Dodaj do ulubionych

Nawróceni ateiści!

16.07.13, 21:08
To tylko niektóre przykłady a ile jest takich "zwykłych" nawróceń codziennie?

mlot.blogspot.com/2011/06/nawroceni-ateisci.html
www.przewodnik-katolicki.pl/nr/temat_tygodnia/wielkie_nawrocenia.html
www.tajemnicamilosci.pl/znani-ateisci/wielki-rabin-rzymu-nawrocil-sie-na-katolicyzm.html
www.milujciesie.org.pl/nr/temat_numeru/nawracali_sie_zatwardziali_ateisci.html
Obserwuj wątek
    • Gość: W.R Re: Nawróceni ateiści! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.07.13, 21:12
      A od kiedy rabin to ateista.
    • Gość: W.R Re: Nawróceni ateiści! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.07.13, 21:45
      Zresztą parę innych nawróceń można również obalić na podobnej zasadzie np.
      Św. Paweł nie był ateistą był wierzącym żydem.
      Św Augustyn też był wierzący obracał się w kręgu manichejczyków i nie negował boga.

W dyskusji jaka odbywa się pod tematem młot na ateistów także można zobaczyć pewne wątpliwości co do Emila Zoli. Zresztą sam autor tamtego tematu stawia sprawę jasno, że cześć z osób żyjących obecnie, które wymienił teraz się nawróciło, ale ile jest w tym szczerości i jak z tym jest naprawdę nie wiadomo a czy znowu nie będą ateistami także nie wie.
      • mar1mar1 Re: Nawróceni ateiści! 16.07.13, 22:17
        Obalić to se możesz flache za rogiem.
        Prawdziwe nawrócenie trwa do końca życia, myślisz że wiara to zabawa, dzisiaj wierzę a jutro już nie, pojutrze może znów zacznę wierzyć itd?!
        Nie bądż śmieszny!
        • Gość: Darko Re: Nawróceni ateiści! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.07.13, 22:29
          W porządku, ale gdzieś około 90 procent katolików tak się zachowuje. Dzisiaj nagrzeszę, jutro do spowiedzi i za tydzień znowu grzeszę.
          Pychą (ja wiem najlepiej - oni to faszyści)
          chciwością (to ile mam tych zegarków?)
          nieczystością (poliżemy suszi?)
          zazdrością (na następną konferencję episkopatu zmieniamy auto - nie będę jeździł lizmuzyną za 60 000 - to wstyd)
          nieumiarkowaniem w jedzeniu i piciu (dawaj małpki za 20 tys.)
          lenistwem (taki jestem zapracowany na tych czterech etatach...)
          gniewem (co za czarownica ona jest!)
        • Gość: W.R Re: Nawróceni ateiści! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.07.13, 22:59
          Na szczęście co ja mogę, a co nie mogę nie ty będziesz decydował. A ja wskazałem, tylko że teksty które tu nam podałeś w kilku przypadkach nie dokumentują nawróceń ateistów a innowierców.

O tym, że nie wie czy nawrócenia są faktyczne, koniunkturalne czy w pewnym momencie ci ludzie nie wrócą do ateizmu pisał właśnie autor jednego z przytoczonych przez ciebie tekstów, dlatego pozwoliłem sobie wskazać na ten aspekt.

Mam także wątpliwości co do nawróceń na łożu śmierci na ile ten człowiek jest racjonalny i świadomy w swoim postępowaniu. Nie wykluczone, że część tych nawróceń to akcja rodzin, które chciały pochować tego człowieka na cmentarzu katolickim, a także zdjąć z siebie tabu posiadania w rodzinie ateisty.

No i jeszcze jedna kwestia zdajesz sobie sprawę, że część z tych nawróconych nawróciło się na wiarę w boga, ale nie w kościół. Kolejna część nie została wyznawcami kościoła rzymskokatolickiego tylko któregoś z odłamów protestantyzmu nie wiem więc czy dla takiego zatwardziałego katola to są faktyczne nawrócenia. Nawiasem dla mnie są to nawrócenia, ale ciekawi mnie opinia rzymskokatolickiego fanatyka.

No i na koniec czemu mają służyć tego typu teksty? Mają pokazać ateistom patrzcie jacy jesteście głupi ilu z was już się nawróciło i są w tym bardziej gorliwi od zwykłych chrześcijan. Jeżeli tak to brawo ale mnie to nie przekonuje właśnie z powodu wyżej podanych wątpliwości co do ich nawrócenia, no i jak nawrócenie kogoś tam ma przekonać mnie do wiary. Bo on ujrzał anioła, bo on na łożu śmierci postanowił zmienić zdanie nie da rady, fajnie oni wierzą, ale co to ma do mnie.

• Gość: Olśnienie Re: Nawróceni ateiści! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 16.07.13, 23:32
          Nie bądź śmieszny! Znam paru przekonwertowanych świadków Jehowy, że o katolikach nie wspomnę. Też nawrócili się. I to nie raz!
          Masz rację, wiara to swego rodzaju zabawa, bo wiara nie ma nic wspólnego z realnym światem. Wierzysz w coś, ale doznajesz olśnienia (jak św. Paweł, np.)... Masz przecież prawo nawrócić się! I wszystko od nowa - autentycznie wierzysz! Do następnego olśnienia...
    • Gość: Niechbędzie... Re: Nawróceni ateiści! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 16.07.13, 23:23
      Ateiści nawracają się, a:
      "Według watykańskich statystyk, więcej niż co piąty porzucający w Europie kapłaństwo ksiądz jest Polakiem. Oficjalnie w naszym kraju ze stanu duchownego odchodzi około 60 księży rocznie, w Europie - prawie 250. Pod względem liczby "eksów" (jak w kościelnym żargonie określa się byłych księży) bijemy Włochy (w 2004 r. 39 księży), Hiszpanię (36) i Niemcy (44). W rzeczywistości statystyki nie ujmują wszystkich, dlatego duchownych porzucających kapłaństwo jest zapewne kilkakrotnie więcej."
      Profesorowie: Bartoś, Obirek, Węcławski, Krzysztofowicz... Mało?
      Pozdrawiam!
      • Gość: gość groby pobielane IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.07.13, 23:31
        Groby pobielane, usta pełne frazesów a w środku pustka. Znaczna część parafian, którzy przyjrzą się zarządzaniu parafią, ma dość takiego katolicyzmu i chodzi na mszę tylko z obowiązku. Na mszy niedzielnej na Serbinowie w kościele, który pomieści 3 500 wiernych przychodzi 160 osób. W ciągu tygodnia jest ich 50. Parafia liczy ponad 11 000 dusz.
        • Gość: wierny Re: groby pobielane IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.07.13, 23:54
          Apostazja po wrocławsku. Wystąpili z Kościoła w Falansterze [wideo]
          Kategorie: Wiadomości Tagi: apostazja wrocław falanster 4 lipca, wtystąpienie z kościoła wrocław, wieczór apostazyjny we wrocławiu, apostazja wrocław, akt apostazji wrocław, wieczór apostazyjny w falansterze,

To, co robi Kościół katolicki jest żenujące - mówią wrocławscy apostaci.

Udostępnij artykuł na Facebooku

Zbiorowa apostazja w Falansterze 4 lipca...

Autor: Kinga Czernichowska

Przejdź do tego wideo

Falanster przy ul. Św. Antoniego pękał 4 lipca w szwach. W kawiarni, która na co dzień jest "oazą spokoju", pojawiło się ok. 60 osób, deklarujących chęć wystąpienia z Kościoła katolickiego, czyli dokonanie tzw. aktu apostazji, a wśród nich agnostycy, lesbijki i... katolicy, którzy mimo że sami nie występują z Kościoła, to poparli akcję. Dlaczego?

- Takie spotkanie "na pokaz" jest potrzebne, żeby podkreślić, że nie chcemy uczestniczyć w życiu Kościoła - mówi o wieczorze apostazyjnym w Falansterze Ilona Witkowska, agnostyczka.

Zobacz: Protestowała przeciw podatkowi na Kościół i została poturbowana

- Rozumiem Wasz punkt widzenia i wiem, kiedy wyrażacie oburzenie wobec zasad Kościoła katolickiego, to nie zwracacie się bezpośrednio do mnie, ale do tego, co nam wszystkim narzuca episkopat - przyznaje w dyskusji jeden z wrocławian obserwujących wydarzenie.
          • Gość: w Re: groby pobielane IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.07.13, 23:56
            Bo Kościół katolicki dyskryminuje

Agnostycy zarzucają Kościołowi katolickiemu wiele rzeczy. Chodzi przede wszystkim o sprawy związane z komisją majątkową, dyskryminację kobiet (zwłaszcza w takich kwestiach jak aborcja czy stosowanie środków antykoncepcyjnych), a nawet złe traktowanie zwierząt.

- Człowiek nie chce się podpisywać pod pewnymi sprawami, które wydają mu się niedobre, czasem wręcz patologiczne. Chodzi tutaj o życie Kościoła katolickiego jako instytucji - mówi Marcin Czerwiński, redaktor naczelny "Rity Baum" i pomysłodawca akcji. - Media bombardują nas informacjami o tym, co dzieje się w polskim Kościele, począwszy od stojącej ponad Konstytucją RP komisją majątkową, a kończąc na kamuflowaniu pedofilii wśród księży.
            • Gość: w Re: groby pobielane IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.07.13, 23:56
              Z Kościoła wypisać się nie da

Wczorajszy akt zbiorowej apostazji nie ma znaczenia dla Kościoła - apostaci nadal będą liczeni w statystykach jako wierzący katolicy. Dlaczego zatem nie chcą dokonać aktu apostazji według formalnych procedur? Tutaj apostaci powołują się na biskupa Pieronka, który w programie Moniki Olejnik wyjaśniał, że nawet kiedy formalna procedura dobiegnie końca, to apostaci i tak nie zostają wykreśleni z ksiąg parafialnych, w których widnieją jako ochrzczeni.

- Przez 20 lat dyskurs w Polsce był zdominowany przez prawicę i to się wiązało z przywiązaniem do tradycji Kościoła - uważa Przemek Witkowski. - Członkiem Kościoła katolickiego stałem się, mając miesiąc życia. Nie uważam tego za dobrowolne wstąpienie do Kościoła, dlatego tu jestem. Bo to, co robi Kościół katolicki, jest żenujące.

Był to pierwszy zbiorowy akt apostazyjny w Polsce, oparty na nieformalnych procedurach.

Kościół tłumaczy formalne wymogi powagą aktu apostazji:

- Tak samo jak akt przystąpienia do Kościoła jest poważny, wystąpienie również powinno mieć taki charakter - mówi ksiądz Stanisław Jóźwiak. - Akt apostazji jest bardzo ważną decyzją, którą trzeba podjąć indywidualnie w odpowiednich warunkach. Publicznie wystąpienie z Kościoła, w jakimś klubie jest nie do przyjęcia i należy to ocenić negatywnie. Bóg jest ojcem czy rodziców można wyrzec się w miejscu publicznym? - pyta.
              • Gość: SinidaAcomnieto Re: groby pobielane IP: *.rzeszow.hypnet.pl 17.07.13, 00:15
                No tak, Obirek, Bartoś, Węcławski, Krzysztofowicz, że o apostatach nie wspomnę, to nadal owieczki Kościoła! Mnie też pewnie liczą za owieczkę! Dziękuję, obejdzie się! Gratuluję owieczek!
                Czasem mam wrażenie, że bardziej Kościół jest mi wierny, niż ja jemu...
                • Gość: ozzy Re: groby pobielane IP: *.rzeszow.vectranet.pl 17.07.13, 01:09
                  A laicyzacja trwa ... bozia wędruje do książek z bajkami.
                  • Gość: Bajkidobajek Re: groby pobielane IP: *.rzeszow.hypnet.pl 17.07.13, 01:10
                    Bo to przecież bajki...
                    • Gość: ozzy A laicyzacja trwa... IP: *.rzeszow.vectranet.pl 18.07.13, 15:41
                      Świadomość postępującej laicyzacji spoleczeństwa boli, ale jest to proces nieuchronny i niemożliwy do powstrzymania. Religia, jak każda utopia, musi prędzej czy później upaść, gdyż u człowieka zmienia się sposób myślenia, postrzegania otaczającego go świata, więc i widzenia paradoksów religii. Owszem, kiedyś pozostaną jeszcze resztki wyznawców jakiegoś boga, lecz będzie ich tylko garstka i wreszcie przestaną być zagrożeniem dla normalnego funkcjonowania świata.

I specja lna dedykacja dla założyciela wątku ukazująca miłosierdzie boże:
                      biblia.pismo-swiete.pl/bogjestmiloscia.html
                      • Gość: wikary Re: A laicyzacja trwa... IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 18.07.13, 19:29
                        Prasa: bliski współpracownik papieża zamieszany w skandal obyczajowy
                        31 minut temu

Papież Franciszek jest "rozgoryczony", ponieważ dowiedział się o tym, że jego zaufany współpracownik, szef Domu św. Marty, ks. Battista Ricca dopuścił się skandali seksualnych, za które został wyrzucony z nuncjatury w Urugwaju - ujawnił włoski tygodnik "L’Espresso".

Papież Franciszek, fot. AFP
                        fot. ANDREAS SOLARO

Według pisma, które pisze o skandalu w najnowszym numerze, papież wyciągnie konsekwencje wobec księdza. Niedawno mianował go, nie wiedząc zupełnie o jego przeszłości, swoim pełnomocnikiem w watykańskim banku IOR. W roli tzw. prałata banku jest sekretarzem komisji kardynałów, nadzorującej tę instytucję i bierze udział w posiedzeniach rady nadzorczej.

Tygodnik pisze, że 57-letni ksiądz z Brescii, który przez 15 lat pracował w nuncjaturach apostolskich w różnych krajach, szybko zdobył zaufanie papieża. Zanim Franciszek wręczył mu nominację do banku IOR, przejrzał zgodnie ze zwyczajem dokumenty dotyczące księdza, w których nie znalazł nic budzącego niepokoju.

REKLAMA

Dopiero tydzień po nominacji papież poznał, jak się dodaje, przeszłość dyrektora watykańskiego hotelu, w którym mieszka. Przeszłość ta dotyczy zaś homoseksualnych związków kapłana podczas jego pracy w
                        nuncjaturze w stolicy Urugwaju, Montevideo od 1999 roku. Ksiądz Ricca przyjechał tam ze swym poznanym wcześniej w Bernie przyjacielem, kapitanem szwajcarskiego wojska, który otrzymał pracę i pokój w nuncjaturze.

Na jaw wyszło, że ksiądz Ricca podczas wizyty w lokalu dla gejów w Montevideo został pobity i musiał wezwać na pomoc dwóch księży, aby go stamtąd zabrali. Innym razem, w zablokowanej między piętrami windzie w nuncjaturze został nakryty z młodym mężczyzną - wymienia pismo.

Ówczesny nuncjusz arcybiskup Janusz Bolonek - ujawnia tygodnik - uznał postępowanie swego współpracownika za nie do przyjęcia i zażądał natychmiastowego zwolnienia księdza i jego szwajcarskiego przyjaciela. Do prośby polskiego nuncjusza przychylił się ówczesny sekretarz stanu Stolicy Apostolskiej kardynał Angelo Sodano. Ksiądz Ricca został skierowany następnie do pracy w
                        Trynidadzie i Tobago, a potem powrócił do Watykanu.

Według "L’Espresso" arcybiskup Bolonek, który jest obecnie nuncjuszem w Bułgarii, zawsze otwarcie i ostro krytykował podczas pobytów w Rzymie postępowanie swego byłego współpracownika. Jednak w Watykanie, dodaje się, sprawa księdza-skandalisty otoczona była zmową milczenia.

(AG;GK)
    • mar1mar1 Re: Nawróceni ateiści! 19.07.13, 00:27
      "Ateizm w Polsce- niewielki procent społeczeństwa, który usilnie marzy o świecie bez hamulców i wartości oraz wprowadzenie cenzury wobec Kościoła i wszystkich tych, którzy mają odmienne zdanie niż „oświeceni”. Z tego niewielkiego zamkniętego w sobie „stowarzyszenia”, w naszym kraju ateiści stanowią w realnym tego słowa znaczeniu ułamek procent całości. Za to mieniących się tylko z nazwy „ateista z wiecznymi pretensjami do Kościoła” jest dużo więcej. Tak samo jak istnieją „fałszywi katolicy” podobnie jest z „fałszywymi ateistami”. Jednym i drugim wydaje się, że robią coś dobrego dla siebie i innych. Tzw. ”Fałszywi katolicy” np. chodzą do kościoła, a na codzień i tak nie kierują się wartościami chrześcijańskimi. Część z nich nadal pogardza słabszymi lub prowadzi grzeszny tryb życia. Natomiast „fałszywych ateistów” najczęściej możemy zobaczyć w telewizji jak krzyczą poniżając przy okazji uczucia religijne wierzących oraz mienią się „tolerancyjnymi”. Czego chce fałszywy ateizm w Polsce? Tego co zwykle się przypisuje Kościołowi- wszystkiego. Kontroli słowa, kontroli symboli religijnych, kontroli ubioru, kontroli myśli i modelu rodziny, a na czele kontroli majątku i pieniędzy. Tego chcą z grubsza ateiści w Polsce- zamienić się miejscami z „nękających ich Kościołem” i dokonać zemsty w ich mniemaniu „sprawiedliwej”. Tylko czym w takim razie różnią się od najgorszych z najgorszych obrazów ludzkiego zachowania?"
      Ateizm to mrzonki o "nieistnieniu" Boga, to utopia w czystej postaci a ci tzw. ateiści to osobnicy najbardziej godni współczucia (wyłączony mózg, brak logicznego myślenia, ślepota duchowa i fizyczna itd)
      poswiecenietonajwyzszaformamilosci.blog.onet.pl/2012/12/30/ateizm-wojujacy-to-tez-fanatyzm/
      Sądzę że tzw. ateiści to zwykle zakompleksione ludziki bez żadnej motywacji po prostu bez JAJ żeby sprostać wymogom wiary!
      mlot.blogspot.com/2011/08/ateizm-jest-niemeski.html

• Gość: nie ateista Re: Nawróceni ateiści! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.07.13, 01:31
        mar mar co ty? inkwizycje chciałbyś w XXI wieku wdrożyc? za późno.
      • Gość: W.R Re: Nawróceni ateiści! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.07.13, 01:50
        A jakim to wymogom wiary sprostałeś ty, że tak radośnie szafujesz stwierdzeniami, że ateiści nie mają jaj by sprostać tym wymogom. Czy koniecznie trzeba mieć jaja by im sprostać w takim razie obawiam się o katoliczki i zaczynam rozumieć dlaczego kapłanem może być tylko mężczyzna. Podoba mi się także stwierdzenie, że ateiści mają wyłączony mózg i nie kierują się logicznym myśleniem. Rzeczywiście trzeba mieć bardzo otwarty umysł i logiczne myślenie, by uwierzyć w siedmiodniowe stworzenie świata, Adama i Ewe jako naszych prarodziców, rozstąpienie się morza martwego i inne bajki, które w prawdzie teraz kościół każe odczytywać już jako alegorie ale kto wie czy za kilka lat mu się nie zmieni.

Co do tego niewielkiego procenta. Z Wikipedi można sobie wyczytać ciekawe dane. Oto wyznanie rzymskokatolickie deklaruje ok. 90% osób ale w pełni z doktryną kościelną zgadza się tylko 8% osób pozostałe osoby do wiary dołączają reinkarnację czy przeznaczenie. Regularnie uczęszcza do kościoła 40% osób część z nich wierzy w reinkarnacje, przeznaczenie, wróżki, ale nie przeszkadza im to chodzić na mszę i przyjmować sakramentów św bo w większości nawet niewiedzą, że grzeszą. Kościół chełpi się masami wiernych, ale sprytnie milczy, że te masy są ciemne jak tabaka w rogu i nie znają podstaw religii w którą wierzą. Tak więc spychanie ateistów do marginesu jest kiepską strategią. Dodatkowo jeżeli my ateiści jesteśmy tacy kiepscy i nie mamy jaj to czemu kościołek tak o nas zabiega i walczy. Dlaczego wystąpienie z kościoła ma być walką z księdzem zamiast prostą formalnością. Nie rozumie dlaczego muszę fatygować dwóch świadków, zbierać podpisy, pisać wnioski, chodzić na spotkania. Krótko mówiąc marnować swój czas bo o czas księdza nie dbam tylko po to aby móc odejść z kościoła, który sam mnie nie chce bo nie mam dość jaj by żyć według jego zasad.

Ateiści nie marzą o świecie bez hamulców i zakazów z dodatkową cenzurą. Naprawdę ci współczuje jeżeli od zabijania, gwałcenia i kradzieży wstrzymuje cię tylko strach przed bogiem jemu z resztą też współczuje takich wyznawców. Mnie wstrzymuje jeszcze coś takiego jak etyka i prawo świeckie. Jestem pewien, że jeżeli nawet coś tam po drugiej stronie jest (tak w przeciwieństwie do ciebie ja mam na tyle pokory by przyznać się, że nie wiem co tam jest może nic może bóg a może gigantyczny różowy słoń puszczający bańki) i specjalnie zależy mu na tym byśmy byli dobrzy to spojrzy na mnie człowieka który był sobą i nie czynił zła tylko ze strachu przednim ale raczej dlatego bo wiedział, że jako człowiekowi takie postępowanie mu nie przystoi. Co do cenzury a mówcie sobie co chcecie róbcie sobie co chcecie. Jeden drobiazg za żart z rydzyka można dostać od moherowych dziadków parasolką po łbie (wiem bo tego doświadczyłem). Ateistę ciężko obrazić bo co nam zrobicie podrzecie nam "Boga Urojonego" Dawkinsa lub inną tego typu książkę, albo opowiecie dowcip o ateistach, nie sadzę by tym bylibyście wstanie jakiegokolwiek ateistę ruszyć, ale proszę próbujcie. O dziwo prawo tutaj działa na waszą korzyść bo ateistów można obrażać. Za to podarcie biblii na koncercie gdzie było wiadomo, że do tego dojdzie jest już obrazą uczuć religijnych. I co z tego, że osoba która składała protest sama tam poszła wiedząc co ją czeka. Oznacza to, że zachowywała się mniej więcej w ten sposób. No obraźcie mnie, no dalej dalej. Jeszcze nie jestem obrażony a przecież specjalnie po to przyszedłem. Brawo za logikę i brak cenzury z waszej strony. My nie wchodzimy na mszę, a potem nie lecimy do sądu bo nas obrażono, a często się o nas mówi na mszach więc i szansa by się trafiła.
        • mar1mar1 Re: Nawróceni ateiści! 19.07.13, 09:20
          Dokładniej ideologia ateistyczna i wszystkie inne które wywodzą się od niej to najbardziej zbrodnicza ideologia w historii człowieka! Nie ma i chyba już nie będzie bardziej zbrodniczej ideologii na świecie od jego początku aż do końca! Wojny, rewolucje, komunizm, nazizm, homo, gender, aborcja, eutanazja, tzw wolna miłość to wszystko pokłosie ateizmu w jego najgorszym ale PRAWDZIWYM wydaniu!!!
          Wszystko to znamy z historii oraz tego co dzieje się aktualnie na naszych oczach. Trzeba być permanentnie ogłupionym i zaślepionym (wyłączenie mózgowia - kiedyś nawet Goebbels mówił coś na temat kłamstw wciskanych społeczeństwu) żeby tego wszystkiego nie widzieć!
          • Gość: W.R Re: Nawróceni ateiści! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.07.13, 10:53
            A kogo to ateiści mordują. Owszem Stalin i komuniści byli ateistami ale co z tego oni mordowali wszystkich jak leci niezależnie od wyznania bo przyjęli taką "radosną" ideologię, ale przecież ateista to nie komunista. Co do zbrodni naprawdę kościołowi mało która organizacja dorówna, czyż Niemcy nie byli w połowie katoliccy a ich sojusznicy Włosi to już w ogóle katolik na katoliku, gdzie ukrywali się niemieccy zbrodniarze po wojnie jak nie w katolickich klasztorach. Katoliccy księża szli krok w krok za armią Wermachtu z misją nawracania prawosławnych Rosjan. Papież nie chętnie dystansował się od Hitlera i Musolinniego, obydwu często wręcz popierając, umacniając ich politykę. O akcjach w czasie reformacji, krucjatach czy wyprawie do nowego świata już nie chce mi się pisać. Prawda jest taka, że to katolicy, protestanci, prawosławni i muzułmanie czyli ludzie wierzący w boga w swojej miłości bliźniego radośnie na wszystkie możliwe sposoby prześladowali tych którzy mieli inny sposób wyznawania wiary w tego boga. Nie bardzo ufam też kościołowi bo miał on ciekawy sposób traktowania mojego kraju. Domaganie się niepodległości na początku XX w. papież potępia, powstanie styczniowe potępia powstańców, listopadowe potępiamy powstańców, rozbiory zgadzamy się z polityką Austrii, Prus i Rosji, a sprawa z Zakonem Krzyżackim przecież papież przez stulecia wspierał zakon w walkach przeciwko nam. Nie neguje dokonań kościoła w walce z komunizmem czy skoku cywilizacyjnego po przyjęciu chrześcijaństwa, ale obecnie jest to już anachronizm, a kościół dowiódł niejednokrotnie, że lubi mordować, a sprawy Polski traktuje dosyć koniunkturalnie.
            • mar1mar1 Re: Nawróceni ateiści! 19.07.13, 13:18
              Zapomniałeś dopisać że 99,9% aktualnych ateistów to też katolicy ale czy mają cokolwiek wspólnego z Kościołem?
              Tak, tak przypominają mi się te jęki i lamenty lewacko - ateistycznych krzykaczy że powstania w ogóle nie były potrzebne że najlepiej było dać się zarzynać jak kurczaki i inne takie brednie. Czyżby "oświeceni" szli w sukurs papieżom? (notabene źródło tych rewelacji poproszę)
              Twoja pisanina na temat rzekomej sympati Papieża dla nazizmu udowadnia że powtarzasz lewackie utarte stereotypy i w ogóle nie masz bladego pojęcia w danym temacie.
              Zresztą dalej również typowa ignorancja i stereotypy, wypadałoby się chyba lepiej przygotować i sięgnąć do żródeł historycznych a nie bezmyślnie kopiować wpisy ze strony Gawlika albo podobnych.
              Właśnie, przewrotność Królestwa zła polega na tym że nawet samo siebie niszczy, dokładnie tak jak to ładnie opisujesz na początku!
              • Gość: W.R Re: Nawróceni ateiści! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.07.13, 14:03
                Katolicy to ateiści ciekawa teoria. Nie widzę by ateiści twierdzili, że powstania styczniowe czy listopadowe były błędem, owszem mamy pewne wątpliwości co do zysków, które wypłynęły z tych powstań, ale nie potępiamy powstańców a nasz kościołek już to zrobił.

Nie wiem czy czytałeś Kordiana Słowackiego tam masz rozmowę z papieżem który jawnie odtrąca polaków. Czyżbyś posądzał naszego wieszcza o brak patriotyzmu.
                A co do źródeł o tym że papież nie popierał powstań to masz tego sporo: wystarczy że się chwile pomęczysz i wpiszesz sobie w Google.
                Ale masz chociażby tutaj: dzieje.pl/aktualnosci/180-lat-temu-papiez-grzegorz-xvi-potepil-powstanie-listopadowe
                czy tutaj:
                www.eioba.pl/a/2x91/watykan-a-powstania-narodowe
                Co do stosunków polsko krzyżackich no chyba nie powiesz, że papież stał po naszej stronie.

To tyle bo twój jedyny zarzut to chyba brak źródeł. I proszę nie zarzucaj mi ignorancji bo to od ciebie wali po oczach ignorancja i brak wiedzy.

• mar1mar1 Re: Nawróceni ateiści! 19.07.13, 18:11
                  Dużo rzeczy oczywistych nie widzisz bo już taka twoja mentalność.
                  Wasz Kościół?!
                  Co poeta ma do historii? Pewnie nie wiesz bo i skąd zresztą ale Kościół jasno przedstawia że powstania czyli "ZBROJNY OPÓR WOBEC LEGALNEJ WŁADZY " jest potępiany! Skoro KP pod władzą Cara było legalną władzą co więcej nikt nie miał wątpliwości i nie protestował przeciwko koronacji to w czym problem? Nawet w przytoczonym przez ciebie Kordianie tłum radośnie wiwatuje i pała miłością do nowego władcy (pewnie w duchu go przeklinali ale nie mieli JAJ tak jak dzisiaj ateiści krzykacze) W takiej sytuacji Ojciec Św. postąpił jak najbardziej słusznie i w zgodzie z nauczaniem Kościoła - no ale ty gó..o wiesz na ten temat, powtarzasz po prostu oklepane brednie.
                  Krzyżacy byli zakonem i jako tacy reprezentowali interesy Kościoła a że interpretowali to na swój sposób to już inna bajeczka która nawet dzisiaj często się powtarza (Magdalenki, Natanek, Lemański itp itd)
                  Naprawdę weź poczytaj konkretne źródła i nie powtarzaj bredni powtarzanych po raz enty, do znudzenia!
                  • Gość: W.R Re: Nawróceni ateiści! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.07.13, 18:35
                    Aha czyli opieranie się przeciwko komunizmowi również powinno być potępione przez kościół w końcu w pełni legalna władza zupełnie nie narzucona siłą. Proponuje ci skorzystać z własnej rady i poczytać sobie coś więcej poza frondą i papieskimi encyklikami.

A co ma poeta do historii w sumie nic poprosiłeś o źródła więc podałem pierwsze z brzegu.

I ja sporo widzę w przeciwieństwie do ciebie łatwo wpierasz w innych własne wady. Mi przypisujesz betonowy umysł a to do ciebie nic nie dociera. Podaj mi wreszcie racjonalną argumentację. Na początku rzuciłeś nam kilka tekstów o tym, że ateiści wracają na łono kościoła. Zaraz na samym początku zapytałem a od kiedy rabin to ateista i wskazałem, że część z tamtych osób albo już wierzyła w boga, albo nie ma pewności czy za nawróceniem nie stała rodzina zmarłego chcąca za wszelką cenę pochować go na katolickim cmentarzu. Wreszcie nie wiadomo czy cześć z żyjących znowu nie wróci na drogę ateizmu. No i jeszcze czemu ma służyć ten teks. Na to nie otrzymałem sensownej odpowiedzi. No chyba, że propozycję obalenia butli w bramie mam przyjąć za wszystko co możesz mi w tej kwestii powiedzieć. Następnie wskazałeś, że jesteśmy garstką ludzi bez jaj wtedy zapytałem dlaczego więc tak zależy wam na naszym nawróceniu. Tutaj także zero odpowiedzi.
                    Pokazałem, że kościół wspierał w czasie zaborów zaborce to usłyszałem, że to była legalna władza i należało się jej słuchać, brawo.

Jeszcze jedna kwestia bo wyciągnąłeś mi dwa niby kwiatki.

Pierwszy "radosna ideologia" naprawdę nie wyczułeś ironii w tym stwierdzeniu mi piszesz, że nie czuje ironii a ty sam jej nie czujesz.

Drugi "ateista to nie komunista" naprawdę nie widzę czego nie rozumiesz nie każdy katolik to inkwizytor gotowy podpalić stos i nie każdy ateista wyznaje ideały komunistyczne to jest oczywiste i jasne a ty stawiasz tutaj znak równości.
                    • mar1mar1 Re: Nawróceni ateiści! 19.07.13, 21:14
                      Mieszasz pojęcia, rozmydlasz fakty próbujesz wmawiać że białe lub czarne to szare, stara oklepana taktyka tzw. ateistów kiedy stają wobec faktów.
                      Historia się kłania bo mnie zawsze uczono że dobry komuch to tylko ateista.
                      Wcale nie zależy nam na waszym nawróceniu ale komuś innemu którego istnienie negujecie przez własną zatwardziałośc.
                      No i żebyś znowu nie "wyjechał" z jakimiś pytaniami to odpowiedź na wszystkie pytania (te mądre) masz w artach które wyżej podlinkowałem. Jak się nie czyta to niestety zadaje się potem głupiutkie pytania!
                      • Gość: W.R Re: Nawróceni ateiści! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.07.13, 21:25
                        No dalej nie dałeś mi odpowiedzi na żadne pytanie. Biedny z ciebie człowiek naprawdę zero logicznej argumentacji i głupota goniąca głupotę. A na twoją odpowiedź na pytanie dlaczego religia rzymsko katolicka, to co w starym testamencie nie ma prawdy tylko w nowym dzięki za info już lecę złożyć reklamacje, że sprzedali mi jakiś przestarzałą wersję. Naprawdę nie odpowiedziałeś mi w czym religia rzymskokatolicka jest lepsza, od innych. No dawaj ty oczytany i inteligentny człowieku który jeszcze nie zaprezentował mi ani jednego logicznego, mądrego i zgodnego z faktami argumentu. Jeżeli nie jesteś w stanie to sobie podaruj dalszą rozmowę bo pojęcia o niczym nie masz. Dziękuje za potwierdzenie mojej opinii o katolickich fanatykach, którzy nic nie wiedzą ale na siłę chcą udowodnić, że reszta świata nic nie wie.

• Gość: W.R Re: Nawróceni ateiści! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.07.13, 21:27
                          Jakąś
                        • mar1mar1 Re: Nawróceni ateiści! 19.07.13, 21:54
                          jw nie zadam sobie trudu pisania bo widzę że nie warto.
                  • Gość: W.R Re: Nawróceni ateiści! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.07.13, 19:32
                    A i mam jeszcze jedno pytanie dlaczego kościół rzymskokatolicki. Mamy przecież masę odłamów protestantyzmu, prawosławie, judaizm, islam czyli sporo monoteistycznych religii. Prócz tego buddyzm, hinduizm, animizm, szamanizm i jeszcze trochę to którą wybrać słucham i dlaczego tą a nie inną.
                    • mar1mar1 Re: Nawróceni ateiści! 19.07.13, 21:17
                      Prawda jest tylko w Piśmie Św. ściślej w Ewangelii czyli Nowym Przymierzu. To wszystko.
              • Gość: W.R Re: Nawróceni ateiści! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.07.13, 14:07
                A i jeszcze jedno nie wiem co ty czytałeś ale w żadnym z moich postów niema nic o źle, które niszczy samo siebie, tak więc nie wiem co ty czytasz ale nie dopisuj mi słów których nie napisałem. Zwłaszcza, że w królestwo zła z przyczyn oczywistych nie wierze.
                • mar1mar1 Re: Nawróceni ateiści! 19.07.13, 17:47
                  O "złu" jak już.
                  Ciężko łapiesz oczywiste aluzje więc przestaje mnie dziwić twój "betonowy" tok rozumowania :)
                  Ale do rzeczy, początek twojego elaboratu i oczywiste nawiązanie do mordów "jak leci", dalszej części nie skomentuje, nie da się - stek bzdur wymieszanych z oklepanymi frazesami (perełka "radosnej ideologii i komunista - nie ateista ")
                  No i to była po prostu zwykła ironia! (patrz wyżej cudzysłów przed emotką)
                  • Gość: ozzy wywróceni religianci IP: *.rzeszow.vectranet.pl 19.07.13, 19:12
                    Czytam wypowiedzi katotaliba mar1mar1 i nadziwić się nie mogę, jak można być takim naiwnym hipokrytą i nie widzieć tego. Moralność Kalego jest charakterystyczna dla religiantów, bo treserzy ich mózgów uzależnili ich kołtuńskie szare komórki od niezdrowej bożej ideologii. Nawet się nie spodziewam, że wykreowany przez stwórcę dureń cokolwiek zrozumie poza wyrytymi przez szamanów dogmatami, bo te wykluczają jakiekolwiek rozumienie.
                    • mar1mar1 Re: wywróceni religianci 19.07.13, 20:47
                      Z braku argumentów bluzgasz inwektywami, to taka specjalność ateistów z podwórka.
                      Nie chce mi się z tobą dyskutować boś cienki w umyśle i ubogi logicznie poza ateistyczną propagandą (notabene gó..o wartą i do bólu oklepaną) nic więcej nie potrafisz, nawet myśleć samodzielnie.
                      Ciao forumowy pieniaczu z miernym intelektem!
          • Gość: Christofabula Re: Nawróceni ateiści! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 19.07.13, 11:15
            Papiez Léon X (1475-1521):
            "Quantum nobis nostrisque ea de Christo fabula profuerit, satis est omnibus seculis notum.":-)
          • Gość: Pocomózg Re: Nawróceni ateiści! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 19.07.13, 11:22
            Mózg jest do myślenia, a nie do wymyślania bogów...
            • lechowski51 Re: Nawróceni ateiści! 19.07.13, 18:49
              Jesteś przekonany marmar,że nawrócisz choć jedna forumową ateistyczna dewotkę?.Skoro tak to nawracaj....
              • Gość: Franio dla ubogich Re: Nawróceni ateiści! IP: *.blue.kundencontroller.de 19.07.13, 19:56
                > Jesteś przekonany marmar,że nawrócisz choć jedna forumową ateistyczna dewotkę?.
                > Skoro tak to nawracaj....
                A może my cię du_-pku nawrucimy jak sobie poczytasz ?
                Lechuju51 nawracaj sobie równych czyli ludków o dwóch zwojach mózgu !
                A teraz za cytuję ci bezmózgowy baranie mar1ma1 czyli Lechuju i jeżeli coś z tego zrozumisz to daj odpowiedż swoim intelektualnym rozumkiem "misia uszatka" czytaj jeżeli umiesz czytać ?
                Czyż Jezus nie zalecał obżarstwa i pijaństwa, aby rosły bebechy klechom? Jezus mieszkał w marmurowym pałacu?, siadał na złoconym tronie? a w koło biegała służba? kamerdynerzy?. czy był noszony w lektyce i to najnowszym modelu?. Czcił wizerunki boże w obrazach. Nie płacił podatków?. Mało tego, obłożył biednych swoim podatkiem tzw. dziesięciną?. Mieszał się do polityki i kolaborował z najeźdźcami?. Był pazerny na władzę. Miał się za pan brat z gangami - prał im srebrniki z handlu bronią, narkotykami i prostytucji. Ponadto, żeby mieć jeszcze większy przepych, handlował ziemią, a do tego w ramach relaksu, Jezus i jego apostołowie, molestowali i gwałcili… - wiara jest zbyt święta, jest zbyt ważna, aby mogła być powierzona zakłamanym facetom, którzy sprzysięgli się, by wdeptać w błoto posłanie Chrystusa, i w realizacji swego spisku osiągnęli sukces o rozmiarach budzących trwogę.

Więc dlaczego się czepiamy? Czy takie wyobrażenie miał Jezus o swoim kościele? Ileż w takim razie ma wspólnego sekta tzw. kościoła katolickiego z chrześcijaństwem? Najwyższa pora rozwiązać konkordat, a majątek czarnej mafii przekazać na cele społeczne!
                • Gość: Pocomózg Re: Nawróceni ateiści! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 19.07.13, 21:16
                  Ciekawe, co na to Mar1mar1 i Lechowski51? Czekam na błyskotliwe, jak zawsze, "wywody i dowody". Boję się, że juz sami siebie nie potraficie nawrócić. Po co mózg? Żeby nieustannie wymyślać Boga na nowo?
                  Pozdrowienia od Bartosia, Obirka, Węcławskiego i Krzysztofowicza!
                  Tak trzymać, Franiu dla ubogich!
                • mar1mar1 Re: Nawróceni ateiści! 19.07.13, 21:34
                  Idealnie pasuje do zapędów ateistycznego lewactwa!
                  Dobra rada, zajmij się człowieczku swoim żywotkiem a uzdrawianie Kościoła zostaw ludziom mądrzejszym od ciebie. Wyjdzie ci to nawet z pożytkiem, zmniejszysz wydzielanie sliny, opadnie ciśnienie i przejdzie zatwardzenie.
                  Poza w/w dobrociami na więcej nie licz (rozumu ci nie przybędzie)
              • Gość: ozzy pytanie do religiantów IP: *.rzeszow.vectranet.pl 19.07.13, 20:41
                Jak można nazywać prawdą coś, co nie podlega weryfikacji? Dotychczas nie udało się pozytywnie zweryfikować tezy o istnieniu boga, nie przedstawiono też denifitywnego dowodu na nieistnienie boga. Wykluczyć także nie można wielu innych rzeczy, ale nie jest to jeszcze dowód na ich istnienie. Nikt nie udowodnił naukowo, że smoki nie istnieją. Możemy jedynie stwierdzić, że do tej pory nie zweryfikowano pozytywnie tezy o ich istnieniu. Istnienia, bądź nieistnienia bogów nie da się zweryfikować, dlaczego więc naiwnie przyjmują niektórzy, że jest jakiś bóg?
                • Gość: Pytek Re: pytanie do religiantów IP: 109.232.241.* 19.07.13, 21:06
                  Gość portalu: ozzy napisał(a):
                  Jak można nazywać prawdą coś, co nie podlega weryfikacji? Dotychczas nie udało
                  się pozytywnie zweryfikować tezy o istnieniu boga, nie przedstawiono też denifi
                  tywnego dowodu na nieistnienie boga. Wykluczyć także nie można wielu innych rze
                  czy, ale nie jest to jeszcze dowód na ich istnienie. Nikt nie udowodnił naukowo
                  , że smoki nie istnieją. Możemy jedynie stwierdzić, że do tej pory nie zweryfik
                  owano pozytywnie tezy o ich istnieniu. Istnienia, bądź nieistnienia bogów nie d
                  a się zweryfikować, dlaczego więc naiwnie przyjmują niektórzy, że jest jakiś bóg?
                  Mam pytanie do ciebie zagubiona sieroto >ozzy< napisz jakich używasz środków odurzających ?
                  a ja napiszę ci ile wypaliłem "maryśki"?
              • Gość: Pocomózg Re: Nawróceni ateiści! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 19.07.13, 21:00
                Tylko dlaczego, żwracasz się do Mar1mar1, a piszesz do mnie (Pocomózg). No właśnie, po co mózg? Że o drabince nie wspomnę.
              • mar1mar1 Re: Nawróceni ateiści! 19.07.13, 21:25
                Nie chodzi mi o nawracanie tych ateistycznych dewotek krzykaczy ale o prawdę. Ci ludzie powtarzają głupoty i kłamstwa nie zadając sobie nawet trudu sprawdzenia prawdziwości wygadywanych głupot. Mogę zrozumieć że mają tak zaczadzony umysł że nic logizcnego tam się nie przebije ale uważam że jakiś obiektywizm musi być!
                • Gość: Ręceopadają Re: Nawróceni ateiści! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 19.07.13, 23:30
                  "...uważam że jakiś obiektywizm musi być"!
                  A obiektywizm to, oczywiście, wiara w Boga w trzech osobach, z których jedna jest ojcem, druga synem, a trzecia duchem i wszystkie są jednością, Matka Boska zaś jest Żydówką i Królową Polski.
                  Ręce opadają... od takiego obiektywizmu!
    • Gość: michooo Re: Nawróceni ateiści! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.07.13, 20:35
      Polska przyjela chrzest w 966 roku pod naciskiem i grozbami. Jakby Mieszko nie przyjal chrzstu to by nam zjechalo tu pol wyglodnialego chrzescijanskiego rycerstwa europy zeby mordowac palic grabic i gwalcic. Jak to robili gdzie indziej i chrystianizowali na sile. Ja czekam az powstanie prawdziwa partia narodowa w Polsce, ale taka ktora nas uwolni od niewoli watykanskiej sila narzuconej w 966 roku
      • Gość: michooo Re: Nawróceni ateiści! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.07.13, 20:44
        mar1mar1 dowiedz sie jakich tortur uzywali inkwizytorzy i zakonnicy na polecenie kosciola. Zobacz sobie narzedzia tortur i sposob ich przeprowadzania w czasie inkwizycji na tysiacach nic nie winnych kobietach. Jedno Ci powiem sadysci z NKWD i gestapo to przy tym cienkie bolki.
        • mar1mar1 Re: Nawróceni ateiści! 19.07.13, 21:05
          Widzę że ty też karmisz się oklepanymi stereotypami nie mającymi nic wspólnego z rzeczywistymi faktami. Proszę, może jeszcze nie jesteś tak "zabetonowany" jak ten gość @ozy czy jak mu tam.
          www.fronda.pl/a/inkwizycja-mity-i-prawda,22049.html
          www.historycy.org/index.php?showtopic=16416
          www.analizy.biz/marek1962/inkwizycja.htm
          • Gość: michooo Re: Nawróceni ateiści! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.07.13, 21:22
            Np w dzisiejszej Rosji tez mozna teraz znalezc opracowania naukowe wybielajace Stalina i opisujace jego wielkie zaslugi dla narodu. Pisane przez cenionych historykow. Co nie zmienia faktu kim byl Stalin.
            • Gość: michooo Re: Nawróceni ateiści! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.07.13, 21:35
              I nie chodzi tu o skale gdyz wiadomym jest ze komunisci ( Chiny, Kambodza, Rosja) wymordowali wiele milionow ludzi wiecej niz inkwizycja czy wojny krzyzowe. Ale chodzi tu o to ze Kosciol ktory glosi milowanie blizniego swego. Ktorego milosc do drugiego czlowieka ma byc sensem zycia dobrego katolika. Nawet jesli zakladajac ze bylo to tylko kilka tysiacy jak w tych tendencyjnych opracowaniach. Bylo wiele razy wiecej. To jak ten Kosciol milujacy blizniego mogl dopuscic zeby nawet te pare tysiecy(choc oczywiscie bylo duzo wiecej) kobiet bylo masakrowane w katowniach przy uzyciu najnikczemniejszych narzedzi tortur
              • mar1mar1 Re: Nawróceni ateiści! 19.07.13, 21:52
                Do tej pory mordują (dokładniej ideologia ateistyczna i wszystkie jej produkty)
                A jak to możliwe że Żydzi, naród przecież wybrany, oczekujący Mesjasza, brutalnie zamordowali tego na którego tyle lat czekali?
                A jak to możliwe że w katolickiej rodzinie gdzie znane są zasady nauki Chrystusa szczeniak iluś tam letni idzie i zabija na ulicy przypadkowego człowieka zakopując go na śmierć albo skakając mu po klacie?
                Ale to właśnie ten szczeniak albo pijany kierowca albo narkoman na głodzie tworzą ten Kościół.
                Hierarchowie i ludzie u władzy Kościoła też popełniali, popełniają i będą popełniać błędy bo tacy właśnie jesteśmy, grzeszni, mściwi, samolubni i pyszni a kiedy zaczynamy negować prawo Boże a co gorsza negujemy samego Boga wtedy wychodzi z nas bestia zdolna do wszystkiego. Przykłady z historii świadczą o tym aż za dobrze i tyczy się to również, jak najbardziej Kościoła.
                • Gość: NowyLuter Re: Nawróceni ateiści! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 19.07.13, 22:16
                  "Ale to właśnie ten szczeniak albo pijany kierowca albo narkoman na głodzie tworzą ten Kościół." Jesteś tego tak absolutnie pewien? Jeśk tak, to dziękuję! Postoję!
                  Jeszcze jedno: którzy to "Hierarchowie i ludzie u władzy Kościoła też popełniali, popełniają i będą popełniać błędy"? Może parę nazwisk? Czy ty przypadkiem nie przesadzasz?
                  Ty też taki jesteś: "grzeszny, mściwy, samolubny i pyszny"? Wiem! W każdym słowie dajesz to do zrozumienia!
                  I jeszce jedno, kiedy to ostatnio wyszła z Ciebie "bestia zdolna do wszystkiego"? I czy naprawdę dotyczy to " jak najbardziej Kościoła".
                  No, no, śmiałe, bardzo śmiałe. Nie powiem, obrazoburcze. Czy jesteś pewien jednak, że wiesz, co piszesz?
            • mar1mar1 Re: Nawróceni ateiści! 19.07.13, 21:42
              To że jeden czy drugi "historyk" napisze że Józek był the best nie zmieni faktu że był zbrodniarzem który wymordował miliony w imię chorej ateistycznej ideologii.
              • Gość: Józek Re: Nawróceni ateiści! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 19.07.13, 22:02
                JózeK był "ojcem" Jezusa! I, oczywiście, był The Best, tzn św. Józefem, który chciał odesłać Maryję do rodziców. Archanioł przekonał go:-)
          • Gość: Pocomózg Re: Nawróceni ateiści! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 19.07.13, 21:33
            To od siebie już nic? Tylko linki do notatników lektora, tzn. "Frondy", "Przewodnika Katolickiego" i paru innych?
            Zawsze ceniłem sobie samodzielne i twórcze myślenie kapłanów, że nie wspomnę o ich oratorskich talentach... Ostały sie jeno linki:-)
            Pozdrowienia od Bartosia, Węcławskiego, Obirka i Krzysztofowicza.
          • Gość: Pipek Re: Nawróceni ateiści! IP: *.voxility.net 19.07.13, 21:35
            oj zakłamana sieroto i ogłupiona istnieniem wytworu bajeczek :
            Religii chrześcijańskiej nie tylko od pierwszej chwili towarzyszyły cuda, ale i dzisiaj trzeba cudu, żeby ktokolwiek rozsądny w nią wierzył.
            (David Hume)
      • mar1mar1 Re: Nawróceni ateiści! 19.07.13, 21:38
        Nie doczekasz się, gdybyś znał Ewangelię to byś wiedział że po tobie nawet "intelektualny smród " nie pozostanie a Kościół dalej sobie będzie trwał w najlepsze.
        • Gość: W.R Re: Nawróceni ateiści! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.07.13, 21:46
          Nie doczekam się bo jesteś intelektualnym betonem który nic nie jest w stanie napisać od siebie. A który to kościół będzie stał w najlepsze w końcu według zasad ewangelii mają żyć protestanci, prawosławni a nawet świadkowie jechowy.
          • mar1mar1 Re: Nawróceni ateiści! 19.07.13, 21:58
            A jednak jesteś głupolem i to do sześcianu! Kończymy tę żenadę.
            • Gość: W.R Re: Nawróceni ateiści! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.07.13, 22:01
              No kończymy ja zadałem parę pytań na kilka twoich odpowiedziałem ty na żadne nie odpowiedziałeś. Stwierdziłeś tylko w pełnym miłosierdzia chrześcijańskim uniesieniu, żem głupi dziękuje czuje się pokrzepiony.
              • mar1mar1 Re: Nawróceni ateiści! 19.07.13, 22:05
                Proszę zawsze do usług...
                • Gość: Nielubięfacetów Re: Nawróceni ateiści! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 19.07.13, 22:29
                  Dziękuję, nie skorzystam. Nie lubię facetów...
                  • Gość: W.R Re: Nawróceni ateiści! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.07.13, 22:34
                    Z tym, że to było do mnie ja także już nie skorzystam bo dyskusja była jałowa. Ale dobrze nie podczepiać się kiedy już po dyskusji. Bo chłopak zacznie tworzyć schizofreniczne teorie o setkach kąt i o moim rozdwojeniu jaźni którego jako żywo nie mam.
                    • Gość: Nielubięfacetów Re: Nawróceni ateiści! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 19.07.13, 23:20
                      Przepraszam! Nie mogłem się powstrzymać. Tak już mam, niestety.
        • Gość: Intelektualnysmród Re: Nawróceni ateiści! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 19.07.13, 21:57
          Przepraszam, a w którym to miejscu Ewangelii rzecz idzie o, jak to subtelnie określasz, "intelektualnym smrodzie"? Mam nadzieję, że po Tobie ów smród zostanie? Szkoda, ze tylko smród!
          Jezus kochał ludzi, a jego kapłani potrafią tyljo nienawidzieć.
          • Gość: michooo Re: Nawróceni ateiści! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.07.13, 22:04
            mar1mar1 jak i wielu innych to ludzie ktorzy nie potrafia samodzielnie myslec. Za mlodu mieli wklepane jak ma byc i co trzeba robic. Jak roboty zaprogramowane na dane czynnosci. Robot nie pomysli moze jest inaczej moze zrobie to inaczej. Tak ma byc i koniec a kto mysli inaczej ten wrog.
            • mar1mar1 Re: Nawróceni ateiści! 19.07.13, 22:09
              A widzisz to Katolicy muszą MYŚLEĆ, taka specyfika naszej wiary za to ateiści i insze świeckie oszołomstwo raczej woli "łyknąć" gotowce podane na talerzu przez swych boskich idoli. Doskonale to wyłazi w dyskusjach z wami.
              • Gość: michooo Re: Nawróceni ateiści! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.07.13, 22:14
                Gotowe to Ty masz w Kosciele ksiadz klepie to samo w kazdy dzien kazdego roku to samo
              • Gość: ciekawy Re: Nawróceni ateiści! IP: 109.232.241.* 19.07.13, 22:19
                Lechowski51 vel mar1 mar1 coś ty dziś łyknoł za dawkę MARYCHY że tak pieprzysz !!!! buha ha ..
              • Gość: Trzywjednym Re: Nawróceni ateiści! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 19.07.13, 22:23
                Jeżeli wymyślanie kolejnych konstelacji bogów aż do trzech w jednym nazywasz myśleniem, to współczuję...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka