08.03.09, 14:45
Wątek poświęcony stanikom firmy FREYA - zapraszam do opisywania
konkretnych modeli, wymiany doświadczeń z ich użytkowania, uwag na
temat rozmiarówki itp.
Dla porządku W TYTULE wypowiedzi podajemy zawsze NAZWE MODELU - bez
względu na to, czy opisujemy model, który już nosimy, czy pytamy o
jakiś, który dopiero planujemy kupić.

Staniki i kostiumy kąpielowe Freya dostępne są m.in. w sklepach:
Avocado, Bellissima, Bravissimo, Brastop, Figleaves

Linki do poprzednich wątków:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=38510602
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=75254815
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78611996
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=81098124
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=83793025
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=87216886
Stary wątek przekroczył 500 postów - prosimy o NIE PISANIE W STARYCH
WĄTKACH, gdyż powoduje to problemy techniczne.
Obserwuj wątek
    • mariannawtrampkach Czy ktos mial juz Claudie? 08.03.09, 20:19
      Jw. Szukalam w poprzednim watku ale znalazlam tylko info o satynowej Katie.
      Interesuje mnie scisliwosc i miski modelu Claudia, testowal ktos?
      • k_linka Re: Czy ktos mial juz Claudie? 08.03.09, 22:32
        Mierzylam, nie nabylam, bo model wydawal mi sie nudny. Na 73/97 standardowe
        freyowe 30G bylo dobre. Scisliwosc przecietna jak to we freyach, miski
        ocenilabym jako norma w kierunku wiekszych (ciut sie marszczyly - na pewno
        wieksze niz Pollyanna, zdecydowanie mniejsze niz Arabelka w tym rozmiarze)
        • narien Re: Czy ktos mial juz Claudie? 13.03.09, 14:04
          A mnie się podoba ;-) Miałam zamiar ją kupić, ale okazało się, że Estelle jest
          ze mną bardziej kompatybilna. Potwierdzam powyższe spostrzeżenia - miski to moim
          zdaniem standard+, tj. są trochę większe, ale nie o cały rozmiar, a o jakąś 1/3.
          Obwód luźniejszy niż w Antośce czy Rio (w innych biustonoszach z nowej kolekcji
          zauważyłam to samo), ale nie na tyle, żeby zaniżać obwód, chyba, że jest się na
          granicy, wtedy polecałabym ten węższy.
      • mariareis Re: Czy ktos mial juz Claudie? 21.06.09, 22:26
        Niedawno kupiłam claudie. Zaskoczył mnie kolor: myślałam, że jest srebrna, a
        określiłabym ją raczej jako różowo-cielistą, koronka: jasny ecru,faktycznie,
        całość sprawia wrażenie takie retro, dodatkowo urocza kokardka na mostku:
        związane razem wstążeczka i koronka. Idealny model na lato pod cienkie, jasne
        bluzki. Siostra pippy, miski raczej większe, obwód raczej luźny. Ramiączka takie
        sobie, wprawdzie idealnie w kolorze misek (a nie białe, jak myślałam), ale
        jednak niezbyt ciekawe i zbyt szerokie, jak zwykle pikowane. Mam rozmiar 34J,
        powoli, acz chyba nieuchronnie, zmierzający ku 36J. W 34J dobre są arabella i
        właśnie pippa, także eleanor.
        Zastanawia mnie nieobecność tego modelu w sklepach, claudię widziałam tylko w
        intimo4you i na ebayu, a angielskie sklepy jakoś jej nie prezentują, ciekawe,
        czy się jeszcze pokaże przed kolekcją jesienną.
    • agacia2025 pytanie o kilka modeli 08.03.09, 22:12
      Mam eleanor raisin i czarna arabelke 28F, arabelka jest juz na styk z lekkim
      bulkowanie przy mocnym wyprostowaniu sie, natomiast eleanor raisin jest dobra.
      chcialabym kupic zete biala, jaki rozmiar?
      mam jeszcze pytanie o freye greta. Czy ktos to kiedys mial? jak to lezy, czy
      gdzies w galerii mozna zobaczyc kogos w grecie (malej lub duzej) jak z
      miseczkami i ksztaltowaniem biustu i fiszbinami?
      Chodzi mi o model z lekko usztywnianymi miseczkami.
      Z gory dziekuje za odpowiedz.
      • grzanka72 Re: pytanie o kilka modeli 09.03.09, 08:07
        ze zdjęciem nie pomogę, bo nie mam takiego, nie wrzucałam do galerii
        ale troszkę może pomogę, bo mierzyłam sklepie stacjonarnym
        po pierwsze- doskonale wykonany stanik, świetny materiał, delikatny, przez tych
        kilka minut w przymierzalni nie zauważyłam, żeby gdzieś coś drapało
        dół miski- delikatna siateczka czarna, podszyta takim lekko zółtym
        (jasnym)cieniutkim bawełnianym materiałem
        góra miseczki- już sama koronka, inna, i przepiękne stokrotki naszywane
        zdecydowanie zbiera z boków i kieruje biust do przodu
        fiszbiny wąskie, bardzo bliskie siebie na mostku, mieszczą się między piersiami
        i nie wbijają w ciało
        w miarę cienkie ramiączka, no powiedzmy połowa szerokości tych grubaśnych z
        Pollyanny freyowskiej
        miałam jedno halo do tego modelu- ukośny szew na miseczce szedł dokładnie przez
        brodawkę, trochę mi to przeszkadzało, bo mam megawrażliwe, a tam- na wysokości
        przeciętnego sutka nie ma już tej cieniutkiej bawełenki, tylko właśnie szycie i
        górna koronka
        i zdecydowanie ścisły obwód jak na pierwsze wrażenie
        nie mam tyle kasy, a greta dosyć droga, jednak pomału na nią zbieram
        na pocieszenie kupiłam majteczki- cudo i wygodne- opis w wątku o figach,
        stringach...
        • agacia2025 Re: pytanie o kilka modeli 09.03.09, 11:07
          bardzo dziekuje, juz myslalam, ze nikt nigdy nie mierzyl tego stanika, a tak sie
          na niego czaje i czaje...
    • jagodkajagodka jaki to model? 09.03.09, 11:16
      www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fb1061b8612eacf4
      ...i czy będzie dobry na moje 75d? na zdjęciu jest 70e - moje 75d
      jest już luźnawe w obwodzie, zapinam się na ostatnią haftkę i mimo
      tego jest luźno. Mam rozważać taką cudną Freyę?:)
      • arwena-g Re: jaki to model? 09.03.09, 11:25
        To wygląda na Freyę Nouveaux. niestety nie wiem jak z wielkością misek i
        obwodem, ale skoro 75 jest dla ciebie za luźne to powinnaś spróbować 70-tek. 70E
        jest na tyle samo w biuście co 75D.
        • jagodkajagodka Re: jaki to model? 09.03.09, 11:44
          Dzięki wielkie za podpowiedź:)
          Może faktycznie spróbuję, cudny jest ten krój i kolor uroczy..ach...
    • elle_b Re: FREYA rio- proszę o pomoc 09.03.09, 15:21
      przeszukuję Lobby od niedawna i doszłam do wniosku że całkiem mądre rzeczy tu
      wypisujecie :) dlatego też pisze z prośbą: chciałabym sobie kupić porządny
      stanik ponoć Rio to świetny pomysł. tylko jaki rozmiar? z wątku jaki powinnam
      nosić rozmiar dowiedziałam się że powinno to być 30G i upolowałam taki na ebay:
      Panache Harmony balconette ale wydaje mi się że jest już na mnie za duży, haft
      na górnej krawędzi miski odstaje, a fiszbiny są naprawę długie (co prawda
      bułeczka przy lewej piersi zniknęła <jupi> ale chyba jednak wolałabym coś co nie
      wyjeżdża mi tak daleko.) A więc pytanie: jakie Rio? Dodam jeszcze że "zginęło
      mi" kilka centymetrów od pierwszego mierzenia i od czasu noszenia Panache teraz
      to jakieś 69/92-93 wcześniej 71/94. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Przepraszam
      za dłużyzne..
      • elle_b Re: FREYA rio- proszę o pomoc 09.03.09, 15:25
        dodam jeszcze że zakupiłam sobie Fantasie (niestety nie wiem jaki to był model,
        czarna balkonetka z haftem w górnej części miseczki i z jakby satynową resztą) i
        był dużo za duży, udałam się więc po inna markę Pour Moi i kupiłam model
        Jewelles też w 30g i był po prostu ogromny!!!
      • roza_am Re: FREYA rio- proszę o pomoc 09.03.09, 16:59
        Zajrzałam do wątku rozmiarowego. Polecono ci tam staniki w rozmiarze 30FF lub 30G w przypadku modeli małomiskowych (o mniejszym rozmiarze faktycznym niż ten na metce). Jako podstawowy należy przyjąć rozmiar 30FF, zwłaszcza, że trochę schudłaś.
        Ponieważ Rio ma miseczki większe od standardowych, polecam ci spróbować je w rozmiarze 30F.
        • elle_b Re: FREYA rio- proszę o pomoc 09.03.09, 17:14
          dziękuję :) dla mnie ten cały stanikowy świat to ciągle wielka magia..
          • aga.zet1986 Re: FREYA rio- proszę o pomoc 02.04.09, 10:38
            tez kupilam freye rio, jako ze przeczytalam ze to duzomiseczkowiec, zamowilam 32
            FF i wcale nie jest duza ( mam wymiary 76/100), zapinam sie oan ostatnia haftke,
            miska ok choc nie wiem czy nie mala, bulki podpachwowe lekkie są, moze lepsza
            bylaby 30 G lub 30 GG Nastapna zamowie w takim rozmiarze Aha, sa waskie
            fiszbiny, czego ja nie lubie, niby celuja w srodek pachy, a po calym dniu je
            czuje, lekko obieraja...:(
            • nessie-jp Re: FREYA rio- proszę o pomoc 16.01.10, 21:29
              aga.zet1986 napisała:

> tez kupilam freye rio, jako ze przeczytalam
              > ze to duzomiseczkowiec, zamowilam 32 FF i
              > wcale nie jest duza ( mam wymiary 76/100)

Jeśli Aga.zet lub ktokolwiek inny o zbliżonych wymiarach :))) to przeczyta, to
              doradźcie, czy kupować jednak 32 FF czy 30 GG (a może właśnie 32 F?) Nigdy nie
              miałam Rio. Mam 77/100,5 i noszę obecnie stanik bodajże Fantasie (metka dawno
              zaginęła) w rozmiarze 70G...

Poratujcie, bo bardzo chcę to Rio, a nie mam teraz możliwości mierzyć
              stacjonarnie...
    • dinnah FREYA CRYSTAL -wiecie coś? 09.03.09, 16:16
      Może ma ktos ten model i może napisać coś o nim? Ciekawa jestem czy
      to ściśliwiec czy rozciągliwiec, i jak z miskami - duże? małe?
    • wwwwiedzma Re: FREYA - Tigerlilly Flamesprint 09.03.09, 18:21
      Zachęcona udanym zakupem Eleanor zamówiłam sobie Freyę Tigerlilly jako odtrutkę na lata białych i czarnych, no czasem beżowych staników.
      Na wymiary 73 cm pod biustem i 96 - 99 w biuście (zależnie od fazy cyklu, choć ostatnio raczej 97) zamówiłam 30 GG.
      Niestety obwód okazał się być zdecydowanie za luźny (28 oczywiście nie było), a miski olbrzymie tak bardzo, że nie wiem czy 30 G byłoby dobre. Stanik odesłałam, wymiany nie próbowałam, bo obwód i tak był już za duży.
      Szkoda, bo kolorki bardzo radosne, materiał miękki i przyjemny.
      • jantarrka Re: FREYA - Tigerlilly Flamesprint 13.03.09, 21:15
        Też przyznaję, że Tierlilly jest luźnawa w obwodzie,ale z drugiej strony mogę
        mieć wypaczoną percepcję bo to zakup zaraz po Milenowym superścisłym Flamenco :)

na wymiary 66/92 odkupiłam używaną (chyba niecały miesiąc) przez koleżankę 30F.
        Miseczkowo początkowo była na mnie nieco za duża, ale, o cudzie, zmigrowałam doń
        i choć obwód mi się nie zmienił, zmieniło się wypełnienie miseczek. Obwód jednak
        wymagał podszycia (jeszcze przez koleżankę, zdaje się 74 "pod") a teraz
        zapinania na środkową haftkę.

Mimo to musze przyznać, że stanik bardzo ładnie podtrzymuje piersi (po zsunięciu
        ramiączek nie opada!) i nadaje im bardzo ładny, dość naturalny, ale lekko
        zaokrąglony kształt. Materiał przemiły, praktycznie jak druga skóra.
        • amijami Re: FREYA - Tigerlilly Flamesprint 10.04.09, 12:31
          Ogromna roznica w rozmiarach miedzy szortami a stringami.
          Najpierw kupilam szorty M i moglam je sobie naciagnac az pod biust ;)
          Strasznie duze..

Nastepnie mierzylam w sklepie M stringi i byly bardzo dobre, ale stwierdzilam ze normalnie nosze S (94cm w biodrach) i zazwyczaj jak zaloze M to pozniej troche sie robia luzniejsze przy noszeniu wiec kupilam S na allegro...

I to byl blad. S sie juz mocno wrzynaja w cialo. Sa mniejsze niz typowa S. Przy okazji material jest malo rozciagliwy.

Tak wiec uwazajcie bardzo przy zakupie dolow do Tigerlilly
    • lost-in-time Arabella - jaki rozmiar 09.03.09, 19:43
      Cześć, dziewczyny.
      Czy mogłybyście doradzić, w jakim rozmiarze powinnam wziąć Arabellę przy
      wymiarach 79/105?

Dotąd z brytyjczyków mam tylko czarną Pollyannę 34GG. Obwód jest ok, zapinam na
      środkową haftkę, ale miska zrobiła się za duża i powinno być 34G.
      I jeszcze takie pytanie: które modele Frei można śmiało brać w tym samym
      rozmiarze, co Pollyannę (to samo odnośnie Arabelli)?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
      • wojkam5 Re: Arabella - jaki rozmiar 10.03.09, 08:54
        masz prawie takie same wymiary jak ja (77-106)
        ja nosze 30HH ale uwaga - w arabelkach kolor ma znaczenie - ja mam 3 i każda
        jest troszkę inna - brązowa (nutmeg)jest najluźniejsza ale ma największą
        miseczkę, blado różowa z błekitną wstążeczką (oyster) jest najciaśniejsza, a
        różowa jaskrawo (koral) obwodowo jest pomiędzy ale ma najmniejsze miseczki.
        Ja mam lekko zawyżoną rozmiarówke bo z tabelek wychodzi standard 32GG a nosze H
        - więc jak masz możliwośc finansową to zamów 30H i HH
        • lost-in-time Re: Arabella - jaki rozmiar 11.03.09, 05:06
          Dzięki. Czyli w przypadku jaskraworóżowej ("sorbet") powinnam celować w 30HH?
          Tak też sobie kombinowałama ale zdziwiło mnie, że w jej opisie na allegro jest
          podana głębokość miseczki 34,5cm, podczas gdy moja przyduża Polly 34GG ma 31cm.
          No i zgłupiałam.
          Teoretycznie przecież 30HH ma miskę o 2 rozmiary mniejszą niż 34GG, a tu
          wychodzi, że większą (szerokość fiszbin taka sama) :O
          • wojkam5 Re: Arabella - jaki rozmiar 11.03.09, 14:42
            arabella ma miseczki większe niż typowe a obwód luźniejszy.
            Jeśli Polly masz 34 G to moim zdaniem 30HH będzie dobra.
            Ja miałam polly 32 H i była ciasna maksymalnie a arabelka 30hh jest dobra z
            tendencja do za luźnej.
          • camilcia Re: Arabella - jaki rozmiar 11.03.09, 19:10
            ja mam pollyannę 28FF jest idealna, F bułkowała, natomiast arabella
            FF jest o wiele za duża - dobra jest F
            wg mnie jest to zupełnie inny kształt miseczki, zależy od piersi,
            wiadomomoje pokarmieniowe, nie nazwałabym jędrnymi ;) w polly
            układają się super, natomiast w arabelli bardziej czubate się robią
            i niestety brzydka zmarszczka na boku/gorze :/
            • lost-in-time Re: Arabella - jaki rozmiar 12.03.09, 00:08
              Dzięki, dziewczyny. Chyba skuszę się na tą różową landrynkę ;)

U mnie właśnie Polly nie do końca dobrze leży i marszczy się na boku/górze, więc
              może z Arabellą będę bardziej kompatybilna? Nie dowiem się, jeśli nie sprawdzę,
              prawda?

Mój biust do super jędrnych też nie należy. Raczej do ofiar spisku między
              grawitacją, a polskim przemysłem bieliźniarskim ;)
            • camilcia Re: Arabella - jaki rozmiar 17.03.09, 08:43
              kupiłam zetę, niby podobna do arabelli, ale trochę inaczej się
              układa, 28F - jest idealna, a jaka śliczna :]
              zmarszczką sie przestałam przejmować ;p i mnie ktoś oświecił że
              można sobie tak ułożyć pierś żeby była mało widoczna
      • mukita Re: Arabella - jaki rozmiar 06.04.09, 14:43
        W zasadzie drugi raz pytam o to samo,ale zglupialam;/ na lobby wyliczono mi,ze
        powinnam nosic 80F, taka zakupilam Clarisse Frilly Intimates i czuje ze jest za
        szeroka...myslalam,ze moze po prostu rozciagliwy model,ale ze chodzi za mna
        Freya Arabella Sorbet i czatuje na nia na ebayu to postanowialm profilaktycznie
        przymierzyc w sklepie stacjonarnym...wiem,ze rociagliwa,wiec jak poczytalam an
        lobby to mi wyszlo ze powinnam wziac 75,ale jak zmierzylam czarna arabelle to
        sie okazalo,ze 70FF jest najlepsze!i teraz sie zastanawiam,czy sorbet tez w
        takim razie zamowic w tym rozmiarze,bo podobno poszczegolne kolory
        niekoniecznie sa takei same rozmiarowo?
        • 0kate Re: Arabella - jaki rozmiar 06.06.09, 14:31
          chciałabym kupić arabelle ale nie wiem jaki rozmiar dobrać sobie mam
          por moi destiny 32dd i jest ok moje wymiary 78/95 (może 303?)- proszę o
          podpowiedź
          • 0kate Re: Arabella - jaki rozmiar 06.06.09, 14:33
            0kate napisała:

> chciałabym kupić arabelle ale nie wiem jaki rozmiar dobrać sobie mam
            > por moi destiny 32dd i jest ok moje wymiary 78/95 - proszę o
            > podpowiedź
            myśle o 30 E
          • goszkaaaaa Re: Arabella - jaki rozmiar 06.06.09, 18:26
            hmmm, a ta miska dd nie jest na ciebie za mala? bo mi sie wydaje, ze
            powinnac nosic jakies 32E/F..? no tak, ale co do arebelki, to wg
            mnie 30F/FF pownno byc ok..bo jak zwykle obwod nizej-miska w gore;]
            • 0kate Re: Arabella - jaki rozmiar 06.06.09, 21:01
              Dziękuję za sugestię :) rzeczywiście pour moi mimo iż w obwodzie pasuje
              to zapinam się na ostatnie zapięcie a jeszcze 2 zapięcia mam luzu wiec
              obwód mógłby być ciaśniejszy i pewnie dlatego pasuje mi DD. Odnośnie
              arabelli to chyba zdecyduję się na kupno 2 modeli.
    • mariannawtrampkach Kasico, kiedy recenzja Katie??? 10.03.09, 22:21
      jw.
    • shkrab fiszbiny, które są węższe? 10.03.09, 23:53
      mam pytanie takie ogólne: które fiszbiny we frejkach są węższe: 30J
      czy 32HH czy 32J?
      a może jeszcze jakoś inaczej?
    • amoureuse Retro pistacjowe-wrażenia :) 11.03.09, 17:36
      Tylko mierzyłam, ale może moje wrażenia się przydadzą...
      Moje wymiary 74/101. Rozmiar wzięłam 70G. Od razu zapięłam się na drugą haftkę, a zdaje mi się, że szybko przeskoczyłabym na trzecią. Miska-łolaboga, ale maleństwo :( na większej piersi bułkawało okropnie, na mniejszej tylko troszkę. Normalnie w 70G przy mniejszej piersi mam luzy. Zdaje mi się ponadto, że stanik spłaszczał mi biust.
      Ale przejdę do zalet. Przede wszystkim: w tym plungu mogłabym chodzić! Szok, bo ja jestem totalnie nieplungowa, chociaż może po prostu niekompatybilna z plungami z Panache? Mierzyłam Inferno, Frillys, Polkę i Shanghai, żaden nie pasował. Retro zrobiło mi miłą niespodziankę :) Poza tym ramiączka są w miarę cienkie i zapięcie tylko na 1 haftkę.
      Kolor jaki jest, każdy widzi, mi się nie podoba, ale "de gustibus..." Szkoda, że Freya nie produkuje większych misek, wystarczyłoby rozmiar więcej, a wzięłabym od razu, bo stanik nieprzyzwoicie wygodny. Tyle w tej kwestii, pozdrawiam :)
    • mamami W kształcie Charlie/lottie 13.03.09, 18:38
      Mam poważny problem z kompatybilnościa. Panache za szerokie fiszbiny Freya puste
      góry misek.
      Wzglednie lezący na mie model to Charlie, z ktorego zresztą wyrosłam. Góra sie
      tylko lekko marszczy (pod miejscem wszyscia ramiaczka) ale robi piękny kształt
      dołu. Wiem że Lottie to model siostrzany ale moze ma coś jesczez podobny
      kształt, żeby tej góry bylo jak najmniej.
      Na zdjeciach podobnie wyglada Maisie ale moze to tylko zasługa biustu modelki,
      ja nie mam jeszcze wprawy z ocenianiu kroju biustonoszy na zdjeciach.
      Może sa jakieś half cupy o których ja nie wiem, a to krój dla mnie odpowiedni.

Poratujcie dziewczęta, bo zostałam bez biustonosza.
      • kryklu Re: W kształcie Charlie/lottie 14.03.09, 12:44
        Tigerlilly i Iona Freyi. To inna "rodzina" niż Ch/L, ale też plunge.
        Mam Tigerlilly - szalenie wygodny, ale uwaga, straszny rozciągliwiec.
        Nie wiem w jakich rejonach rozmiarowych jesteś, jeśli do D, to
        widziałam interesujący half cup Milli Freyi.
    • st-efa Eleanor pistacjowa 13.03.09, 23:51
      Na zdjęciach katalogowych nie podobała mi się w ogóle. W
      rzeczywistości kolor śliczny. Delikatna bladziutka zieleń, już tylko
      patrząc na nią czuję się młodziej i czekam na wiosnę. Różowe
      kwiatuszki i satynowe kokardki tworza super kompozycję. Obwód
      rozciągliwy jak w każdej Eleanorce, a nawet jest gorzej bo jest w
      spoczynku o około 1,5 cm dłuższy niż w oliwkowej, którą już nosiłam.
      Miseczki jak w poprzednich kolorach większe niż standardowe -
      porównałam z oliwkową w tym samym rozmiarze i nie widzę różnicy w
      ich wielkości. Majtki wielkie, spokojnie zmieściłam się w M ze 108
      cm w biodrach.
      • piccolo_principe Re: Eleanor pistacjowa 09.04.09, 20:14
        Zgadzam się ze ste-fą, kolor piękny, znacznie ładniejszy niż na zdjęciu, gdzie
        wydaje się taki blady... I też wydaje mi się, że obwód jest ciut szerszy niż w
        Eleanor oliwkowej, chociaż nie posiadam już tej wersji kolorystycznej. Ogólnie
        stanik bardzo ładny, jeśli ktoś jest fanem Eleanor czy Arabelli - polecam :)
        jedyne, co bym zmieniła, to ramiączka (oczywiście na cieńsze), ale ramiączka
        zmieniłabym we wszystkich Freyach xD
        • mariareis Re: Eleanor pistacjowa 20.05.09, 16:59
          Też zaopatrzyłam się w następny kolor eleanorki, bo chyba nie ma na co czekać,
          jeśli na jesień nie przewidują w tym modelu nic nowego, to zaczynam się obawiać,
          że na wiosnę całkiem go wycofają. Mam zupełnie nowy rozmiar (36J, wcześniej 34J
          i 32J), wiec ciężko mi się wypowiadać, czy jest większa miska lub obwód niż w
          pozostałych kolorach. Zasadniczo obwód luźny, miska duża. Na pewno ma najmilszy
          materiał z wszystkich eleanorek, gładki i przyjemny w dotyku, kolor bardzo
          ładny, taki świeży seledynek, kwiatki różowe, gałązki białe. Bardzo wygodny,
          miękki, w ogóle go nie czuję. Mógłby miec ściślejszy obwód, ale 34K freya nie
          szyje, a panache to w moim przypadku porażka.
    • marta_ky Eleanor brązowa (raisin) na 76/93 14.03.09, 00:34

Proszę o pomoc, jaki powinnam wybrać rozmiar?
      Szukam nie dla siebie, więc odpowiedzialność spora:)
      Wyczytałam, że jest to dużomiseczkowiec więc co powinnam wybrać 32DD, a może
      32E, a jeśli to rozciągliwiec, to może 30E? Chodzi o osobę dla której TangoII
      32DD było za małe.
      Poradżcie, proszę.
      marta
      • wolffie Re: Eleanor brązowa (raisin) na 76/93 14.03.09, 00:48
        marta_ky napisała:

> Chodzi o osobę dla której TangoII
        > 32DD było za małe.

Zależy jak dużo za małe. Na moim biuście Eleanor rodzynkowa wcale nie jest tak
        bardzo dużomiseczkowa. Owszem miseczka większa niż normalnie ale nie o całą
        miskę - gdy ją kupowałam to też odniosłam wrażenie, że jest o miskę większa :
        miałam Madison 34F i Eleanor 34E (obie z lekkim luzem) Za to teraz to niby
        małomiskowe F Madison wciąż jest dobre a niby wielkomiskowe E w Eleanor za małe.
        Za to obwód wydaje mi się dość standardowy w kierunku rozciągliwego. Na pewno
        nie bardzo rozciągliwy.
        Niestety bez przymierzania się nie obędzie.
        • wwwwiedzma Re: Eleanor brązowa (raisin) na 76/93 14.03.09, 21:54
          Eleanor jest faktycznie w kolorze raisin o miskę większa (choć chyba nie całą) i ma dość szeroki obwód. Ja na 73 cm pod biustem noszę obwód 30 i taką mam Eleanor (zapinam się na środkową haftkę, choć mogę na ostatnią, ale nie chcę jej tak rozciągać, bo potem pozostanie mi tylko podszywanie). Miskę noszę G lub GG (mam od 99 do 96 cm w biuście :/), a w Eleanor G (za to jeszcze przejrzysta micha :)). Ale faktycznie najlepiej przymierzyć, ew. zamówić dwa sąsiednie rozmiary i jeden zwrócić.
        • ptasia Re: Eleanor brązowa (raisin) na 76/93 15.03.09, 12:42
          myślę, że obwód na pewno 30. A co do misek: przy 93 w biuście powinnaś raczej
          celować w standardach w 32E i 30FF; w tej Eleanor mogłabyś spróbować 30F, lub
          zamówić dwa sąsiadujące rozmiary i odesłać. Najlepiej oczywiście byłoby zmierzyć.
          Ja tylko dodam, że mam obecnie 75/94 i kupiłam kilka mies. temu oliwkową Eleanor
          32DD, bo miała mieć wielkie miski. I większa 1/2 bułkuje, of kors, mniejsza i
          tak lekko się marszczy (mam asymetrię kilka cm ;/). Obwód rozciągliwy, ale na
          najciaśniejszej da się nosić (pewnie trzeba podszyć).
          Pamiętając o powyższych doświadczeniach, kupiłam Arabellę Oyster jednak 30FF na
          eBayu. Zdecydowanie już muszę nosić 30-tki, na 1szej haftce jest idealny, ale -
          ten rzekomo rozciągliwiec jest ściślejszy niż rzekomo ściśliwe Retro 30FF, które
          też wczoraj odebrałam (i mogę zapiąć na drugiej haftce). Co do misek - bo
          Arabella niby jak Eleanor - są duże, ale imho nie o rozmiar: gdybym zamówiła
          przyn. w tym kolorze 30F, znów większa by bułkowała. Mniejsza oczywiście się
          marszczy, że hoho, większa minimalnie, prawie nie widać. Nie ma jak asymetria o
          1 rozmiar ;//
          • marta_ky Re: Eleanor brązowa (raisin) na 76/93 16.03.09, 16:42
            Wielkie dziękuję za informacje!
        • wolffie Eleanor Raisin 75E 27.03.09, 21:14
          Po ok 2 mies noszenia (niecodziennego)
          obwód w spoczynku 74
          naciągnięty 93
          ramiączka 1,5 cm - do tego ładnie wytłaczane i śliczny kolor (ale się mechacą
          nieco)
          mostek 6cm
          boczek 7,5 cm

Kupiona na 82/102. (standardowo wtedy inne staniki 75F) Obwód trzymał dobrze,
          ale z każdym ubywającym centymetrem w obwodzie musiałam się przepinać na dalszą
          haftkę. Przy 78 pod, przestałam go nosić (ale powinnam była przestać o centymetr
          wcześniej) bo miski zrobiły się za małe.
          Miski większe niż standard - ale nie o całą miskę.
          Jedno z bardziej kłamliwych zdjęć producenckich - szkoda, bo na żywo stanik
          prześliczny. Kolor bardzo ciemno brązowy (wpadający w czerń), ramiączka ciemno
          karminowe. Kokardki z aksamitu. Prześliczne hafty, które w ogóle nie odznaczają
          się pod bluzkami (nawet dość obcisłymi) bo są na brzegu miseczek i wypadają we
          wklęsłych miejscach - świetnie się dzięki temu nadaje na codzienny biustonosz.
          Bardzo prześwitujący, wygląda się w nim dosłownie nago, bo siateczka z której
          jest zrobiony ma bardzo duże oczka. Mimo to jest dość sztywna i wytrzymała -
          świetnie podtrzymuje. Bardzo wąskie fiszbiny. Idealnie zbiera z boków. Tworzy
          śliczne kulki z lekko zadartymi noskami.
          Kształt jaki nadaje to mój absolutny faworyt, wizualnie to też dla mnie ideał
          biustonosza (ten brąz to kolor moich włosów, a karmin w idealnym odcieniu moich
          ust) Mam mnóstwo karminowych ciuchów i nosiłam go bardzo często, najchętniej
          nosiłabym go codziennie gdyby nie to, że od początku nie byłyśmy do siebie zbyt
          dopasowane.
          Ze względu na jego urodę, kształt i podtrzymanie poszłam na daleko idace kompromisy:
          po pierwsze - zmarcha - zniknęła dopiero wtedy gdy był już tragicznie za mały.
          po drugie - wbijanie się w mostek. - To jedyny biustonosz, któremu na to
          pozwoliłam. Musiałam odgiąć fiszbiny na mostku (znacznie - do kąta ok 40 stopni)
          a i tak trochę mnie uwierały - nie czułam tego na sobie ale po paru dniach
          noszenia pod rząd miałam dwie kuleczki odleżyn i musiałam go odstawiać na pare dni.
          po trzecie - ciutkę za wąskie fiszbiny - spowodowane koniecznością zaniżenia
          miseczki. Z pewnością to zaostrzało problem wbijania się w mostek.

A mimo to i tak ciężko było się z nim rozstać. Gdybym nie wyrosła z misek , na
          pewno podszyłabym go i nosiła dalej.

• eriu pytanie o Rio 14.03.09, 14:15
      Zastanawiam się nad kupnem Rio w kolorze fuksji w rozmiarze 28GG. Rozmiary mam
      jak w sygnaturce. Obecnie noszę 28GG Trixie Miss Mandalay i szczerze mówiąc
      chyba będę musiała powoli rozglądać się za czymś większym w misce.

Zastanawiam się czy mostek w Rio jest wysoki i mocno uciska? I najważniejsze czy
      jest wąski? Bo potrzebuję bardzo wąskiego mostka i zastanawiam się czy celować w
      Rio czy lepiej wybrać jakiś plunge.
      • fiu_bziu Re: pytanie o Rio 14.03.09, 15:45
        Miałam Rio 28GG, wymiary mam identyczne, co Ty ;) Przesiadłam się na 65FF.

28GG był mega ciasny, chyba nawet za bardzo - musiałam nosić z przedłużką. Co mi najbardziej przeszkadzało, to odduszanie się na ciele fiszbin po bokach. Bardzo bolesne, zostawały mi po tym siniaki :( Druga sprawa - fiszbiny wcale nie są takie wąskie, w moim Rio miałam je daleko za środkiem pachy (w spoczynku są szersze niż w 65FF i jeszcze rozchylają się przy naciąganiu obwodu). Na dodatek miski są wyjątkowo głębokie (ok. 1,5-2 cm głębsze w porównaniu z 65FF), tak więc w tym obwodzie Rio wypada moim zdaniem baardzo duże. Mostek jest dosyć wysoki (8 cm), ale nie zauważyłam, żeby cisnął jakoś specjalnie bardziej niż w innych Freyach (chociaż mam 'szeroki rozstaw', więc ciężko powiedzieć jak by to wyglądało w przypadku bliżej osadzonych piersi...).

Myślę, że mogłabyś spokojnie wziąć 65FF - Rio jest dosyć ciasne. Wersja o większym obwodzie jest chyba lepiej dopracowana, na pewno wygodniejsza (jeśli chodzi o te straszliwe fiszbiny).
        • fiu_bziu Re: pytanie o Rio 14.03.09, 15:50
          Ups, nie doczytałam Twojej sygnaturki. Ale wg mnie na 66/94 prędzej będzie pasował 60G niż 60GG :)
          • eriu Re: pytanie o Rio 14.03.09, 15:57
            Zapomniałam dodać, że zazwyczaj noszę miskę większą o jeden rozmiar niż wypada z
            tabeli, dlatego celuję w 28GG. Trixie kupowałam mając w biuście mniej o ok. 1-2
            cm. Zresztą jeszcze trochę tłuszczyku spod pachy musi się zmigrować, bo niestety
            nie chce ciągle zniknąć, a nawet mam wrażenie, że jest go coraz więcej, ale to
            już chyba wina przyciasnego stanika :(

Rio dobrze zbiera piersi do środka? Mam nadzieję, że tak.
            • chocochoco Re: pytanie o Rio 14.03.09, 16:07
              Ja na 66/95 mam Rio 60GG, ale muszę przyznać, ze pierwszy tydzień nie mogłam w
              nim wytzymac za długo, bo strasznie ciasno było. Po 2 praniach i noszeniu
              zrobiło się ok, ładnie zbiera do środka, jest bardziej zabudowany niż powiedzmy
              65FF i niż 65FF ma większe miseczki.
              • eriu Re: pytanie o Rio 14.03.09, 16:28
                A mostek Ci nie przeszkadza? Wąski jest? Zależy mi na staniku w miarę z jak
                najwęższym mostkiem.
                Zapomniałam jeszcze dodać, że Trixie Miss Mandalay jest uważana za
                dużomiseczkowca i rozmiar wypada podobno większy o jedną miskę.
    • nomina Katie - wątpliwości rozmiarowe 14.03.09, 16:31
      Mając 72/103 cm, zamówiłam Katie 30H i okazała się dużo za duża. Pomyślałam więc
      o 30GG. Ale po dwutygodniowym pobycie w szpitalu zmalałam i mam 71-72/102, a jak
      mniej spuchnę, to i 101. No i teraz nie wiem - celować w GG czy ryzykować z G?
      Zaznaczam, żeby było śmieszniej, że w Clarissie i Antośce dalej chodzę w 30H,
      tyle że mam ciut luzu.
      Macie jakieś doświadczenia z tą Katie?
      • aga1173 Re: Katie - wątpliwości rozmiarowe 15.03.09, 11:24
        Ja myślę, ze Katie to wielkomiseczkowiec. Ja mam wym 73/91 i kupiłam
        30g ale wg mnie sporo za duży muszę go jednak wymienić:(
        • nomina Re: Katie - wątpliwości rozmiarowe 15.03.09, 11:35
          Wiem, że bardzodużomiseczkowiec :) i pewnie wzięłabym 30GG, gdyby nie to, że
          zmalałam o 1-2 cm, przez co lokuję się na pograniczu rozmiarów. Ale jeśli Ty,
          mając dobre 10 cm w biuście mniej, toniesz w G, to ja mogę jednak w G nie wejść.

Czy któraś z Was ma dobrą na siebie Katie 30G lub GG - i na jakim biuście ona
          jest dobra?
          • k_linka Re: Katie - wątpliwości rozmiarowe 20.03.09, 21:11
            Ja ma Katie 65G. Jest dobra na moje 97 i moim zdaniem tylko ciut wieksza niz
            norma. Pisalam wczesniej o Claudii - wydaje mi sie ze te modele sa identyczne
            jesli chodzi o kroj i "miseczkowosc"
            • nomina Re: Katie - wątpliwości rozmiarowe 20.03.09, 21:55
              Dzięki. Czyli ja jednak muszę patrzeć na GG.
    • tau-ris Jaki rozmiar RIO? 14.03.09, 21:21
      Przymierzam się do zakupu modelu RIO. Moje wymiary to 77/100. Jaki
      rozmiar mam wybrać? Czytałam, że ten model ma sporo większe miseczki
      od standardowych.
      • beauty-gosiek Re: Jaki rozmiar RIO? 27.03.09, 22:07
        na moje 79/102 noszę 32ff i jest idealna, może spróbuj 32f? lub 30g bo obwód
        standardowy z tendencją do rozciągania
    • ptasia Arabella Oyster 15.03.09, 12:49
      parę refleksji nt. Arabelli Oyster, która z pewnością była wałkowana
      wielokrotnie, ale tu mam uwagę dotyczą jej koloru. Otóż sądząc po zdjęciach,
      miałam wrażenie, że jest brudnobiała. Otóż jest bladoróżowa czy też łososiowa,
      kolor bielizny, którego nie lubię. Cóż, przeżyję. Oprócz tego obwód w 30FF
      wydaje mi się, przynajmniej w chwili obecnej, całkiem ścisły. Miski większe, ale
      IMHO nie o cały rozmiar.
      • aga1173 Re: Arabella Oyster 15.03.09, 23:05
        wyczytałam w kolejnym twoim wątku, ze masz 94 w biuście. Ja mam 91 i
        mam tą Arabelkę 30f i jest za mała. Więc muszę kupić 30ff. Czy na
        pewno nie jest na ciebie za mała?
        A moze chcesz sprzedać?:)
        • ptasia Re: Arabella Oyster 16.03.09, 12:17
          no, na pewno nie jest na mnie za mała :)) jest trochę przyduża, bo marszczą mi
          się obie miski (od minimalnie do całkiem sporo, zależy, która p.), ale jak
          pisałam gdzieś wyżej: 30F byłoby za małe. i nie, nie sprzedaję :)
          Może to zależy od kształtu, że na Ciebie za małe, bo ta miska jest spora (nie o
          rozmiar, ale jakieś 1/3-1/2)? Ja mam niepełne u góry.
          • ptasia Re: Arabella Oyster 25.03.09, 14:58
            i jeszcze uwaga o Arabelli: to chyba moja najmniej wygodna Freya. Wierci mi
            dziurę w mostku i trochę odpiłowuje ramiona (włazi za wysoko pod pachy) ;/ Jak
            na razie nic się nie rozciąga, trzyma na pierwszej haftce (po 1 praniu).
            Za to kształt pod ubraniami - fajny, bardzo uniesiony i jak ktoś pisał, zadarty.
            I wizualnie nawet w tym kolorze zaczyna mi się podobać.
            • ptasia Re: Arabella Oyster 20.04.09, 13:37
              Taaa, no i nie wiem, z czego oni szyją te obwody. Już na najciaśniejszą haftkę,
              na drugiej podjechało mi w ciągu dnia, że hoho (zauważyłam dop. wieczorem).
              Rozciągliwiec znacznie większy niż Eleanor imho.
              Za to wizualnie podoba mi się coraz bardziej - od kiedy uznałam, że kojarzy mi
              się z Marleną Dietrich w Błękitnym Aniele ;)
        • pumeczka Re: Arabella Oyster 18.03.09, 11:43
          ja chce sprzedac 30FF ostrygową:)
      • tehanu73 Re: Arabella Oyster 22.03.09, 21:04
        Na 72/96 kupiłam 30G i mam trochę luzu w miseczkach. Nie doczytałam:( że to
        wielkomiseczkowiec. To mój pierwszy brytyjczyk - odesłać czy mam szansę na
        zmigrowanie?
        Pozdrawiam.
        • kk345 Re: Arabella Oyster 22.03.09, 21:32
          A od jak dawna nosisz dobrze dobrane rozmiary? Czy porządnie wygarnęłaś wszystko
          spod pach i z pleców? Wzięłaś poprawkę na ewentualną asymetrię piersi? Jeśli
          luzik jest niewielki, a Ty dopiero zaczynasz przygodę ze stanikami, to ja bym
          zostawiła, jest szansa, że miski się wypełnią:-)
          A może prześlesz zdjęcie do galerii, będziemy mogły ocenić, jak duży jest ten luz.
          • tehanu73 Re: Arabella Oyster 23.03.09, 12:17
            Dziękuję za szybką reakcję:)
            To mój pierwszy większy stanik, wygarniałam, jak wygarnęłam było prawie OK,
            potem miałam większe luzy.
            Postanowiłam zostawić, nie wrócę do 75C, lepszy większy, niż żaden (na razie).
            Swoją drogą - to fajne uczucie kupić za duży stanik po latach noszenia zbyt małych:)
            Pozdrawiam serdecznie.
            • didi23 Pomocy raspeerry lub firecracker a pollyanna 23.03.09, 13:31
              Potrzebuję pomocy przy doborze biustonosza. W
              stacjonarnym dobrałam dwa pollyannę 30FF i arabelkę czarną 28FF
              chcialabym jeszcze dokupić raspeerry ale nie wiem jaki rozmiar
              dobrać wg tabeli wychodzi 65I czylu uk 30FF. Pomocy moze któraś jest
              w stanie mi pomóc bo nie mam możliwosci przymiarki w stacjonarnym
              Didi
              • ptasia Re: Pomocy raspeerry lub firecracker a pollyanna 23.03.09, 14:38
                Didi, czy to nie miało być RASPBERRY? I w takim razie nazwa koloru, nie modelu -
                o ile mi wiadomo ma go Freya Retro full-cup (nie wiem, czy plunge też?).
            • kk345 Re: Arabella Oyster 23.03.09, 13:43
              No skoro po wygarnięciu było prawie OK, a potem robił się luz, to
              znaczy, że biust ucieka jeszcze pod pachy, wygarnianiem cierpliwym
              nauczysz go, by pozostawał na miejscu, a do tego luz jest
              niezbędny :-)
          • camilcia Re: Arabella Oyster 26.03.09, 10:27
            właśnie dotarła do mnie, rozm 28F - zdecydowanie mało ściśliwy,
            zapinam się spokojnie na ostatnią haftkę, miseczki ok, ramiączka
            strasznie grube i brzydkie :/
            potrzebowałam mało widoczny biustonosz do jasnych cienkich rzeczy,
            pod bluzką niewodoczny gdyby nie te ramiącha
            ogolnie wygodny
            świetny ten turkusik, pasuje mi do oczu hehe

ps jak większość, najfajniej nosiłoby się bez bluzki ;P
            • camilcia Re: Arabella Oyster 27.03.09, 08:54
              przemyśleń cd
              jakoś mi tak średnio leży ta arabelka, przesunęłam fiszbiny w
              kanalikach pod pachę, na mostku puste od góry - jest o wiele lepiej,
              ale tak zauważyłam że miseczka się robi w taką łezkę, to chyba wina
              naciągania fiszbiny razem z obwodem - porównałam z effuniakiem - w
              tym fiszbiny ani drgną przy maksymalnym naciągnięciu nawet :/
              czy to oznacza ze lepiej byłoby wziać jeszcze luźniejszą np 30 ...
              jakoś bez sensu to
    • ptasia Retro Plunge Magenta 15.03.09, 12:53
      Niesamowicie napalałam się na jakiekolwiek Retro plunge. Wczoraj otworzyłam
      paczkę z 30FF w Magenta i... Po pierwsze, bałam się ściśliwości: mogę się zapiąć
      na 2 haftkę (mam 75/94). Po drugie: nie jest zły, kolor fajny, wygodny ale
      taki... normalny. W kontekście dekoltu i dolinek, znacznie lepiej działa Polka
      Masquerade. Tu nic ciekawego się nie dzieje. Miski wydają mi się standardowe.
      Ramiączka niestety regulowane tylko do 1/2, i już mam skrócone na maksa.
      I już mi przeszła chęć kupienia innych kolorów.
      • piccolo_principe Re: Retro Plunge Magenta 16.03.09, 17:44
        A ja mam trochę inne zdanie :) też niedawno nabyłam Freyę Retro w kolorze
        magenta, wcześniej miałam już ten model w czerni. Kolorek bardzo mi się podoba,
        ani to róż, ani fiolet :) mam wrażenie, ze miseczki są ciut większe niż w wersji
        czarnej... ale może to tylko wrażenie. Jeśli chodzi o dolinkę i dekolt, to to,
        co robi mi w tym kierunku ten stanik po prostu uwielbiam!(Miałam też przez jakiś
        czas Polkę, ale fiszbiny były dla mnie za szerokie, poza tym krawędź górna po
        wewnętrznej stronie brzydko mi spłaszczała biust i ciut się wrzynała, chociaż
        faktycznie - dolinkę robił zachęcającą :) ). I kształt z profilu też jest boski,
        mimo że czytałam różne zdania w tej kwestii, ale widać, co biust, to opinia.
        Jeśli chodzi o wady: mógłby być ciut bardziej ściśliwy (noszę go na
        najluźniejszej haftce, nic nie podjeżdża, trzyma poziom, ale ja wolę uczucie
        większego ścisku; póki co nie chcę przestawiać sie na ciaśniejszą haftkę, skoro
        na tej jest ok) i mógłby mieć ramiączka krótsze lub chociaż regulowane na całej
        długości - mam skrócone maksymalnie, ale czuję, ze bez skrócenia całości za
        pomocą igły i nitki sie nie obędzie... Jednak ogólnie bardzo lubię ten stanik,
        ostatnio zamówiłam wersję brązową i czaję się także na wersję soft lime :)
        • ptasia Re: Retro Plunge Magenta 16.03.09, 18:33
          Ściśliwość i ramiączka - absolutnie się zgadzam (nie wiem, jak to możliwe, że
          wcześniej czytałam tyle opinii o tym, że Retro jest ścisłe - kwestia koloru...?
          Prawie zamówiłam 32E - dobrze, że nie było).
          Co do dekoltu/dolinek - już się pogodziłam z tym, że jabłuszka może i osiągnę,
          ale dolinki porządnej - nie. Mam niepełne u góry (coś a la krople) i mocno na
          boki. Właśnie w Polce jest najlepiej, ale też nie to, co na zdjęciach.
          • ptasia Re: Retro Plunge Magenta 25.03.09, 14:55
            jeszcze jedna refleksja na temat Retro, na plus: bardzo, bardzo wygodny. Nic nie
            wbija się, nie ociera.
            A chyba wiem, czemu nie mam kresek/dolinek - on u mnie nic nie zbiera z boków do
            środka.
            • majkagra Re: Retro Plunge Magenta 22.05.09, 11:42
              Właściwie przypadkiem zamówiłam Retro Magnet w rozmiarze 28FF przy wymiarach
              73/92 (z duszą na ramieniu czekałam na przesyłkę;) I...jestem zachwycona! Robi
              super dolinkę, biust się nie wylewa, nie bułkuje:)Jest bardzo wygodny:) Na razie
              eksperymentuję z biustonoszami, gdyż od niedawna jestem "prawidłowo
              wymierzona";) ale będzie to z pewnością jeden z ulubionych modeli:)
              Za to Sienna w rozmiarze 30FF jest "akurat", nawet z tendencją do bułkowania:/
              I ładniej, po założeniu bluzki wygląda Freya Retro (biust wydaje się nieco
              większy).
              • luliluli Re: Retro Plunge Magenta 22.05.09, 12:04
                na pewno 28FF, nie 30? 28FF jest na 89 w biuscie, a Retro ma na dodatek małe
                miski:) ja mając 72/94 nie mieściłam sie w 65FF - było przynajmniej 1,5 raza za
                małe!
                • ptasia Re: Retro Plunge Magenta 22.05.09, 12:43
                  pewnie 30FF ;)
                  A ja doszłam dziś do tego, czemu na mnie (73/95) jest 30FF dobre - w tym
                  rozmiarze przynajmniej ma wcale nie takie wąskie fiszbiny (czyt. dla mnie za
                  szerokie). dlatego nie zbiera do środka i dolinki niet. najlepiej wygląda pod
                  koniec cyklu - wtedy pojawia się jakiś dekolt.
                  ale polubiłam go...
                  • majkagra Re: Retro Plunge Magenta 22.05.09, 13:33
                    Przed chwilą zdjęłam Magnetę aby sprawdzić jeszcze raz i jest 28FF.
                    Może jakiś taki "dziwniasty" biust mam;))) Albo może jest za mały, tylko ja o tym nie wiem? hmm... nie bułkuje, nie wychodzi z biustonosza. Zrobiłam fotki (niezbyt dobre jakościowo, ale coś widać;)): img132.imageshack.us/my.php?image=img6439.jpg
                    img132.imageshack.us/my.php?image=img6547.jpg
                    P.S. Do galerii nie mam jeszcze dostępu, dlatego tutaj:)
                    • luliluli Re: Retro Plunge Magenta 22.05.09, 14:19
                      na przyszłość - fotki do galerii można wysłać bez dostępu, skomentujemy w
                      odpowiednim wątku na forum:)
                      a wygarniasz wszystko jak trzeba? masz podciągnięte ramiączka?:) na moje oko
                      jest jednak troszke maławy, zwłaszcza, gdybyś postarała się wyprostować;)
                      • majkagra Re: Retro Plunge Magenta 22.05.09, 14:31
                        Luliluli wiem, że mogę:) Dziękuję:) Już raz poprosiłam o ocenę Shanghai'a, ale
                        nie chciałam teraz długo czekać na porady, dlatego tak szybko tu umieściłam:)
                        Jak się wyprostuję też jest w porządku:)
                        Wygarniam solidnie:) Dodam jeszcze, że karmię piersią (już sporadycznie), zatem
                        piersi pewnie trochę się zmniejszą;)
    • inez69 Arabelka 16.03.09, 16:51
      Dziewczyny jaki rozmiar Arabelki Noir będzie dobry na osobę noszącą
      36GG? 34GG, czy brać 34H, a może jednak 34HH? Biust mocno
      doświadczony (ok 50 lat, podzieciowy, duże wahania wagi itd.)
      • sylviacokolada Re: Arabelka 17.03.09, 20:23
        Oj to i ja się podłącze :)
        Mam ochote na arabelke sorbet ( rózowa z pomaranczowym) ale przy
        moim 73/103 absolutnie zgłupiałam. Biust jak powyzej tyle co 30
        letni ;)
      • inez69 Re: Arabelka 18.03.09, 02:22
        Wyczytałam, że któras z forumek o podobnych wymiarach znaiżyła obwód
        o jedno oczko i zwiększyła miskę także o jeden rozmiar, w moim
        przypadku będzie to 34H.
        • sylviacokolada Re: Arabelka 18.03.09, 10:23
          Kurcze, naprawde się zagubiłam. Na poprzednie wymiary miałam rio 34g
          i była luzna...poczekam, moze ktos podpowie :)a nie mam za bardzo
          mozliwosci przymierzac w stacjonarnym, niestety...
          • ptasia Re: Arabelka 18.03.09, 11:00
            34g - 75 cm?! czy może 32g przy 73/103? Bo że jedno i drugie za luźne, to się
            nie dziwię :) (szczególnie, jeśli to 34 to nie literówka!!)
            Ja bym pewnie zaniżyła nawet do obwodu 28, a miskę pewnie J - ale takich nie
            robią. Jeśli nie, to zostaje 30H, ale to też wersja z podszytym "pancernym"
            dołem, no i na 73 pod może się za szybko rozciągnąć.
            • sylviacokolada Re: Arabelka 20.03.09, 21:29
              34g było na 86/104 :) mam mało tłuszczyku pod biustem wiec nie ma co
              sie ubijac. Rozpłąszczone cycki poszły mi pod pachy. Kupilam panache
              lilly na allegro 32g i jest prawie ok (szybko czegos potrzebowałam a
              nic innego nie bylo z interesujacych mnie) ale fakt wbije sie w
              miejszy obwod a miska u gory lekko odstaje. Coz widze ze długa droga
              przede mna zanim trafie na to co...
              a jesli freya ma duze miseczki to nie znajde np 28hh lub h?
              • ptasia Re: Arabelka 20.03.09, 21:48
                > a jesli freya ma duze miseczki to nie znajde np 28hh lub h?

nie, bo w 28 robią do G...
                • sylviacokolada Re: Arabelka 21.03.09, 10:01
                  eee...no i takie ładne sztuki przejda mi koło nosa:) ale moze w
                  wolniejszej chwili poczytam jak by przerobic cos na siebie...
                  dzieki za odp!
      • balbinka73 Re: Arabelka 01.08.09, 07:47
        Witam ! Naczytałam się o urodzie arabelki i ja też chcę :) Ale nie wiem jaki
        rozmiar wybrać . Moje wymiary 82/109 , mam tangoII 32hh oraz fantasie oliwię
        32hh. A jaki rozmiar przy Arabelce ?
    • karolik1982 Re: FREYA - 7 19.03.09, 12:45
      Witam Was dziewczyny! Czytam te forum już długi czas ale dopiero dziś postanowiłam się wypowiedzieć i poszukać pomocy :) Otóż jakiś czas temu postanowiłam dobrać sobie odpowiedni biustonosz i nie kupować już tandet na bazarach. Moje wymiary to 82/109-110. Moim pierwszym stanikiem jest Arabelka Freyi w kolorze Oyster rozmiar 32J. Myślę, że rozmiar dobrany dobrze, ponieważ nic mi nie bułkuje, tylko ten obwód się fatalnie rozciąga i stanik po kilku godzinach "opada". Kolejną wadą tego stanika jest to, że uwierają mnie pod pachami fiszbiny i ociera materiał z przodu pod ramiączkiem. Czy Arabelka jest "szerokofiszbinowcem"? Jakie staniki byście mi polecały? Miałam Freyę Antoinette, tę z czarnymi kwiatuszkami i czarną koronką ale dziwnie piersi na boki rozkładała, to samo działo się z Fantasie Mariette. Ciężko jest kupować (internet), czekać z utęsknieniem i marzyć, że trafi się na cudowny "nabiustnik" a tu przychodzą, przymierzam i... i trzeba sprzedać ;))) Może Panache ma węższe i krótsze fiszbiny? Tymczasem noszę tę jedyną moją Arabelkę dopóki nie trafię na lepszy model :)
      • lalcia.1 Greta-Amethyst 19.03.09, 14:03
        Mam pytanie o Grete-do jakiej konstrukcji można porównać? Ja lubię Pollyanne i Arabelle to jedyne, które mi pasują z z freyi. Pytam, ponieważ, wczoraj byłam w Chatte Promenadzie i widziałam kolorze Amethystu cudo!!! I mam na nią ochotę:)Mała podpowiedź....ładnie proszę.
      • inez69 Re: FREYA - 7 20.03.09, 21:37
        Co prawda jestem z innych (mniej-więcej) obszarów rozmiarowych, ale
        postaram się odrobinę odpowiedzieć na Twoje pytania. Arabella to
        znany rozciągliwiec, więc zaniżamy ją nie o 5, a o 10 często i
        więcej centymetrów w obwodzie. Freya produkuje staniki z wąskimi
        fiszbinami, ale inaczej sprawa się ma w rozmiarach powyżej G, tzn.
        fiszbiny są w nich znacznie szersze, ramiączka o wiele grubsze,
        obwody są szersze (a co za tym idzie mocno zabudowane pod pachami i
        niejednej kobietce odcinają ręce) ogólnie trochę są sknocone.
        Odnośnie Antoinette (przetestowałam 30G i 30GG) sprawa ma się
        identycznie-do G robi z piersi piękne kuleczki, a powyżej tej
        magicznej granicy rozstawia piersi na boku, kiepsko podtrzymuje i
        traci cały urok.
        Z tego co zdążyłam zauważyć w galerii, to dziewczyny w GG+ dobrze
        czują się i świetnie wyglądają np. w Panche Ariza. Proponuję zajrzeć
        do wątku Panache.
      • inez69 Mój post był odpowiedzią na pytania karolik1982 20.03.09, 21:39
        lalcia.1 zakładając nowy podtemat odpowiadamy na pierwszego głównego
        posta, inaczej robi sie bałagan.
        ---
        Moje oczy są nadal zielone, a w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja
        i...
        69/94->30G
    • maly_glodzik Rio czerwone. 20.03.09, 14:41
      Dziewczyny czy przy wymiarach 72/100 (101) brać 32 FF??
      Czy jeszcze mniejsze miski??
      Powiedzcie jak bardzo zabudowany jest pod pachami?? Bo mi większość
      staników odcina ramiona :( i ma za długie ramiączka.
      • justkowa Re: Rio czerwone. 20.03.09, 15:23
        mniejsze na pewno nie. czerwone rio jest najściśliwsze z moich rio
        (mam jeszcze rozowe i czarne). miski standard jak na rio, jesli nie
        ciut mniejsze
        • maly_glodzik Re: Rio czerwone. 01.04.09, 15:03
          I 32 FF chyba za małe, bo mi buły górą robi. I raczej nie jest
          sciśliwe bo bez problemu na ostatnia haftke się zapięłam i jeszcze
          luz czułam. Bedę polować na 30 H, albo 32 G wezmę bo baaardzo mi się
          podoba i kolor i to jak lezy, nawet gdy jest za mały.
      • beauty-gosiek Re: Rio czerwone. 27.03.09, 22:13
        moim zdaniem będzie dobre 30g lub gg
        pod pachami jest dość zabudowany (ale mam kilka jeszcze bardziej zabudowanych
        więc nie jest tak tragicznie, przynajmniej dla mnie)
        a ramiączka chyba nie są za długie (ja mam biust ponoć wysoko osadzony i dla
        mnie nie są)
    • kasica_k Słowo się rzekło, Katie zrecenzowana :-) 20.03.09, 15:11
      stanikomania.blox.pl/2009/03/Pasiasta-perelka.html
      • kasica_k Do tego można ją kupić w promocji n/t 20.03.09, 15:11

• yo_anka KATIE 32J 20.03.09, 23:12
      Wpadł mi w oko
      Podobny do Pippy, z którą się nie spasowałam

Kupiłam i niestety....
      W 32J za małe michy jak na mnie (78/113) a dalej jeszcze nie szyją :(
      rozciągliwy, piersi rozstawia mi na boki i rakietuje, szelki szerokachne.
      Koronka na wykończeniu misek taka zwykła ecru, bawełniana "babcina" nie pasuje
      mi do tej srebrnej satyny.
      W Pippie to już bardziej grało.
      A, i ta koroneczka "odlskulowa" ma też tendencję zwijania się i lekkiego do
      wbijania w pierś, ale to może u mnie tak tylko, bo jednak za mała.

W sumie: Dość oryginalny - nie mam stanika z satyny, to miał być taki lekki
      powiew luksusu ;)

Idę sobie popłakać cichutko w kąciku :'-(
      • aga1173 Re: KATIE 32J 20.03.09, 23:36
        nie rycz!!:) Inny znajdziesz:)

Ja też własnie oddałam do sklepu. Za duży był. Za bardzo zabudowany
        jak dla mnie. Nawet z najmniejszego dekoltu wystawała koronka.
        • catsumi Re: KATIE 32J 25.03.09, 14:45
          Ja też mierzyłam, faktycznie okropnie szerokie szelki , strasznie
          zabudowany i wogóle mi nie leżał. Coś z tym modelem jest nie tak ;))
          • justinehh Re: KATIE 32J 29.04.09, 14:23
            A na mnie Katie leży prawie idealnie...
    • buka86 Greta 21.03.09, 22:32
      Jakie są istotne róznice w budowie modeli z usztywnieniem i bez??
      róznią się kształtem i wielkością?? zabudowaniem miseczek?? jak
      generalnie jest z wielkoscia miseczek w tym modelu?? Mierzyłam 32GG
      nieusztywniane a zazwyczaj frei pasuje 32G... GG bylo troche
      przyduże i jakos mialam wrażenie ze troszke na boki biust
      rozstawiała... macie porównanie z rozmiarami ponizej gg i z tym
      usztywnianym modelem??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka