Dodaj do ulubionych

odczyt kaloryferow-tsm

IP: *.free.aero2.net.pl 08.01.14, 00:12
temat rzeka,powraca co rok...
byly juz u kogoś odczytane?
Wiem ze rachunek przyslą na wiosnę ,ale z tych wartosci odczytanych chyba mozna samemu to wyliczyc?
to prawda ,ze wcale nie grzejąc placi sie duzo wiecej ?-
-Za co jest zawsze spora doplata jak sa nowe okna i kaloryfery na 50%?
Obserwuj wątek
    • Gość:   Re: odczyt kaloryferow-tsm IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 08.01.14, 08:48
      Dzików, Marczaka już byli a rachunek jak zwykle w okolicach maja.
    • Gość: aleale Re: odczyt kaloryferow-tsm IP: *.189.221.50.skyware.pl 08.01.14, 09:00
      tsm piszesz o czymś o czym jak widać nie masz zielonego pojecia. Po pierwsze nikt nie odczytuje "kaloryferów" - bo niby jak - tylko podzielniki.
      Ok czepiam się - ale może by tak jednak w końcu należałoby się nauczyć wysławiać w języku polskim. Ja wiem polska język trudna język.
      Po drugie nikt nie zmusza Cię do zakładania podzielników - możesz w każdej chwili zrezygnować jeśli Ci tak źle. Ale przy następnym rozliczeniu będziesz buczał jeszcze głośniej.
      Zresztą skończyły się czasy PRL-u - każdemu po równo. Raczej niech każdy jednak płaci za siebie.
      Po trzecie - nie, nie jesteś sobie w stanie wyliczyć ile zapłacisz za zużyte ciepło. (współczynniki mieszkania, wartość jednostki - tego na pewno nie wiesz). Natomiast możesz zweryfikować sobie odczyty dokonane przez odczytujących (przez cały rok - odczyt który zostanie dokonany teraz "zniknie" dopiero 31 grudnia 2014r.).
      Po czwarte - co oznacza kaloryfer na 50% ??? Bardzo abstrakcyjne stwierdzenie.
      A może jeszcze wziąć pod uwagę czy np. jak "użytkujesz" ciepło. Jak sobie otworzysz np. okno i nie "zakręcisz kaloryfera" to zużycie masz o wiele większe niż normalnie. Więc tak rada: wietrzysz mieszkanie - bardzo dobrze - ale na czas wietrzenia zakręć termostat. Zamkniesz okno - zmień ustawienia termostatu.
      Dla wyjaśnienia nie jestem i nigdy nie byłem pracownikiem żadnej spółdzielni.
      • Gość: Marek Re: odczyt kaloryferow-tsm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.14, 11:05
        Nie wiem czy jesteś głupi czy tylko udajesz.
        Za mieszkanie które 10 miesięcy stało puste (zamieszkane przez 2 miesiące podczas wakacji) i nie grzane w zeszłym roku musiałem dopłacić 130zł - jak mi to wytłumaczysz troglodyto?
        • Gość: +++ Re: odczyt kaloryferow-tsm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.14, 11:30
          Oprócz tego że płacisz za ogrzewanie swojego mieszkania, płacisz też za ogrzewanie klatki schodowej czy suszarni. I im więcej osób w klatce zakręca kaloryfery i "oszczędza" tym więcej w rozliczeniu wychodzi za m3. I to jest właśnie paradoks w tych podzielnikach. Więc najlepiej ich nie mieć, wtedy nikt zazwyczaj nie oszczędza i ludzie mają zwroty bo za m3 ogrzewania wychodzi mniej.
          • Gość: aleale Re: odczyt kaloryferow-tsm IP: *.189.221.50.skyware.pl 08.01.14, 11:58
            pokaż mi takich co nie mają podzielników i mają zwroty - tylko nie "... bo Kaziu powiedział, że nie ma podzielnika i ma zwroty" tylko niech pokaże rozliczenie.
            A w tym mieszkaniu co to nikt nie mieszka jak rozumiem na wszystkich kaloryferach termostaty całkiem pozakręcane a na podzielnikach masz wskazanie nie wiadomo jak duże...
            Jeśli tak jest to nie płacz na forum tylko idź do spółdzielni i poproś o wyjaśnienie. Byłeś ??? Czy tylko potrafisz zwyzywać kogoś na forum ???
            • Gość: +++ Re: odczyt kaloryferow-tsm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.14, 13:14
              Ja nie mam podzielników i ma zwrot zawsze i z tego co z sąsiadami rozmawiałam to też mają zwroty
              • Gość: m. Re: odczyt kaloryferow-tsm IP: *.as13285.net 08.01.14, 13:40
                u mnie to samo. Nareszcie wszyscy grzeja,blok nie gnije.Nie wiem co to za obyczaje z tymi zwrotami.Siedzi pasozyt w chacie w kocu i grzeje sie kosztem innego lokatora!
                • Gość: +++ Re: odczyt kaloryferow-tsm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.14, 13:46
                  Słyszałam, że podzielniki mają być za jakieś 2 lata obowiązkowe bo to niby przepisy UE przewidują. Słyszeliście o tym??
      • Gość: tsm Re: odczyt kaloryferow-tsm IP: *.free.aero2.net.pl 08.01.14, 23:27
        czepiasz sie jak gufno nie powiem czego (co kto woli),nei pasuje ci moje wyslawianie to mnie nie czytaj!
        Gadasz "niech kazdy placi za siebie"...no tak, ale wyegzekfuuj to od starych ,chytrych emerytów ktorzy cała noc nie wlanczają swiatla,i grzeją tylko w 1 pokoju....(kradnąc moje cieplo!!!!)

Kaloryfer na 50% niedouczony czlowieku oznacza, ze ma biale pokrętło nie na 360 stopni ,ale na polowe:*

po 10 te-Wietrzę krótko i szeroko,zakrecam przy tym kaloryfer(wyobraz sobie, ze czytam te foldery,ulotki i instrukcje) ...ale zajebac sie mozna jak co rok mam takie doplaty!
        Piszą ,ze jest zle jak pokretlo jest ciagle ruszane -min-max-min-max...i ze korzystniej jest zeby czesciej bylo na 50%.
        • Gość: 002325 Re: odczyt kaloryferow-tsm IP: *.free.aero2.net.pl 08.01.14, 23:36
          *co wy tu mowicie o likwidacji podzielnika ?
          jak w TSm są na nim plomby i zerwanie ich grozi jakas tam karą...

*tez slyszalam o takim przypadku, ze ktoś nie mieszkał cała zime,tylko w lato,nie grzał,12 miesiecy nie ruszał podzielnika i mu wlasnie przyszła doplata....Mowila mi to pewna pani w przychodni:) Jej teza jest taka ze kaloryfer dziala także w lato -gdy jest w pokoju upał i slonce (?)
          i nalezy go wtedy owijac dookola folią alumiiową, zeby pozostal zimny :D
          ciekawe...
          • Gość: proboszcz Re: odczyt kaloryferow-tsm IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 08.01.14, 23:42
            Na rozliczenie trzeba popatrzeć. Okazuje się że (przynajmniej w moim przypadku) z podzielnika jest liczony mniejszy udział w koszcie. Więcej jest liczone "z metra" czyli z powierzchni mieszkania. Czyli mniejszy wpływ ma na to ile ja grzeję a zdecydowanie większy to ile grzeją sąsiedzi i ile ucieka po drodze do moich kaloryferów, np. na klatce schodowej albo przez rozmaite awarie i straty w izolacji termicznej pomiędzy kotłownią a blokiem.
        • Gość: proboszcz Re: odczyt kaloryferow-tsm IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 08.01.14, 23:37
          A piszą gdzie ucieka najwięcej ciepła? Bo ściany u sąsiadów po lewej i prawej zimne jak u psa w budzie. Macałem sufit i podłogę, generalnie też zimne. Grzeję tyle ile potrzeba by był jakikolwiek komfort cieplny (23 stopnie w dzień, koło 19-20 w nocy) i jakoś 2 ostatnie lata jednak mam zwroty. Zużycie jednostek łącznie na poziomie około 700.

A ile wy macie?
          • Gość: ~Adam Re: odczyt kaloryferow-tsm IP: *.messagelabs.net 09.01.14, 14:41
            Witam,
            na każdy indywidualny rachunek składa się kwota ogrzewania mieszkania oraz kwota ogrzewania części wspólnych. Na rachunku widnieje pozycja: "Koszty dostawy ciepła na cele C.O.". Jest to całkowity koszt ogrzania budynku w danym sezonie. Kwota ta jest dzielona na połowę.

1./ Pierwsza część dzielona jest przez całkowitą powierzchnię użytkową budynku w m^2. Otrzymujemy w ten sposób jednostkową cenę, którą następnie mnożymy przez powierzchnię konkretnego lokalu, w którym mieszkamy. Są to koszty ogrzewania części wspólnych.
            2./ Druga część dzielona jest przez sumę impulsów z wszystkich podzielników znajdujących się w budynku. Znów otrzymujemy cenę jednostkową, którą mnożymy przez sumę impulsów zarejestrowanych przez podzielniki w naszym mieszkaniu oraz współczynnik korekcyjny ( zależny od położenia naszego mieszkania w bryle budynku). Są to koszty ogrzewania naszego mieszkania.
            Dla rozrywki: W danym roku kalendarzowym, całkowite koszty ogrzania budynku X wyniosły 100 000 zł. Zgodnie z regulaminem kwotę tę należy podzielić po połowie (50 000 na ogrzewanie mieszkań, 50 000 na ogrzewanie części wspólnych). Teraz załóżmy, że przez cały rok we wszystkich mieszkaniach poza jednym były pozakręcane kaloryfery. W tej sytuacji właściciel tego mieszkania, niezależnie od tego czy na podzielnikach zarejestrowano 1 jednostkę czy 700 jednostek otrzyma rachunek, w którym będzie widnieć pozycja Koszty ogrzania lokalu 50 000 zł :D

Wnioski:
            Jeżeli w poprzednim roku Twoje podzielniki wskazały zużycie na poziomie 700 jednostek, to nie oznacza, że w tym roku otrzymasz podobny rachunek przy tym samym zużyciu, dużo zależy od sąsiadów :D

Pozdrawiam
            • Gość: Michał Re: odczyt kaloryferow-tsm IP: *.flash-net.pl 09.01.14, 15:23
              Czyli jak wynika z powyższych kalkulacji im więcej ktoś oszczędza - w skrajnym przypadku nie grzejąc wcale - tym mniejsze rachunki płacą grzejący się sąsiedzi ? Czyli de facto grzejący się sąsiedzi są SPONSOROWANI przez tych, którzy oszczędzają ?
              KOMUNIZM wiecznie żywy.
              • Gość: gość Re: odczyt kaloryferow-tsm IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 09.01.14, 15:54
                Ciołku jeden to odkręć ten grzejnik a nie będziesz przez ścianę brał odemnie ciepło!
                • Gość: Darko Re: odczyt kaloryferow-tsm IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 09.01.14, 19:05
                  Ściana nośna w bloku ma od 18 do 24 cm grubości. Przy różnicy temperatur pomiędzy Tobą a sąsiadem na poziomie 5 stopni Celcjusza - czyli u Ciebie +21 a u niegrzejącego sąsiada +16 w zasadzie przenikalność cieplna przez ścianę betonową jest pomijalna. Lepszy skutek w ogrzewaniu przyniosłoby wstawienie do takiego mieszkania akwarium z rybami i wodą o temperaturze +24.
                  Ogrzewanie przez ścianę - weź to opatentuj.
                  • Gość: buhahha Re: odczyt kaloryferow-tsm IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 09.01.14, 20:49
                    A widział ktoś ciepłe ściany ??? Bo to bardzo ciekawe, że można mieć zimne ściany. Ech ci cholerni sąsiedzi powinni płacić za mnie ...
                • Gość: gość Re: odczyt kaloryferow-tsm IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 09.01.14, 21:08
                  Ale z was wioskowe buraki. Kiedyś Tarnobrzeg miał 4000 mieszkańców a potem nabudowali bloków i okolicznowioskowych kołków z dostępem do internetu cała moc, zgroza!
        • Gość:   Re: odczyt kaloryferow-tsm IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 09.01.14, 21:02
          Jak ci tłumoku ktoś ciepło kradnie zza ściany to się wyprowadź i wybuduj sobie dom albo w Zwierzyńcu wykop ziemiankę. Niedouczony tłuku, nie "włancza" się, tylko włącza.
    • Gość: sasiadka statystycznie IP: 93.154.183.* 09.01.14, 22:43
      to kto mi do jasnej cholery wytluamczy co robić by nie miec takich wielkich doplat???
      mieszkANIE parterowe-48 metrow...
      w piwnicach pode mną jest bardzo zimno-sa stare okna.

w kuchni siedzi sie pol godizny rano i pol godziny wieczorem...wiec jest temperatura na 2/6...
      Salon graniczy z niegrzejącym sasiadem, wiec jest na 3/6 lub 4/6.
      I mały pokoik tez jest zawsze na 4/6

drzwi do pokoi nie sa zamykane wiec byc moze cieplo idzie w przedpokoj i na inne pokoje (?!),kaloryfery nie sa zasloniete meblami,czy firaną.

Jednostkowo na przestrzeni lat tak mam:
      Kuchnia -550,640,860,650,700,450...300 (!)
      Salon-2600,3000,4200,3500,3100,2100....1500(!)
      pokoj-750,880,700,700,650,650,...550

tendencja spada, bo nie grzeje juz nigdy na max :) ...ale to i tak jest za duuużo
      Moze isc do sasiada i zaptac go jakie ma jedynostki w pokoju graniczącym Z moim salonem?!?

Na przestrzeni lat:
      koszty lokatora (283zł,307zł,423zł,493zł,.507zł,496zł)
      Ogrzanie całego bloku ( 47...50...56...66 tys)
      cena ogrzania 1 metra (5,86zl..6,36zl...8,74zl...10,19zl...10,26zl)

• Gość: Michał Re: statystycznie IP: *.flash-net.pl 10.01.14, 07:24
        No cóż, cena gazu nie spada, lecz się zwiększa. A nasza ciepłownia jest opalana gazem. Przy tym nie widziałem, żeby kompleksowo remontować kilometry sieci ciepłowniczej. Nie wiem ile pary idzie w grzanie atmosfery, lecz ubiegłego roku można było bez problemu wytyczyć przebieg podziemnych rur po topniejącym śniegu i zielonej trawie.
        Jak myślisz: kto za to płaci?
        • Gość: sasiadka Re: statystycznie IP: 93.154.182.* 10.01.14, 14:43
          idzie zima....poźna bedzie,pewnie co najmniej do maja...
          od niedzieli ma byc snieg :(
          i co ,mam solidarnie z XXX marznąc z kaloryferami na 3/6?
          bo grzejąc SOBIE na max moj kaloryfer ogrzewa takze piwnicę,klatke i mieszkanie sasaiada?
          mieszkanie musi byc ogrzewane bo zgrzybieje...
          • Gość: i strych Re: statystycznie IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 10.01.14, 16:01
            Oczywiście ogrzewasz też strych he, he, he, he
    • Gość: Zwierzyniecka Re: odczyt kaloryferow-tsm IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 10.01.14, 18:54
      Mamy 429 jednostek. To dużo. Czego się spoedziewać - dopłaty czy zwrotu ?
      • Gość: sąsiadka Re: odczyt kaloryferow-tsm IP: *.free.aero2.net.pl 11.01.14, 21:37
        co ty pierniczysz...duzo???
        sumuje sie wartosci M z kazdego pokoju ....(ja mam okolo 2000) X 0.93 x0,53 =(wynik)+ koszty lokatora (okolo 500zl)=Wynik

i wynik sobie porownaj z tym ile zaliczek ci pobrali

Mi wychodzi niedoplata 400zł :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka