wislocki12
03.08.16, 21:56
"Tłumaczenie zapisu rozmowy Papieża Franciszka z polskimi biskupami w katedrze na Wawelu, 27 lipca 2016 r.
Papież Franciszek:
"Zanim rozpoczniemy dialog, wraz z przygotowanymi przez was pytaniami, chciałbym wypełnić uczynek miłosierdzia z wami wszystkimi i zaproponować kolejny. Wiem, że w tych dniach związanych ze Światowymi Dniami Młodzieży wielu z was było zajętych i nie mogło pojechać na pogrzeb drogiego arcybiskupa Zimowskiego. Pochowanie umarłych jest uczynkiem miłosierdzia i chciałbym, abyśmy teraz wszyscy razem pomodli się za ks. abp. Zygmunta Zimowskiego, aby ta modlitwa była prawdziwym przejawem miłości braterskiej, pochowaniem brata, który umarł. Ojcze nasz... Zdrowaś Maryjo... Chwała Ojcu... Wieczny odpoczynek racz mu dać, Panie...
Teraz z kolei drugi uczynek miłosierdzia, który chciałbym zaproponować. Wiem, że martwicie się o stan zdrowia naszego drogiego kardynała Franciszka Macharskiego, który jest poważnie chory... Choćby się zbliżyć, bo sądzę, że nie można wejść tam, gdzie on się znajduje nieprzytomny, ale chociaż zbliżyć się do kliniki, szpitala i dotknąć muru, jakby mówiąc: „Bracie, jestem z tobą”. Odwiedzanie chorych jest kolejnym uczynkiem miłosierdzia. Ja też tam pojadę. Dziękuję."
Nie spisali się "nasi" hierarchowie, oj, nie spisali... :-((
Artykuł opublikowany na stronie:
www.naszdziennik.pl/wiara-kosciol-w-polsce/163517,byc-blisko-ludu-bozego.html