Gość: gość czarny kotek IP: *.flash-net.pl 15.12.12, 11:44 podrzucony czarny kotek do klatki w bloku tuż przed Bożym Narodzeniem ,donosi pani/ panu , że czuje się świetnie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: SG Re: chrześcijanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 12:24 A może to jakiś pedał go wyrzucił, albo wielbiciel komiksów, albo inny bahaista (hehe, poszukajcie sobie kto zacz ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: chrześcijanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 12:51 a może bahaita? Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: chrześcijanie 15.12.12, 13:21 Ateistyczna dewotka zawsze wie skad płynie zło.Czywiscie za całe zło swiata winni sa chrzesciajnie.Czas hodować lwy i budowac kolosea! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: chrześcijanie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.12.12, 13:39 lechowski - w Polsce cale zlo plynie ze strefy katolicyzmu. Wszak to najwieksza sila w kraju, sila przewodnia, to sila manipulujaca umyslami 95 % polakow. Nie sadzisz chyba ze ateista albo swiadek jehowy bylby zdolny wyrzucic kocine albo psine na zatracenie. A katolik i owszem. Ty tez miast odniesc sie do tematu probujesz skakac po ateistce (?), czyli zachowujesz sie jak rasowy polak-katolik. lechowski, ty nie jestes chrzescijaninem ty jestes tylko katolikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 15.12.12, 14:55 @nikita, to że jesteś upośledzony to wiedzieliśmy od jakiegoś czasu tutaj na forum, ale że jesteś tak bezdennie głupi to wiemy już teraz. Stoczyłeś się totalnie a jaką przyjemność masz z robienia z siebie cymbała to tylko ty wiesz. Kiedyś jeszcze pisałeś w miarę sensownie - teraz prezentujesz sobą totalny syf moralny, może to objawy demencji - niewiem?! W każdym razie osiągnąłeś najwyższy poziom durnoty - zobacz na swoją pisaninę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozdrawiam, serd.! Re: chrześcijanie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 22.12.12, 01:13 Wesołych świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rea Re: chrześcijanie IP: *.toya.net.pl 15.12.12, 17:27 Ostatnio wiele się mówi o ataku farbianym na polską Żydówkę mieszkającą za szybą w klasztorze i już szamani wzywają do "przebłagania" za zamach na jej sukienkę. Pewnie naiwne owieczki i baranki się zrzucą na ten akt, ku chwale bałwochwalstwa, bo katolicyzm w istocie jest nierefleksyjny, bezkrytyczny, oparty na powtarzaniu wyuczonych formuł, przez co jest prostacki i prymitywny. Przeciętny katolik w swej ślepej pysze wierzy w nieśmiertelną duszę, którą bóg obdarował człowieka, a której poskąpił zwierzętom. Z punku widzenia etyki katolickiej pozbawienie życia embriona ludzkiego jest zbrodnią o wiele większą niż zamordowanie w okrutny sposob choćby i stu inteligentnych i dorosłych ssaków. Podstawowe założenia bliskowschodnich religii monoistycznych, począwszy od judaizmu, po prostu zlekceważyły zwierzęta, a z człowieka uczyniły boskiego zarządcę, który może się panoszyć na ziemi, tak jak bóg na niebie. Skoro bóg może zabić kogo mu się tylko podoba, to i człowiek może robić ze zwierzętami wszystko, co mu się podoba. Stąd okrucieństwo człowieka (z powodów absurdalnych dogmatów religijnych) w rytualnym zabijaniu zwierząt. Ale tak to już jest, jeśli jakaś kiecka z powodów religijnych jest ważniejsza niż cierpienie naszych braci mniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 15.12.12, 18:12 Przyjdzie czas, że napewno przekonasz się kto miał rację - ty, czy ci wszyscy których w swojej głupocie wyśmiewasz. Szydzisz z Boga, Matki Najświętszej ze wszystkiego co tylko kojarzy ci się z sakrum! Na tym świecie byli już "mądrzejsi" od ciebie w tego typu szyderstwach a dzisiaj nie ma po nich śladu! A Bóg, wiara, religia jak istniały tak istnieją! I oby nie było tak - że kiedyś "zaskomlesz" słabym głosem do tych których opluwasz - historia Kościoła zna masę tego typu przypadków kiedy tzw.ateiści i bluźniercy - jeżeli mieli szczęście, to skomleli u progu śmierci za Bogiem i "klechą" którego wcześniej opluwali! Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 15.12.12, 19:31 Czy jedynym argumentem w dyskusji o religii jest straszenie śmiercią, czy tym, co po niej ma nastąpić? ;) Skoro nie można nikomu udowodnić, że sie ma rację tak jak i nie da sie do swej wiary przekonać, to może by warto zaprzestać katechizacji w stylu "powinieneś wierzyć głupku" lub "niejeden już skomlał na łożu śmierci o księdza, ty też się niebawem przekonasz ... a wtedy dobrze ci tak"! ;) Pozostaw wiarę swoją osobistą sprawą, tak jak i innowiercom pozostaw ich religię, a ateistom prawo do nie odczuwania potrzeby doświadczania Boga. ... skończą się słowne walki, które zwiesz szyderstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: chrześcijanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 19:42 Moje dziecko niedawno jadło obiad i spędziło kilka godzin w rodzinie Świadków Jehowych , pozdrawiam, miłego wieczoru:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: chrześcijanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 19:46 Przepraszam, powinno być Świadków Jehowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jahwa Re: chrześcijanie IP: *.tktelekom.pl 15.12.12, 19:53 "znajoma" ty naprawdę jesteś półgłówkiem jak twój przełożony wielebny faszysta lechowski51!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Jahwe Re: chrześcijanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 20:06 Nie obrażaj Lechowskiego. Już kiedyś Was pytałam o to, czy jestem głupiutka. Możesz się w tym wątku wypowiedzieć na mój temat. Ten wątek jest na inny temat. Pozdrawiam, miłego wieczoru. Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 15.12.12, 20:16 Bardzo dobrze, nie powinno być tak że my katolicy odcinamy się od nich - to zagubieni ludzie którzy z własnej albo i nie winy wpadli w łapy sekty! Rozmawiając z nimi można im dużo uświadomić - najczęściej bywa tak że dostrzegają kłamstwa którymi są karmieni i wracają do Boga i Kościoła! Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 15.12.12, 19:59 To nie straszenie tylko fakt przed którym każdy wcześniej czy później stanie! Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 15.12.12, 20:04 > To nie straszenie tylko fakt przed którym każdy wcześniej czy później stanie! No problem w tym, że nie jesteś w stanie tego "faktu" udowodnić, a więc pozostaje to w sferze wiary. I tą wiarę postuluję, by pozostawić człowiekowi, bez "udowadniania", że się myli. Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 15.12.12, 20:31 Tu nie ma co udowadniać. Idź do hospicjum i zobacz jak wygląda śmierć i czy trzeba ją udowadniać! Rozbawiłeś mnie chłopie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: bog a glupota IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.12.12, 19:59 marmar - daj chlopie spokoj bo bredzisz niemilosiernie.Jakie sacrum, jaka matka boza. Po pierwsze " nie bedziesz mial bogow cudzych....." Oddawanie czci obrazkom to balwochwalstwo, jeden z najciezszych grzechow. Twoje sacrum to obrazek przedstawiajacy koiete z dzieckiem na reku i nie jest niczym wiecej. Matka boza ? bog nie mial matki a jezus nie jest i nie byl bogiem. Mysle ze ci ktorzy odwaznie rozmawiaja na temat "sacrum", istoty boga, itd maja wieksze szanse na zbawienie niz tacy jak ty. Bog nie przepada za glupimi. Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: bog a glupota 15.12.12, 20:08 Kompetencja w całej okazałości! Jeszcze trochę a zaczniesz "wykładać" islam muzułmanom - powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: bog a glupota 15.12.12, 20:14 Nie szkoda Ci mar mar czcionki na polemike z nim?! Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: bog a glupota 15.12.12, 20:33 Czasami odpisuję na jego dyrdymały a czasami go ol...am! Jednak coraz bardziej skłaniam się ku temu drugiemu! Odpowiedz Link Zgłoś
4vardtramp Re: chrześcijanie 15.12.12, 20:41 Kłóćcie się o pietruchę a za parę lat wszystkich nas pogodzą bombowi islamiści. Te brudasy już zajmują przyczółki w mieście. Nie dawajcie im zarobić, to może zbankrutują. Chyba Polacy potrafią poprowadzić dobrą gastronomię? Dzisiaj jeden taki wyżelowany ciapaty z Egiptu w fiacie Bravo (odrapany syf) wyczyścił sobie popielniczkę wprost na ulicę i odjechał w ch.... . My będąc gościach tak się nie zachowujemy. Co najwyżej obrzygamy gospodarzowi toaletę. Poza tym boli, że nasze dobrze wykształcone dzieciaki wyjeżdżają zasilać inne kraje swoim potencjałem a na ich miejsce pakują się pełne pretensji prostaki bez grama szacunku dla naszej cywilizacji. Dopóki nie ma ich wielu siedzą cicho ale jak się rozmnożą zrobią nam tu z dupy jesień średniowiecza. Obym był złym prorokiem... Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 15.12.12, 20:47 A czyja to zasługa? Kłamczuszek Tusk i jego ekipa robią "dobrą" robotę w drugą stronę! I pomyśleć że sami żeście ich wybrali - to dopiero jest żenada! Odpowiedz Link Zgłoś
4vardtramp Re: chrześcijanie 15.12.12, 20:54 Na mnie nie patrz - ja nie wybierałem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na pewno Re: chrześcijanie IP: *.tktelekom.pl 15.12.12, 21:35 Lechowski51 występuje po kilkoma nickami i sam ze sobą rozprawia naukową dywegację a to nicki pod którymi ten szubrawiec pisze bzdety za pajdę chleba: mar1mar1 4vardtramp ja-tarzan i chyba ta piękna "znajoma" i ta jej wyobrażnia to też twór kieckowego sługusa Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: chrześcijanie 15.12.12, 21:51 Jak sie nacpiesz to nie pisz na forum.Mozesz pojsc do biura poselskiego Ruchali Kota.Tam Cie zrozumieja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cepem! Re: chrześcijanie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 19.12.12, 23:13 No właśnie! Tak lechowski51 zaprasza do szlachetnej szermierki na słowa. Po chrzescijańsku. Cepem! Odpowiedz Link Zgłoś
4vardtramp Re: chrześcijanie 16.12.12, 20:00 @na pewno - co za przenikliwość! Gratuluję ci "geniuszu"! A.C. Doyle mógłby się od ciebie uczyć metod dedukcji. Nie dopisałeś (pewnie przez roztargnienie) końcówki - "jestem durniem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: chrześcijanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.12, 20:24 Tarzan pisze "znajoma" z wielkiej litery, czasem poprzedza przymiotnikiem "Droga", więc trudno go podrobić:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: chrześcijanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.12, 20:28 Podam Wam tylko datę:-) 06.08.10, 09:51 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bekalosz Re: chrześcijanie IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.12.12, 19:14 Więc żyjmy jak można najpiękniej czy cudne czy szare są dni a teraz przed Świętami Bożego Narodzenia życzę Wam by nie brakło dla NIEGO miejsca w każdej polskiej rodzinie. "PS"Taki ten świat jest-nie każdy dostępuje łaski wiary! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Bekalosza Re: chrześcijanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.12, 19:51 Uwielbiam tę pieśń. Śpiewałam jako dziecko " gdy dorosnę, będę dobrym człowiekiem..." Znam ją na pamięć. A znasz to "Jak w uczniowskim zeszycie?" Pozdrawiam, miłego wieczoru:-) Boża radość wypełnia duszę mą!:-) Odpowiedz Link Zgłoś
e-ftalo Re: chrześcijanie 20.12.12, 06:29 Trochę nie na temat,ale nie sposób zignorować tego wydarzenia wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13080813,Film_z_miejskiej_wigilii_w_sieci_wywolal_burze_w_internecie_.html#BoxSlotII3img Czy to nie wygląda znajomo?Ileż podobnych rzeczy dzieje się w Tarnobrzegu,choćby czytając to forum.To już wiem skąd co niektórzy czerpią wzorce zachowań Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: chrześcijanie 20.12.12, 20:52 Michnikowa załgana szmata zamiast epatowac ludzi tym filmikiem powinna napisac reportaz o wspolczesnym Radomiu.O tysiacach bezrobotnych i szperajacych w smietnikach.Jak bedziesz e-ftalo kiedys głodny a nie daj Boże nie bedziesz mógł dac materialnego bezpieczenstwa swojej rodzinie,to byc moze zrozumiesz tych ludzi.Ja ich nie usprawiedliwiam ale rozumiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Własnymi ręcami Re: chrześcijanie IP: *.rzeszow.hypnet.pl 20.12.12, 21:16 "O tysiacach bezrobotnych i szperajacych w smietnikach.Jak bedziesz e-ftalo kiedys głodny a nie daj Boże nie bedziesz mógł dac materialnego bezpieczenstwa swojej rodzinie,to byc moze zrozumiesz tych ludzi.Ja ich nie usprawiedliwiam ale rozumiem!" "Własnymi ręcamI", Twoimi też, jak się przyznajesz, rozrzucając narodowe ulotki, wywalczyliście im ten los! Ale Ty nadal nic z tego nie rozumiesz: "Ja ich nie usprawiedliwiam ale rozumiem!" A powinienś był napisać: Ja ich rozumiem, ale nie usprawiedliwiam. A jeżeli tak, to to, co zrobiłeś nie jest warte funta kłaków. Najpierw trzeba myśleć, a potem działać. I nie szukać teraz kozła ofiarnego, kolejnych "onych". I po co ta michnikowa szmata? Tak samo zasłużona w tym względzie jak Ty i Tobie podobni. Odpowiedz Link Zgłoś
e-ftalo Re: chrześcijanie 20.12.12, 22:57 lechowski51,to samo jest w echu dnia i wielu innych gazetach a na YT aż huczy. A czytałeś że do tego stołu bezdomni nawet nie byli dopuszczeni?Kradli zwykli mieszkańcy ,całymi torbami.Tu nie chodzi o biedę tylko brak kultury.A w śmietnikach bynajmniej nie znajdują resztek jedzenia(to są freeganie),oni wiedzą co i jak mieć za darmo. Ja tam nic nie mam do Radomia,piękne miasto,tylko mówię jak postępują niektórzy chrześcijanie,a tam jest bardzo dużo kościołów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re:ubodzy chrześcijanie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.12.12, 01:02 A co w tym zlego. Brala ile chciala. Po to wystawiono. A moze ma rente ze 400 zl i wody gazowanej nie pila od lat, albo gromade dzieci ktorych nie ma za co wykarmic. Te obrazki to troche wiecej niz zachowanie jednej krzyzowanej teraz przez katolikow kobiety. A wy panowie katolicy z tego forum, kiedy ostatni raz wspomogliscie bezdomnego, ktore z was znajdzie miejsce dla bezdomnego przy wigilijnym stole ? A moze dolozy sie do gara zupy w jakims osrodku dla najubozszych, a moze nakarmi pare zwierzatek. Mysle ze zadne z was nikomu nie pomoze bo wyjestescie katolicy, niby chrzescijanie , w natomiast bedZieci pierd//lic o kulturze ludzi i zwiazku miedzy kosciolami chrzescijanstwem a wszechobecna w Polsce bieda. Zachowanie ludzi to pochodna wychowania. Jestescie tacy, bo tak was wychowano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Nikity Re:ubodzy chrześcijanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.12, 06:24 Mylisz się, Nikita, mam w Tarnobrzegu Aniołów. których posyłam do ludzi w potrzebie, są tutaj na forum, wesołych świąt, Nikuś, łamię się z Tobą opłatkiem nie rękami ale boskimi słowami, niech Ci Bóg w życiu błogosławi, darzy dobrym zdrowiem, a ciepło stajenki betlejemskiej niech spłynie na Twoje serduszko. Pozdrawiam cieplutko, miłego dnia:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy a może ateista IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.12, 07:56 może to ateista homoseksualista, taki jak ten, ubrany w jarmułkę w sejmie zapalał świeczki hanukowe, wyrzucił tego kotka?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bekalosz Re: a może ateista IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 20.12.12, 20:02 Na raidach studenckich śpiewaliśmy.............miedzy bogobojnym ludem zawsze się znajdzie jakiś student............. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: a może ateista 21.12.12, 11:01 e-ftalo pisze; lechowski51,to samo jest w echu dnia i wielu innych gazetach a na YT aż huczy. A czytałeś że do tego stołu bezdomni nawet nie byli dopuszczeni?Kradli zwykli mieszkańcy ,całymi torbami.Tu nie chodzi o biedę tylko brak kultury.A w śmietnikach bynajmniej nie znajdują resztek jedzenia(to są freeganie),oni wiedzą co i jak mieć za darmo. Ja tam nic nie mam do Radomia,piękne miasto,tylko mówię jak postępują niektórzy chrześcijanie,a tam jest bardzo dużo kościołów. Uwazasz ze Radom to miasto złodziei i ludzi bez zasad i honoru?.Przeciez ten filmik pokazuje jakis tam skrawek tamtejszej spolecznosci a Ty wytaczasz działa o chrzescijanach...no bo przeciez w Radomiu jest mnostwo kosciołów! Poczytaj o tym zdarzeniu widzianym inaczej anizeli w michnikowej załganej szmacie; wpolityce.pl/dzienniki/dziennik-marcina-wiklo/43165-juz-wiem-jaka-twarz-ma-polska-bieda-czyli-dlaczego-nie-smieszy-mnie-film-chytra-baba-z-radomia Odpowiedz Link Zgłoś
e-ftalo Re: a może ateista 21.12.12, 18:52 Znowu się nie rozumiemy.Tak jest nie tylko w Radomiu,tak jest w całym regionie za Wisłą,ta sama mentalność,te same dziwne zachowania,które od lat przenikają do Tarnobrzega i psują kulturę naszego miasta.Bieda jest wszędzie,podkarpacie wcale do bogatych nie należy,ale nie wyobrażam sobie czegoś podobnego np w Rzeszowie,bo jest jakiś porządek.Ludzie biedni zasiadają u stołu i częstują się potrawami ,aby starczyło dla wszystkim. Jak można konkurować z bezdomnymi,odbierać im poczęstunek? Tego nie potrafię zrozumieć i wielu innych zachowań ludzi zza Wisły,możnaby wymienić całą listę podobnych dziwactw.To jest po prostu inne plemie a tylko mówią tym samym jezykiem.A wiem co mówię,bo znam wielu takich ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: a może ateista 21.12.12, 20:45 To zaczynamy sie lepiej rozumiec.Znam te podziały na tych z Tarnobrzega i tych zza Wisły.Sam nie wiem czy nie ma w tym jakiejs prawdy.Inaczej bowiem przez pokolenia ukształtowały na te dwa inne zabory.Tutaj w austriackim był porzadek i wieksza swoboda,tam bat i przemoc.Wiem ze wszystkiego nie mozna wytłumaczyc bieda.Bieda jest samotna. Kiedys wspołorganizowalem podobne spotkanie ale na Wielkanoc.Wtedy zostało nam mnostwo produktow.Moze nie było jeszcze takiej biedy?.Moze ludzie nie byłi jeszcze tak zuchwali i bezczelni?.Wiem ze rozwozilismy słodycze,wedliny po imprezie do domu dziecka i domu starosci ktore prowadziły siostry zakonne. Bieda jest obecna wszedzie nawet w tym od nas duzo bogatszych krajach.Do dzisiaj nie zapomne obrazu gdy ze znajomymi własnie w Boze Narodzenie pojechalismy zobaczyc swiateczny Manhattan.Przy wyjsciu z metra na posadzce,spali wtuleni w siebie mały chłopczyk murzynski i chyba jego ojciec.Wciaz ,gdy zblizaja sie swieta Bozego Narodzenia ten obraz wraca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy właściciel ko Re: chrześcijanie IP: *.flash-net.pl 21.12.12, 21:35 rozgorzała wojna polityczno- religijna. A czarny kotek chciał tylko "podziękować" jakiemuś katolikowi , który go wyrzucił na mróz tuż przed świętami . I gdyby nie dobra dusza go przygarnęła napewno już by go nie było na tej ziemi.CHciałam tylko unaocznić że większość polaków to katolicy i takie zachowania właśnie reprezentują. A Bóg uczył miłości także do zwierząt...i tyle wtemacie Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: chrześcijanie 21.12.12, 21:39 ..a przygarnął go napewno Dobry Ateista! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie ateista Re: chrześcijanie IP: *.flash-net.pl 21.12.12, 23:25 lechosiu, napewno ten ateista był lepszy, niż taki katol jak ty nawiedzony. bo opróczplucia nie potrafisz nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: chrześcijanie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.12.12, 01:43 lechowski - na tym forum nie udzielaja sie ateisci, zydzi czy swiadkowie jehowy. Tutaj sa wylacznie katolicy i to katolicy opluwaja innowiercow, to katolicy slownie podrzynaja sobie katolickie gardla, to katolicy rzygaja na siebie nienawiscia, to katolicy filozofuja i obrazaja boga. Tak naprawde to katolicy chca za wszelka cene przekonac samych siebie ze reprezentuja swoim zachowaniem to co w czlowieku najgorsze. To katolicy dowodza ze stworzenie czlowieka nie wyszlo ani bogu, ani zwierzetom ani nawet czlowiekowi na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 25.12.12, 09:55 Trochę socjotechniki moim zdaniem Abp Michalik uprawia ... byc może nieświadomie. Skądinąd słusznie krytykuje zapędy niektórych zaprzeczających temu, że rodzina to mężczyzna + kobieta + dzieci. >W jego opinii obecnie w wielu kolorowych pismach i programach telewizyjnych wmawia się, że >ideałem jest zdrada małżeńska, a głównym tematem jest przemoc wobec kobiet, ale przemoc >jako wyraz kultury polskiej. Nie zauważyłem, by propagowano zdradę jako ideał. Nie zauważyłem, by do przemocy wobec kobiet dorabiano filozofię "kultury polskiej". >- Wielkie kłamstwo, które przejęliśmy z Unii Europejskiej, przyjmując tę ustawę o przemocy, >że kultura, tradycja, religia rodzi przemoc. Niech mi pokaże którykolwiek z tych ludzi, którzy >wymyślili to wielkie kłamstwo historyczne, w którym miejscu ewangelia mówi o przemocy? >Gdzie Kościół zachęca do przemocy? To jest dramat zakłamywania – ocenił hierarcha. Tu arcybiskup używa komunału, jednocześnie nie zauważając innej strony tego medalu. To tak jak z zarzutem wobec mediów, że propaguje zdradę. Żadna ewangelia nie nawołuje do przemocy wobec bliźnich, propaguje raczej coś odwrotnego. To ludzie "chwytając za sztandary religijne" atakują, stosują przemoc. Nie papież namawia do wieszania krytyków niektórych prawicowych polityków (czyt. ubeckich zdrajców), a ludzie, którzy zwą siebie samych katolikami, obrońcami krzyża, wiary i Boga. To jest przekłamanie. W identyczny sposób stosuje się równanie "krytyka księdza" = "atak na Boga". Gdy ktoś próbuje okazać rozsądek i przedstawia obiektywne podejście do spraw kontrowersyjnych jest lewakiem, nawet jeśli przez 40 lat był cenionym "pasterzem"... jakże prostym jest wynurzać człowieka w błocie ... prostackim zresztą też. Intelektu takowych "filozofów" nawet nie chce mi się komentować. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: chrześcijanie 25.12.12, 12:54 Corka ubeka Monika Olejnik rozprawia i ustala na antenie polskojezycznego radia czy Jezus byl z Nazaretu czy z Betlejem?.Syn ubeka Michnik drukuje w swoim organie "Ewangelie Judasza".Z kolei "chrzescijanin inaczej" poucza polskiego arcypasterza co zawierza Ewangelia i wyklada mu "prawdziwy katechizm KK".Racje ma abp.Michalik_Swiat podleje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juśko Re: chrześcijanie IP: 178.18.17.* 25.12.12, 14:21 kiedyś słuchałem radio Erewań i RWE , a dziś słucham RM : www.tinypic.pl/1y5406x6yeo8 Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 26.12.12, 14:22 Myślę, że dzisiaj (...) jest wyraźny atak na tradycyjny model rodziny, złożonej z jednego mężczyzny i z jednej kobiety, rodziny wielodzietnej - mówił arcybiskup. W jego opinii obecnie w wielu kolorowych pismach i programach telewizyjnych wmawia się, że ideałem jest zdrada małżeńska, a głównym tematem jest przemoc wobec kobiet, ale przemoc jako wyraz kultury polskiej. Arcybiskup chyba nie rozumie tego co czyta. Czym innym jest powszednienie np. zdrady małżeńskiej, z więc nie traktowanie jej jako tabu, a czym innym nakłanianie do niej. Przemoc wobec kobiet, podobnie zresztą jak i wobec mężczyzn, powinna być ważnym tematem. Dorabianie jej jakiejś antypolskiej gęby trywializuje problem. To błąd. Kiedyś zostanie przez głowy Kościoła naprawiony, ale smród pozostanie. Wielkie kłamstwo, które przejęliśmy z Unii Europejskiej, przyjmując tę ustawę o przemocy, że kultura, tradycja, religia rodzi przemoc. Arcybiskup nie rozumie - być może nie czytał konwencji nawet - że nikt nie twierdzi, że religia - taka czy inna - nie jest tam traktowana jako przyczyna, a więc jej istnienie jest odbierane negatywnie. Nie rozumie, że konwencja podkreśla, że żadne kulturowe, czy religijne powody - WSKAZYWANE PRZEZ SPRAWCĘ - nie mogą być uznawane. Po to, by SPRAWCA w imię swobód kulturowych, religijnych itp nie mógł usprawiedliwiać, sankcjonować prawa do użycia przemocy. Po to w końcu by SPRAWCA nie mógł usprawiedliwiać swojego niegodnego zachowania tym, że OFIARA przekroczyła jakieś normy "religijne", czy "kulturowe", a więc zwyczajowe. Arcybiskup do siebie bierze istnienie psycholi, którzy " w imię swej religii" traktuja innych ludzi jak śmieci. Niech mi pokaże którykolwiek z tych ludzi, którzy wymyślili to wielkie kłamstwo historyczne, w którym miejscu ewangelia mówi o przemocy? Gdzie Kościół zachęca do przemocy? To jest dramat zakłamywania Niechaj Arcybiskup wskaże fragment tekstu konwencji, który to stwierdza ... zrobi to? Nie. Nie zrobi tego też i żaden klakier, co najwyżej szczeknie o lemingowym zdrajcy. Zauważył też, że jest ofensywa kultury, gdy w wielu programach, zwłaszcza tzw. kulturalnych, bohaterem staje się błazen. Błazen zajmuje miejsce mędrca, nauczyciela, kapłana. Ujął bym to nieco inaczej. Kulturę przez duże K zastępuje błazenada. Taki znak czasów, że my - ludzie - idiociejemy i odrzucamy rozrywkę intelektualną, która wymaga myślenia, nieco bardziej wyszukanego smaku. Zamiast tego akceptujemy jedynie prosty żart. To samo dotyczy czytelnictwa, filmu i innych elementów szeroko rozumianej kultury. Piana na ustach staje się wzorem niejednego działacza politycznego, któremu wszystko wolno, bezkarnie może obrażać innych ludzi. Myślę, że warto powiedzieć, zauważyć jak często paraliżuje lęk przed prawdą ludzi dzisiaj w świecie - mówił metropolita przemyski A jakże trafne ... może wreszcie jełopy i psychole pokroju Niesiołowskiego, Kaczyńskiego, Macierewicza, czy paru innych znikną ze sceny ... o jest też niekiedy historia nasza, naszej codzienności, że nie mamy odwagi, już się przyzwyczailiśmy i nie umiemy mówić prawdy. Kłamiemy nawet wtedy, kiedy usiłujemy mówić prawdę - zauważył hierarcha. Jego zdaniem ludzie, którzy chcą mówić prawdę są dyskwalifikowani. Wielka szkoda, że to prawda ... szkoda, że prawda, obiektywizm, uczciwość to wartości politykom obce. Niektórzy "aktywiści" zapominają o nich i w życiu codziennym, rozmowach i dyskusjach internetowych też. Głos obiektywny, uczciwy ginie w tłumie. A tu trzeba krzyczeć, by być zauważonym. Nieważne czy krzyczymy prawdę, grunt, że słychać jaki to ja jestem dzielny i prawy ... Zaapelował też do narodu, aby budował Europę na mocnych fundamentach szacunku do każdego człowieka i do każdego państwa, każdego narodu. To jest przesłanie ewangelii. Chrystus przyszedł wszystkim ludziom przynieść zbawienie i wszystkim ludziom dać szansę - podkreślił abp Michalik. Jak szkoda, że to czcze nadzieje. O miłości bliźniego, szacunku i innych przesłaniach ewangelii, to się pięknie mówi na święta ... a na co dzień to się na drugiego pluje, bo "trzeba Boga bronić przed tymi zdrajcami". Bo Bóg i Jego dekalog to jedno, a lemingów i lewaków trzeba pod ścianę ... ;) Psychoza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bekalosz Re: chrześcijanie IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 26.12.12, 21:08 A jak się poczujesz gdy Ci napiszę; "Może wreszcie niektóre jołopy i psychole pokroju ja-tarzan znikną z tego forum" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: chrześcijanie IP: *.tktelekom.pl 26.12.12, 21:41 a ja czekam na sąd kapturowy który jutro będzie badał sprawę Piotra J.: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13107468,Jutro_rozpocznie_sie_proces_warszawskiego_biskupa.html#BoxWiadTxt Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 26.12.12, 21:59 > a ja czekam na sąd kapturowy który jutro będzie badał sprawę Piotra J.: > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13107468,Jutro_rozpocznie_sie_proces_warszawskiego_biskupa.html#BoxWiadTxt Tak jak komentowane jest każde pierdnięcie Michnika, czy kogokolwiek innego, tak jak sądzeni są wszyscy, za najkrótszą wypowiedź choćby, tak i w tej sprawie pewnie pojawią się głosy. Spodziewasz się rewelacji? Chyba niepotrzebnie. Do winy się przyznał, grzech odpokutuje. Cóż więcej można pisać? Chyba, że trafią się tacy, którzy będą się w tym dopatrywać "głębi" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 26.12.12, 21:41 Raczej niemożliwe, to typ człowieka który podnieca się swoją niedorzeczną filozofią - prawdopodobnie cierpi na zaburzenia i sam dobrowolnie napewno nie zniknie! Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 26.12.12, 21:48 > A jak się poczujesz gdy Ci napiszę; "Może wreszcie niektóre jołopy i psychole p > okroju ja-tarzan znikną z tego forum" Nie sądzę byś miał powód napisać tak do mnie, tak jak i ja nie czuję potrzeby Ciebie w ten sposób przeganiać. Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 26.12.12, 21:39 Oczywiście, Arcybiskup nic nie rozumie i nie wie co mówi za to ty wiesz wszystko i doskonale rozumiesz, tak doskonale że raczysz nas tutaj swoją pustą bredzinadą! Żałosne! Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 26.12.12, 21:54 > Oczywiście, Arcybiskup nic nie rozumie i nie wie co mówi za to ty wiesz wszystk > o i doskonale rozumiesz, tak doskonale że raczysz nas tutaj swoją pustą bredzin > adą! Żałosne! Biskup ma swoje zdanie, ja swoje. Nie twierdzę, że "wiem lepiej", bo to niemożliwe. Toż to kwestia poglądu, opinii, więc nie ma jednej jedynie słusznej. W zakresie cytowanej wypowiedzi w dużej mierze się zgadzam z tym, co przeczytałem, w pewnej części inaczej interpretuję rzeczywistość. Co takiego żałosnego jest w tym, że myślę i wyrażam swoje zdanie? Bo śmiem polemizować? A co Ty Marmarze masz do powiedzenia w cytowanych kwestiach? Nic? O przepraszam, masz złotą myśl "bredzisz żałośnie" ;) Mogłeś napisać co sądzisz, jeśli zdanie w rzeczonych kwestiach posiadasz, mogłeś polemizować, przekonywać do czegoś odmiennego, jeśli takie jest Twoje zdanie. Co wybrałeś? I dlaczego? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 26.12.12, 22:28 ... w pewnej części inaczej interpretuję rzeczywistość... Doskonale ujęte i prawdziwe! Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 26.12.12, 22:42 > ... w pewnej części inaczej interpretuję rzeczywistość... > Doskonale ujęte i prawdziwe! Oczywiście. A czy Ty Marmarze nie postrzegasz pewnych spraw w odmienny dla innych ludzi sposób? Dla mnie nie ma w tym nic dziwnego, że patrząc na pewne zjawiska mogę mieć odmienne zdanie na temat przyczyn, czy znaczenia. Mogę inną miara pewne rzeczy oceniać i inaczej na nie patrzeć. Ty nie? Jeśli tak Cię boli fakt, że polemizuję ze zdaniem patriarchy, to pamiętaj, że to tez tylko człowiek. ma swoją opinię. I nawet najgorliwszy katolik wie, że nawet "nieomylność papieża" nie dotyczy spraw codziennych" Gdy ocenia negatywnie obyczaje - te dotyczące rodziny - ja się z nim zgadzam. Gdy ocenia pewnych ludzi przepełnionych nienawiścią raczej niż miłością bliźniego - to ja się z nim zgadzam. Masz jakieś zdanie w tej kwestii, czy tradycyjnie ograniczysz się do prób sekowania mnie. Jeśli to Ci poprawi samopoczucie, to chętnie przyznam, że jesteś lepszym chrześcijaninem, a ja jedynie grzesznikiem, wciąż poszukującym. Może wzorem pewnego tu polonusa tego Ci potrzeba? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 26.12.12, 22:56 @tarzan ja nie oceniam twojego chrześcijaństwa, to zrobi Bóg w swoim czasie ja tylko wskazuję ci na pewne rzeczy które ty rozumiesz na opak i po swojemu tłumaczysz! Problem polega na tym że jesteś bardzo "zidoktrynowany świeckością" i bardzo chcesz być dzisiejszym trendy (czyt. nowocześnie tolerancyjny, wolnomyśliciel aż do granic absurdu)! A takie postępowanie nie ma nic wspólnego z Bogiem w którego ja wierzę. Mogę być wg. ciebie stroświecki, zacofany itd , itp ale moja wiara i Ewangelia w którą wierzę nie pozwalają mi palić diabłu ogarka! Przemyśl to chłopie bo kiedyś może być za późno i w ostatecznym rozrachunku okaże się że zostaniesz z łapą w nocniku! Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 27.12.12, 09:56 > @tarzan ja nie oceniam twojego chrześcijaństwa, to zrobi Bóg w swoim czasie ja > tylko wskazuję ci na pewne rzeczy które ty rozumiesz na opak i po swojemu tłuma > czysz! Moje chrześcijaństwo bywa tu oceniane, oczywiście negatywnie. A co takiego rozumiem na opak? Czytałeś konwencję? Potrafisz np. zacytować fragmenty, które rzekomo obwiniają religię za przemoc? >> Problem polega na tym że jesteś bardzo "zidoktrynowany świeckością" Przecież mariaż religii i nauki jest faktem, nie odrzucanym przez i księży. Tak wielu z nich to naukowcy. Naturalnym jest, że religii w "uduchowiony" sposób kieruje moim postępowaniem. Natomiast rzeczywistość postrzegam w sposób "naukowy". > bardzo chcesz być dzisiejszym trendy (czyt. nowocześnie tolerancyjny, wolnomyśliciel aż > do granic absurdu)! Nowocześnie tolerancyjny? Tzn miłość bliźniego jest nowoczesnym trendem? Odżegnywanie się od oceniania innych, tolerowanie ich odmiennych poglądów na sprawy społeczne, czy polityczne to coś negatywnego? Wolnomyśliciel? Używam rozumu, by pewne rzeczy zrozumieć. Miewam własną opinię. Nie akceptuję bezkrytycznie wszystkiego, co usłyszę z ambony lub przeczytam w prasie, tylko dlatego, że wypowiedział to biskup. Jeśli się z tym nie zgadzam, to otwarcie o tym piszę. Co w tym złego? >A takie postępowanie nie ma nic wspólnego z Bogiem w którego ja wierzę. Bóg tego co robię nie zabronił. To kwestia raczej religijnych i kościelnych zwyczajów. ;) Bóg dał nam Dekalog, nie ma tam nic na temat absolutnej władzy księży nad naszymi umysłami. Bóg nie zabronił myśleć, a wręcz przeciwnie. >Mogę być wg. ciebie stroświecki, zacofany itd , itp ale moja wiara > i Ewangelia w którą wierzę nie pozwalają mi palić diabłu ogarka! Nie hołduję dwóm bogom. Przestrzegam dekalogu, więc gdzie jest to palenie diabłu ogarka? >Przemyśl to chłopie bo kiedyś może być za późno i w ostatecznym rozrachunku okaże się że >zostaniesz z łapą w nocniku! Myślę nieustannie od lat. Zmieniam zdanie od czasu do czasu. Niezmiennie trzymam się jednak Dekalogu i nauk płynących z ewangelii. To Słowo Boże. Słowa ludzkie bywają zwodnicze. Jestem spokojny o ostateczny rozrachunek.:) Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: chrześcijanie 27.12.12, 13:52 Czekam chwili gdy POstepowi chrzescijanie opublikuja POstepowy Dekalog gdzie zamiast powinnosci wobec Boga znajda sie przykazania milosci do Matki Natury....a takze prawa do wyboru płci wraz z ukonczeniem 18 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bekalosz Re: chrześcijanie IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 27.12.12, 18:07 Ja jednak po przeczytaniu tych wielu tak mądrych myśli, nadal upieram się przy swoim. Wierzę w Boga Wszechmogącego w Trójcy Świętej jedynego i jest mi z tym dobrze. Szczęśliwego Nowego Roku! Moi kochani internauci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: chrześcijanie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 27.12.12, 19:29 Słowa boże zostały napisane przez ludzi i zostały tylko nazwane "słowami bożymi" nie mającymi nic wspólnego z Bogiem, bo Bóg nie istnieje. Bogów stwarza ludzka wyobraźnia. Dajecie się mamić cwaniakom żyjącym z oszukiwania ludzi istnieniem jakiegoś Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gbur0 Re: chrześcijanie IP: 80.51.96.* 27.12.12, 19:48 Abepe Michalik winien zejść na ziemię tak jak Jezus pomiędzy zwykłych ludzi i też bogatych ale przede wszytkim biednych chorych, wątpiących. Ale po co. Jeszcze mu jaka hołota Leksa zarysuje albo ubłoci sobie Kazary. I w takim smrodzie Dolce Gabana nie pomoże. Może okularki od Prady żeby to lepiej widzieć. O pierścieniach i sikorach nawet nie wspomnę. Na zakończenie ciężkiego dnia (albo na początek) niech będzie sierżmiężna Finlandia i siadam za rulom. Błaznów to oni z siebie sami zrobili. Wiara była pomocna dla wielu ludzi i niech by była. Abepy to zniszczyły. Podoba mi się u Dominikanów jak czytają ich listy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rey Re: chrześcijanie IP: *.torservers.net 27.12.12, 19:54 bekalosz napisał(a): "Wierzę w Boga Wszechmogącego w Trójcy Świętej jedynego i jest mi z tym dobrze!". Mam pytanie do ciebie "bekatrzewik" czy tam coś innego ? czy ty wierzysz w tego samego Boga co Rydzyk , Michalik ,obywatel Dziwirz ? mnie bardzo ciekawi że ci faceci świecą złotem a ty "bekalosz" kaloszami oni jeżdżą furami a ty wieśwagenem 15-to letnim? czy ten twój Bóg jest uboższy od tych których napisałem panie Lechowski51. Mimo pańskiego zagubienia w tą wiarę życzę panu refleksji nt. Boga i życzę w Nowym Roku zdrowia , bo rozumu i tak panu nie przybędzie .życzy (666).. hej... Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: chrześcijanie 27.12.12, 20:37 Ateistyczne dewotki wraz zakonczeniem roku zwiekszyły swoja "działalność misyjna".Bog urodzil sie umarł tez za Ciebie i dla Ciebie Panie Rey.Niech Cie obdarza wszelkimi łaskami w Nowym Roku. Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 27.12.12, 21:01 Sądzenie obywateli Dziwiszów, Bekaloszów , Michalików i innych to ty zostaw Bogu a zajmij się swoim wnętrzem, które być może ocieka gnojówką nie gorszą niż widzisz u innych! Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 27.12.12, 21:04 A ty co zrobiłes dobrego dla zwykłego kowalskiego bo oprócz żłopania wódy i pijackich majaków to do niczego innego raczej się nie przyznajesz - moralisto od siedmiu! Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 27.12.12, 21:08 My omamieni więcej zyskujemy niż ty, otumaniony mamoną i krótkotrwałym pozornym szczęściem - bez celu i sensu życia! Żresz, zużywasz powietrze, zapaskudzasz tę glebę- w jakim celu? Bez sensu jest twoja egzystencja jaśnie oświecony - bo nasza czemuś służy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wierzący Re: chrześcijanie IP: 199.48.147.* 27.12.12, 21:19 ale wy jesteście zakochani w panu B. ileż wy miłości i uwielbienia dla bliżniego niesiecie umiłowani w wiarę Monarchy B-16 który nie bardzo kontaktuje z wami,miłosierni bracia wiary NAJSŁUSZNIEJSZEJ ! KRK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: chrześcijanie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 27.12.12, 21:30 Skopiowane z sąsiedniego forum, do przemyślenia dewotom: Bóg tego kościoła jest przerażający. Ten na pozór dobrotliwy staruszek, którego ulubionym zajęciem jest podsłuchiwanie, co dewotki mają do powiedzenia w konfesjonałach, a największą przyjemność czerpie z widoku upokorzonych ludzi, którzy pełzają przed nim na kolanach, jest równocześnie ślepy i głuchy na łajdactwa które popełniają jego urzędnicy w jego imieniu i na jego rachunek. Jak można scharakteryzować i ocenić kogoś, kto wymordował CAŁĄ!!! ludzkość (z wyjątkiem Noego z rodziną). Przecież w tym porównaniu Attyla, Torquemada, Hitler, czy Stalin to nie warci uwagi, śmieszni detaliści. Skutkiem powodzi była nie tylko rzeź całej planety włącznie ze zwierzętami, ale także w jej wyniku Noe i jego rodzina musieli uprawiać stosunki kazirodcze, aby się rozmnożyć. Cała "święta księga" jest pełna najohydniejszych zbrodni dokonywanych w imię Boga i z jego rozkazu. Przykład pierwszy z brzegu: Księga Liczb 31.1717 - "Zabijecie więc spośród dzieci wszystkich chłopców, a spośród kobiet te, które już obcowały z mężczyzną. Jedynie wszystkie dziewczęta, które jeszcze nie obcowały z mężczyzną, zostawicie dla siebie przy życiu." Bóg z nieprawdopodobną satysfakcją zabija ludzi nawet za tak błahe przywary, jak babskie wścibstwo vide zona Lota. Mało tego, aby SAM SIEBIE PRZEBŁAGAĆ skazuje na straszliwą kaźń swojego nieślubnego syna Jezusa, którego nie bacząc na święty węzeł małżeński spłodził na lewo z mężatką Maryją. I tego gościa jego urzędnicy nazywają, chyba dla żartów, miłosiernym Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 27.12.12, 21:55 I to pokazuje jak bardzo jesteście ograniczeni w swoim rozumowaniu! Nie chce mi się tłumaczyć wszystkich "niuansów" Biblii bo i tak pewnie tego nie zrozumiesz a jeżeli tak bardzo chcesz to bierz w łapę książki teologiczne i czytaj, czytaj i proś Boga na kolanach żeby coś z tego zrozumieć a może pojmiesz o czym i jak mówi Słowo Boże! Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 27.12.12, 21:58 Aha i nie rób z siebie debila tylko pisz pod jednym nickiem - chyba że strach ci nie pozwala brać odpowiedzialności za własne słowa, tchórzu! Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 27.12.12, 21:59 > My omamieni więcej zyskujemy niż ty, otumaniony mamoną i krótkotrwałym pozornym > szczęściem - bez celu i sensu życia! Żresz, zużywasz powietrze, zapaskudzasz t > ę glebę- w jakim celu? Bez sensu jest twoja egzystencja jaśnie oświecony - bo n > asza czemuś służy! Marmarze, to nie jest język godzien człowieka wierzącego. Kierującego się Dekalogiem, czy Słowem Bożym. Odmawiasz prawa do życia? Twierdzisz, że czyjaś egzystencja jest zbędna, bo nie przynosi korzyści? Twierdzisz, że Twoje życie więcej warte? Nie potrafisz zignorować lub napisać bez agresji czegoś, co tego człowieka do Boga przekona? Twoja wiara to walka, wyplenianie zbłąkanych? Inkwizycja? Krucjata? Możne krzyknij do nich spier_alajcie w imię Boga? Albo zdychajcie niewierni? ;) Współczuję, mam nadzieję, że kiedyś odnajdziesz Boga w sercu i będziesz potrafił inaczej bliźnich traktować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kopiuj i wklej Re: chrześcijanie IP: *.tktelekom.pl 27.12.12, 22:03 Re: chrześcijanieIP: 199.48.147.* Gość: Wierzący 27.12.12, 21:19 Odpowiedz ale wy jesteście zakochani w panu B. ileż wy miłości i uwielbienia dla bliżniego niesiecie umiłowani w wiarę Monarchy B-16 który nie bardzo kontaktuje z wami,miłosierni bracia wiary NAJSŁUSZNIEJSZEJ ! KRK Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 27.12.12, 22:35 Nie była to ładne ale dosadne wyrażenie pewnego faktu, może mocne ale czasami takie lepiej trafiają niż wydumane, napuszone dywagacje! Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 27.12.12, 23:48 > Nie była to ładne ale dosadne wyrażenie pewnego faktu, może mocne ale czasami t > akie lepiej trafiają niż wydumane, napuszone dywagacje! Faktu? Faktu, że mniej godzien jest żyć? Do kogo i w jakim celu ma to trafiać. Może lepiej jednak przedstawić swój punkt widzenia " w temacie"? Może to lepiej trafi? Mimo wszystko wolę się nawet "napuszyć" i "wydumać" niż agresywnie atakować. Pamiętaj o miłości bliźniego ... ona jest wg Słowa Bożego bezwarunkowa ... Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 28.12.12, 17:04 www.diecezja.kielce.pl/list-rektora-kul-u-na-sw-szczepana Dobry list rektora KUL w sprawie języka dzisiejszych czasów. Może trafi pod strzechy, również na forum, może trafi do polityków, pewnie nie do wszystkich niestety ... Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: chrześcijanie 28.12.12, 20:37 No właśnie!.Co sie stało z nasza Ojczyzna?. Co stało się z naszą Ojczyzną, że nazywanie zła po imieniu może być przewrotnie uznane za tzw. mowę nienawiści? Czy nie zatraciliśmy w życiu społecznym szacunku i wrażliwości dla cierpień osób poniżanych, słabych i bezbronnych?” Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 28.12.12, 20:48 > Co stało się z naszą Ojczyzną, że nazywanie zła po imieniu może być przewrotnie > uznane za tzw. mowę nienawiści? Czy nie zatraciliśmy w życiu społecznym szacun > ku i wrażliwości dla cierpień osób poniżanych, słabych i bezbronnych?” Staram się elegancko unikać twoich wypowiedzi, więc może łaskawie odwzajemnisz. Proszę o to po raz drugi. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 28.12.12, 20:55 > rel="nofollow">www.diecezja.kielce.pl/list-rektora-kul-u-na-sw-szczepana > Dobry list rektora KUL w sprawie języka dzisiejszych czasów. „Co stało się z naszą Ojczyzną, że nazywanie zła po imieniu może być przewrotnie uznane za tzw. mowę nienawiści?” – zastanawia się ks. prof. Antoni Dębiński. Wierzę, że ks. profesor nie miał na myśli usprawiedliwiania oszczerstw i obelg związanych z odmiennością poglądów. Hierarchowie kościoła, autorytety wielokrotnie powtarzają, że można "pięknie się różnić". Niestety ludzie - tacy m.in. przed którymi ma chronić konwencja nt. przemocy wobec kobiet - próbują tym "złem" usprawiedliwić swoja agresję wobec nich. Można to przenieść i na "debaty" polityczne, również na forum internetowym, gdzie fakt "nie popierania" Macierewicza czyni z człowieka zdrajcę i współwinnego zamachu bombowego na głowę państwa. gdzie fakt krytykowania wypowiedzi biskupa sprawia, że człowiek staje sie lewakiem propagującym homoseksualizm, eutanazję i obciąża odpowiedzialnością za zbrodnie komunizmu. To jest chore i to jest ten język nienawiści, w którym zamiast argumentu, który ma przemówić do drugiego człowieka - bo może i sie myli - używa się obelg i rynsztokowego języka, jak w sumie niewinnie zasugerował tu jeden z użytkowników - "bo tak lepiej to do człowieka przemawia. gdy sie napisze "mylisz się kolego" to głos "zginie w tłumie", a argument przekonywujący nie będzie. Jak natomiast napisze się "bredzisz lewaku" jak załgana szmata i ruchali_kota" to od razu głos nabędzie splendoru i mocy! I to jest ta choroba, ten wrzód, który polskie społeczeństwo teraz toczy... Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: chrześcijanie 28.12.12, 23:02 Jasne!.Mozna obrazac i bredzic byle elegancko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: chrześcijanie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.12.12, 00:01 lechowski - nie wysilaj sie; z tarzanem w dyskusji nie masz zadnych szans. Moze dlatego ze on mysli a ty nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 29.12.12, 07:22 > Jasne!.Mozna obrazac i bredzic byle elegancko. Nie obrażam ciebie, bo do ciebie nie piszę. Ne obrażam rozmówców, oni się nie skarżą. Nie obrażam cytowanych, z którymi polemizuję, to widać w postach. A to, że bredzę wg ciebie to wiem. to standardowa odpowiedź na jakiekolwiek stwierdzenia, więc nic nowego. Tak więc bardzo cię proszę oddal się. Nie widzę przyjemności w rozmowie z tobą. Proszę po raz trzeci. Grzecznie przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 30.12.12, 12:58 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,13120344,Biskupi__Chrzescijanska_rodzina_nie_powinna_spedzac.html#BoxSlotII3img "Pamiętaj, abyś dzień święty święcił". "Pamiętaj, abyś dzień sobotni święcił. Sześć dni robić będziesz i będziesz wykonywał wszystkie roboty twoje; ale dnia siódmego sabat Pana, Boga twego, jest: nie będziesz wykonywał weń żadnej roboty, ty i syn twój, i córka twoja, sługa twój i służebnica twoja, bydlę twoje i gość, który jest między bramami twymi. Przez sześć dni bowiem czynił Pan niebo i ziemię, i morze, i wszystko, co w nich jest, a odpoczął dnia siódmego; i dlatego pobłogosławił Pan dniowi sobotniemu i poświęcił go." To drugie z Biblii Jakuba Wujka, tekst tradycyjny i dokładniejszy. Oczywiście są ludzie, którzy powiedzą, że zastanawianie się nad sensem słów jest grzechem. Że chrześcijanin nie powinien w ogóle się zastanawiać nad tymi słowami, czy wypowiedziami biskupów, a już krytyka, czy proste polemizowanie ze zdaniem biskupa jest obraza Boga. Wynika to z przyjętej wiele wieków po Chrystusie zasadzie o "uświęceniu kościoła" a więc nadaniu księżom rangi boskiej. I stąd ten mętlik i zrównanie "praw Boskich" z "prawami kościelnymi" ustanowionymi przez ludzi, którzy przecież są omylni. Chrześcijańska rodzina nie powinna spędzać niedzieli w centrach handlowych na zwiedzaniu czy zakupach Rzekłbym, że żadna rodzina nie powinna spędzać niedzieli na zakupach ... no bo nawet jeśli to nie praca, czy konieczność, a hobby, to hobby chyba niezbyt wysokich lotów. No ale ludzie sa różni, nie widze powodu, bym odmawiał komuś przyjemności, skoro to lubi. No to, co jesli dla danej rodziny zakupy w centrum handlowym to przyjemność i wspólna radość. Grzech to czy nie? "takim zachowaniem wyrządzamy również krzywdę osobom, które muszą z tego powodu pracować w niedzielę" No nie zgoadzam się, by obwiniac klientów za to, że w sklepie sprzedawcy musza pracować, choć to duskusja jak o tym, co było pierwsze: jajko, czy kura. czy to klient przychodzi do sklepu, bo jest otwarty, czy sklep jest otwarty, bo klient musi do tego sklepu przyjść. Nie wierzę w narodowe pospolite ruszenie i akcję bojkotowania sklepów otwartych w niedzielę. Więc takie niewinne pogranie na sumieniu ludzi ... ale nieskuteczne. Apelują w liście o "właściwe świętowanie niedzieli: niepodejmowanie niekoniecznych prac oraz zmianę ustawodawstwa dotyczącego handlu w ten dzień". No ale taki apel już ma sens. Zakaz handlu wszelkiego. ... tyle, że z drugiej strony logicznym byłoby pozamykanie wszystkiego, również kin, teatrów, kawiarni ... to co pozostanie? Modlitwa w gronie rodzinnym i kościół? ...chyba dla wielu to za mało. Przekonują, że styl życia, którego elementem jest świętowanie niedzieli, pomoże "zachować rodzinę od wielu niebezpieczeństw i niepewności". Styl życia, którego elementem jest świętowanie niedzieli ... hmm Biskupi wskazują jednocześnie, że prawdziwe świętowanie jest zawsze bezinteresowne i w łączności z drugimi. "Stąd chrześcijańskie rodziny nie powinny spędzać niedzieli w centrach handlowych. Zaprzeczeniem świętowania jest też nadmierne spędzanie czasu przed telewizorem czy komputerem" No tu już widzę niespójność. Pójście na zakupy całą rodziną jest BE. Siedzenie samorne przed komputerem, czy tv już nie? Byle nie przesadzić? Tzn. ile godzin? "Nie banalizujmy niedzieli i nie ograniczajmy jej głębokiego sensu jedynie do dnia wolnego od pracy" - apelują biskupi. Zachęcają do głębszego przeżywania Dnia Pańskiego, a w ten sposób niedziela stanie się "szansą dla zabieganej rodziny (...) do bardziej intensywnego spotkania z Bogiem i między sobą". "Odpowiedni strój, świąteczny posiłek, brak pośpiechu, czas wspólnego przebywania ze sobą ma pomóc poczuć smak innego świata, do którego zmierzamy w pielgrzymce wiary" - czytamy w liście. Jednym ze sposobów świętowania niedzieli - jak podkreślają biskupi - "jest modlitwa przy stole i celebrowanie wspólnych posiłków". "Niech niedzielne obiady będą okazją, by z dziećmi odkrywać świat, opowiadać o swoich sukcesach i porażkach, a w ten sposób budować prawdziwą jedność w rodzinie" - proszą biskupi. Trafne, prawda? Nawet ateista znajdzie w tym sens. Zachęcają też do wspólnego czytania Biblii oraz uczestnictwa w niedzielnej mszy: "Przez udział w niedzielnej Eucharystii rodzina daje szczególne świadectwo jako Kościół domowy". (...) "Dzisiaj, gdy praca staje się jedynie towarem, a ekonomia wydaje się panować nad wszystkimi dziedzinami życia, bardzo pilną potrzebą jest powrót do świętowania niedzieli. Właściwa forma świętowania może uratować i przywrócić pełną godność życia". No problem w tym, że ci, którzy czytają Biblię są najczęściej atakowani przez Prawdziwych Katolików. Prawdziwy Katolik - to oczywiście taki humorystyczny termin, niemal jak hobbit - Pisma nie czyta, bo to mu niepotrzebne. Wystarczą słowa z ambony, mniej lub bardziej zrozumiałe. Kiedyś nawet były zupełnie niezrozumiałe, msze odprawiano po łacinie, a więc w statystycznym kościele polskim odsetek ludzi rozumiejących "słowo Boże" wynosił około pewnie 5%. No ale zakładam, że to oficjalne stanowisko Kościoła, by czytać, myśleć, poszukiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: chrześcijanie 30.12.12, 14:51 Egzegeza Listu Pasterskiego polskich biskupow godna sw.Augustyna.Jeszcze troch a Michnik razem z Palikotem beda pouczac polskich duchownych co zawiera Pismo Sw. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 30.12.12, 16:37 > Egzegeza Listu Pasterskiego polskich biskupow godna sw.Augustyna.Jeszcze troch > a Michnik razem z Palikotem beda pouczac polskich duchownych co zawiera Pismo S > w. Jak zwykle masz jedynie coś do powiedzenia na mój temat. Nie masz ŻADNEJ OPINII o wspomnianym liście. Nawet go nie czytałeś. Ale oceniać innych pierwszy. Potrafisz jedynie bredzić z powodu swoich fobii, jestes doopkiem i lewakiem. Pamiętaj, że "to nie jest obelga, a fakt". COPYRIGHT LECHOWSKI Prosić więcej nie będę, bo cham jest na tak "miękkie słowa" głuchy. Jesteś burakiem pierwsza klasa i pamiętaj, że "to nie jest obelga, a fakt". COPYRIGHT LECHOWSKI. A teraz paszoł won. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 30.12.12, 16:58 Słowa biskupa nie są wiążące dla ludzi. Nie są nawet wiążące dla księży, którzy mogą dowolnie je interpretować. Nie mają obowiązku - jako księżą, a więc osoby w służbie Boga i Kościoła - stosowania się do ich zaleceń: Ks. Tadeusz Isakowicz-Zaleski, proboszcz kościoła Trójcy Świętej w Gliwicach - wbrew poleceniu biskupów - nie odczytał w niedzielę "Wspólnego przesłania do narodów Polski i Rosji". Uważa, że Polacy nie są skłóceni z Rosjanami, patriarcha Cyryl I jest niewiarygodny, bo był (a może nadal jest) agentem KGB, a wierni mogą znaleźć list w internecie Tak wnioskuję, bo nigdy z reki Naczelnego Katolika Forum nie padły słowa krytyki wobec tego księdza, tak jak padają wobec innych. oczywiście to kwestia prezentowanych opinii. Jeśli odpowiadają oceniającemu to OK, jeśli nie, to sie takiego człowieka pozbawia godności. To dotyczy nawet takich autorytetów jak ksiądz Bonecki. Dekalog, Słowo Boże, a nawet żaden katechizm NIE ZABRANIA czytania Pisma Świętego, interpretowania tych słó, a więc poszukiwania Boga. Nie wskazuje również na "nieomylność" Dogmat o "nieomylności papieża" nie dotyczy "spraw codziennych". Podobnie Magisterium biskupów dotyczy spraw doktrynalnych, a nie spraw codziennych, a już totalnym nieporozumieniem jest wychodzenie z założenia, że wiernym nie wolno nawet ich słów komentować. To są ludzie, którzy w sprawach codziennych potarfia popełniac błędy, o czym powszechnie wiadomo. czy jeśli przeczytamy: Trudno nie przyznać słuszności twierdzeniom Hitlera, żyd pozostał obcym ciałem w organizmie narodów europejskich. Źródło: „Ateneum Kapłańskie”, zeszyt 1, 1938, str. 23. (Redaktorem pisma w tym czasie był Stefan Wyszyński.) to znaczy, że każdy szanujący Kościół katolik ma popierać antysemityzm i uznawać przekonania hitlerowców za właściwe? jak to jest, że ktoś kto ma gdzieś dogmaty - bo dogmatem podstawowym jest Dekalog - ma czelność negować prawo ludzi do myślenia i polemizowania w sprawach drobnych? Przykazanie 8: Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu. A teraz w wydaniu Naczelnego Katolika Forum: lechowski51 14.01.12, 16:57 Odpowiedz Nie wiem o jakiej karze smierci dla homosiow w Zambii czy w innych krajach afrykanskich bredzisz?!. Znow chcesz rozmawiac ze swoimi fobiami i zmysleniami?! Gość: Tarzan 14.01.12, 17:29 Odpowiedz > Nie wiem o jakiej karze smierci dla homosiow w Zambii czy w innych krajach afr > ykanskich bredzisz?!. > Znow chcesz rozmawiac ze swoimi fobiami i zmysleniami?! Tu przedstawiam lini dowodzące, że Lechowski nie miała racji, nie wiedział, że takie katry sie stosuje, ale to nie przeszkadzało mu oskarżać mnie o konfabulacje. Re: Jak się czujesz w tym środowiskuIP: *.flash-net.pl Gość: Tarzan 14.01.12, 20:30 Odpowiedz > Nie powiedzialem i nie napisalem ze kolegow Biedronia slusznie w Afryce kamien > iuja czy zabijaja. Masz na myśli to zabijanie, które z fobii sobie zmyśliłem? Masz paskudnie prymitywny zwyczaj najpierw oskarżać, a potem sprawdzać, czy słusznie. Re: Jak się czujesz w tym środowisku lechowski51 15.01.12, 10:23 Odpowiedz Chlopie!.Nie bede sprawdzal kazdej Twojej mysli zapisanej na tym forum bo braknie mi zycia.W cytowanym przeze mnie artykule panstwa udzielajace pomocy Zambii rzadaja legalizacji par homosiow a nie sprzeciwiaja sie ich zabijaniu czy sadzaniu do pierdla.O Afryce czytam cos od czasu do czasu.Na ten problem zupelnie nie zwrocilem uwagi.Nie pisal tez o homosiach w Cesarzu ani w Hebanie Kapuscinski a to czytalem. Gość: Tarzan 15.01.12, 11:06 Odpowiedz > Chlopie!.Nie bede sprawdzal kazdej Twojej mysli zapisanej na tym forum bo brak > nie mi zycia. Ale nie przeszkadza Ci to tej niesprawdzonej informacji wykorzystać do oskarżania o kłamstwo? Czemu, skoro nie chce Ci się sprawdzić, po prostu nie napiszesz, że nie wiesz? ... oczywiście potem ignorowanie kolejnych pytań, reakcja w postaci: "mnożysz pytania", "jestes lewakiem", "chrześcijanin inaczej", zero słowa "przepraszam, to był błąd". Dekalog można mieć w dupie, ale komentując słowa biskupa jesteś z tego Kościoła wyłączony. Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 30.12.12, 17:51 @tarzan co cię tak wzięło na wklejanie?! Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 30.12.12, 17:55 mar1mar1 napisał: > @tarzan co cię tak wzięło na wklejanie?! Oj, taka tam terapia... mam nadzieję, że długo nie potrwa. Wybacz, jeśli irytuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: chrześcijanie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.12.12, 17:08 lechowski - pismo swiete to nazwa zarezerwowana dla Zydow a nie dla katolikow. Bo nie wiem czy wiesz ze kosciol katolicki ma swoje wydania bibli i jest wyraznie zaznaczone ze wiernym kosciola katolickiego wolno czytac wylacznie biblie opatrzona aprobata kosciola katolickiego. Malo tego, wiernym nie wolno studiowac czy interpretowac bibli "katolickiej". Mysle ze poza katolickimi naukowcami specjalizujacymi sie w bibli zaden ksiadz z papiezem wlacznie nie zna bibli a conajwyzej fragmenty ktore pomagaja im trzymac swoich wiernych w ryzach. Mysle rowniez ze zaden ksiadz z papiezem wlacznie nie ma szans w dyskusjach ze S.Jehowy a dotyczacych biblijnych niuansow. Lechowski - a teraz kolejna zagadka dla ciebie i wielkich myslicieli tego forum: jak wiesz Adam zostal ukarany za nieposluszenstwo ale to bzdura bo tak adam jak i ewa uzyskali niesmertelnosc i stali sie rowni bogu po zjedzeniu slynnego jabluszka. Dowod na to jest w poczatkach ksiegi rodzaju. Jaki to dowod mosci lechowski. POstaraj sie tym razem choc nie sadze bys odpowiedzial jako ze odpowiedz wymaga samodzielnego myslenia a tobie wolno powielac wylacznie instrukcje z centrali. A co do swietych to poczytaj Spizowa Brame Brezy a dowiesz sie jaki jest mechanizm pracy stolicy piotrowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 30.12.12, 17:48 @nikita z każdym dniem bredzisz coraz gorzej, to co wypisujesz o Bibli świadczy dobitnie że nie masz o niej chłopie zielonego pojęcia! Gdybyś rzeczywiście Biblię znał to byś takich farmazonów niestworzonych nie pisał! Sekta Jehowych to zwykli kłamcy, można przytoczyć mnóstwo bzdur którymi zaprzeczają sami sobie a ich to całe ciało rzeczywiście daje ciała co roku - ciekawe tylko jaki to niby duch ich prowadzi - skoro sam nie wie co mówił wcześniej! Żałosne jest to że ci kłamcy i zwodziciele tylu ludzi potrafią wciągnąć do sekty - nawet katolików a wszystko to dlatego że mało katolików interesuje się swoją wiarą i praktycznie wcale nie znają Pisma Św. chyba tylko urywki z niedzielnych mszy św. o ile praktykują. Gdyby znali Biblię choćby tylko w 10 procentach to żaden sekciarz nie wmówiłby im głupot na temat Boga, wiary czy człowieka. Tyczy się to również ciebie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 30.12.12, 17:53 > Sekta Jehowych to zwykli kłamcy, można przytoczyć mnóstwo bzdur którymi zaprzec > zają sami sobie a ich to całe ciało rzeczywiście daje ciała co roku - ciekawe t > ylko jaki to niby duch ich prowadzi - skoro sam nie wie co mówił wcześniej! > Żałosne jest to że ci kłamcy i zwodziciele tylu ludzi potrafią wciągnąć do sekt > y - nawet katolików a wszystko to dlatego że mało katolików interesuje się swoj > ą wiarą i praktycznie wcale nie znają Pisma Św. chyba tylko urywki z niedzielny > ch mszy św. o ile praktykują. Gdyby znali Biblię choćby tylko w 10 procentach t > o żaden sekciarz nie wmówiłby im głupot na temat Boga, wiary czy człowieka. Ty > czy się to również ciebie!!! Są dość sprawni w "wyciąganiu" cytatów z Biblii. Z zapisanym w Biblii słowem trudno dyskutować, jeśli przyjmie się Twoje założenie o kiepskiej znajomości Pisma. Ja nie byłbym w stanie "podjąć rękawicy" w takiej walce. ale wiem - opieram to na 2-3 rozmowach - że przynajmniej dopuszczają taka rozmowę, czy polemikę. Gdyby wśród zwykłych ludzi było więcej dyskusji i Słowie Bożym i sposobach jego interpretowania, czy o nauce Kościoła, dogmatach i - tu najbardziej dla mnie dyskusyjne - prawach kościelnych, to może nie byliby powszechnie uważani za "znawców" tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 30.12.12, 18:24 Właśnie, doskonale potrafią manipulować nie tylko werbalnie. Zresztą z tego co mi wiadomo to w każdy piątek przechodzą obowiązkowe szkolenia z socjotechniki i łowienia naiwnych! Tak sobie myślę że Kościół troszeczkę "przysnął" w tej dziedzinie i dlatego jechowici mają tak obfite połowy! Jednym z wielu "pogromców" świadków jest niejaki p.Andrzej Wronka który dobitnie wykazuje im kłamstwo, zaprzeczanie samym sobie i przekręcanie słów Bożych zawartych w Pismie Św. i to tak skutecznie że wszyscy świadkowie dostali odgórny zakaz dyskutowania z nim! Dzięki jego prelekcjom i dyskusjom ze świadkami duża liczba tych ostatnich porzuciła organizację i to nie byli tylko zwykli świadkowie ale też "grube ryby" ze ścisłej czołówki kierowniczej! Wszystkim zainteresowanym polecam jego stronę gdzie jest nie tylko o świadkach ale wogóle o współczesnych zagrożeniach duchowych i metodach walki z nimi! Nie zaszkodzi a napewno się przyda :) Odpowiedz Link Zgłoś
hemafrodyta Re: chrześcijanie 12.01.13, 14:53 Malzenstwo to zwyczajowe okreslenie zwiazku samca i samicy ktorych najwazniejszym zadaniem jest podtrzymywanie gatunku czyli rozrod. Do rozrodu nie sa potrzebna papiery, pozwolenia, akceptacje cy inne nawisy kulturowe. Potrzebne jest zdrowe jajo i zdrowy plemnik niezaleznie od tego kto jest dawca czy biorca. natura to takie przewrotne urzadzenie ze jesli jej cos nie odpowiada to wyczajnie morduje to. Zatem skoro natura ma homoseksualistow to znaczy ze spelniaja oni jakas mniej lub bardziej wazna role w przyrodzie. Jesli natura uzna ze homoseksualizm jest nieprzydatny albo szkodliwy unicestwi ten rodzaj seksualnej zabawy. Nauka dowodzi ze model malzenstwa nie pelnia swojej roli. Coraz wiecej malzenstw rozpada sie coraz wiecej jest walenia na boku i coraz wiecej sierot wychowuje ogol spoleczenstwa inaczej mowiac jest tak jak chce natura. Wojna z homoseksualistami to wojna o wplywy do koscielnej kasy i nic wiecej. Czlowiek zawsze byl sku......synem , takim jest i pozostanie bo tak chce natura. A to czy ten spuszcza sie w odbycie parnera czy partnerki ( wszak anal jest niezwykle popularny), jakaz to roznica. Ano jest , z partnerem nie ma strachu przed potomstwem a z partnerka ten strach jest. Tak wiec homo-, to zdecydowany faworyt na przyszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 12.01.13, 21:00 Droga hemafrodyto, Nie uważam, byś miał rację. 1. To, że w przyrodzie rodzą się osobniki z 3 nogami zamiast 4 lub nienaturalnie odmianie futra, nie oznacza, by w systematyce uznać takie osobniki za "normalne", czyli typowe dla swojego gatunku. Jeśli zaobserwujemy, że pewien odsetek psów próbuje gwałcić nogę swojego pana, to nie możemy uznać stosunku z ta nogą za normę wśród gatunku Canidae. To jest tylko i wyłącznie "odmienność", a nie norma. Co nie oznacza, by te psy kopać oczywiście i nie móc kochać, czy karmić regularnie. 2. Jakaż to nauka udowodniła niewydolność małżeństwa? Może archeologia albo fizyka kwantowa? 3. Walka z homoseksualistami - taka, o jakiej jak sądzę piszesz - ma pewnie podobne podstawy, co walka z czarnymi, osobami o lewicowych, czy prawicowych poglądach oraz z cyklistami. Prymitywne podstawy. 4. Nie potrzeba stawiania znaku równości między małżeństwem, a związkiem dwóch mężczyzn, by mogli żyć szczęśliwie, rozumiesz to, bo sam piszesz o braku potrzeby papierka. Potomstwo? No cóż, jest cała masa sytaucji, gdy osoba homoseksualna, transseksualna, czy odmienna w inny sposób może poczuć się ze względu na swoja odmienność dyskryminowana. nie można odwracać świata do góry nogami w imię pragnień mniejszości ... i to tak niewielkiej. Można natomiast i moim zdaniem należy uznać ich za takich samych ludzi jak reszta w kontekście moralnym, a więc szacunku i prawa do niezakłóconego życia. 5. Skoro dla Ciebie argumentem jest teren "spuszczania", to może ożeń się ze swoim wacusiem i zażądaj prawa do adopcji, oświadczając, że Twój wacuś uzna adopcyjnego potomka. Pozdrawiam:) P.S. Tytułuję Cię nim, bo oczywiście jesteś chłopcem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re:chrześcijanie dzisiejszych czasow IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.12.12, 18:33 tarzan - po pierwsze, swiadkowie jehowy nie sa katolikami. To chrzescijanie ktorzy przyjmuja zapisy bibli doslownie. Jesli w bibli napisane jest "nie kradnij " to oni nie kradna. Ich interpretacje siegaja bardzo gleboko i wiaza ze soba wiele biblijnych watkow. Sa bardzo ekskluzywnym zgromadzeniem a glownym motorem ich dzialania sa polecenia jehowy zapisane w bibli i nadzieja ze znajda sie wsrod 144000 wprost ocalonych w Armagedonie i stanowic beda forpoczte przyszlych rzadow chrystusa na ziemi. Dowcip jednak w tym ze zgodnie z nowym testamentem te 144000 ocalalych to wylacznie zydzi, po 12000 z kazdego pokolenia jezusowego. Tak czy inaczej , swiadkowie jehowy to wzor do nasladowania i to dla wszystkich katolikow. Warto dodac ze katolicy ich poniewieraja, opluwaja, okazuja niechec i nienawisc a mimo tego oni robia swoje. Zyja zgodnie z przykazaniami, modla sie pomagaja sobie wzajemnie i powinni byc przykladem dla kazdego katolika.Kazdego bez wyjatku. Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re:chrześcijanie dzisiejszych czasow 30.12.12, 18:39 Dla ciebie też, przynajmniej głupot byś nie pisał a głosił co notabene wyszłoby z pożytkiem dla forumowiczów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re:chrześcijanie dzisiejszych czasow IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.12.12, 18:46 marmar - obrazam tylko glupcow i debili, a ludzie choc z podstawowa wiedza doskonale wiedza o czym pisze. Twoje odpowiedzi sugeruja ze jestes analfabeta. Smutne, ale tak mysle ze wiekszosc katolikow reprezentyuje ten sam poziom wiedzy o swojej religi, swoim bogu i wynikajacych z tego zaleznosciach. Czyz nie mam racji opoko madrosci ? a teraz pytanie - do kogo zwrocil sie jezus takimi oto slowami "....ty jestes opoka " Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re:chrześcijanie dzisiejszych czasow 30.12.12, 18:50 No kto jak kto ale ty to powinieneś wiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re:chrześcijanie dzisiejszych czasow 30.12.12, 18:53 > tarzan - po pierwsze, swiadkowie jehowy nie sa katolikami. To chrzescijanie kto > rzy przyjmuja zapisy bibli doslownie. Jesli w bibli napisane jest "nie kradnij > " to oni nie kradna. > Ich interpretacje siegaja bardzo gleboko i wiaza ze soba wiele biblijnych watko > w. Nie napisałem niczego, co by temu przeczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: chrześcijanie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.12.12, 18:21 marmar - pytanie nie bylo skierowane do ciebie koziolku-matolku. Rozbawiles mnie do lez, i za to cie lubie ze idiotyzmy jakie wypisujesz okraszasz katolicka ignorancja, ludzka obluda i absolutnym brakiem religijnej wiedzy. Najzabawniejsze to jednak to ze jestes swiecie przekonany ze masz racje. Nie masz racji. A teraz sprobuj odpowiedziec na moje testowe pytanie. Nie jestes zbyt bystry wiec podpowiem ci ze odpowiedz znajdziesz pod 2.9. Jest jednak jeden warunek. Musisz myslec. Zapros lechowskiego. Dwoch filozofow napewno poradzi sobie z tak prostym pytaniem. No to do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 30.12.12, 18:31 @nikita jesteś żałosny, naprawdę, tylko tyle mogę ci napisać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: chrześcijanie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.12.12, 18:41 marmar - odpowiedz na pytanie , pokaz ze jako solidny katolik znasz biblie , potrafisz myslec a logika jest twoja mocna strona. O swiadkach jehowy nie masz zielonego pojecia. Przykladem niech bedzie twoje okreslenie jakiego uzyles " swiadkowie Jehowych". Marmar, Jehowa to imie boga tego samego do ktorego probujesz sie nieudolnie modlic i obrazasz swoja ignorancja. Nie mozna pisac "swiadkowie Jechowych " bo to sugeruje ze jest wielu bogow o imieniu Jehowa a to nie jest prawda bo jest tylko jeden bog. Jak widzisz twoja biblijna i religijna wiedza rowna sie zeru. Mysl chlopie co piszesz albo modl sie do boga o rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 30.12.12, 18:48 Heh i dalej bredzisz swoje, nieźle ci nabełtali w zwojach - podejrzewam że to ciężki przypadek i nawet ten "jehowa" ci nie pomoże! Za to Chrystus Pan napewno o ile zmądrzejesz i będziesz wiedział w którą stronę się zwrócić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierzący Re: chrześcijanie IP: *.formlessnetworking.net 30.12.12, 19:15 ale jesteś Lechosiu51 zakochany w panu B. ileż ty miłości i uwielbienia dla bliżniego niesiesz umiłowany w wiarę absolutnego , nie omylnego i bardziej świetego niż pan. B...Monarchy B-16 który nie bardzo kontaktuje z tobą i wiernymi,miłosierny bracie wiary NAJSŁUSZNIEJSZEJ ! Koscioła Rzymsko Katolickiego (OKUPANTA POLSKI) (((( OPAMIĘTAJ SIĘ ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateista Re: chrześcijanie IP: *.privacyfoundation.ch 30.12.12, 19:22 a mnie to szkoda tego nieuka Lechowskiego51 : Nieuctwo jest matką prawdziwej pobożności. (Grzegorz I) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bekalosz Re: chrześcijanie IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 30.12.12, 22:33 H. Sienkiewicz w trylogii piszę "oj Ty durna durna piesa, szak to idzie wiłka z lesa, co Ty jemu nagibujesz kogda jemu nie zdołujesz" Ten cytat na 2013 rok dedykuję tym którzy usiłują walczyć z Bogiem. 'PS" Miliony analfabetów wierzą w Boga Miliony wysoko wykształconych wierzą w Boga Ich wiara jest taka sama Pewnie u niewierzących jest podobnie Niewiara analfabetów niczym się nie różni od niewiary wysoko wykształconych Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 31.12.12, 08:57 fakty.interia.pl/religia/news/kosciol-a-kara-smierci-abp-michalik-wyjasnia,1727439,5930 Katechizm Kościoła katolickiego mówi, że zanim zastosuje się karę śmierci, trzeba ocenić, czy da się ochronić życie i wzbudzić w przestępcy poprawę, stosując karę dożywocia - powiedział przewodniczący Episkopatu Polski abp Józef Michalik. Można by ten cytat umieścić w temacie "Absurdy..." no bo jak się to ma do Dekalogu i argumentów "bezwzględnej obrony życia" jak to się ma w przypadku aborcji? Nieomylność nauki? Można z tym dyskutować, czy sam fakt, że nie akceptujemy i bezmyslnie nie powtarzamy oznacza ogień piekielny ... "Kapłan to drugi Chrystus! Otrzymaliście w tej chwili straszliwą władzę. To jest władza nie tylko nad szatanami, nie tylko nad znakami sakramentalnymi, ale przede wszystkim – nad SAMYM BOGIEM! Jesteście przecież "spirytuales imperatores", a jako tacy, macie władzę rozkazywać nawet SAMEMU BOGU". Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 31.12.12, 09:53 Wracając do konwencji o zapobieganiu przemocy .... Mój faworyt w konkursie na najbardziej absurdalny komentarz: nczas.com/publicystyka/michalkiewicz-skutki-podpisania-konwencji-o-zapobieganiu-i-zwalczaniu-przemocy/ Pomijając fakt, że 4/5 artykułu jest nie na temat, to konkluzja taka, iż z powodu podpisania tej konwencji mężczyźni nie będą interesować się kobietami ( ze strachu przed oskarżeniem o agresję, czy napastowanie) i przestaną zakładać rodziny ... Szkoda, że jeszcze nie dorzucił, że akt ten promuje homoseksualizm, no bo mężczyźni ze strachu przed kobietami zaczną interesować swoja płcią. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 01.01.13, 11:29 tygodnik.onet.pl/30,0,79121,moje_najwazniejsze_wydarzenia_2012,artykul.html Mogę powiedzieć za poetą: „Co o mnie piszą w dziennikach, nie zawsze śledzę z uwagą”. Ten rok był jednak wyjątkowo bogaty. Jedni robią ze mnie zdemenciałego starca, inni przebiegłego satanistę, wroga krzyża, zwolennika darcia Biblii, wroga świętej wiary, ucznia Turowicza-masona itd. Tym, którzy z troską o moją duszę pochylają się nade mną, którzy prawią mi morały (np. Ewa Czaczkowska, o. Kowalczyk SJ), którzy do nałożenia na mnie kar kościelnych (nie cytuję, nie będę robił im reklamy), tym, którzy się ze mną zgadzają, lecz mają „pewne zastrzeżenia” (nie ujawniają jednak, jakie), którzy biją na alarm i ostrzegają kościelnych przełożonych, że naruszyłem zakaz, bo z jakąś panienką (przyznaję, niepotrzebnie) kilka minut rozmawiałem o książkach... krótko mówiąc, wszystkim, którzy z lubością, przy każdej nadarzającej się okazji ujeżdżają na mnie jak na łysej kobyle, pomawiając mnie, oczerniając, przyprawiając mi gębę, przekręcając moje myśli i słowa, donosząc na mnie, a także cierpliwej pani, która obwieszona wzywającymi mnie do nawrócenia plakatami stoi w chłodzie i głodzie przed pomieszczeniami, w których odbywają się spotkania, wszystkim, którzy mnie nie znoszą, dziś, u końca roku 2012, przebaczam i dosiego roku życzę... Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 01.01.13, 20:42 www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,13101833,_Trudno_o_konsekwentnego_ateiste__Bywaja_tacy__ktorzy.html#MT O ateistach, którzy uważają, że po śmierci "coś jest", o religii, która kiedyś była "baldachimem", a teraz przypomina "parasolkę", o tym czy chrześcijaństwo jest "za stare", i o Europie, która zachowuje się jak dziecko, odcinając się od swoich chrześcijańskich korzeni - rozmowa z socjologiem religii, prof. Ireną Borowik. Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 01.01.13, 21:45 O absurdzie ateizmu ciekawy blog rafaldlugosz.blog.onet.pl/2011/12/19/smutna-jest-smierc-ateisty/ a to bardzo pouczające synergiaenergii.blogspot.com/2012/04/rozmowa-ateisty-ze-smiercia.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie Lechowska Re: chrześcijanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.13, 04:44 Wiedząc że miałabym wieczność spędzić w towarzystwie Lechowskiego , marmar-a i itp typom , wolę by moja dusza była unicestwiona . Obaj ziejecie nienawiścią do ludzi . Czy wasz bóg też ma do innych taki sam stosunek ja wy ? Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 08.01.13, 05:02 Patrzysz przez swój pryzmat czy klepiesz bezrozumnie wyuczone formułki!? Pewnie jedno i drugie! Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 08.01.13, 20:37 > Patrzysz przez swój pryzmat czy klepiesz bezrozumnie wyuczone formułki!? > Pewnie jedno i drugie! "Krzyki" o bezsensowności wiary w Boga, jej irracjonalności, czy nawet jak niektórzy twierdzą szkodliwości bym zignorował. Głos na temat szacunku dla drugiego człowieka, który jest jednym z podstawowych dogmatów wiary bym rozważył ... choćby brzmiał nieprzystojnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 09.01.13, 09:21 Racja @tarzan ale dochodzą jeszcze ludzkie emocje. Pomijam tutaj ludzi, którzy walczą z Bogiem i Kościołem a którzy występują jako katolicy i specjalnie jątrzą i wypisują brednie aby wystawiać jak najgorszą opinię tym ostatnim. Czasami nawet katolik tak się zapędzi w swoich "racjach" że emocje biorą górę co oczywiście nie zmienia faktu że szacunek do drugiego, obojętnie jaki by on nie był - należy mieć! Zobacz, bardzo jaskrawy przykład z Ewangelii, jak Chrystus Pan potraktował tych którzy "bezcześcili" Świątynię Pańską? Ciekawe prawda? A ilu dzisiaj jest takich co to jawnie bluzgaj i obrażają uczucia innych?! I dziwić się że ludzie reagują emocjonalnie?! Jeżeli ktoś jawnie przy tobie obraziłby, dajmy na to twoją żonę mówiąc że jest ku..ą to wątpię że byłbyś taki układny i udawałbyś że nic się nie stało albo wykazałbyś daleko idącą "tolerancję" i jeszcze poklepałbyś gościa po plecach, mówiąc że mamy demokrację i trzeba szanować poglądy innych! W najlepszym razie skończylibyście w sądzie w innym przypadku pewnie gość by miał dwa razy większą gębę! To prosty przykład pokazujący że owszem poglądy innych trzeba szanować ale nikt nie powinien z racji swoich poglądów obrażać innych i raczej trzymać je dla siebie! Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 09.01.13, 12:08 > Racja @tarzan ale dochodzą jeszcze ludzkie emocje. Pomijam tutaj ludzi, którzy > walczą z Bogiem i Kościołem a którzy występują jako katolicy i specjalnie jątrz > ą i wypisują brednie aby wystawiać jak najgorszą opinię tym ostatnim. Ludzie maja swój rozum i odmiennośc opinii potrafia zaakceptować lub choćby ugryźć sie w język. Natomiast zgadzam się z Tobą, ze pojawiają sie i tu, na forum, osoby, które swoim postępowaniem, sposobem traktowania rozmówców przeczą dogmatom religii, której wyznawcami się deklarują. >Czasami nawet katolik tak się zapędzi w swoich "racjach" że emocje biorą górę co oczywiś > cie nie zmienia faktu że szacunek do drugiego, obojętnie jaki by on nie był - n > ależy mieć! Jasne! chyba nie znam osoby, której nie zdarzyłoby się "zapędzić" - jednym bliżej innym dalej. Ale każdy, dla kogo nauka płynąca z wychowania, czy to w duchu religii, czy po prostu humanizmu, czuję się zobowiązany bąd naprawić. Ja boleję nad tymi, którzy potrafią iść w zaparte i nawet w sytuacji, gdy winę widać jak na dłoni, nawet dowodom nie zaprzeczając, nie potrafia po prostu przeprosić, a zamiast tego brną w obelgi. Tylko po to, by "twarz zachować" ... tyle, że chyba tylko przed soba samym, bo taktyka typowa dla dzieci, które zasłaniając własne oczy wierzą, że nikt ich nie widzi, polegająca na tym, że wierzę, iż jeśli powtórzę jakąś brednię odpowiednią ilość razy, to stanie się ona prawda absolutna. Wtedy wierzą, że są na pozycji wygranej, bo przecież nikt nei jest w stanie - po wyczerpaniu argumentów w danej dyskusji - udowodnić, że nie jest lewakiem i pseudo-chrześcijaninem, idiotą, bredzącym z powodu fobii. Prawda? ;) Podobnie jest w polityce, jest sporo "twarzy" różnych ugrupowań, które potrafią skutecznie obrzydzić ugrupowanie, które skądinąd miewa ciekawe pomysły. > Zobacz, bardzo jaskrawy przykład z Ewangelii, jak Chrystus Pan potraktował tych > którzy "bezcześcili" Świątynię Pańską? Ciekawe prawda? A ilu dzisiaj jest taki > ch co to jawnie bluzgaj i obrażają uczucia innych?! I dziwić się że ludzie reag > ują emocjonalnie?! Myślę, że należy takie osoby separować. Dopóki maja publiczność, to "występują". gdyby nie było przyzwolenia dla "języka nienawiści" - to taki piękny neologizm - to może osoba publiczna poczuła by skrępowanie mówiąc o kimś, że jest zdrajcą, bydlęciem itp. > Jeżeli ktoś jawnie przy tobie obraziłby, dajmy na to twoją ż > onę mówiąc że jest ku..ą to wątpię że byłbyś taki układny i udawałbyś że nic si > ę nie stało albo wykazałbyś daleko idącą "tolerancję" i jeszcze poklepałbyś goś > cia po plecach, mówiąc że mamy demokrację i trzeba szanować poglądy innych! W n > ajlepszym razie skończylibyście w sądzie w innym przypadku pewnie gość by miał > dwa razy większą gębę! W przypadku obelg, to nie ma miejsca na tolerancję. Tolerancja dotcyzy odmiennych poglądów, decyzji i wszystkiego, co leży w zakresie praw jednostki. natomiast chamstwo takie to robienie krzywdy innym. > To prosty przykład pokazujący że owszem poglądy innych t > rzeba szanować ale nikt nie powinien z racji swoich poglądów obrażać innych i r > aczej trzymać je dla siebie! Dlatego Marmarze klepię od dawna, że odmienność poglądów wobec nawet kluczowych spraw, np. wyborów politycznych, poglądów na ekonomię, czy sprawy społęczne, czy w końcu nawet religię nie może usprawiedliwiać chamstwa i braku szacunku. Jeśli nawet ktoś jest innej wiary, czy głosuje na odmienną partię to nie oznacza, że nie mogę z nim po prostu porozmawiać, wymienić poglądy. Mnie nie przyjdzie do głowy pogardliwie na kogoś pluć, nazywając mośkiem, islamskim terrorystą, czy lewakiem. To jest człowiek, który po prostu wychował się w innym środowisku, tradycjach, wykształcić inne poglądy, ale dopóki nie robi tym nikomu krzywdy zasługuje na szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 12.01.13, 08:01 www.bibula.com/?p=66148 – Uznanie związków homoseksualnych za małżeństwo jest poważnym przestępstwem wobec ludzkości – uważa ks. abp Simon-Victor Tonyé Bakot, metropolita Jaunde w Kamerunie. Hierarcha wezwał wiernych do obrony wartości, które leżą u podstaw autentycznego małżeństwa i rodziny przed międzynarodowymi aktywistami gejowskimi. – Musimy stawić czoło i walczyć z całych naszych sił – zaznaczył ks. abp Bakot. Obecnie zachowania homoseksualne w Kamerunie są nielegalne. Sodomitom grozi za nie kara do pięciu lata więzienia. W 2011 roku jednak Unia Europejska wsparła kwotą 300 tys. euro trzy kameruńskie organizacje, które starają się zmienić ustawodawstwo tego kraju. Sądząc po tytule/linku z pierwszej strony, to te 5 lat więzienia za sodomię kościół tamtejszy uznaje za sprawiedliwość i dopust Boży? Czy jest to oficjalne stanowisko całego Kościoła? No, na pewno dla kościoła ważniejsze jest ewentualne leczenie pedziów, fakt, że jakieś tam małżeństwa chcieliby zawierać, że to przeczy naturalnej seksualności człowieka, a nie to, że ten - mimo wszystko człowiek - jest krzywdzony. Odpowiedz Link Zgłoś
mar1mar1 Re: chrześcijanie 12.01.13, 13:02 @tarzan nie przekręcaj faktów a tym bardziej nie podawaj swojej interpretacji jako meritum rzeczonego artykułu! Przecież masz wyraźnie "...uznanie związków homo za MAŁŻEŃSTWA itd... i to jest oficjalne stanowisko całego Kościoła a nie to co ty tam sobie uroiłeś! Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: chrześcijanie 12.01.13, 20:46 > @tarzan nie przekręcaj faktów a tym bardziej nie podawaj swojej interpretacji j > ako meritum rzeczonego artykułu! > Przecież masz wyraźnie "...uznanie związków homo za MAŁŻEŃSTWA itd... > i to jest oficjalne stanowisko całego Kościoła a nie to co ty tam sobie uroiłeś Marmarze, chyba nie sądzisz na poważnie, że uznałem literalnie, że te 5 lat grożą za "uznanie związku homoseksualistów za małżeństwo";) A ja stawiam tylko pytanie, czy poza wypowiadaniem tezy sprzeciwu by uznać takie związki za małżeństwo (czemu sam zresztą jestem przeciwny) przedstawiciele tamtejszego choćby Kościoła potępiają kary więzienia dla tych odmiennych. Dodałem, co jest moja interpretacją już oczywiście, że niestety mam wrażenie, że nie. Tylko tyle. Jeśli wiesz, że tamtejszy biskup staje w obronie tych więzionych to napisz, a ja z przyjemnością napiszę o "miłym rozczarowaniu" nietrafnością swoich przewidywań. ... nie hołduj zasadzie, że lepiej i skuteczniej jest pisać o czyichś urojeniach. Aczkolwiek cieszy mnie fakt, że nie dodajesz "ty lewaku", czy "oszołomie". Nie stosuj tej retoryki w rozmowie. Odpowiedz Link Zgłoś