Dodaj do ulubionych

"Być blisko ludu Bożego"

03.08.16, 21:56
"Tłumaczenie zapisu rozmowy Papieża Franciszka z polskimi biskupami w katedrze na Wawelu, 27 lipca 2016 r.
Papież Franciszek:
"Zanim rozpoczniemy dialog, wraz z przygotowanymi przez was pytaniami, chciałbym wypełnić uczynek miłosierdzia z wami wszystkimi i zaproponować kolejny. Wiem, że w tych dniach związanych ze Światowymi Dniami Młodzieży wielu z was było zajętych i nie mogło pojechać na pogrzeb drogiego arcybiskupa Zimowskiego. Pochowanie umarłych jest uczynkiem miłosierdzia i chciałbym, abyśmy teraz wszyscy razem pomodli się za ks. abp. Zygmunta Zimowskiego, aby ta modlitwa była prawdziwym przejawem miłości braterskiej, pochowaniem brata, który umarł. Ojcze nasz... Zdrowaś Maryjo... Chwała Ojcu... Wieczny odpoczynek racz mu dać, Panie...
Teraz z kolei drugi uczynek miłosierdzia, który chciałbym zaproponować. Wiem, że martwicie się o stan zdrowia naszego drogiego kardynała Franciszka Macharskiego, który jest poważnie chory... Choćby się zbliżyć, bo sądzę, że nie można wejść tam, gdzie on się znajduje nieprzytomny, ale chociaż zbliżyć się do kliniki, szpitala i dotknąć muru, jakby mówiąc: „Bracie, jestem z tobą”. Odwiedzanie chorych jest kolejnym uczynkiem miłosierdzia. Ja też tam pojadę. Dziękuję."
Nie spisali się "nasi" hierarchowie, oj, nie spisali... :-((

Artykuł opublikowany na stronie:
www.naszdziennik.pl/wiara-kosciol-w-polsce/163517,byc-blisko-ludu-bozego.html
Obserwuj wątek
    • edekzgredek99 Re: "Być blisko ludu Bożego" 04.08.16, 11:07
      Bo panie hierarchowie w Polsce nie sa po to zeby jakies uczynki milosierne wykonywac
      • genia50 Re: "Być blisko ludu Bożego" 04.08.16, 13:32
        Właśnie,bo hierarchowie mają pouczać lud,co ma robić,a sami są ponad.
        • edekzgredek99 Re: "Być blisko ludu Bożego" 04.08.16, 13:53
          Ciemnemu ludowi zabraniac wszystkiego straszac kociolkami ze smola a podwladnych nauczac jak skutecznie ten lud ciemny doic.
    • wislocka12 Re: "Być blisko ludu Bożego" 04.08.16, 15:41
      Jak zwykle tęgo się uwijasz wislocki12 by skompromitować polski Kościół i Polaków a wyniki Twoich starań cieszą się poparciem przeważnie tylko dwojga Twoich dyżurnych sympatyków choć myślę, że popierają Cię z przyzwyczajenia bo z całym szacunkiem, wątpię by zawsze rozumieli co Ty wypisujesz wyciągając z kontekstu cytowane artykuły.To, że robisz to na podstawie www.naszdziennik.pl nie oznacza, że to jest ważniejsze, że bardziej nikczemne to prawda. Ja przeczytałam felieton: michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=3711
      Redaktor jak zwykle trafnie ocenił usiłowania raczej mądrzejszych od Ciebie a z pewnością mających bardziej umoczone gęby w melasie a wyniki osiągnęli takie same jak Ty, czyli wprost przeciwne do oczekiwań. Przestań już marudzić i lecz tę nerwicę natręctw. Jak dorośniesz może być z Ciebie normalny facet.
      • peres3 Re: "Być blisko ludu Bożego" 04.08.16, 19:12

wislocka12 04.08.16, 15:41 ;pisze:
        "Jak zwykle tęgo się uwijasz wislocki12 by skompromitować polski Kościół "
        wislocka12 vel Lechowski51 : napisz krótko oddzielne państwo Watykan i już ....
      • wislocki12 "Zawiódł na całej linii..." 04.08.16, 21:26
        Naprawdę uważasz, że to ja "kompromituję polski Kościół i Polaków"? A co wobec tego sądzić o biskupach, którzy zaniedbali obowiązek miłosierdzia wobec abp. Zimowskiego i abp. Macharskiego, co otwarcie zarzucił im Papież Franciszek"? :-(
        Jeżeli zaś chodzi o red. Michalkiewicza, to najbardziej spodobał mi się ten passus:
        "Nawet papież Franciszek uszanował żydowską jurydsykcję w tym miejscu, powstrzymał się od przemówień na rzecz „intensywnego milczenia”, za co został pochwalony przez panią Noemi Di Segni przewodniczącą Włoskiemu Związkowi Żydów. Ale to chyba jedyna pochwała, na jaką papież Franciszek zasłużył, bo – powiedzmy sobie szczerze – również i on zawiódł na całej linii."
        PS. Właśnie dorosłem i chyba słabo już rokuję... ;-))
        PS2. Zastanawiam się, dlaczego p. Michalczewski tak rzadko, a właściwie w ogóle nie wypowiada się o Rosji. I czy ma to jakiś związek z tym, że kiedyś pracował dla radzieckiej agencji "Nowosti"? :-(
        PS2. Czuję się zaszczycony, że porównujesz mnie do tylu "mądrzejszych od Ciebie". ;-)
        • palacz67 Re: "Zawiódł na całej linii..." 04.08.16, 21:38
          Dla Wisłockiego:
          pl.wikipedia.org/wiki/Postscriptum
          • wislocki12 PS z kropką - zalety 04.08.16, 21:51
            Dziękuję, postaram się zastosować, choć Wikipedii nie uważam za najpewniejsze źródło wiedzy... :-)
            "Nie tylko słowniki poprawnej polszczyzny, ale też słowniki ortograficzne podają jedynie pisownię PS, bez kropek. Natomiast słowniki mniej „doktrynalne”, a bardziej liczące się z życiem, jak Inny słownik języka polskiego czy też Słownik skrótów i skrótowców PWN, podają oboczną postać P.S., z dwiema kropkami. Pozostałe wymienione przez Pana wersje, a mianowicie PS. i PS:, są wynikiem dostawienia kropki lub dwukropka do „bezkropkowej” postaci skrótu, przy czym dostawiony znak pełni taką funkcję jak kropka zamykająca zdanie, a więc nie należy do skrótu."
            Mnie wersja PS z kropką podoba się najbardziej, bo wyraźnie oddziela (kropką) skrót od tekstu dopisku. :-)

sjp.pwn.pl/slowniki/PS.html
            • palacz67 Re: PS z kropką - zalety 04.08.16, 21:57
              Chodziło mi o to:
              "Przy wielokrotnym użyciu post scriptum powtarza się początkową literę „P”. I tak drugi dopisek to PPS (post post scriptum), trzeci to PPPS, itd."
              • palacz67 Re: PS z kropką - zalety 04.08.16, 22:03
                PS Życzę danego wieczoru D.
                PPS Życzę dobrego humoru D.
                PPPS Życzę dobrej nocy D.
                • palacz67 Re: PS z kropką - zalety 04.08.16, 22:04
                  udanego:-)
                  • wislocki12 Skrót i kropka 04.08.16, 22:28
                    A na to skrótu i... kropki chyba już nie ma... :-(
                • wislocki12 PZPR 04.08.16, 22:25
                  A PZPR? ;-))
              • wislocki12 PPS? 04.08.16, 22:24
                Może i masz rację, ale PPS marnie mi się kojarzy, niestety! ;-))
      • wislocki12 Odrabiają lekcje Franciszka... 04.08.16, 22:34
        "Na postać kardynała Franciszka trzeba spojrzeć w świetle wiary. Nie da się zrozumieć życia kapłana, nie da się zrozumieć życia biskupa, jeśli nie zobaczy się, że był powołany przez Pana, i nie zobaczy się, jak na to wezwanie, na to powołanie on odpowiedział. Czy odpowie jak Matka Przenajświętsza z całą wielką prostodusznością: „Oto ja jestem" – mówił dziś w czasie Mszy św. u ojców franciszkanów ks. kard. Marian Jaworski. O godz. 17.00 w kościele Franciszkanów odprawiona została Msza św., której przewodniczył ks. abp Stanisław Gądecki, przewodniczący KEP. W Eucharystii wzięli udział m.in. nuncjusz apostolski w Polsce abp Celestino Migliore, przewodniczący Papieskiej Rady ds. Świeckich kard. Stanisław Ryłko, a także metropolita warszawski kard. Kazimierz Nycz.
        (...)
        W piątek na Wawelu odbędzie się ceremonia pogrzebowa. Wezmą w niej udział władze państwowe, m.in. prezydent Andrzej Duda i premier Beata Szydło. Kardynał Macharski zostanie pochowany w krypcie biskupów krakowskich pod konfesją św. Stanisława."
        Myślę, że Papież Franciszek ma wielką siłę przekonywania! ;-))

Artykuł opublikowany na stronie:
        www.naszdziennik.pl/wiara-kosciol-w-polsce/163597,tysiace-krakowian-zegna-swojego-pasterza.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka