Dodaj do ulubionych

Biustonosz koktajlowy

17.12.08, 20:10
Hej dziewczyny czy wiecie gdzie w Gdańsku albo Trójmieście znajdę właśnie taki
stanik? Chodzi mi o sklepy nieinternetowe - chciałabym go zmierzyć. Bardzo
proszę o pomoc:)

PS Taki sam wątek założyłam na Forum Moda.
Obserwuj wątek
    • agafka88 Re: Biustonosz koktajlowy 17.12.08, 20:15
      koktailowy czyli jaki?
    • agafka88 Re: Biustonosz koktajlowy 17.12.08, 20:16
      a byłaś już w rozmiarowym? Jakiego rozmiaru szukasz?
      • cola2008 Re: Biustonosz koktajlowy 17.12.08, 20:59
        No on tak się nazywa biustonosz koktajlowy, do głębokich dekoltów;) Nie byłam w
        rozmiarowym. Przed chwilą się mierzyłam i mam 78 pod biustem, w biuście 96.
        Szczerze mówiąc nie wiem już sama jakiej mam szukać miseczki bo wszędzie jest
        inaczej:/

Pozdrawiam:))
        • agafka88 Re: Biustonosz koktajlowy 17.12.08, 21:04
          Zrobię Ci tu mały rozmiarowy, żeby już dziewczyn nie męczyć. Powinnaś celować w
          stanik w polskim rozmiarze 70H, brytyjskie 32F. Wygooglałam sobie te biustonosze
          koktailowe i one są szyte w rozmiarówce 70-75 ABC, więc niestety Ci ich nie
          polecam. Za to polecam kupić stanik w dobrym rozmiarze :)
        • imp18 Re: Biustonosz koktajlowy 17.12.08, 21:05
          Zapewne chodzi o to:
          www.skapiec.pl/img/186654-2500-1-gorsenia-biustonosz-koktajlowy-025.html
          rozmiarówka standardowa, więc sobie odpuść raczej go :) bo nawet z 75 się w miseczkę D nie mieścisz a przydałaby Ci się 70 raczej
        • aadrianka Re: Biustonosz koktajlowy 17.12.08, 21:07
          Poszukaj po prostu jakiegoś głębokiego plunge, Agafka już Ci
          podpowiedziała, w jakie okolice rozmiarowe warto celować.
    • agafka88 Re: Biustonosz koktajlowy 17.12.08, 21:07
      PS. Zajrzyj do tego wątku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78223549
      Znajdziesz tam staniki z niskim mostkiem takie jak ten:
      www.femalefirst.co.uk/catalog/images/INFERNO-auberginebra.jpg
      czy ten:
      www.dopasowana.pl/data/gfx/icons/large/3/4/43.jpg
      • joankb Re: Biustonosz koktajlowy 17.12.08, 21:16
        To sie nazywa także deep plunge i trafia się na ebayu w trochę szerszej
        rozmiarówce. W każdym razie widziałam 70-ki do FF.
        Z polskich nie ma szans. Jednorazowo to można by zwęzić 75-kę...
        • nowokaina123 do cola2008 17.12.08, 21:59
          a na pewno dobrze się zmierzyłaś?
          Bo ja, zanim zostałam oświecona, mierzyłam się tak, że pod biustem
          miałam 75, a w - 90-91
          Teraz noszę 65FF i już się przymierzam do mniejszego obwodu ;)
          • cola2008 Re: do cola2008 18.12.08, 18:47
            Dziewczyny dzięki za pomoc ale czegoś tu nie rozumiem;) Zmierzyłam się chyba
            dobrze. Ciasno pod biustem i w biuście bez stanika. A nie rozumiem tych
            rozmiarów 65FF-nie widziałam nigdzie takiego rozmiaru!
            Z tej strony którą wyżej podała dziewczyna są też miseczki D, obwód też by mi
            pasował, rozmiar np 80D. Czemu nie może być? Muszę Was poinformować dziewczyny,
            że to nie będzie biustonosz codzienny tylko na wyjścia, do odpowiedniego stroju.
            Zależy mi oczywiście na tym żeby dobrze leżał i układał się ale nie musi być
            idealny, bo tak jak powiedziałam nie będę go często nosić. A jeszcze jakby nie
            był drogi to w ogóle cud, miód i orzeszki:D
            • kk345 Re: do cola2008 18.12.08, 18:50
              Żeby stanik cokolwiek podtrzymał, a nie tylko przykrywał pierś, musi mieć
              dopasowany obwód i odpowiednio duże miseczki. Jeśli masz 70 w biodrach, nie
              kupisz majtek na 95 cm, dlaczego więc, jeśli potrzebujesz stanika o obwodzie 65
              pod biustem, chcesz kupić 80-tkę? To NIE JEST to samo....
            • cola2008 Re: do cola2008 18.12.08, 18:58
              Dokładnie chodzi mi o ten:

www.skapiec.pl/img/186654-2500-1-gorsenia-biustonosz-koktajlowy-025.html
              A może powiem o co dokładnie mi chodzi. Moja sukienka ma głęboki dekolt ale do
              pępka;) tylko taki normalny. Problemem jest tył sukienki-jest nisko, pod
              łopatkami, boki (pod pachami) też są dosyć nisko i jak przymierzałam sukienkę w
              normalnym staniku to wystawał właśnie po bokach i z tyłu (dekolt w porządku).
              Ramiączka sukienki są krzyżowane na plecach. Myślałam też o miseczkach
              silikonowych samonośnych ale nie wiem czy to jest dobry pomysł.

Jeśli nie zrozumiałyście moich wypocin mogę wstawić zdjęcie.
              • kk345 Re: do cola2008 18.12.08, 19:04
                Dziewczyny chyba jednak zrozumiały o co Ci chodzi, probowały tylko wyjaśnić, ze
                taki stanik nie trzyma absolutnie niczego, bo w zasadzie nie ma obwodu,
                rozmiarówka tez pasuje na jakieś 10% klientek. W efekcie i w takim staniku i
                bez niczego efekt jest podobny, piersi żyją własnym życiem. Silikon- podobnie,
                przykrywa tylko sutki, na podtrzymanie nie ma szans: całkowity brak obwodu:-)
                Tak więc taniej chyba wyjdzie bez stanika:-)
              • aadrianka Re: do cola2008 18.12.08, 19:08
                Tu jest notka akurat dla Ciebie:
                stanikomania.blox.pl/2008/12/Oasis-sekret-w-dekolcie.html
                Prawdę mówiąc, chyba lepszy efekt uzyskałabyś nie zakładając w ogóle
                stanika, niż kupując dramatycznie za luźny w obwodzie stanik. Takie
                staniki-jojo potrafią bardziej rozhuśtać biust, niż on sam byłby w
                stanie... A 80D przy Twoich wymiarach to właśnie takie jojo.
                • wera9954 Re: do cola2008 18.12.08, 19:42
                  Jeśli obwód będzie wystawał, to może pomoże obniżacz obwodu :) Ale dobry obwód
                  będzie się znajdował się niżej niż za luźny.
              • pitupitu10 Re: do cola2008 18.12.08, 19:51
                Może obniżacz zapięcia?
                www.tinyurl.pl/?DoDfQLld
                www.tinyurl.pl/?Sym874y8
                Dziewczyny mają rację, obwód 80 nie ma szans podtrzymać ci piersi.
              • maith Dobrany stanik nie najeżdża na łopatki :) 21.12.08, 16:11
                Gdyby problemem było tylko, że tył sukienki jest pod łopatkami, to wystarczy nie
                zakładać za szerokiego obwodu (jak do tej pory) tylko rozmiar podany przez
                dziewczyny.
                Aczkolwiek ta sukienka, to jak rozumiem w ogóle taka wersja na bez stanika...
            • nowokaina123 Re: do cola2008 18.12.08, 21:19
              cola2008 napisała:

> A nie rozumiem tych
              > rozmiarów 65FF-nie widziałam nigdzie takiego rozmiaru!
              >
              Widać, nie byłaś jeszcze w żadnym dobrym sklepie ;)
              Ja pod biustem mam 69 cm i żeby stanik cokolwiek podtrzymywał od
              tego obwodu trzeba odjąć 5. Wychodzi 64 cm, więc kupuję 65 i miski
              FF (pewnie też takich jeszcze nie widziałaś, a zaręczam Ci - mój
              biust to żaden gigant, ot, średniak). Tymczasem panie z Triumpha
              oceniały mnie zwykle "na oko" i zawsze dawały do mierzenia 75B - a
              jakże! I pomysleć, że ja to nosiłam

Cola, poczytaj sobie LB i nawróć się jak najszybciej :)
              • kuraiko Re: do cola2008 18.12.08, 23:32
                chciałabym tylko zauważyć, że nie w każdym mieście jest dobry sklep,
                a właściwie, że tych dobrych sklepów jest niewiele i są tylko w
                dużych miastach + konurbacja śląska.
                ja też nie byłam w żadnym dobrym sklepie i nie widziałam na oczy
                stanika z obwodem 65 (w sklepie stacjonarnym) i nie uważam się przez
                to za jakąś zacofaną :P
    • agastrusia Re: Biustonosz koktajlowy 18.12.08, 19:56
      Chyba sama musisz pochodzić i poszukać ;-)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300&s=1
    • mefistofelia Re: Biustonosz koktajlowy 18.12.08, 21:33
      nie meczcie dziewczyny ;) przy wycietej kreacji czesto kazdy stanik odpada. a
      juz szczegolnie, jesli jest tak jak opisuje, czyli, ze wylaza boki stanika.
      proponuje zakupic to nieszczesne 80D jako stanik jednorazowy (nie bedzie lezal
      super, a podtrzymanie bedzie pewnie bliske zeru, ale przynajmniej bedzie dawal
      poczucie "posiadania stanika" na ten jeden specjalny wieczor), a potem
      zainwestowac w porzadny stanik codzienny w dobrym rozmiarze.
      • effka454 Re: Biustonosz koktajlowy 18.12.08, 22:57
        No tak, tylko przy jej wymiarach jak założy to 80D, to istnieje duze
        prawdopodobieństwo, że obwód i tak wyjdzie górą, bo nie będzie się trzymal na
        miejscu. I dziewczyna będzie go sobie co chwila poprawiala, chyba ze przypnie z
        tyłu agrafką do majtek, ale wtedy wyjdzie mostek z przodu :P
        • cola2008 Re: Biustonosz koktajlowy 18.12.08, 23:37
          Chcę zostać oświecona;) Bo nie wiem jaki noszę rozmiar stanika.

kk345 napisała tak:
          <dlaczego więc, jeśli potrzebujesz stanika o obwodzie 65
          pod biustem, chcesz kupić 80-tkę? To NIE JEST to samo..>

Tego nie rozumiem! W obwodzie mam 80cm, jak ścisnę mocniej np na wdechu to
          mam 77 więc czemu muszę mieć stanik z obwodem 65? Nie jestem szczupła, mam
          trochę ciałka i piersi wylałyby mi się właśnie pod pachami,czy się mylę?

W biustonoszach które mam moje piersi wyglądają ok, fakt że rozmiary mam różne.
          Większość z H&M a rozmiary to 75C które jest teraz za ciasne (bo przytyłam)
          wychodzi mi fałdka pod biustem i po bokach. Ale z tej firmy noszę teraz 80C i
          jest idealne. Piersi nie wylewają się z miseczki i tak jak ktoś napisał nie
          muszę poprawiać biustonosza bo lata albo ciśnie tak jak w przypadku tego 75C.

Chyba po prostu zamówię ten stanik, jeśli nie znajdę nigdzie w sklepie i jeśli
          będzie na mnie zły to go zwrócę i pójdę bez, co mi się wcale nie uśmiecha-bo
          piersi będą tańczyć ze mną:/

Myślę że nie skatuję swoich piersi noszeniem takiego stanika pewnie parę razy w
          roku.

Dzięki za pomoc i czekam na oświecenie :)
          • mefistofelia Re: Biustonosz koktajlowy 18.12.08, 23:51
            > Tego nie rozumiem! W obwodzie mam 80cm, jak ścisnę mocniej np na wdechu to
            > mam 77 więc czemu muszę mieć stanik z obwodem 65?
            mierzy sie scisle i na WYdechu. no chyba, ze to byla literowka? ;)
            nawet jesli scisle masz 77 nie ma szans ci pasowac obwod 80. stawialabym na 70.
            a dlaczego tak? bo staniki w odroznieniu od miarki, ktora sie mierzysz sa
            rozciagliwe. a obwod by spelnial swoja role musi byc odpowednio scisly (bo to on
            podtrzymuje twoje piersi, a nie jak glosi obiegowa opinia- ramiaczka).

>Nie jestem szczupła, mam
            > trochę ciałka i piersi wylałyby mi się właśnie pod pachami,czy się mylę?

piersi wylewaja se pod pachami jak miseczka jest za mala. przy odpowiedniej
            pojemnosci miski nie beda.

• pierwszalitera Re: Biustonosz koktajlowy 19.12.08, 01:27
            cola2008 napisała:

> W biustonoszach które mam moje piersi wyglądają ok, fakt że rozmiary mam różne.
            > Większość z H&M a rozmiary to 75C które jest teraz za ciasne (bo przytyłam)
            > wychodzi mi fałdka pod biustem i po bokach. Ale z tej firmy noszę teraz 80C i
            > jest idealne. Piersi nie wylewają się z miseczki i tak jak ktoś napisał nie
            > muszę poprawiać biustonosza bo lata albo ciśnie tak jak w przypadku tego 75C.

75C odczuwasz jako za ciasne, dlatego, że ta miseczka jest na ciebie za mała. Biust wychodzi wtedy bokami i kryje się pod obwodem, który wydaje ci się za ciasny. 80C nie wydaje ci się ciasny, bo 80C to jest miseczka WIEKSZA od 75C. Sama literka nic nie oznacza, dopiero w połączeniu z obwodem można powiedzieć coś o wielkości miseczki. Więc miseczka 80C jest może objętościowo dla ciebie dobra, tylko, że ten obwód stanika jest dla ciebie za szeroki, by podtrzymywał prawidłowo biust. Z tak luźnym obwodem miseczka pełni tylko rolę zakrywacza, ale nie spełnia funkcji biustonosza. Potrzebujesz obwodu stanika dostosowanego do twoich wymiarów, a dla 78cm to najprawdopodobniej obwód 70. Elastyczny obwód w staniku 70 rozciąga się z łatwością do 80cm, a nawet więcej. Teraz musisz tylko jeszcze wyliczyć rozmiar miseczki, czyli literkę do obwodu 70, by mieścił twój biust tak jak 80C, a nawet lepiej, bo przy węższym obwodzie piersi będą ładniej zebrane i ukształtowane. A to jest, jak wyliczono już wcześniej 70G-H (polski rozmiar). Brytyjski to gdzieś 32F. Oczywiście to tylko rozmiary wyjściowe do mierzenia, bo każdy biust jest inny i staniki trzeba dopasować nabiustnie. A jak znajdziesz dobrze dopasowany stanik, to zmienisz zdanie o swoim 80C. Już nie będzie wydawało ci się ok. Ja nosiłam 80B i nie narzekałam, teraz noszę 70E, czasem 70F i dopiero teraz wiem, co to ładnie wyglądający biust. :-)
          • aadrianka Re: Biustonosz koktajlowy 19.12.08, 07:01
            Wpisz się do wątku rozmiarowego (jest przyszpilony pod spisem
            treści) - najpierw uważnie przeczytaj instrukcję w pierwszym poście.
            Obwód pod biustem mierzymy ciasno na wYdechu:)
          • nowokaina123 Re: Biustonosz koktajlowy 19.12.08, 11:10
            cola2008 napisała:

>
            > Chyba po prostu zamówię ten stanik, jeśli nie znajdę nigdzie w
            sklepie i jeśli
            > będzie na mnie zły to go zwrócę i pójdę bez, co mi się wcale nie
            uśmiecha-bo
            > piersi będą tańczyć ze mną:/
            >

tylko rzecz w tym, ze jak kupisz te 80, to piersi i tak będa tańczyć
            z Tobą ;)

co do stanikow z H&M itp - uwierz mi, jak tez bylam przekonana, ze
            np. w 80B moje piersi wyglądają super i byłam zła na koleżankę,
            która mówiła mi, żebym się nawróciła i kupila wreszcie dobry stanik.
            A jak pierwszy raz przymierzylam 65, myslalam, że zaraz sie uduszę,
            a te laski z LB, ktore uważają, że ma być ciasno to jakaś sekta
            masochistek ;)
            A teraz czuję, że w 65 mam luzy ;)
            dodam - nic a nic nie schudłam jeszcze, niestety ;)
          • pitupitu10 Re: Biustonosz koktajlowy 19.12.08, 11:35
            > W biustonoszach które mam moje piersi wyglądają ok, fakt że rozmiary mam różne.
            > Większość z H&M a rozmiary to 75C które jest teraz za ciasne (bo przytyłam)
            > wychodzi mi fałdka pod biustem i po bokach. Ale z tej firmy noszę teraz 80C i
            > jest idealne. Piersi nie wylewają się z miseczki i tak jak ktoś napisał nie
            > muszę poprawiać biustonosza bo lata albo ciśnie tak jak w przypadku tego 75C.

Piersi są podtrzymywane głównie przez obwód, nie przez ramiączka stanika.
            Przymierz swoje biustonosze nie zakładając miseczek (zapnij obwód i podciągnij
            na odpowiednie miejsce). Czy myślisz, że twoje staniki dobrze spełniają swoją
            funkcję?
          • besame.mucho Cola2008 - oświecenie ;) 19.12.08, 11:36
            > Tego nie rozumiem! W obwodzie mam 80cm, jak ścisnę mocniej np na
            > wdechu to mam 77 więc czemu muszę mieć stanik z obwodem 65? Nie
            > jestem szczupła, mam trochę ciałka i piersi wylałyby mi się
            > właśnie pod pachami,czy się mylę?

Pod pachami piersi wylewają się głównie z powodu za małych miseczek
            i za wąskich fiszbin. Co do obwodu (na Twoim miejscu spróbowałabym
            najpierw 70, a nie 65, nie ma co zaczynać od aż takiego ściskania,
            jeśli to 77 jest rzeczywiście ciasno wymierzone), to akurat wczoraj
            o tym pisałam, więc pozwolę sobie zalinkować wyjaśnienie dlaczego
            _musi_ on być węższy niż wynik na miarce, którą się mierzysz:
            besame.blox.pl/2008/12/Obwod-stanika-jak-sobie-z-nim-radzic.html

> Większość z H&M a rozmiary to 75C które jest teraz za ciasne (bo
            > przytyłam) wychodzi mi fałdka pod biustem i po bokach. Ale z tej
            > firmy noszę teraz 80C i jest idealne. Piersi nie wylewają się z
            > miseczki i tak jak ktoś napisał nie muszę poprawiać biustonosza
            > bo lata albo ciśnie tak jak w przypadku tego 75C.

Fałdka Ci wychodziła, bo miseczki zrobiły się za małe i naciągały
            obwód, przez co wydawał się on węższy niż w rzeczywistości. Czy w
            tym 80C fiszbiny obejmują Ci dokładnie _całe_ piersi celując
            zewnętrznymi końcami pod pachy? Na mostku nie odstają? Nie masz
            nigdzie żadnych bułeczek? Miseczka nigdzie się nie marszczy (o ile
            jest miękka, a nie usztywniana, bo jak usztywniana, to prasujesz
            sobie i niszczysz biust nawet o tym nie wiedząc). O bułkach
            wylewających się z różnych stron i o tym, co one zazwyczaj oznaczają
            też wczoraj pisałam, proszę:
            besame.blox.pl/2008/12/A-B-C-doboru-miseczek.html
            > Myślę że nie skatuję swoich piersi noszeniem takiego stanika
            > pewnie parę razy w roku.

Nie chodzi o to, że skatujesz, tylko o to, że niepotrzebnie
            wyrzucisz pieniądze :-). Tak głęboko wycięty stanik w złym rozmiarze
            nie będzie Ci dobrze podtrzymywał piersi. A skoro i tak nie będzie,
            to równie dobrze możesz iść bez stanika. Jeśli chcesz dobrego
            podtrzymania, to da Ci je tylko stanik w odpowiednim rozmiarze :-).
            • kuraiko Re: Cola2008 - oświecenie ;) 20.12.08, 00:00
              hmm ja miałam podobnego rodzaju problem (dobór stanika pod konkretny
              ciuch) przed studniówką. potrzebowałam czegoś bezszwowego, bo pod
              bluzką się wszystko brzydko odznaczało, najlepiej czarnego i bez
              ramiączek albo z przezroczystymi. skończyło się na Lepelu rozmiar 4.
              wtedy jeszcze włoska rozmiarówka nie uznawała innych oznaczeń, teraz
              mogę tylko podejrzewać że to był obwód 85, a przynajmniej 80
              (wówczas nosiłam 80B albo 80C nie jestem pewna). stanik jednak zdał
              egzamin, jeśli chodzi o oczekiwane efekty. nie było dramatycznego
              zsuwania się itd. jedyne co mnie wkurzało, to fiszibna ugniatająca
              boleśnie żebra pod jedną piersią. teraz oczywiście nie ma jak dojść
              do tego, co było z tym stanikiem nie tak, bo obwód wisi na
              ramiączkach :P a stanik był strasznie drogi (jak na Rzeszów i 2003
              rok) - 129zł

w każdym razie uważam, że jeśli to miałby być stanik na kilka razy,
              to można kupić, zwęzić obwód, jeśli miska pasuje. jeśli do tego jest
              tani. jeśli chodzi o podtrzymanie biustu, to nie musi być od razu
              tragedii, bez przesady. nie zgodzę się, że źle dobrany stanik i brak
              stanika to równorzędna sytuacja. stanik z nie dramatycznie zbyt
              szerokim obwodem (jeśli dziewczyna ma 77cm, to stanik z obwodem 80
              np zapięty na ostatnią haftkę może trzymać na początku przyzwoicie)
              i dobrze dobraną miską na pewno nie spowoduje opadania piersi na
              brzuch.
              • pierwszalitera Re: Cola2008 - oświecenie ;) 20.12.08, 00:12
                kuraiko napisała:

> w każdym razie uważam, że jeśli to miałby być stanik na kilka razy,
                > to można kupić, zwęzić obwód, jeśli miska pasuje. jeśli do tego jest
                > tani. jeśli chodzi o podtrzymanie biustu, to nie musi być od razu
                > tragedii, bez przesady. nie zgodzę się, że źle dobrany stanik i brak
                > stanika to równorzędna sytuacja. stanik z nie dramatycznie zbyt
                > szerokim obwodem (jeśli dziewczyna ma 77cm, to stanik z obwodem 80
                > np zapięty na ostatnią haftkę może trzymać na początku przyzwoicie)
                > i dobrze dobraną miską na pewno nie spowoduje opadania piersi na
                > brzuch.

No co ty? Jak ma już być coś na kilka razy, to już lepiej 75D niż 80C. A może uda się nawet upolować jakieś tanie 75E?
                • kuraiko Re: Cola2008 - oświecenie ;) 20.12.08, 01:12
                  pewnie, że lepiej, tylko że z tego modelu robią miski do D, a cola
                  ma w biuście 96cm i miseczka w 75D byłaby na nią za mała :( kwestia
                  tego, gdzie w ogóle podobny stanik dostać w podobnej cenie (40-
                  50zł), bo zwykły plunge się kompletnie nie nadaje.
                  • pierwszalitera Re: Cola2008 - oświecenie ;) 20.12.08, 01:27
                    kuraiko napisała:

> pewnie, że lepiej, tylko że z tego modelu robią miski do D, a cola
                    > ma w biuście 96cm i miseczka w 75D byłaby na nią za mała :(

Niekoniecznie. W innym wątku na Lobby, Effuniak wyraźnie napisała, że w polskich biustonoszach miseczka 80C i 75D to jedna i ta sama, tylko z innymi boczkami. A w 75D piersi by może mniej tańczyły. Zresztą ja też zrozumiałam, że dziewczyna ma ładny biust i mogłaby spokojnie pójść bez stanika. Ja bym w każdym razie do wyciętej sukienki poszła bez. Nie ma się może wtedy jabłuszek pod obojczyk, ale kurcze, jak się ma młody, jędrny biust, to się to pokazuje, a nie ukrywa. ;-)
                    • kuraiko Re: Cola2008 - oświecenie ;) 20.12.08, 04:09
                      no ale 75D jest na ok.94cm w biuście, a 80C na ok.97... więc nie
                      wiem jakim cudem to może mieć identyczną miskę... wg rozmiarówki 75D
                      odpowiada mniej więcej 80B... to już Effuniak musiałaby powiedzieć
                      na czym to polega, ale w tabelkach rozmiarów jest tak, a nie
                      inaczej. oczywiście można powiedzieć, że wtedy więcej obwodu w
                      biuście idzie w plecy, ale w takim razie to można by odnieść też do
                      innych wymiarów np przejścia z 32F na 30G i stwierdzić, że powinno
                      się brać jednak rozmiar mniej, bo taka sama objętość miski jest w
                      30FF przeznaczonym na mniej w obwodzie, rozumiesz ;) (a przecież tak
                      nie jest?)
                      • besame.mucho Re: Cola2008 - oświecenie ;) 20.12.08, 09:51
                        Bo Brytyjczycy zmieniają miskę w zależności od obwodu, natomiast
                        polskie firmy rzeczywiście często do tej samej miski doszywają większy
                        obwód i myślą, że będzie cacy :-)
                      • katriel Re: Cola2008 - oświecenie ;) 20.12.08, 14:59
                        > no ale 75D jest na ok.94cm w biuście, a 80C na ok.97... więc nie
                        > wiem jakim cudem to może mieć identyczną miskę...

Bo identyczne (co do kształtu i objętości) piersi przyklejone do szerszej klatki
                        piersiowej dadzą w rezultacie większy obwód w biuście. Na obwód w biuście składa
                        się również szerokość pleców.

A co do tego biustonosza koktajlowego - jeśli Cola i tak nosiłaby go z
                        obniżaczem obwodu o regulowanej długości, to obwód stanika nie ma tak dużego
                        znaczenia, może sobie zawsze mocniej ściągnąć obniżacz.
                      • pierwszalitera Re: Cola2008 - oświecenie ;) 21.12.08, 00:39
                        kuraiko napisała:

> no ale 75D jest na ok.94cm w biuście, a 80C na ok.97... więc nie
                        > wiem jakim cudem to może mieć identyczną miskę...

Zapomnij brytyjską tabelkę. Skoro Effuniak napisała, że 80C, 75D i 70E to w polskich biustonoszach ta sama miska przyszyta tylko do innej długości obwodu, to się nie dyskutuje. ;-)
                        • kuraiko Re: Cola2008 - oświecenie ;) 21.12.08, 01:29
                          hehe, ale to jest wg polskiej tabelki ;)))) np w Milenie 75D to 94,5
                          a 80C 97,5. Samanta - 75D 93-95, 80C 96-98. Dalia - 75D 93-95, 80C
                          96-98, Gaia - 75D 93-94, 80C 96-97. etc
                          jeśli tak istotnie jest z tymi miskami, to oznacza że część tego
                          obwodu rzeczywiście jest przeznaczona na plecy. z tym, że np ja w
                          75D powinnam się zmieścić, a 70E miałoby za małą miskę, jak to
                          możliwe, skoro miska taka sama :P aż chyba zmierzę to 75D i 70E
                          jakiejś polskiej firmy przy najbliższej okazji i porównam miski.
                          na razie mam tylko do porównania 80B Szame z 75C triumpha i miski
                          takie same, tzn fiszbiny, głębokość możliwe że też, miska jest taka
                          sama jak w 70D Samanty. i wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt, że to
                          70D Samanty miało identyczną miskę jak 70E Gai i właściwie pozostałe
                          modele Samanty w 70E... czyli jak na razie wychodzi mi 80B=75C=70E
                          (i te dwa ostatnie zgadzają się mniej więcej tabelkowo)
                          • pierwszalitera Re: Cola2008 - oświecenie ;) 21.12.08, 02:06
                            Jej, kuraiko, ale marudzisz. ;-) Effuniak napisała: 80C = 75D = 70E Nie wiem co w tym trudnego do zrozumienia? ;-) Ja akurat noszę najczęściej europejskie 70E i odpowiada ono u mnie zwykle mierzonemu w sklepie stacjonarnym 75D. Ale ja noszę francuskie staniki, może to też jest inaczej. Na dodatek 70E jednego producenta różni się od 70E drugiego, a i pomiędzy poszczególnymi modelami są różnice. Ba, nawet między wersją half cupową a balkonetką jednego modelu jest u mnie rozmiarowa różnica. Ale to moje indywidualne przeliczniki, funkcjonują tylko u mnie i nie ustawiam według nich tabel, a ty twoje zastaw też dla siebie, ok? ;-)
                            • kuraiko Re: Cola2008 - oświecenie ;) 21.12.08, 04:48
                              dlatego chcę porównać miski w tych rozmiarach u jednego producenta,
                              żeby zobaczyć, czy rzeczywiście tak jest :P
                    • the_mariska Re: Cola2008 - oświecenie ;) 21.12.08, 02:33
                      Hehehe, ja poszłam na własną studniówkę w sukience gorsetowej bez stanika i bez
                      ramiączek... i cały wieczór walczyłam z piersiami wyskakującymi na zewnątrz ;)
                      Potem, na drugą studniówkę na którą byłam zaproszona doszyłam do tej sukienki
                      ramiączka, ale i tak to się na nic nie przydało, piersi i tak nadal uciekały. I
                      teraz żałuję, że nie włożyłam nawet choćby niedopasowanego stanika, bo
                      pilnowanie uciekających piersi to jest ostatnia rzecz którą chcesz robić na
                      studniówce :)
              • besame.mucho Re: Cola2008 - oświecenie ;) 20.12.08, 00:13
                Cola napisała, że najwyżej pójdzie bez stanika, tylko wtedy będzie
                jej tańczył biust (tańczył, nie opadał). Z tego wywnioskowałam, że
                dziewczyna ma jędrny biust, a IMO jędrny biust lepiej wygląda bez
                stanika, niż w źle dobranym.
                No ale to jak już komu wygodniej i co się bardziej podoba :-).
                Niezależnie od kiecki dobry stanik i tak warto kupić - jak nie na
                wyjście, to na codzienne noszenie.
        • kuraiko Re: Biustonosz koktajlowy 19.12.08, 01:10
          przecież może zwęzić ;)
    • ma_go Re: Biustonosz koktajlowy 19.12.08, 10:21
      :)
      Mam do oddania podobny stanik, U-bra firmy Fashion Forms(34D).
      Zeby efekt był jak na zdjęciu trzeba mieć b. jędrne piersi(wtedy
      stnik w zasadzie zbędny).
      Przy mniejszej jędrnosci przydałoby się dokupić Photoshopa.
      Jeśli któraś ma ochotę mogę go wygrzebać, obfocić i pomierzyć.
      • maith Ma_go jesteś super :) 21.12.08, 16:24
        ma_go napisała:
        > Zeby efekt był jak na zdjęciu trzeba mieć b. jędrne piersi(wtedy
        > stanik w zasadzie zbędny).
        > Przy mniejszej jędrnosci przydałoby się dokupić Photoshopa.

Cuuudne :)
        • ma_go Re: Ma_go jesteś super :) 21.12.08, 16:43
          :)
          Niestety przetestowane na własnej łatwowierności.
          • kk345 Re: Ma_go jesteś super :) 21.12.08, 17:57
            Ma_go, każda z nas przynajmniej raz w życiu chciała sobie dokupić fotoshopka:-)
    • daslicht Re: Biustonosz koktajlowy 20.12.08, 19:15
      Nie wiem czy tu można pisac takie rzeczy, ale...

Wyczytałam, ze twój rozmiar to 32FF i potrzebujesz stanika do
      dekoltów, więc zapraszam tu:
      www.allegro.pl/item511784737_panache_inferno_multiway_70ff_32ff_bezowy_nowy.html

i tak w ogóle to jestem z Trójmiasta. Możesz przyjść przymierzyć :P

Z 80D czy 80E też miałam do czynienia na zabawach i to nie jest
      żadna zabawa tylko siedzenie kołkiem albo trzymanie stanika bo zaraz
      zleci. Miałam sukienkę bez ramiączek i zapięcie podjeżdżało powyżej,
      a biust wychodził dołem. Mam jeszcze makabryczne zdjęcia z tej
      imprezy ku przestrodze :)

Cola, może nie widziałaś 65FF, ale to nie jest nic nadzwyczajnego,
      ja mam lepszą kombinację - 65JJ... która wcale nie jest taka
      objętościowo wielka.
      A jak wygląda za mała miska z dużym obwodem? Tu zobacz sobie efekt
      prawie-jak-sexi:
      stanikomania.blox.pl/2008/11/Wyjdzie-bula.html
      Nie z imprezy, ale też ku przestrodze :)
      • kuraiko Re: Biustonosz koktajlowy 20.12.08, 20:12
        daslicht ---> coli chodziło o biustonosz, który nie będzie wystawał
        po bokach, bo kiecka jest głęboko powycinana, mniej niż o samą
        głębokość dekoltu jak sądzę
        • paskud_agg Re: Biustonosz koktajlowy 21.12.08, 09:35
          A czy autorka wątku jeszcze tu zagląda czy już zdążyła się pogubić w tej całej
          dyskusji? Cola2008, odezwij się!
    • drzazga1 Wlasnie, Cola2008, odezwij sie 22.12.08, 00:32
      Dziewczyny mnostwo tu napisaly i dosc chaotycznie wyszlo, mam
      podejrzenie, ze osoba, ktora jest swieza na tym forum bedzie miala
      problem z polapaniem sie.

Po pierwsze:
      zmierz sie i napisz w watku rozmiarowym - ustalenie wlasciwego
      rozmiaru biustonosza to podstawa, bez tego dalej ani rusz.
      po drugie:
      zastanow sie i napisz, jakiego wlasciwie biustonosza potrzebujesz?
      ten z podanego linka to stanik do sukienek bardzo gleboko wycietych
      z przodu (takie gleboookie V), a Ty napiszalas, ze problem wlasciwie
      polega na tym, ze z dekoltu na plecach wylazi obwod biustonoszy?

To dwa rozne problemy i dwa rozne rozwiazania. Ten podlinkowany
      stanik, wyciety w przodu, dla rownowagi moze miec wysoko siegajacy,
      szeroki obwod z tylu (ktory bedzie stanowil rusztowanie dla misek),
      natomiast stanik, ktory mozna zalozyc do glebokiego dekoltu na
      plecach moze miec z przodu wysoki mostek.
      Uscislij, prosze, z czym masz problem - z przodem czy tylem?
      • kuraiko Re: Wlasnie, Cola2008, odezwij sie 22.12.08, 00:49
        tu pisze o co chodzi :)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=88688472&a=88733231
        a biustonosz z linka ma jednak trochę obniżoną linię na plecach i
        pod pachami :>
        tutaj przykłady biustonosza na pani chyba nie poprawianej fotoszopem
        allegro.pl/item502045066_70d_biustonosz_koktajlowy_2_kolory_naliapl.html

• nesene Re: Wlasnie, Cola2008, odezwij sie 22.12.08, 15:51
          kuraiko napisała:
          > tutaj przykłady biustonosza na pani chyba nie poprawianej fotoszopem
          > allegro.pl/item502045066_70d_biustonosz_koktajlowy_2_kolory_naliapl.html
          >

Oja. Mają 70D!
          Podnieciłam się! <podnieta>
          • cola2008 Cola-reaktywacja;) 22.12.08, 22:36
            Jestem już jestem:) Rzeczywiscie troche sie pogubiłam, nie potrafie odpowiedziec
            na wszystkie posty i jeszcze te przedswiateczne szaleństwa;)

Zacznę od najważniejszego! Ramiączka sukienki odprułam, ściągnełam i zaszylam
            ciaśniej przez co nie potrzebuję już stanika bo dekolt jest teraz jeszcze
            mniejszy i miseczki które sa przyszyte do sukienki idealnie "pokrywaja" całe
            piersi i własciwie nie musze ubierac stanika (chyba po to żeby czuc ze go na
            sobie mam;) ) Piersi mam jedrne, bez stanika nie spadna ale jednak są nie takie
            małe i, szczerze mówiąc zawsze na tańce ubieram stanik a tak beda tanczyc ze
            mna, nie wiem czy bede sie dobrze czuła;> Ostatecznie potanowilam ze pojde bez!

Biustonosz koktajlowy z linku ktory podała nesene jest w rozmiarze 70D ale ma
            takie wymiary:

obwód pod biustem: 68-72cm,
            obwód miseczki: 88-90cm, miseczka jest dla mnie za mała, nawet D!

Dziewczyny bardzo wam dziekuje za pomoc! Naprawde mi pomogłyscie bo nie mialam
            nikogo z kim mogłabym sie podzielic moimi watpliwosciami;)
            Jeszcze raz Wam dziekuje a teraz ide przestudiowac dokładnie wszystkie posty w
            ktorym pisalyscie jakiego mam szukac rozmiaru stanika:))) Pozdrawiam:*
            • daslicht Re: Cola-reaktywacja;) 23.12.08, 00:47
              70D na 68-72 pod biustem to pobożne życzenie producenta, który nie
              zauważył, że w latach 20. robiło się staniki z płótna, a teraz
              materiały są rozciągliwe...
              70D pasuje raczej na 78-82, w biuście 88-90 niestety się zgadza :(
    • pinupgirl_dg A gorset? 27.03.09, 09:57
      www.misterna.pl/gorsenia-gorset-040,towar--5049.html
      Dziewczyny, myślicie, że popełnię straszny grzech, jeśli na +/- 69 pod i 90 w
      biuście wezmę 70D ?
      Rzecz jasna nie na co dzień, ale na specjalne okazje. Nie zależy mi na
      modelowaniu talii, tylko niewidocznym podtrzymaniu biustu i przepinanych
      ramiączkach/odpinanych. Mierzyłam różne straplessy, ale w każdym wyglądam gorzej
      niż bez.
      • psuj-ka Re: A gorset? 27.03.09, 12:12
        Może się nie trzymać, a przede wszystkim nie trzymać biustu zbyt dobrze :( Na specjalne okazje to może bym i zaryzykowała na Twoim miejscu, bo cena znośna ;)
        • pinupgirl_dg Re: A gorset? 28.03.09, 16:23
          Dzięki za odpowiedź :). Chyba się skuszę.
    • kulki a może brafitting na zlocie? 27.03.09, 10:22
      cola, zapraszam na Trójmiejski zlot 25.04, pomożemy Ci dobrać odpowiedni rozmiar stanika:
      Trójmiasto - Zlot z Effuniak - 25.04
      • kulki ups, nie zauważyłam, że to stary wątek :) n/t 27.03.09, 10:24

• pinupgirl_dg Odgrzebałam, żeby nie zakładać nowego n/t :) 27.03.09, 10:32

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka