awakeee Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 18.03.09, 13:17 pod biustem 78-79 cm, w biuście 93 cm, więc jaki rozmiar mi przypiszecie? :) Odpowiedz Link
martvica awakeee, 78/93 18.03.09, 20:11 Polskie 70F ma szansę być na Ciebie dobre, a jest dość łatwo dostępne w sklepach zwykłych, a tym bardziej internetowych :) Uważaj na Milenę, ma diablo ścisłe obwody w niektórych modelach. Odpowiedz Link
catinka1 78/97 18.03.09, 16:00 przy 70E biust mam spłaszczony i jakby go wcale nie widać, przy 70F biust wychodzi mi górą. Mam kłopoty z ramiączkami, mam wrażenie że cały czas wbijają mi się w ramiona i zostawiają brzydkie ślady. Odpowiedz Link
martvica Re: 78/97 18.03.09, 20:14 Polski rozmiar 70E jest przeznaczony na 90-92 cm w biuście, a 70F na 92-94. Przy Twoich wymiarach powinnaś celować w 70H (lub brytyjskie 70F-70FF), pamiętaj o dokładnym wygarnianiu piersi do miseczek :) Odpowiedz Link
marteczka1982 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 18.03.09, 20:56 Ostatnio sporo schudłam i przez to moj biust również zmalał. Chciałabym zainwestowac w jakiś porządny biustonosz jednak nie wim jaki rozmiar powinnam nosic. Pod biustem zgodnie z zasadą mierzenia mam 80 cm, natomiast luźno w biuście 88, 89. Do chwili obecnej kupowałam biustonosze w rozmiarze 80B czasami nawet C ale teraz okazują się byc kompletnie niedopasowane,. Byłabym wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link
martvica marteczka1982, 80/89 19.03.09, 11:14 Hmm, tak patrząc po wymiarach, to wychodzi 75B, ale poczekaj na inne odpowiedzi, na wszelki wypadek. Odpowiedz Link
turzyca Re: marteczka1982, 80/89 19.03.09, 19:12 Martvica, masz racje, z wymiarow wynika 75B. Ale skoro zdarza sie, ze 80C tez dobrze lezy, to moze jest jakas ukryta nadtabelkowosc? Ja bym sie przeszla do sklepu i pomierzyla, co sie da, w zakresach 75B-D i 70D-F. Szczegolnie jak zebra nie sa pod sama skora to drugie. No i w rozciagliwych stanikach tez. A do tego wczesniej bym obejrzala instrukcje jak wygarniac piersi do miseczki: bialelaki.pl/effuniak/ (filmik nr 2) i jeszcze poczytala na stanikomanii: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
sarkastycznasuka 91/112 18.03.09, 21:42 Przepraszam, że wklejam ponownie ale bardzo mi zależy na odpowiedzi a mój wątek zaginął wśród innych dziewczyn, które się pod niego podpięły i same już dawno otrzymały odpowiedzi. zmierzyłam się dokładnie i wychodzi mi, że mam 91 pod i 112 w biuście, próbowałam 85F(kontynentalne) ale obwód po ok 3-4 miesiącach był zbyt duży i teraz nawet noszony na najciaśniejszym zapięciu jest za duży, po czasie też miseczka okazała się trochę przymała. Ostatnio kupiłam 80H(kontynentalne) ale to nadal nie to chyba, bo miseczka przymała a obwód jest w miarę ok jak jestem zapięta najciaśniej, ale jak zapinam na najluźniejsze zapięcie to jest dosyć luźny. Nie wiem? moze to kwestia tego modelu, wczesniej przymierzane 80tki były dobre w obwodzie. Jestem załamana:/ Mogę prosić o jakąś radę? Prosiłabym o obie rozmarówki jeśli można. Odpowiedz Link
terepak Re: 91/112 18.03.09, 21:52 A może 36(80)G. Miska porównywalna do 38(85)F. Oczywiście rozmiary brytyjskie. Ps. Ekspertką nie jestem ale takie noszę od roku. Ja mam po 2 centymetry więcej i pod i w. Odpowiedz Link
sarkastycznasuka Re: 91/112 19.03.09, 12:35 Dzięki za odpowiedz:) to 36(80)G to polskie 80J? i jeszcze jak mogłabyś zdradzić co nosisz-jakie modele, firmy? Nie wiem kompletnie na co powinnam sie zdecydować, ewentualnie od czego zacząc:) Pozdrawiam Odpowiedz Link
turzyca Re: 91/112 19.03.09, 15:30 36G wypada dokladnie miedzy polskimi 80J i 80K. Ale jest zdecydowanie fajniejsze, bo w 36G jest tyyyyyle stanikow. Mozesz w zasadzie wybrac dowolny stanik, ktory Ci sie podoba, sprawdz tylko recenzje, zeby nie byl jakis bardzo nietypowy (np. przesliczne Harmony sprawia wielu osobom problemy) i hulaj dusza. Albo zajrzyj do naszego watku "pierwszy stanik". :) Odpowiedz Link
sarkastycznasuka Re: 91/112 19.03.09, 15:44 super:) dzięki, bardzo to pocieszające, do niedawna sądziłam,że dla mnie to tylko obleśne namioty a o romantycznych chwilach to mogę zapomnieć, bo nie idzie sie w takich nikomu pokazać! dzięki za pomoc:) Odpowiedz Link
oset_winny 92/112 18.03.09, 21:48 Witam. Jakiś czas temu kupiłam w Triumphie 85E. Pod biustem jest luźny (zapięty na najciaśniejszą haftkę), miski niby w porządku ale bardzo zabudowane. Myślę, że 80 pod biustem powinien być w sam raz ale nie wiem jaką miseczkę dobrać. Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link
turzyca Re: 92/112 oset_winny 19.03.09, 15:32 Polskie (triumph ma polska rozmiarowke) 80J. Ale ja bym celowala w brytyjskie 36(80)G i cieszyla sie olbrzymim wyborem stanikow - na listkach figowych jest w tym rozmiarze ponad 200... I do tego naprawde slicznych. :) Odpowiedz Link
malgosi.aonline Re: Moje rozmiary to 75/90 18.03.09, 23:32 Witam, pod biustem mam 75, a w biuście 90. Jaki powinnam nosić rozmiar stanika?? Obecnie noszę 80C i dobrze mi z tym rozmiarem (nic mnie nie uciska, nie przesuwa się). Pozdrawiam. Odpowiedz Link
abw-online Re: Moje rozmiary to 75/90 19.03.09, 07:06 Na pewno nic ci nie przeszkadza w stanikach z takim obwodem? A nie zadrza ci się poprawiać w ciagu dnia spadających ramiączek? Ja przy wymiarach 77/97 nosiłam 80B i też mi się wydawało, że wszystko OK (dopóki stanik sie trochę nie rozciągnął. Teraz noszę 70F (brytyjskie) i zapomniałam o poprawianiu czegokolwiek (poza kilkukrotnym w ciągu dnia wygarnianiem do miseczek ;)) przy staniku. A teraz do rzeczy. Przy swoim obwodzie pod biustem powinnaś celować w obwód 65 (miseczka E brytyjska lub F polska). Jeśli stanik bardziej ściśliwy wystarczy zaniżyć obwód do 70 i wtedy miseczka D brytyjska. Koniecznie porządnie wygarnij piersi do miseczek tak jak uczy tego Effuniak w programie TVN Style "Jak dobrze wyglądać nago" bialelaki.pl/effuniak/ Odpowiedz Link
malgosi.aonline Re: Moje rozmiary to 75/90 19.03.09, 22:55 Dzięki za link z filmikiem. Następny biustonosz kupię już taki jaki powinnam :) Odpowiedz Link
tia-dalma 73/85 19.03.09, 08:26 Jaki powinnam nosić? Bo mam w szafie i A i B i 70 i 75 :)wydaje mi się że idealnie leżą 75A ale pewnie dowiem się, że sie mylę :) Odpowiedz Link
martvica Re: 73/85 19.03.09, 11:17 Jestem wyjątkowo uprzedzona do rozmiaru 75A ;) Spróbuj może 65D i DD z brytyjczyków, ewentualnie 70C. Pamiętaj o wygarnianiu. Zajrzyj też na forum Lobby Małobiuściastych, tam jest więcej dziewczyn w Twoich okolicach rozmiarowych, lepiej Ci doradzą :) Odpowiedz Link
paolka2 67/90 nic nie pasuje 19.03.09, 11:04 jaki rozmiar? 60 J milena za mały 65H milena niby dobry ale tak na styk.to calkiem 2 inne modele . niewiem gdzie zamawiac i jaki rozmiar. biszbiny w kazdym wrzynaja mi sie az do bolu pod biustem, czy sa staniki bez fiszbin? Odpowiedz Link
turzyca Re: 67/90 nic nie pasuje 19.03.09, 15:38 Owszem bywaja, ale w idealnie dobranym staniku fiszbiny nic a nic nie zawadzaja. I mowi Ci to osoba, ktora przez lata uwazala miekkie staniki na fiszbinie za najwiekszy bezsens. Jak zostal mi dobrany dobry rozmiar to mi sie odmienilo o 180 stopni. :) Nie napisalas jak to 60J bylo za male. Za ciasne w obwodzie? Za male miseczki? A moze sprobuj jakiegos brytyjczyka w rozmiarze 60FF? I zajrzyj na siostrzane lobby malobiusciastych, tam dziewczyny sie duuuuzo lepiej orientuja w ofercie 60 i 65 do brytyjskiego G. A tak w ogole to takie pytanie nalezy do watku ratunkowego a nie rozmiarowego. Odpowiedz Link
paolka2 Re: 67/90 nic nie pasuje 19.03.09, 16:18 w ratunkowym nikt mi chyba nie pomoze. za male oczywiscie miseczki bo robil sie bułki:( obwod ok, chociaz moglby byc bardziej scisliwy stanik Milena Finesse Odpowiedz Link
turzyca Re: 67/90 nic nie pasuje 19.03.09, 18:59 A dlaczego zakladasz, ze nikt Ci w ratunkowym nie pomoze, jesli do tego wlasnie ten watek zostal stowrzony w tym celu? Jesli miseczki byly za male, to trzeba siegnac po wieksze. Ale jesli dobrze pamietam i Milena wiekszych nie produkuje, to trzeba zmienic firme i szukac innych. Jesli Milena Finesse byla luznawa w obwodzie, to musisz szukac scisliwych szescdziesiatek. I dlatego polecalam Ci lobby malobiusciastych (polecalam, nie wyganialam Cie stad, tylko polecalam), bo dziewczyny tam lepiej orientuja sie w mniejszych obwodach i maja nawet specjalny watek na ten temat. Swoja droga wyszukiwarka nie pokazuje zadnego Twojego postu na tamtym forum, wiec nie wiem, skad teksty, ze ktos Cie wyrzucal. Chyba ze robilas tam identyczny balagan jak tu i tez nie przestrzegalas zasad i wpisywalas sie do niewlasciwych watkow... Odpowiedz Link
12.aaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 19.03.09, 11:48 pod biustem 76cm w biuście bez stanika 90 i w staniku 93 Nosze rózne rozmiary 80A, 80B ,75B, 75C Mój biust jest dość szeroki, misiseczki często nie obejmują go do końca bliżej pach. Odpowiedz Link
turzyca 76/93 19.03.09, 15:47 > Mój biust jest dość szeroki, misiseczki często nie obejmują go do > końca bliżej pach. Jakbym dostawala zlotowke za kazdym razem, gdy widze takie zdanie, to bylabym calkiem bogata kobieta. :) To jest bardzo popularny blad. Ale to wcale nie Twoj biust jest szeroki, to miseczki sa zdecydowanie niewlasciwego ksztaltu, bo stanik jest w niewlasciwym rozmiarze. Ta notka nastanikomanii jest wlasnie o tym. Twoje staniki sa na kobiety grubsze a o mniejszych piersiach. Siegnij po cos dopasowanego do Twojej sylwetki. Masz kupe szczescia, bo na pierwsze zakupy stanikowe mozesz sie udac do prawie dowolnego bielizniaka, bo potrzebny Ci europejski rozmiar 70F (a brytyjskie 32E). Nie kupuj za duzo stanikow na raz, nastaw sie, ze mozliwe ze kolejnym stanikiem bedzie juz 70G, bo jak piersi odkryja, ze maja swoje miejsce to zaczna wracac z emigracji, na ktora uciekly pod pachy. bialelaki.pl/effuniak/ na drugim filmiku jest pokazane jak zapraszac biust do miseczki, rob to regularnie, przy kazdym zakladaniu stanika. :) Mozliwe ze 70 zacznie byc za luzne wtedy potrzebne Ci bedzie 65 z odpowiednio przeliczona miseczka. :) Odpowiedz Link
12.aaa Re: 76/93 20.03.09, 22:07 dzięki turzyco, trochę się zdziwiłam ale posłucham twoich rad, pozdrawiam Odpowiedz Link
ewapartyka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 19.03.09, 13:21 witam, pod biustem 78, w biuście 94, co powinnam nosić? Odpowiedz Link
misi.a 87/110 19.03.09, 13:24 bardzo przepraszam za zamieszanie, nie wiem co sie ze mna dzieje :) chyba mnie pominięto :) wklejam jeszcze raz mama obecnie nosi polskie 90 D. stanik jest za luźny w obwodzie i ma za małe miski. asymetrii nie ma. proszę zarówno o polska jak i brytyjska rozmiarówkę :) Odpowiedz Link
turzyca Re: 87/110 misi.a - mama 19.03.09, 15:51 Brytyjskie 36FF, polskie 80I (niektore firmy nie maja I wtedy J). 36FF fajniejsze, wiekszy wybor. :) Odpowiedz Link
moczypyszczek Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 19.03.09, 14:02 71/91 - wg bra fittera powinnam miec 30F (mieszkam w anglii, wiec interesuja mnie angielskie rozmiary). kupilam na ebayu tenze rozmiar (na probe) z debenhamsa, ale o ile obwod (chyba) mi pasuje, to miseczka ewidentnie za mala, mimo ze stanik bez zadnych wkladek - tylko underwired i koronka. czy powinnam kupic G, czy moze inny rozmiar stanika? Odpowiedz Link
turzyca 71/91 moczypyszczek 19.03.09, 15:52 Kolejnym rozmiarem po F jest FF. Czyli szukalabym 30FF. :) A jak obwod? OK? Nie leci w kierunku karku? Odpowiedz Link
moczypyszczek Re: 71/91 moczypyszczek 19.03.09, 21:45 wiem ze nastepny to FF :) ale wlasnie waham sie, bo z tej miseczki E dosc sporo mi sie wylewa i bez wygarniania/zagarniania(?) co do obwodu, to juz sama nie wiem. tyle lat przyzwyczajenia do za duzych powoduje ze jak mam dopasowany to nawet nie zauwaze jesli mi troszke podejdzie do gory. za to fiszbiny mnie gniota w zebra i nie wiem czy tak bedzie w kazdym dopasowanym staniku. specjalnie mi to nie przeszkadza - widac jakas masochistka ze mnie , he he. ale pytam z ciekawosci. Odpowiedz Link
moczypyszczek Re: 71/91 moczypyszczek 19.03.09, 21:46 moczypyszczek napisała: > wiem ze nastepny to FF :) ale wlasnie waham sie, bo z tej miseczki E > dosc sporo mi sie wylewa i bez wygarniania/zagarniania(?) z miseczki F, oczywiscie Odpowiedz Link
turzyca Re: 71/91 moczypyszczek 19.03.09, 23:36 A nie masz Ty gdzies w poblizu jakiegos sensownego sklepu stacjonarnego? Bezsensowny tez moze byc, na ekspedientki nie musisz zwracac uwagi, wazne zeby mieli szeroka rozmiarowke. Przeszlabys sie, przymierzyla, wygarnela porzadnie i samo by Ci wyszlo. Potem jest latwiej polowac, jak juz sie wie, czego biust potrzebuje. I sprobuj tez 28GG i H albo szukaj scisliwych 30, bo zdarza sie, ze takie wbijanie sie fiszbin na samym dole luku fiszbiny to objaw nieco za luznego obwodu. Odpowiedz Link
elgur Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 19.03.09, 15:27 Witam serdecznie! Moje wymiary to: 94 w biuście i 75 pod biustem. Mierzyłam się bez stanika, aktualnie noszę 30F, ale jest już dla mnie za ciasny, zwłaszcza w obwodzie (mam mało tkanki tłuszczowej). Ostatnio trochę przytyłam, odkąd skończyłam karmić dziecię, moje poprzednie wymiary już po skończeniu karmienia to 90/73. Bardzo proszę o podanie mi właściwego rozmiaru. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link
turzyca 75/95 19.03.09, 15:56 taaak, mnie tez stanik o za malej miseczce cisnie w obwodzie. A ten sam model z tym samym obwodem, a z wieksza miseczka magicznie staje sie luzniejszy. Zaloz stanik tak, zeby przymierzyc sam obwod. I jak? Nadal cisnie? Jesli tak to siegaj po 32E, jesli nie to po 30FF. Aczkolwiek moja intuicja mi mowi, ze mozesz byc nadtabelkowa i dobrze by bylo gdybys sprawdzila tez 32F i 30G. Odpowiedz Link
turzyca Re: 75/90 pimpinka 19.03.09, 15:57 no to jak jest za luzny to nie ma na co czekac, tylko siegac po brytyjskie 30E albo polskie 65F. :) Odpowiedz Link
paolka2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 19.03.09, 16:19 no to juz niewiem gdzie mam sie znalesc z malobiusciastych zostalam skierowana tutaj a stad mnie "wyrzucacie" tam :( Odpowiedz Link
maith 67/90 Paolka2 19.03.09, 19:29 Paolka, nikt Cię znikąd nie wyrzuca, bo fora (oba) są dla wszystkich. Czy możesz w jednym miejscu (najlepiej tu, jak już się tu uwidoczniłaś) opisać cały swój problem? Czyli jakie konkretnie staniki Ci nie pasowały? Jakich firm i w jakich rozmiarach? I co konkretnie było z nimi nie tak? Jakie zaobserwowałaś objawy? Akurat o Milenie więcej info jest na LMB, bo na biuściaste Milena po prostu nie szyje. Ale to bez znaczenia dla sprawy. Odpowiedz Link
miecildenus Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 19.03.09, 21:34 Witam, Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu rozmiaru biustonosza. Wymiary, pod biustem 82, w biuście bez stanika 113-114 w staniku 106- 108.Obecnie noszę stanik firmy felina 70h który był przerabiana w sklepie w którym go zakupiłm. Niestety wrzyna mi sie okropnie pod biustem aż zostają czerwone wgłebienia i ślady. Prawą pierś mam sporo wiekszą od lewej i niestety wylewa mi się z miseczki i to sporo a lewa minimalnie.Bedę wdzięczna za pomoc bo nie ukrywam że mam dosyć złych biustonoszy i chciała bym wyglądąć dobrze a nie jak mamka karmiąca z cyckami na brzuchu lub bidula z wylewjącymi się cyckami. Serdecznie dziekuje i pozdrawiam. Miecildenus Ps. biustonosz kupowałam u słynnej p.Hani niestety nie do końca trafiony. Odpowiedz Link
madzioreck 82/114 miecildenus 20.03.09, 20:30 Proponuję zacząć od rozmiaru brytyjskiego 32HH, czyli 75H. Obwód 70 w przypadku staników znanych z dużej rozciągliwości, wtedy 70J/JJ Tu można się dowiedzieć, jak to jest z obwodami w konkretnych modelach: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 Pamiętaj, że miseczki dobieramy zawsze na większą pierś, oraz ze ustalony tu rozmiar jest rozmiarem tabelowym, wyjściowym, i w zależności od modelu możesz potrzebować np. mniejszej/większej miseczki niz tu wskazane. Powodzenia! Odpowiedz Link
maith miecildenus 82/113-114 20.03.09, 22:43 Witaj :) Masz w zasadzie moje wymiary. Jak Ty się wcisnęłaś w felinowe 70H? Chociaż z drugiej strony jak to u pani Hani, to ona przerabia staniki tak, że potem nie wiesz naprawdę co masz. Mogła Ci zwęzić 75H... Generalnie jak tak, to nie wiadomo, co naprawdę masz. Zrób tak - pochyl się i wygarnij sobie wszystko spod pach do miseczek. Przy prawdziwym obwodzie 70 nie powinno uciekać i jest szansa, że zobaczysz, o ile naprawdę masz za mały stanik (w miseczkach). Chociaż jak to przerabiana 75-tka, to mogła się wyrobić i bułki mogą wracać pod obwód... Tak czy inaczej - Felina nie ma Twojego rozmiaru, a przerabianie staników je deformuje i już nie działają tak, jak powinny. Strata pieniędzy, szczególnie że w Twoim rozmiarze przecież są normalne fajne brytyjskie staniki (i dostępne od razu w Polsce i docierające z UK w parę dni). O tu masz 3 strony przykładów całkiem ładnych staników w rozmiarze, który powinien Ci pasować (tylko Eliza będzie mniej przezroczysta i te całkiem przezroczyste będą przezroczyste tylko do połowy) www.bravissimo.com/products/lingerie?back=32&cup=j Na podstawie samych wymiarów zasugerowałabym Ci zaczęcie od brytyjskiego! 70J (czyli 32J). W polskiej rozmiarówce to by było jakieś 70P, więc zapomnij. Ale to nie ma znaczenia, widziałaś, jaki wybór masz w brytyjczykach :) Odpowiedz Link
silkygirl Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 19.03.09, 21:35 Witam serdecznie ogromnie się cieszę, że istnieje takie forum i że je znalazłam proszę pomóżcie w określeniu noszonego przeze mnie rozmiaru stanika chciałam nabyć jakiś w gorseni ale zgłupiałam przy rozmiarówce ja prezentuję się następująco: pod biustem na wydechu 82 cm w biuście - bez stanika 102, w staniku 96 ostatnio kupiłam 80D w Kaphalu i w przymierzalni było super a w codziennym uzytkowaniu wystają mi bułki z przodu asymetria - prawa pierś rozmiar większa od lewej Odpowiedz Link
madzioreck 82/102 silkygirl 20.03.09, 20:35 My też się cieszymy, ze do nas trafiłaś :) Rozmiar brytyjski, w jaki powinnaś celować to 34F czyli 75F, a jeśli stanik jest rozciągliwy w obwodzie - 32G czyli 70G. Jeśli występuje asymetria, to miseczkę stanika dobieramy zawsze na większą pierś. Jeśli chcesz upolować coś z polskiej rozmiarówki, to celuj w rozmiar 75G/H lub okolice 70J. Powodzenia, udanych zakupów i stanika idealnego! Odpowiedz Link
maith Silkygirl 82/102 20.03.09, 22:54 Witaj! Tego typu sieciówki mają denną rozmiarówkę zwykle ograniczając się do 4 rozmiarów na krzyż i to mało popularnych w naturze, a kobiety wybierają z ok. 100. 80 to dla Ciebie na pewno za szeroki obwód. Miarka krawiecka (którą się zmierzyłaś) się nie rozciąga, a obwód Twojego stanika owszem. Dlatego potrzebna Ci poprawka na rozciągliwość stanika. Z Twoich wymiarów w europejskiej rozmiarówce (jak Gorsenia, Milena, Comexim) powinnaś zacząć mierzenie od 70J-K, a w ściśliwcach od 75H. Za to w brytyjczykach wystarczy Ci już ledwie 70G, a w ściśliwszych modelach 75F. I tu masz kolosalny wybór przepięknych staników, nawet cudnych maskaradek :) I zasada jest prosta - jeśli byłoby Ci za ciasno, to zacznij od wypróbowania większej miseczki, nie obwodu. Przy niewielkiej asymetrii to normalne, że potrzebujemy stanika o rozmiar większego w miskach niż wynika z tabeli :) A w ogóle to rozgość się u nas, najlepiej zaczynając od przeczytania informacji podlinkowanych na 1 stronie. Wiele z nich może Ci się baaardzo przydać :) Odpowiedz Link
plaza44 95/116 20.03.09, 11:41 Witam mój rozmiar stanika który nasze teraz to 95D jestem teraz na diecie wiec tu i uwdzie będzie mniej[mam nadzieje] Odpowiedz Link
maith Re: 95/116 Plaza44 20.03.09, 22:58 Witaj wśród nas :) 95 to dla Ciebie za szeroki obwód. Weź miarkę krawiecką - nie rozciąga się, widzisz? A teraz weź stanik - widzisz, jak się rozciąga? Żeby stanik działał, trzeba wziąć poprawkę na rozciągliwość jego obwodu. Na Twoim miejscu zaczęłabym mierzenie od 85H w zwykłej rozmiarówce (polsko-niemieckiej), co w brytyjskiej daje 85FF (38FF) i ogromny wybór ślicznych staniczków, o tu masz np. 5 stron wyboru: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=38&cup=ff Dobre sklepy i tradycyjne i netowe są podlinkowane na 1 stronie, podobnie jak mnóstwo innych przydawnych informacji. Odpowiedz Link
kasiuuunia88 JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 20.03.09, 11:46 Witam :) pisze z prosba o pomoc w dobraniu dla mnie odpowiedniego rozmiaru stanika. Moje wymiary to: 1- ciasno pod piersiami:76 2- luźno w piersiach bez stanika:90 3- luźno w piersiach w staniku:93 Do tej pory nosiłam stanik 36/80 B lecz był za luźny w obwodzie a miseczki za małe, wtedy Panie w sklepie proponowały 38/85 B twierdząc, ze wraz z miseczka rośnie obwód... Wyliczyłam sobie rozmiar 70D ale nie wiem czy to nie za duży, szukałam takiego stanika w moim mieście lecz nigdzie nie mogłam go dostać żeby przymierzyć czy będzie dobry. Proszę o rade i pozdrawiam :) Odpowiedz Link
madzioreck 76/93 kasiuuunia88 20.03.09, 20:38 70 D tez może być za małe w miseczce. Brytyjski rozmiar, jakiego powinnaś szukać to 32(70)DD/E, a jeśli chcesz polski rozmiar to to będzie około 70F, całkiem dostępne w polskich firmach - Dalia, Gaia, Ava. Tylko, że oni mają rozciągliwe obwody, więc 70 może być za luźna pod biustem. Powodzenia w poszukiwaniu stanika idealnego :) Odpowiedz Link
rysia_zdzisia Re: 76/93 kasiuuunia88 21.03.09, 02:41 Zajrzyj też do wątku na temat dobrych sklepów stacjonarnych forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300 bo może się okazać, że w Twoim mieście (albo blisko Twojego miejsca zamieszkania) jest dobry sklep, tylko po prostu o tym nie wiesz, ewentualnie zostają Ci zakupy przez internet (np w dopasowanej.pl), gdyby zakup okazał się nietrafiony, zawsze możesz go odesłać i wymienić- ale na Twoim miejscu najpierw próbowałabym w najbliżej położonym sklepie stacjonarnym, zawsze możesz pojechać na 1 dniową wycieczkę ;) Odpowiedz Link
johana19 75-76/98-100 20.03.09, 12:31 Noszę 70E albo 75DD czasami D. W zależności od firmy i modelu. Na 70E nieczęsto mogę trafić i czasami jest zbyt ciasny w obwodzie, a 75D często ma zbyt małą miskę, wówczas biorę DD, jak jest. Przy moim biuście nie sprawdzają się zupepełnie staniki z takim minimalnym łączeniem (tylko miseczka za miseczkę na środku, np. jakąś kokardką) bo biust mi z nich zupełnie wyłazi. Muszą być zabudowane wspólną "podstawą" pod miseczkami. Teraz jestem na początku 5 miesiąca ciąży ale w zasadzie biust mi nie urósł, jedynie mi się wypełnił. W poprzedniej ciąży obwód pozostał mi ten sam. Kupiłam sobie chyba tylko ze 2-3 staniki z rozmiar większą miską na czas ciąży i karmienia. NASZA LENA i mały lipcowy LOKATOR Odpowiedz Link
bathilda Re: 75/98-100 - johana19 21.03.09, 17:50 Witaj :) Masz wymiary dość zbliżone do moich. Myślę, że na dzień dobry powinnaś spróbować 70FF (brytyjskie). Normalnie pewnie radziłabym przymierzyć się do 65GG, ale skoro jesteś w 5 miesiącu ciązy to obwód "pod" może Ci jednak rosnąć,więc nie ma co przesadzać. Jeśli chcesz zobaczyć 70FF to wygląda tak: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html To bardzo ważne, żeby w ciązy i podczas karmienia mieć dobry stanik - wtedy znacznie mniejsze jest ryzyko, że piersi stracą swoją jędrność. Pamiętaj tylko, żeby porządnie, pełną dłonią "wygarnąć" biust spod pachy tj. przesunąć ciało do miseczki. W główce Lobby masz linki do sklepów stacjonarnych gdzie mozesz takie staniki zmierzyć oraz do sklepów internetowych, gdzie mozesz je kupić, zmierzyć w domu i jakby co odesłać. Odpowiedz Link
aniuta75 80/107 21.03.09, 14:01 W tej chwili mam dwa staniki 75 DD - oczywiście miseczki za małe, pod biustem ok, ramiączka się nie wpijają, więc też ok Chyba :)). Nie wiem czy w PL są jakieś firmy, które by miały taki rozmiar jak dla mnie ale może jednak. Może też rozmiar niemiecki, bo mam blisko i mogłabym podjechać :). Baaardzo proszę o pomoc bo po dzisiejszym chodzeniu po mieście jestem załamana tym, że nawet marynarki nie mogę kupić, bo wszystko leży źle przez źle dobrany cyckonosz. Dziękuję za pomoc :). Odpowiedz Link
bathilda Re: 80/107 - aniuta75 21.03.09, 17:53 Oczywiście, że 75 DD to zły rozmiar. On jest szyty na 96 cm w biuście więc te dodatkowe 10 gdzieś się musi podziać ;) Zacznij od zmierzenia 75G. To rozmiar brytyjski, dostępny w Polsce, choć nie w każdym sklepie niestety. Ale w wielu - w główce Lobby masz linki do sklepów stacjonarnych gdzie mozesz takie staniki zmierzyć oraz do sklepów internetowych, gdzie mozesz je kupić, zmierzyć w domu i jakby co odesłać. Przy zachodniej granicy na pewno są sklepy we Wrocławiu i Zielonej Górze. Uczciwie uprzedzam, że niedługo najprawdopodobniej przesiądziesz się jednak na 70H. I oby efekt był taki jak tutaj :) stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html Odpowiedz Link
aniuta75 Re: 80/107 - aniuta75 21.03.09, 18:18 Dzięki Bathilda :). Jestem ze Szczecina więc trochę daleko mi do Wrocka czy Zielonej. Jutro ruszam jeszcze do kilku sklepów, może coś tam znajdę. A zdjęcia... Mój biust wygląda dokładnie jak na zdjęciu pierwszym i już patrzeć na siebie nie mogę :(. Jeszcze pytanie jedno: czy lepiej abym patrzyła na usztywniane miseczki czy jednak miękkie? Czy to zależy wszystko od modelu? Odpowiedz Link
bathilda Re: 80/107 - aniuta75 21.03.09, 18:25 Na początek lepsze są miękkie staniki, bo w nich biustowi łatwiej odzyskać naturalny kształt. Miłego polowania :) P.S. Jeśli nie znajdziesz nic stacjonarnie to naprawdę namawiam na zakupy w internecie - zmierzysz na spokojnie w domu a jak Ci się nie spodoba to odeślesz. W ciągu 10 dni możesz towar zwrócić i nikomu nie musisz się tłumaczyć :) Odpowiedz Link
czerwien_flamenco 87/78 21.03.09, 15:16 nosze 75B choc lepiej sie czuje w 75C, ale zdarza sie ze te biustonosze cisną mnie Odpowiedz Link
bathilda Re: 87/78 - czerwien_flamenco 21.03.09, 17:58 Witamy :) Rozumiem, że 78 jest "pod" a 87 "w" - zwykle dziewczyny podają rozmiar w odwrotnej kolejności :) Obwód "75" pod to zdecydowanie za dużo - przecież stanik nie jest z ortalionu tylko się rozciąga. Spróbuj go naciągnąć "na maksa" i zmierzyć - obstawiam, że będzie miał co najmniej 85 cm. I jak ma podtrzymywać Twój biust? Na początek zmierz 70D. Niewykluczone przy tym, że jak założysz porządnie stanik to okaże się że trzeba Ci większą miskę - tutaj instrukcja: besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html A tutaj czemu warto spróbować czegoś innego: stanikomania.blox.pl/2007/12/Biust-pietnasty-czyli-ex-75B.html Zapraszamy też na nasze siostrzane forum, gdzie dziewczyny mają większe doświadczenie w dobieraniu staników dla szczupłych dziewczyn: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50580 Odpowiedz Link
oset_winny dla mamy amazonki 21.03.09, 16:18 Witam ponownie. Sama już jestem ostanikowana i chciałabym znaleźć coś dla mojej mamy. Rzecz w tym, że świeża jestem i nie za bardzo wiem jak ją pomierzyć, żeby dobrać rozmiar. Czy powinnam podać obwód w biuście w biustonoszu z protezą? Przepraszam, że być może śmiecę ale wyszukiwarka nie zwróciła mi żadnych aktualnych wątków w tej kwestii. No i jeszcze pytanie gdzie można takie biustonosze znaleźć? Trochę grzebałam i na stronie Melissy znalazłam dwa modele, trochę szerszą rozmiarówkę ale od 90 w górę miski są tylko do E. Moze być za mało. Z góry dziękuję za radę. Odpowiedz Link
bathilda Re: dla mamy amazonki oset_winny 21.03.09, 18:01 Cześć. Niestety Amazonki nadal są dyskryminowane stanikowo. W Melissie na pewno da się na zamówienie uszyć większy rozmiar, ale wtedy nie można oddać jeśli nie będzie pasować. Zmierz mamę najpierw pod biustem. W biuście myślę, że trzeba mierzyć w protezie, bo inaczej nie bardzo da się. Ale może jeszcze wypowiedzą się dziewczyny, których mamy są Amazonkami (jest ich kilka). Odpowiedz Link
anna-pia Re: dla mamy amazonki oset_winny 21.03.09, 22:32 bathilda napisała: > Cześć. Niestety Amazonki nadal są dyskryminowane stanikowo. W Melissie na pewno > da się na zamówienie uszyć większy rozmiar, ale wtedy nie można oddać jeśli nie > będzie pasować. > > Zmierz mamę najpierw pod biustem. W biuście myślę, że trzeba mierzyć w protezie > , > bo inaczej nie bardzo da się. Tylko uważaj, pod biustem nie ściskaj za mocno, Amazonki nie powinny nosić zbyt ścisłych staników (poszukaj słowa "chłonka" na forum"). > Ale może jeszcze wypowiedzą się dziewczyny, których mamy są Amazonkami (jest ic > h > kilka). > Odpowiedz Link
oset_winny Re: dla mamy amazonki oset_winny 22.03.09, 16:50 Dzięki serdeczne za odpowiedź, dziewczyny. Poczekam aż mama się pomierzy (dzieli nas w tej chwili jakieś 300 km więc sama nie mogę). Poczytałam polecany temat, większość rzeczy była mi juz znana ale wolałam się upewnić. Zgłoszę się jak już będę znała wymiary. Odpowiedz Link
karelowe0lody0 84/100 i La Senza 22.03.09, 09:38 Witam, moje wymiary to 84 pod biustem i 100 w biuście. Do tej pory nosiłam stanik w rozmiarze 80 b (sic!). W kalkulatorze wymiarów, tym zagranicznym i polecanym na wielu forach, wychodzi mi 75 G, ale chyba nie do końca łatwo mi w to uwierzyć. Swoją figurę określiłabym raczej jako gruba z małym biustem, dlatego do tej pory kupowałam staniki z większym obwodem, a z mniejszą miską. Aż ostatnio kupiłam sobie stanik w Esotiq 75 c i już jest o niebo lepiej, chociaż nadal źle leży po bokach (wydawało mi się, że jest to wina tego, że mam dość szeroko rozstawione piersi, ale może po prostu miałam za małą miskę). Będę bardzo wdzięczna za doradzenie mi rozmiaru w polskiej i angielskiej rozmiarówce. Chciałabym złożyć zamówienie w angielskiej La Senzy i piszę to, bo nie wiem czy tam rozmiarówka jest standardowo angielska, czy też może sklep ma jakąś własną, więc jeśli ktoś ma doświadczenie z tym związane, będę niezmiernie zadowolona z sugestii. W polskiej La Senzy kupiłam stanik sportowy 80 b i jak łatwo się domyślić, nie leży jak powinien. P.S. Czy ktoś ma może doświadczenie ze spodniami w angielskiej La Senzy? Jak ogólnie ta rozmiarówka ma się do tej w polskim sklepie ich firmy? Czy można sugerować się tą tabelą na stronie przy wybierze spodni i stanika? Odpowiedz Link
queenofspades Re: 84/100 i La Senza 22.03.09, 12:54 75G to przecież taaaaaka wielka miska prawda? ;) Dziewczyno, jesteś na Lobby, czas wyzbyć się fobii literkowej! Kalkulator dobrze Ci powiedział. 84/100 to wychodzi polskie 75G, czyli brytyjskie 34E/F (E jest na 99 cm w biuście a F na 101,5). A co do bycia "grubą z małym biustem"... nie sądzisz, że wrażenie małego biusto mogło być wynikiem noszenia biustonosza 80B, który nie miał prawa pomieścić Twoich 100 cm? Miseczka B przy obwodzie 80 jest spora powierzchniowo, ale płytka - więc stanik "rozsmarowywał" Ci biust na klatce piersiowej, spłaszczając go! Stąd efekt małych piersi. Biustonosz z odpowiednio dużą miską zbierze Ci biust do kupy i zobaczysz, ile go tam miałaś :). I jeszcze jedno: mierząc nowy stanik, koniecznie pamiętaj o poprawnym wgarnianiu piersi do miseczek! W tym celu przeczytaj najpierw tę notkę na Stanikomanii: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html La Senza stosuje chyba zwykłą brytyjską rozmiarówkę, ale mówi się, że ma bardzo ścisłe obwody i raczej małe miseczki, więc może się okazać, że w tej firmie masz trochę inny rozmiar. Poczytaj w wątku producenckim La Senzy na Lobby. Odpowiedz Link
karelowe0lody0 Re: 84/100 i La Senza 22.03.09, 15:45 Wielkie dzięki za odpowiedź. Prawdę mówiąc dopiero wczoraj odkryłam to forum i przeczytałam te wszystkie rady odnośnie doboru stanika. Teraz już wiem, że wszystko było nie tak i widzę jak bardzo źle leżą stare biustonosze. Biust jest przez to płaski i rozjechał mi się pod pachy:( a myślałam, że to już taka moja budowa. Pójdę do sklepu Milla we Wrocławiu na dobór biustonosza, bo już sama nie chcę eksperymentować (pewnie i tak wzięłabym za małą miskę) a zakupy w La Senza zostawię sobie na później jak już przyzwyczaję się do mojej nowej "monstrualnej" miseczki;) Jeszcze raz ogromne dzięki. Pozdrawiam Odpowiedz Link
astrulek Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 22.03.09, 09:44 Witam serdecznie .Po prawidłowym ostanikowaniu mnie moja bratowa ma chrapkę na prawidłowy rozmiar:)Oczywiście spróbuję jej pomóc ale najpierw jednak potrzebuję porady od Was.Ona ma pod biustem 71cm.,a w biuście 93cm.Czy ja dobrze myślę,że powinnyśmy jej celować w okolicę rozmiaru 28GG??.Dodam że obecnie ona nosi tryumpha w rozmiarze 75D więc możecie sobie wyobrazić jak się biedaczka męczy.W każdym razie jest jedną ztych osób które uważają że wbite w ramiona ramiączka są naturalne przy dużym biuście:(.Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link
queenofspades Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 22.03.09, 12:40 Tak, 28GG powinno pasować na jej wymiary, ale... przeskok z 75 na 60 w obwodzie to będzie prawdziwy szok i gwarantuję Ci, że bratowa będzie okropnie marudziła, że ją ciśnie i w ogóle. Weźcie lepiej za punkt wyjściowy 30FF (polskie 65H). Może się okazać, że już 65 wystarczy do odpowiedniego podtrzymania biustu. Często jest tak, że przy mniejszych wymiarach pod biustem nie ma potrzeby znacznego zaniżania obwodu (u bardzo szczupłych osób obwód trzyma się od razu na żebrach a nie na "niestabilnej" tkance tłuszczowej). Np. ja mam 71/72 "pod" i 65-tki są wystarczająco ścisłe. No i na pewno łatwiej będzie wam znaleźć coś ładnego w rozmiarze 65FF niż 60GG. Odpowiedz Link