Dodaj do ulubionych

Diplopia (podwójne widzenie u dziecka)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.13, 17:40
Witam,

spotkał ktoś się może w rodzinie lub u znajomych z podwójnym widzeniem u dziecka kilkuletniego? Dziecko skarży się na to już kilka miesięcy, choć nigdy nie wydawało się to na tyle poważne, by coś z tym robić - myśleliśmy, że chodzi mu o tą zwykłą zdolność ludzkich oczu, czyli o widzenie podwójne przy pewnym lekkim wymuszonym na sobie "zezie" . Dziś jednak przyjrzałem się sprawie bliżej - wg mnie to ewidentnie diplopia. Chętnie posłuchałbym czyichś rad/uwag co do ew. diagnostyki/lekarzy-do kogo się zwracać/może coś o skutkach leczenia itd.
Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: znajoma Re: Diplopia (podwójne widzenie u dziecka) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.13, 19:54
      Podwójne widzenie jest też przy boreliozie.
      • Gość: ojciec Re: Diplopia (podwójne widzenie u dziecka) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.13, 17:50
        >Podwójne widzenie jest też przy boreliozie.<

Tak, wiem, ale to nie nasz przypadek. Boję się, że jest mniej optymistycznie :-(
    • Gość: gość Re: Diplopia (podwójne widzenie u dziecka) IP: *.inowroclaw.mm.pl 04.08.13, 22:09
      Nie piszę że pomoże ale... coś w tym jest
      www.samoleczeniebsm.pl/
      • Gość: W.R Re: Diplopia (podwójne widzenie u dziecka) IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 04.08.13, 22:36
        Rzeczywiście pomoc jak nie wiem co.

Szczególnie spodobał mi się ten fragment ze strony którą podałeś:

"Najlepiej Metodę sprawdzić na sobie, na drobnej dolegliwości czy schorzeniu. (np.: skaleczenie, oparzenie, stłuczenie, różnego rodzaju bóle, przeziębienia itp.). Wtedy na skutek stosowania Metody już przy jednorazowym zabiegu pojawią się oznaki leczenia w postaci znieczulania lub czasami wzmożenia bólu, zabliżniania ran, zmniejszenia lub czasami podwyższenia temperatury ciała."

Wszystko to są rzeczy które znikają po pewnym czasie same bez żadnych magicznych sposobów. Żaden to cud, że skaleczenie mi zniknie, albo przeziębienie przejdzie. Czyli do mnie jako do niedowiarka to w ogóle nie przemawia.

A ty chłopie, jak ci dziecko mówi, że widzi podwójnie to idziesz do okulisty i mówisz jak stoi sprawa, a nie czekasz na pomoc forumowych lekarzy. Jeżeli nie wiesz gdzie jest okulista w Tarnobrzegu to jest coś takiego jak wyszukiwarka, skoro znalazłeś forum znajdziesz przy jej użyciu i lekarza. Jeżeli już to ci nie wyjdzie to jest lekarz rodzinny który sam ci skieruje dziecko na takie badania. Tylko szybko bo to są jednak oczy jeden z najważniejszych zmysłów.

• Gość: ojciec Re: Diplopia (podwójne widzenie u dziecka) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.13, 22:47
          >A ty chłopie, jak ci dziecko mówi, że widzi podwójnie to idziesz do okulisty i mówisz jak stoi sprawa, a nie czekasz na pomoc forumowych lekarzy. Jeżeli nie wiesz gdzie jest okulista w Tarnobrzegu to jest coś takiego jak wyszukiwarka, skoro znalazłeś forum znajdziesz przy jej użyciu i lekarza. Jeżeli już to ci nie wyjdzie to jest lekarz rodzinny który sam ci skieruje dziecko na takie badania. Tylko szybko bo to są jednak oczy jeden z najważniejszych zmysłów.<

To oczywiste, co piszesz. Okulista okulistą - tu akcja się już dzieje, ale mi chodzi o ewentualny kontakt z kimś, kto ma jakieś doświadczenie z tematem od strony rodzica.
          Dzięki za zainteresowanie.
    • Gość: mama Re: Diplopia (podwójne widzenie u dziecka) IP: *.aizon.pl 05.08.13, 07:38
      Bardzo zainteresował mnie Twój temat, ponieważ kilka tygodni temu moja 7 letnia córka nagle zaczęła widzieć podwójnie. Wcześniej zdarzało się to bardzo sporadycznie, a ja niestety nie przywiązywałam do tego uwagi. Tym bardziej, że mi też czasami się to zdarza, kiedy skupię wzrok na jakimś przedmiocie pod ostrym kątem. Jednak te objawy zaniepokoiły mnie tak bardzo, że w pierwszej kolenjności udałam się do okulisty. Wspomnę, że do tego dochodził ból głowy.

Ponieważ staramy się regularnie badać wzrok u dziecka, jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że dziecko ma dużą wadę wzroku (jeszcze 6-7 miesięcy wcześniej wszystko było ok), a do tego lekarz okulista wykrył u córki zeza ukrytego. Natychmiast sprawiliśmy dziecku okulary i muszę przyznać, że córka przestała narzekać na podwójne widzenie a bóle głowy nie pojawiają się tak często.

Zamierzamy również w najbliższym czasie udać się dla "spokojności" do neurologa a po przeczytaniu Twojego postu zrobimy badanie w kierunku boreliozy.

Proszę napisz w najbliżej przyszłości jakie środki podjęliście w tym kierunku.

Pozdrawiam
      • Gość: apaulina Re: Diplopia (podwójne widzenie u dziecka) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.13, 08:14
        znam Panią która ma tę wae wasnie widzi podwójnie
      • Gość: znajoma Re: Diplopia (podwójne widzenie u dziecka) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.13, 13:18
        Lekarka pierwszego kontaktu nie chciała mi dać skierowania, gdy prosiłam o to. Chodziło o zeza, miała tylko wtedy, gdy się zdenerwowała. W końcu mi dała skierowanie, było napisane "okresowy zez zbieżny? Teraz już nie nosi, okularki pomogły, pani okulistka powiedziała"wyrosła z wady" Przy boreliozie jest silny ból głowy z tyłu. Przy wadach wzroku to normalne, że boli głowa. Dzieci w szkole skarzą się na ból głowy, wówczas odsyłam rodziców do okulisty i zazwyczaj potem wracają w okularkach. Przy boreliozie jest też ogólne otępienie, czasami do tej osoby nie docierają przekazywane przez nas informacje. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka