snieznica 14.01.04, 07:48 Chłodocku,chłodocku, Cóześ tak osowioł. Cy cie mgła przyprała, Cy cie dyscyk poloł. Hej! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciupazka Re: Tu będziemy sobie spiewać ku radości Goroli. 14.01.04, 09:06 Wy se kupcie "Śpiewnik górali polskich" Władysława Motyki, ktory obejmuje pieśni wszystkich grup góralskich w Polsce z zapisem nutowym i słowami w oryginalnej gwarze. Pokiela jest! Wte dopiero pośpiywocie! Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
snieznica Re: Tu będziemy sobie spiewać ku radości Goroli. 14.01.04, 19:43 ciupazka napisała: > Wy se kupcie "Śpiewnik górali polskich" Władysława Motyki, ktory obejmuje > pieśni wszystkich grup góralskich w Polsce z zapisem nutowym i słowami w > oryginalnej gwarze. Pokiela jest! Wte dopiero pośpiywocie! Hej! A Ty mos , to po co mi nom.Zawse sie cosik od Ciebie naucymy. Hej! No to śpiywoj z tego śpiewnika, ino piyknie :) Odpowiedz Link Zgłoś
snieznica Re: Tu będziemy sobie spiewać ku radości Goroli. 14.01.04, 19:58 www.cyf-kr.edu.pl/zakopane/festiwal/fest_26.html Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Tu będziemy sobie spiewać ku radości Góroli. 14.01.04, 20:42 Niestety, "Śpiywnika..." ni mom, bo sie dopiyro ukozł. Ciekawe kielo kostuje, pewnie nie mało, a głosu w gardle tyz juz ni ma, ino patrzeć, kie podziele los tyk, co nim gardłowali i nim całe zywobycie wojowali, hehe... Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
snieznica Re: Tu będziemy sobie spiewać ku radości Góroli. 15.01.04, 13:58 Jak floz wie , to niech godo... Za piykne zaprosenie „nie na roz” ,cyli na wiocy razy – piyknie dziękujemy!!! Podobno holny zjodł snieg i skoków nie będzie? Prowda to? Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
dialektolog Re: Tu będziemy sobie spiewać ku radości Goroli. 11.02.04, 20:38 ciupazka napisała: > Wy se kupcie "Śpiewnik górali polskich" Władysława Motyki, ktory obejmuje > pieśni wszystkich grup góralskich w Polsce z zapisem nutowym i słowami w > oryginalnej gwarze. Pokiela jest! Wte dopiero pośpiywocie! Hej! Witojcie u Was! Śpiewnik jest po 40 złotych w tym oto sklepiku internetowym: www.paganini.com.pl/product.php/aWQ9ODk4 Zdjęcie autora można sobie tu zobaczyć: www.bractwo.pless.pl/index.php?load=show_news&id_newsa=34 Odpowiedz Link Zgłoś
lesteer Re: Tu będziemy sobie spiewać ku radości Goroli. 15.01.04, 22:28 Janicku gibki bier sie do bitki!!!! - 2x Choćby Ci porwali kosulke na nitki!!!! - 2x HEJ !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
snieznica Re: Tu będziemy sobie spiewać ku radości Goroli. 16.01.04, 22:15 ...i Górali:))) Góralu czy ci nie żal Odchodzić od stron ojczystych, Świerkowych lasów i hal I tych potoków srebrzystych. Góralu czy ci nie żal, Góralu wracaj do hal. A Góral na góry spoziera, I łzy rękami ociera, I góry porzucić trzeba, Dla chleba panie, dla chleba. Góralu wróć się do hal, W chatach zostali ojcowie, Gdy pójdziesz od nich hen w dal, Cóż z nimi będzie, ach kto wie? A góral jak dziecko płacze, Może ich już nie obacze, I starych porzucić trzeba, Dla chleba panie, dla chleba. Góralu, nie odchodź nie Na wzgórku u Męki Boskiej Tam matka twa płacze cię Uschnie z tęsknoty i troski. Odpowiedz Link Zgłoś
snieznica Re: Tu będziemy sobie spiewać ku radości Goroli. 16.01.04, 22:17 Góralko, Halko -------------------------------------------------------------------------------- Ciemna nocka nad górami, Świeci księżyc nad szczytami, Drży powietrze nad smrekami, Góral poznał Halkę swą... Lekko wsparłszy się na sośnie W oczy patrzał jej miłośnie popłynęły w świat donośnie tęskne słowa pieśni tej: Góralko, Halko, krasny, leśny mój kwiecie Tobie jednej na świecie powiem co to jest żal! Choć serce kocha jakaś dziwna tęsknota Moje serce omota - szczęście prysło gdzieś w dal. Przeszło lato hen, za wody. Inną poznał góral młody, W księżycową noc pogody Góral żegnał Halkę swą: Góralko, Halko, krasny, leśny mój kwiecie Tobie jednej na świecie powiem co to jest żal! Choć serce szlocha jakaś dziwna tęsknota Moje serce omota - szczęście z nią pryśnie w dal! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Tu będziemy sobie spiewać ku radości Goroli. 17.01.04, 12:42 " Otwiyroj, otwiyroj moja Maryś dźwiyrka Jaś sie nie rod zgibo, połomie se piórka. Nie chodź chłopce do nos - wysokie piórka mos Do nos niskie dźwiyrka - połomiys se piórka!" Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
snieznica Re: Tu będziemy sobie spiewać ku radości Goroli. 17.01.04, 18:26 "Limanowiak śpiywo, limanowiak ładny bo się w nim kochają, wszystkie fajne panny" Odpowiedz Link Zgłoś
snieznica Re: Tu będziemy sobie spiewać ku radości Goroli. 17.01.04, 18:27 "Jeden worek siecki, drugi worek owsa, nima w Limanowej porządnego chłopca" Odpowiedz Link Zgłoś
snieznica Re: Tu będziemy sobie spiewać ku radości Goroli. 18.01.04, 10:17 "Hej , bystro woda" Hej bystro woda, bystro wodzicka Pytało dziewce o Janicka Hej lesie ciemny wirsku zielony Ka mój Janicek umilony Jo ci powiadała Anielo Nie chodź na wesele z kądzielą Bo na weselu tańcują To ci kądzioleckę zepsują. Hej, powiadali, hej powiadali Hej, ze Janicka porubali Hej porubali go Orawiany, Hej, za owiecki za barany. A mówiła ja ci Janicku Nie chodź po orawickim chodnicku Bo ci te orawskie juhasy Długie już cekali han casy. Odpowiedz Link Zgłoś
snieznica Re: Tu będziemy sobie spiewać ku radości Goroli. 22.01.04, 11:14 www.pinkwart.pl/muzyka_i_tatry/analiza.htm Odpowiedz Link Zgłoś
snieznica Re: Tu będziemy sobie spiewać ku radości Goroli. 23.01.04, 11:11 Piyknie śpiywocie,ale piyknie... Odpowiedz Link Zgłoś
snieznica Wykaz pieśni... 24.01.04, 22:12 Wykaz pieśni, jakie należy śpiewać podczas jazdy samochodem, gdy rozwija się nastepujące prędkości: 90 km/h - To szczęśliwy dzień 100 km/h - Cóż Ci Jezu damy 110 km/h - Ojcze, Ty kochasz mnie 120 km/h - Licze na Ciebie Ojcze 130 km/h - Panie, przebacz nam 140 km/h - Zbliżam się w pokorze 150 km/h - Być bliżej Ciebie chcę 160 km/h - U drzwi Twoich stoje Panie 170 km/h - Pan Jezus już się zbliża 180 km/h - Jezus jest tu 200 km/h - Witam Cię, Ojcze Odpowiedz Link Zgłoś
cwilin Tu będziemy sobie śpiewać 25.01.04, 13:00 PAMELO, ŻEGNAJ - Tercet Egzotyczny (Muz.: Zbigniew Dziewiątkowski, sł.: M.Łebkowski) parlando: Słyszysz, Pamelo, ten śpiew i dźwięki gitar? To śpiewają chłopcy z naszego puebla. Jutro o świcie idziemy w świat. Głód wypędza nas z tego pustego stepu, na którym rosną tylko kolczaste opuncje. Może w dalekim mieście znajdziemy odrobinę chleba i odrobinę szczęścia? Niebo skąpi suchej ziemi kropli deszczu, niebo skąpi szczęścia biednym tak, jak my. Ukochany, to jest nasz ostatni wieczór, odejdziemy, kiedy błyśnie siwy świt. Za tym pustym stepem miasto jest ogromne, dla nas dwojga tam zbuduję piękny dom, przyślę list, a potem ty przyjedziesz do mnie, odnajdziemy szczęście swe daleko stąd. parlando: Już tylu chłopców odchodziło z naszego puebla i wszyscy przysięgali swym dziewczynom, że wkrótce je do siebie zabiorą - żaden nie przysłał listu. Pewnie i w tym mieście życie jest łatwiejsze, niż u nas. Żegnaj więc, kochany, lecz proszę cię: nie zapomnij nigdy o mnie. Księżyc swoją złotą twarz pochylił nisko, niech nie słucha - nie zrozumie naszych słów. Chociaż wiem, że nie otrzymam twego listu, mów o szczęściu, o spotkaniu naszym mów. Za tym pustym stepem miasto jest ogromne, dla nas dwojga tam zbuduję piękny dom, przyślę list, a potem ty przyjedziesz do mnie, odnajdziemy szczęście swe daleko stąd. Odnajdziemy szczęście swe daleko stąd. Odpowiedz Link Zgłoś
snieznica Re: Tu będziemy sobie śpiewać 26.01.04, 12:44 svt.se/hogafflahage/hogafflaHage_site/Kor/hestekor.html Odpowiedz Link Zgłoś
cwilin Re: Tu będziemy sobie śpiewać 26.01.04, 13:24 Mały biały domek, co noc mi się śni W małym białym domku, jesteś miła ty. Mały biały domek, wśród zielonych wzgórz Wiem, że ty się także we mnie kochasz już. Sama już nie wiesz, jak to się stało, że zakochałaś się Tylu jest innych chłopców na świecie A ty wciąż o mnie marzysz co dzień. Nie przejmuj się, śmiać się można żartować też Ja dobrze wiem, że zakochałeś się Mały biały domek, co noc mi się śni W małym białym domku, jesteś miła ty. Mały biały domek, wśród zielonych wzgórz Wiem, że ty się także we mnie kochasz już. Zygmunt Lewandowski Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Tu będziemy sobie śpiewać 26.01.04, 23:25 A tak śpiywajom forumowice (po góralsku), hehe... svt.se/hogafflahage/hogafflaHage_site/Kor/hestekor.html Odpowiedz Link Zgłoś
snieznica Re: Tu będziemy sobie śpiewać 27.01.04, 06:53 Święta z bajki sł. Jacek Cygan muz. Tomasz Bajerski Jak miło się pamięta Zapach domu na Święta Co kominem wybiega Z życzeniami do nieba Pierwsza gwiazdka już w barszczu Kolędujmy bez fałszu Nie wytrzyma i święty Gdy pod drzewkiem prezenty Święta mają coś z bajki Każdej zimy pisanej od nowa W oknie puchu kołderka W każdym sercu iskierka By ogrzała się noc grudniowa Święta mają coś z bajki Którą każdy dostaje w spadku Choć wiem co jest prawdziwe Jednak zawsze się dziwię Ile życzeń mieści się w opłatku Jak miło się pamięta Zapach domu na Święta Gdy stoimy przy stole Z wypiekami na czole I wśród tej ciszy nocnej Świat na chwilę odpocznie Mama spojrzy na Tatę I podniesie opłatek Święta mają... Jak miło się pamięta Zapach domu na Święta Już kolęda ożyła Smutki w sercach stopiła I Jezus malusieńki Na płatkach płynie w błękit Musi zdążyć, niebożę Z życzeniami za morze Odpowiedz Link Zgłoś
cwilin Re: Tu będziemy sobie śpiewać 27.01.04, 19:24 Jadą wozy kolorowe S. Rembowski, J. Ficowski Jadą wozy kolorowe taborami Jadą wozy kolorowe wieczorami Może z liści spadających im powróży Wiatr cygański, wierny kompan ich podróży Zanim ślady wasze mgłami pozasnuwa Opowiedzcie mi, Cyganie, jak tam u was jest U nas wiele i niewiele, bo w sam raz U nas czerwień, u nas zieleń, cień i blask U nas błękit, u nas fiolet, u nas dole i niedole x2 Ale zawsze kolorowo jest wśród nas Jadą wozy kolorowe taborami Ej, Cyganie, tak bym chciała jechać z wami Będę sobie mieszkać kątem przy muzyce Będę słuchać opowieści starych skrzypiec Ciepłym wiatrem wam podszyję stare płótno Co mi dacie, żeby już nie było smutno mi Damy wiele i niewiele, bo w sam raz Damy czerwień, damy zieleń, cień i blask Damy błękit, damy fiolet, damy dole i niedole Ale będzie kolorowo pośród nas No i pojechałam z nimi na kraj świata Wiatr warkocze mi rozplatał i zaplatał I zbierałam dzikie trefle, leśne piki I bywałam, gdzie rodziły się muzyki I odwiedzam z Cyganami chmurne kraje I kolory szarym ludziom darmo daję dziś Weźcie wiele i niewiele, bo w sam raz Komu czerwień, komu zieleń, cień i blask Komu fiolet, komu błękit, komu echo tej piosenki Nim odjedzie z Cyganami w czarny las Odpowiedz Link Zgłoś
cwilin Re: Tu będziemy sobie spiewać ku radości Goroli. 29.01.04, 16:56 snieznica napisała: > Chłodocku,chłodocku, > Cóześ tak osowioł. > Cy cie mgła przyprała, > Cy cie dyscyk poloł. > Hej! Mgła mnie nie przyległa Dyscyk mnie nie poloł Ino mnie na forum Snieznica przywlekła Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
snieznica Re: Tu będziemy sobie spiewać ku radości Goroli. 05.02.04, 19:35 A. Wierzbicki A w Beskidzie gra muzyka Tańczą święci krasnozłoci Z baniek cerkwi piją wino Poczerniałe wiedźmy złockie Na przypieckach mruczą koty W kącie żarna jęczą rzewnie Tylko jeden dach spokojnie Cicho sterczy w sennym niebie Pójdziesz prosto polną drogą Tam, gdzie cerkwi piersi złote Przez spieniony przejdziesz potok Po napiętych strunach mostu Przy kapliczce wejdziesz ścieżką Na kamienne stopnie trzy Drzwi otworzą się z szelestem - i Tam na półkach dziecięce marzenia Karmelkami płoną Tam się chmiel z dębiną żeni Będzie złoty owoc W workach z kaszą kichają myszy Naftą pachnie chleb A sklepikarz basem dyszy Zaciągając z ruska śpiewnie To mój sklep - beskidzki sklep A w Beskidzie weselisko Roztańczone korowody Lato wkłada swoje ręce Za pazuchę wiośnie młodej Wieczór w okna sypie przędzę Na firankach białych siada Tylko jedna szyba pusta Spoza krat z gwiazdami gada Pójdziesz prosto... Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Tu będziemy sobie spiewać ku radości Goroli. 05.02.04, 22:09 " Toniec zbójnicki" - St. Nędza-Kubiniec w: " Do braci moik" Hej, kiebyk mógł oddać tyn gest, tyn źwiynk, rytm nóg, wdzięk, świat, tońcyłbyk som - nie pisoł wiersy. " Tańcowali zbójnicy na trownicku tyj nocy na trownicku przy watrze, mozecie sie napatrzeć. Kozali se piyknie grać, krew z ciupazek wycierać." Gęśle zwolniły wściekłe tempo, organy ucichły jak las... m - ch...m - ch...roz, dwa, trzy, fto mo ocy, niek patrzy. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Ciupagi rucone - z furkotem legły przy watrze, cichość... mak... Wawrytko doł znak. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Gwizd. _ - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Wroz! I cud: Zgięcie kolan i rzut... skok wzwyż, w dal i przysiad razem, jakby sie z turni urwał ptak i na doliny opadł głazem. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Trzy razy watre obeśli dokoła, lica w skrach, muzyka do taktu gro, hale zodnemu pot nie zaśklył coła. c.d.n. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odpowiedz Link Zgłoś
snieznica Re: Tu będziemy sobie spiewać ku radości Goroli. 06.02.04, 18:11 Szumi jawor i szumi osika nigdy nie zaginie gorolska muzyka Górolska muzyka i górolskie granie nigdy nie zaginie w Beskidach śpiwanie Mało nam, mało nam do scynscio potrzeba byle była praca i kawałek chleba Byle nase gory i nase doliny pelne były śpiwu górolskiej dziewcyny Odpowiedz Link Zgłoś
cwilin Re: Tu będziemy sobie spiewać ku radości Goroli. 07.02.04, 14:37 "Beskidzkie zbocza w wiosenny czas pokrywa kwiat, Do słońca wtedy pięknie się uśmiecha świat. Salceson, dziewczę w plecak włóż, I niczym się nie przejmuj już. La, la lalalalala la la la la. Przydrożne światki, cerkiew, krzyż znów wiodą nas, A na obliczach starych ikon tu zastygł czas. Na starej lipie księżyc siadł, I słowik mu cichutko gra. Rajdowych ognisk słychać gdzieś już cichy trzask W dziewczęcych oczach wokoło nas lśni iskier blask. Zmrok gwiazdy wieje w nieba toń, Gitara piosenkę niesie doń. Gdy grad jak oczy słonia spadł któregoś dnia, To wtedy tak jak boa wąż wił się każdy z nas, Lecz mimo to nie jeden raz, Po głowie dostał w taki czas. Pod starym bukiem w lesie gdzieś jest biwak nasz, Jak palma chłodzi jego cień spieczoną twarz. I choć powrotu nadszedł czas, Wrócimy w Beskid jeszcze raz" Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Tu będziemy sobie spiewać ku radości Goroli. 09.02.04, 10:09 A my dalyj tońcymy "zbója""Toniec zbójnicki" (c.d.) Watra sieje zyngrami ku niebu, (zyngry-iskry) noc wytrzesco nie widzące ślypio. Hej, koło ziemie nosi sie chłopców seści! Zbójnickiego! Wieraześci! Wroz! Nie zgnębiom nos! Watra niebo zasklepio, potók sepce od źlebu, sumy idom nie wiada skąd: bedzie mąt, bedzie mąt, bez krwi nie pódom stąd. Muzykantom ustajom ręce, geśle przestajom jęceć: m - ch, m - ch, rym, rym, pod piętami trzescy ziem, watra suje iskrami ku niebu, potók niesie melodie od źlebu, a tyk seści tońcy zbójnickiego (porwali sie od ziemie): "Moja miła, moja miła, cemu ześ mi za kłobucek piórko wiła?" ------------------------------------------------------ Końcy sie granie, śpiywanie, zwidowanie końcy sie. Ciupagi porwali od watry. Ozyńdom sie... Odlecom stąd. Cy zrobiom mąt? Cy pódom ka za Tatry? Nie wiada... ---------------------------------------- Cy jest nad siełom włada? Cisa. Mak. Jesce roz tak... Wawrytko, dej takt! Jesce roz tak, Ino znak! ----------------------------------------------------- Piórecko Ci dziewce uwije, poeta ci śpiywke uzdaje... ----------------------------------------------------- Poecie sie młodość przyśnije... ----------------------------------------------------- Muzyka przestała grać. Hej, byłaz to noc w Polanak, była! Cy ino w snak, cy jesce trwo? Chotarscy grajom na gęślak,Bronisławów Jędrek na organak. Wawrytko wiedzie zbójnickiego. Zadziwione ocy patrzom cy seści ik, cy tysiące? Na ciupagak zaśklył sie miesiącek. -------------------------------------------------------- Cy ciupagi w mącie spłynom krwiom cy legnom pokotem przy watrze - nie wiada... Ino patrzeć...patrzeć...Skoro muzyka zagro... Piykny tyn wiyrs St. Nędzy-Kubińca, rada go cytom, a kie beecie patrzeć na toniec zbójnicki, to beecie tyz rozumieć jego treść. Telo.pozdr.Hej! " Tańcowołbyk, kiebyk móg, kiebyk ni mioł krzywyk nóg, hale krzywe nozki mom, co podskoce, to sie gnom. Chyciył zbójnik zbójnicke, potargoł jyj spodnicke, a zbójnicka za nim , za nim, potargała gacie na nim. Hep, hep,heo... Hej baca nas, baca nas, dobryk chłopców na zbój mos, jesce byś ik lepsyk mioł. hej, kiebyś im syra doł! Hep, hep, hep..." Nei co? Samo sie śpiywo.... Odpowiedz Link Zgłoś
snieznica Re: Tu będziemy sobie spiewać ku radości Goroli. 11.02.04, 07:44 Samo to nie:). Lepiej wychodzi na głosy... K. Krzak, W. Jarosz Po Beskidzie błądzi jesień Wypłakuje deszczu łzy Na zgarbionych plecach niesie Worek siwej mgły Pastelowe cienie kładzie Zdobiąc rozczochrany las Nocą rwie w brzemiennym sadzie Grona słodkich gwiazd Złotych gwiazd Jesienią góry są najszczersze Żurawim kluczem otwierają drzwi Jesienią smutne piszę wiersze Smutne piosenki śpiewam Ci Po Beskidzie błądzą ludzie Kare konie w chmurach rżą Święci pańscy zamiast w niebie Po kapliczkach śpią Kowal w kuźni klepie biedę Czarci wydeptują trakt W pustej cerkwi co niedzielę Rzewnie śpiewa wiatr Pobożny wiatr Odpowiedz Link Zgłoś