Dodaj do ulubionych

Uważajcie na trujace rośliny!

29.06.15, 11:22
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114944,18255138,Barszcz_Sosnowskiego__konwalie__oleander__Rosliny_trujace,,1.html
Rośnie przy drodze na Zwałce! Omijajcie go z daleka.
Obserwuj wątek
    • wislocki12 Barszcz Sosnowskiego 29.06.15, 11:43
      Po takiej informacji z pewnością zaczną się masowe wycieczki na ową Zwałkę. Całe szczęście, że już wakacje... ;-))
      • genia50 Re: Barszcz Sosnowskiego 29.06.15, 12:53
        W Tarnobrzegu tez jest,widzialam go niedaleko mego zamieszkania.
        • palacz67 Re: Barszcz Sosnowskiego 08.07.15, 21:24
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18316628,barszcz-sosnowskiego-odpowiedzialny-jest-wlasciciel-terenu.html
          • wislocki12 Barszcz Sosnowskiego 08.07.15, 22:35
            Warto wiedzieć! A może nie warto? ;-))
            • palacz67 Re: Barszcz Sosnowskiego 21.07.15, 22:17
              Na mojej ulicy są już tabliczki ostrzegawcze, rośnie na poboczach!
              • wislocki12 Tabliczki 21.07.15, 22:22
                No tak, tabliczki! Mój zachwyt nie zna granic! ;-))
                • ja-tarzan Re: Tabliczki 21.07.15, 22:53
                  >>No tak, tabliczki! Mój zachwyt nie zna granic! ;-))

A to zły pomysł?

Co byś zaproponował zamiast oznakowania?
                  • wislocki12 A tak Cię szanowałem! 21.07.15, 23:18
                    Co bym zaproponował zamiast oznakowania? Zgadnij! ;-))
                    PS. Naprawdę uważasz, że polska agrotechnika skazana jest na klęskę w starciu z barszczem, nawet Sosnowskiego? A tak Cię szanowałem! ;-))
                    • ursi51 Re: A tak Cię szanowałem! 21.07.15, 23:39
                      I nie pijcie cykuty, żeby nie podzielić losu Sokratesa.
                      • wislocki12 Sokrates 22.07.15, 00:48
                        O, kurczę, właśnie sobie walnąłem, nie zważając na późną porę, niestety! Ale to chyba nie była cykuta... ;-))
                    • ja-tarzan Re: A tak Cię szanowałem! 22.07.15, 06:24
                      >>Co bym zaproponował zamiast oznakowania? Zgadnij! ;-))

A to ci zagadka ;)

>>Naprawdę uważasz, że polska agrotechnika skazana jest na klęskę w starciu z barszczem, nawet Sosnowskiego? A tak Cię szanowałem! ;-))

Ale te tabliczki nie są elementem walki z chwastem, tylko ostrzeżeniem dla nieświadomych, nie znających zagrożenia ludzi, którzy się w tej okolicy znajdą.
                      Ten brak szacunku to niby za głupotę? Moją? ;)
                      • wislocki12 Szklanka wody 22.07.15, 12:06
                        To tak jak z antykoncepcją - szklanka wody zamiast! ;-))
                  • palacz67 Do Tarzana 22.07.15, 06:15
                    Witam, jest też spryskane, mniejsze okazy padły a większe przywiędły, brat też pryskał, mamy to paskudztwo nawet na łące i w porzeczkach, jest go bardzo dużo w mojej okolicy. Rozplenił się wyjątkowo w tym roku, pzdr.
    • edekzgredek99 Re: Uważajcie na trujace rośliny! 22.07.15, 09:06
      Jak 100 lat zyje to barszczu sosnowskiego nie jadlem tzn. nie widzialem jeszcze. No ale ja jestem grzeczny i po krzakach sie nie szlajam
      • ja-tarzan Re: Uważajcie na trujace rośliny! 22.07.15, 11:51
        >>No ale ja jestem grzeczny i po krzakach sie nie szlajam

Na łonie natury nie przebywasz? Niezdrowo...
        • edekzgredek99 Re: Uważajcie na trujace rośliny! 22.07.15, 12:19
          Czasami na lonie przebywam ale po krzakach sie nie szlajam ;)
          • ja-tarzan Re: Uważajcie na trujace rośliny! 22.07.15, 12:24
            >>Czasami na lonie przebywam ale po krzakach sie nie szlajam ;)

Nie potrzeba szlajać sie po krzakach, by na ten barszcz sie napatoczyć.

Z tego łona przyrody, to pustynie preferujesz? ;)
            • wislocki12 Jaki pustynie? 23.07.15, 00:31
              Jakie pustynie? Przecież najbliższa to Błędowska, niestety! ;-((
          • genia50 Re: Uważajcie na trujace rośliny! 22.07.15, 15:20
            Ja przebywam pod krzakami(duzymi,bo daja duzo cienia),a nie w krzakach.w ktorych rosnie barszcz i pokrzywy (ponadto sa male i nie daja cienia).Dlatego nie mam poparzen,a i do mojego prowadzenia sie nie ma uwag.Polecam wiec takie łono (przyrody oczywiscie),ktore jest zdrowe i potrzebne,skad wlasnie wrocilam.
            • zolza670 Re: Uważajcie na trujace rośliny! 23.07.15, 17:55
              Widze pani Geniu ze z pani odwazna kobieta. Nie boi sie pani tego paskudztwa co mieszka po krzakach. Teraz te kleszcze bardzo niebezpieczne sa. Zabezpiecza sie pani jakos?
              • genia50 Re: Uważajcie na trujace rośliny! 23.07.15, 18:13
                Przed wszystkim nie da sie zabezpieczyc,ale przed tym co sie da to tak,gdyz nie jestem az taka odwazna,ani az tak lekkomyslna.
                • zolza670 Re: Uważajcie na trujace rośliny! 23.07.15, 18:22
                  Pani Geniu zapytalam bo ja zrezygnowalam z wypadow do lasu wlasnie z powodu tych paskudztw.
                  • palacz67 Re: Uważajcie na trujace rośliny! 23.07.15, 18:45
                    Byłam w tym roku 4 razy na jagodach i wróciłam bez kleszczy. Było pełno szerszeni., fruwały mi nad głową. W ubiegłym roku po półgodzinnym spacerze z rodzinką wróciłam z 4 kleszczami:-) Barszcz rośnie wzdłuż drogi, gdzie chodzimy na spacery rodzinne i trudno jest iść w 3 obok siebie. Rośnie wszędzie, trzeba naprawdę uważać, pozdrawiam.
                    Kleszcze są w Tarnobrzegu w centrum. Byłam kiedyś u koleżanki i chodził sobie po balkonie a obok rosły brzozy. Ja mam na podwórku kleszcze, np. na drzewach owocowych. Trzeba się dokładnie obejrzeć po przyjściu z parku czy lasu.
                    • zolza670 Re: Uważajcie na trujace rośliny! 23.07.15, 19:04
                      No wlasnie, ja mam takie szczescie ze wszystkie te paskudztwa mnie wrecz uwielbiaja ;-))) Znam osobe, ktora miala ogromne klopoty po ugryzieniu kleszcza dlatego moja milosc do lasu troche przygasla ;-)))
                  • palacz67 Re: Uważajcie na trujace rośliny! 23.07.15, 18:48
                    Wczoraj z zarośli wyskoczyły nam tylko dwa piękne jelenie:-)
                  • genia50 Re: Uważajcie na trujace rośliny! 23.07.15, 21:59
                    Teraz kleszcze po lagodnej zimie sa nawet w miescie i w duzych ilosciach.Trzeba miec nakrycie glowy,smarowac sie czyms odstraszajacym zeby ich zniechecic,a po spacerze przegladnac glowe,pod pachami i pachwiny(one ida do cieplych zakamarkow).W razie znalezienia slyszlam,ze mozna takiego krwiopijce zamrozic zestawem p.kurzajkom.Mozna tez zaszczeoic sie przeciw odkleszczowemu zapaleniu mozgu,bo p.boreliozie nie ma szczepionki.Niektorzy medycy podobno bali sie kleszczy,wiec trzeba liczyc na siebie.
        • wislocki12 Róznica 23.07.15, 00:33
          Przyznaj jednak, że "szlajać się" i "przebywać" to jednak jest różnica... ;-))
    • wislocki12 Wielka niemoc? 23.07.15, 20:40
      Czy naprawdę państwo średniej wielkości w środku Europy nie potrafi sobie poradzić z "plagą" barszczu, nawet tego Sosnowskiego? :-((
      • palacz67 Re: Wielka niemoc? 23.07.15, 20:49
        Niestety, nie wiem co się dzieje. Wróciłam z przejażdżki po okolicy, ok 15 km. Wszędzie rośnie to paskudztwo, trasa Lechowskiego, uszkodziłam koszyk od roweru, bo pod koniec toru przeszkód nie trafiłam tam, gdzie trzeba:-) Nie wyrobiłam na zakręcie, za szybko jechałam. Pozdrawiam a rowerzystom śmigającym po mojej okolicy radzę zakładać długie spodnie i adidasy.
        • palacz67 Warto przeczytać 23.07.15, 21:04
          www.padewnarodowa.com.pl/asp/pl_start.asp?typ=13&submenu=61&menu=61&ref=10&dzialy=61&akcja=artykul&artykul=1817
        • wislocki12 Jaki lechowski... 23.07.15, 22:04
          Jaki lechowski, taka trasa, niestety! :-((
        • edekzgredek99 Re: Wielka niemoc? 24.07.15, 16:46
          Musi pani wystapic o odszkodowanie od lechowskiego. Niech dziad placi skoro naraza ludzo na utrate zdrowia i zycia. A i koszyka szkoda
    • nem.eo Re: Uważajcie na trujace rośliny! 23.07.15, 23:02
      tiny.pl/gx9mn
      • wislocki12 Barszcz czy marihuana? 23.07.15, 23:08
        Sam już nie wiem, co wybrać - barszcz czy marihuanę? ;-))
      • palacz67 Re: Uważajcie na trujace rośliny! 20.07.16, 12:49
        Witam, uważajcie na niego, byłam dziś rowerkiem u rodziców, rośnie na poboczach dróg, jest go wszędzie pełno, właśnie kwitnie, pozdrawiam.
        tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,uwaga-na-barszcz-sosnowskiego-moze-poparzyc-skore,172221.html#!jattachment-group[6f0a98]/1/
        • edekzgredek99 Re: Uważajcie na trujace rośliny! 20.07.16, 13:03
          No trza sie troche opanowac i nie zrec wszystkiego co sie spotka
          • e-zybi Re: Uważajcie na trujace rośliny! 20.07.16, 14:39
            ...i wąchać też...ładne kwiatki ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka