Dodaj do ulubionych

Przedszkola

IP: *.smsiarkowiec.pl 02.09.11, 19:12
Co sądzicie o sytuacji w przedszkolach w tym roku szkolnym?Podoba się ten system,naliczenia i odbijanie kart godzinowych?Wiem,że ten temat był potuszany tuż przed wakacjami,ale teraz to wszystko co tam się dzieje nabiera realnych kształtów...
Obserwuj wątek
    • Gość: yousmile Re: Przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 19:51
      dla mnie jest to poprostu beznadziejne
      w mojej sytuacji gdzie ja pracuje na pół etatu, a mój synek poszedł do 3-latków nie zgodzono się na 5 godz pobytu (tych darmowych), tylko min 6 godz. gdyż grupy 3-latków są dla rodziców pracujących i system darmowy ich nie obejmuje, ale ja przecież pracuje tylko, że 4 godz dziennie i nie potrzebuje by dziecko siedziało 6 czy 7 godz w przedszkolu.
      • Gość: susunia Re: Przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 21:36
        Poczytajcie sobie prosze USTAWĘ O OŚWIECIE tam jest wyraźnie napisane że dzieci w wieku od 3 do 6 lat mają zagwarantowaną bezpłatną naukę w ramach podstawy programowej czyli te 5 H. Więc droga forumowiczko wydrukuj sobie ustawę i napisz pismo do wydziału oświaty podpierając sie artykułami. A napewno uda Ci się wywalczyć te darmowe 5 godzin.
        • Gość: yousmile Re: Przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.11, 15:36
          czyli dobrze rozumiem, że moj synek (3latka) może pójść tylko na 5 godz do przedszkola? nie musze wykupywać dodatkowej godz czy też dwóch jak mówią mi w przedszkolu.?
          • Gość: mama Re: Przedszkola IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 03.09.11, 16:41
            jasne że może być na te darmowe 5h. bo jakbyś płacił/ła to nauczyciele będą mieli z tego kaskę. dla mnie to jest chore, zapisałam dziecko od 8-16, przyszłam 7.50 a pani każe poczekać dziecku przed sala, jak wybije 8 to może wejść na sale. no co wy o tym sądzicie???
            • Gość: yousmile Re: Przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.11, 17:24
              z tym też się spotkałam, to jest naprawdę nienormalne. "moje" przedszkole ma wyznaczony limit spóźnień po dziecko i przyprowadzania wcześniej, jeśli dany limit przekroczy się w miesiącu trzeba podpisać nową umowe i wykupić dodatkową godzinę.
              jak ktoś chodzi do pracy na 8 to musi wykupić miejsce dla dziecka od 7, a jak kończy prace o 14 to dziecko musi być zapisane do 15, bo jak przyjdziemy czasem 14:15 to niedaj boże.
              • Gość: animka Re: Przedszkola IP: *.szybszyinternet.pl 07.09.11, 20:32
                Z tymi godzinami to jest poprostu chore!!!! powinna zostal uchwalona ta ustawa o bezpłatnych przedszkola to te pseudo panie dr ktore ukonczyly l.o. wieczorowo usiadly by na tylkach i niepanoszyly by sie jak ksiezne!!!!
    • Gość: aaa Re: Przedszkola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.11, 22:35
      U nas w przedszkolu nr 12 dziecko musi zapisane być na min 8 godz. nie ma mowy o zapisaniu dziecka na mniej godzin paranoja
      • Gość: linda Re: Przedszkola IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.09.11, 00:14
        A z piątki na 5 godzin to do dziesiątki wysyłają.Im się nie opłaca dziecka na pięć godzin przyjmować!Chore to jest...!
        • Gość: yousmile Re: Przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 09:02
          moje zdanie jest takie, ze wczesniej jak były czesne w przedszkolach to Pania to "wisiało" ile dziecko bedzie godz w przedszkolu, jak dla nich wtedy to im krócej tym lepiej, a teraz jak zniesiono czesne a wprowadzono 5 godz darmowych to co tam, mało im pieniedzy od miasta i zmuszaja rodziców zeby dzieci siedziały w przedszkolu jak najdłuzej... nawet po 8 -10 godz. bo przeciez rodzice za to zapłaca. to jest chore, mój synek nie spi w domu popołudniu juz od 2 lat i nie chciałam zeby był na lezakowaniu, ale przedszkole zada zeby był, bo musi byc wiecej niz 5 godz.
    • Gość: merlin Re: Przedszkola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.11, 09:33
      Ja mam wrażenie że wprowadzenie tej reformy dało korzyści jedynie dyrektorom przedszkoli.Jeżeli mają według ustawy obowiązek zapisać dziecko na 5 godzin to nie rozumiem dlaczego np 6 czy 7 godz stanowi problem i jest narzucane nam 8 godz. czyli jednym słowem i tak przedszkola żądzą się własnymi prawami.W jednym pani dyrektorka zapisuje na 6 w innym na 7 a w kolejnym musi być to minimum 8 bo jak nie to do zerówki przy szkole.Chyba coś tu jest nie tak.
      • Gość: yousmile Re: Przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 09:47
        coś jest nie tak... nie wiem ale ja zamierzam przejść się do urzędu miasta i dowiedzieć się czy faktycznie tak jest że to urząd miasta nie zezwala na 5godzinny pobyt dzieci 3 i 4 letnich w przedszkolach, tylko nakazuje dłuższy pobyt (tak usłyszałam od pani dyrektor), mam zamiar sprawdzic ta informacje, bo umowy jeszcze nie podpisałam.
        • Gość: susunia Re: Przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 10:09
          Art. 6. 1. Przedszkolem publicznym jest przedszkole, które:
          1) realizuje programy wychowania przedszkolnego uwzględniające podstawę programową wychowania przedszkolnego;
          2) zapewnia bezpłatne nauczanie, wychowanie i opiekę w czasie ustalonym przez organ prowadzący, nie krótszym niż 5 godzin dziennie;
          3) przeprowadza rekrutację dzieci w oparciu o zasadę powszechnej dostępności;
          4) zatrudnia nauczycieli posiadających kwalifikacje określone w odrębnych przepisach.

www.prawo.vulcan.edu.pl/przegdok.asp?qdatprz=akt&qplikid=1

I nie idz na rozmowe na tzw. "gębę" tylko wszystko podeprzyj pismem i podstawa prawna. I Proś o odpowiedz w formie pisemnej.
          Ja tak zrobiłam gdy mój syn miał 3 lata a było to dwa lata temu, i wywalczyłam to że nie płaciłam czesnego za przedszkole bo dziecko było 5 h.
          • Gość: mama Re: Przedszkola IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 04.09.11, 13:10
            ja to bym wolala zebysmy my rodzice napisali petycje, lepiej bylo w poprzednich latach, wole zeby za miejsce w przedszkolu wiecej placic niz sie wydurniac z tymi godzinami, to juz cos,
            • Gość: ja Re: Przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 13:51
              A ja się przedszkolom nie dziwię, że nie przyjmują dzieci przed deklarowaną godziną. Raz zrobią wyjątek i będzie musiało stać się to normą. Dla nich też jest to wszystko uciążliwe i chore, ale z miastem się teraz nie dyskutuje. Jedynie rodzice mogą coś osiągnąć pod warunkiem,że się zjednoczą ( choć czarno to zjednoczenie widzę). I jeszcze jedno pytanie - załatwisz coś w urzędach przed godziną otwarcia mimo, że pracownicy już się tam szwędają - nie, podobnie w sklepie , więc dlaczego pretensje do przedszkolanek?
              • Gość: aga Re: Przedszkola IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.11, 21:10
                rzeczywiście dla przedszkola godzinowe rozliczanie również jest kłopotem, Niektórzy rodzice zapisali od 8 a dziecko chcą przyprowadzać wcześniej o 15 minut czy 30 minut. Co to ma być? schodzenie 8.oo do np 8,15 i nie inaczej. rozliczanie godzinowe , płacić trzeba za każdą rozpoczętą godzinę , nie ma naliczania minutowego.
    • Gość: emama Re: Przedszkola IP: *.tktelekom.pl 05.09.11, 21:47
      Nawet jeśli pracujesz na pół etatu, nie masz możliwości ominięcia opłat i to jest prawdziwy skandal i obłuda. Dyrektorzy sugerują, aby zostawiać dziecko na 2 godziny ponad 5 darmowych. O dziwo oddziały żłobkowe są rozliczane tak samo, chociaż tam nie ma podstawy programowej i teraz dla dobra dziecka nie można malucha odebrać wcześniej, bo zaraz usłyszysz sugestię, że lepiej jak zostanie(!) dłużej. Ciekawe, prawda? A tyle się mówi, żeby 1,5 roczniaka przyzwyczajać stopniowo. Kiedy dawniej zaprowadzałam 3-latkę do przedszkola panie same pilnowały, żeby rodzice odbierali dzieci wcześniej. A tu z malcami idzie się na całość! Od pierwszego dnia, bach na 8 godzin. Nikogo nie obchodzi samopoczucie dziecka, liczy się kasa.. No można jeszcze zabrać wcześniej, ale zapłacić pełną stawkę za godzinę. Nie chodzi o pieniądze, bo zapłacę, ale o to, że te 5 godzin jest nieosiągalne, jesteśmy przymuszani i to jest nieuczciwe. Lepsza była opłata stała, teraz to cyrk.
      • Gość: Maciek Re: Przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.11, 07:57
        Wystarczy trochę zagłębic się w przepisy i wszystko będzie jasne. Mój dzieciak chodził do przedszkola na 5 godzin i przedszkole pobirało za to opłatę. Normalka, że za obiady itd. trzeba było dopłacać, ale te 5 godzin wg ustawy jest bezpłatne. Napisałem więc pismo do UM, ale tak odpisali, ze nic nie mozna było z tego skumać. Poszedłem więc do nadawcy pisma (nazwiska nie pamiętam) żeby mi to wyjaśnił. KAŻDE PRZEDSZKOLE PUBLICZNE MUSI PRZYJĄĆ DZIECKO NA PODSTAWĘ PROGRAMOWĄ NIEODPŁATNIE. A CZY RODZIC CHCE DLA NIEGO POSIŁKI, DODATKOWE ZAJĘCIA ITP. TO JUŻ JEGO SPRAWA. POBIERANIE OPŁAT PRZEZ PRZEDSZKOLA ZA 5 GODZIN JEST NIEZGODNE Z USTAWĄ I JEŚLI KTOŚ PŁACIŁ MOŻE UBIEGAĆ SIĘ O ZWROT TYCH PIENIĘDZY.
        • lechowski51 Re: Przedszkola 06.09.11, 20:15
          mama pisze;
          ja to bym wolala zebysmy my rodzice napisali petycje, lepiej bylo w poprzednich latach, wole zeby za miejsce w przedszkolu wiecej placic niz sie wydurniac z tymi godzinami, to juz cos,

Petycje wysylajcie na adres Prezesa Rady Ministrow czyli Tuska,ktory rekami Hal wprowadzil te przepisy.A wszystko po to aby mlodzi Polacy wracali z Irlandii!
    • Gość: animka Re: Przedszkola IP: *.szybszyinternet.pl 07.09.11, 20:27
      Na przykladzie przedszkola nr18 w Sobowie to jest jeden wielki bełt! O tym, że dziecko 5min przed czasem czy po czasie przyprowadzisz do przedszkola to drze ryja na ciebie sprzotaczka- ciekawe co? Ponadto pani dr twierdzi ze za 2tzw kropki (czyli przedwczesne czy pozne przyprowadzenie czy odebranie)bedo naliczane wysokie kary pieniezne tylko pytanie gdzie to jest napisane w umowio ktoro podpisywali rodzice z panio dr? Czy padni dr po mowieniu o kara pienieznych ma poparcie w ustawie prawnej bo z tego co wie jeszcze nie zostalo to uchwalone w rzodzie!!! Mało tego czy u dr w pokoju jakiej kolwiek placowki opiekunczo wychowawczej powinny znajdowac sie papierosy na biurku popiolka i zapalniczka?-wydaje mi sie ze to jest karygodne
      • Gość: susunia Re: Przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.11, 20:43
        praca.gazetaprawna.pl/artykuly/545473,przepisy_o_dodatkowych_oplatach_za_przedszkola_trafia_do_tk.html
        • Gość: susunia Re: Przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.11, 20:45
          praca.gazetaprawna.pl/artykuly/545606,sld_zaskarzyl_przepisy_o_dodatkowych_oplatach_za_przedszkola_do_tk.html
      • Gość: prawnik Re: Przedszkola IP: *.flash-net.pl 07.09.11, 23:07
        pipiołki w żadnym wypadku nie może być, na to jest poparcie w ustawie prawnej.
        • Gość: SUSUNIA Re: Przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 09:24
          Ja podałam podstawe prawnąna która sie mają powoływać , ale z tego co tu piszą forumowicze, to ustawa swoje a przedszkola swoje.
          • lechowski51 Re: Przedszkola 08.09.11, 13:43
            Glosujcie na PiS nie bedziecie placic horendalnych oplat za przedszkola..
            fakty.interia.pl/raport/wybory-parlamentarne-2011/news/pis-10-godzin-bezplatnego-pobytu-w-przedszkolu,1692199,7386
          • Gość: mama Re: Przedszkola IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 25.11.11, 14:02
            Tak obowiązuje ustawa.Teraz głośno się mówi o bezpłatnym 5godzinnym pobycie dziecka w przedszkolu.Rok temu moje niepełnosprawne dziecko chodziło na 4 godziny do przedszkola i podobnie jak inni rodzice płaciliśmy czesne.Czy to jest uczciwe?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka