mr.superlatywny 25.09.09, 14:01 miasta.gazeta.pl/katowice/1,82936,7077067,Kina_Panorama_w_Chorzowie_juz_nie_bedzie.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ukochanykraj Re: kino "Panorama": adieu ! 27.09.09, 09:04 echorzow.net/index.php/wydarzenia/981-kino-panorama-zamknite-raz-na-zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
rafiks22 Re: kino "Panorama": adieu ! 01.10.09, 20:37 Zła sytuacja Kina Panorama znana jest nie od dzisiaj ani nawet nie od miesięcy ale od dobrych kilku lat. Przyczyn tego stanu rzeczy jest kilka: - standard sali jest może nie kiepski, ale w stosunku do tego, co oferują inne kina zdecydowanie niższy, - sieci multikin, w których poza samą działalnością kinową są oferowane inne rozrywki, - oferta a dokładniej czas, w jakim są wyświetlane filmy, zwykle po kilku tygodniach od premiery, - nie jestem akustykiem, ale kilka osób znających się na dźwięku, zwracało uwagę, że nagłośnienie tez przydałoby się odmłodzić. - brak możliwości BEZPŁATNEGO PARKOWANIA I to z grubsza tyle, może ktoś jeszcze ma jakieś inne uwagi. Zaletami kina były dwie rzeczy - niższe ceny biletów - połozenie w centrum Wszystkich narzekających i rozdzierających szaty z powodu braku kina należałoby się zapytać, kiedy ostatni raz byli w Chorzowskim Kinie? Ile razy w roku? Czy wogóle pamietają na jakim filmie byli? Problem Kina polegał na tym, że niestety w dobie multipleksów konkurencja jest bardzo ostra a "Panorama" z roku na rok zwiększała dystans do multikin. Mnie też jest szkoda Chorzowskiego kina, starałem się być w nim kilka razy w roku, byłem tam ostatni raz w marcu tego roku a w zeszłym roku dwa razy. Filmy, które obejrzałem z tego co pamietam, to: "Opowieści z Narni" - obie części. Obejrzałem tez w "Panoramie" film o ostatnich dniach A.Hitlera - "Upadek" ale to już rzeczywicie dość dawno. Dlatego wszystkim tym, którzy psioczą na brak kina należy się fragment z ewangelicznej przypowieści, który sparafrazuję następująco: "Ktokolwiek z was jest bez grzechu (czyli był w chorzowskim kinie przynajmniej raz w roku), niech pierwszy rzuci kamień (oburza się na brak kina)"! Bardzo mi szkoda tradycji, wielu lat szkolnych wyjść na ekranizacje lektur itp., ale z pustego i Salomon nie naleje, zatem los kina dogorywał tak naprawdę już od kilku lat a teraz możemy obserwować jedynie apogeum śmierci i zgonu "Panoramy". Nie mam złudzeń, to już jest koniec. Propozycja kontynuacji kina w CHCK jest jak najbardziej godna rozważenia, ale to już nigdy nie będzie to samo... Jednak z sentymentów nikt się nie utrzyma, więc finał tej powieści jest tragiczny. Oby udało się wskrzesić jakiś ciąg dalszy. Inna rzeczą jest forma w jakiej doszło do przejęcia kina i tłumaczenie na Chorzowskim Forum Internetowym przez Pana Radnego Marcina Michalika, że "widocznie Prezes Jagiełło ma szklaną kulę i z niej wiedział jaką ofertę złoży Miasto" jest po prostu niepoważne. A tak od serca, to przykro, że tak się zakończył los "Kina Panorama". Kina, do którego Chorzowianie stali kiedyś długimi kolejkami a których młodzi nie będa nigdy pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: kino "Panorama": adieu ! 01.10.09, 22:06 Imho powinny byc jakies konsekwencje personalne ! Mam na mysli personel chorzowskiego magistratu. No i mysle jednoczesnie o rzezni, ratuszu i tym podobnych kary-godnych sprawach. We wszystkich przypadkach to samo: bardzo dziwne i ze tak powiem cicho-ciemne umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Katowice 07.10.09, 17:16 miasta.gazeta.pl/katowice/1,35063,7117228,Kto_kupi_najstarsze_kino_w_Katowicach__Nie_miasto.html Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 felieton M.Smolorza : 12.10.09, 16:56 miasta.gazeta.pl/katowice/1,35068,7132653,M__Smolorz__Skandal_z_likwidacja_kina_Panorama.html Odpowiedz Link Zgłoś