imp18 Podwójna warstwa materiału w obwodzie.... 28.11.09, 22:48 Wyczytałam, że niektóre osoby pisały o podwójnych warstwach w obwodzie ... pytanie czy w moim 75DD morskim powinny być 2 czy 1 .... bo wciąż wydaje mi się to dziwne że w 70 ledwo się zapinałam a 75 jest luźnawe :/ Odpowiedz Link
boziaj Re: Podwójna warstwa materiału w obwodzie.... 28.11.09, 22:52 a twoja 75 ma obwód podwójny czy pojedynczy? w moim zamówieniu (4 staniki chilli) 3 miały obwód podwójny, a 1 pojedynczy Odpowiedz Link
imp18 Re: Podwójna warstwa materiału w obwodzie.... 28.11.09, 23:26 pojedynczą :( A myślę, że jakby była podwójna to by zdecydowanie lepiej trzymała Odpowiedz Link
kryklu Dżinsowy i chilli plunge 75G 29.11.09, 11:18 No i bingo! Za trzecim razem trafiłam z rozmiarem. Myślę, że poprzednie pomyłki były wynikiem nieplanowanego i niezauważonego schudnięcia (teraz: 75->83/112). I teraz weszłam w strefę halfcupów :))))) Dżinsowy jest najmniej rozciągliwy, czuję się w nim bardzo stabilnie i wygodnie. Chilli o wiele bardziej rozciągliwy, ale zapięty na najluźniejsze haftki nie ma zamiaru podjeżdżać w górę, a zupełnie go na sobie nie czuję - cudowne uczucie! Oba robią mi oszałamiający dekolt, piękny kształt pod zabudowanymi ubraniami. Mocno zbierają biust z boków, maksymalnie wysuwają do przodu bez efektu masywnych półkul-bomb. Idealna szerokość fiszbin, typowa effuniakowa wygoda. To będą moje uniwersalne staniki, nie tylko do dekoltów. Ramiączka niezmiennie za wąskie dla mnie. Odpowiedz Link
kryklu Re: Dżinsowy i chilli plunge 75G 29.11.09, 14:35 Majtki! Chcę majtki! Wydaje mi się, że zmieszczę się w 46, a w sklepie kończą się na 44 :((( Dlaczego? Zwłaszcza, że staniki są już nawet 85, a dużych majtek ciągle nie ma... Odpowiedz Link
kryklu Duże majtki ;) 29.11.09, 16:42 Jestem chora, mam czas i chciałam się trochę powyzłośliwiać. Policzyłam dostępne w sklepie majtki z podziałem na rozmiary. Oto wynik: Rozmiar 36 - 8 modeli (54 sztuki) 38 - 11 (129)! 40 - 8 (26) 42 - 7 (27) 44 - 3 (17) 46 - 0 (0) Ponieważ nawet moja złośliwość ma swoje granice, nie uwzględniłam lodowych stringów. Pominęłam też skrajne rozmiary (32, 34, 48, 50) Mam pytanie: czy firma "Ewa Michalak" nie lubi grubych kobiet? Pod względem majtkowym czuję się tu dyskryminowana tak samo, jak każdym typowym bieliźniaku... W grudniu pojawią się nowe staniki, a do starych ciągle nie ma majtek w pełnej rozmiarówce, ani nawet możliwości ich zamówienia. Nie rozumiem dlaczego tak jest. Majtki to nie staniki, konstrukcja dużych rozmiarów nie jest przecież bardziej skomplikowana niż małych. Odpowiedz Link
effuniak Kryklu 29.11.09, 19:45 Majtek w rozmiarze 32 nie będzie ! 34, 46, 48 - na zamówienie z 14to dniowym terminem realizacji :) Odpowiedz Link
kryklu Re: Kryklu 29.11.09, 20:33 effuniak napisała: > > Majtek w rozmiarze 32 nie będzie ! > 34, 46, 48 - na zamówienie z 14to dniowym terminem realizacji > :) Czy to znaczy, że mogę zamówić już dzisiaj, czy mam czekać, aż się pojawi w sklepie opcja "dostępność 14 dni" ? Bo może niepotrzebnie czekam, a w tym czasie skończą się materiały. Odpowiedz Link
kryklu Re: Kryklu 30.11.09, 10:23 Cytaty z Szuflady: "Sekretariat Effuniak pisze... Skrajne rozmiary zarówno biustonoszy, jak i majtek już niedługo będą dostępne w sklepie z opcją ''na zamówienie''. Realizacja do 14 dni. 26 październik 2009 10:13" "Sekretariat Effuniak pisze... Majtki większe niż 44 będą dopiero w sprzedaży, jak uporamy się ze wszystkimi rozmiarami biustonoszy. 13 listopad 2009 18:11" Nie chciałam być nachalna, cierpliwie czekałam kierując się Waszymi informacjami, okazuje się, że niepotrzebnie :( Byłoby miło, gdybyście były konsekwentne i precyzyjne, informując swoje klientki, skoro sklep działa tak nietypowo. Odpowiedz Link
sekretariat_effuniak Re: Duże majtki ;) 30.11.09, 03:03 Kryklu, odkryłaś naszą mroczną tajemnicę dotyczącą majtek 38....... :D Odpowiedz Link
kryklu Re: Duże majtki ;) 30.11.09, 10:03 Teraz to już nie jest tajemnica :P Wydało się :))) Odpowiedz Link
bebe.lapin Re: Duże majtki ;) 30.11.09, 14:43 Czyli co - wieksze staniki i majtki na zamowienie, jak za starych (ale czy dobrych?) czasow? to moze warto o tym oficjalnie poinformowac, ze nie ma co czekac i robic z siebie idiotek, bo w regularnej sprzedazy nie ma i nigdy nie bedzie? Odpowiedz Link
kryklu Re: Duże majtki ;) 30.11.09, 15:24 Na tym forum, które słynie z afirmacji kobiecości w każdej postaci, po raz pierwszy poczułam się jak człowiek drugiej kategorii, tylko dlatego, że jestem gruba. A wszelkie uwagi na ten temat są albo pomijane milczeniem, albo obracane w żart. Ot, takie nieważne jesteśmy. Kolejny sklep nastawiony na pięknych = szczupłych. Strasznie mi przykro! Tym bardziej, że wielokrotnie deklarowałam, że chcę nosić WYŁĄCZNIE effuniaki. Latem kupiłam 7 effuniaków, jesienią 8 (dla siebie i koleżanek) i intensywnie bo z pełnym przekonaniem lobbuję na rzecz firmy. Chyba jestem niezłą klientką? A nie dano mi prawa nawet do rzetelnej informacji. Po tygodniach czekania i wysłuchiwania obietnic, że później, później, dzisiaj oznajmiono mi z uśmiechem, że powinnam się pospieszyć z zamawianiem, jeśli chcę zdążyć. Nie lubię być traktowana jak piąte koło u wozu. Co stoi na przeszkodzie, żeby w sklepie pojawiła się ta (obiecywana przecież) opcja zakupu z 14-dniowym okresem oczekiwania? Och jak mi smutno! I to z powodu najbardziej lobbowej firmy (wybacz Paryżanko, że nie wspominam o tobie, ale w takim kontekście to byłoby nie na miejscu). Odpowiedz Link
daslicht Re: Duże majtki ;) 30.11.09, 16:02 Ych, a ja się zastanawiałam nad prezentem świątecznym w postaci kompletu stanik + majtki i te majtki miały mieć właśnie rozmiar 44, 46 lub 48 (najprawdopodobniej 46, musze się zorientować w rozmiarówce). No to już mogę się nie zastanawiać. Zaskoczył mnie nagły spadek ilości majtek w rozmiarze 40. To prawdopodobnie mój rozmiar i jest przeciętny. Jak widać niekoniecznie. To co, mamy wszystkie sobie wyrównać tyłki (na plus lub minus) do 38, bo już 40 nie jest taka pewna? O_o Odpowiedz Link
bebe.lapin Re: Duże majtki ;) 30.11.09, 19:20 ze nie wspomne o tym, ze na stronie sklepu tabelka rozmiarowa podaje majtki do rozmaru 50... Odpowiedz Link
kryklu Re: Duże majtki ;) 30.11.09, 19:39 bebe.lapin napisała: > ze nie wspomne o tym, ze na stronie sklepu tabelka rozmiarowa podaje majtki do > rozmaru 50... Ściema dla naiwnych. Effuniak stwierdziła dzisiaj, że skrajne rozmiary (46,48)będą tylko na zamówienie, a skrajnych skrajnych (50) nie będzie wcale. Grubych w tym sklepie nie lubią i nawet tego nie ukrywają. Mniej grubi mogą od zaplecza, zamawiając u Uli, oficjalnie w sklepie nie mogą. Sklep jest dla pięknych i szczupłych. Koniec kropka. Odpowiedz Link
bebe.lapin Re: Duże majtki ;) 30.11.09, 19:43 Tjaaa, zauwazylam..no szkoda, bo naprawde mi zalezalo, ale chyba nic z tych stanikow nie bedzie. i to pomimo tego, ze ak effuniak sama stwierdzila, przekonala sie osobiscie ze mozna zrobic pasujace konstrukcje na bardzo duze biusty (juz pal licho majty) - tym bardziej tego nie rozumiem. :( Odpowiedz Link
kryklu Re: Duże majtki ;) 30.11.09, 20:18 > Tjaaa, zauwazylam..no szkoda, bo naprawde mi zalezalo, ale chyba nic z tych > stanikow nie bedzie. i to pomimo tego, ze ak effuniak sama stwierdzila, > przekonala sie osobiscie ze mozna zrobic pasujace konstrukcje na bardzo duze > biusty (juz pal licho majty) - tym bardziej tego nie rozumiem. :( Och nie, nie rezygnuj jeszcze! Te staniki są genialne, ja już nie wyobrażam sobie bez nich życia. Podobno szyją teraz duże rozmiary, lada dzień będą w sklepie. Jak już się pojawią, radzę zamów kilka w różnych rozmiarach, żeby szybko trafić w swój. Będzie dobrze :) Bebe.lapin i Daslicht: Zamówiłam dzisiaj majtki w mejlu do Sekretariatu_ effuniak i przed chwilą dostałam odpowiedź, że nie ma problemu. Potrwa to dwa tygodnie, może dłużej, ale przynajmniej wiem, na czym stoję. Szczerze mówiąc będę miała opory w razie potrzeby ich odesłania, zwłaszcza, że wtedy może być już za późno na zamówienie innych. Nie zmienia to faktu, że taki podział na klientów lepszych i gorszych, podczas gdy wszystkie pieniądze są takie same jest bardzo irytujący. I te niespełnione obietnice o pełnej rozmiarówce, o możliwości zakupu w opcji 14-dniowej... I te nieprecyzyjne informacje. Tyle razy pytano (również ja) o duże rozmiary i ciągle odpowiadano, że póżniej. Trochę się poawanturowałam i nagle się okazało, że już od dawna można... Nie rozumiem tego. Odpowiedz Link
bebe.lapin Re: Duże majtki ;) 30.11.09, 20:23 Ale ja juz sobie zamowilam 2 komplety w ramach prezentu swiatecznego i nie wyobrazam sobie kupienia w tej sytuacji wiekszej ilosci stanikow w celach mierzalniczych. nota bene nie uzyskalam informacji, czy w okresie switecznym wydluza sie okres zwrotu towaru. Przymierzac wczesniej nie mam mozliwosci, a poza tym, chce dostac prezent na gwiazdke a nie wczesniej. No i w ogole przezywam rozdwojenie, bo ze staniki fajne, to sama wiem (i jeszcze obecne wzornictwo - syper), ale sposob zalatwiania ich...:( Odpowiedz Link
kryklu Re: Duże majtki ;) 30.11.09, 20:29 No i w ogole przezywam rozdwojenie, bo ze staniki fajne, to sama wiem (i jeszcze obecne wzornictwo - syper), ale sposob zalatwiania ich...:( O właśnie. Gdyby w jakimkolwiek sklepie tak mnie traktowano, poszłabym do konkurencji. Effuniak nie ma konkurencji i dobrze o tym wie. I chyba tu jest pies pogrzebany. Odpowiedz Link
effuniak Re: Duże majtki i duże staniki 01.12.09, 06:45 Pod wpływem Waszych krytycznych uwag przejrzałam dziś o świtku ofertę kilku topowych sklepów polecanych na Lobby i znalazłam 1szt - dosłownie JEDNĄ SZTUKĘ majtek w rozmiarze 44 w cenie po obnizce = 49zł O rozmiarze 46, 48 czy 50 nie ma co marzyc bo w większości wyszukiwarek nawet nie występuje którykolwiek z nich a skoro nawet wyszukiwarka nie uwzględnia takich rozmiarów to znaczy, że własciciel sklepu nie przewiduje sprowadzania takiego asortymentu ! W Brastopie najwieksze dostepne majtki maja rozmiar 16 ale nawet z marki Elomi nie było w tym rozmiarze ani jednej pary!!! A stringi to nawet w rozmiarze 42 sa trudne do znalezienia! Ale to mnie zarzucacie dyskryminację ! Odbieracie mi ochotę do jakiejkolwiek pracy Uważam, że jesteście niesprawiedliwe ! Odpowiedz Link
jul-kaa Re: Duże majtki i duże staniki 01.12.09, 08:32 effuniak napisała: > Pod wpływem Waszych krytycznych uwag przejrzałam dziś o świtku ofertę kilku > topowych sklepów polecanych na Lobby i znalazłam 1szt - dosłownie JEDNĄ SZTUKĘ > majtek w rozmiarze 44 w cenie po obnizce = 49zł > O rozmiarze 46, 48 czy 50 nie ma co marzyc bo w większości wyszukiwarek nawet > nie występuje którykolwiek z nich a skoro nawet wyszukiwarka nie uwzględnia > takich rozmiarów to znaczy, że własciciel sklepu nie przewiduje sprowadzania > takiego asortymentu ! Może szukałaś w złej rozmiarówce. W dopasowanej np. majtek w rozmiarze 16 jest ponad 70 par, 18 ponad 50 par, są też pojedyncze w rozmiarze 20. W ebrasie jest XL, XXL, XXXL - w każdym rozmiarze po ileś par. A dziewczynom chyba chodzi nie o to, że gdzie indziej jest lepiej, tylko że bardzo liczyły na komplety u Ciebie - tak jak i ja :) Odpowiedz Link
effuniak Re: Duże majtki i duże staniki 01.12.09, 09:19 Masz rację sprawdzałam po nie takich rozmiarach ale ta dostępność jest przeważnie z 18to dniowym okresem realizacji czyli - ino mig Odpowiedz Link
effuniak Wymiany-zwroty święta 01.12.09, 09:24 Nie przewiduję przedłużenia czasu wymian ponieważ 10 dni to okres spokojnie wystarczający nawet w okresie świąt zwłaszcza, że to dotyczy dni roboczych Odpowiedz Link
effuniak Majtki 01.12.09, 09:29 Majtki w rozmiarach 32, 50 i ponad - nie będą produkowane Majtki w rozmiarach 46,48 - zawsze z 14to dniowym terminem realizacji W niektórych modelach może się zdarzyć, że rozmiar 44 również będzie miał termin realizacji 14 dni Odpowiedz Link
bebe.lapin Re: Majtki 01.12.09, 11:18 Ale tak jak pisze kryklu - nie moze byc to podane jako opcja zkupu? nie kazdy sledzi to forum i wie, ze niektore rzeczy trzeba zalatwiac nieoficjaline, na majla - jak nie ma, to nie ma i nie beda dociekac, czy moze jednak... I co z duzymi stanikami? Odpowiedz Link
bebe.lapin Re: Bebe.lapin 01.12.09, 20:02 dla mnie 85jj (tak mi wychodzi z przepowiedni ;) - letnie mialam 85k czarny "maly" i 85jj cielak, wydaja mi sie troche za male, a ze te wychodza wieksze, wiec taki mam rezultat). moja mama troche mniejszy biust, ale rozmiar chyba bylby lepszy 90. i nie tylko my potrzebujemy stanikow w tych okolicach rozmiarowych. :) Odpowiedz Link
malagracja Re: Halfcupy - szkoda :( 01.12.09, 14:57 Ale przynajmniej wiem, ze muszę do Sylwestra kupić gdzie indziej :-) Odpowiedz Link
kryklu Re: Duże majtki i duże staniki 01.12.09, 09:44 > Odbieracie mi ochotę do jakiejkolwiek pracy > Uważam, że jesteście niesprawiedliwe ! A ja jestem zmęczona regularnym sprawdzaniem i analizowaniem zamieszczanych w wielu miejscach informacji od Was. Informacji często wzajemnie się wykluczających, i w końcu nieprawdziwych. Jestem łagodnym człowiekiem, wykazałam się dużą cierpliwością. Ta Wasza nonszalancja towarzysząca informowaniu nas jest dla mnie dowodem lekceważenia. Rozumiem, że to jest przede wszystkim biznes. Rozumiem, że na nietypowe rozmiary jest mniejsze zapotrzebowanie. Po raz kolejny pytam, dlaczego w sklepie nie pojawiła się opcja zamówienia z 14 dniowym okresem oczekiwania? Dlaczego nie mogę się czuć się zwykłą klientką, która może zwyczajnie kupować/zamawiać w sklepie, tylko muszę zamawiać "opłotkami", kierując się informacjami uzyskanymi przypadkowo na forum, bo nie ma ich ani w sklepie, ani w szufladzie. Uważasz, że jestem niesprawiedliwa??? Chwalę Twoje staniki, krytykuję Twoją "politykę informacyjną". Nie wolno mi? Wolno. Bielizna to tylko drobny fragment mojego życia, a z powodu tego bałaganu informacyjnego, muszę poświęcać effuniakom nieproporcjonalnie dużo czasu. Domyślam się, że bielizna to całe Twoje życie, przynajmniej zawodowe. Zamiast obrażać się na uwagi krytyczne, doceń nasze zainteresowanie swoimi wyrobami i traktuj nas poważnie. Serdecznie pozdrawiam :))) Odpowiedz Link
kasiadj07 Re: Duże majtki i duże staniki 01.12.09, 14:08 To i ja się wypowiem w tej kwestii. Czekam i czekam cierpliwie, na forum się nie dopominam, bo obiecane były duże rozmiary w późniejszym terminie. Stanik kupiłam na zlocie, na majtki czekam... Rozmiar chyba 46, może 48, nie wiem. Jak nie mogę normalnie zamówić w sklepie (nawet z wydłużonym czasem realizacji), tylko znowu pisać meile i prosić o łaskę, to mi się już nie chce. Przykro mi, ale po roku oczekiwań już mnie to nie kręci. Oczywiście cenię sobie te nowe staniki za jakość i wzornictwo, ale nie muszę nosić kompletów. Nie to jest dla mnie sensem życia. Nie ma majtek - trudno. Moje pieniądze wydam gdzie indziej. Odpowiedz Link
effuniak Kryklu 01.12.09, 19:35 A kto Cie zmuszał do przeanalizowania całej dostępnej rozmiarówki wraz z podziałem na poszczególne modele i rozmiary ? Trzeba mieć strasznie dużo czasu by to sprawdzić i przygotować staranne zestawienie Musisz być albo bardzo znudzona albo.... ...albo juz nawet nie chcę myśleć co ... Odpowiedz Link
kryklu Effuniak wyluzuj, proszę :) 01.12.09, 22:01 effuniak napisała: > A kto Cie zmuszał do przeanalizowania całej dostępnej rozmiarówki wraz z > podziałem na poszczególne modele i rozmiary ? > Trzeba mieć strasznie dużo czasu by to sprawdzić i przygotować staranne zestawi > enie > Musisz być albo bardzo znudzona albo.... > ...albo juz nawet nie chcę myśleć co ... Nie musisz myśleć co... Wystarczy przeczytać pierwsze zdanie w tym moim poście o rozmiarach: "Jestem chora, mam czas i chciałam się trochę powyzłośliwiać. Policzyłam dostępne w sklepie majtki z podziałem na rozmiary. Oto wynik: ...." Normalnie jestem zapracowana. A ostatnio, powtarzam, jestem chora i szczerze mówiąc ta dyskusja mi nie pomaga. Ja staram się precyzyjnie formułować moje uwagi i pytania, a Ty zamiast się jakoś do nich ustosunkować bawisz się w wycieczki osobiste. Czy nie prościej byłoby po prostu czytać uważnie i odpowiadać (pozytywnie lub negatywnie) zamiast doszukiwać się złych intencji? Dowiedziałam się, że jestem bardzo znudzona albo... Albo co??? Mam się bać? A nie dowiedziałam się, dlaczego majtek w rozmiarze 46 lub 48 nie mogę zamówić w sklepie w opcji z 14-dniową dostępnością, której sobie nie wymyśliłam, to Wy ją obiecujecie od paru tygodni. Jestem zmęczona ciągłym wyszukiwaniem informacji w wielu miejscach (bo niestety nie w sklepie). Policzenie majtek zajęło mi kwadrans. Ale po co to wszystko, skoro po raz kolejny mnie zbyłaś. A tak przy okazji, moja dorodna koleżanka mierzyła dzisiaj effuniaka 85GG (obwód dobry, miski za duże) majtki w rozmiarze 48 lub 50 powinny być na nią dobre. Ciągle nie rozumiem, dlaczego do dużoobwodowych staników nie można kupić dużych majtek. Ale przecież tego się nie dowiem. Prawda? Nie obrażę się na Effuniaka, ani na effuniaki :) Ale takie "dyskusje" to ja już sobie daruję. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
akj77 Re: Duże majtki i duże staniki 01.12.09, 13:53 effuniak napisała: > Odbieracie mi ochotę do jakiejkolwiek pracy > Uważam, że jesteście niesprawiedliwe ! Ewo, nie generalizuj - niezadowolony klient zawsze krzyczy głośniej niż ten zadowolony, który nawet nie zajrzy do wątku, bo po co. Ja rozumiem rozgoryczenie dziewczyn (sama noszę 44-46), ale problem z dostępnością niektórych rozmiarów nie unieważnia pracy, którą wykonałaś, żeby było to co JEST. A jest więcej niż gdzie indziej, co właśnie sobie przypomniałam, próbując po raz kolejny podejść do Panache niby w dobrym rozmiarze. Zrzucam go z prawdziwą ulgą, Twoje staniki mogę nosić ile chcieć. Ale opcja z dostępnością 14 dni w sklepie by się przydała :-) Odpowiedz Link
bebe.lapin Re: Duże majtki i duże staniki 02.12.09, 09:54 Dostalam maila z informacja, bardzo dziekuje :) Gwiazdor dostal juz odpowiednie instrukcje, powinien zapukac do sklepu dzis albo jutro :) Odpowiedz Link
kryklu Turkusowy mech 75G 29.11.09, 11:21 Piękny! Niestabilny obwód, trzyma dopiero na najciaśniejszych haftkach, ale wtedy gumy obwodu nieprzyjemnie i nieładnie wrzynają mi się w ciało, a rozciągliwy tiul się uwypukla tworząc nieładny efekt baleronu. W spoczynku ma taką samą długość jak inne w tym rozmiarze, rozciąga się podobnie jak chilli. Wydaje mi się, że ta niestabilność wynika z faktu, że tylna część obwodu jest uszyta z jednej warstwy bardzo rozciągliwej siateczki. W efekcie obwód trzymają tylko brzegi=gumki a nie cała powierzchnia. I to zdecydowało, że z wielkim żalem rozstanę się z tym modelem. Wiem, że w sprawie za wąskich ramiączek jestem w mniejszości, ale STABILNY OBWÓD Z DWÓCH WARSTW MATERIAŁU odpowiadałby chyba wszystkim, nawet tym osobom, które są zadowolone z mchów z pojedynczą siateczką. ============================================= Ewo, proszę rozważ tę sprawę na przyszłość :)))) ============================================= O dziwo miseczki mchu są ewidentnie głębsze niż w dżinsowym i chilli. Zaznaczyłam ołówkiem do makijażu zasięg misek mchu wzdłuż dekoltu, a potem (oczywiście identyczna procedura założenia i wygarnięcia) przymierzyłam pozostałe: mech zasłania mi piersi o 7-8 mm bardziej niż pozostałe i nie robi tak spektakularnego dekoltu. Nie chce mi się kombinować z mniejszymi miskami, bo zniechęciłam się do tego modelu ze względu na obwód. Stanik jest przepiękny, miseczki bardziej zaokrąglają biust niż inne modele. Baaaardzo żałuję, że on nie dla mnie. Odpowiedz Link
kryklu Re: Turkusowy mech 75G 29.11.09, 14:29 effuniak napisała: > Już uwzględniłam te podwójne boczki Super :))) Czy to znaczy, że można będzie jeszcze kupić mech z podwójnymi boczkami, czy masz na myśli następne modele? Bo mąż się na mnie obraził na wiadomość, że chcę odesłać turkusowy mech :) Odpowiedz Link
balbina11 biała kratka 75E 30.11.09, 14:28 + stringi 38. Wg rozmiarówki powinno być 36, ale 38 jest niewidoczne pod ubraniem. Stanik jest boski, robi genialny dekolt, ładnie zbiera, obwód odpowiednio ciasny, ale wygodny. Majteczki mają uroczą kokardkę z tyłu. Z innych modeli mam takie plunge: zielony 70G za duży (pasuje tuż przed okresem), różowy 75F pasuje - robi dolinkę, nie kreseczkę, czarny 75FF robi kreseczkę. Jak będzie 75E bakłażanowy to też taki chcę ;-)Nowy rozmiar dobrała mi Ewa na ostatnim zlocie i jestem jej wdzięczna, bo dzięki temu sama nie mogę się napatrzeć w swój dekolt :-)))) Odpowiedz Link
nientepaura halfcupy przed świętami? 30.11.09, 16:25 pytanie jak w temacie.Czy jest szansa, że halfcupy pojawią się przed świętami? Bo nadal 3mam rodzinę w niepewności prezentowej...;) Odpowiedz Link
st-efa Bakłażan plunge 85H 01.12.09, 12:06 Kilka dni temu dotarł do mnie mój pierwszy effuniak. Na wstępie muszę powiedzieć, że miałam wiele dylematów podczas mierzenia obwodu w zwisie i ustalania rozmiaru. Podejrzewam, że wynikało to z tego, że pewnie różnie się pochylałam podczas mierzenia. Przynajmniej taka jest moja teoria. Wychodził mi rozmiar 85G, 85GG i 85H. Wybrałam ten ostatni i to był dobry wybór. Rozmiarowo pasuje, wizualnie jest śliczny, wykonanie naprawdę staranne. Piersi są uniesione, zebrane do środka i ładnie podtrzymane. Fiszbiny odbijają mi się idealnie wokół piersi. Najbardziej cieszę się z tego, ze w ogóle zaryzykowałam plunge, bo z każdego do tej pory posiadanego piersi mi wypadały po jakimś czasie srodkiem. Tutaj nie mam takiego problemu, przeszedł już ze mną całodziennie bieganie po sklepach. Nawet podczas przymierzania kilku par spodni nic się nie wysunęło z miseczek. Obwód 85 - na 85 mierzone ciasno - ścisły, ale nie duszący, wygodny, nie odczuwam go praktycznie nawet po całym dniu noszenia. Jedyne zastrzeżenie miałam na początku do ramiączek. Nie wiem czy to te pętelki powodowały dyskomfort na ramionach, czy coś innego, w każdym razie do pierwszego prania miałam zaczerwienione ramiona. Zaczerwienienie szybko znikało. Po pierwszym praniu problem zniknął. Pranie bakłażan przeszedł bez jakiegokolwiek uszczerbku, zadnych zagnieceń ani deformacji. W moim rozmiarze ramiączka od środka są podszyte takim milutkim aksamitem (nie wiem jak inaczej to coś określić). Majtki do kompletu (44) sa po prostu śliczne, bardzo miękkie i ładnie wykonane, a co najwazniejsze bez tendencji do wbijania się w którekolwiek miejsce. Podsumowując - to chyba mój najlepszy zakup, moje cycki nareszcie wyglądają super, a ubranie komplet daje naprawdę fajny efekt nawet pomijając moją tłuściutką figurę ;))) Odpowiedz Link
beata-1978 st-efa! 01.12.09, 19:43 Czy możesz zdradzić na ile cm w biodrach kupowałaś te gatki w rozmiarze 44? Bo mam 115cm więc teoretycznie powinnam zamawiać już rozmiar 46, ale z drugiej strony 44 są wg tabelki do 114cm, no i są przede wszystkim dostępne od ręki i nie trzeba ich specjalnie zamawiać. Zastanawiam się tylko czy się w nie zmieszczę. Odpowiedz Link
st-efa beata-1978 01.12.09, 21:29 Gatki kupowałam dokladnie na 115,5 cm. Ryzykowałam i nie żaluję. Moim zdaniem zmiescisz się spokojnie ;)) Tylko jakby co, to potem na mnie nie krzycz :) Jak kupisz baklażanowe, to ewentualnie jako winna moge je odkupić ;) Odpowiedz Link
beata-1978 Re: beata-1978 02.12.09, 08:55 Dzięki! Zamówiłam, bo dziś pojawiły się też staniki w moim rozmiarze!!!!!! Odpowiedz Link
wronki12 A jak stringi? 01.12.09, 12:19 Mam pytanie do użytkowniczek - jeśli takowe są, czy są wygodne i nie wbijają się w ...? Bo zastanawiam się nad kupieniem bakłażanowych w komplecie z biustonoszem - mąż mnie namawia;). Odpowiedz Link
akj77 Re: A jak stringi? 01.12.09, 13:55 wronki12 napisała: > Mam pytanie do użytkowniczek - jeśli takowe są, czy są wygodne i nie wbijają si > ę > w ...? Bo zastanawiam się nad kupieniem bakłażanowych w komplecie z biustonosze > m > - mąż mnie namawia;). Mam tylko lodowe, trochę za małe, bo 42 na 110 w biodrach. Mimo zamałości nie wrzynają się w d..., są tylko za niskie. Bardzo wygodne. Mam nadzieję, że bakłażanowe też takie będą, bo planuję kupić :-) Odpowiedz Link
effuniak Re: A jak stringi? 01.12.09, 19:39 Przecież stringi jakby z zasady wcinają sie w ... :) Odpowiedz Link
kasikk68 Re: A jak stringi? 01.12.09, 20:12 mam bakłażanowe i sa boskie:) rewelacyjnie wygląda w nich pupa:P Odpowiedz Link
bebe.lapin Re: A jak stringi? 01.12.09, 20:42 ale niektore sprawiaja wrazenie, jakby chcialy ja przepilowac na pol i np. nie da sie w nich usiasc, a niektore sa znosne pod tym wzgledem;) Odpowiedz Link
akj77 Re: A jak stringi? 02.12.09, 10:39 effuniak napisała: > Przecież stringi jakby z zasady wcinają sie w ... > :) No nie, mogą się wrzynać boleśnie albo nie :) Lodowe się nie wrzynają :) Odpowiedz Link
galea5 Re: A jak stringi? 01.12.09, 21:42 Chilli, rozmiar 38 na 88-90 cm w biodrach, stringi i figi. Są przewygodne. Nic się nie wbija, a zazwyczaj ten paseczek pomiędzy pośladkami odczuwam jako mało komfortowy (dotyczy wszystkich stringów, czy to bazarowych czy firmowych), tutaj nic takiego nie ma miejsca. Materiał bardzo delikatny, do tego stopnia, że czasem zastanawiam się czy w ogóle mam na sobie majtki ;) Tak samo figi. Jedyne zastrzeżenia mam do czarnej koronki. Po dwóch praniach (ręcznych oczywiście) zauważyłam, że w jednym miejscu troszeczkę się zniszczyła. Jakieś takie niteczki widać. Zobaczymy co będzie dalej. Mam nadzieję, że jednak trochę je ponoszę, bo nie dość, że wygodne to i wyglądają super. Że nie wspomnę o tym, jak wygląda w nich tyłek ;) Odpowiedz Link
helenka333 Re: A jak stringi? 05.12.09, 16:26 wygodne bardzo, wlasnie mam je na sobie:) Odpowiedz Link
inez69 Recenzje staników w BKS 02.12.09, 23:22 Zapraszam do recenzowania poszczególnych modeli staników Ewy Michalak w Biuściastym Katalogu Staników: kataloglb.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?568683 Odpowiedz Link
beata-1978 MAM!!! NARESZCIE!!! porównanie 75J, 75JJ, 80H, 80H 04.12.09, 15:02 Wzięłam 4 rozmiary do porównanie. Obecnie noszę 75JJ z letniej kolekcji (beżowy, lodowy, biały - ten na przedłużce, bo jest cholernie ciasny) na 78/85/119. Kalkulator pokazywał mi 80H, ale w letniej kolekcji też dawał mi jedną miskę mniej. Niestety nie mam pod ręką centymetra więc opiszę tylko wrażenia nabiustne. 75J bakłażan- nie dopiełam się w obwodzie, ramiączka szerokie 75JJ chili - jak wyżej, ramiączka szerokie 80H bakłażan - od razu zapięłam się na ostatnią haftkę, wąskie ramiączka, które po podciągnięciu szybko mi opadały, miska tylko odrobinę mniejsza od HH (tak z pół miski) 80HH bakłażan - idealny! obwód dałam radę zapiąc tylko na pierwszą haftkę, do środkowej dam radę dociągnąć ale ściskałoby mnie niemożebnie. Ramiączka co prawda szerokie, ale nie zsuwają się. Podszyte czymś w rodzaju aksamitu (tak jak w letnim beżowym). Boczki wyższe niż we wcześniejszych modelach, ale absolutnie nie odpiłowują ramion. Są na tyle wysokie, żeby zbierać mój tłuszczyk podpachowy. Stanik robi mi śliczną kreseczkę :) No i oczywiście zostaje. Reszta w poniedziałek do zwrotu lub wymiany jeśli będzie chilli i morski w rozmiarze. Majtki wzięłam w rozmiarze 44 na 115 cm w biodrach i leżą idealnie. Spokojnie mogłabym jeszcze przytyć z 2-3 cm i też leżałyby dobrze. Przód w miarę wysoki - przykrywa mi mój wałek pociążowy. Zarówno chili, bakłażan jak i morski leżą identycznie. Wzięłam wszystkie 3 kolory, bo widziałam w jakim tempie znikają :) ślub inny niż wszystkie ukochana Skandynawia Odpowiedz Link
effuniak Re: MAM!!! NARESZCIE!!! porównanie 75J, 75JJ, 80H 04.12.09, 19:21 :)))) A zrobiłaś z zamówieniem jak mówiłam ? Odpowiedz Link
beata-1978 Re: MAM!!! NARESZCIE!!! porównanie 75J, 75JJ, 80H 04.12.09, 19:49 Tak. Napisałam w uwagach informację dla Uli. Odpowiedzi nie uzyskałam :( Ale co tam, mam bakłażana... tralalalala... i zamówionego już chilli na wymianę za pozostałe niepasujące staniki :) Odpowiedz Link
effuniak Re: MAM!!! NARESZCIE!!! porównanie 75J, 75JJ, 80H 05.12.09, 11:03 Beatko - wyjaśnię to i będzie jak pisałam :) Odpowiedz Link
beata-1978 no i niestety 05.12.09, 18:27 80HH też nie pasuje :( po przymiarce wydawało mi się że jest ok więc odciełam metki. Dzisiaj założyłam do noszenia i po 2 godzinach pojawiły się bułki :( W związku z tym idzie do sprzedaży (wystawiam na giełdę). Po przymiarce 75JJ chilli z przedłużką miski okazały się lekko za duże więc pewnie po chwili noszenia biust by się ułożył i byłoby ok. Nie próbuję, bo stanik idzie do zwrotu. Wymieniam na 80J i mam nadzieję, że tym razem jednak będzie ok. Odpowiedz Link
st-efa Re: MAM!!! NARESZCIE!!! porównanie 75J, 75JJ, 80H 05.12.09, 21:50 Cieszę się, że majcioszki pasują. Kamień spadł mi z serca ;))) Odpowiedz Link
beata-1978 Re: MAM!!! NARESZCIE!!! porównanie 75J, 75JJ, 80H 06.12.09, 12:54 Hihihi :) Powiem Ci szczerze, że są nawet odrobinę za luźne, ale obawiam się, że 42 byłyby jednak za ciasne. Może kiedyś zaryzykuję i kupię, tak dla porównania Odpowiedz Link
marti_1983 Re: MAM, 80H 04.12.09, 21:20 Ja mam 80 H- ma najwęższe ramiączka ze wszystkich moich staników. Nie zsuwają się. Wąska fiszbina i niski pod pachą (mógłby być nawet o cm wyższy) ładnie zbiera :) cudownie nisko kończą mu się fiszbiny. Naprawdę ściły obwód - wypiorę też zraportuję. I najważniejsze - mogę w nim skakać i schylać się - biust faluje ale nie wypada z misek !!!! Do Effuniak : Dziękuję !!! Poproszę jeszcze. Odpowiedz Link
marti_1983 Re: MAM, 80H 06.12.09, 23:23 Nie, to ja dziękuję, doprawdy. Warto było czekać. Mam taki dekolt, że wstrzymuję ruch samochodów na ulicach. Mam nadzieję, że po świętach, będzie jeansowy :) lub jeszcze coś w moim rozmiarze. Tak jeszcze ze dwa-trzy staniki effuniakowe i będę wstępnie usatysfakcjonowana. A w imieniu mojej drogiej, biuściastej przyjaciółki apeluję o 90- tki. Bo jak się robi tak doskonale ścisłe obwody, to trzeba ponosić tego konsekwencje :))) Odpowiedz Link
wielebnna czerwony mech 85G 05.12.09, 11:19 jest piękny, ma piękne cieniutkie ramiączka i ma rozmiar inny niż biały plunge - biały był dobry w rozmiarze 85G a mech jest o 2 rozmiary za duży czekam na wymianę Odpowiedz Link
wronki12 mam i ja :) 05.12.09, 14:14 mam mojego pierwszego Effuniaka w rozmiarze 85FF - sama mistrzyni rozmiar dobierała na warszawskim zlocie. kupiłam bakłażana i jestem zadowolona, a mąż jeszcze bardziej. poza tym mam stringi 42 i są idealne - nic mnie nie gryzie i nie obciera. mężowi bardzo się podoba. wielkie dzięki :) Odpowiedz Link
zyss Czy/kiedy będą 90-tki i doły 46? 06.12.09, 13:11 Ciezko mi sie przekopać przez te wszystkie posty wiec moze powtarzam się z pytaniem..Wybaczcie ;) W balkonetkowym katalogu jest bakłażan 95F - czy wiadomo kiedy w sklepie będą dostępne 90tki i 95tki? I czy planowane jest w ogole szycie dołów w rozmiarach 46 lub 48 ? Odpowiedz Link
aga90210 aaa, wbija mi się! 06.12.09, 13:40 Dziewczyny, kupiłam effuniaka, miski dopasowne idealnie, obwód za ciasny. Kupilam przedłużkę, gdyz nie chce ponosić kosztów kolejnych wymian. Najgorsze jest, ze stanik masakrycznie wbija mi sie w mostek! To złączenie pomiedzy miseczkami trafia dokładnie w kość :/. Pomaga przepięcie na jeszcze luźniejszy obwód, ale wówczas miski odstają, i biustonosz nie leży jak powinien. Nie pamietam już, jakie mam wymiary, mierzyłam się gdy zamawiałam stanik, a teraz nie mam centymetra. Biusztonosz mam w każdym razie 65E, jeansowy plunge. Przedłużkę zapinam tak, by obwód po naciągnięciu zwiekszyl sie o ok. 2-2,5 cm Czy to wbijanie juz tak zostanie, czy raczej stanik się ułoży, np. po praniu? Czy w jakimś innym modelu złączenie miedzy miseczkami jest jeszcze niżej? Czy powinnam celować w inny rozmiar? Jaki? Odpowiedz Link
malagracja Re: Kiedy halfcupy? 08.12.09, 20:06 Hm, miały być po świętach, więc wątpię aby pojawiły się przed Sylwestrem :-( Odpowiedz Link
kasiadj07 Re: aaa, wbija mi się! 06.12.09, 15:22 Ja miałam podobnie z dwoma stanikami z poprzedniej kolekcji. Obwód ciasny i wbijające fiszbiny na mostku. Przedłużka niestety nie pomogła. Za to stanik z obwodem większym o rozmiar i przeliczoną miseczką okazał się IDEALNY:) Może spróbuj wymienić na większy, ja tak właśnie zostałam z kolekcją niepasujących - myśląc, że może po praniu coś się poprawi. Odpowiedz Link
ekstaza_w_masle Re: aaa, wbija mi się! 07.12.09, 10:54 Mi też się wbijały fiżbiny niemiłosiernie w mostek. Myslałam, że jestem niekompatybilna, ale Ula kazała mi wysłać do Łodzi, żeby wymienili fiżbiny na bardziej miękkie. Teraz wszystko jest OK. Odpowiedz Link
anuula12 czy będą inne kroje? 06.12.09, 18:43 jwt. Mam jakiś uraz do plungy, po prostu och nie lubie i nie maja u mnie zastosowania, więc stąd moje pytanie ;) Cokolwiek innego! Balkonetki, halfy, fullcupy...kiedy będzie można się spodziewać? Tak ogólnie? I jeszcze: Czy będą szortostringi? A może te szorty są szortostringami? Odpowiedz Link
alex331 jaki rozmiar na 75-83/103(99) 07.12.09, 12:52 Proszę o pomoc w doborze rozmiaru Effuniaka, chce sobie zakupić bakłażanowy lub morski. Moje wymiary to 75 ciasno, 83 luźno i 103 w zwisie, normalnie 99. Brytyjczyki noszę 32FF, z kalkulatora Ewy wychodzi mi 75E. Czy właśnie taki mam zamówić?? Mam taki mały mętlik w głowie, boję się czy fiszbiny nie będą za wąskie, a może podałby mi ktoś szerokość w rozmiarze 75E a może i 80DD. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc. Odpowiedz Link
pineapplegirl Bakłażan 75E 07.12.09, 17:16 Ja mam Bakłażana w rozmiarze 75E (tak mi wyszło z kalkulatora). Moje pomiary: długość U fiszbiny 25cm, długość pomiędzy fiszbinami zewnętrznymi 30cm, rozstaw końcówek 14,5cm, głębokość miski 23cm. Obwód w stanie spoczynku 58cm do pierwszej, 61cm do trzeciej. Po rozciągnięciu nie mierzę, bo wiadomo, że zależy do od użytej siły ;) Moje wymiary: pod biustem 73/79cm, w biuście 95cm, w pochyle 102cm Dla mnie 75E jest idealny, doskonale leży, robi super dekolt. Fiszbiny sie nie wbijają, nie czuję ich wcale na mostku. Obwód nie dusi, może nawet mógłby być węższy (70) ale nie lubię się za bardzo ściskać. Z angielskiej rozmiarówki nosze 30FF, 32F, choć ostatnio niektóre 30FF wydaje sie robić już za małe w miskach (migracja czy może zwyczajnie przytyłam...). Generalnie jestem bardzo zadowolona (dziękuję Ewo :), jedyne do czego miałabym zastrzeżenia, to że mógłby bardziej zbierać spod pach, bo jak żaden inny robi mi jakieś takie wałeczki pod pachami (może jest w tym miejscu za mało zabudowany?) Nie mniej jednak, choć krój zbliżony do posiadanego przeze mnie Masquerade Oriona, to w porównaniu z nim bardziej unosi i wypycha biust do przodu i co ważne, robi bardziej okrągły kształt pod bluzką. Czekam teraz na nowe wzory :) Odpowiedz Link
alex331 Re: Bakłażan 75E 07.12.09, 20:24 Dzięki serdeczne za tak dużo informacji!! Skoro Tobie, noszącej 30FF pasuje 75E to czy na mnie też będzie dobry?? Stanikologia to trudna nauka. Najlepiej byłoby zamówić ze 2 lub 3 rozmiary, ale na to nie mam kasy... Odpowiedz Link
pineapplegirl Re: Bakłażan 75E 07.12.09, 20:46 Ciężko mi coś doradzać, jak wiadomo biusty różnią się nie tylko wymiarami ale i kształtem, "osadzeniem" itp. dlatego to takie trudne :) Może jednak jeszcze wypowie się jakaś inna właścicielka Effuniaka, np. w większym rozmiarze, wtedy mogłabyś porównać. Albo poszukaj na balkonetce, w galerii, może jakaś dziewczyna ma zbliżone wymiary i wstawiła zdjęcia Effuniaka. Ja tez miałam kupić dwa lub trzy sąsiednie rozmiary, jednak wzięłam tylko jeden i na szczęście trafiłam :) Warto więc próbować :) Odpowiedz Link
panthera_tigris Re: Bakłażan 75E 08.12.09, 00:25 Ja też mam effuniaka 75e, kolor morski. Brytyjczyki noszę 65g, ścisłe 70f(ff). 75e leży idealnie, przed @ większa pierś lekko bułkuje. Chyba najlepiej poprzymierzać sąsiadujące rozmiary. Odpowiedz Link
alex331 Re: Bakłażan 75E 08.12.09, 13:51 No widzisz, a ja zazwyczaj 30GG i 32FF, tylko Arabelkę 30G, wiec może powinnam myśleć o 75F? Dodatkowo mam asymetrię, lewa 32F/FF prawa 32FF/G!! Może Ewa by się wypowiedziała:-)) Odpowiedz Link
st-efa Chilli plunge 85GG 07.12.09, 22:37 Znowu się skusiłam na effuniaczka. Tym razem za namową męża wzięłam rozmiar mniejszy. Bakłażan 85H jest naprawdę wygodny i wszystko w nim było w pierwszym radosnym szoku idealne (urzekło mnie to, że w końcu nie wypadam środkiem i nie bułkuję). Potem zaczęły mi przeszkadzać lekko odstające miseczki, które dawały taki delikatnie podłużny kształt z profilu. Minimalnie też odstawała górna część mostka i już chciałam wyrobować rozmiar większy. Wtedy pewnego wieczoru mąż postawił mnie przed lustrem i wyprostował na maksa, aż mnie łopatki zabolały. I nagle miseczki się wypełniły, a mostek zaczął przylegać na całej długości a jednocześnie nadal nie miałam bułek. To zdecydowało o wypróbowaniu rozmiaru mniej. Mostek w GG jest niższy więc przylega i nie przeszkadza moim blisko osadzonym piersiom, nadal mogę skakać i nic nie wypada z miseczek. Ramiączka w GG są o wiele węższe niż w H, nie są juz podszyte tym aksamitem i są bardziej elastyczne. Fiszbiny w GG okalają u mnie nie tylko idealnie pierś od spodu ale i pod pachą. W H miałam odcisk fiszbiny okolo 1 cm za piersią, co zauważyłam dopiero po kilku dniach. Profil w GG jest na pewno ładniejszy. Obwód w 85GG jest luźniejszy niż w 85H, lepiej tutaj się czuję mając go zapięty na środkowe haftki. No i zabudowanie pod pachą jest niższe, co mi bardzo odpowiada, bo mam biust dość wysoko. Mąż zadowolony jak dzwonek, że wyszło na jego, zwłaszcza że jak mierzył mnie przed zakupem pierwszego effuniaka, to jego pomiary od razu wskazywały na 85GG. Majtki 44 i nadal pasują super. Nie ma różnicy między nimi a baklażanowymi. Kurde będe w tym miesiącu bankrutem! Lecę zobaczyć czy może jakiś mech się dla mnie znajdzie :))) Chciałabym czerwony... Odpowiedz Link
berkano8 Re: Chilli plunge 85GG 07.12.09, 23:07 A ja dziś dostałam turkusowy mech 80G, i mam niespodziankę-bo bakłażan i morski w tym rozmiarze były ok, a mech jest za duży.Miski wyraźnie większe niż w tamtych.Wymieniam. Odpowiedz Link
beata-1978 berkano8 08.12.09, 18:57 Czy miski w mchu były większe o caly rozmiar?? Daj znać jak ci już przyjdzie mech z wymiany czy będzie pasował. Bo moim następnym zakupem ma być mech (o ile pojawi się w najbliższym czasie w moim rozmiarze). Odpowiedz Link
anka-ania Turkusowy Mech 70E i 70F, szorty 38 i 40 10.12.09, 12:21 Jestem posiadaczką turkusowej kratki z letniej kolekcji w rozmiarze 70F, w którym mam lekkie luzy w miseczce. Kalkulator teraz też wskazał 70F i tak zamówiłam. Ale po przeczytaniu opinii o aktualnej kolekcji, wzięłam też 70E do porównania. To ostatnie okazało się idealne, a 70F idzie do zwrotu. Ideał ten psuje mała wada: część ozdobna na lewym ramiączku jest o 1,5 cm dłuższa niż w prawym i w efekcie szew łączący obie części ramiączka wypada mi na szczycie ramienia, drapiąc niemiłosiernie. Nie odsyłam, bo i tak nie ma 70E w tym modelu na stanie sklepu, no i mam nadzieję, że po praniu szew zmięknie. Szorty pasują w obu rozmiarach (brane na ok. 97 w biodrach, ale to wymiar brany niżej niż szorty mają leżeć). Są oczywiście małe różnice (40 jest w spoczynku o ok. 1 cm. szersza i dłuższa), ale chyba zostawię obie pary, bo 40 lepiej leży po sukienką Empire (pomijając odznaczające się kokardki), a 38 nie wystaje spod spodni-biodrówek (nie "łonówek" ;) No chyba, że TŻ oceni, że któreś leżą zdecydowanie lepiej. Odpowiedz Link
st-efa Turkusowy Mech 85GG - to chyba nie to :( 10.12.09, 21:06 Dzisiaj doszedł do mnie turkusowy mech. Za radą sklepu zamówiłam taki sam rozmiar jak chilli. Niestety coś nie gra, a ja nie do końca wiem co. Może ktoś mi pomoże... W porównaniu z moim idealnym chilli tutaj muszę podciągnąć ramiączka na maksa, żeby wypełnić miseczki, a co za tym idzie pacha jest zdecydowanie bardziej zabudowana niż w chilli i tnie :( Ramiączka ciągną materiał miseczek i ten materiał się marszczy, a na dodatek robi mi się jeszcze takie wgłębienie w miseczkach tak jakby w linii prostej od ramiączka. Pod bluzką tych wgłębień w sumie nie widać. Na łączeniu ramiączek z miseczkami mam pustki - udało mi się tam włożyć po jednej małej szklanej świeczce (akurat stały na przedpokoju :)) Cóż wydaje się być za duży, ale sama nie wiem. Ma na pewno troszkę inny krój niż chilli bo daje bardziej okragły kształt piersiom z profilu. Więc może nie jest za mały a jest to tylko kwestia kroju?? Nie wiem czy go zostawić i pogodzić z niegoskonałościami, bo jest prześliczny :( Nie mam na co wymienić, bo już nie ma potencjalnie potrzebnego mi rozmiaru. Szorty wzięłam też za radą sklepu 42 i tutaj nie mam zastrzeń żadnych. Nie dosyć że śliczne to nawet pasują ;)) A teraz małe porównanie: Chilli 85GG: obwód w spoczynku - 71 cm, szerokość fiszbiny ok. 16 cm, mostek - 6,5 cm, szew pionowy mierzony po zewnętrznej stronie miseczki - 16,5 cm, szew poziomy mierzony po zewnętrznej stronie miseczki - 28 cm, ten łuk od ramiączka do fiszbiny pod pachą 8,5 cm Turkusowy Mech 85GG: obwód w spoczynku - 70 cm, szerokość fiszbiny ok. 16 cm, mostek - 7,5 cm, szew pionowy mierzony po zewnętrznej stronie miseczki - 16,5 cm, szew poziomy mierzony po zewnętrznej stronie miseczki - 29 cm, ten łuk od ramiączka do fiszbiny pod pachą 9,5 cm Bakłażan 85H: obwód w spoczynku - 69 cm, szerokość fiszbiny ok. 18 cm, mostek - 8 cm, szew pionowy mierzony po zewnętrznej stronie miseczki - 15,5 cm, szew poziomy mierzony po zewnętrznej stronie miseczki - 29 cm, ten łuk od ramiączka do fiszbiny pod pachą 9 cm A tak chciałam mieć oba mchy :( Odpowiedz Link
hermenegilda_k Re: Turkusowy Mech 85GG - to chyba nie to :( 11.12.09, 16:45 moim zdaniem za duża miska, jeżeli musisz podciągać ramiączka na maksa, żeby wypełnić miseczki weź 85G, powinno być lepiej mój czerwony mech 85FF rozmiarowo nie różni się od chili mierzyłam turkusowy 85G i był przepisowo większy o miskę, ani mniej ani więcej Odpowiedz Link
st-efa Turkusowy Mech 85GG i czerwony 85G 12.12.09, 20:50 Chyba utknęłam pomiędzy rozmiarami :( 85G za mały a 85GG za duży. Najbardziej mi się podobały od kiedy zobaczyłam zapowiedzi Effuniaków. Kurcze już nawet zdąrzyłam je pokochać :( Nie wiem czy odesłać turkusowy czy zostawić. Za zostawieniem przemawia jego wygląd i kształt jaki nadaje piersiom z profilu. Za odesłaniem to, że nie leży jak chilli tylko przez podciągnięte ramiączka jest bardziej zabudowany i to że mam wolne miejsce tam gdzie miseczka przechodzi w ramiączko. Czerwony będę musiała odesłać z wielkim żalem, gdyż bardzo pożądam tego koloru. Znając siebie gdyby to czerwony był 85GG to zostałby na mur beton :) Odpowiedz Link
st-efa małe pytanko 12.12.09, 22:56 Dziewczyny czy to możliwe, żeby mniejsza miseczka miała szersze fiszbiny niż mniejsza?? Zawsze mi się wydawało, że mniejsza miseczka = węższe fiszbiny. Byłam w błędzie? Odpowiedz Link
daslicht Re: małe pytanko 12.12.09, 23:09 Byłaś, jak wielu producentów. Na początku tabeli faktycznie trochę się szerokość piersi poszerza, ale w pewnym momencie zatrzymuje, bo klatka piersiowa na ograniczoną szerokość. Niektórzy o tym nie wiedzą i potem mamy takie kwiatki jak fiszbiny po 22 cm przy obwodzie 65, brak miejsca na plecy, szerokie mostki tnące piersi od środka i fiszbiny na łopatkach. Na szczęście Effuniak przewiduje miejsce na plecy, a fiszbiny mają 15 cm a nie 20 :) Odpowiedz Link
st-efa Re: małe pytanko 12.12.09, 23:25 Za te fiszbiny i mostki uwielbiam Effuniaki. Zastanawiam się tylko dlaczego mech z miseczką GG jest dla mnie za duży, a ten z miseczką G za mały. G ma szerszą fiszbinę od GG o 1cm i zastanawiam się czy to może być powód, że znalazłam się w środku rozmiarów. Odpowiedz Link
pieczyste plunge bakłażan vs. morski 11.12.09, 13:48 Mam pytanko do dziewczyn, które miały okazje widzieć na żywo oba modele. Chodzi mi o kolor. Potrzebuję ciemnego biustonosza, najlepiej czarnego, takiego niestety Ewa w ofercie nie posiada. Czy kolory morskiego i bakłażana są w rzeczywistości takie jak na zdjęciach?? Czy też może jaśniejsze/bardziej jaskrawe/bardziej stonowane/ciemniejsze?? Jak oglądam zdjęcia na balkonetce, to odnoszę wrażenie, że fiolet jest ciemniejszy. Na stronie Ewy wydaje mi się jednak jasny. Wiem że to zawsze kwestia oświetlenia, zdjęcia, ustawień monitora itp. Ale może któraś z Was zwróciła na to uwagę. Z góry dziękuję i pozdrawiam:) Odpowiedz Link
marisa80 Re: plunge bakłażan vs. morski 11.12.09, 14:01 Pieczyste, choć nie mam Morskiego, to pozwolę sobie odp. ;) Bakłażan, właśnie w nim siedzę, jest bardzo ciemny, na pewno nie jaskrawy, Odpowiedz Link
boziaj morski jest zdecydowanie ciemny 11.12.09, 14:29 i bardzo piekny ;) niby jeszcze zielony a juz prawie granatowy Odpowiedz Link
beata-1978 Re: morski jest zdecydowanie ciemny 11.12.09, 16:21 nie mam co prawda jeszcze stanika (czekam) ale na przykładzie majtek mogę potwierdzić, że jako imitacja czarnego lepiej nadaje się morski niż bakłażan, choć ten też nie jest zbyt jaskrawy Odpowiedz Link
akj77 Re: plunge bakłażan vs. morski 11.12.09, 23:51 Widziałam oba kolory na żywo, nie podejmuję się stwierdzić, czy któryś jest jaśniejszy (jeśli już, to bakłażan), ale w charakterze czarnego lepszy będzie morski, kolor mniej rzuca się w oczy. Odpowiedz Link
estreno Czerwony Mech 75G i szorty 40 11.12.09, 22:30 Moje rozmiary 77 ciasno, 84 luzno / 107, 111 w pochyle, biodra 102 Szorty idealnie pasuja, pupa wyglada seksownie :) Stanik w obwodzie przy pierwszej haftce scisly (Morski 80FF nosze na druga haftke). Miski dobre lub minimalnie za duze, nie umiem stwierdzic, czy powinnam wymienic na FF. Zauwazylam, ze przy Morskim rano stanik jest dopasowany, a wieczorem miski minimalnie odstaja, ale nie na calej dlugosci krawedzi, tylko u dolu nad mostkiem. Moze powinnam czesciej wygarniac, nie wiem. Naczytalam sie o migracji, prawidlowo ostanikowana jestem od ok. 3-4 tygodni i moze nie ma sensu wymieniac Mcha na mniejszy. Mialam go na sobie kilka minut, nie wiem, jak sie zachowa po praniu, bo Morski sie troszeczke kurczy. Odpowiedz Link
kryklu Re: Czerwony Mech 75G i szorty 40 12.12.09, 14:25 Mamy podobne wymiary :) W biuście mam tyle samo, pod troszkę mniej. Ostatnio przyszły do mnie bakłażanowy i mech 70GG. bakłażanowy dobry, mech minimalnie luźnawy (miski). Zastanawiałam się nad odesłaniem, ale postanowiłam zaryzykować, uprałam go (jak zwykle w pralce). Teraz jest idealny! Już wcześniej zauważyłam, że walory effuniaków można w pełni docenić dopiero po pierwszym praniu. Wtedy jakoś lepiej się układają, tracą ewentualną kanciastość i jakoś tak dopasowują do biustu. W efekcie po praniu są na mnie dobre i te za luźne na początku, i te na styk. Noszę teraz 80G (zwężone), 75G, 70GG i wszystkie są właściwie dobre, chociaż w różnym stopniu zabudowane. Odpowiedz Link
estreno Re: Czerwony Mech 75G i szorty 40 14.12.09, 19:07 Dzieki za rade :). Nie wytrzymalam i zalozylam wczoraj Mcha, po wypraniu rzeczywiscie miski sa lepiej dopasowane. Jesli bede miala dyskomfort, wstawie go na gielde :), ale nie chce sie z nim rozstawac, bo sliczny jest. Odpowiedz Link
ptasia Re: Czerwony Mech 75G i szorty 40 23.12.09, 11:02 wygląda na to, że z tym praniem to tak, jak było w letniej kolekcji... Odpowiedz Link
kasiadj07 Turkusowy mech 80G, dzinsowy i bakłażan 80G/GG 23.12.09, 10:47 Effuniaki z letniej kolekcji noszę 85GG (biały i w niebieską kratkę). Na warszawskim zlocie dzięki pomocy Ewy ustaliłam swój rozmiar w nowej kolekcji jako 80G i w takim rozmiarze zakupiłam turkusowy mech. Stanik piękny, porządnie uszyty, niestety po praniu zrobił się przymały i krawędź wbija się w pierś, a wstążeczka, która przyszyta jest tylko na krawędzi odwija się na zewnątrz miski. Ramiączka, przez to, że w przedniej, ozdobnej części są nierozciągliwe, nie wbijają się za bardzo w ramiona. Zapięcie na dwie haftki, tył z pojedyńczej siateczki dość rozciągliwy. Po takich doświadczeniach z wielkością miseczki zamówiłam bakłażana w rozmiarze 80GG. Obwód ciaśniejszy, dwuwarstwowy, ramiączka niestety tak samo wbijające, jak w mniejszych rozmiarach letniej kolekcji. Miska okazała się jednak przyduża, odstaje na środku, a ramiączek nie mogę podciągnąć bardziej, ponieważ odcinają mi ramiona. Postanowiłam więc wypróbować ten stanik o rozmiar mniejszy i zamówiłam przed upływem terminu zwrotu poprzedniego, aby porównać oba rozmiary. Do tego skusiłam się na dzinsowy w rozmiarach 80G i 80GG, bo jest to stanik, który najbardziej mi się podobał w dotychczasowych zapowiedziach tego sezonu. Staniczki dotarły jak zawsze w błyskawicznym tempie i po przymiarce stwierdzam, że w przeciwieństwie do mchu, bakłażan jednak lepiej leży w rozmiarze 80G, jak sądzę przyczyną jest nieco inny kształt miski, która w mchu jest jakby bardziej zaokrąglona na górze w stronę ciała. Co do dzinsowego, niestety spotkało mnie rozczarowanie. Obwód ciaśniejszy niż w dwóch poprzednich, potrzebowałabym w tym modelu 85. Pomimo, że kształtem jest identyczny z bakłażanem, to niestety jakoś nie leży, a wierzchnia warstwa miseczek marszczy się, tak jakby było na niej za dużo materiału. Oba więc wracają do sklepu. Odpowiedz Link
jul-kaa majciochy bakłażanowe i mszane 46 24.12.09, 10:03 Dostałam dziś przesyłkę z szytymi na zamówienie gatkami w rozmiarze 46. Moja pupa stanowczo odbiega od standardów - jest dość wąska i płaska (w porównaniu do reszty ciała) i konfekcyjny rozmiar pupny mam znacznie(!) mniejszy niż biustny. Moje wymiary: 119-120 wszędzie - w biodrach, pod brzuchem, w górnej części ud. Taki jakiś kadłubek ze mnie :)) Majtki omszone są super, wystarczająco duże, nawet z potencjałem, nie za niskie. Bakłażanowe za to są tak na styk, troszkę za niskie i mniej wygodne, ale też śliczne. Odpowiedz Link
yaga7 Re: majciochy bakłażanowe i mszane 46 24.12.09, 10:52 Nie jesteś sama ;) Ja też mam prawie ten sam wymiar (+/- centymetr) (a w oponce dolnobrzusznej niewiele mniej) począwszy od kości biodrowych do końca tyłka i w sumie w górnych udach też. W związku z czym niektóre biodrówki (spodnie i spódnice) po prostu zsuwają się ze mnie, albo mogę je wsuwać bez rozpinania ;))) Odpowiedz Link
jul-kaa Re: majciochy bakłażanowe i mszane 46 24.12.09, 10:54 yaga7 napisała: > W związku z czym niektóre biodrówki (spodnie i spódnice) po prostu zsuwają się > ze mnie, albo mogę je wsuwać bez rozpinania ;))) Ja w zasadzie wszystkie spodnie tak zakładam i zdejmuję - nie mam też bowiem za grosz talii :)) Odpowiedz Link
jul-kaa Mój tata i Mech 85J :) 24.12.09, 22:28 Dostałam dziś od męża (yhym... Mikołaja) pod choinkę turkusowego mcha 85J. Tata patrzy na niego (mcha, a nie męża) z szeroko otwartymi oczami i pyta delikatnie: "ale to taki żart jest, tak?". Zdziwiona dopytuję, dlaczego miałby to być żart. A tata: "yyy... no takie wielkie miski, co się na głowę mieszczą...?" Wszyscy w śmiech (mąż mchodawca, mama 85JJ i ja) i biedny tata musiał się pogodzić z tym, że biusty mamy takie, jakie mamy :)) Odpowiedz Link
estreno Re: EFFUNIAK - 6 26.12.09, 13:09 Ostatnio przebieralam sie po zajeciach z jogi. Zmienialam stanik cwiczeniowy na Morskiego Effuniaka. Wywolal zachwyt, kilka osob pytalo, gdzie kupilam :)) No to ja, ze to specjalna konstrukcja, trzeba sie odpowiednio wymierzyc, ze bardzo wygodny, polecilam strone i lobby, a na nastepny raz przynioslam najbardziej dopytujacej sie kolezance metke, bo zapomniala adresu strony. Przy okazji - na metce nie ma adresu internetowego - moze by sie przydal? Mame tez obdarowalam metka - to taka mala wizytowka w sumie, lepsza niz n-ta karteczka zapisana z numerem czy adresem :) Odpowiedz Link
moniiiq Chili 90FF 29.12.09, 18:26 Przyszedł przed świętami i jestem z niego bardzo zadowolona. Wreszcie mam czerwony stanik i w dodatku ta czerwień bardzo mi się podoba,przed obejrzeniem go na żywo wolałam bez czarnej koronki, ale teraz myślę, że dodaje mu charakteru. Niestety wystają z niej czarne nitki - nie jest to wielki problem, ale nie powinno ich być. Pianka jest zdecydowanie grubsza niż w letnich i ja wolałabym cieńszą, ale wtedy pewnie taka konstrukcja byłaby mniej stabilna. Guziczki są świetne choć na zdjęciu wyglądały średnio. Ramiączka są takie sobie - dość zwykła gumka (mogłyby być ładniejsze i chyba wolałabym czerwone), ale regulacja się nie przesuwa i są raczej krótkie a to akurat dla mnie duży plus. Letnie mimo, że były podszyte to mi się wbijały, a te są ok. Najważniejszy plus to niski mostek i piękny dekolt i to sprawia, że pewne minusy, które zauważam są mniej ważne. Jeśli chodzi o dopasowanie to po porządnym wygarnięciu mam wrażenie, że miski mogłyby być ciut większe, ale cała miska więcej to na pewno za dużo. Normalnie mam jakieś 118-119 w biuście w pochyleniu 121-122. Fiszbiny kończą się w idealnym miejscu i są dość sztywne. Obwód jest dość luźny (na ciasno mierzone 91 cm) - znaczy się mam takie wrażenie, ale po plecach nie jeździ - chociaż w ciężkich bojach jeszcze nie testowany ;) Jeśli chodzi o inne minusy to po pierwsze: biust ucieka z miski i muszę go z powrotem zapraszać. Czy to znaczy, że obwód jest za luźny jednak czy jakaś inna przyczyna? Po drugie, myślę, że wolałabym szerszy pas obwodu po bokach. Wiem, że zwykle dziewczyny narzekają na za duże zabudowanie pod pachami, ale ja ze względu na dużą ilość smalcu w tym miejscu lepiej się czuję w bardziej zabudowanych. Nie wiem czy inne szerokobwodowe się z tym zgodzą. Ale ogólnie mimo paru malutkich i 2 większych zastrzeżeń stanik bardzo mi się podoba i zostaje ze mną na dłużej i pewnie jeszcze wrócę po inne :) Odpowiedz Link
bebe.lapin W koncu mam mchy i baklazany 30.12.09, 10:31 czerwony mech 85J, turkusowy mech 85JJ, baklazan 85 J i JJ. Staniki wiadomo och i ach, ale... ramiacha szerokie, ale to dobrze, sa lepsze od tych z letniej kolekcji, choc tez sie wzynaja. sa za to zdecydowanie krotsze-zeby zalozyc stanik musze je poluzowac na maxa, a w letnich z olei musze regulowac na calej regulacyjnej dlugosci. I strasznie ciezko je przesuwac, ten plastikowy element jest bardzo waziutki w stosunku do grubosci gumki (za to nie powinny sie przesuwac w czasie noszenia, co u letnich sie zdarza). obwod bardzo scisly, musze sie nameczyc, zeby zapiac, ale nie ma uczucia scisniecia. zasadniczy problem polega na tym, ze zarowno w J jak i JJ mam problemy z prawa strona (ta od wiekszej piersi); to chyba wynika z niskich boczkow, bo cialko mi ucieka do tylu i mam takie nieestetyczne buly z tylu. na poczatku myslalam, ze to czerwony mech jest za maly, ale wlozylam turkusowy i baklazana JJ i sa za duze (lekko odstaje krawedz miski, jest to widoczn pod bluzka)-po mega dokladnym wygarnieciu zapelniaja sie prawie tak, jak powinny, ale zaraz cos mi ucieka do tylu. nie wiem, moze Effuniak powinna zastanowic sie, czy w wiekszych rozmiarach nie zrobic troche wyzszych boczkow i szerszego pasa z tylu (gdzies widzialam podobny postulat innej forumki).no i nie wiem, chyba jednak to J jest dobre, mimo ze myslalam, ze za male, ale jak widac, bula z tylu wynika z czego innego niz z zamalosci (a poza tym jestem raczej przed okresem niz po+chwilowe "napecznienie" po swietach :P, za tydzien czy dwa powinnam miec nieco niejszy biust i JJ byloby ewidentnie za duze nawet po porzadnym wygarnieciu). baklazana 85 J jeszcze nie mierzylam, nie mialam sily walczyc z przesuwaczem ramiaczek i zapinaniem sie :P ach, i moge zrobic zdjecia, ale nie wiem, gdzie je poslac, zeby dzis dostac opinie i moc jutro przygotowac odpowiednia paczke na wymiane. Odpowiedz Link
yo_anka Re: W koncu mam mchy i baklazany 30.12.09, 12:43 Fajnie że wyczekany upragnione dostałaś - to dobre wieści! Fotki możesz wysłać do zamkniętej galerii lub na balkonetkę, jeśli nie nie przeszkadza ci ze każdy teoretycznie może je obejrzeć I tu i tu dziewczyny na pewno doradzą choć na balkonetce raczej w większości to małobiusiciaste, mało fest cycatych ;) Jest tez opcja aby wysłać fotki bezpośrednio do Effuniak, on zawsze doradzi. Odpowiedz Link
bebe.lapin Re: W koncu mam mchy i baklazany 31.12.09, 12:25 Ze do galerii mozna, to wiem ;), ale mi chodzilo o porade expres ;) ostatecznie jednak pokazalam sie calemu tlumowi bab u mnie w domu (akurat sie zlazlo spore towarzystwo :) i komisyjnie zadecydowalysmy, ze te mniejsze jednak pasuja, a tluszcz albo zniknie, albo Effuniak doszyje do nastepnych wzorow wyzsze boczki :P Oczywiscie teraz kazda chce effuniaka, a ja mam niby zalatwiac logistyke :P Odpowiedz Link
ariadna007 bebe... a jakie masz wymiary? 05.01.10, 23:25 mozesz zdradzić? :) bo ja wsumie nie wiem w co teraz celować. mam niejasne wrażenie, że powinnam jednak w 85K /KK i może mnie jednak wyprowadzisz z tego wrażenia ;) Odpowiedz Link
bebe.lapin Re: bebe... a jakie masz wymiary? 06.01.10, 09:37 Zmierze sie wieczorem i jutro podam, bo nie mam tu miary pod reka, ok? I postaram sie zrobic wreszcie zdjecia w stanikach i bluzkach (zeby wyslac kocia Sylwii-Osamie- nie zapomnialam!), to wysle na maila, jesli chcesz. Odpowiedz Link
sylwia-osama Re: bebe... a jakie masz wymiary? 06.01.10, 10:41 Bebe, aż mi głupio bo ja zapomniałam ;) zaraz odszukam maile i sprawdzę co ja Tobie obiecywałam ;D Ariadno, a ile masz w zwisie (oj dla mnie to okropnie brzmi ;p)? Bo jeżeli wymiary z podpisu są aktualne to mamy bardzo zbliżone. Ja właśnie potrzebuję 85KK, chociaż gdyby asymetria była mniejsza to 85K byłby super :) Odpowiedz Link
bebe.lapin Re: bebe... a jakie masz wymiary? 06.01.10, 11:34 Sylwio, to wlasnie ja Tobie wisze zdjecia w kociu, ale u ammy, gdzie bylam na swieta, jest tak straszny internet, ze sobie odpuscilam nawet proby wyslania czegokolwiek. Ty mi z niczym nie zalegasz ;) Co do wymiarow, to jak sie ostatnio mierzylam w grudniu przed swietami :p to mialam pod 85 dokladnie, a w zwisie (ale to juz dawniej) jakies 130-131 cm pelnego cycka. Tym niemniej zmierze sie dzis dokladnie i jutro podam. Odpowiedz Link
sylwia-osama Re: bebe... a jakie masz wymiary? 06.01.10, 18:19 bebe.lapin napisała: > Sylwio, to wlasnie ja Tobie wisze zdjecia w kociu, ale u ammy, gdzie bylam na > swieta, jest tak straszny internet, ze sobie odpuscilam nawet proby wyslania > czegokolwiek. > Ty mi z niczym nie zalegasz ;) > No tak już sprawdziłam na mailu i nawet naskrobałam Ci coś :) Ale ja też wspominałam coś o zdjęciach fru fru, więc w razie co mogę przesłać. A żeby nie było całkiem od rzeczy to napiszę, że czekam na effuniakowe 85KK i mam nadzieję, że teraz będzie już cacy :) Odpowiedz Link
ariadna007 sylwio.. 06.01.10, 18:28 powiedzmy, że "wisi mi" ;) ok 137 cm. teraz po świątecznym rozpasaniu może byc, że i więcej ale jakos na razie nie mam ochoty sprawdzać ;) tak czytam o tych strasznych ścisliwcach i jestem w rozterce... poprzednie effuniaki miałam 80KK/L i było git no, w zależności od koloru bo cielak i biały ściskały solidnie. cos jednak mam niejasne wrażenie, że 85JJ bedzie za małe w miskach :( Odpowiedz Link
sylwia-osama Re: sylwio.. 06.01.10, 20:39 O to mi tyle samo ;) w sensie wisi ;) I potrzebuję 85KK, chociaż gdyby nie asymetria to 85K by starczyło, więc może spróbuj 85K? Mierzyłam bakłażany i obwody naprawdę ścisłe, taka stabilna ta 85-tka mi się wydała :) a ciasno pod mam jakieś 87, luźno 93. Odpowiedz Link
ariadna007 Re: sylwio.. 06.01.10, 22:51 no to witam koleżankę w zwisie ;) dowcip tylko polega na tym, że w sklepie Ewy jak na razie 85JJ to max. :( Odpowiedz Link
effuniak Ariadna:) 07.01.10, 05:15 słuszna uwaga - jak na razie :)))) Od poniedziałku po sylwestrowego przychodzą do mnie nowe kobietki - kandydatki na szwaczki Jest okropne zamieszanie ale też i nadzieja na dobranie fajnej, chętnej do pracy załogi W związku z powyższym rozciągnęlo sie w czasie odszywanie testowych większych rozmiarów i dlatego nadal "na razie" nie ma większych staników Mam nadzieję, że uda mi się dziś uszyć te ostatnie, poprawione staniczki i wysłać testerkom - zainteresowane wiedzą o kim tu mowa :) A jak już będzie ok to natychmiast wdrażam te większe miski do produkcji Sprawa niebagatelna bo dotyczy rozmiarów pochodnych rozmiaru 70M czyli np 80L , 85KK ... Dodam tylko, że jest to również zmiana kroju miski by ostatecznie wyeliminować uciekanie biustu przodem :))) Ale najpierw - muszę ustabilizować produkcję bo bez tego ani rusz... ... nawet nie wiecie jak trudno zatrudnić odpowiedzialne, chętne do pracy osoby . A niby bezrobocie mamy .... :) Odpowiedz Link
kryklu Re: Ariadna:) 07.01.10, 09:46 Nowy rok, nowe nadzieje i oby nowe siły. Trzymam kciuki! :))) Odpowiedz Link
bebe.lapin OT godzinowy 07.01.10, 10:28 Effuniaku, boj sie Boga! Blagam, powiedz prosze, ze o tej godzinie JESZCZE nie spisz, a nie, ze JUZ nie spisz, plizzz! Odpowiedz Link
jul-kaa Re: bebe... a jakie masz wymiary? 06.01.10, 11:03 ariadna007 napisała: > mozesz zdradzić? :) > bo ja wsumie nie wiem w co teraz celować. > mam niejasne wrażenie, że powinnam jednak w 85K /KK i może mnie > jednak wyprowadzisz z tego wrażenia ;) To może i ja napiszę, bo jestem z podobnych okolic - mam 92/98 pod i 126/136 w biuście. Noszę effuniakowe 85J z dwoma (!) przedłużkami. Nie kupiłam większego obwodu, bo taki poleciła mi Ewa - jestem w ciąży i po prostu stałam się mniej ściśliwa i pewnie już rozeszły mi się żebra. Odpowiedz Link
bebe.lapin wymiary bebe :) 07.01.10, 10:21 bebe sie zmierzylo i wyszlo mu 87 cm ciasno pod biustem, 127 cm w biuscie "na stojaco" i 132-3cm w pochyle, z tym, ze jest to maximum moich wymiarowych mozliwosci w skali miesiecznej ;) Wahnac moze sie do 2 cm w dol. Effuniaki nowe mam 85J, ucieka cialko troche bokiem (niskie boczki), ale co zrobic - skoro 85JJ ewidentnie za duze? Odpowiedz Link
dorotaifilip Helpunku 30.12.09, 15:44 Prosze o pomoc! Nadal się głowię nad rozmiarami i czytam, czytam.... . Moje podsumowanie: Mchy są szersze w obwodach, bo nie maja podszycia dodatkowym materiałem. Morski czy chili są bardziej ścisłe - mniej rozciągliwe w obwodzie. Miski w Mchach większe troszkę? W pozostałych takie jak wychodzi z tabelki - przelicznika? Biały effuniak 75GG i czarny z paprociami na bokach 75H są na mnie minimalnie za ciasne(wieczorem, gdy ciało opuchnięte, fiszbiny pod piersiami boleśnie wciskają się w ciało) i za duże w miskach, tak o miskę (biały), o pół miski (czarny). Z kalulatora przy zmiane wymiarów o 1 cm wychodzą mi w sumie 4 rozmiary i jestem trochę zakręcona, bo rozmiary to mi się potrafią w miesiącu zmieniać o 2 - 3 cm nie tylko w obowdzie, ale i w objętości biustu. Staram się schudnąć, stąd stare effuniaki maja za duże miski. Piorę je w pralce, co usztywnia obwód, który staje się mało rozciągliwy. Bardzo interesowałaby mnie opinia tych z Was, które mają porównanie starych i obecnych effuniaków. pozdrawiam - dorota Odpowiedz Link
jul-kaa Re: Helpunku 30.12.09, 16:32 Hm. Ja mam stare effuniaki i nowe. Obwodów nie umiem porównać, bo moje ciało nie jest teraz wiarygodne jeśli chodzi o ściskanie. Miski - stare 85J (w "normalnym" rozmiarze, bo mam jeszcze takie za małe) jest najmniejsze, potem jest bakłażan, największy jest turkusowy mech. Bakłażan po praniu się dopasował (a raczej "donastykował"), Mech nie. Miski Mcha są sztywniejsze i grubsze. Jak mogę coś jeszcze porównać, to pisz :) (Uśmiałam się z "helpunku" ;)) Odpowiedz Link
dorotaifilip Re: Helpunku 31.12.09, 00:56 Dzięki za odpowiedź! Tylko stare były różne rozmiarowo. Miałam przez chwilę wrzosową piankę 75GG baradzo wtedy za małą na mnie, potem czarną paproć 75H, minimalnie większą od wrzosa, ktora była ok do momentu chudnięcia i decyzji o praniu w pralce. Biały effuniak 75GG był większy od czarnego - pewnie dobry byłby wtedy 75G. Już przy białym kalkulator po wstawieniu na stronie sklepu taki rozmiar mi wskazywał, to 75GG wzięłam z rozpędu. Z kalkulatora wychodzi mi 75G przy wymiarach 77/107 - 112. Ale miewam też wymiary 78/105 - 110 i wtedy kalulator wskazuje mi 80FF. Pewnie najlepiej byłoby zamówic cztery rozmiary (75FF, 75G, 80FF, 80F) i coś z tego zostawić, ale wolałabym po szperaniu po wątkach trafić za pierwszym razem, a nie zamrażać dość sporo pieniędzy (jak dla mnie). Teraz po podsumowaniu nowych effuniaków to pewnie będę zamawiać Mcha 75FF a morskiego czy bakłażana 80F/80FF. Bardzo proszę o odezwanie się osób, które są z podobnego przedziału rozmiarowego. Do Siego Roku! - dorota Odpowiedz Link
kryklu Re: Helpunku 31.12.09, 11:37 Mamy zbliżone rozmiary, tylko ja teraz pod mam b.ściśle 73cm. Mam białego, czarnego i błękitnego w krateczkę effuniaka, wszystkie 75H. Wszystkie b. ścisłe, zapinam na najluźniejsze haftki. Miski dobre na styk, w czarnym za małe. Nowe effuniaki (mam wszystkie modele) są mniej ścisłe (najściślejszy dżinsowy). Najbardziej mi odpowiada teraz rozmiar 70GG. Zdecydowanie odradzam Ci obwód 80. 75G mogłoby być dobre. I jeszcze jedno: Przekonałam się, że dobrze jest jeśli nowy stanik ma minimalnie jakby za duże miski, po pierwszym praniu trochę się kurczą, zaokrąglają i robi się idealnie. Natomiast staniki idealne na początku, po pierwszym praniu robią się maławe. I koniecznie kup majtki do kompletu. Powodzenia :)) Odpowiedz Link
dorotaifilip Re: Helpunku 31.12.09, 11:47 Bardzo dziękuję za odpowiedź! I Pozdrawiam NOWOROCZNIE ! dorota Odpowiedz Link
estreno Re: Helpunku 31.12.09, 11:56 Mamy podobne wymiary - mam Morskiego 80FF i Czerwonego Mcha 75G. Morski po dwoch dniach zaczelam nosic na drugiej haftce, ale jest scisly - podwojny material obwodu, miski sa mniej sztywene od Mcha i z poczatku mi sie wydawal lekko za duzy, po praniu jest w sam raz (piore recznie). Czerwony Mech jest minimalnie za duzy w miskach, scisly, nosze go na pierwszej haftce, boczki sa z pojedynczego materialu. Jesli bede kupowac Turkusowego Mcha, to raczej zdecyduje sie na 75FF, chyba ze cos zmigruje, bo ja poczatkujaca jestem. Odpowiedz Link
dorotaifilip Re: Helpunku 31.12.09, 22:05 Dziękuję za odpowiedź! Jak jesteś na początku stanikowej drogi to radzę Ci, poczekaj trochę i miski pewnie się wypełnią. dorota Odpowiedz Link
yaga7 Re: Helpunku 31.12.09, 17:55 Ja niby mam podobne wymiary 79/107(109), ale bakłażana mam 85E, aczkolwiek pewnie 80 też by było dobre, tylko ciasnawe. Mchy mierzyłam 80FF/85E i obwodowo każdy był inny, więc to loteria, aczkolwiek najlepszy był czerwony 80FF, tylko coś mi jednak w nim nie pasowało. Natomiast wiem, że akurat ja z 79 pod (83 luźno, jestem mało ściśliwa), w effuniakowy obwód 75 na pewno bym nie weszła. Odpowiedz Link
dorotaifilip Re: Helpunku 31.12.09, 22:18 Yaga, ja pamiętam Twoje posty i to mi dało do myślenia, żeby w osiemdziesiątki celować. Ja jestem bardzo ściśliwa, dziś mam na przykład na luźno 88 na ścisk 78, w biuście mam swoje największe dni i mam 107, w pochyle 113. Pomierzyłam te swoje Effuniaki, w przerwie między przytulaniem, uspokajaniem psa. Miskowo jest ok, nawet wiekszy, biały lepiej leży. Mnie obwody martwią, bo odkąd piorę staniki w pralce (40 stopni, porszek, bez zmiękczaczy, bez wirowania), to obowdy mi się kurczą. Wolę kupić stanik, który zapinam nawet na ostatni, najciaśniejszy rządek, bo po praniu to różnie bywa. Staram się schudnąć, albo mam dni, kiedy woda mniej gromadzi mi się w organiźmie i miewam też wymiary 83 na luźno, 77 na ścisk, w obwodzie 105, w pochyle 110,5. Moje Effuniaki lubię za to co robią mi z biustem, ale czuję je boleśnie pod koniec dnia. Najgorzej jest wtedy, gdy mam taki nawał pracy, ze nie mam czasu poprawić sobie stanik. Potem bolesnie odrywam druty spod biustu, tak zatapiają mi się w moje napuchniete ciałko. Dziękuję za wszystkie uwagi. dorota Odpowiedz Link
kryklu Re: Helpunku 31.12.09, 22:49 Po tym co tu przeczytałam radzę Ci celować jednak w osiemdziesiątki. A psa dobrze jest w takich okolicznościach nafaszerować prochami uspokajającymi, ja tak robię od lat. Odpowiedz Link
nomina Helpunku - OT 06.01.10, 15:32 A propos helpunku - przypomniał mi się taki rosyjski kabaret ze skeczem, jak mówią rosyjscy emigrancie, gdzie na określenie "pięknie, świetnie", mówiono - aż nie wiem, jak to zapisać - "bjutifulna" :). Odpowiedz Link
akj77 Re: Helpunku - okolice 75GG 06.01.10, 19:39 Nie zagladalam cale swieta i jeszcze troche na Lobby, a tu pytanie z moich okolic rozmiarowych, moze sie jeszcze komus odpowiedz przyda :) Mam wymiary 77-78 scislo/83 luzno/ 108 na stojaco/114 w zwisie. Nosze trzy effuniaki: lodowy 85G, czarny małomiskowy 80H i bakłażana 75GG. Lodowy 85G - za duży o mniej więcej miskę, ogólnie kupowany jak mnie było 12 kg więcej, w obwodzie luźnawy, ale na drugą-trzecią haftkę się trzyma (nie chce która wymienić na lodowy 80G?) Robi dolinkę, ociupinkę rozpłaszcza biust - cóż, to była jedna z pierwszych konstrukcji plunge'a w "masowej" sprzedaży. Ale i tak go lubię. Czarny małomiskowy z maziajami po bokach 80H - za duży góra o pół miski, obwód ścisły i mimo bardzo intensywnej eksploatacji się nie rozciągnął, moim zdaniem stanik wszechczasów, najlepszy dekolt i podtrzymanie. Robi dolinkę. Bakłażan 75GG - dobierany przez Ewę na zlocie, obwód podobny jak w czarnym 80H, tylko węższy pas obwodu, przewiduję, że może się rozciągnąć, ale jak dotąd się nie rozciągnął. 80GG było za duże w miskach i cieszę się, że nie wzięłam 80G, bo obwód byłby za luźny. Miski dobre na styk - cała więcej byłoby na pewno za dużo (zresztą mierzyłam i było), a tak jak jest, to czasem po poruszaniu się wypłynie bułeczka środkiem. Robi kreskę i podtrzymuje całkiem nieźle. Ze środka letniej kolekcji mierzyłam zielono-zielony 80G i był za mały oraz nie podtrzymywał w ogóle. Wniosek: bakłażany z jesiennej kolekcji mają większe miski i lepszą konstrukcję. Ale i tak te małomiskowe czarne były najlepsze. Odpowiedz Link
kryklu Plisowany karmin 70GG 31.12.09, 12:52 Dotarł dzisiaj rano :))))) Obwód i miski standardowe. Miła dla mnie niespodzianka - zapięcie 3- haftkowe. Piękny , ciepły kolor. Podobny do chilli, ale ponieważ tym razem pod spodem też jest czerwień, kolor jest bardziej nasycony. Na Balkonetce pojawiły się opinie (w oparciu o kiepskie zdjęcia) o jego bazarowym wyglądzie. Nie bardzo mogę wypowiadać się w tej kwestii, bo nigdy na bazarach bielizny nie kupowałam. Cenowo effuniaki to ewidentnie tzw. średnia półka, natomiast estetycznie plasują się znacznie wyżej. Doskonale wytrzymują też próbę czasu, a nie pieszczę się z nimi, wbrew zaleceniom producenta, piorę w pralce. Karminowy stanik z fantazyjnymi majtkami do kompletu prezentuje się zabawnie i elegancko. Szerokopupne, nie bójcie się tych majtek z falbankami! Żeby wam przybliżyć moje proporcje: staniki noszę 70GG, a majtki 46 i 48 - ewidentna gruszka. W karminowych majtkach podobam się sobie najbardziej. Odpowiedz Link
k_linka Kryklu... 06.01.10, 18:48 Bardzo prosze o ocene scisliwosci tego staniczka. Taki hiperciasny czy dam rade sie zapiac? Bo planuje wziac 75 na 74/80 pod biutem... Odpowiedz Link
akj77 Re: Kryklu... 06.01.10, 19:45 k_linka napisała: > Bardzo prosze o ocene scisliwosci tego staniczka. Taki hiperciasny czy dam rade > sie zapiac? Bo planuje wziac 75 na 74/80 pod biutem... Ja nie Kryklu, ale na 7-78/83 pod biustem mam 75 bakłażana i się zapinam. Gdzieś pisali, że dżinsowe ciaśniejsze. Odpowiedz Link
kryklu Re: Kryklu... 06.01.10, 23:03 k_linka napisała: > Bardzo prosze o ocene scisliwosci tego staniczka. Taki hiperciasny czy dam rade > sie zapiac? Bo planuje wziac 75 na 74/80 pod biutem... Ja mam stanik 70 na 73/83 pod. Wszystko zależy od ilości "ocieplacza", ja mam go dużo, więc jestem ściśliwa. Karmin jest dosyć ścisły (dużo daje szerokie 3-haftkowe zapięcie, nie wiem czy takie jest we wszystkich rozmiarach tego modelu). Jeśli Ty nie masz dużo tłuszczyku nawet w siedemdziesiątce piątce może być Ci ciasno. Odpowiedz Link
k_linka Dzieki 07.01.10, 12:12 Ja mam glownie tluszczyk, mam nadzieje ze sie zapne jednak, bo juz zamowilam 75. Wlasciwie nie dopuszczam innej mozliwosci. Za to niepokoi mnie czemu jeszcze wczorajsza wplata nie jest zaksiegowana... Odpowiedz Link
kryklu Majtki 46 i 48 karminowe, chilli i bakłażanowe. 31.12.09, 13:20 Wreszcie pojawiły się w sklepie i dzisiaj do mnie dotarły. Moje wymiary: 2cm nad kośćmi biodrowymi, gdzie jest górna krawędź majtek - 107cm w zgięciu, przy dolnym brzegu majtek na biodrach - 120cm niżej, na udach jeszcze więcej, no ale tam już majtek nie ma. Ponieważ uznałam, że jestem na granicy między 46 i 48, kupiłam majtki w obu rozmiarach. Karminowe są trochę luźniejsze, niż chilli i bakłażanowe. 46 są dobre na styk, czuję się w nich wygodnie i pewnie. 48 też są dobre, mniej wrzynają mi się w moje sadełko, bardziej wygodne niż 46, trochę się boję, że przy zdejmowaniu spodni, zsuną się ze mnie. Zostawiam jedne i drugie. Są piękne, bardzo wygodne i takie fikuśne :) Mały zgrzyt: od jednych bakłażanowych i jednych chilli przy pierwszym mierzeniu odpadły guziczki z przodu. Wcześniej inne dziewczyny też miały ten problem. Oczywiście przyszycie dwóch guzików to dla mnie mniejszy wysiłek niż odsyłanie do naprawy. Zbyt długo na nie czekałam. Te "brylantowe" guziczki przy karminowych majtkach i staniku mają ostre zadziory, które mogą skaleczyć skórę lub uszkodzić ubranie. Jeśli nie uda mi się ich spiłować, będę musiała odpruć guziczki. Odpowiedz Link