Dodaj do ulubionych

Biustonosz bez fiszbin

25.04.25, 12:02
Zrobiła mi się górka pom.pachą a piersią. Poszłam do ginekolog, bo się wystaszylam, a ona powiedziała, że to na pewno od tego, że noszę staniki z fiszbinami.

Czy możecie polecić stanik bez fiszbin, który dobrze podtrzymuje piersi? Są w ogóle takie? Bo nigdy nie miałam i ciężko mi to sobie wyobrazić.
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 12:05
      Fajna ta ginekolog.
      • login.na.raz Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 12:22
        Od lat do niej chodzę i nigdy nie miałam zastrzeżeń, więc i tym razem jej zaufam, powiedziała, że jak zmienię stanik, to w ciągu 2 tygodni powinno mi to zniknąć, jak nie, to się z nią skontakuję. Ostatnio usg piersi miałam w listopadzie, więc nie tak dawno.
        • mela_stara Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 12:25
          Zobacz Bonprix
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 13:32
            Tak, w bonprixie mają bardzo wygodne staniki i dobre.
            W życiu nie miałam stanika z fiszbinami. Nie wytrzymałabym z tymi drutami, by mnie zagniotły na śmierć, a piersi mam duże.
          • login.na.raz Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 14:06
            Dzięki!
        • malia Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 16:50
          Od listopada minęło 5 miesięcy, górka ci się zrobiła teraz, a nie ma żadnej pewności że usg pokazuje wszystko. Mnie nie pokazalo
    • atoness Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 12:34
      Bardzo przepraszam, ale fiszbinów. Jeden fiszbin, bez fiszbinów.
      • login.na.raz Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 12:35
        A dziękuję, cenna uwaga, zapamiętam.
      • balladyna Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 12:39
        Ponoć współczesna polszczyzna dopuszcza już obydwie formy.
        • atoness Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 12:50
          W słownikach na szczęście jeszcze tego nie widać. Chyba że przegapiłam. Fiszbina to taki sam potworek jak koturna.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 13:22
        Fiszbin, albo fiszbina - obie formy są poprawne.
        • atoness Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 13:34
          Podrzuć źródło. A przy okazji: jeśli "albo", to bez przecinka.
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 13:58
            wsjp.pl/haslo/podglad/61127/fiszbina
            • atoness Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 14:46
              No proszę. Ale PWN jednak fiszbiny nie odnotowuje. I tego się trzymajmy.
              • mamtrzykotyidwato5 Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 23:03
                A czemu mamy się starego trzymać, skoro nowe nadeszło?
                Ja nie lubię tkwić w przeszłości, choć ani chłopacy, ani ministry mi się nie podobają.
                • taki-sobie-nick Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 23:41
                  Bo PWN jest wiarygodne.
                  • mamtrzykotyidwato5 Re: Biustonosz bez fiszbin 26.04.25, 00:24
                    A słownik Polskiej Akademii Nauk nie?
                    • taki-sobie-nick Re: Biustonosz bez fiszbin 26.04.25, 00:28
                      Do PWN mam większe zaufanie.
                    • atoness Re: Biustonosz bez fiszbin 26.04.25, 17:58
                      Zawsze decyduje PWN.
              • jakis.login Re: Biustonosz bez fiszbin 27.04.25, 07:26
                atoness napisała:

> No proszę. Ale PWN jednak fiszbiny nie odnotowuje. I tego się trzymajmy.

Zdaje się że odnotowuje w Nowym słowniku poprawnej polszczyzny pod red. Markowskiego, już dobrych parę lat temu.
          • sitniczek Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 14:03
            Rozstrzgnę wasz spór: druty smile Dziękuję, klękać nie trzeba smile
            Jak mnie druty gniotą to mam raczej czerwoną pręgę, ale nie gulę. Pierś to nie poducha, że ugnieciesz wałek z jednej strony a potem się rozejdzie.. I ubijesz z drugiej.
            Ciekawe podejście gin.
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 14:10
              Takie rozstrzygnięcie jest do bani, bo często fiszbiny są plastikowe.
              Ja wolę formę żeńską, bo fiszbin jest taki niekompletny, brzydki i nie jest kobiecy.
              Niech on sobie zostanie w paszczy wieloryba.
              • taki-sobie-nick Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 23:40
                mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Takie rozstrzygnięcie jest do bani, bo często fiszbiny są plastikowe.
                > Ja wolę formę żeńską, bo fiszbin jest taki niekompletny, brzydki i nie jest kob
                > iecy.
                > Niech on sobie zostanie w paszczy wieloryba.

I tak obecnie jest z metalu.
                • mamtrzykotyidwato5 Re: Biustonosz bez fiszbin 26.04.25, 00:25
                  Są też z plastiku.
                  • taki-sobie-nick Re: Biustonosz bez fiszbin 26.04.25, 00:28
                    Też prawda. Ale żadne nie biorą się z paszczy wieloryba.
                    • mamtrzykotyidwato5 Re: Biustonosz bez fiszbin 26.04.25, 00:33
                      No właśnie, więc niech nazwa też nie będzie z paszczy, tylko żeńska.
                      • taki-sobie-nick Re: Biustonosz bez fiszbin 26.04.25, 00:34
                        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> No właśnie, więc niech nazwa też nie będzie z paszczy, tylko żeńska.

Nie widzę związku między nazwą a pochodzeniem.
                        • mamtrzykotyidwato5 Re: Biustonosz bez fiszbin 26.04.25, 01:19
                          A ja widzę.
                          • taki-sobie-nick Re: Biustonosz bez fiszbin 26.04.25, 01:23
                            Obalam go. Nazwa fiszbina tak samo pochodzi od Fischbein [dosłownie "rybia kość"] jak fiszbin.

Przecież różnica tkwi tylko w końcówce.
                            • 1matka-polka Re: Biustonosz bez fiszbin 26.04.25, 10:45
                              Dosłownie, to rybia noga.
                          • taki-sobie-nick Re: Biustonosz bez fiszbin 26.04.25, 01:27
                            Zatem metalowy/plastikowy powinien nazywać się usztywniacz stanika, bo nie ma nic wspólnego z wielorybem.
                            • chatgris01 Re: Biustonosz bez fiszbin 26.04.25, 11:11
                              Bieliznę też masz wyłącznie białą? Bo wiesz, czarna i inna kolorowa nie ma nic wspólnego z bielą.
                              • taki-sobie-nick Re: Biustonosz bez fiszbin 26.04.25, 20:32
                                chatgris01 napisała:

> Bieliznę też masz wyłącznie białą?

Eeee, to do mnie? Akurat znaczenie słowa bielizna zmieniło się już dawno temu. Dla mnie fiszbin może być fiszbinem, to rozmówczyni upiera się, że jak dodamy -a, t nie ma nic wspólnego z wielorybem.
    • imponderabilia20 Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 13:00
      Ale USG Ci zrobila mam nadzieję?
      • login.na.raz Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 14:07
        Miałam w listopadzie. Teraz powiedziała, że jeśli zmienię stanik i po 2 tygodniach nie zejdzie, to wtedy da skierowanie na usg
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 14:14
          Raczej nie zejdzie, bo jak się już zrobiła od ciągłego ugniatania gula, to ona raczej nie zniknie, jak przestaniesz ugniatać, ale przynajmniej nie będzie się robiła większa.
        • kk345 Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 15:13
          login.na.raz napisała:

> Miałam w listopadzie. Teraz powiedziała, że jeśli zmienię stanik i po 2 tygodni
          > ach nie zejdzie, to wtedy da skierowanie na usg
          Nie no, spoko, przecież przez pół roku od badania nic nie ma prawa się dziać...🤦🏻‍♀️
          Zaczęła bym od pilnej zmiany lekarza na jakiegoś kompetentnego
          • snakelilith Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 15:16
            kk345 napisała:

> Nie no, spoko, przecież przez pół roku od badania nic nie ma prawa się dziać...
            > 🤦🏻‍♀️

Mamy tu na forum dziewczynę, która wyczuła guza (jak się okazało złośliwego) w pół roku po ostatniej mammografii, więc ta ginekolog jest zdecydowanie do odstrzału.
    • larix_decidua77 Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 13:10
      Jak masz duży biust to polecam ten
      www.ewa-michalak.pl/product-pol-2242-Top-bez-fiszbin-czarny-Top-Sekretny.html?query_id=2
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 13:34
        Nie wygląda to na wygodne i jest brzydkie.
        • mikams75 Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 15:55
          Kwestia gustu ale na tych zdjęciach wygląda na niewygodne, bo wszystkie te kobiety zostały wciśnięte w za małe staniki.
          • snakelilith Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 16:46
            Wygląda na niewygodne, bo kobiety wciśnięto w okrutnie ciasne obwody, wyciskające nawet minimalny tłuszczyk. U mnie takie staniki robią na dłuższą metę żółte pręgi pod biustem. Żółte, bo skóra od stałego ucisku rogowacieje.
            • mikams75 Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 19:36
              Masz wytrzymałość żeby nosić aż skóra zrogowacieje.
              • snakelilith Re: Biustonosz bez fiszbin 26.04.25, 00:19
                mikams75 napisała:

> Masz wytrzymałość żeby nosić aż skóra zrogowacieje.

Moja skóra reaguje szybko na ucisk. A że według brafiterskich reguł obwód przy większym biuście musiał być ciasny, to było jak było. Ale to przeszłość, dziś już tego nie mam, bo poszłam po rozum do głowy.
          • paskudek1 Re: Biustonosz bez fiszbin 26.04.25, 11:14
            Wątpię żeby Ewa Michalak wciskała swoje modelki w za małe staniki.
            • snakelilith Re: Biustonosz bez fiszbin 26.04.25, 12:26
              paskudek1 napisała:

> Wątpię żeby Ewa Michalak wciskała swoje modelki w za małe staniki.

Miseczki nie są na pewno za małe, ale obwody wyglądają na strasznie ciasne. Mam kilka staników tej marki. Mają swoją rozmiarówkę i choć mam u nich obwód o 2 oczka wyższy, niż u innych, to uważam go za bardzo ciasny. I gryzący. Bo niestety, ale to nie są staniki z materiałów dla kobiet z wrażliwą skórą.
              • paskudek1 Re: Biustonosz bez fiszbin 26.04.25, 12:30
                Co? Kurcze, nie miałam wygodniejszych staników jak te od Ewy. Tak ma swoją rozmiarówke i trzeba dobrać rozmiar wg JEJ kryteriów a nie brać ten który się nosiło dotychcasz z innych firm. Po cholerę ona ma wciskać kogoś w za ciasny obwód jak ma zakres rozmiarów największy na świecie chyba. Nie pasuje ci ten rozmiar? A proszę bardzo, mamy inny w tym modelu. Większy obwód, mniejsza miska, większa miska, do wyboru, do koloru.
                • mikams75 Re: Biustonosz bez fiszbin 26.04.25, 15:44
                  Ale na zdjęciach widać, że modelki mają bardzo ciasne obwody. Pod bluzkami wygląda to jeszcze gorzej. I wygodne też nie jest.
                • snakelilith Re: Biustonosz bez fiszbin 26.04.25, 16:01
                  paskudek1 napisała:

> Co? Kurcze, nie miałam wygodniejszych staników jak te od Ewy. Tak ma swoją rozm
                  > iarówke i trzeba dobrać rozmiar wg JEJ kryteriów a nie brać ten który się nosił
                  > o dotychcasz z innych firm. P

No niestety. Kupowałam te staniki online i po kilku próbach zrezygnowałam, bo dokładnie mierzenie nie daje możliwości dobrania stanika zdalnie. Większość jest dla mnie, mierzonych według jej metody, za ciasna w obwodzie. Jak napisałam, nie kupowałam mojego stałego rozmiaru, więc nie wciskaj mi dziecka w brzuch.
                  Niektóre kobiety lubią jednak tak ciasne obwody, widać na zdjęciach jej modelek. Dla mnie nie jest to zobrazowaniem dobrego dopasowania.
        • larix_decidua77 Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 16:09
          Wygląd kwestią gustu, ale zaręczam, że są bardzo wygodne i trzymają biust lepiej niż biustonosze z fiszbinami.
          • malia Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 19:15
            Miałam podobny, może I trzymał biust ale wyglądało jakbym miała monocycek
            • larix_decidua77 Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 19:29
              No tak, trochę monocycek jest, ale pod coś szerszego, albo po dniu w fiszbinach jest super.
              • mamtrzykotyidwato5 Re: Biustonosz bez fiszbin 26.04.25, 00:30
                Kup sobie z bon prixa stanik pod nazwa odciążający. Monocycka nie robią, a wygodne bardzo i żadnych fiszbin nie potrzebują.
    • snakelilith Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 14:14
      Dobrze dopasowany rozmiarowo stanik niczego takiego nie robi, nawet jak ma fiszbiny. Jedyne fiszbiny, który mnie gniotły pod pachą, to takie, które są za krótkie, czyli miseczka jest za mała i koniec fiszbiny wbija się wtedy pierś z boku. Albo gdy fiszbiny są za wysokie, zdarza się przy niektórych modelach/fasonach (zwłaszcza brytyjskich firm) przy wyżej osadzonych biustach. Wtedy koniec fiszbiny wbija się wysoko w pachę.
      Nie wiem do której grupy należysz i czy to na pewno twój problem. Wbicie się czuje, a nawet widzi, jako czerwone odbicie na skórze.
      Jeżeli opuchnięcie jednak nie boli, to poszłabym koniecznie do innego ginekologa zrobić USG i wziąć skierowanie na mammografię. Z tym się nie żartuje i nie opowiada bzdur o fiszbinach.
      Staniki bez fiszbinów, tzw. soft BH, choć nigdy nie podniosą idealnie biustu, mogę być jednak całkiem wygodne. Noszę czasem w wolnym czasie. Zwykle te z H&M (pod hasłem braletki), bo mam mało problematyczny biust, ale widziałam takie już wszędzie, ostatnio nawet w Tchibo i to nie aż takie brzydkie (na dole). Ale to zawsze wygląda jednak trochę staromodnie.
      • login.na.raz Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 17:30
        Nie boli. Umówię się w takim razie na usg, dzięki.
    • magdulecp Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 15:20
      Całe życie noszę staniki z fiszbinami. Jeżeli są dobrze dobrane nie dzieje się nic. Problem powstaje kiedy fiszbina wbija się w pierś. Natomiast wtedy to po prostu boli i takiego stanika zwyczajnie nie da się nosić. Zmień lekarza, bo większej głupoty nie słyszałam.
    • pliszkawigloo Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 17:02
      Bez druta wygodne sa Calvin Klein i Bonprix.
    • renia266 Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 17:04
      Bardzo polecam te marki lonya www.amazon.pl/gp/aw/d/B0CTKCPPBV?psc=1&ref=ppx_pop_mob_b_asin_title
    • palacinka2020 Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 22:37
      W Decatholonie kupilam, sportowy, nosze na codzien.
    • taki-sobie-nick Re: Biustonosz bez fiszbin 25.04.25, 23:42
      Wrodzone wścibstwo każe mi zainteresować się, jaki rozmiar nosi autorka, bo imho przy dużym biuście taki stanik nie istnieje.
      • login.na.raz Re: Biustonosz bez fiszbin 26.04.25, 09:52
        Mój biust raczej trudno nazwać dużym wink
        zamówiłam juz stanik na bonprix, bo sporo osób polecało, a na za tydzień na wszelki wypadek umówiłam się na usg
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Biustonosz bez fiszbin 27.04.25, 02:02
          To jak nie jest duzy, to po co w ogóle te druty?
          Lubisz się męczyć?
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Biustonosz bez fiszbin 27.04.25, 02:03
          Pokaż jaki zamówiłaś.
          • login.na.raz Re: Biustonosz bez fiszbin 27.04.25, 07:35
            Nie, nie. Mi się podoba i nie chcę zaraz poczytać, że może babciny albo że kolor brzydki wink
    • esperantza Re: Biustonosz bez fiszbin 26.04.25, 11:33
      Mega wygodne choć dosyć oszczędne w formie są staniki Anity

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka