Dodaj do ulubionych

Ostatnie relikty PRL-u

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.11, 18:03
Wpisujcie miejsca, które są w podobnym jak w czasach PRL-u stanie. Proponuję, bez złośliwości i raczej jako świadectwo tamtej epoki. Z moich obserwacji wynika,. że nie ma ich już tak wiele.
Moje propozycje:
1. Restauracja "Kaprys". Wygląda jak w latach 70-tych, tylko kuchnia niestety gorsza.
2. Dworzec PKS, niestety w gorszym stanie niż kiedyś....
3. Dworzec PKP w stanie j.w.

Ps. Zwolenników obecnej i do niedawna miłościwie panującej nam władzy proszę o nie wpisywanie w tym wątku postów, w których nawzajem będziecie obrzucali się błotem. I tak Was pełno na tym forum. Proszę.....
Obserwuj wątek
    • Gość: gość12 Re: Ostatnie relikty PRL-u IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 18.09.11, 18:27
      restauracja barbara
    • Gość: Darko Re: Ostatnie relikty PRL-u IP: *.pppoe.sistbg.net 18.09.11, 19:32
      Kłos i Lichota.
      Obaj w stanie dużo gorszym niż w PRL.
      I jeszcze poseł Stępień - też relikt PRL.
      • Gość: adam Re: Ostatnie relikty PRL-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.11, 00:10
        Gość portalu: Darko napisał(a):

> Kłos i Lichota.
        > Obaj w stanie dużo gorszym niż w PRL.
        > I jeszcze poseł Stępień - też relikt PRL

Hmmmm.... No, nie wiem, chyba masz rację:-)
    • Gość: Leliwiec Re: Ostatnie relikty PRL-u IP: *.centertel.pl 18.09.11, 20:41
      Dworzec PKP pochodzi z XIX w. i dla ciebie jest reliktem PRL? Zwykła Głupota czy coś gorszego?
      • Gość: Adam Re: Ostatnie relikty PRL-u IP: *.smsiarkowiec.pl 18.09.11, 20:51
        Ja bym jeszcze dolozyl zabudowania nad Wisla obok Fregaty. Nic sie nie zmienilo. Zarosniete krzakami stare budy, jeszcze stary, zniszczony budynek miedzy Liceum Spolecznym a tapicerem, stary amfiteatr ktory straszy nad Wisla niedaleko miasteczka ruchu drogowego.
        Adam
      • Gość: nikita Re: cieple wspomnienia o PRL IP: *.acanac.net 18.09.11, 20:53
        do tworcy tego tematu - a co chcesz osiagnac tymi wyliczankami . Jakbys nie bral jest o niebo gorzj niz bylo za PRL. A to ze pare domow pomalowano ? Mieliscie na to ponad 30 lat ! W takim samym czasie PRL odbudowalo cala Polske po wojnie, wiecej! zostawilo demokratycznym zlodziejom spod znaku solidarnosci i pochodnych ogromny majatek z ktorego dzis nie ma nic. Nie macie sie czym chwalic , oj nie macie.
        • Gość: adam Re: cieple wspomnienia o PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.11, 23:15
          Gość portalu: nikita napisał(a):

> do tworcy tego tematu - a co chcesz osiagnac tymi wyliczankami .

nikita. Przecież tu nie chodzi o politykę, ani żadne wyliczanki, kto co zrobił dobrze lub źle. Dla mnie PRL to skrót określający lata od sześćdziesiątych do osiemdziesiątych ubiegłego już wieku, i kojarzy mi się to z czasami dzieciństwa i młodości. Nie ma w tym żadnych podtekstów politycznych. Patrząc dziś na miejsca, które wyglądają podobnie jak kiedyś, ich wygląd przypomina mi tamte lata, czasy kiedy miało się wiele lat mniej i zupełnie inne problemy. Jak chyba każdy, młodość wspominam z sympatią i tylko tego rodzaju skojarzenia mam patrząc na takie miejsca. A więc, wyluzuj z tymi dywagacjami politycznymi w tym miejscu. Nie o to mi chodziło. Wydawało mi się, że dość wyraźnie to zasugerowałem w pierwszym poście.
        • Gość: juzek Re: cieple wspomnienia o PRL IP: 80.50.60.* 19.09.11, 13:16
          wypie...j z tego forum ku...
      • Gość: adam Re: Ostatnie relikty PRL-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.11, 22:03
        Gość portalu: Leliwiec napisał(a):

> Dworzec PKP pochodzi z XIX w. i dla ciebie jest reliktem PRL? Zwykła Głupota cz
        > y coś gorszego?

A gdzie ja napisałem, że chodzi o coś co wybudowano w czasach PRL-u? Chodzi o miejsca które wyglądają tak samo jak w tamtych czasach, i przez to kojarzą się z tamtymi latami. Czytaj posty ze zrozumieniem, bo jeżeli nie będziesz tego robił, to sam się popiszesz "Głupotą" albo jeszcze "czymś gorszym"

Ps. A dworzec kolejowy, wybudowany ze środków rodziny Tarnowskich, został oddany do użytku w 1913 roku, a więc nie pochodzi z XIX a XX wieku. Jak widzisz wiedzą historyczną też się nie popisałeś.
    • Gość: kutafonplamisty Re: Ostatnie relikty PRL-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.11, 21:42
      no przeciez Lechowski51 to relikt poprzedniej epoki
      • Gość: widz Re: Ostatnie relikty PRL-u IP: *.tktelekom.pl 19.09.11, 08:50
        dla mnie to Tarnobrzeski grzyb czyli wieża ciśnień , to charakterystyczny obiekt rozpoznawalny z kilku kilometrów.
        • Gość: nikita Re: Ostatnie relikty PRL-u IP: *.acanac.net 19.09.11, 21:35
          adam - twoj temat jest tematem prowokacyjnym. Uzywasz bowiem terminu "relikt" ( to termin zwiazany z biologia) ktory sugeruje ze niewiele pozostalo z czasow PRL. Mylisz sie. Caly Tarnobrzeg i jego swietnosc przypada wlasnie na okres PRL. W ciagu ostatnich 30 lat nie zbudowaliscie niczego. Supersklepy to nie wasze pomysly, nie wasze pieniadze i nie wasza zasluga. Gorzej, bo to co zbudowala PRL zostalo przez was doszczetnie zniszczone, rozprzedane i rozkradzione. Pozostali tylko zgorzkniali, starzy ludzie dla ktorych nie ma pracy, nie ma rent, nie ma emerytur i nie ma zadnej przyszlosci. Ludzie to biologia wiec okreslenie relikt pasuje do nich jak ulal.
          • Gość: Darko Re: Ostatnie relikty PRL-u IP: *.pppoe.sistbg.net 19.09.11, 21:50
            1. Caly Tarnobrzeg i jego swietnosc przypada wlasnie na okres PRL.
            Szczyt świetności Tarnobrzega to lata 1978-1988 - najszybsze budownictwo mieszkaniowe.

2. W ciagu ostatnich 30 lat nie zbudowaliscie niczego
            Powstało nowe osiedle na Dzikowie.

3. Supersklepy to nie wasze pomysly, nie wasze pieniadze i nie wasza zasluga
            Są jak wrzód wyciągający życiodajne soki.

4. to co zbudowala PRL zostalo przez was doszczetnie zniszczone, rozprzedane i rozkradzione
            Jak zniszczone to jest w ruinie, jak rozprzedane, to KTOŚ na tym zarobił, jak rozkradzione, to KTOŚ zwiększył swój stan posiadania.

5. Pozostali tylko zgorzkniali, starzy ludzie dla ktorych nie ma pracy, nie ma rent, nie ma emerytur i nie ma zadnej przyszlosci.
            Chciałbym tyle zarabiać, ile emeryci siarkowi mają emerytury. Starczyłby na całą rodzinę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka