Rozciągliwe dużomiseczkowce (Arabella, Eleanor)w rozm. 30GG
          przerabiam zwężając mostek (przeszywam fałdkę na mostku). Daje to
          podwójny efekt: zwężenie obwodu + powiększenie misek.

Kupuję też staniki 32G i też zwężam mostek (jeśli miski są maławe)
          lub/i zwężam obwód podszywając go gumkami.

Metoda się sprawdza.
          I jeszcze jedno: staniki z miskami poniżej H są dostępne w większym
          wyborze i niższych cenach.

A z tą nieszczęsną Antoniną kombinowałam straszliwie i nic nie
          wykombinowałam. Radzę Ci, nie baw się w przerabianie, póki
          nietknięta, spróbuj ją sprzedać, a sama szukaj dalej. Powodzenia :)
          • ganbaja Re: Freya Antoinette Porcelain 16.12.08, 16:09
            No to mnie załamałaś :-(
            Ja nie chce niczego przerabiać, chcę kupić nowe i dobre ... buuu...
            A ten stanik jest taki cudny i miły w dotyku...
            • kryklu Re: Freya Antoinette Porcelain 16.12.08, 16:21
              A może spróbuj z Pollyanną Freyi. W rozmiarze H (mam 30H) nie odcina
              ramion, ma materiał jeszcze delikatniejszy i wydaje mi się bardziej
              finezyjna niż Antoinette.Ale to kwestia gustu. Mam wrażenie, że
              Polly ma nieznacznie większe miseczki niż A.
    • kochanica-francuza Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 15.12.08, 23:16
      otóż przyszło mi kilka staników z allegro, których miski lekko odstają

mam wrażenie, że miska jest za duża, ale nie mam siły ani chęci sprzedawać
      ich, kupować nowych etc.

(biust sobie dziś

mierzyłam, bo schudłam, ale on nie schudł)

(oczywiście zapytam w jakimś sklepie z fachową obsługą)

ale na razie pytam was, czy za duża miska bardzo źle wpływa na biust?

• kochanica-francuza co złego robi za duża micha? 18.12.08, 00:29
        przepraszam, że się powtarzam, ale na tamten post nikt nie odpowiedział, widać
        miał nieciekawy tytuł ;-)

otóż przyszło mi kilka staników z allegro, których miski lekko odstają

mam wrażenie, że miska jest za duża, ale nie mam siły ani chęci sprzedawać
        ich, kupować nowych etc.

(biust sobie dziś

mierzyłam, bo schudłam, ale on nie schudł)

(oczywiście zapytam w jakimś sklepie z fachową obsługą)

ale na razie pytam was, czy za duża miska bardzo źle wpływa na biust?
        • urkye Re: co złego robi za duża micha? 18.12.08, 10:28
          Pytanie jak bardzo za duża;) Jeśli minimalnie, to no problem, można podciągnąć
          mocniej ramiączka (sama tak robię przy mniejszej piersi), będziesz miała miejsce
          do ew. migracji. Miska za duża o ponad rozmiar nie daje już moim zdaniem
          odpowiedniego podtrzymania oraz - powiedzmy sobie szczerze - marszczący się
          materiał nie wygląda dobrze pod bluzką (bez niej też;)).
          Dobrze wszystko wygarnęłaś? Możliwe, że po odpowiednim ułożeniu miski będą
          dobrze leżeć:) Najlepiej podeślij zdjęcia do galerii - dziewczyny na pewno coś
          ci doradzą:)
    • paola_preziosa 71/90 rio, eleanor, confetti strapless 16.12.08, 11:07
      czesc dziewczyny.. dotarla do mnie przesylka z:
      freya rio 30 DD bezowym,
      freya eleanor 28 FF raisin,
      confetti strapless 30 E czarnym..
      no i tak... jedyny ktory lezy naprawde dobrze to ten ktory mial
      byc "nie do pokazywania" - czyli bezowy rio.. wydaje sie byc bardzo
      praktyczny, tylko kolor jak dla babci..
      eleanor wygodny, porzadnie scisly pod swetrem niezle sie prezentuje
      i trzyma - ale robi mi okropna "freyowa zmarche" i cos mi sie zdaje
      ze mimo ze piekny to go odesle bo bez sensu nie moc go pod obcisle
      bluzki zakladac... jedyny minus w urodzie tego stanika - ramiaczka
      (w pieknym rozowistym kolorze) maja 2 cm!!! fuj!
      no i confetti strapless... tu mam problem! jest piekny, wygodny,
      trzyma... ale chyba za maly w miskach.. na gorze miski jej
      wykonczenie nie jest elastyczne - i ten szewek wbija mi sie lekko w
      piers powodujac powstanie buleczek... nie sa to moze jakies wielkie
      buly ale ja jestem na poczatku mojej stanikowej przygody i mam
      jeszcze troszke do zmigrowania - wiec buly maja szanse sie
      powiekszyc, prawda? doradzcie - zamowic confetti z wieksza miska? 30
      E to moj standardowy tabelkowy rozmiar, moze tu trzeba mi F? nie
      bedzie duzo za duze..?
      • tfu.tfu Re: 71/90 rio, eleanor, confetti strapless 16.12.08, 16:23
        jeśli masz możliwość obfotografować się w tym confetti, to wyślij zdjęcia do
        galerii (: Dziewczyny na pewno poradzą :)
        • paola_preziosa Re: 71/90 rio, eleanor, confetti strapless 16.12.08, 23:02
          dzieki! tak zrobie! stanik mi sie bardzo podoba.. taka "delikatna
          koronkowa zbroja" hihi tzn material milutki i sliczny a po
          zalozeniu - konstrukcja naprawde solidna! super... tylko te
          buleczki.. pare dni zapasu przed odeslaniem jeszcze mam, jutro
          pstrykam zdjecia!
    • imp18 Re: Pomocy - nic nie pasuje :/ 16.12.08, 18:29
      no więc tak ... mierzyłam już masę staników i nic na mnie nie pasuje niby rozmiarowo ok, ale wszystkie z biustu tworzą mi mniejsze lub większe stożki :/ ..
      no ok nie wszystkie jedyne z mierzonych które było w miare kompatybilne: panache clarissa, Louise, freya mimi usztywniana oraz sylvestrine mileny aczkolwiek z każdym było coś nie tak...
      - clarissa i louisse miski na styk przy wyprostowaniu już było widac ze za małe a większych nie było dostępnych
      - freya mimi za luźny obwód
      - sylvestrine za wąskie fiszbiny i ucieka biust :(
      nie wiem już co mam robić i co próbowac kupić, chciałabym mięciutki jakiś, ale z moich doświadczeń wynika że kompatybilne są jedynie ze mną biustonosze z pionowymi cięciami :/
      dodam że mam wymiary 73/93 (coś koło tego) i pasuje niby na mnie rozmiar 30FF
      możecie polecić mi jakiś model? bo już nic do głowy mi nie przychodzi .. (wiem wiem effuniaki kiedyś będą :P)
    • lawendowata Ratunku, cisną ;> 18.12.08, 10:55
      Od jakiegoś czasu wszystkie moje staniki masakrują mi ciało pod obwodem. Wymiary
      jakoś dramatycznie mi się nie zmieniły, dziś wymierzyłam 74/96. Fantasie Eliza
      65FF - zgroza, mam koszmarne czerwone pręgi (wcześniej tak nie było), miski są
      dobre, może obwód zrobił się za luźny? Ale w sumie nie czuję, żeby jakoś
      specjalnie luźny był jak go założę... Tak samo Antosia, M&S, jak założyłam
      wyciętego Nexta to musiałam zaraz zdjąć bo czułam że mnie parzy. O co chodzi i
      co ja mam zrobić... :(
      • kryklu Re: Ratunku, cisną ;> 18.12.08, 13:54
        Kiedy miałam tyle w biuście, 30G (i to dużomiskowe) było na mnie
        ciasnawe. Przymierz się do 30G, a nawet 30gg w przypadku
        małomiseczkowców. Za małe miski mogą się objawiać poczuciem
        ciasności całego obwodu, bez widowiskowego bułkowania. Znam to z
        autopsji, obserwacje dziewczyn z LB też to potwierdzają.
        • m_oments Re: Ratunku, cisną ;> 18.12.08, 15:12
          Mam podobne wymiary, i noszę 30G, 30FF nosiłam przez miesiąc czy
          dwa, i wróciłam z powrotem do 30G, (30FF mam tylko rio i rimini);
          Ślady robiły mi sie czerwone pod fiszbinami na obwodzie, i
          generalnie czułam cały czas ucisk fiszbin, dyskomfort- a miseczki
          wydawały się wizualnie dobre;
          Byc może jest to też kwestia poprawy jakości biustu, mimo tego że
          nie zmieniam wymiarów biust jest troszkę bardziej podniesiony, i
          minimalnie jedrniejszy niż np pół roku temu;
          Najlepsze jest to, że miseczkowo 32F w większości biustonoszy
          zazwyczaj jest dobre, natomiast mam problem z 30G, czasami jest
          minimalnie za duże, czasami za małe, ale do 30FF nie mam co wracać;
          Spróbuj 30G (standardowych miseczek), albo wielkomiseczkowych 30FF -
          zobaczysz czy to nie o to chodzi;
          • lawendowata Re: Ratunku, cisną ;> 18.12.08, 15:34
            Spróbuję, chociaż jestem zupełnie bez kasy i nie bardzo mam jak kupić coś
            nowego. Może spróbuję pozbyć się części staników, które mnie tak gniotą...
            Przymierzyłam Freyę Ines (mam do sprzedania, koleżanki) 30FF, ona jest
            dużomiseczkowa i poza zbyt wąskimi fiszbinami i dziwną zakładką jaka robi się na
            piersi chyba jest ok...
    • tfu.tfu jeżdżące fiszbiny 18.12.08, 13:19
      w arabelce doprowadzaja mnie do rozpaczy :/ czy oni nie mogliby szyc tych
      cycników z fiszbinami o długości tunelu, a nie o 2cm krótszymi? no w żadnym
      innym staniku tak nie mam, tylko w tej nieszczęsnej arabelce :/ siedzę i mi
      niewygodnie :( jak przeszyję kanaliki to musze na mostku, będzie paskudnie
      wygladać :/
      grrrrr.... zdejmę tę cholerę chyba zaraz :/
      • kryklu Re: jeżdżące fiszbiny 18.12.08, 13:57
        No co Ty! jak dobierzesz dobrze kolor nitki i zrobisz to subtelnie,
        nic nie będzie widać. Nie denerwuj się, wiosna idzie :)
        • tfu.tfu Re: jeżdżące fiszbiny 18.12.08, 14:36
          no właśnie: mieszkam na pasmanteryjnym ugorze, nie widziałam ani jednej
          pasmanterii w glasgow :/ nie dobiorę nitki :/
          do wiosny jeszcze hoho :P ;) nie wiem, chyba mi freje nie leżą po prostu :(
    • aguchniak86 tango plunge 18.12.08, 21:29
      AAA aaaa aaa chyba wszyli zla metke albo cus:(
      normalnie nosze 30 H-30 HHbrytyjskie, a tu klapa, zamowilam tango plunge 30 H i
      nie ma szans zebym sie zapiela, nie ze trzeszczy i ze sie dusze, ale nawet niej
      jestem w stanie "dociagnac" koncow zapiecia do siebie, czy to jest az taki
      scisliwiec???? czy moze rzeczywiscie sie pomylili
      • ucayali Re: tango plunge 19.12.08, 01:43
        A jaki to kolor? Ja mam obwody 65 z candy i twotone, zapinam bez problemu. Ale
        czarnego 60 przed wakacjami nie zapięłam, miałam 72 pod biustem. Dałam radę
        wtedy zapiąć na sobie i Rio nude, i Pollyannę karmelową w obwodzie 60, mimo, że
        w sumie były na mnie za ciasne. Więc może to kolor, który mierzyłaś, był
        wyjątkowo ścisły?
        • sharivari Re: tango plunge 25.12.08, 15:44
          Hm, właśnie, jaki to kolor? Bo ja mam białe Tango plunge II w rozmiarze 30G -
          dobrze leży, ładnie mnie kształtuje, ale, że przezroczyste było, zakupiłam
          dokładnie taki sam rozmiar w Tango Classic Plunge - również biały (jakieś takie
          przywiązanie mam do białych staników) - no i cóż... 3 razy próbowałam zapiąć, a
          jak w końcu zapięłam to oddech i trzeszczenie... 2 tygodnie próbuję go już
          rozciągnąć i odnoszę tylko malutkie sukcesy... dla ścisłości - mam 74cm pod
          biustem, wszystkie inne staniki w 65 są idealne...
    • baba06 Re: figleaves 18.12.08, 22:17
      odsyłałam dzisiaj stanik z "listków", bo chciałam wymienić na większy, ale
      zakręcona /jak to przed świętami/ i szczęśliwa,że nie ma kolejki na poczcie nie
      włożyłam formularza zwrotu/wymiany do koperty:(

co robić?

na razie napisałam im maila, ale nic nie odpisali:(
      jak oni zidentyfikują ten mój stanik? poradźcie coś:)
    • arleora help, panache ariza 19.12.08, 17:55
      Wlaśnie dostałam przesyłkę z panache ariza 75g. No i nie pasuje.
      Moje wymiary to 84/108. Obwod jest ok, dość ściśliwy. Natomiast
      miski dramat. Górna część w ogóle się nie wypełnia. Ramiączka są za
      długie (już bardziej nie mogę ich skrócić), a biust wygląda
      tragicznie, obwisa na dół (mimo, że obwód jest ciasny. Wyglada to
      tak, jakbym założyła stanik uszyty na wyźszą osobę (miski kończą mi
      się strasznie wysoko i są puste). Czy jednak rozmiar 75g jest dla
      mnie za duży, czy to wina modelu? Wyslałabym fotki, ale nie nie mam
      dostępu do galerii. Dodam tylko, że to mój trzeci stanik w nowym
      rozmiarze i żaden nie jest idealny :-(
      • bathilda Re: help, panache ariza 19.12.08, 18:18
        Do wysłania zdjęć nie potrzebujesz dostępu do galerii - wysyłasz je na adres
        wskazany w regulaminie a galerianki komentują na forum, względnie dostajesz
        odpowiedzi mailem.

A spróbuj przypiąć ramiączka agrafką? Pomaga? Bo jeśli tak, to może rozwiązaniem
        będzie skrócenie ramiączek (jeśli sama igły się boisz to każda krawcowa to
        machnie).

Poza tym upewnij się, że masz wszystko dobrze wygarnięte. Zakładaj stanik w
        skłonie, po czym sięgnij całą dłonią pod pachę i przesuń ciałko do miseczki. A
        jak dasz radę to zgarnij ciało nawet z pleców. Nadal są luzy? No to ja widzę dwa
        rozwiązania - albo miseczka jest za duża albo stanik jest zbyt wysoko zabudowany
        jak dla Ciebie.
        • arleora Re: help, panache ariza 19.12.08, 18:28
          Już nie mogę z tym wygarnianiem, wszyscy zawsze to radzą, więc
          wygraniam, ile się da. I mierzę kolejne sztuki. Według wątku
          rozmiarowego powinna w o?ole celować w 75GG. To celowałam i się w
          nich topię, a poza tym sięgają mi pod szyję. 75g podobnie. Mam już
          freya matisse 75g, są luzy, poza tym sięga pod szyję, poza tym ma
          luzy w misce, poza tym muszę się zapinać na ostatnią haftkę. Mam
          arabelle oyster 70G (micha za duża, stanik sięga pod szyję, ale i
          tak nie jest żle. Mam panache tangoII 75FF i chyba jest najlepiej,
          choć też nie jestem zachwycona. No i teraz ta ariza. Mam głębokie
          podejrzenie, że powinnam jednak celować w 75ff albo już nie wiem.
          Dodam od razu, że np. w panache 70 w ogóle się nie dopinam. Jakieś
          sugestie co do modelu? Coś niskozabudowanego może?
          • agafka88 Re: help, panache ariza 19.12.08, 18:33
            może jednak wyślesz zdjęcia do galerii? Tak w ciemno trudno jest wróżyć...
            • arleora Re: help, panache ariza 19.12.08, 18:36
              Masz racje, wyślę foty do galerii dziś wieczorem i poczekam na ocenę
          • bathilda Re: help, panache ariza 19.12.08, 19:41
            Wiesz, tabelka to tylko sugestia. Bo stanikologia jest sztuką a nie nauką. Mój
            pierwszy naprawdę dobry stanik to był 17 kolejny zakup. A pierwszy nieodesłany
            ("prawie dobry") to chyba był numer 5. Ja np. przy 69/99 powinnam mieć 30GG (a
            jeszcze lepiej 28HH), a np. takie Rio ma luzy w miseczce w rozmiarze 30G. A
            Gossard Superboost w 30G był za mały co najmniej o 2 miseczki.
    • kasiax3 63/85 Portia Curvy Kate 60f i Mileny Flamenco 60g 22.12.08, 08:01
      Witam i.. pytam;)
      przy portii marszczy mi sie ta koronka na górze tak wzdłuż:(
      przy falmenco niestety lekko jakby piersi spłaszczone po bokach a pomiędzy
      nimi stanik odstaje,na dole tuż przy początkach fiszbin w dekolcie, wymieniać?
      większe? mniejsze? A może po prostu nie dla mnie one? Doradźcie. Proszę:)
      • iwona922 Re: 63/85 Portia Curvy Kate 60f i Mileny Flamenco 22.12.08, 09:12
        Mój biust we Flamenco też jest spłaszczony z boku.. I wiem już, że to wina za
        małej miski. Może u Ciebie ta sama przyczyna ? Jeżeli możesz, to odeślij. :) Ja
        niestety nie mam możliwości wymiany, bo nie ma większego rozmiaru (kupiłam 70G),
        a i metki oderwane, więc odesłać się nie da. :(
      • tfu.tfu Re: 63/85 Portia Curvy Kate 60f i Mileny Flamenco 22.12.08, 14:47
        jeśli możesz, to zrób sobie zdjęcia w obu (z przodu i z profilu) i wyslij do
        galerii :) Dziewczyny maja dobre oczy i duże doświadczenie - doradzą. nie trzeba
        miec dostępu do galerii :)wysterczy wysłeć zdjęcia i komentarze się pojawią na
        forum :)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=79525208
        tu wszystkie dane :)
    • iwona922 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 22.12.08, 14:07
      Właśnie przyszła do mnie szara Polka, 30G.
      Ma za duże miseczki.. Choć moje wymiary to 72/96, a miseczka jest na 96,5.
      Chyba nie da się z tym nic zrobić ..? Odesłać ?
      • luizka_85 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 22.12.08, 15:53
        Zanim odeślesz upewnij się czy ją dobrze założyłaś, tzn czy
        podniosłać biust do góry, zebrałaś piersi z boku, fałdki spod pach
        wmasowałaś w stronę miski? Jeśli prawidłowo ją założyłaś a nadal
        jest za duża, to lepiej odesłać/wymienić na mniejszą miskę.
    • skoniecpolska Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 22.12.08, 18:27
      Czesc
      kupilam stanik o rozmiarze 70H firmy Milena, model Finesse Big
      (ecru).
      www.intymna.pl/katalog/complets.php?ctk=show_prod&page_id=search&cat_id=0&mid=0&id=12549&page=0&sizeslt=0
      &sess_id=0dfbb00240d0e6fc428024f40acc0122
      Jest stanowczo za mały. Moje wymiary to 78/101. Z kalkulatora
      wychodził mi rozmiar G (brytyjski) ale kupiłam H, bo mam lewą pierś
      większą i w G robi mi sie bułka. Domysliłam sie juz, ze pomylka
      wziela sie z podania rozmiaru brytyjskiego, kiedy powinnam podac
      polski czyli 70J albo K.
      Bede musiala go odeslac, chyba ze bedziecie mialy lepszy pomysl co z
      tym zrobic:)
      Pozdrawiam:)
    • kochanica-francuza czteropiersie oryginalne 22.12.08, 21:41
      kupiłam plunge`a M&S i jeśli ułożę piersi normalnie, michy odstają, a jak
      blisko, piersi wychodzą środkiem (brodawki też) - stanik po lewej i prawej,
      biust w środku
    • irjakrk Maskarada Antośka :/ cholerna "fiszbina" z boku 25.12.08, 11:42
      Dostałam w końcu antośkę. Wygląda obłędnie, ale chyba jest za luźna.

O ile fiszbiny z przodu i na końcu są ok, to to badziewie z boku (taka mniejsza fiszbina) zostawia mi makabryczne ślady, to boli i to nie jest zwykły "ścisk", tylko smyra i boli.

Podszyć? Zwęzić (what?!) ? Co mam robić! Jakoś odgiąć? Ratunku!!! Odsprzedać?

Miska jest super, obwód szura tylko w tym miejscu....

Miała być taka ścisła, a jest ekhmmm nom conajmniej średnia.

img187.imageshack.us/my.php?image=toskatn6.jpg
      • irjakrk Re: Maskarada Antośka :/ cholerna "fiszbina" z bo 25.12.08, 12:40
        Argh nie wiem, ja mam kłopoty z tym linkiem

tnij.to/e5h0
        • irjakrk Re: Maskarada Antośka :/ cholerna "fiszbina" z bo 26.12.08, 21:58
          nieeeeeech mi ktoś pomoze!
          • thorrey Re: Maskarada Antośka :/ cholerna "fiszbina" z bo 29.12.08, 17:27
            A próbowałaś ją najzwyczajniej w świecie wyjąć? Oglądałam swój
            egzemplarz i za pomocą żyletki wydaje mi się, iż można ten aksamitny
            kawałek który pokrywa fiszbinę z zęwnątrz delikatnie odpruć tam,
            gdzie jest przyszyty do kanalika, "otworzyć" kanalik i po prostu
            ten drut wyciągnąć i zaszyć od nowa.

Bardziej inwazyjna metoda polega na przecięciu kanalika od wewnątrz
            i wyjęciu drutu i zaszyciu dziurki , ale oczywiście nie polecam, bo
            stanik będzie już potem nie do naprawienia.
            Wiekszość staników radzi sobie bez tej bocznej fiszbiny, więc może
            Antośka też.
            Innej drogi nie widzę, odginanie nic nie pomoże, bo zamiast w bok
            bedzie Cię kłuło w ramię .
    • the.munsters pionowy szew nie dla mnie? 26.12.08, 01:32
      Mierzyłam w Peachfieldzie Aragona 30G, fakt, był bardzo na styk, może trochę
      przymaławy, ale chodzi o to jaki nadawał kształt - okropnych podstawek pod piwo.
      :( Ta częśc piersi, którą zakrywał stanik była nienaturalnie uniesiona na góry
      (ale tak bardzo), a przy brzegach misek zamiast "jabłuszek" była płaska
      powierzchnia piersi. :( Czy to znaczy, że pionowy szew nie dla mnie czy co? Czy
      tak normalnie się dzieje? o.O
      • boziaj Re: pionowy szew nie dla mnie? 26.12.08, 12:39
        to znaczy ze aragon pewnie nie dla Ciebie, ale nie rezygnuj z
        poszukiwań ;)
        na mnie aragon tez lezał srednio - tendencja do podstawek, choć
        chyba nie tak dramatycznie jak u Ciebie
        Z maskaradek regency choć wygląda b. podobnie do aragona lezy ładnie
        antoska tez robiła jabluszka, choc nie odpowiadala mi z innych
        wzgledów :(
    • psuj-ka Sahara :( 02.01.09, 18:28
      Upolowałam Saharę 30g za 100 złotych, ale w sumie jakoś mnie nie zachwyca mój
      biust w niej :/
      1. Trudno mi stwierdzić, czy miska jest dobra, czy może trochę za mała. Jakoś
      tak dziwnie leży ta miska, może to dlatego, że nie miałam wcześniej żadnych
      bandeau, ale jednak wydaje mi się trochę za płytka.
      2. Sahara ma dziwnie wszyte ramiączka, bardzo daleko od pach i przez to chyba
      trochę dziwnie leży. Mam jeszcze trochę buł podpachowych i dosyć średnio to wygląda
      3. Wydaje mi się, że mój biust w Saharze jest wręcz nienaturalnie uniesiony i
      trochę spłaszczony, raczej wypchnięty w górę, a nie do przodu i średnio mi się
      to podoba. Czy to normalny efekt? :(
      4. Sam stanik jest prześliczny, bardzo ładny materiał, ale zapinany jest na 3
      rzędy haftek :/ czy inne bandeau (czyt. Antosia) mają taki szeroki obwód z tyłu?
      5. Chętnie wymieniłabym go na inną Maskaradkę, bo stanik urody wielkiej, ale
      zostały mi opcje - Kokietka 32f, Aragon niebieski 32dd albo Minuet 32ff - ponoć
      małomiseczkowy? W standardzie noszę 30g, ale nie zależy mi na super ścisłym
      obwodzie.
      • psuj-ka Re: Sahara :( 08.01.09, 21:35
        Wracam do tematu, bo chyba został przeoczony :( moje zdjęcia w Saharze są w galerii, a ja muszę się zdecydować - odsyłać czy zostawić?
        • urkye Re: Sahara :( 08.01.09, 22:34
          Wiesz co, trochę mylące są Twoje zdjęcia w tej Saharze-przez tak mocne
          "wypchnięcie" piersi do przodu i schowanie rąk do tyłu trudno ocenić, jak
          faktycznie prezentujesz się w tym staniku. Na tych zdjęciach wydaje się, jakbyś
          była przede wszystkim biustem;) Ile masz jeszcze czasu na odesłanie stanika?
          Może zrób szybko zdjęcia w naturalnych pozach i podeślij dziewczynom do pilnego
          wstawienia? :) Wydaje mi się, że nikt nie komentuje, bo ciężko cokolwiek
          powiedzieć;) Jedynie zdjęcie z boku jest czytelne->wg mnie z profilu
          prezentujesz się w tej Saharze ładnie:) Jak z przodu-nie mam zielonego pojęcia:)
          • psuj-ka Re: Sahara :( 08.01.09, 22:38
            Nie wpadłabym na to, że to jest przyczyną tej ciszy, dzięki :D Nowych zdjęć chyba nie będę robić, po prostu dam sobie spokój, bo jakoś nie polubiłyśmy się z Saharą :P
            • tfu.tfu Re: Sahara :( 09.01.09, 02:25
              casablanca! dla mnie cudo i rewelacja :) no i nie jest padded :)
              z nowych ten sam kształt ma chyba pandora, ale to już trzeba yagę zapytać :)z
              maskaradek mam jeszcze aragona, ale casablanca jest moim osobistym #1 :)
              • psuj-ka Re: Sahara :( 09.01.09, 09:41
                No to będę polować, chociaż aktualnie nie mam pojęcia w jaki rozmiar :D Pandora ma dziwne te wzorki, ale fajnie, że jest gładka :D
    • bell9 na co wymienić-już nie mam pomysłu-PILNE!!! 02.01.09, 23:35
      Post przeniesiony z głównej strony.Z Bravissimo wymieniam stanik już od września.Ostatnio zdecydowałam się na Arabelkę czarną, i tak zamówiłam 30HH-okazał się za duży w miskach-luzy spore, środek wogóle nie przylegał do mostka.Wymieniłam na 30H-przyszedł po świętach i mały.Przylega do mostka,ale prawa miska mała i mi pierś(jest większa od lewej) bułkuje,fiszbina zachodzi na pierś i ją lekko przygniata.Z profilu kształt biustu nie jest okrągły lecz lekki "kaczy dziub". Reszta bez zastrzeżeń, zwłaszcza rozmiar pod biustem-wzięłam mniejszy i jest miło ściśliwy.Zaznaczę że moje wymiary to 78/103 i do tej pory nosiłam 32GG.
      Na co wymienić, brak mi juz pomysłu.Podpowiedzcie coś.Proszę!!!!

do tej pory udało mi się dobrać Rio w rozm.32G oraz mam(juz ciut przymała-od początku nie była udana)Curvy Cate Emily grey 32GG, oraz Fantasie(zamały)32G Cally.W zasadzie chciałabym wymienić na coś co będzie dobrane rozm.a kolor najchętniej ciemny np.czarny no i jakiś względnie ładnawy.
      Baruję się w Bravissimo zamawiałam/wymieniałam i wszystko odesłałam:
      biała Eleanor 30GG,Rosa Panache 32G,Evie Fantasie 32GG(jest w galerii),Evie Fantasie 30GG,i teraz Arabelki.
      • kryklu Re: na co wymienić-już nie mam pomysłu-PILNE!!! 03.01.09, 10:21
        Freya Antoinette lub Clarissa (32gg lub 32H)?
    • upcinka Rozmiary!! 03.01.09, 01:30
      Witam drogie panie.
      Otóż mam następujący problem. Obecnie posiadam trzy staniki dla początkujących i
      każdy z nich sprawia mi jakieś problemy. Pollyanna, mimo że mierzona dobrze, po
      pewnym czasie użytkowania wydała mi się nieco przymała, ponieważ zaczęły
      wystawać mi bułeczki po maksymalnym zmniejszeniu ramiączek, czego wcześniej nie
      było. Pollyanna kupiona została w rozmiarze 34E, natomiast na forum poradzono mi
      32F, jednak w obwodzie była za mała. Po około 2 miesiącach od kupienia polyanny
      pojechałam po kolejny stanik z myślą że teraz nie powinnam mieć większego
      problemu z dobraniem. Jakże wielkie było moje rozczarowanie. Modele zupełnie
      inaczej leżały, a rozmiary pasujące(ekhem.. oczywiście pasujące z mojego,jeszcze
      kiepskiego, punktu widzenia) na mój biust różnił się od siebie, w zależności od
      modelu. W ostateczności zdecydowałam się na RIO 32F. Dodam jeszcze że kupowanie
      stanika w angielskim bravissimo nie sprawia mi przyjemności ponieważ za każdym
      razem muszę czekać w kolejce żeby poprosić o inne modele lub rozmiary a
      następnie czekam na doniesienie stanika. Ponieważ upłynęło nieco czasu od zakupu
      RIO z którego byłam nawet zadowolona, mimo że trochę mnie obcierał w obwodzie,
      wybrałam się do sklepu tym razem z założeniem że kupię arabelle. Pewnym krokiem
      wparowałam do sklepu, wybrałam rozmiar 32F z myślą że na pewno będzie odpowiedni
      i jakim zaskoczeniem było dla
      mnie jak okazało się, że miseczki są za małe, oczywiście po odpowiednim
      przymierzeniu. Niewiele myśląc poleciałam po rozmiar 32G. Po przymierzeniu wydał
      mi sie nieco za duży, ponieważ trochę odstawał w miseczkach a piersi leżały
      dosyć luźno w miskach. Przymierzyłam jeszcze rozmiar FF, ale również był przy
      mały. Doszłam
      jednak do wniosku że lepiej odrobinę większy niż odrobinę za mały. Mimo wszystko
      nie wiem czy dobrze postąpiłam kupując 32G tym bardziej że mam wrażenie że gdy
      się nieco zgarbie wszystko tam mi wisi, bo miski sa za duże. Oczywiście po
      zmniejszeniu na maksa ramionek i po nienaturalnym wręcz wyprostowaniu się wydaje
      się być dobry, ale przecież nikt nie chodzi aż tak wyprostowany jakby miał kija
      w pupie. Proszę o rade co powinnam w takich sytuacjach
      robić. Nie znam na pamieć całej listy staników odpowiednich dla początkujących,
      więc kiedy wychodzi nieplanowany wypad do bravissimo nie mam ze sobą spisu,
      dlatego też mam nieco ograniczony wybór. Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
      • kasica_k Re: Rozmiary!! 03.01.09, 01:46
        Nic dziwnego, że przechodząc z Rio na Arabellę przeżyłaś zaskoczenie, ponieważ Rio to znany wielkomiskowiec :) Po prostu ma większe miseczki niż większość modeli. Dobrze, że wzięłaś tę Arabellę większą - czy jest za duża, trudno orzec na sto procent bez popatrzenia, ale skoro FF-ka była przymała, to jest bardzo możliwe, że to 32G z czasem się ułoży, biust Ci przemigruje i z przydużego stanik zrobi się w sam raz, a Ty będziesz się dziwić, jak mogłaś uznać ten stanik za zbyt duży :)

Niestety nie ma co się nastawiać, że raz ustalony rozmiar będzie nam pasował we wszystkich modelach.

Warto przejrzeć te wątki:

o rozciągliwcach i ściśliwcach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281
        o dużo- i małomiskowcach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506
        • upcinka Re: Rozmiary!! 03.01.09, 10:59
          W zasadzie nie widzę różnicy aż tak ogromnej miedzy RIO a Arabellą, ponieważ
          wybrałam model z dużymi miskami. Miałam do wyboru trzy: dwa modele z dużymi
          miskami arabelli, różniły się jedynie wzorem, jedne miseczki nie były
          przezroczyste a drugiem owszem (swoją drogą wolałam miseczki nieprzezroczyste
          ale o dziwo nie było rozmiaru, najmniejszy rozmiar był od 30GG lub HH), a trzeci
          model miał małe miseczki, co mnie przeraziło, ponieważ przyzwyczaiłam się do RIO
          i nawet pasowały mi te duże miski. Mam nadzieje jednak że będzie jak mówisz.
          Swoją drogą Arabella również zachodzi mi aż pod pachy, dzięki czemu mogę
          zgarniać do miseczki całe piersi, ale czy tak rzeczywiście powinno być? To samo
          było w przypadku RIO i niestety po jakimś czasie zaczął robić mi rany pod pachami..
          • kasica_k Re: Rozmiary!! 03.01.09, 11:18
            Arabella jest szyta w dwóch wersjach: całkowicie przezroczystej do G i
            nieprzezroczystej u dołu od GG.
            Jeśli masz wysoko osadzone piersi, rzeczywiście możesz mieć problem ze zbyt
            długimi fiszbinami kłującymi w pachy. Trudno coś na to poradzić z wyjątkiem
            zamawiania mniejszych miseczek, które z kolei mogą powodować bułki... no i
            szukania modeli, które mają te fiszbiny stosunkowo krótkie, ale z tym jest ciężko.
            • upcinka Re: Rozmiary!! 03.01.09, 11:23
              Wolę mimo wszystko kłucie pod pachami niż mniejsze miski, które powodują bułki,
              bo to oznacza że stanik jest za mały a moje piersi już zbyt długo były
              torturowane małymi stanikami. Do tego da się przyzwyczaić swoją drogą i po
              pewnym czasie tego nie czuje i nie zwracam uwagi. Dziękuje bardzo za pomoc!
        • upcinka Re: Rozmiary!! 03.01.09, 11:16
          Właściwie miałam do wyboru trzy kroje arabelli: dwa dużomiskowce i jeden
          małomiskowiec. Jeden krój z dużomiskowców podobał mi się bardziej ponieważ nie
          był 'prześwitujący' tzn. miał zabudowane miski i nie było widać piersi ale
          rozmiary zaczynały się od 30GG lub HH. Wybrałam ten drugi, dużomkiskowiec,
          przezroczysty. Natomiast trzeci krój, małomiskowiec, przeraził mnie, ponieważ
          przyzwyczaiłam się do dużomiskowców dzięki RIO i zastanawiałam się czy aby
          przypadkiem nie wypadną mi piersi z tak małej miski jaką miała arabella
          małomiskowa. Ogólnie wygląda to tak że jak i RIO tak i ta arabella zachodzi mi
          pod pachy, dzięki czemu mogę garnąć całe piersi do miseczki, chociaż nie wiem
          czy tak powinno być. Rio po pewnym czasie zaczął robić mi rany pod pachami i
          obawiam się że to samo może być z Arabella. Jednak czytałam w którymś wątku że
          to może być spowodowane rozciągnięciem się obwodu, stanik zaczyna się przesuwać,
          obcierać i powodować rany.

P.S napisałam wcześniej posta ale nie jestem pewna czy się dodał, póki co go nie
          widzę ale jakby wyszło dwa razy to bardzo przepraszam.
          • roza_am Re: Rozmiary!! 03.01.09, 15:15
            > Właściwie miałam do wyboru trzy kroje arabelli: dwa dużomiskowce i jeden
            > małomiskowiec.
            Mam wrażenie, że używasz słów "małomiskowiec"/"dużomiskowiec" w odniesieniu do kroju stanika, a nie wielkości miseczek.

Kiedy mówimy na forum o stanikach mało- lub wielkomiseczkowych mamy na myśli rozmiar miseczek w porównaniu do rozmiaru standardowego, przeciętnego. Np. to, że Rio jest dużomiseczkowe oznacza, że powinnyśmy je kupować w rozmiarze o 1 miseczkę mniejszym niż staniki o standardowych miseczkach (jak np. Tango czy Pollyanna).

Miseczki staników o tym samym rozmiarze mogą być uszyte z mniejszej lub większej ilości materiału, zakrywać mniejszą lub większą powierzchnię piersi. Mówimy wtedy o mniejszym lub większym stopniu ZABUDOWANIA stanika. Bądź też używamy określeń opisujących różne kroje miseczek. Opis poszczególnych typów staników znajduje się tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534646
            • upcinka Re: Rozmiary!! 03.01.09, 15:55
              To właśnie miałam na myśli stopień zabudowania. Dwa kroje były więcej zabudowane
              jeden mniej. Swoją drogą zastanawiam się czy w mniej zabudowanym nie wypadłyby
              mi znowu piersi tak jak to się działo w przypadku noszenia za małych staników.

Skoro Rio powinno się kupować o rozmiar mniejszy jeżeli chodzi o miseczkę a na
              mnie pasowało 32F to by oznaczało że moim odpowiednim rozmiarem jest 32G... Za
              dwa lub trzy tygodnie wybiorę się po tango plunge i wtedy zobaczę jaki rozmiar
              pasuje, oczywiście widziałam również dwa kroje tango, bardziej zabudowany i
              mniej. Jeżeli chodiz o te mniej zabudowane to jakie rozmiary wybierać żeby
              piersi nie wypadały?

Dziękuje jeszcze raz za informacje.
              • roza_am Re: Rozmiary!! 03.01.09, 16:28
                > na mnie pasowało 32F to by oznaczało że moim odpowiednim rozmiarem jest 32G..
                Pomiędzy 32F a 32G jest jeszcze 32FF. To jest normalny kolejny rozmiar, a nie połówka.

Skoro masz możliwość kupowania staników w sklepie stacjonarnym, możesz od razu przymierzyć sąsiednie rozmiary i wybrać najlepiej pasujący. Stanie w kolejkach jest męczące, ale pomyśl, ze i tak masz lepiej, niż dziewczyny, które zamawiają przez internet i tygodniami czekają na kolejny rozmiar do przymiarki.

Pamiętaj, ze na początku stanikowej drogi zachodzi zjawisko migracji (niżej masz linki do słowników :)) i twój rozmiar może się zmieniać zanim osiągnie stan względnej równowagi :). Ponadto większość z nas zauważa wahania rozmiarowe w trakcie kobiecego cyklu. Generalnie, nie należy się zbyt sztywno trzymać raz ustalonego rozmiaru, bo podlega on różnym zmianom.

Konkretów na temat Tango plunge ci nie podam, bo wypadam z jego rozmiarówki. Wiem tylko, że nie każdej dziewczynie ono pasuje, niezależnie od rozmiaru. Poczytaj i popytaj w wątku Panache: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=85102015

Podrzucę ci jeszcze wątki słownikowe, może się przydadzą: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=76453069&a=76453069
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=83775466&a=83775466
                oraz wątek o doborze kroju stanika do kształtu biustu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=82224389&a=82224389

Powodzenia!
                • upcinka Re: Rozmiary!! 03.01.09, 22:47
                  Bardzo, bardzo dziękuje za pomoc.

To fakt, mam znacznie lepiej niż inne dziewczyny które muszą zamawiać przez
                  internet. Ciężko trafić odpowiedni rozmiar stanika nie przymierzając go.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka