buka86 Eleanor 13.04.09, 23:12 Jak jest z obwodami w Eleanor?? Są porównywalne do tych w Arabelkach?? Też rozciągliwce?? Odpowiedz Link
ciri1971 Re: Eleanor 14.04.09, 10:53 W moim odczuciu są jednak trochę ciaśniejsze, mam arabelki i eleanorki w takich samych rozmiarach i te pierwsze są luzniejsze, a eksploatowane są z taką sama częstotliwością. Odpowiedz Link
buka86 Re: Eleanor 14.04.09, 20:38 To juz nie wiem :( Czyli jak z Arabelki oyster miskowo pasuje 32G przy czym zaapinam się na najciaśniejszą haftkę i jest lużnawo to Eleanor powinnam mieć 30?? Ale 30 GG? H? To zdaje się już wersja pancerna :( Odpowiedz Link
bebe.lapin Re: Eleanor 14.04.09, 23:06 Ścisła nie jest, ale moim zdaniem o wiele lepsza niż arabella. Mierzyłam kiedyś jasna arabelle (z różową wstążką), zapięłam najciaśniej i jeszcze mogłam sobie "postrzelać" z obwodu, a eleanor mam oliwkową, zapinam co prawda też najciaśniej, ale się trzyma i nie podjeżdża (jeszcze :/ Odpowiedz Link
qiulik2 A co ze strojami kąpielowymi? 15.04.09, 16:24 Mam ochotę na strój kąpielowy tej firmy,ale nie posiadam od nich żadnego biustonosza,więc nie wiem jak się ustosunkować do rozmiaru. Normalnie noszę 30FF(w panache,CK). Czy więc powinnam celować w ten czy też inny? A tu interesujący mnie model: www.lindasonline.com/freya-liquid-gold-underwire-sweetheart-padded-bikini-top-9850-gold.html Odpowiedz Link
amijami Re: A co ze strojami kąpielowymi? 15.04.09, 16:59 Dla stroji jest osobny watek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=80765895 moze tutaj znajdziesz wskazowki Odpowiedz Link
derenka Re: FREYA - 7 15.04.09, 20:20 Czy na moje 76/98 będzie dobra freya rio fuksja 65FF(30FF)?Z góry dzięki!!! Odpowiedz Link
buka86 Re: FREYA - 7 16.04.09, 21:33 Myślę że Rio może być przymałe... Tabelkowo wychodzi Ci 30GG a jako że Rio to wielkomiseczkowiec to powinnaś raczej celować w 30G które powinno pasowac na 99 w biuście. A masz jakies inne staniczki freii?? Bo wiadomo tabeli nie zawsze można wierzyć. Odpowiedz Link
derenka Re: FREYA - 7 16.04.09, 21:54 Nie mam :( dlatego własnie poluje.Mam fantasie smoothing i 65G jest idealne, może to coś pomoże? Odpowiedz Link
iksantia czy znacie jakąś Freyę z przepinanymi ramiączkami? 16.04.09, 14:43 Potrzebuję taki stanik, bo upatrzyłam fajną kieckę na lato, z gołymi plecami. Niestety jestem wyłącznie freyowa, no chyba że byłby jakiś inny zbliżony fasonem do nich. Jaki macie pomysł? Odpowiedz Link
ptysiowa_7 Re: czy znacie jakąś Freyę z przepinanymi ramiącz 16.04.09, 16:13 Nie ma takiej Freyi niestety. Nawet Retro, które mogłoby mieć przepinane ramiączka, nie ma takich. No chyba że po prostu przerobisz... Odpowiedz Link
derenka Re: FREYA - 7 16.04.09, 16:04 Jaki rozmiar frei arabelli purple haze przy 76/98?Dzięki!!! Odpowiedz Link
madzioreck derenka 16.04.09, 21:51 Ponieważ Arabelki to rozciągliwce do bólu, to proponuję wziąć 30G. Wiem co mówię, bo ja na 82 pod biustem wzięłam obwód 32 i po tygodniu latał mi po plecach. A miseczkę przy tym obwodzie spróbuj G, będzie to wtedy jeszcze plunge i nie podszywany dodatkową warstwą materiału jak w G+. Odpowiedz Link
rillia Re: derenka 17.04.09, 00:00 Madziorek, zamówiłam wczoraj 32DD przy rozmiarze 77/91. Może być w takim razie dla mnie za luźny w obwodzie??? Pierwszy raz kupuję biustonosz w nowym rozmiarze. Mam o wszystkim jak na razie zielone pojecie:P Odpowiedz Link
derenka Re: FREYA - 7 17.04.09, 10:37 Czy czerwona freya rio ma bardzo ścisły obwód?Nie wiem, czy 60G na moje 76/98 bylaby dobra? Odpowiedz Link
jaagna Re: FREYA - 7 17.04.09, 11:07 Wg mnie ma raczej ścisły (ale bez przesady). Przy moich wymiarach mam Rio scarlet o obwodzie 75, choć po kilku miesiacach noszenia 70 nie byłaby zła (choć z przedłużką i na wydechu ;-)) Acha, Rio ma nieco wieksze miseczki niz standardowo. Noszę 70H/75G a Rio czerwone mam w rozmiarze 75FF. Odpowiedz Link
derenka Re: FREYA - 7 17.04.09, 11:23 Dzięki za wskazówki:) jeśli ktoś coś może jeszcze doradzic, to piszcie, bo ogolnie poluje na rio(oprocz bieli) a wiem, ze w zaleznosci od koloru zmienia sie tez obwod i miska, mam racje?ponoc kolor fuksja jest megascisly, prawda to? Odpowiedz Link
derenka Re: FREYA - 7 17.04.09, 18:47 jaagna napisała: > Wg mnie ma raczej ścisły (ale bez przesady). Przy moich wymiarach mam Rio scarl > et o obwodzie 75, choć po kilku miesiacach noszenia 70 nie byłaby zła (choć z p > rzedłużką i na wydechu ;-)) > Acha, Rio ma nieco wieksze miseczki niz standardowo. Noszę 70H/75G a Rio czerwo > ne mam w rozmiarze 75FF. CZyli na mnie czerwone rio 70G będzie duże i w obwodzie i w misce :( nieeeeee...ja już bym tak ja chciala miec... Odpowiedz Link
holly_g Freya Pippa 17.04.09, 13:08 Wiem, że to stary model, ale urzekł mnie swoją urodą i w związku z tym mam pytanie - czy któraś z forumek ma do odsprzedania ten stanik w rozmiarze 34GG? Przeszukałam sklepy internetowe, ale dostępność jest właściwie zerowa, a w tym rozmiarze to już w ogóle:( Znalazłam go co prawda w tym sklepie ( www.lingerie-company.co.uk/disp.asp?ID=5531 ) ale niestety nie mam doświadczenia w zakupach w zagranicznych sklepach internetowych, a ceny nie są chyba na tyle atrakcyjne, żeby próbować zamawiać z kimś :( A może są jeszcze jakieś inne staniki podobne do tych dwóch? Odpowiedz Link
mszn Re: Freya Pippa 17.04.09, 16:27 Jeśli chodzi o krój, to w obecnej kolekcji są Claudia: kataloglb.blox.pl/2008/12/Freya-Claudia.html - jest w Karoline i Intimo oraz Katie: kataloglb.blox.pl/2008/12/Freya-Katie.html - też w Intimo Tyle znalazłam. Na ebayu jest sporo Pippy, ale nie ma w tej chwili 34GG. Ale to jeszcze nic nie znaczy, może się jeszcze przecież pojawić. Odpowiedz Link
grenlandia33 Zeta -recenzja 17.04.09, 16:17 Pierwsze wrazenie -sliczny, wiosenny, dziewczecy tylko te ramiacha:( Bardzo wygodny -cisnal na mostku pierwsze dwa dni-leciutko odgielam fiszbiny na mostku i w ogole nie czuje na sobie. Na moje 68/94 wzielam 30FF, obwod akurat z tych nie bardzo ciasnych (ja jestem maloscisliwa stad nosze 65 bo w 60 mam siniaki na mostku i od strony pachy). Miseczki raczej z tych ciut wiekszych mi sie wydaja (Pollyanna 65FF robi sie malawa)-na mniejszej piersi miseczka sie marszczy lekko na przedluzeniu ramiaczka. Trzyma bardzo ladnie i zbiera biust ale nie zaokragla go tak ladnie ja Polly -nie sa to rakiety ani dzioby ale z profilu piersi maja ksztalt bardziej stozkow niz kul. Ogolnie bardzo podobny do Eleanor (mam oliwkowa) Odpowiedz Link
kok.12 Re: FREYA - 7 21.04.09, 10:28 Witam! Jeżeli wcześniej pojawiło się już to pytanie, proszę, podajcie mi linka. Czy Freya jest wąskofiszbinowcem i dużomiseczkowcem? Czy rozmiar 80G nie będzie za mały na osobę w biuście 116 cm (miseczka w staniku 85G M&S była dobra, ale fiszbny za szerokie)? Odpowiedz Link
jaagna Re: FREYA - 7 21.04.09, 10:48 Zależy która Freya. Napisz, o jaki model Ci chodzi. Freya ma i dużo-, i małomiseczkowe modele. Zazwyczaj bywa wąskofiszbinowa, ale w rozmiarze G+ ma fiszbiny raczej szerokie. Acha, miska w rozmiarze 80G i 85G jest INNA. W 85G jest o 2 rozmiary większa, niż w 80G. Odpowiedz Link
kok.12 Re: FREYA - 7 21.04.09, 13:58 Wiem, ze teoretycnie jest inna, ale założyłam, ze Freya jest dużomiseczkowcem i dlatego nie zwiększyłam miseczki przy mniejszym obwodzie. Chodzi mi o modele: Freya Pollyanna 80FF (osoba sprzedające twierdzi że miseczka ma 32 cm głebokości,a z M&S miała 33 i była dobra - ale nie na styku;zakładam więc że centymetr nie zrobi różnicy) Freya Millie 80G (tu skolei miseczka ma mieć 35 cm i obawiam się, ze może być za duża, ale fiszbiny są o 0,5 cm węższe). Proszę o radę, jakie modele wybierać w rozmiarze 80G - 80GG, tak by miały wąskie fiszbiny. Odpowiedz Link
mam_to_w_nosie Re: FREYA - 7 21.04.09, 15:18 Trochę się już pogubiłam jaki ma być w końcu ten rozmiar, bo pisałaś najpierw 80G, teraz 80FF ... Ale napisałaś również, że osoba ma 116 w biuście i że M&S był dobry 85G. Wprawdzie M&S ma nie całkiem standardową rozmiarówkę, ale jednak biorąc pod uwagę dwa powyższe fakty, 80FF NIE ma szans być dobre. To jest znacznie mniejsza miska. Według kalkulatora na 116cm w biuście przy obwodzie 80 potrzebna jest miseczka H, oczywiście ta osoba może być nietabelkowa, ale dobra miska 85G w M&S potwierdza tylko, że 80FF będzie za małe. Odpowiedz Link
ptasia Re: FREYA - 7 21.04.09, 15:26 pamiętajmy jednakże, że M&S nie robi FF, więc ich 85G = 85FF. Nie zmienia to faktu, że Pollyanna, o ile mi wiadomo, nie jest dużomiseczkowa - normalna lub nawet mniejsza, więc tak, to 80FF będzie za małe (pamiętajmy, że zaniżając obwód o rozmiar, miskę powinniśmy zwiększyć x 2). Freya nie każda jest dużomiseczkowa, a fiszbiny, jak dziewczyny pisały, niestety powyżej G robią się i tak szersze. Millie natomiast jest chyba rzeczywiście większa, ale nie wiem zbyt wiele o tym staniku. Odpowiedz Link
mam_to_w_nosie Re: FREYA - 7 21.04.09, 15:47 ptasia napisała: > pamiętajmy jednakże, że M&S nie robi FF, więc ich 85G = 85FF. Toteż wspomniałam o tym (tak mi świtało, że czegoś tam brakuje), tak czy siak 80FF raczej nie ma szans być dobre, poza tym autorka pytania podała wymiary w biuście, które sugerują to samo. > Pollyanna, o ile mi wiadomo, nie jest dużomiseczkowa - normalna lub > nawet mniejsza, W moim subiektywnym odczuciu jest małomiseczkowa, w moim standardowym rozmiarze była za mała. Millie nie znam ... Odpowiedz Link
kok.12 Re: FREYA - 7 21.04.09, 15:50 to czy jest możliwe kupić stanik na osobę z dużym biustem ale jednocześnie waskim rozstawieniem? a z tymi rozmiarami wygląda sprawa tak: ja jestem z lobby małobiuściastych, ale ostanikowuje biuściastą koleżankę. Jej obwód w biuście to 116 cm, nie stety teraz nie pamiętam obwodu pod , ale zgodnie z tabelką wyszedł rozmiar 85G lub 80H. Na początek zamówiłam 85G M&S, który w miseczce był dobry, ale fiszbiny były stanowczo za szerokie i obwód w czasie noszenia podjeżdzał trochę do góry, co objawiało się rónież w uczuciu, ze biust nie jest dostatecznie dobrze podtrzymywany (moja koleżanka myślała, że to wina dużych miseczej - wcześniej nosiła rozmiar 85D, w którym mostek nie przylegał jej do skóry i miała maksymalnie naciągnięte ramiączka). Zdecydowałysmy się więc kupić coś o mniejszym obwodzie i tu zaczyna się problem z dobraniem odpowiedniej miseczki. Wiem jak się dobiera ją teoretycznie, zgodnie z tabelką, ale w praktyce bywa rówżnie, np. ostatnio kupiłam mamie stanik w rozmiarze 70DD (bo takie właśnie nosi), ale okazało się, że miseczka tego stanika jest większa o 1, 5 cm od innych staników w tym samym rozmiarze, które mam mama. Dlatego przy wyborze wielkości miseczki kieruję się raczej faktyczną głebokością, a nie tabelkowym rozmiarem. Potrzebna jest więc mojej koleżance miseczka o głebokości 33 cm, dlatego podałam też miseczkę FF, bo ona - zgodnie z opisem osoby sprzedającej ma mieć 32 cm głebokości. Mam nadzieję, ze wszystko już wyjaśniłam. Odpowiedz Link
kok.12 Re: FREYA - 7 21.04.09, 16:15 jeszcze coś mi przyszło do głowy: jeżeli tak trudno kupic stanik na duży biust z wąskimi fiszbinami, to może da sie je zwęzić samodziedzielnie - ściskając je? Odpowiedz Link
mam_to_w_nosie Re: FREYA - 7 21.04.09, 16:20 kok.12 napisała: > Na początek zamówiłam 85G M&S, który w miseczce był dobry, ale > fiszbiny były stanowczo za szerokie i obwód w czasie noszenia > podjeżdzał trochę do góry, Zatem słusznie chcecie kupić coś ciaśniejszego, oczywiście trzeba mierzyć bo każdy biust jest inny, ale biorąc pod uwagę, że M&S 85G odpowiada standardowemu brytyjskiemu 85FF, to w standardowym rozmiarze koleżanka teoretycznie powinna celować w 80GG, a biorąc pod uwagę ewentualną małomiseczkowość Pollyanny, raczej odradzałabym kupowanie 80FF. > miseczka > tego stanika jest większa o 1, 5 cm od innych staników w tym samym > rozmiarze, które mam mama. Dlatego przy wyborze wielkości miseczki > kieruję się raczej faktyczną głebokością, a nie tabelkowym rozmiarem. Słusznie, ale wydaje mi się, że to za duża różnica, żeby Polly miała szansę być dobra ... Weź pod uwagę, że głębokość miseczki może być mierzona różnie, bo różne osoby różnie tę głębokość rozumieją i to nie jest wiarygodna informacja o staniku. Chyba, że zapytasz jak sprzedający mierzy głębokość i zweryfikujesz czy mierzycie tak samo :) I jeszcze moja subiektywna obeserwacja - moje dobre rozmiarowo staniki różnią się głębokością miseczki (wszystkie mierzone tak samo przeze mnie) o 2-3cm, to jest chyba (?) kwestia szerokości fiszbin, tak bym obstawiała, ale mogę się mylić. Zatem ja bym się tą głębokością aż tak nie sugerowała ... Odpowiedz Link
beata9957 Re: FREYA - 7 21.04.09, 18:28 Ja mam 110 w biuście i zapewniam cie ze Polyanna 36FF bedzie za mała.Na mnie jest tak na duzy styk zastanawiam sie juz nad 36G.Millie mam 36F i jest super.Takze Millie 36G ma szanse pasowac ale czy bedzie to juz zalezy od osoby.Wymiary i tabelka to nie wszystko. Odpowiedz Link
derenka Freya Eva slate 24.04.09, 20:15 Jak ona wypada rozmiarowo?Jak ścisły ma obwód?A miska?Czy używany 60G moglby być dobry na 76/98? Odpowiedz Link
luincir Re: Freya Eva slate 24.04.09, 20:52 Obwodowo na 76 raczej powinna być ok, zależy jeszcze, jak bardzo używana. Miski są raczej uważane za mniejsze niż standard, ja brałabym 60G dla siebie, na 86 w biuście (normalnie noszę 60FF), także na 98 moim zdaniem może być za mała. Przed zakupem w ciemno warto też wiedzieć, że ten model, tak jak Lola czy Jeanette dają raczej rakietujący niż krągły kształt (poziome cięcia). Odpowiedz Link
derenka Re: Freya Eva slate 24.04.09, 20:55 luincir napisała: > Obwodowo na 76 raczej powinna być ok, zależy jeszcze, jak bardzo używana. Miski > są raczej uważane za mniejsze niż standard, ja brałabym 60G dla siebie, na 86 w > biuście (normalnie noszę 60FF), także na 98 moim zdaniem może być za mała. Prze > d > zakupem w ciemno warto też wiedzieć, że ten model, tak jak Lola czy Jeanette > dają raczej rakietujący niż krągły kształt (poziome cięcia). Dzięki za wskazówki :) tylko, ze na aukcji wyglada jakby mial kroj na 3, z reszta sama zobacz i odp jak mozesz allegro.pl/item613861625_freya_eva_slate_28g_60g_szary_dobry_na_28ff.html Odpowiedz Link
rillia Freya Arabella czarna 24.04.09, 21:26 Doszła do mnie dziś Freya Arabella czarna 32DD. Jest na mnie za duża:(((( Tzn w obwodzie jest fantastyczna za to w miseczce jest zbyt luźno. Biust w nim leży, a nie jest podtrzymywany. Próbowałam naciągnąć ramiączka jednak nic to nie pomogło. Chciałabym ją sprzedać i kupić coś w zamian niekoniecznie Arabellę. Podoba mi się bardzo Daisy. Czytałam gdzieś, że jest małomiseczkowa. Tzn że mogłabym wziąć rozmiar taki jak Arabellę? 32DD? Odpowiedz Link
grenlandia33 Darcey rozowa -rozczarowanie 26.04.09, 12:23 Skusilam sie na promocje w Feaglives - Rozmiar wzielam standartowy 30FF (przy wymiarach ostatnio znowu 70/94)-przybylo 2 cm pod. Obie miski fatalnie sie marszczyly -Freyowa zmarcha do potegi zwlaszcza na mniejszej piersi, ale na wiekszej brzeg byl na granicy wpijania sie w wyproscie wiec mniejsza miska moglaby by byc za mala. (asymetria nie jest duza i w innych stanikach objawia sie tym ze jak na wiekszej lezy idealnei to na mniejszej jest minimalna zmarszczka na przedluzeniu lini ramiaczka -niewidoczna pod ubraniem) Koronka mnie rozczarowala szostkoscia mysle ze moglaby sie zaczepiac o niektore bluzki. Mimo tej zmarszczonej miski dosc ladny kulisty ksztalt bez tendencji do robienia stozka jak ma u mnie Eleanor np. Podsumowujac -wrocil na wyspy i wymieniam na zupelnie inny model Odpowiedz Link
mszn Darcey różowy 30G 03.05.09, 18:24 Jednak co biust, to gust - mój Darcey został :) Mam go od poniedziałku, dziś 4 dzień go noszę (zawsze zamęczam nowe staniki, żeby rozchodzić mostek), był już prany. Dziś zmierzyłam go kontrolnie i załamka - prosto z koperty obwód miał 61cm, dziś - prawie 65! Czyli Frejowa rozciągliwa codzienność, z którą jako wąskofiszbinowa fanka ich designu muszę się pogodzić. W miskach mam trochę luźno (73 pod, w jakieś 94-95, w Darceyu dziś rano w porywach do 96 - no mierzyć to ja się nie umiem), ale to luz kontrolowany, bo chcę dać biustowi ostatnią szansę na wybryki pt. wyrastam z dopiero co kupionego stanika. Potem nie będzie zmiłuj :P Koronka szorstka, to prawda, ale jeszcze o nic mi się nie zaczepiała, a po pierwszym praniu w ogóle już jej nie czuć. Kształt piersi mój ulubiony - żadne tam kulki, tylko ładne zadarte noski (ale nie szpice!). Rewelacyjnie unosi piersi. Tak w ogóle to pogoń za idealnymi kulkami do mnie nie przemawia - uważam, że z idealnie krągłymi piersiami wyglądam na tęższą. Kwestia sylwetki. To jest chyba standardowy balkonik, mostek jest dość wysoki, a w efekcie brzeg koronki wychyla mi się z większości dekoltów - poza BiuBiu :) Mostek oczywiście przeszedł rytualne odginanie, jeszcze trochę wacika i pewnie przestanie gryźć. Ale obiecałam sobie solennie, że będę kupować tylko te Freye, które w nazwie mają plunge - które de facto miewają mostki o wysokości balkoników CK. Mam tylko dwa ostrzeżenia dla czających się na różową darsejkę. Po pierwsze, kolor rzeczywiście ładnie się stapia ze skórą (chyba o tym pisała Kasica w jakiejś niedawnej notce oszczędnościowej), ale ten stanik nie nadaje się pod białe bluzki. Jasne - jak najbardziej, ale spod białych nie tylko ten róż prześwituje, ale także wyraźnie widać koronkę. Po drugie, to jest jednak stanik w paski, i te paski odznaczają się pod zwykłymi bawełnianymi bluzkami. Mi to nie przeszkadza, bo lubię, jak mi lustro przypomina, jakie cudo mam na sobie, ale osobom pragnącym gładkości t-shirt bra odradzam. Odpowiedz Link
klaranyc Re: Darcey różowy 30G 06.05.09, 23:21 Moje Darcey przyszły przedwczoraj, zarówno różowy, jak i aqua, w rozmiarze 30F. W internecie bardziej podobał mi się różowy, ale kupiłam oba, bo cena była bardzo korzystna. Gdy je dostarczono, okazało się, że oszalałam na punkcie aqua. Jest inny niż na obrazku - bardzo jasny róż z niebieskim, a nie biały z niebieskim. Pasuje idealnie, nie robi żadnej zmarchy, bardzo ładnie kształtuje piersi. Różowy natomiast ma chyba nieco większą miseczkę, bo robi zmarszczki, tuż przy szwach. Jestem jednak neofitką jeśli chodzi o staniki w dobrym rozmiarze, w związku z czym spodziewam się jeszcze migracji, a więc nie odeślę go. Aqua oczywiście na bank zostaje, co do tego nie miałam wątpliwości ani przez sekundę. Są nieco bardziej rozciągliwe niż Rio (nie mam doświadczenia z innymi Freyami), zapinam się na drugą haftkę. Jeszcze ich nie prałam. Czy Darcey to model mało popularny? Widzę mało informacji na ich temat na Lobby. Odpowiedz Link
mszn Re: Darcey różowy 30G 07.05.09, 10:39 O, to potwierdziłaś moje przypuszczenia, że różowy Darcey ma jakby większe miski - mam więcej luzu, niż w Arabelce Sorbet w tym samym rozmiarze, co od początku było podejrzane dla mnie. Wydaje mi się, że Darcey nie był tak popularny ze względu na cenę - jednak regularnie kosztował bodaj 32Ł, teraz widzę, że w polskich sklepach to było 209zł (brrrr, a szorty ponad 100 - absurd). Znając rozciągliwość Frej chyba nie warto płacić za nie aż tyle. Ja swoją Darsejkę oczywiście kupiłam na ebayu :) Aqua też mi się bardzo podoba, widziałam swego czasu na żywo w Milli. Tylko że szukałam czegoś do białych bluzek. Moją Darcey nosiłam do tej pory dopiero jakieś 3-4 dni, dziś idę do pasmanterii po wstążkę do podszycia... Zawsze wolę podszyć wcześniej, jak widać pierwsze oznaki rozciągnięcia, niż potem musieć obcinać materiał. Odpowiedz Link
skrzydlasta Darcey black/cream 30.05.09, 17:40 Kupiłam 32DD choć normalnie noszę 30F (ale trafiłam super okazję na ebay i nie mogłam się powstrzymać) więc nie wiem na ile moja recenzja będzie przydatna. Stanik piękny (ten cream jest lekko różowawy). Początkowo gryzła mnie koronka u góry miseczek ale przeszło po 2 dniach noszenia. Obecnie stanik po 2 praniach (w pralce) i obwód w stanie spoczynku ma 70 cm, a rozciągnięty 84 (i ma jeszcze potencjał do rozciągnięcia się po czasie). Bardzo wygodny (no ale noszę za luźny..., jak zacznie latać to podszyję). Odpowiedz Link
ptasia Pollyanna czarna 32E a 30FF 27.04.09, 15:41 może kogoś zainteresuje, w ramach rozważań o głębokości misek na tyle samo cm w biuście, ale w różnych obwodach - miska 30FF w Polly jest nieco głębsza od 32E. To ostatnie lekko bułkowało na większej (73/95), 30FF jest dobre (choć bez przestrzeni migracyjnej). Z innych różnic oczywiście ramiączka w 30FF to mega szelki, no i 32E było mniej zabudowane, bardziej balkonikowe w kroju, ale obwód oczywiście nie ten... Natomiast z innych refleksji: bardzo, bardzo wygodny. Żadnej dziury w mostku czy odpiłowanych pach. Odpowiedz Link
ptasia Kolekcja wiosenno-letnia 2009: ogólne narzekania 27.04.09, 21:37 ponieważ w ten weekend byłam w raju stanikowym (=Londyn), miałam okazję zobaczyć na żywo te wszystkie cuda, które do tej pory były wirtualne. I co? Gdy stanęłam przed ścianą z Freyą w Selfridges, to podobała mi się tylko Pollyanna. Estelle i Claudia na żywo wydały mi się blade i nieciekawe, Greta Amethyst - w miarę, ale bez ekscytacji. Mierzyłam Jolie - nudny, biały, nieco babciowaty stanik (30FF: miski raczej regularne, obwód podobny, co w czarnej Polly, którą potem kupiłam), choć ta babciowatość może wynika z rozmiaru (szelki zamiast ramiączek, zabudowanie). Napalałam się też na Antoinette czerwoną - dorwałam w Debenhams, i niestety ten czerwony to raczej pomidor. Nie widziałam Mishy, która podobała mi się w necie. Jednak ekran wiele rzeczy upiększa... A, żadnym zaskoczeniem nie było Rio - na żywo równie siermiężne co na zdjęciach (zwłaszcza beżowy kojarzy mi się z włosiennicą). Odpowiedz Link
pomaranczowymis Freya Retro plunge 30G - wyrosłam i co dalej? 29.04.09, 11:04 Witam! Noszę sobie od jakiegoś czasu Freyę Retro plunge 30G i bardzo mi on pasuje, ale tak się składa, że jestem w ciąży i powoli przestaję się w nim mieścić. Myślałam, że po prostu kupię większą miskę i będzie wspaniale, a tu niespodzianka! Nie ma :( Czy jest jakiś podobny, wygodny model, jaki mogłybyście polecić? Gwarantuję dozgonną wdzięczność :D A tak przy okazji, polecam przeszywanie ramiączek w Retro na krzyż :) Nie spadają i nawet ładniej się piersi układają. Chyba, że ktoś potrzebuje długich ramiączek, to wtedy nie bardzo... Odpowiedz Link
agahk_1 Re: Eleanor - jaki rozmiar ? 29.04.09, 13:55 Mam pytanie dot Eleanor pistacjowej. Podobno jet to rozciągliwiec i dużomiseczkowiec. Moje wymiary to 73/95, wg tabeli powinnam nosić 30FF, a przy stanikach rozciągliwych 28GG, ale takiej eleanor nie ma, bo rozmiarówka kończy się na 28G. Teraz przechodzę do sedna, jeżeli jest to dużomiseczkowiec, to myślicie ze mam szanse zmieścić się w 28G? Odpowiedz Link
ciri1971 Re: Eleanor - jaki rozmiar ? 29.04.09, 14:10 Pistacjowej nie znam, ale poprzednie modele to rzeczywiście wielkomiseczkowce, jeśli ten też jest taki, to 28G powinno być dobre. Odpowiedz Link
biedronka-111 arabella coral - różnica między rozmiarami 30.04.09, 10:55 Sugerując się opiniami o rozciągliwości i dużomiseczkowości arabelli kupiłam arabellę coral 32g i jest ogólnie za mała (ciasny obwód, miseczki bułkują).Jednocześnie kupiłam tigerlilly 32gg i jest idealny - obwód ciasny, ale nie zbyt mocno, miseczki leżą doskonale. Dotychczas nosiłam Tango II 34ff -obwód dobry, miseczki lekko przyciasne, ale większe byłyby chyba za duże. Moje wymiary 81/105 w tigerilly (w arabelli było 103 i bułki, bez biustonosza nie umiem dobrze zmierzyć). Teraz pytanie: na co wymienić arabellę - 32gg (ale to już lekko inny fason) czy 34g (ale czy nie będzie za szeroki?) Pomóżcie mi zdecydować. Zastanawiam się też nad wystawieniem tej arabelli na allegro, może nie będę odsyłać jej do brastopu tylko z zakupem nowego stanika poczekam jeszcze trochę. Odpowiedz Link
catsumi Jolie 28H - recenzja 30.04.09, 11:06 Od paru dni jestem posiadaczką Jolie w rozmiarze 28H. Wreszcie przy tym obwodzie miseczka GG+. Przy pierwszym zetknięciu z tym stanikiem byłam na nie - trójstopniowe zapięcie i grube ramiączka. Ale po założeniu zupełnie zmieniłam zdanie. Jest strasznie wygodny, wykonany z delikatnego, lekko prześwitującego materiału i co najważniejsze - w moim przypadku bardzo unosi biust do góry i nadaje mu idealnie kulisty kształt. Nie ma mowy o najmniejszym stożkowaniu! Zupełnie nie przeszkadzają mi te grubsze ramiączka, całość wygląda naprawdę delikatnie choć jest dość wysoko zabudowany - nie nadaje się raczej do głębszych dekoltów. Noszę go w tej chwili non stop i nie mogę się z nim rozstać :D Miseczka raczej regularna, o rozciągliwości obwodu nie mogę się jeszcze wypowiedzieć bo mam go dopiero od kilu dni :) Odpowiedz Link
shkrab Re: Jolie 30J recenzja 04.05.09, 16:57 Od kilku dni mam Jolie w rozmiarze 30J i zgadzam się z przemówczynią: bardzo wygodny, nie przeszkadzają grube ramiączka, koronka nieprzezroczysta, ale bardzo delikatna, zwiewna. Niestety bardzo luźny obwód, ponieważ jest z elastycznego materiału. Od razu zapinam się na najciaśniejszą haftkę i ejszcze mam dużo luzu. W innych stanikach z koronkowym, siateczkowym tyłem nie ma tego problemu. Przez to troszkę się naciągają fiszbiny i mi odstaje od motka, ale to też wina zamałej miseczki (kiedy zaczną robić do K!) Ogólnie bardzo mi się podoba :) Odpowiedz Link
fortunata0 Re: Jolie 11.05.09, 19:33 Moim zdaniem Jolie ma stosunkowo szeroki obwód i większą miseczkę. Zamówiłam rozmiar 32gg i obwód na moje 78 jest dużo za duży, miseczka też jest o rozmiar a może i 2 za duża! Dla porównania mam: rio 32g (ciasne i miska delikatnie bułkuje), panache plunge two tone 32h (ciasne, miska dobra) Jolie niestety wraca do UK. Ramiączka są bardzo szerokie w jolie! Odpowiedz Link
magdek2 jaki rozmiar polyanny ??? 30.04.09, 20:29 pomóżcie, teraz noszę arabelkę ostrygową 30 FF, miska jest ok, ale obwód jest w/g mnie zbyt ciasny (pisałam o swoich kłopotach z tym stanikiem w tym wątku), po moich pomiarach na własną rękę pod biustem mam 77-78 a w biuście ok 98, chciałabym teraz kupić białą polyannę ale nie mam pojęcia jaki rozmiar żeby nie umierać przy ciasnym do bólu obwodzie i fiszbinach wwiercających się w mostek i pachy, polyanna to podobno to ściśliwiec, będę wdzięczna za wszelkie rady i uwagi :) Odpowiedz Link
mukita Arabella sorbet 32FF 03.05.09, 18:02 nie wiem,czy ktos juz opisywal,ale sie moze przyda;) obwod w spoczynku:69 po max.naciagnieciu:ok.90(zapinam sie i oddychac moge;)) U:14cm UU:29cm mostek:6,5cm Grubosc ramiaczek:2cm Szerokosc obwodu tuz za miska:prawie 8cm 3stopniowe zapiecie na 2 haftki Jako naiwna poczatkujaca nie wpadlam na to ze kolor bedzie sie roznil od katalogowego(cieply roz w orginale),eh,wolalbym tamten ale i tak jestem zachwycona moim pierwszym prawidlowo trzymajacym stanikiem;)ksztalt super i wreszcie piersi nie plyna kiedy ja chodze:))) Odpowiedz Link
arwena-g Arabella 70E 05.05.09, 09:27 Długo marzyłam o Arabelli. Standardowo noszę 32F brytyjskie. Kupiłam Arabellę 30G - dużo za duża - sprzedałam. Polowałam na 30FF, ale przy okazji innych zakupów zamówiłam 32E (bo 30FF już nie było, a ja niecierpliwa jestem). I powiem tak - nie wydaje mi się, żeby miski były jakoś masakrycznie duże, większe owszem, ale nie o cały rozmiar. Stanik jest na granicy bułkowania - może to przez haft, który lekko wcina sie w pierś. Mam kolor Oyster. I obwód też nie jakiś szczególnie luźny - na razie zapinam na najluźniejszą haftkę i super trzyma. Czekam na to sławne rozciąganie (oby tak trafił mi się egzemplarz ścisły!!). Ale sumując jestem bardzo zadowolona z tego stanika - na razie (odpukać)trzyma ściśle, jest bardzo wygodny (żadnego obcierania, piłowania itp.), ma niski mostek i kolor niewidoczny - taki stanik "Niewidek" - idealny na lato. I na pewno jeszcze kupię niejedną Arabellę - większą i w innym kolorze. Odpowiedz Link
mukita Arabella i eleanor a zeta 05.05.09, 20:22 czy slusznie wnioskuje,ze zeta jest podobna rozmiarowo jak eleanor i arabella?tak mi wychodziz lektury forum..poluje na nai na ebayu i allegro i neic chialabym sie pomylic z rozmiarem bardzo,a raczej przymierzyc sie jej juz chyba w stacjonarnym nie da;(( Odpowiedz Link
przyjaciolka288 Re: Arabella i eleanor a zeta 05.05.09, 23:47 Mam wszystkie trzy modele w tym samym rozmiarze. I moim zdaniem odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: TAK Odpowiedz Link
grenlandia33 Re: Arabella i eleanor a zeta 07.05.09, 19:46 Potwierdzam z jedna uwaga -czarna Arabella wydaje sie miec wieksze miski niz warianty kolorowe. Arabelle purple haze i biala Zete mam 30FF (70/94) Eleanor Olive 28FF (byla kupowana gdy nosilam 30E) ale to byl blad bo wcale tak bardzo mi sie nie rozciagnela i nosze caly czas z przedluzka bo inaczej by mnie udusila -jestem malo scisliwa)miski juz oczywiscie przymale, gdybym kupowala nowa to tez celowalabym w 30FF. Eleanorki tez zdaje sie roznily sie w zaleznosci od koloru rozciagliwoscia i miska. Odpowiedz Link
echo40 Re: Arabella i eleanor a zeta 09.05.09, 16:06 Mam eleanor olive, zetę czerwoną i arabelkę nutmeg. Zeta ma jakby nieco mniejszą miseczkę i mniej rozciągliwy obwód. Pozostałe są jednakowe tyle, że arabelka jest większym rozciągliwcem. Odpowiedz Link
mukita Re: Arabella i eleanor a zeta 10.05.09, 15:58 dzieki;)to wychodzi na to,ze celowac powinnam w 32G,bo mi arabella bulkuje juz po jakichs 2tygodniach,grr!a tak ja lubie...wiec poki co to znosze,ale nastepny juz chyba wiekszy jednak zakupie;) a ta arabella wieksza to jest czarna z rozowym?bo wlansie ja mierzylam ostatnio,32G i byla przyduza,,natomiast sorbetowa 32FF mi bulkuje,wiec mam nadzieje,ze inne kolory jako 32G beda dobre..? a jeszcze mam pytanko,czy one wszytskie tak samo sie ukladaja,tzn biust ksztaltuja?bo tez mierzylam eleanor pistacjowa i oliwkowa i mi ten biust tak nie do konca jak bym chciala robily,inaczej niz arabella(nawet ta za duza ladniej),eh,a jak wczesniej biala eleanor mierzylam to wydawalo mi sie ze lezy tak samo jak arabella....moze mi sie juz biust po prostu zmienil?choc tak bez stanika to tego nie widze:) czy ktoras z Was sie moze orientuje czy zeta bedzie sie zachowywala pod tym wzgledem jak eleanor czy arabella,moze ktos juz mial taki problem?bo tego kompletnie nei rozumiem,przeciez poza haftem identyczne sa? Odpowiedz Link
echo40 Re: Arabella i eleanor a zeta 11.05.09, 19:11 Wg mnie arabelka jest nieco inna niż eleanor i zeta. Mnie osobiście ładniej leży eleanor i zeta. Ale pod ubraniem wszystkie wyglądaja super... Odpowiedz Link
muuua81 Arabella, Rio a Pollyanna(do doświadczonych;) 07.05.09, 22:53 Witam, mam wielką prośbę do doświadczonych forumowiczek: dopiero zaczynam moją przygodę ze zmianą rozmiaru; niedawno nabyłam Pollyannę 70F i jestem zachwycona:)Na razie wydaje mi się, że leży idealnie (mimo sporej asymetrii!!). Teraz chcę kupić Arabellę oraz Rio, ale nie wiem JAKI ROZMIAR wybrać. Dlatego bardzo proszę o radę, wszystkie osoby o podobnych do moich wymiarach (75-77/96,5), zwłaszcza te, na które idealnie pasuje biała Pollyanna 70F. Po lekturze forum, rozważam szczególnie Arabella 65E albo 65F oraz Rio 70E(ale tu też może niższy obwód??ale co wtedy z miską?:/)Co Wy na to? Będę wdzięczna za odzew, bo wkręciło mnie zmienianie rozmiaru i już coś chciałabym zamówić :-) Odpowiedz Link
kura17 Re: Arabella, Rio a Pollyanna(do doświadczonych;) 08.05.09, 11:04 ja mam inne wymiary ;) ale moge napisac o swoich doswiadczeniach. rio jest wielkomiseczkowe. na mnie pasuje takie o miske mniejsze, niz inne freye. tak radzilabym celowac. a arabella jest wielkomiseczkowa oraz bardzo rozciagliwa. na pewno musisz zanizyc obwod o oczko. i miske pewnie tez. czyli wyszloby rio 70E (nie zanizalabym obwodu, wg mnie jest rozsadnie scisle, ja mam pod biustem 79cm i czerwone rio o obwodzie 70 jest dla mnie baaaardzo ciasne). oraz arabella 65DD lub 65E. to tak orientacyjnie, bo ja mam sporo wiecej w biuscie ;) na mnie pasowala arabella 65H oraz rio 70G, pollyanny nigdy nie mialam, ale mierzylam 70GG i pasowala rozmiarowo, choc kroj mi nie odpowiadal. mam tez inny stanik freyi (antoinette) w rozmiarze 65HH i jest dobry w misce, choc musze miec przedluzke (jest za ciasny). to by potwierdzalo, ze przy arabelli trzeba wziac mniejsza miske. Odpowiedz Link
beauty-gosiek Re: Arabella, Rio a Pollyanna(do doświadczonych;) 08.05.09, 15:15 kura17 napisała: > ja mam inne wymiary ;) > ale moge napisac o swoich doswiadczeniach. > > rio jest wielkomiseczkowe. na mnie pasuje takie o miske mniejsze, niz inne > freye. tak radzilabym celowac. > a arabella jest wielkomiseczkowa oraz bardzo rozciagliwa. na pewno musisz > zanizyc obwod o oczko. i miske pewnie tez. > ale jak zmniejszamy obwód to miskę zwiększamy, prawda? > czyli wyszloby rio 70E (nie zanizalabym obwodu, wg mnie jest rozsadnie scisle, > ja mam pod biustem 79cm i czerwone rio o obwodzie 70 jest dla mnie baaaardzo > ciasne). > oraz arabella 65DD lub 65E. > > to tak orientacyjnie, bo ja mam sporo wiecej w biuscie ;) > na mnie pasowala arabella 65H oraz rio 70G, pollyanny nigdy nie mialam, ale > mierzylam 70GG i pasowala rozmiarowo, choc kroj mi nie odpowiadal. > mam tez inny stanik freyi (antoinette) w rozmiarze 65HH i jest dobry w misce, > choc musze miec przedluzke (jest za ciasny). to by potwierdzalo, ze przy > arabelli trzeba wziac mniejsza miske. wiec wg mnie rio 70e a arabella 65f lub ff Odpowiedz Link
muuua81 Re: Arabella, Rio a Pollyanna(do doświadczonych;) 08.05.09, 16:49 Dzięki za pierwsze odpowiedzi, zwłaszcza co do Rio :) W przypadku Arabelli widzę, że jestem w punkcie wyjścia;) Mam właśnie ten dylemat 65dd/e/f czy ff? Dlatego czekam na dalsze sugestie, szczególnie potwierdzone praktyką! Odpowiedz Link
kura17 Re: Arabella, Rio a Pollyanna(do doświadczonych;) 08.05.09, 19:32 > Arabelli widzę, że jestem w punkcie wyjścia;) Mam właśnie ten > dylemat 65dd/e/f czy ff? jak ZANIZASZ obwod, to musisz ZWIEKSZYC miski! czyli, gdy nosisz rozmiar 70F, to 65FF lub 65G. ja bym celowala w 65FF, bo arabella jest duzomiseczkowa. ja mam 65HH, a 70GG. na pewno nie 65dd/e. miska sie zmniejsza (tzn literki ida do dolu), jesli ZAWYZAMY obwod. czyli gdybys chciala 75, to bys celowala w okolide 75dd/e Odpowiedz Link
kura17 Re: Arabella, Rio a Pollyanna(do doświadczonych;) 08.05.09, 19:35 > > a arabella jest wielkomiseczkowa oraz bardzo rozciagliwa. na > > pewno musisz zanizyc obwod o oczko. i miske pewnie tez. > > > > ale jak zmniejszamy obwód to miskę zwiększamy, prawda? zle sie wyrazilam, co widac rowniez w poscie autorki pytania, przepraszam za zamieszanie! oczywiscie miske zwiekszamy. chodzilo mi o zanizenie tej zwiekszonej (o 2) miski, ze wzgledu na fakt, ze arabella jest duzomiseczkowa. Odpowiedz Link
magdek2 Re: Arabella, Rio a Pollyanna(do doświadczonych;) 09.05.09, 15:33 ja doświadczona nie jestem, ale przy podobnych wymiarach miska FF z arabelki ostrygowej jest na mnie akurat, w miskę F nie miałam szans się zmieścić - wszystko wylewało się górą, owbód stanika mam 65 ale noszę go z przedłużką bo dla mnie jest za ciasny, czekam aż się rozciągnie (na co bardzo liczę), sądzę że przy obwodzie 70 w miseczce F już mogłabym się zmieścić, ale to już pytanie do bardziej doświadczonych :) teraz chcę kupić białą polyannę i własnie nie wiem w jaki rozmiar celować Odpowiedz Link
derenka Re: Arabella, Rio a Pollyanna(do doświadczonych;) 09.05.09, 16:14 A czy na mnie 76/98 bedzie dobra pollyana czarna 65GG?Zaś Antośka 65G?Dzięki. Odpowiedz Link
kura17 freya MARGO - rozmiary GG+ 08.05.09, 10:43 czy ktos ma freye margo w rozmiarze gg+? jak wyglada zabudowanie? miski i pod pacha? moze ma ktos porownanie do arabelli w rozmiarze 30H lub antoinette 30HH? czy w tym rozmiarze dobrze ta margo wyglada, bo generalnie jest chwalona. chetnie bym jakies zdjecie gg+ ogladnela. to ponoc wielkomiseczkowiec. porownywalny do arabelli? mam anoinette 30HH i jest dobra (ale musze miec przedluzke), mam troche luzu w misce na gorze. celowac w margo 30H, czy jednak 30HH? Odpowiedz Link
derenka pollyanna i antośka 09.05.09, 17:24 czy na mnie- 76/98 bedzie dobra pollyanna czarna 65GG lub Antośka 65G? Dzięki. Odpowiedz Link
kura17 Re: pollyanna i antośka 09.05.09, 18:02 i pollyanna i antoska, przynajmniej z mojego doswiadczenia, sa dosc scisle. ja mam antoske z obwodem 60 i musze nosic z przedluzka, a mam 79cm pod biustem. ja bym celowala w obwod 70 Odpowiedz Link
derenka Re: pollyanna i antośka 09.05.09, 18:08 kura17 napisała: > i pollyanna i antoska, przynajmniej z mojego doswiadczenia, sa dosc scisle. ja > mam antoske z obwodem 60 i musze nosic z przedluzka, a mam 79cm pod biustem. ja > bym celowala w obwod 70 > Boję się 70, bo mierzyłam np.freyę rio czerwoną 70FF i czułam się źle, za luźno w tym obwodzie.A mam fantasie smoothing 65G i jest świetne,więc chyba jednak 65,mam rację?Ostanio szaleje na LB, bo chodzą za mną choć ze 2 dobrze dobrane staniki, w jednym fantesie nie da się chodzić na okrągło :) Aha, mam jeszcze chrapkę na fantasie belle 70G czarne :) Odpowiedz Link
derenka Re: pollyanna i antośka 09.05.09, 22:11 No, dziewczyny i jak sądzicie z tymi modelami, które podałam?65 bedzie dobre?Pomożcie :) Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: pollyanna i antośka 09.05.09, 23:52 Mam biala Pollyanne i Antoniette w 3 kolorach wszystkie w 30H. Na moj cyc pasuja swietnie. niestety o kazdym modelu tego nie moge powiedziec..... Wg mnie przynajmniej w moim rozmiarze Polyanna i Antoski wypadaja podobnie. Odpowiedz Link
ptasia Re: pollyanna i antośka 10.05.09, 19:18 a moim zdaniem Polly czarna wcale nie jest ścisła. Na 73 pod mam 65-kę i po pierwszym praniu jest już na środkową haftkę. Odpowiedz Link
urkye Re: pollyanna i antośka 09.05.09, 23:26 Moim zdaniem w Polly 65 się udusisz;) Mam taką (obwodowo) i jest to jeden z najściślejszych moich staników... Oczywiście mogę się mylić:) Odpowiedz Link
scarlett_ohara Re: pollyanna i antośka 13.05.09, 15:28 derenka napisała: > czy na mnie- 76/98 bedzie dobra pollyanna czarna 65GG lub Antośka 65G? Dzięki. Nie jestem ekspertem , odnośnie miski się nie wypowiem, ale mam Pollyannę karmelową i mając 82 pod biustem mam rozmiar w obwodzie 32 czyli 70tkę. Mierzyłam 75 i była za luźna, więc wzięłam 70tkę. Mam ślady po fiszbinach, ale spokojnie w niej oddycham , wkładam dłoń pod obwód stanika, noszę ją 3 tygodnie (na zmianę z 3 innymi staniczkami) i po dwóch praniach jest tak samo ścisła jak była, nadal zapinam się na najlużniejszą haftkę ,ale nie narzekam. Natomiast moja przyjaciółka która ma tyle samo pod biustem kupiła rozmiar 75, bo stwierdziła, że fiszbiny jej mostek przebiją w 70siątce, więc chyba to także kwestia budowy klatki piersiowej a nie tylko wymiarów. Jak na Twoim miejscu wzięłabym jednak Polly w obwodzie 65, skoro już mierzyłaś w innych modelach taki obwód i był oki. Odpowiedz Link
derenka Re: pollyanna i antośka 21.05.09, 11:42 derenka napisała: > czy na mnie- 76/98 bedzie dobra pollyanna czarna 65GG lub Antośka 65G? Dzięki. Już siedzę sobie w polly 65GG i jest świetna- w ogole jej nie czuje na sobie :) Odpowiedz Link