Gość: mama 30 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.13, 14:33 Co odpowiedzieć dziecku które pyta - a kto to jest inteligencja?Czy taka gruba istnieje w naszym kraju? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: Inteligencja IP: 74.63.112.* 26.10.13, 14:43 Istnieje oczywiście. Rozmawiałem w pewnej miejscowości z jednym ze starszych jegomościów który stwierdził że popiera Platformę Obywatelska bo to ludzie inteligentni. To prawda. Całą swoja inteligencje wykorzystali by sprzedać za friko zakłady pracy, nabijać własne konta kosztem narodu, zadłużać kraj a TY i Twoje dziecko za to zapłacisz. Inteligencja to taka nacja która myśli tylko o sobie i jak sobie dogodzić. Tak więc istnieje a w polsce (celowo z małej litery bo to już słabiutki kraj). Inteligencja bierze górę nad zdrowym rozsądkiem i logicznym realistycznym myśleniem. Potrafi odwrócić kota ogonem tak że uwierzysz we wszystko co ci podadzą na tacy. Potrafi ośmieszyć ludzi którzy myślą o silnej Polsce, którzy mają inne zdanie niż ONA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama 30 Re: Inteligencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.13, 15:11 Ale tak zdrowo mu to wytłumaczyć, co by dziecko nie miało skrzywienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Inteligencja IP: *.ecatel.net 26.10.13, 22:27 no tak po chłopsku: ONI (inteligencja) będą zaciskać Tobie pętlę na szyi w różnej postaci a Ty i tak będziesz na nich głosować. Bo ONI są sprytni i łatwo od żłoba nie odejdą. Tylko po śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: Inteligencja 27.10.13, 07:23 Radzę popracować nad technikami relaksacyjnymi. Takie opętanie, mania to może być oznaka poważnych problemów. Jak padnie pytanie o sraczkę, czy przelatujący ileś tam milionów km od Ziemi odłamek, to też będzie o Platformie? Inteligencja, jako grupa społeczna, to byli ludzie rożnego pochodzenia, a łączyło ich wykształcenie, niegdyś nie tak powszechne jak dziś. czy w związku z tym można dziś wyraźnie taka grupę wyróżnić? Myślę, że tak. Po pierwsze nie używałbym jedynie kryterium "dyplomu". Powszechność pożal-się-Boże-uniwersytetów oraz spadek poziomu w niemal wszystkich szkołach deprecjonuje maturę, czy dyplom wyższych studiów. Spora grupa tych "wykształciuchów" nie ma praktycznie żadnych zainteresowań poza serialami, programami o gotowaniu i może ślęczeniem na fejsie. To są często osoby, które nie potrafią logicznie myśleć, analizować, dochodzić do wniosków, a co najwyżej kopiować i powtarzać po kimś. To osoby, które na pytanie "co sądzisz o...?" nerwowo szukają w pamięci tego, co napisali "na onecie". Na forach to ci, których klawisze ctrl, c, v są wytarte. Będzie jeszcze gorzej pewnie, bo jak słyszę w sklepie dyskutujące licealistki, które nie mogą dojść do tego ile będzie ten krem kosztował po 10% obniżce, to mnie przerażenie ogarnia. Inteligencja jako grupa społeczna będzie na wymarciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Inteligencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.13, 08:37 ja-tarzan napisał:....bo jak słyszę w sklepie dyskutujące licealistki, które nie mogą dojść do tego ile będzie ten krem kosztował po 10% obniżce, to mnie przerażenie ogarnia. Mnie też! ..ale cóż, jeżeli w szkole są 2 godziny religii i jedna fizyki/tygodniowo, to czego się spodziewać....Dziś znana dziennikarka w tv oświadcza, ..bo matematyki nigdy nie rozumiałam.. i się nie wstydzi. Takich czasów dożyliśmy że obnoszenie się z własną głupotą jest modne. Inteligencja jako grupa społeczna będzie zawsze, aczkolwiek jej "skład' zmienia się. Kiedyś było to widać dobrze na na wsi, to wójt, ksiądz, nauczyciel. Dziś też by się znaleźli w tych grupach mądrzy ludzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benny Re: Inteligencja IP: *.flash-net.pl 27.10.13, 09:46 trzeba odpowiedzieć zgodnie z prawdą, że inteligencja została wymordowana przez Stalina i Hitlera a resztkę dobili komuniści. To stado "ałtorytetów" prezentujące się w różnych telewizjach tak sie ma do inteligencji jak krzesło elektryczne do krzesła. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: Inteligencja 27.10.13, 09:56 > trzeba odpowiedzieć zgodnie z prawdą, że inteligencja została wymordowana przez > Stalina i Hitlera a resztkę dobili komuniści. To stado "ałtorytetów" prezent > ujące się w różnych telewizjach tak sie ma do inteligencji jak krzesło elektryc > zne do krzesła. To kim my jesteśmy Benny i od kogo pochodzimy? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Inteligencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.13, 11:05 Przeraza mnie to, bo wychodzi na to że polska to kraj debili, wiem że dyplom to nie jest żaden wyznacznik - można go zrobić w Sandomierzu,Tbg, Stalowej czy nawet Staszowie , ale chyba sa ludzie którzy chodzą do kina, teatru, czytają książki, mają zainteresowania i potrafią się wysłowić? Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: Inteligencja 27.10.13, 11:35 > Przeraza mnie to, bo wychodzi na to że polska to kraj debili, wiem że dyplom to > nie jest żaden wyznacznik - można go zrobić w Sandomierzu,Tbg, Stalowej czy na > wet Staszowie , ale chyba sa ludzie którzy chodzą do kina, teatru, czytają ksią > żki, mają zainteresowania i potrafią się wysłowić? Akurat lokalizacji szkoły nie uznawałbym za wyznacznik poziomu. Kino? Chodzą ludzie, ale ile osób wybiera kino odmienne od jakichś Wyjazdów Integracyjnych, 48-ósmej w tym roku komedii romantycznej, czy durnej strzelanki? czemu w TV króluje ok. 50 seriali, a każdy nowy film nie może się obyć bez znanej z nich twarzy? Teatr? Pewnie od lat dość "elitarna publiczność" go odwiedza. Czytanie? Kiepskie są statystyki. Zainteresowania? NO każdy ma, trzeba zapytać jakie. Wysłowienie się, elokwencja jest niełatwą sztuką, ale przecież tu nie chodzi o erudycję a la prof. Bralczyk, czy Miodek. Problem w tym, że niektórzy sa tak ograniczeni, że np. w takich forumowych rozmowach potrafią jedynie coś przepisać albo po tysiąc razy napisać "bijesz pianę lewaku", jakby nie było zwrotów "uważam, że nie masz racji", "uważam inaczej", "mam odmienny pogląd" itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Inteligencja IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 27.10.13, 13:03 Inteligencja w tym kraju jest na wymarciu. Powoli odchodzą jej przedwojenni przedstawiciele a nowej, niestety nie mamy. Mamy wykształciuchów ale oni z inteligencją nic wspólnego nie maja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama 30 Re: Inteligencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.13, 14:12 W takim razie kto to wykształciuch?Każdy kto ma dyplom?a ten kto nie ma , to kto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Re: Inteligencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.13, 16:01 Inteligencję,albo się ma,albo się jej niema. To coś co nam pomaga kojarzyć,wyciągać wnioski,logicznie myśleć i co najważniejsze,podejmować decyzje,dokładnej definicji nie znajdziesz nigdzie. Dyplom,studia ukierunkowują w danej dziedzinie.Jesteś historykiem,lekarzem,nauczycielem,czy też inż.budowlanym,wszyscy po studiach,kto z nich jest "inteligentniejszy"? Dla mnie człowiek inteligentny,to taki,który potrafi się zachować w każdych okolicznościach,który potrafi słuchać ludzi i tych wykształconych i mniej wykształconych. I jeszcze raz,albo się ją ma ,albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inteligentna Re: Inteligencja IP: *.158.216.214.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.10.13, 21:11 prowokacja jakas?naprawe nie wiesz jak odpowiedziec? wydaje mi sie ze dzieciaki potrafią zadawac trudniejsze pytania:P ile ma dziecko lat? KTO (?) to jest inteligencja - ja bym powiedziala tak: kiedyś w Polsce ,daaaaawno temu,byl podzial spoleczny,na GRUPY-podzial na ludzi biednych i bogatych,na tych mądrych-wksztaclonych,po studiach,podrozujacych ,majetnych .i na tych zwyklych bieednych szarakow-zwykle rolnikow,krawcow,piekarzy itp..:) .CI BOGACI MĄDRZY to byla ELITa -inteligencja -z gory zakladano w tamtych czasach ,ze jak ukonczyl studia to jest INTELIGENT ).INTELIGENCJA Wtedy TO LUDZIE MADRZY,SWIATOWI,KULTURALNI,majetni. Inteligencja to byla grupa tych lepszych,oni byli szanowani,uczeni,mieli szcunek i uznanie wszystkich,byli ponadprzecietni,swiatowi,stac ich bylo na luksus ,byli kulturalni,obyci,madrzy. (byl to lekarz,naukowiec ,ksiadz,wysoki urzednik,wlasciciel wielkiej firmy,czy ktos kto ma kilka wsi). Dzisiaj juz nie ma takiej SCISLEJ zamknietej GRUPY ktorą mozna okreslisc slowem inteligencja.Dzisiaj juz tak nie mowimy,wyznacznikiem inteligencjii wcale nie jest juz bogactwo czy DYPLOM ZE STUDIOW,,ALE TO CO sie ma w glowie. (bo przeciez zdarzają sie niedouczeni lekarze,z przypadku,zdarzają sie zli ksieża,bo kazdy moze sie zapsiac na studia i poziom nauki jest slabiutki,tak ze ksiedzem czy urzednikiem moze zostac nawet glupi grabarz,sa nawet tak wielcy politycy jak Wałęsa - elektryk bez studiow! ). Inteligencja dzisiaj to jest to co kazdy ma w glowie.Kazy moze niby sobe zmierzyc swoj poziom inteligencji.SA takie testy.Jedni maja malutki inni wysoki.Bywa nawet ze jakiś bezdomny biedny żebrak bez szkoly jest baaaardzo inteligennty.(dobrze kalkuluje,ma dobra pamiec,szybko liczy,latwo formuuuje mysli,dotrzymuje slowa,moze nawet jest cwany i potrafi klamac tak zeby nikt nie wiedzial?). dla wielu ludzi bycie inteligentnym dzisiaj znaczy co innego...Inteligentnym moze byc zly czlowiek. tak bym powiedziala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobi Re: Inteligencja IP: *.158.216.214.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.10.13, 21:22 i bardzo dobrze ze dzisiaj juz nie ma takiego podzialu na grupy.... "kto jest gorszy a kto lepszy":) Kiedys tylko inteligenbcja mogla jest rosol z kury -oni jedli na pojeynczych talerzach ( a zwykli ludzie jedli z jednej miski i myli sie w jednej misce) ,tylko inteligencja miala telefon,potrafila czytac,tylko inteligecnja mogla podrozowac,chodzic do teatru,tylko inteligencja miala samochod,fortepian,tylko inteligencja miala lekarza i lekarstwa...,drogie alkhoole,sute uczty....Oni mieli przywileje duzo lepsze niz zwykli ludzie.Bo mieli pieniadze,prestiż i znajomosci. a dzisiaj jak jest???...nawet baaardzo biedna osoba moze miec telefon komorkowy,moze sie leczyc w przychodni,nawet biedny moze wziasc kredyt i jechac na wycieczkę,kupic tanie auto...czasem Biedni zwykli ludzie tez chodza do teatru,na imprezy i ucztują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boy Re: Inteligencja IP: 83.175.167.* 27.10.13, 22:08 Inteligencja to ludzie na poziomie, wykształceni, kulturalni, dobrze ułożeni, pokorni, mający zasady, nie przekupni, sprawiedliwi, patrioci, umiejący się zachować w każdej sytuacji, dbający o swój wizerunek - ludzie z klasą . Kiedyś tam za sanacji byli wykształceni przeważnie( szlachta ) i analfabeci i ci wykształceni to inteligencja, a inni to pospólstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama 30 Re: Inteligencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.13, 12:34 Czy to jest łatwe pytanie - niekoniecznie, nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi, a poziom wypowiedzi i słownictwo INTELIGENTNEJ trochę nie zastanawiają - czy oby dobrze mierzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inteligentna Re: Inteligencja IP: *.146.11.41.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.10.13, 15:26 moje "poziom wypowedzi i slownictwo"... mamuśku dostsosowalam tak jakbym tluamczyla to 10 latkowi...wiesz?....bo sama tez zadalas pytanie "co odpoiwedziec dziecku"....i dlatego ubralam swoją wypoowedz w cytat.Wiesz? i jak chcesz to mozesz mu to przeczytac. Domniemam ze dzieciak nie ma jeszcze 12 lat i nie ma historrii w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Jak zwykle bredzicie IP: 74.63.112.* 28.10.13, 23:17 To może poczytajcie z innej beczki co? > Hans Frank: "Polska powinna być tak uboga, aby Polacy sami chcieli pracować w Niemczech” Po to Polacy i kraje byłego bloku wschodniego zostały przyjęte do UE, żeby zapewnić starzejącej się Europie Zachodniej zasób pracowitej siły roboczej (imigracja afrykańsko-arabska się nie powiodła; więcej biorą zasiłków niż wypracowują PKB). Według prognoz rządowych, poziom ludności w 2100 roku ma wynieść 16 milionów. W tym celu w Polsce musi być utrzymywany stan permamentnego kryzysu, wysokie bezrobocie i nieopłacalność każdej gospodarczej działalności. Ekonomiści wiedzą, że taki stan w warunkach konkurencyjnych gospodarek może być utrzymany tylko dzięki wysokim ogólnym podatkom, wysokiemu opodatkowaniu i oskładkowaniu pracy (wysokim kosztom pracy), utrudnień w prowadzeniu działalności gospodarczej, mnożeniu administracyjnych i finansowych barier wejścia na rynek. Kiedy Jego ekscelencja Donald Tusk wreszcie doszedł do władzy (a przypominam, że gosił on kiedyś hasła liberalne, jak 3x15, chciał prywatyzować służbę zdrowia przysięgał Narodowi, że wyrzuci każdego członka rządu proponującego podwyżkę podatków, powoływał się na Friedmana - to wszystko mogłoby Polskę postawić w zbyt dobrej sytuacji względem naszych "partnerów") natychmiast wciśnięto mu do rządu kojarzonego z grupą bilderberg Jana Vincenta Rostowskiego, który oczywiście podatki podwyższa - nawet za cenę obniżonych przez to wpływów do budżetu (polski fiskalizm znajduje się po prawej stronie od punktu maksymalizującego na krzywej Laffera, co oznacza, że podwyższanie podatków powoduje obniżenie wpływów do budżetu; empirycznie sprawdzone kilkanaście razy w ciągu ostatnich 15 lat). ONI muszą śmiać się do rozpuku nad artykułami, że Polakom jest źle i wyjeżdżają. ICH ZADANIEM jest doprowadzić do tego, by Polakom było źle i musieli emigrować. < Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynik Re: Inteligencja IP: *.flash-net.pl 29.10.13, 16:56 Niech Pani niczego nie tłumaczy, wystarczy pokazać ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama 30 Re: Inteligencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.13, 13:50 Dziecko w domu ma dobry przykład, ale w otoczeniu niekoniecznie, szkoła też nie jest miejscem gdzie można się uczyć czegoś więcej niż tylko to co oferują książki. Odpowiedz Link Zgłoś