18.10.17, 21:16
"Powstańcze nazwy siedmiu pociągów wybiorą w głosowaniu mieszkańcy Wielkopolski. Prowadzone od środy przedsięwzięcie zorganizowano w związku z przypadającą w przyszłym roku 100. rocznicą wybuchu zwycięskiego Powstania Wielkopolskiego. Plebiscyt „Kolej na Powstanie!” organizowany jest przez wielkopolski samorząd i Koleje Wielkopolskie. Składy z nowymi nazwami wyjadą na tory w grudniu wraz z wejściem w życie nowego rozkładu jazdy pociągów.
(...)
Wśród propozycji pojawiły się m.in. nazwy: Bazar, Biedrusko, Cytadela, Drzymała, Odwach, Powstaniec Wielkopolski, Poznańczyk, Ułan, Skaut czy Sokół."
Mnie najbardziej odpowiada Odwach, ale proponowałbym nie zapominać o Ofiarach Katastrofy Smoleńskiej. ;-))

Artykuł opublikowany na stronie: www.naszdziennik.pl/polska-kraj/190449,wielkopolanie-wybieraja-nazwy-pociagow.html
Obserwuj wątek
    • genia50 Re: Odwach 19.10.17, 13:23
      "Drzymała" , to może się spóżniać, a " Odwach" może jeżdzić byle jak (na odwal się)....
      P.S.Nazwy powinny też, a może przede wszystkim ładnie brzmieć i odpowiednio się kojarzyć.
      • zolza670 Re: Odwach 19.10.17, 18:30
        Ma Pani świętą rację...dajmy na to taki pospieszny Błasik...nie zachęca do jazdy...przynajmniej mnie.
        • e-zybi Re: Odwach 19.10.17, 18:55
          No! gdybym już musiał to może Paderewskim bym się pobujał ;-)
          • genia50 Re: Odwach 19.10.17, 19:14
            Pociągi są romantyczne i przypominają mi młode lata...Pan może wszędzie dojechać rowerem, pewnie od dzieciństwa tak było, więc nie są panu bliskie.
            • e-zybi Re: Odwach 19.10.17, 19:51
              I tutaj Pani się myli, w pociąch spędziłem sporo czasu, przejechałem Polskę wzdłuż i wszerz. Rower dla mnie to tylko niegroźne hobbi.
              • genia50 Re: Odwach 19.10.17, 20:03
                Nie wiedziałam, dziękuję za wyjaśnienie.
        • wislocki12 Oj, nie zachęca... 19.10.17, 20:48
          Raczej do lotu... ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka