kinga_owca 83/105 29.03.09, 17:21 witam! krótko i na temat: pod biustem 83, w biuście 104 bez stanika, 105 w staniku, karmię dziecko ponad rok, laktacja unormowana, piersi nieco obwisły po ciąży, obecnie noszę jedynie staniki do karmienia (miękkie bawełniane, bez fiszbin) 85 c lub d ale ani jeden ani drugi nie jest dobry przymierzałam ostatnio 80 c i d i 85 c i d - pierwszy za ciasny drugi za luźny i miseczka d za duża - takie mam odczucia o stanikach przed karmieniem nie ma co pisac, bo w ciązy bardzo dużo przytyłam, potem wszystko zrzuciłam i jeszcze schudłam 14 kg (ale przed ciążą nosiłam zazwyczaj 85 c) zamierzam karmic jeszcze conajmniej pól roku będę wdzięczna za pomoc Odpowiedz Link
kinga_owca 83/105 dodam że nadal karmię (ponad rok) 29.03.09, 17:40 a, i jeszcze mam prośbę o polską rozmiarówkę Odpowiedz Link
madzioreck 83/105 kinga_owca 31.03.09, 16:44 Jeśli stanik z obwodem 80 był za ciasny, to raczej było to spowodowane za małą miseczką: jeśli pierś nie mieści się do miseczki, to to obwód próbuje ten brak miejsca w miseczce nadrobic. Brytyjski rozmiar, od jakiego powinnaś zacząć, to okolice 75FF, polski rozmiar to 75I. Aby sprawdzić, czy miseczka pasuje, należy dobrze ułożyć pierś w miseczce: Po załozeniu stanika odginamy lewą fiszbinę od strony pachy lewą ręką, prawą dłoń wsuwamy do miseczki i zagarniamy ciało do miseczki. Jeśli stanik tylko "nałożymy" - może sprawiać wrazenie za duzego w miseczkach, a w rzeczywistości moze być dobry lub nawet za mały. Tu instrukcja zakładania prawidłowo biustonosza: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
kinga_owca Re: 83/105 kinga_owca 31.03.09, 18:03 dzięki nie znalazłam co prawda staników do karmienia w tym rozmiarze, ale zwykły już zakupiłam na próbę ;-) Odpowiedz Link
aggava 93,5/77,5 29.03.09, 17:58 Witam. Bardzo proszę o pomoc w doborze rozmiaru.Od zawsze mam źle dobrane staniki, największym problemem są zawsze ramiączka które spadają z ramion i biust, który powoli robi się, cóż, obwisły:-( Chcę go ratować, dlatego proszę o pomoc:-) Odpowiedz Link
madzioreck Re: 93,5/77,5 31.03.09, 16:01 Proponuję zacząć przymierzanie od rozmiaru brytyjskiego 32DD lub 32E (32 to obwód 70). W zależnosci jednak od modelu/producenta mozesz potrzebować innego, np. mniejszej lub większej niz wyliczona miseczki. Przymierzając biustonosz, załóż go prawidłowo, zgodnie z poniższą instrukcją: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html oraz poczytaj piersiówkę - jak powinien leżeć dobrze obrany stanik: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html Ratuj biust koniecznie, dobry rozmiar to podstawa, zły rozmiar niczego nie podtrzymuje, a jedynie zasłania, a i to często słabo. noszenie prawidłowego rozmiaru biustonosza może poprawić kondycję biustu - wiem, co mówię, ja noszę brytyjskie 32J, i widzę znaczną poprawę :) Odpowiedz Link
aggava Re: 93,5/77,5 31.03.09, 18:35 Dziękuję bardzo za odpowiedź :-) A jaki to będzie rozmiar polski? Będę musiała zapewne zakupy zrobić przez internet, z tego co widzę w Trójmieście nie ma dobrych sklepów stacjonarnych. Chciałabym na początek kupić jakiś tani, zwykły biustonosz, żeby sprawdzić czy ten rozmiar będzie odpowiedni, to dobry pomysł? Tylko że na aukcjach chyba podane są rozmiary polskie. Dziękuję bardzo za rady raz jeszcze :-) Odpowiedz Link
madzioreck Re: 93,5/77,5 01.04.09, 13:48 Poszukaj w tym wątku - po nazwie miasta: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300&s=0 Jakieś sklepy są z ofertą brytyjską, ale nie wiem dokładnie, jak z zaopatrzeniem, bo mnie pół Polski dzieli :) W polskiej rozmiarówce to będzie rozmiar 70F, więc powinnaś sobie coś dobrać :) Odpowiedz Link
abla55 jaki rozmiar pomóżcie 29.03.09, 18:09 Hej Pomierzyłam się i wygląda to tak: pod biustem 77-78 a w biuscie 104a tak bardziej luzno to przed okresem wychodzi i 106. dodam że maiłam kiedys możliwośc przymierzenia tango two tone 32h(70) I było troszkę zamałe w miskach, poza tym piły mnie te fiszbiny pod biustem. Do tej pory kupowałam biustonosze 80F Ale to porażka albo wyłaża bułki albo z boku pod pachą poza tym wszystko chodzi, biust żyje własnym życiem, przy bieganiu musze go wręcz trzymać co by nie uleciał, zero ładnego wyglądu, podwójce dzieci wszystko zwisa a mój biustonosz tego niestety nie koryguje, Jak to dobrze że odkryłam to forum i stanikomanię.Podajcie też polską rozmiarówkę Odpowiedz Link
madzioreck 77/104-106 abla55 31.03.09, 16:07 80F nie maiło szansy niczego podtrzymać ani pomieścić :) Twój rozmiar brytyjski to okolice 70GG lub 70H, choc jak już wiesz po przymiarce Tango, nie zawsze ten rozmiar wyliczony musi pasować, czasem trzeba wziąć miseczkę większą lub mniejszą. W polskiej rozmiarówce będzie to 70L. Proponuję zapoznać się z instrukcją prawidłowego zakładania stanika i "zaganiania" bułek z powrotem do miseczek :) stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html oraz poczytanie piersiówki - jak powinien wyglądać dobrze dobrany stanik: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html Powodzenia w poszukiwaniu stanika idealnego! Odpowiedz Link
easy-nana Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 29.03.09, 20:41 77 obwód pod biustem i 88 obwód biustu Odpowiedz Link
madzioreck 77/88 easy-nana 31.03.09, 16:17 To będą okolice rozmiaru brytyjskiego rozmiaru 70C czyli 32C, a w przypadku modeli rozciągliwych - nawet 65DD lub 65E. Mierząc stanik, pamiętaj o zasadach jego prawidłowego zakładania: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.htmlPowodzenia! Odpowiedz Link
nadia-ad 73/96 mama karmiąca :) 29.03.09, 21:33 witam, od 5 mies. karmie piersią, laktacja ustabilizowana, szukam czegoś ale NIE DO KARMIENIA,ale do pracy wiec nie musze odpinac, a jeszcze zamierzam karmić ładne pare miesięcy. Przed ciążą - jakies 70 D - najwieksze jakie były w stacjonarnych sklepach z tym obwodem, oczywiście piersi bułkowały i wyłaziły dołem, fałdy pod pachami itp. :( oświeciło mnie to genialne forum , no i wyliczyłam sobie ze mam 30 G - dobrze myśle? byłam w Yoshi w Poznaniu , kupiłam czarną Hestie Masquarade 30G,chyba leży dobrze, nie bułkuje,troche ciasno w obwodzie, ale chce cos sobie jeszcze przez internet kupić, jakis miękki stanik pod obcisłą bluzkę - bo Hestia śliczna do dekoltów ale do obcisłego t-shirta to wolałbym piersi jakoś bardziej osobno, kupować 30 G czy coś innego? Macie może doświadczenie - czy jak skończe karmić to w 30 g się utopie czy dam rade go nosić? dziękuje z góry za pomoc:) ADA Odpowiedz Link
madzioreck 73/96 nadia-ad mama karmiąca :) 31.03.09, 16:29 dobrze policzyłaś, 30G :) Ale to rozmiar tabelkowy, więc nie musi pasować w każdym modelu, trzeba przymierzać, przymierzać... albo poczytać o konkretnym modelu w wątkach producentów lub w wątkach "duzo- i małomiseczkowce", "rozciągliwce i ściśliwce" - wszystkie podlinkowane w spisie tresci na górze forum. Jeśli chodzi o rozmiar, jaki będziesz miała po zakończeniu karmienia, to obawiam się, ze nikt nie odpowie Ci na to pytanie, bo to sprawa bardzo indywidualna, u jednych osób biust wraca do wymiarów sprzed ciąży, u innych już zostaje większy... dlatego trzeba kontrolować wymiary i dopasowanie stanika. Odpowiedz Link
nadia-ad Re: 73/96 nadia-ad mama karmiąca :) 01.04.09, 12:21 dziękuje za odpowiedz :)chyba tak zrobie, zastanawiam sie nad Freya Arabella , Eleanor albo Rio , poczytam jak wypadaja i może uda mi sie cos przymierzyć ... w Poznaniu to pewnie tylko w Yohsi i faktycznie, nie wiadomo co będzie po karmieniu ( chociaż w sumie mogłoby tak już zostać ) :) pozdrawiam wszystkie nawrócone :) Odpowiedz Link
greeny_me 85 / 120 29.03.09, 22:36 Witam, ja w imieniu mojej mamy , wymiary jak w temacie: 85/120 Ufam, że zmierzyła sie dobrze. Do tej pory nosi jedynie bezfiszbinowe całkiem miękkie biustonosze i podejrzewam, że zdecydowanie ze zbyt płytka miską ( mama by chętnie swój biust zmniejszyła)ogólnie twierdzi, ze w biustonoszach z fiszbinami nie wygląda zbyt dobrze ze względu na "podłużny" kształt piersi (chodzi w stanikach z Triumpha), ale może jednak coś się znajdzie? Postanowiłam jej pomóc, wg tabelki wychodzi jej (chyba) 80JJ? Bardzo proszę o pomoc, bidulka męczy się strasznie z wpijającymi się ramiączkami gdybym mogła choć trochę jej pomóc będę szczęśliwa:) Odpowiedz Link
maheda Re: 85/120 - greeny_me - mama 30.03.09, 08:39 Z podobnymi wymiarami zaczynałam od 75HH, bez zmiany wymiarów przeszłam do obecnego 75JJ/75K, ewentualnie 80J/80JJ. Nie zaczynałabym od razu od 80JJ - jeśli Twoja mama ma zniszczony biust, to może się okazać, że na początku będzie lepszy zupełnie inny rozmiar. Spróbujcie zacząć od brytyjskiego 75J, a potem sprawdźcie, co dalej. Ewentualnie od brytyjskiego 80HH. Odpowiedz Link
greeny_me Re: 85/120 - greeny_me - mama 30.03.09, 19:31 A jaki model stanika spróbować na początek ( wspominałam o oporach mamy co do fiszbin)? Może jest jakiś krój miseczki, który szczególnie pasował by na taki biust? Czy są we Wrocławiu ( oprócz Triumpha) sklepy z takimi rozmiarami? Odpowiedz Link
madzioreck Re: 85/120 - greeny_me - mama 31.03.09, 16:49 We wrocławiu jest sklep "Milla": forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=84655639 W wątku "dobre sklepy stacjonarne" w spisie tresci na górze forum znajdziesz info, czy są jeszcze jakieś: Jeśli rozmiar stanika dobrany jest prawidłowo, fiszbiny powinny być niewyczuwalne, więc proponuję pójść do sklepu i pomierzyć. Odpowiedz Link
lia.13 68/82 30.03.09, 11:13 Moje wymiary to 68 cm pod biustem i 82,5 w biuście, czy to mierzone w staniku czy bez (aż się sama zdziwiłam, ale wyszło tyle samo). Na co dzień noszę staniki z H&M-a, Atlantica, Triumfa, Sziessera czy Calzedonii, przy czym te trzy ostatnie leżą mi najlepiej (70 A) ale muszę czekać na promocje w sklepach :D Co do H&M-a to już chyb nigdy tam nie kupię, bo nigdy nie wiem co?!?! Na ogół kupuję staniki 70 A lub B. Ja mam taki problem, że w stanikach "A" często mi biust "troszkę górą wychodzi" ;) jednak w "B" robi mi się prześwit między górą stanika a piersią. Co więc powinnam nosić? A może poradzicie jakiś sklep w Poznaniu, czy dobrą brafitterkę? Odpowiedz Link
1-moni-bel Re: 78/96 30.03.09, 11:38 Dzisiaj przyszedl z Bravissimo harmony (balkonetka)32F. Taki rozmiar doradzila mi dziwna_dziewczyna i rzeczywiscie jesli chodzi o obwod lezy bardzo dobrze. Ladnie podtrzymuje piersi i zbiera z pod pach. Jesli chodzi o miseczki to sa "na styk" .Nie bulkuja ale mysle ze troszke wieksze mogly by byc(zwlaszcza jak patrze na prawa piers, ktora jest troszke wieksza).I tutaj moje pytanie: czy w przyszlosci kupujac staniki powinnam sprobowac 32FF czy odrazu mierzyc w 32G? pozdrawiam moni-bel Odpowiedz Link
madzioreck 78/96 1-moni-bel 31.03.09, 18:43 Widzisz, z rozmiarami to jest tak: w jednym staniku będzie na Ciebie pasować 32F, a w drugim 32FF będzie za małe, w innym znów dobre. Ja mam staniki w następujących rozmiarach: 32J, 34H, 34HH, 36HH, 36G. I wszystkie podobnie rozmiarowo wyglądają... Rozmiar, który tu podajemy, jest orientacyjny - czyli tabelkowy, w takich okolicach. Czasem jednak wymaga skorygowania - bo np. dany model ma miseczki mniejsze niz standardowe lub bardzo ścisły/bardzo rociągliwy obwód. I nie zawsze stanik, który pasuje na jedną osobę o danych wymiarach, będzie pasował na inną osobę o takich samych wymiarach. Warto przed zakupem stanika poczytać o nim w wątkach o "duzo- i małomiseczkowcach" i "rozciągliwcach i ścisliwcach", lub zapytać tam o nie, albo też w wątkach producentów (wątki te znajdziesz w spisie tresci na górze forum) Odpowiedz Link
madzioreck 68/82 lia.13 31.03.09, 16:23 Przede wszystkim obwód 70 odpada, przecież nawet nie masz tyle pod biustem... Rozmiar brytyjski przy tych wymiarach to 60C lub jeśli stanik jest ścisliwy, to 65DD. Proponuję lekturę podlinkowanych instrukcji zakładania stanika prawidłowo oraz piersiówki: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html W poznaniu masz sklep stacjonarny z uświadomioną załogą, więc mozesz się tam udać :) YOSHI, ul. Wysoka 12, róg Św. Marcin. Powodzenia :) Odpowiedz Link
lia.13 Re: 68/82 lia.13 31.03.09, 22:41 dzięki serdeczne ;) ogólnie to noszę 70A lub B, lub nawet 75A bo staników o obwodzie 65 czy tym bardziej 60 po prostu niema :( Tym bardziej dziękuję za adres sklepu z rozmiarami dla mnie ;) Odpowiedz Link
krysanna 77/95 karmienie 30.03.09, 14:37 Witam! Jestem mamą karmiącą ( 9 miesięcy). Zamierzam jeszcze karmić jakiś czas. Jestem z dzieckiem w domu, więc używam tylko biustonoszy do karmienia. Za zwykłymi rozejrzę się za jakiś czas. Przed ciążą nosiłam rozmiar 75C Triumph bez fiszbin. Wydawały się wtedy ok, choć nie oglądałam ich zgodnie ze wskazówkami z forum. Obecnie używam staników Anity z zapasów po poprzednich dzieciach (mam trójkę) o rozmiarach 75-80 D-E. Generalnie wszystkie „latają”, tak że potrafi mi wypaść wkładka laktacyjna. Dlatego zaczęłam rozglądać się za nowymi. Po lekturze forum i obmierzeniu (77/95) się poszłam do sklepu Satine na Mazowieckiej w W-wie – wyczytałam, że uznajecie go za dobry. Karmniki zaczynały się od 75 pod biustem. Mierzyłam też zwykłe – 70E i 65F (głównie Dalia). Wyglądały ok, trochę czułam się jak w pancerzu, ale mnie zawsze wszystko drapie. Stanik Panache miał za szerokie fiszbiny – uwierał pod pachami zaraz po włożeniu. Mierzyłam też karmniki Anity (miękki) i Alles (z fiszbinami) 75. Miseczki E były ok, sprzedawczyni (która cały czas sprawdzała jak biustonosze leżą i doradzała) zaproponowała, że przeszyją mi je na 65 pod biustem. Kupiłam więc, po kilku dniach odebrałam przeszyte i noszę. Biustonosz Alles Mama New po przymierzeniu w domu już nie wydawał mi się taki idealny – z dekoltu wystawały – co prawda niewielkie – ale buły. Fiszbiny nie przylegają do mostka. Trochę gniotą pod jedną pachą. Pod biustem, w miejscu wszycia pasa materiału, który jest przydłużeniem odpinanego ramiączka, zrobił mi się malutki krwiak – boli. Dziś zaczęłam nosić Anitę (model 5075 miękki bez fiszbin). Na razie nic nie gniecie, jest wygodnie. Nie zauważyłam też buł w dekolcie. Ale już z łatwością zapinam się na najciaśniejsze haftki :-( Miał to być miękki biustonosz do spania, a chciałam przestawić się na fiszbinowe, a na razie to jedyny w miarę dobry biustonosz jaki mam. Na Allegro kupiłam też Freyę Rio 70E. Jeszcze nie przyszedł – czekam z niecierpliwością jaki będzie. Pomocy, jaki rozmiar (polski i brytyjski) powinnam nosić? Nie chcę zamawiać przez internet nie znając swojego rozmiaru. Może wybiorę się jeszcze do sklepu pomierzyć, ale mieszkam pod W-wą i dla mnie to cała wyprawa, której najważniejszym punktem jest kto zostanie z dziećmi. Odpowiedz Link
madzioreck 77/95 krysanna karmienie 03.04.09, 21:46 Witam również :) Rozmiar brytyjski dla Ciebie to 32E lub 32F, kontynentalny to 70G, przy bardzo rozciągliwych obwodach może pasować brytyjskie 30FF/G, polskie odpowiednio 65J. Niestety nie można zagwarantować, ze każdy stanik w tabelkowym rozmiarze będzie pasował, ale zawsze masz możliwość zwrotu lub wymiany. Jeśli jednak masz możliwość wyrwać się do sklepu stacjonarnego - to gorąco zachęcam. Możesz się wybrać do Peachfield. Możesz tez poczytać w wątkach o dużo- i małomiseczkowcach, rozciągliwcach i ściśliwcach przed zamówieniem przez net, lub zapytać o konkretne modele w wątkach producentów. Wątki te znajdziesz w spisie tresci na górze forum. Znajdziesz tam też wątek o stanikach do karmienia. Powodzenia :) Odpowiedz Link
hdomitrz 88 / 102 30.03.09, 18:34 Witam, Przez przypadek trafilam na forum i bardzo mnie wciagnelo. Od zawsze mialam problem z doborem stanika. Jestem osoba przy kosci i mam tendencje do kupowania za duzych stanikow, aby uniknac tworzenia "faldek" na plecach. Aktualnie nosze 38B (mieszkam w US, w Polsce kupowalam 80B). Oczywiscie jest luzny, przesuwa sie, itp... B. prosze o porade :) Odpowiedz Link
madzioreck 88 / 102 hdomitrz 01.04.09, 14:05 Zacznij poszukiwania od rozmiaru brytyjskiego 36DD (czyli 80DD). W Polskiej rozmiarówce odpowiada to rozmiarowi 80E/F, więc doprawdy nie wiem, jak mieściłaś się w 80B :) Za duże obwody to nie jest recepta na fałdki na plecach, bo jeśli czytasz forum, to pewnie już wiesz, ze te fałdki to być może tkanka przepchnięta z biustu poprzez noszenie zbyt małych miseczek. Piersi się nie mieszczą i są wypychane pod pachy lub nawet na plecy... Ja również jestem przy kościna 80 pod biustem noszę obwody 70 i mam gładkie plecy, choc wczesniej miałam fałdki. Polecam lekturę poradnika, jak zakładać stanik poprawnie i pozbyć się fałdek z miejsc, gdzie ich być nie powinno: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Powodzenia :) Odpowiedz Link
hdomitrz Re: 88 / 102 hdomitrz 03.04.09, 05:44 Hmm, 36DD? Co ja wloze w to DD? :)) Ja moze lepiej sie zmierze jakas inna miarka. Jedyna, ktora mialam pod reka byla w inches i pozniej musialam przeliczyc na centymetry. Moja najwieksza motywacja na kupienie dobrego stanika jest wizja pozbycia sie tych przekletych faldek na plecach :)) Dziekuje serdeczne za odpowiedz! Odpowiedz Link
na.cia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 31.03.09, 11:04 hej. potrzebuje waszej pomocy w doborze stanika. obecnie pod biustem mam 80, w biuście 94 (96 w staniku). obecnie jestem w 9 m-cu ciąży, kupiłam sobie karmiki na allegro 75d, ale przyznam że po sciągcieciu mam odgniecenia na środku piersi i boje sie zeby nie narobić sobie tym jakiejs szkody. przed ciążą nosilam 75b ale przyznam ze teraz wiem ze byl chyba ciut za maly w miseczce, po przeczytaniu artykułu to wiem... wiele razy zdarzało sie ze musiałam go poprawiać, zwlaszcza po schyleniu sie... chce kupic zwykłe biustonosze i przerobić sobie na karmik, tylko nie wiem jaki rozmiar bylby odpowiedni :((( jeżeli jesteście na podstawie tych danych pomóc, to poprosze o sugerowany rozmiar zarówno polski jak i angielski. pozdrawiam natalia Odpowiedz Link
madzioreck 80/94(96) na.cia 03.04.09, 21:55 Na obecne wymiary proponowałabym szukać brytyjskiego 75DD (czyli 34DD)(kontynentalne 75E/F) - pod koniec ciąży obwód pod biustem jest trochę większy poprzez brzuch wypychający organy wewnętrzne do góry. Możesz też spróbować wziąć obwód 70 (wtedy brytyjskie to 32F, kontynentalne 70G/h) i kupić do niego przedłużkę i zobaczyć, jak jest lepiej. Jeśli obwód będzie za ciasny, nosisz przedłużkę. Ponieważ szczególnie w czasie ciąży i karmienia piersi ulegają zmianom, musisz stale obserwować biust i weryfikować rozmiar. To jest bardzo ważne, szczególnie w tym okresie zadbać o prawidłowe podtrzymanie biustu. Powodzenia życzę i zdrowej dzidzi :) Odpowiedz Link
enut 87/115 31.03.09, 11:35 moje rozmiary to 87/115. W zamierzchlych czasach nosilam 85C (przy mniejszej tuszy)... bez komentarza. Teraz kupuje 75F z triumpha i o dziwo jest prawie dobry. O dziwo, bo rozmiar miseczki jest dosyc maly jak na moje wymiary, ale biust mi sie nie wylewa ani bokiem, ani dolem, bul tez raczej nie ma. Prawie, bo chyba wygodniej mi by bylo w wiekszej miseczce. Zatem jaki powinnam nosic? Odpowiedz Link
madzioreck 87/115 enut 01.04.09, 14:14 Rozmiar brytyjski, jakiego powinnaś szukać, to 80GG lub 80H, jeśli stanik, który chcesz kupić jest znany z rozciągliwości obwodu, to radzę celować nawet w 75HH. Nie wiem, jak to możliwe, że triumphowe 75 jest nawet "prawie dobre" w miseczce, bo w rozmiarówce kontynentalnej powinnaś szukać rozmiaru w okolicach 85L lub 75N... Pamiętaj, ze zakładając stanik, po zapięciu obwodu należy dokładnie wygarnąć do miseczki ciało spod pach, bo tam właśnie ucieka biust ściskany za małą miseczką, pod obwód, pod pachy, a nawet na plecy. Zakładając biustonosz, zastosuj zasady zawarte w tym poradniku: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Nie kupuj więcej "prawie dobrych" staników, tylko dobre :) Większość modeli brytyjskich jest dostępna w Twoich rozmiarach. Udanych łowów :) Odpowiedz Link
ooagaoo Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 31.03.09, 13:35 ja mam rozmiary: 65 - pod biustem i 82 w biuście. Zawsze źle dobieram biustonosze, toteż proszę o pomoc Odpowiedz Link
madzioreck 65/82 ooagaoo 01.04.09, 14:24 Rozmiar brytyjski to będzie około 60DD, czyli 28DD. Rozmiar polski - 60E lub 60F. Staniki z takimi obwodami są szyte przez producentów brytyjskich, w Polsce np. Melissa szyje takie obwody. Proponuję przed zakupem stanika zrobić rozeznanie w wątkach producentów oraz w wątku "rozciągliwce i ściśliwce" (znajdziesz na górze forum w spisie treści), i wybierać biustonosze z niezbyt rozciągliwymi obwodami, ponieważ na razie obwodów mniejszych niż 60 nie ma, i w staniku rozciągliwym może być on po prostu za luźny. Czy odwiedzałaś już również nasze siostrzane forum? forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50580 Myślę, ze tam również znajdziesz dużo cennych informacji na temat modeli w tych rozmiarach. Życzę szybkiego zdobycia stanika idealnego :) Odpowiedz Link
bromboosia 73/83 31.03.09, 19:40 Witam! Zmierzylam sie jak nalezalo. I juz na wstepie odrzucilam wszystkie staniki z obwodem 80B (tyl stanika podjezdza do gory, obwod nie dotyka ciala pod piersiami itp). Do tej pory zawsze kupowalam cos w rodzaju 75C albo B. Problem w tym, ze mam piersi asymetryczne i lewa jest wieksza od prawej, co w roznych miseczkach roznie wyglada. Juz rozumiem, ze musze przede wszystkim zejsc z obwodem i pojsc w gore z miseczka. Nie bardzo wiem jednak od ktorej zaczac, zeby obie piersi "byly zadowolone". najlepiej dobranym stanikiem wedlug Waszych wskazowek jest Passionata Lingerie 75C (EUR). Obwod piersi w nim to 84cm czyli troche wiekszy niz bez stanika. Wydaje mi sie jednak ze miseczka jest troche za mala, bo przy podskokach lewa piers latwo z niego wypada, a stanik nie dotyka w mostku ciala (choc to moze byc wina nierownych piersi). najwyodniejszym stanikiem (bo miekkim) jest zwykly Triumph True emotion (75C EUR), a zaraz po nim inny Triumph Flower Curves (75C). W obu obwod zachowuje sie przywoicie i siedzi na swoim miejscu, ale pewnie moglby byc mniejszy. Oba staniki maja jednak te same wady - lewa piers wystaje troszke gora tworzac charakterystyczna bulke, a troszke pod pacha, a prawa piers lezy w miseczce idealnie. W czasie "podskokow" to oczywiscie ta wieksza wyskakuje z miseczki. Mieszkam w Szwecji i tu tez srednio jest z mniejszymi obwodami i wiekszymi miseczkami. W Polsce jestem rzadko, wiec zostaje mi kupowanie internetowe. Dlatego bede wdzieczna za kazda wskazowke od jakiej miseczki i obwodu zaczac swoje poszukiwania, zeby nie zamowic niepotrzebnie 10 stanikow naraz. Dziekuje i pozdrawiam! Odpowiedz Link
madzioreck 73/83 bromboosia 01.04.09, 14:38 No jak 80B ma nie podjeżdżać, jeśli to obwód o wiele większy, niż Twój własny... 75 też jest za luźne. Szukając staników brytyjskich, polecałabym rozmiar 65D, w polskiej rozmiarówce podobnie. Jeśli występuje asymetria, to miseczki stanika dobieramy zawsze na większą pierś. Jeśli wtedy miseczka jest sporo za duża na mniejszą pierś, można podłożyć pod pierś gąbeczkę. Proponuję odwiedzić również nasz siostrzane forum, tam dziewczyny będą lepiej zorientowane w kwestiach asymetii przy mniejszym biuście i odpowiednich modeli staników: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50580 I odradzam kupowanie 10 staników naraz, nawet dobrych :) Z pierwszego dobrego biustonosza dość szybko się wyskakuje, ponieważ piersi, które wcześniej uciskane za małą miseczką uciekły pod za duży obwód, pod pachy - wracają do miseczek, i stanik robi się za mały w miseczkach. Proces ten nazywamy migracją. Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu biustonosza - zastosowanie się do rad w nim zawartych pozwoli piersiom wrócić na miejsce: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Powodzenia :) Odpowiedz Link
musowoc Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 31.03.09, 19:53 czy moge rowniez prosic o podpowiedz? bo nie widze odpowiedzi na swoj post; dziekuje i pozdrawiam, m Odpowiedz Link
madzioreck 95/115 musowoc 01.04.09, 13:56 Już się robi :) W brytyjskiej rozmiarówce powinnaś celować w okolice rozmiaru 85FF, czyli 38FF. W polskiej to będzie około 85I, choć trzeba pamiętać, że są to tylko rozmiary wyjściowe, "tabelkowe", a w praktyce możesz potrzebować np. 85F lub 85G. Proponuję zapoznać się z instrukcją poprawnego zakładania biustonosza, ponieważ biustonosz tylko "nałożony" na piersi może wydawać się za duży, a w rzeczywistości będzie dobry lub za mały... Tu instrukcja: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.htmlPowodzenia! Odpowiedz Link
onaxxl Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 31.03.09, 20:46 84/106 ... To są wymiary , niemniej generalnie mam problem z powodu dużej pooperacyjnej asymetrii ( prawa piers zdecydowanie mniejsza po oszczędzającej operacji - czyli ćwiartki nie ma i to w części przyśrodkowej . Poza tym jestem tu pewnie jedną ze starszych ( po 50-tce) i kondycja biustu - wiadomo ... Generalnie raczej mam obie piersi blisko siebie (blisko środka :) , i raczej do przodu niż na boki . Ponieważ ostatnio sporo przytyłam nie mieszczę się w żadnym , zresztą wydaje mi się , że zawsze miałam zaniżony rozmiar - nosiłam 75D . 80 pod biustem bywa za ciasny, albo za szeroki a miseczka D odbija mi się na spodniej części tej operowanej piersi :(. Może powinnam iść do gorseciarki i uszyć na indywidualne zamówienie ? ale niestety nie znam takich DOBRYCH punktów w Krakowie . Proszę również o info rozmiarówki polskiej i niemieckiej , Ewentualnie o wskazanie jakiej firmy biustonosz byłby dla mnie najlepszy . Nie muszę mieć bardzo mocno zabudowanego stanika - blizna jest od wewnątrz , ale dość nisko , więc nie widać przy nawet sporym dekolcie . Reasumując : pod biustem 83-84 , w biuście 105-106 , i to wszystko co opisałam powyżej .Pozdrawiam i czekam na odpowiedź . Odpowiedz Link
madzioreck 83/106 onaxxl 03.04.09, 22:10 Witam :) Nie ma znaczenia, ile masz lat, o biust trzeba dbać w każdym wieku, a prawidłowym stanikiem i pielęgnacją da się sporo poprawić :) Mam pytanie: czy ubytek ten jest w takim położeniu piersi, aby wpływać na pomiar obwodu w biuście? Spróbuj się zmierzyć w pochyleniu - tułów równolegle do podłogi, pomijamy przy pomiarze brodawki, i podaj również ten wynik. Przy podanych wymiarach proponuję szukać w okolicach brytyjskiego 34FF lub 34G (34 to obwód 70), odpowiada to kontynentalnemu rozmiarowi 75I lub 75J. To rozmiar wyjściowy, bo tak jak w przypadku ubrań - róznie z tymi rozmiarami. U mnie rozstrzał rozmiarów jest następujący: 70J, 75H, 75HH, 80G, 80HH... i wszystkie mniej więcej pasują :) I jeszcze dwie sprawy: miseczkę generalnie dobieramy tak, aby pasowała na większą pierś, a jeśli po stronie mniejszej piersi pozostaje duży luz w miseczce, widoczny np. spod ubrania, staramy się dobrać jakąś wkładkę. Druga sprawa: poczytaj ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=79280741&a=79280741 To wprawdzie wątek dla amazonek, i już zarchiwizowany, ale możesz tam znaleźć informacje na temat obwodu stanika - po niektórych operacjach nie można nosić zbyt ciasnego obwodu, a nie wiem, jaki zakres miała operacja, którą przeszłaś, no i nie znam się na tym aż tak dobrze. Myślę, ze dobrym wyjściem byłoby również nabycie przedłużki, bo z kolei obwód 80 przy większości staników będzie dla Ciebie za luźny i niczego nie podtrzyma, a jeśli w 75 będziesz odczuwała jakiś dyskomfort (nie licząc takiego początkowego po przesiadce na ciaśniejszy obwód) typu pojawienie się opuchlizny, bólu, dopinasz przedłużkę. Powodzenia i udanych zakupów :) Odpowiedz Link
onaxxl Re: 83/106 onaxxl 04.04.09, 01:27 Serdecznie dziękuję :)) - ubytek jest w takim miejscu, że raczej nie wpływa na na obwód, ale zmierzyłam się w pochyleniu ( trudna sztuka :)) - i wyszło mi 105-106 czyli bez zmian . Z wkładka będzie ciężko- bo brak jest od wewnętrznej strony - akurat w głębokim dekolcie byłoby widać , - ale z czasem ponoć troszeczkę się to wyrówna - narazie jest dopiero pół roku po operacji. ale sądzę, że wkładka od spodu i lekko z boku powinna poprawić proporcje . Gdzie kupuje się taką przedłużkę? Niestety sciskać się za bardzo nie mogę , więc pewnie byłaby przydatna . Z tego co widzę niestety tylko internetowe zakupy mi zostają - w zwykłych sklepach są wyłącznie biustonosze do D w porywach do E i koniec na tym . Zastanawiam się jakiej firmy byłby najlepszy ? Lubie biustonosze niezbyt cienkie , koronka lubi mnie "pogryźć" - a z fiszbinami różnie bywa - jestem raczej niewysoka (158 cm) - więc niektóre wbijały mi się w pachę . Zastanawiam się nad COMEXIMEM - cenowo sensownie, a jak w noszeniu nie mam pojęcia . Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam :) Odpowiedz Link
tusia04 80/94 31.03.09, 21:37 Witam.W chwili obecnej noszę staniki 80 B ,choć po odnalezieniu tego forum kupiłm 75 C ale miseczka wydaje mi się za mała. Piersi wylewają mi się przy każdym ruchu. Pod biustem zmierzyłm 80 na biuście 90 a w staniku 94. Dodam że jastem po trzech ciążach i piersi mam miękkie, takie dość sflaczałe. Proszę o pomoc w doborze rozmiaru i polskiego i brytyjakiego i niemieckiego . Jaki stanik kupić na początek. Znalazłm sklep we Wrocłwiu i chyba się tam wybiorę. Pozdrawiam Odpowiedz Link
madzioreck 80/94 tusia04 01.04.09, 19:05 W rozmiarówce brytyjskiej proponowałabym rozmiar 70E, czyli 32E, w kontynentalnej będzie to 70F/70G. Staniki w większości rozciągają się i przeważnie takie właśnie zaniżenie obwodu stosujemy, choć są staniki bardziej trzymające rozmiar obwodu i można wziąć brytyjskie 32D, kontynentalne 70D. Na początek polecamy miękkie biustonosze. To dobrze, że masz możliwość odwiedzić sklep stacjonarny - we Wrocławiu jest sklep Milla z uświadomioną obsługą :) Polecam również lekturę instruktażu jak prawidłowo zakładać stanik: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Pozdrawiam i życzę powodzenia :) Odpowiedz Link
madzioreck Re: 80/94 tusia04 01.04.09, 19:17 Tu jeszcze link do wątku o modelach polecanych na początek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941&s=0 Odpowiedz Link
natya 72 / 87 31.03.09, 23:37 W przeciągu ostatniego roku troszkę mi przybyło w biuście (wreszcie!), stąd też nagląca potrzeba wymiany wszystkich staników na większy rozmiar. Pomóżcie proszę ustalić jaki ;-) Z tabelki (www.stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html) wyszło mi 65 DD (??) lub 70C... Obecnie noszę 70B i czuję, że jest to trochę przymało, we wszystkich stanikach bez wyjątku mam efekt "mega push-up", rodem z filmów kostiumowych, gdzie Panie mają takie wypchnięte do góry i ściśnięte na maksa biusty ;-) Już nawet w jednym bieliźnianym sklepie usłyszałam, że mam zdecydowanie za mały stanik, niestety Pani nie miała akurat zbyt dużego wyboru i nie znalazłyśmy niczego odpowiedniego dla mnie. Będę zobowiązana za rady :) Odpowiedz Link
madzioreck 72 / 87 natya 01.04.09, 19:48 65DD tak, 70C nie :) Mało, a nawet bardzo jest staników, które możemy brać w takim rozmiarze, jak nasz obwód pod biustem. Podany rozmiar 65DD to rozmiar na początek, bo jeśli w tej chwili nosisz za małą miseczkę+za duzy obwód, to szybko będzie trzeba kupić większy rozmiar miseczki :) To dlatego, że piersi, nie mając miejsca w miseczce, uciekają pod pachy, a nawet dalej, a ułatwia im to za luźny obwód. Zakładając stanik, trzeba porządnie wygarniać biust do miseczek, i powtarzać to kilka, kilkanaście razy dziennie, zgodnie z instrukcją: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Jeśli w Twoim mieście nia ma sklepu stacjonarnego z odpowiednią rozmiarówką - zajrzyj do sklepów internetowych - znajdziesz je w spisie treści na górze forum. Powodzenia :) Odpowiedz Link
natya Re: 72 / 87 natya 02.04.09, 14:08 Dziękuję za rady :) Moja jedyna obawa przed tym obwodem 65 jest taka, że nawet całkiem niedawno w jednym sklepie mierzyłam obwód 65 i jednak nie dałam za bardzo rady się w nim zapiąć :/ Ale może to zależy od firmy również. W osobnym wątku znalazłam namiary na kilka ciekawych sklepów stacjonarnych z Warszawie, tam też się udam, po poradę i nowe nabytki :) Odpowiedz Link
madzioreck Re: 72 / 87 natya 02.04.09, 19:20 Natyo, tiu nie chodzi o to, żeby się trzymać pazurami tabelowego rozmiaru, z ubraniami też tak nie jest, prawda? Obwód ma być wystarczająco ścisły, aby podtrzymywać biust, a nie ma Cię udusić. Niemniej jednak ze względu na rozciągliwość zachodzi potrzeba zaniżania obwodów. Zrób tak: po zapięciu stanika, ułożeniu biustu w miseczkach i wyregulowaniu ramiączek poruszaj się: podnoś ręce, schylaj się, popodskakuj - jeśli obwód trzyma się na miejscu, nie podjeżdża, nie przesuwa się - jest OK :) Odpowiedz Link
czerwona_papryka 79/96 01.04.09, 00:21 prosze o rozmiary : pod biustem 79 w biuscie 96 obecnie nosze 80 D Odpowiedz Link
madzioreck Re: 79/96 czerwona_papryka 01.04.09, 20:01 80D do wyrzucenia :) Powinnaś szukać stanika w okolicach brytyjskiego 70F, czyli 32F - brytyjskie. W rozmiarówce kontynentalnej to 70G/70H. Biust jest podtrzymywany przez odpowiednio ścisły obwód, a ponieważ staniki się rozciągają, musimy zaniżać obwód i przeliczać miseczkę. A tu poradnik, jak dobrze załozyc stanik: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
drinkit 80/97 01.04.09, 10:47 Jedynie absolutnie idealne są dla mnie staniki H&M, rozmiar 75C (nie wrzynają się, nie przekręcają, nic nie wylatuje, biust jest boski). Ale jak na razie, to jedyna idealna firma. Dlatego szukam czegoś innego. Mieszkam w PL, więc proszę o polecenie firm dostępnych na naszym rynku i najchętniej drogą nie-wysyłkową (nie kupuję czegoś, czego nie można mierzyć). Dziękuje za wskazówki. Odpowiedz Link
madzioreck Re: 80/97 drinkit 01.04.09, 20:13 Rozmiar brytyjski na Twoje wymiary to okolice 70F, czyli 32F. Spis producentów i sklepów znajdziesz w spisie treści na górze forum. Jeśli chodzi o sprzedaż wysyłkową - możesz zmierzyć i jeśli nie pasuje - odesłać lub wymienić na inny rozmiar/model. Jeśli nawet w Twoim mieście nie ma stacjonarnego sklepu z odpowiednią ofertą, to nie wiem, co się bardziej opłaca - kilka zł za przesyłkę czy jazda np. 100 km do najbliższego sklepu stacjonarnego z porządną rozmiarówką. Jak wolisz :) Odpowiedz Link
m.regi 87/120 01.04.09, 12:02 87 - pod buistem na maksymalnym wydechu 120 - w zwisie bez sutków 115-117 - mierzone zgodnie z radą mahedy Stanik 90G Triumph(bez fiszbin) leży na mnie znośnie - obwód jest trochę za luźny a miseczki chyba trochę za małe. Odpowiedz Link
madzioreck 87/120 m.rego 03.04.09, 22:25 Obwód 90 jest katastrofalnie za luźny, a nie tylko trochę ;) Powinnaś szukać stanika w okolicach brytyjskiego 36H lub 36HH (36 to obwód 80) Jest to oczywiście rozmiar "tabelkowy", ponieważ staniki w tym samym rozmiarze różnią się w zależności od producenta, a nawet modelu. W przypadku trafienia na egzemplarz rozciągliwy, możesz potrzebować obwodu 75(bryt.34) i wtedy miseczka w okolicach J. Przy 82 pod biustem niektóre staniki z obwodem 70 latały mi po plecach... Ważne przy przymierzaniu biustonosza jest prawidłowe jego założenie i dokładne wygarnięcie biustu do miseczek: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Powodzenia :) Odpowiedz Link
gagatek78 79/98, końcówka ciąży, jaki karmnik? 01.04.09, 14:44 witam, jestem w 37 tygodniu ciąży i chcę sobie kupić stanik do karmienia, na początek chyba melissę. wg tamtych tabelek należy mi się teraz 70F, czyli na karmienie wziąć 70G? obwód w czasie ciąży mi się zanadto nie zwiększył, miałam 75-76, teraz 79cm, więc chyba raczej 70 a nie 65? dobrze acz nie idealnie leży na mnie stanik Panache Harmony 65F (trochę za szerokie fiszbiny), teraz przez przypadek nabyłam Freyę 30F, leży znakomicie, tyle że w tej chwili potrzebuję przedłużki. Odpowiedz Link
madzioreck 79/98 gagatek 78 03.04.09, 22:39 Raczej na chwilę obecną wychodzi bliżej 70G. Jeśli chodzi o rozmiar to obecnie obwód 70, albo właśnie - jeśli stanik rozciągliwy (ale naprawdę rozciągliwy, jak Harmony i większość Freyi właśnie) około 65H z przedłużką, jeśli Jest Ci wygodnie. Po porodzie pewnie stracisz te kilka centymetrów pod biustem i wtedy przedłużkę można odpiąć. Miseczkę można wziąć z odrobiną zapasu, ale trudno tak naprawdę powiedzieć, w jakim stopniu biust się powiększy - musisz po prostu na bieżąco kontrolować rozmiary, bo stanik nie może uciskać piersi za małymi miseczkami, ale jeśli są one dużo za duże to również nie zapewniają podtrzymania, tak ważnego szczególnie w czasie ciąży i karmienia. Przede wszystkim poczytaj jak prawidłowo założyć stanik: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html oraz jak w prawidłowo założonym staniku powinno to wyglądać: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html Z tą wiedzą będziesz w stanie sama ocenić, czy rozmiar jest w porządku, mimo, że na metce jest podany np. inny rozmiar niż tu podany. Najważniejsze, żebyś potrafiła to rozpoznać. Tu jeszcze wątek o karmnikach: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=83756747 Powodzenia, udanych zakupów :) Odpowiedz Link
zoofka 81 / 98-101 01.04.09, 15:18 Witam, mam wrażenie że mój post pozostał niezauważony więc próbuję po raz kolejny: zaczynam 9 miesiąc ciaży. Obeznie noszę 70E firmy Alles (model Havana) Miseczki są za małe (to już wiem) robią mi się górne buły. Za to w obwodzie zapinam się na ostatnią haftkę (mimo że to model 70!). Allesy są chyba bardzo rozciągliwe. Kupiłam ostatnio 2 karmniki bezfiszbinowce 75DD w Mothercare. Pierś mieści się cała, ale to miejsce między piersiami nie przylega do mostka. Czy to oznacza za małą miseczkę? Jaki rozmiar biustonosza na ostatni miesiac ciąży? Czy karmnik powinnam kupywać już teraz i większy, czy poczekać aż urodzę i zacznę karmić? Chciałabym poprosić o podpowiedzenie w jaką rozmiarówkę polską i brytyjską powinnam celować z góry dziękuję za pomoc Odpowiedz Link
madzioreck 81 / 98-101 zoofka 03.04.09, 22:49 Zoofko, Alles to naprawdę materiał na procę, a nie na stanik :) Możliwe, ze dałoby radę spokojnie zapiąć go na biodrach :) Na końcówkę ciąży polecałabym jednak rozmiar brytyjski 32E lub 32F (75E lub 75F). Jeśli jednak będzie wyraźnie za luźny, to możesz spróbować wziąć obwód 70 z przeliczoną odpowiednio miseczką, czyli 32FF lub 32G. Na okres końcówki ciąży niegłupim pomysłem jest przedłużka - jeśli obwód będzie się robić za ciasny - dopinasz ją i po kłopocie, a po porodzie i możliwej utracie kilku cm pod biustem można ją odpiąć i stanik nadal będzie pasować w obwodzie. Jeśli chodzi o stanik do karmienia, to trudno powiedzieć, z jednej strony dobrze byłoby od początku karmienia mieć odpowiedni stanik, ale z drugiej trudno powiedzieć, w jakim stopniu wielkość piersi ulegnie zmianie. Proponuję teraz kupić biustonosz z lekkim zapasem w miseczce - ale lekkim, bo bardzo za duża miseczka nie zapewnia podtrzymania. Podam Ci kilka przydatnych linków, o stanikach do karmienia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=83756747 O prawidłowym zakładaniu stanika: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html oraz piersiówka: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html abyś potrafiła ocenic, czy stanik dobrze leży. W okresie, kiedy biust czeka tyle zmian, musisz po prostu na bieżąco go obserwować i weryfikować rozmiar biustonosza, czy leży prawidłowo, łatwiej wtedy będzie Ci dobrać rozmiar nie sugerując się tak bardzo cyferką obwodu i literką stanika. Powodzenia! Odpowiedz Link
zoofka Re: 81 / 98-101 zoofka 04.04.09, 19:30 bardzo bardzo dziękuję!!! :D pozdrawiam! Odpowiedz Link
elizabarbara Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 01.04.09, 15:45 witam:) w styczniu prosilam Was o dopasowanie biustonosza :) cos tam kupila i jest troszke lepiej:) jednak to jeszcze nie to, gdyz ostatnio mi sie troszke wymiary zmienily i nadal jestem w kropce. Obecnie pod biustem 82 - mierzone na wydechu, a w biuscie - w miekkim staniku 107. Jaki powinnam kupic rozmiar na moje obecne wymiary (zalezy mi na biustonoszu typu strapless).Dodam, iz mam szerokie plecy :( dziekuje z gory Machedo :) Odpowiedz Link
madzioreck 82/107 elizabarbara 03.04.09, 21:21 Wprawdzie ja nie Maheda, ale może mi się uda coś doradzić :) Przy tych wymiarach generalnie proponuję rozmiar brytyjski w okolicach 75G (34G). Ale: jeśli zależy Ci na bezramiączkowcu, to w przypadku rozciągliwych staników, a większość to takie, poradziłabym Ci spróbować obwodu 70, z przeliczoną miseczką, czyli okolice 70H (32H), zależnie od producenta. Lektura tego wątku może Ci pomóc: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=30672850 Są tam opisane różne modele, mozesz tez zapytać o jakiś konkretny. Ja nap mam bezramiączkowca Fantasie Smoothing, i choć tabelkowo jestem 70JJ, to ten stanik mam 80G... ma ścisły obwód i duże miseczki. Mierzyć, mierzyć, mierzyć :) Odpowiedz Link
klaranyc 70/92 01.04.09, 16:54 Witam Panie, Dopiero wczoraj trafilam na to forum i nie moglam sie od niego oderwac przez pol nocy, tak mnie zaciekawilo. No wiec, czym predzej przystapilam do pomiaru. Wyszlo mi 70 pod biustem, 92 w biuscie. Mieszkam w USA, wiec przeliczylam te 70 cm na cale i wyszlo mi niecale 28! i tu zagwozdka, gdzie ja znajde stanik z takim obwodem. Dotychczas nosilam 32C, Calvin Klein (maja tu bardzo przystepne ceny). Bardzo prosze o pomoc w okresleniu rozmiaru. Z gory dziekuje. Klara Odpowiedz Link
izas55 Re: 70/92 01.04.09, 18:19 Jako niedoswiadczona nie bede sie wypowiadac na temat rozmiaru, ale wydaje mi sie ze powinnas zaczac od okolo 30G wg amerykanskiej numeracji. Odpowiada to brytyjskiemu rozmiarowi 30F. W sklepach stacjonarnych jest zwykle trudno (tam zwykle konczy sie na DDD) ale Dillards ma dosc duzy wybor siegajacy G z tego co pamietam. W Macy's jest troche gorzej. Sprobuj tez takie zwykle JC Penney. Wieksze miski sprzedawane sa niestety w wiekszosci z wiekszymi obwodami w sklepach "dla puszystych" takich jak lane bryant/cacique. Zdecydowanie najwiekszy wybor znajdziesz w sieci. Amerykanska strona sklepu Figleaves www.figleaves.com/us/home.asp Poza tym angielskie sklepy jak Bravissimo wysylaja do USA Odpowiedz Link
klaranyc Re: 70/92 01.04.09, 23:10 Iza, dziekuje za przydatne informacje. Zaraz po zmierzeniu i napisaniu postu, z ciekawosci pobieglam do Filene's Basement, gdzie biustonoszy od groma. Masz racje - wieksze miseczki tylko z duzym obwodem dla puszystych, konczylo sie na DD. Najwieksza roznice mial 32D, przymierzylam ich 6, z 5 biust wylewal sie gora, jeden uszedlby w tlumie. Dillards u mnie nie ma, nawet nie znalam tego sklepu, w Macy's dawno nie bylam, moze jutro pojde. Sprawdzilam za to Figleaves - genialne!!! Musze wyprobowac. pozdrawiam Klara Odpowiedz Link
izas55 Re: 70/92 02.04.09, 09:10 To prawda, wychodzi na to ze najblizszy Dillards w Virginii ;-). A w okolicach NY nigdy nie robilam zakupow. Figleaves maja brytyjska rozmiarowke, wiec zacznij od 30F. Jeszcze mi przyszlo do glowy, ze zwykle w takich outletowych wioskach mozna cos znalezc. Np w Tanger outlets w okolicach NY sa sklepy firmy Bali, gdzie z tego co pamietam jest spory wybor rowniez innych firm. www.primeoutlets.com/locations.aspx www.tangeroutlet.com/center Odpowiedz Link
klaranyc Re: 70/92 03.04.09, 16:30 Dzieki raz jeszcze. Poszlam wczoraj do Macy's na rekonesans, po prostu przymierzac i eksperymentowac rozmiary podobne, bo takich samych nie ma. Przymierzylam 32DD i 32 DDD (czyli chyba odpowiednik F?) firmy Fellina. W obwodzie zapielam na ostatnia haftke i siedzial ciasno, czyli faktycznie 30 powinien byc dobry. Miseczki DDD troche na mnie wisialy, tzn. pasuja na dol piersi, ale gora nie wypelnia sie do konca. Z DD natomiast pobawilam sie, zgodnie z instrukcja znaleziona na forum, w wygarnianie piersi. Rezulata byl taki, ze miseczki mocno sie wypelniaja, jesli wygarniam, a jak tylko zabiore rece, piersi opadaja i u gory miseczki powstaje zmarszczka. Ciekawa jestem, czy to dlatego, ze piersi byly splaszczane niewlasciwym biustonoszem i musza odzyskac ksztalt, czy po prostu to ja musze sie nauczyc nosic stanik ;-) Odpowiedz Link
wiedzma30 82/105 i zagwozdka ;) 01.04.09, 19:08 Juz na poczatku istnienia forum pytalam o porady odnosnie rozmiaru, ale niestety jestem z tych scisliwych i nietypowych do szescianu ;) i bardzo trudno cos mi wybrac... Znalazlam tylko dwa dobre biustonosze - Gossard Superboost Lace plunge bra 30F i LSC Bra Smooth Sweetheart 32G... Mam takze 2 sztuki La Senza So Free 34E baaardzo zwezone (nic mi sie z nich nie wylewa ani nie bulkuje - mozliwe, ze dlatego, ze miseczki sa bardzo miekkie). Ale przyszedl czas na zakup czegos nowego i... znow dylemat. Ostatnio wybralam sie do jedynego sklepu gdzie mozna przymierzyc cos z uk, ale niestety... w wiekszosci przszli na "standardowe" rozmiary a-dd... i probowalam zmierzyc tylko kilka sztuk - ale niestety nie bylo nic, co pasowaloby na mnie... Bardzo prosze o pomoc, rady :) Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: 82/105 i zagwozdka ;) 01.04.09, 19:27 Aha! Panie specjalistki mialy dziwne wg mnie przeliczniki rozmiarow... 30ff bylo za ciasne w obwodzie to dostalam 32g i jeszcze pani sie ze mna sprzeczala, ze to to samo... W/g mnie to powinno byc chyba 32f. Ale moze sie myle... Odpowiedz Link
madzioreck Re: 82/105 i zagwozdka ;) 03.04.09, 23:03 wiedzma30 napisała: > Aha! Panie specjalistki mialy dziwne wg mnie przeliczniki rozmiarow... 30ff byl > o > za ciasne w obwodzie to dostalam 32g i jeszcze pani sie ze mna sprzeczala, ze t > o > to samo... > W/g mnie to powinno byc chyba 32f. Ale moze sie myle... Jeśli już, to 30FF --> 32E... dlatego właśnie niżej doradziłam, aby po prostu mierzyć i patrzeć, czy pasuje, bo stanikologia to nie matematyka :) Odpowiedz Link
madzioreck 82/105 wiedzma30 03.04.09, 23:00 Doradzi, tylko cierpliwości :) Przy podanych wymiarach z tabelki wychodzi 34FF, ewentualnie 34G. Tyle teorii. W większości, jak wiesz, staniki się rozciągają, i ja przy 82 pod biustem raczej zaczynałam od obwodu 70, a w przypadku proc typu harmony balconette czy Elizy nawet 65. Spróbuj więc raczej w okolicach brytyjskiego 32GG. I raczej polecałabym zdać się też na siebie przy zakupie, nauczyć się zakładać stanik dobrze i rozpoznawać objawy dobrze i źle leżącego stanika, wtedy żadne panie w sklepach nie zamącą Ci w głowie. Stanik ma mieć ścisły obwód, który nie podjeżdża przez cały dzień na plecach oraz miseczkę, która nie robi bułek, bez względu na rozmiar na metce. I w ten sposób ja mam i 70J, i 80G, i oba pasują. Tu odpowiednie instrukcje: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Udanych zakupów! Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: 82/105 wiedzma30 04.04.09, 06:58 Ja to wszystko wiem, bo jestem tutaj od dawna... Tylko jak mowisz - teoria sobie, a ciauko sobie ;) Obwod 32 to mam na szyi... Przynajmniej w tych, ktore mierzylam. A ta 32 ktora mam to jest naprawde baaardzo scisla i prawie sie nie rozciaga. Ale niestety jest juz wysluzona... Nie mam mozliwosci mierzenia "na zywo", bo nie mam gdzie... W sklepie w ktorym bylam bylo kilka sztuk, z ktorych nic na mnie nie pasowalo... Oczywiscie opiniami pan "specjalistek" absolutnie sie nie sugeruje, bo napewno wtedy dobralyby mi obwod 32+ ;))) Moge jedynie zamowic... A to nie jest proste, bo probowalam wiele razy, ale jeszcze ani razu nie trafilam w dobry rozmiar. Jedynie stracilam troche pieniedzy na clo, odsylanie... Odpowiedz Link
bathilda Re: 82/105 wiedzma30 04.04.09, 19:08 Cześć Wiedźmo, co tam ciekawego po drugiej stronie oceanu? :) Strasznie mi ciężko uwierzyć w to 30F, boć to przecież szyte na 96 cm w biuście. Te pozostałe 10 cm to w kieszeni chowasz? Ja jak miałam 102 w biuście to nosiłam 30H. Dziwne to jakieś faktycznie. Ja pamietam, że u Ciebie nie tak łatwo z zamawianiem wysyłkowo, ale naprawdę komuś nadtabelkowemu cieżko doradzić wirtualnie. Możesz spróbować jakiś mega-ściśliwców w stylu Tango Pure/Classic i wtedy obstawiałabym 32GG (bo to małomiseczkowce). Tylko brzydkie toto .... A co mierzyłaś poza tym z brytoli? Freya Rio, Polyanna, Antoinette? Panache Tango II, Sienna? Jakaś Curvy Cate? Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: 82/105 wiedzma30 04.04.09, 21:40 Ok, daje sie wytrzymac :) Moze i ciezko uwierzyc, ale juz kiedys dawo temu pisalam, ze ja z tych barczystych ;) a biust naprawde nie duzy i wiekszosc obwodu biustu "idzie" w plecy ;). Pod biustem mam 82cm, a nad 106cm... A to odleglosc zaledwie 12 cm (od "podbiuscia" do "nadbiuscia")... Czyli na biust niewiele zostaje ;) >A co mierzyłaś poza tym z brytoli? > Freya Rio, Polyanna, Antoinette? Panache Tango II, Sienna? Jakaś >Curvy Cate? Ech... marzenie... Mierzylam Panache Porcelain 30f bylo za waskie w obwodzie. 32 nie mieli... Mierzylam tez Smoothing Seamfree Bra by Fantasie 32g. Po pierwsze to jakas "dziobowata" pomylka. A po drugie to moglam sobie jeszcze po frotowej skarpetce wlozyc do miseczek... I jeszcze cos z Chantelle - ale nie pamietam co, bo to w ogole nie moj typ... Tyle... Odpowiedz Link