Dodaj do ulubionych

20 lat Radia Leliwa

IP: *.proxnetwork.com 18.10.12, 20:49
Od 20 lat nadaje Radio Leliwa. Przez ten czas stacja miejska niewątpliwie rozwinęła się do stacji ponadregionalnej obejmującej swym zasięgiem miejscowości w promieniu około 60 km od Tarnobrzega.
Jako jedyna spośród wcześniej istniejących nie dała się wchłonąć i zsieciować przez radiowych gigantów no i nie upadła. Radio Tak z Kielc, Bieszczady z Sanoka, Puls z Mielca i inne stacje porozrzucane po całej Polsce nie miały takiego szczęścia.
Radio Leliwa spełnia oczekiwania w temacie informacji lokalnych, bo inne stacje nie poinformują tak dokładnie o tym, co się dzieje w naszym regionie. Publiczne Radio Rzeszów, które z mocy ustawy zobowiązane jest dbać informacyjnie o nasz zakątek województwa nie czyni tego tak dokładnie jak Leliwa.
Aktualne badania słuchalności potwierdzają słuszność kierunku zarówno muzycznego jak i informacyjnego Radia Leliwa i plasują je w czołówce stacji słuchanych w naszym regionie.

A jakie Waszym zdaniem powinno być Radio Leliwa, co zmienilibyście w nim, co lubicie, czego nie lubicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ze Stalowej Re: 20 lat Radia Leliwa IP: *.flash-net.pl 19.10.12, 20:37
      stalowemiasto.pl/forum/forum.php?mode=pokaz_posty&id=708358
    • Gość: gość Re: 20 lat Radia Leliwa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.10.12, 21:00
      Radio Leliwa to lokalne, niereformowalne, przaśne radio.
      Nie mam pojęcia której wersji Winampa używają ale to co nadają poraża. Jest rozpoznawalne od razu podczas "przelatywania" skali. To prawdopodobnie jedyne radio, gdzie po po "Kolorowych Jarmarkach" Maryli Rodowicz leci Michael Jackson They Don't Care About Us", następnie Jożin z Bażin i zaraz po Queen "Bohemian Rhapsody"...

Lektorzy porażka (sześset i piencet to norma) od 20 lat to samo. Brak felietonów, reportaży. Ogólnie cienko :(

Normalnie bez ładu, składu i tak od lat 20.
      Jedyne, niepowtarzalne, nasze, TAK TRZYMAĆ CHŁOPAKI! ;)
      • Gość: gość Re: 20 lat Radia Leliwa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.10.12, 21:03
        Przepraszam, miało być "szejset".
    • e-ftalo Re: 20 lat Radia Leliwa 19.10.12, 22:05
      Temat trochę spóźniony,ale skoro już ,to pozwolę sobie na kilka słów.Do roku 2009 zawsze chwaliłem tę stację i chętnie słuchałem .Niestety dziś to już zupełnie co innego
      90% tego co tam aktualnie leci to odgrzewane hity sprzed roku czy kilku lat,niejednokrotnie znudzone i wypalone.Reszta to obecne hity,które są wałkowane na innych stacjach? Zupełny brak piosenek małoznanych a wpadających w ucho. Audycja z cyklu "przeboje nieco starsze" ma bardzo wąską playlistę,piosenki się ciągle powtarzają. Jeśli przyrównać styl muzyczny do takich stacji jak radio Via , Rzeszów (w niedzielę i nocą) ,czy "Złote Przeboje" to Leliwa wypada bardzo słabo i repertuar ma bardzo ograniczony.Dłużej niż 2 godziny dziennie po prostu nie da się tego słuchać,bo co chwila wpada na antenę jakaś beznadziejna piosenka z odgrzanych hitów która już każdemu zbrzydła.To już RMF wypada lepiej,bo u nich takie rzeczy są eliminowane zupełnie z anteny.
      Jeśli chodzi o reporterów,to poziom oczywiście nie dorównuje stacjom z większych miast,ale nie to jest problemem.Najgorsze są głosy pewnych prezenterek,niezmienne od lat,po prostu drażniące ucho,monotonne i wręcz piskliwe,wnerwiające.Męskich głosów prawie w ogóle nie ma,żadnego urozmaicenia w ciągu dnia.Klimat radia wesoły i optymistyczny a przy tym strasznie nudny i frustrujący.Wiem że niektórzy w pracy czy w busach słuchają tego non stop ,ale to chyba rzecz gustu
      Muzyka która leci na leliwie wygląda tak jakby ktoś robił porządki na na dysku twardym i wykasował wszystkie piosenki które nie są wielkimi przebojami,a całą resztę wrzucił na playlistę winampa (kilkan tys piosenek) które są zupełnie losowo odtwarzane non stop.I tak jest od początku 2010 roku.
      A ja pytam gdzie reszta muzyki?Gdzie podział na gatunki w zależności od pory dnia? Gdzie poszanowanie dla słuchacza który ma dość zdartych "przebojów" i czasem chciałby coś innego?
      Przez 18 lat do roku 2009 można było słuchać normalnej muzyki podobnie jak to obecnie robią wszystkie inne lokalne stacje(min. Via,RDN Małopolska,Er,Fama,Free,Lublin,Rzeszów) ,co łatwo zauważyć załączając którąkolwiek z nich ,widać że tam są różne piosenki. Byćmoże leliwa chce być słuchana przez młodzież do 18 lat,której wszystko jedno co leci,byle było wesołe taneczne i nigdy się nie nudzi starymi hitami. A gdzie reszta słuchaczy?Jak można wywalić 90% muzyki?Gdzie tu sens,logika? Z kogo czerpią wzór? Bo jeśli chodzi o upodobnienie do Zetki,to nie wyszło,bo zetka ma wiele playlist i odpowiednią kolejność odtwarzania,w taki sposób aby dało się tego słuchać. Dlaczego słuchając Eski nie mam wrażenia znużenia mimo że przecież liczba piosenek na playliście nie przekracza 100 ? Właśnie dlatego że są we właściwej kolejności.
      Moim zdaniem Leliwa to radio tylko dla ludzi bez rozeznania muzycznego oraz dla tych którzy nie odbierają więcej muzycznych stacji ,więc sądzą że taka muzyka jest ok,nie mogą porównać.
      Mam nadzieję że ktoś w tej stacji przejży wreszcie na oczy i coś z tym zrobi

A więc podsumowując po 20 latach stacja osiągnęła MUZYCZNE DNO

Wszystkich audiofilów zachęcam do odbioru stacji internetowych bądź wyposażenia swoich stacjonarnych tunerów FM w anteny zewnętrzne w celu słuchania takich stacji jak radio Plus ,Złote Przeboje,RMF Classic,Eska Rock i inne wyżej wymienione ,bo mają świetną,urozmaiconą muzykę na każdy gust muzyczny.A Leliwę powinni zlikwidować,bo widać prezenterom znudziło się już układanie muzyki i nie mają kompletnie pomysłu co dalej zrobić,wszyscy najlepsi prezenterzy dawno odeszli z radia.
      • Gość: 123 Re: 20 lat Radia Leliwa IP: *.tktelekom.pl 19.10.12, 23:15
        Radio" Leliwa" jest kiepskim radiem.Nie słucham bo nie ma co.U mnie program pierwszy, zawsze pierwszy.
      • Gość: amorek Re: 20 lat Radia Leliwa IP: *.proxnetwork.com 19.10.12, 23:53
        Tylko badania słuchalności pokazują dokładnie coś odwrotnego. Gdy była muzyka, o której piszesz, RL znajdowała się bodajże na 6 pozycji słuchalności wśród stacji odbieranych w byłym woj. tarnobrzeskim. Po zmianie muzyki jest na miejscu 1.
        Przypadek?
      • Gość: remix Re: 20 lat Radia Leliwa IP: *.flash-net.pl 20.10.12, 20:13
        ktoś tu ma rację, że tym razem eftalo udaje, że coś wie

zdziwiłbyś się i to bardzo gdybyś poznał nazwisko człowieka, który zajmuje się w radiu muzyką i ma absolutną wyłączność na decyzje muzyczne

• Gość: powodzianin Re: 20 lat Radia Leliwa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 20.10.12, 01:20
      A to ci dopiero spełnianie oczekiwań W TEMACIE(!) informacji lokalnych!!! Ze studia o powodzi, bez ładu i składu. No a juz hitem absolutnym było puszczenie "Żółtej łodzi podwodnej", chyba to były te informacje lokalne W TEMACIE. Codziennych, rzetelnych i wyczerpujących informacji słuchałem własnie w radiu rzeszów i to z miejsc gdzie była powódż a nie ze studia. Więc raczej chyba nie wiesz o czym piszesz człowieku.
      • e-ftalo Re: 20 lat Radia Leliwa 20.10.12, 14:50
        @amorek ,człowieku bredzisz jak potłuczony

1)Jest pełno stacji lokalnych których nikt nie wchłonął i świetnie sobie radzą,więc Leliwa NIE JEST jedyna,załącz tuner ,posłuchaj co nadaje z innych miast.Nieliczne przykłady to ci którym się nie udało
        2)Każda stacja informuje o regionie.Rzeszów jest radiem wojewódzkim.Leliwa regionalnym,czyli obejmuje inny region,proste jak drut
        3)Badania?Chyba upadłeś na mózg jeśli komukowiek to ścierwo serwowane przez Leliwę może się podobać.Zaręczam że nielicznym.Jako porównanie mam muzykę ze stacji lokalnych innych miast,które słucham co dzień.Nigdzie czegoś podobnego nie zrobili,ŻADNE RADIO LOKALNE NIE NADAJE TAKIEJ MUZYKI ,bo nikt by sobie tego nie życzył.
        4)Jaka czołówka stacji?Każdy region ma swoje radio ,którego się słucha.Tu nie ma kilku stacji Tarnobrzeskich ,tylko jest jedno.Są natomiast radia z innych miast które można bez problemu słuchać przy pomocy anteny zewnętrznej(co najmniej 30 różnych) i są słuchane.Współczuję ludziom którzy nic nie łapią na radiu poza leliwą-koszmar
        5)Jak liczysz zasięg? Są 2 zasięgi: odbiór stacjonarny i mobilny.Mobilny w samochodzie wskazuje jakieś 80km.Stacjonarny,a więc z użyciem anteny zewnętrznej dużo, dużo więcej,jeszcze zależy od jakości tunera,selektywności,oraz od anteny(wysokość,kierunkowość)ale tak do 250km można odbierać,trzebaby zrobić ankietę wśród ludzi z dobrym sprzętem
        • Gość: amorek Re: 20 lat Radia Leliwa IP: *.proxnetwork.com 20.10.12, 15:46
          ftalo, może w szpitalach psychiatrycznych nie słuchają takiej stacji, ale to nie moja brocha :)
          Żyjesz w swoim urojonym świecie, zresztą to widać czytając inne twoje wpisy na tym i nie tylko tym forum. To co się podoba tobie np. Radio Rzeszów, wg badań cienko przędzie jeśli chodzi o słuchalność. Ja piszę o oficjalnych badaniach, potwierdzanych przez fachowe ośrodki badawcze.
          Ścierwo muzyczne to było wtedy, gdy ty wychwalałeś, czyli przed 2010 rokiem.
          Tak więc, ftalo, żyj sobie w swoim urojonym świecie, słuchaj ukochanych stacji niszowych, a od Leliwy (jak to się mówi) 3 ch.uje w bok.
      • Gość: amorek Re: 20 lat Radia Leliwa IP: *.proxnetwork.com 20.10.12, 15:50
        Faktycznie, radio rzeszow się spisało na medal, bo jego dziennikarka pojechała z mikrofonem i spytała kilku zalanych ludzi jak żyją. Porównując powodziowe relacje Rzeszowa i Kielc (publicznych rozgłośni) z tamtego okresu, to jak 1 do 10 na korzyść Kielc. Słuchając Grażyny Szlęzak Wójcik z Sandomierza miałeś przed oczami aktualną sytuację w tym mieście i hucie szkła. Słuchając Rzeszowa nie wiadomo, o co chodziło. Zalewało Koćmierzów, huta groziła zalaniem, Kielce i Leliwa non stop informowały o zagrożeniu a w Rzeszowie jakaś baba napier.alała po ukraińsku. Takie to radio. :)) A Leliwa non stop podawała aktualne telefony i punkty, gdzie powodzianie mogą skorzystać z pomocy.
        • e-ftalo Re: 20 lat Radia Leliwa 20.10.12, 21:29
          @amorek,trudno o obiektywne badania,gdzieś ty widział w tym mieście jakieś ośrodki badawcze?Bredzisz kolejny raz.
          Rzeszów ciężko przędzie ,bo w Tarnobrzegu siedzi pełno parasoli,którzy słuchają innego radia na literę K. ale na to już nic nie poradzimy.
          O gustach muzycznych się nie rozmawia ,każdy słucha tego co lubi,też lubię różne rzeczy,po trochu różnej muzyki,natomiast nienawidzę mieszania grochu z kapustą i grania tylko jednej playlisty jak to się dzieje właśnie na leliwie.To nie to że wszystkie piosenki złe,ale kolejność i momenty w jakich się pojawiają jest NIE DO PRZYJĘCIA ,po prostu DNO MUZYCZNE.No i jest ich za mało,większość świetnych kawałków wyje..li z playlisty w 2009 roku,więc mogą się pocałować w 4 litery,to tyle co mam do powiedzenia pomysłodawcom tej reformy,po prostu zniszczyli to radio

W czasie powodzi bardzo dobrze się zachowali,cenię dziennikarzy,spisali się na tyle ile mogli,informowali.
          A co ma Rzeszów do Wisły?Żadne powiaty poza Tarnobrzegiem i Mielcem nad Wisłą nie leżą.Oba powiaty mają dedykowane radia.W czasie powodzi były także częste relacje w radio Lublin i RDN Małopolska i było tego sporo,ale pewnie nie słuchałeś bo parasol wiadomo woli słuchać Kielce.
          • Gość: amorek Re: 20 lat Radia Leliwa IP: *.proxnetwork.com 20.10.12, 21:55
            Aby nie być gołosłownym, pierwsze z brzegu ogólnodostępne badania słuchalności w rozbiciu na całe województwa - to bardzo istotne, o czym za chwilę.

Dla świętokrzyskiego - www.wirtualnemedia.pl/artykul/polskie-radio-kielce-wyprzedzilo-radio-zet-jedynka-w-dol
            Dla podkarpackiego - www.wirtualnemedia.pl/artykul/wojewodztwo-podkarpackie-rmf-fm-bezkonkurencyjne-radio-zet-w-gore

W zestawieniach tym widzimy znaczący wzrost słuchalności dla Radia Leliwa na przestrzeni ostatniego roku. Ktoś może powiedzieć, że 2 czy 4 % co to jest w porównaniu do 20 kilku 5 RMFu. I teraz ta ważna sprawa odnośnie zasięgu badań słuchalności. Te badania dotyczą całych województw. Radio Leliwa w świętokrzyskiem odbiera zaledwie w Sandomierzu i powiecie sandomierskim oraz częściowo w powiatach opatowskim i staszowskim. Porównaj np. kielecką Famę 5 kW mocy i nadawanie z Kielc z Leliwą.
            Jeśli chodzi o podkarpackie, Leliwę słychać zaledwie w powiatach tbg, stalowa, nisko, mielec, kolbuszowa i to nie całych. Podkarpacie to także, a może przede wszystkim Rzeszów i okolice, Krosno, Przemyśl, Dębica, Jarosław itd. Tam Leliwy w normalnych warunkach nie słychać. Twoje ulubione Radio Rzeszów ma 4,4%, a Leliwa 4%. Jak to wyjaśnisz?
            Zauważ także, że tendencja wzrostu słuchalności jest odwrotnie proporcjonalna do tego, o czym pisałeś wcześniej, a więc im więcej znienawidzonej przez ciebie muzyki, tym wyższa słuchalność. Może napiszesz, że Polacy nie dorośli do dobrych stacji radiowych i dobrej muzyki :))))))
            • e-ftalo Re: 20 lat Radia Leliwa 20.10.12, 23:33
              My nie leżymy w województwie tylko w regionie,a to WIELKA RÓŻNICA.
              Są radia wojewódzkie ,regionalne ,diecezjalne i ogólnopolskie.Leliwa jest regionalnym
              Co ma RMF do Leliwy? Tyle co piernik do wiatraka.Jeśli porównujesz ,to tylko radia równe sobie ,np Leliwe możemy porównać z inną lokalną stacją.Badania zasięgu są tam gdzie ludzie CHCĄ SŁUCHAĆ a nie gdzie mogą słuchać,chyba się domyślasz dlaczego nie chcą słuchać np w Opatowie?No jak myślisz ?Bo radio Opatów ma 100 razy lepszą muzykę,proste jak drut! To samo w Staszowie-oni wolą RDN ,Eskę,Famę i jeszcze kilka nadawanych z Kielc i Tarnowa dobrych stacji,a dochodzi problem zagłuszania przez RMF (z Krynicyna na 104,7 pol.H).Leliwa jest dnem w porównaniu do nich.

Moc niekoniecznie oznacza zasięg.Famę słychać w Tarnobrzegu z podobną mocą jak Leliwę w Rzeszowie,co ma związek z kształtem terenu i propagacją.Nadajnik w Machowie ma świetne właściwości propagacyjne i blisko zabudowań stąd niskie moce

Co to sa "normalne warunki" według ciebie? Bo dla mnie normalne jest że radio(tuner) podobnie jak telewizor ma podłączoną antenę i dlatego odbieram wszystko co mi się podoba.Masz inne pojęcie normalności.Znowu dochodzimy do kwestii sensu słuchalności w dalszych powiatach-tam są lepsze radia do słuchania.Gdyby Leliwa nadawała ciekawą muzykę to i słuchalność by wzrosła.

Nie zestawiałbym w jednym badaniu radia Rzeszów i Leliwy.To pierwsze można porównywać tylko z programami polskiego radia-to inna kategoria. Jest też sprawa konkurencji-im więcej do słuchania tym mniej przypada na poszczególne stacje.
              Nie bój się ,nie napiszę ,ja tylko porównuję Leliwę do równorzędnych stacji i stwierdzam że zaszła jakaś rażąca pomyłka,bo nigdzie tak nie robią.A ludzie wszędzie tacy sami i różne mają gusta,co powinno uwzględniać radio lokalne.W tym momencie gra tylko na jeden gust.Badania mnie nie przekonują,bo mam mocniejsze dowody w postaci zestawieniu kilku równorzędnych stacji
              • Gość: amorek Re: 20 lat Radia Leliwa IP: *.proxnetwork.com 20.10.12, 23:38
                ftalo, kończę swój wywód bo nie mam zdolności pedagogicznych do rozmów z osobami upośledzonymi umysłowo. Tutaj trzeba psychologa, ja nim nie jestem. Bye.
                • e-ftalo Re: 20 lat Radia Leliwa 21.10.12, 00:20
                  Po prostu skończyły ci sie argumenty,nie masz rozeznania w rynku radiowym.
                  Przejrzałem badania,niepokojący jest wzrost słuchalności po stronie świętokrzyskiej.Myślę że to nie tyle muzyka,co coraz częstsze audycje dedykowane właśnie dla nich.Jeszcze nigdy tak często jak w tym roku nie padało z anteny słowo "świętokrzyskie" w wiadomościach,relacjach dziennikarzy,konkursach a nawet reklamach.Słowo "podkarpackie" pada o wiele rzadziej.
                  Badania słuchalności potwierdzają że króluje zetka i rmf ,stąd Leliwa chciała się upodobnić,bo pozazdrościła wyników,ale i tak się różni,bo na zetce i rmfie nie mieszają grochu z kapustą.Niestety,moje ulubione stacje są na dole tych tabel i jest ich wiele,więc to inaczej się liczy.Nie nie każdy jest melomanem ,są osoby słuchające tylko jednej stacji -niech leci byle co,aby tylko zagłuszyć szum samochodu i nie nudzić się w czasie jazdy.Ja słucham w domu,telewizji nie mam,a ponieważ mam słuch muzyczny,więc przykładam wagę do tego co słucham.Nie interesuje mnie tzw. muzyka dla mas.
            • Gość: gość Re: 20 lat Radia Leliwa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 21.10.12, 06:42
              Ty "amorek" masz jakiś problem z tym badaniem słuchalności. Obydwaj z e-flato powinniście być hospitalizowani na jednym oddziale. Dwa świry dyskutują ze sobą, z czego jeden większy od drugiego.
              Jak można mieć nick "amorek" ???
              Buuuuu hahhahahahahhaha!
              • Gość: amorek Re: 20 lat Radia Leliwa IP: *.proxnetwork.com 21.10.12, 13:57
                No tak, bo kiedyś modne było mieć nic Sasza a dziś wypada mieć np. Britney Spears, prawda snobie?
                • e-ftalo Re: 20 lat Radia Leliwa 22.10.12, 14:53
                  Jeśli chodzi o speakerki,tak źle jak obecnie nie było 10 lat temu.
                  W radiu pracują 3 speakerki o bardzo podobnych głosach,podobnie akcentują ,sylabizują,przeciągają niemiłosiernie wyrazy,piskliwymi głosami.Mowa oczywiście o Joannie Kwiatkowskiej ,Iwonie Mazur i starszej dziennikarce z Sandomierza.Chyba to nie tylko moja opinia że tego się nie da słuchać.Nasuwa się więc
                  pytanie nr 1: Kto dopuścił do mikrofonu te panie?
                  pytanie nr 2:Co się stało z panami speakerami do roku około 2004 i wcześniej

Czy tak ma wyglądać równouprawnienie płci ,że do anteny dochodzą panie które z powodzeniem nadawałyby się do pracy w szkołach,przedszkolach-tam ceni się takie głosy,dzieci to lubią,bo wtapiają się w ich otoczenie(wyglądem zresztą też,co jest pozytywną cechą).
                  ALE W RADIO??? To jakaś TOTALNA POMYŁKA. Prezesie drogi ,zlituj się nad naszymi uszami i przywróć normalnych speakerów jak za dobrych czasów tego radia,a te Panie niech sobie pracują,ale poza anteną!!!
                  • Gość: ja Re: 20 lat Radia Leliwa IP: *.tktelekom.pl 20.01.13, 16:23
                    buhahahahahahahahahahahahahahahahaha dawno się tak nie uśmiałem - ktoś mi chyba czyta w myślach
    • Gość: @ Re: 20 lat Radia Leliwa IP: *.play-internet.pl 20.10.12, 15:22
      Małpa nie słucha tej częstotliwości ale skoro to już 20-lat to niech przyjmie życzenia! nawet za trwałość i chyba tyle powodzonka na łączach!
    • Gość: odeon Re: 20 lat Radia Leliwa IP: *.play-internet.pl 20.10.12, 22:01
      Jakie miasto takie radio-resztę sami sobie dopowiedzcie!- ,, na marginesie-nie słucham bo ..............................wiele powodów""
      • Gość: odszczepieniec Re: 20 lat Radia Leliwa IP: *.tktelekom.pl 21.10.12, 11:19
        Ja nie słucham w ogóle żadnego radia i nie oglądam telewizji ha haha
        ktoś powie odszczepieniec .... to moja sprawa mnie to po prostu nie interesuje mam necik i to mi wystarcza
        A radyjko LELIWA nie żyje ,żyje nam !!!
    • Gość: anka Re: 20 lat Radia Leliwa IP: *.play-internet.pl 21.10.12, 11:24
      Z całą szczerością życzę radyjku wielu uniesień -ja osobiście go nie słucham wydaje mi się iż są ciekawsze stacyjki -muszą się troszkę podszkolić w prowadzeniu radyjka bo to co jest teraz to troszkę nie na mój gust! i uszy!-powodzenia i czekam na zmiany!
    • Gość: Z Re: 20 lat Radia Leliwa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 21.10.12, 11:52
      Pierwsze co to zmieniajcie trochę utwory bo teraz jest masło maślane.Cały czas to samo.

Druga sprawa to ile czasu będą nas jeszcze męczyć Panie które czytają te same wiadomości przez cały dzień,myląc się przy tym co raz bardziej.Jest to bardzo frustrujące,prawda Pani Iwono P.
      Zmieńcie na początek te dwie rzeczy a będzie spora poprawa.
      • Gość: gość Re: 20 lat Radia Leliwa IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.12, 15:32
        SY-LA-BO-WA-NIEEEE!! to jest irytujące najbardziej!! po co to? ta pani musi w końcu nad tym zapanować!! w domu do dziecka proponuję sylabki ,a nie słuchaczom !
        • Gość: inka Re: 20 lat Radia Leliwa IP: *.flash-net.pl 23.10.12, 14:04
          Gosc najwyrazniej nie ma pojecia o tym jak wychowywac dziecko,

a eftalo :

moze sprobuje poszukac przyczyny owych "uroczych wad"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka