Dodaj do ulubionych

Muzeum Przemysłu Siarkowego

IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.11, 12:37
Witam szanownych tubylców :)
Pod koniec sierpnia będę w Tarnobrzegu przez jeden dzień i chciałbym przy okazji odwiedzić Muzeum Przemysłu Siarkowego. Niestety strona internetowa Muzem Historycznego jest chyba umyślnie tak zrobiona, żeby nikt spoza Tarnobrzega nie mógł tam trafić. Jest tam napisane, że Muzeum Przemysłu Siarkowego stanowi oddział Muzeum Historycznego, a sądząc po zdjęciach jedno i drugie muzeum nie jest jednak w tym samym miejscu: www.mhmt.pl/home.html Czy może jest? Na Wikipedii jest napisane coś takiego: "Od 2011 roku zamek jest główną siedzibą Muzeum Historyczne Miasta Tarnobrzega, natomiast jego dotychczasowa siedziba została przekształcona w Muzeum Polskiego Przemysłu Siarkowego (będące jego oddziałem)." Więc może jednak nie jest? Innymi słowy, jakbyście mogli, to byłbym wdzięczny za podanie mi adresu tego muzeum siarkowego i ewentualnie też Muzeum Historycznego, jeżeli są to dwa rózne miejsca z dwoma adresami. A może jest jeszcze w Tarnobrzegu coś ciekawego do obejrzenia oprócz tego muzeum siarki? Nie chodzi mi o spis zabytków typu kościoły, kamienice itp., tylko coś takiego, co znajduje się tylko w Tarnobrzegu i nigdzie indziej, czyli tak jak właśnie to muzeum siarkowe albo np. muzeum dobranocek w Rzeszowie. Jest coś takiego wyjątkowego w Tarnobrzegu?
Obserwuj wątek
    • Gość: turysta "Atrakcje Tarnobrzega" na stronie UM IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.11, 13:09
      Zbyt wiele się nie dowiedziałem...

www.tarnobrzeg.pl/php/index.php?action=turystyka_item&menu=&id=4&nazwa=atrakcje%20Tarnobrzega
      • Gość: Olek Re: "Atrakcje Tarnobrzega" na stronie UM IP: *.ip.netia.com.pl 01.08.11, 14:52
        Niedlugo bedzie rok jak sprawuja wladze a nie potrafili tak blachej sprawy zalatwic, natomiast zalatwili wielu ludzi, szkodzic to jak widac potrafia.
        • Gość: Jacek Re: "Atrakcje Tarnobrzega" na stronie UM IP: *.smsiarkowiec.pl 01.08.11, 15:14
          Z tego co wiem Muzeum Przemysłu Siarkowego jest w trakcie organizacji. Docelowo główna siedziba Muzeum Historycznego Miasta Tarnobrzega będzie w odremontowanym zamku w Dzikowie, a w dotychczasowej siedzibie czyli spichrzu przy ul.Pawłowskiego będzie jego oddział właśnie poświęcony siarce. Obecnie jest tam już urządzona pierwsza wystawa poświęcona tej problematyce, więc aby ją zobaczyć należy się udać właśnie tam.
          • Gość: turysta Re: "Atrakcje Tarnobrzega" na stronie UM IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.11, 15:52
            Dzięki, tak właśnie podejrzewałem :)
            • Gość: remik Re: "Atrakcje Tarnobrzega" na stronie UM IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 03.08.11, 12:07
              oczywiście powinieneś odwiedzić także pomnik prof. Stanisława Pawłowskiego - odkrywcy polskiej siarki , stoi obok budynku PKO BP przy ulicy Sienkiewicza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka