Dodaj do ulubionych

Uwikłanie

12.06.11, 16:09
Książkę znałam przed filmem.
Z góry byłam zła na zamianę prokuratora Teodora Szackiego na panią prokurator Agatę Szacką. Dodatkowo zmiana miejsca akcji z Warszawy na Kraków - również nie była moim zdaniem korzystna. Po filmie wszystko odszczekuję.
To nie jest film ściśle na podstawie książki Miłoszewskiego. To film na jej motywach.
Moim zdaniem, zmiana płci głównego bohatera w żadnen sposób nie zubożyła filmu, a wręcz przeciwnie.
Teraz sama nie wiem, czy bardziej podoba mi się film, czy jego książowy pierwowzór.

Dawno nie widziałam dobrego polskiego kryminału. Ten film wraca mi nadzieję :-)
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Uwikłanie 12.06.11, 16:46
      tylko zastanawia mnie, dlaczego tuż po premierze, na seansie w dzień wolny od pracy było łącznie ze mną zaledwie 7 osób :-(
      • kubissimo Re: Uwikłanie 13.06.11, 00:08
        to moze dziwic, tym bardziej, ze film mial/ma calkiem sensowna kampanie promocyjna.
        byc moze to kwestia niezlej pogody i tego, ze ludzie wola spedzac czas na swiezym powietrzu?
        a moze dlatego, ze nie jest to komedyjka, ktorej obsada juz sie wytanczyla w tancu z gwiazdami czy innym programie dla mas?
        • nchyb Re: Uwikłanie 13.06.11, 06:12
          z tym świeżym powietrzem to nie uwierzę :-)
          Bardziej punkt drugi...
      • Gość: abcd Re: Uwikłanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.11, 14:30
        to moze bylysmy na tym samym seansie?;)

bede wdzieczna za wyjasnienie, dlaczego Smolar kazal Agacie ogladac banknoty na spotkaniu z prezesem. to byla tylko gra na zwloke czy cos jeszcze? bo tak sobie mysle, ze zostawila tam odciski palcow i latwo byloby ja w cos wrobic... chyba cos mi umknelo;)
        • radziechowy-wieprz Re: Uwikłanie 14.06.11, 22:04
          Z tego co zrozumiałem chodziło o to, żeby miał czas na zrobienie odpowiednich ujęć;) A przy okazji pewnie także o...
    • lukka74 Uwikłanie 21.06.11, 10:43
      Film mi się podobał, ale zakończenie nie bardzo. no chyba, że nie zrozumiałem. Bo tak jak się skończyło to w zasadzie prokurator Szacka powinna być aresztowana za próbę przyjęcia łapówki. Brak udokumentowania, że było to prowokacja. No bo kto ma tak zeznać? Smolar, który odstrzelił UB-eków?

Niestety zakończenie pozostawiło duży niedosyt we mnie.

No i trochę naciągana, albo raczej przesadzona była scena gdy UBek grany przez Seweryna groził bronią Szackiej na statku przy ludziach - statystach. Jakoś nie wierzę, żeby udało się zaaranżować taką scenę. Spacerowicze mogli coś zauważyć.
      • Gość: tytyt Re: Uwikłanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.11, 01:57
        no ale widz nie musi wiedzieć, że to samo centrum Krakowa po którym chodzi masę ludzi ;)
    • candycandy Re: Uwikłanie 02.07.11, 14:52
      Uwiklanie to sprawnie nakrecone, dobre kino akcji z domieszka psychologii, swietne zagrane aktorsko - wow! naprawde jestem mile zaskoczona:)
      bo do tej pory wspolczesne kino polskie (ostatnich lat) najczesciej uparcie oferowalo denne, tluczone (bo przeciez nie napisze: krecone) na jedno kopyto komedyjki romantic. nie ma sie, co nad tymi bezsensownymi zuzyciem tasmy filmowej rozwozic.
      jest jeszcze bardzo dobre, sensowne, kino dramatow spoleczno-psychologicznych - czyli Dlug, czy kino Wojtka Smarzowskiego: Dom zly, Wesele. btw - czekam na jego najnowsza Roze w kinach! jeszcze Futro Drozdowicza.
      ale brakowalo mi dobrej polskiej sensacji a Uwiklanie - czyzby jaskolka nowego trendu w polskim kinie? oby!!:)
    • k2i Pierwszy chyba taki flm... 02.07.11, 21:43
      ... mówiący o teoriach spiskowych i do tego śietnie zrobiony że człowiek pojęcia nie ma co się wydarzy (ksązki nie czytałem), naprawdę pozytywnie się zaskoczyłem.
      Sam styl filmu przypomina mi trochę starą dobrą Ekstradycję no i to wszystko świetnie wpasowane jest w realia polskie (szafy Lesiaka, SB i takie tam, przecież Ci ludzie dalej żyją i nie jeden się boi że ktoś się dowie o donosach)
    • volta2 Re: Uwikłanie 29.07.11, 01:40
      i ja także się zgadzam, że film bardzo dobry. pod każdym względem, może faktycznie zakończenie nieco rozczarowuje - tak było w oryginale? nie wiem, może ktoś podpowie?

co do frekwencji - ja byłam w dniu roboczym, ok 13-16 i było nas troje. i cała sala po projekcji biła brawo:)

myślę, że przeciętny chadzacz na produkcje tvnromantic nie zakuma fabuły, sporo wątków, nie wszystko oczywiste, a co to była ubecja czy esbecja to już rozszerzona historia na maturze, to się nie łapią:)
      • nchyb Re: Uwikłanie 30.07.11, 09:36
        > i ja także się zgadzam, że film bardzo dobry. pod każdym względem, może faktycz
        > nie zakończenie nieco rozczarowuje - tak było w oryginale? nie wiem, może ktoś
        > podpowie?
        nie, nie było...

> myślę, że przeciętny chadzacz na produkcje tvnromantic nie zakuma fabuły, spor
        > o wątków, nie wszystko oczywiste, a co to była ubecja czy esbecja to już rozsze
        > rzona historia na maturze, to się nie łapią:)

:-)
        • volta2 Re: Uwikłanie 31.07.11, 00:56
          a podpowiesz jakie było zakończenie w oryginale literackim?

bo jak zobaczyłam strzały to pomyślałam, że zakończenie będzie w stylu holyłudzkim , że zabiorą kasę i uciekną jako kochankowie gdzieś, gdzie nikt ich nie znajdzie.
          oczywiście takie zakończenie bardzo by popsuło ogólne wrażenie jako zbyt niemożliwe, bo matka polka, żona nie opuszcza dziecka i nie wieje z kochasiem:)
    • nefil Re: Uwikłanie 31.07.11, 08:44
      Film sakramencko zły. Podstawowe błędy scenariuszowe. Po co w ogóle esbecy zajmują się tą sprawą, skoro Telak działał prywatnie, a dokumenty sprawy zniknęły. Co im grozi?
      Aktorstwo na poziomie opery mydlanej made in Brasil - wyszczekana, niesympatyczna Szacka, udający Lindę z Psów - Bukowski. Deklamowane dialogi, zero chemii między aktorami.
      Sceny walki jak z "07 zgłoś się".
      Wszystko bez ładu i składu. Szkoda czasu (130 minut nudy!) i pieniędzy.
      Ale książkę trzeba przeczytać, bardzo dobry kryminał. Film niestety do tego nie zachęca.
      • faszyna Re: Uwikłanie 31.07.11, 20:09
        "Po co w ogóle esbecy zajmują się tą sprawą, skoro Telak działał prywatnie, a dokumenty sprawy zniknęły. Co im grozi? \"
        Tez nie rozumiem, jakos autor sie w tym pogubił.
        Co do ksiązki, nie było tego całego konca na łodzi etc. Czyli koniec był kryminalny, a nie esbecki.
    • Gość: Devon Re: Uwik?anie IP: 121.143.81.* 02.05.12, 16:10
      Film Pewnego razu w Anatolii (2010) jest super! Polecam!
    • Gość: Karl Re: Uwik?anie IP: 180.200.239.* 31.05.12, 15:36
      Film Szczęście ty moje (2010) jest super! Polecam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka