Dodaj do ulubionych

List otwarty

23.02.18, 21:23
Profesorowie Andrzej Nowak i Robert Frost:
"Wielce Szanowny Panie Premierze,
Jako dwaj współlaureaci ostatniego konkursu MSZ na najlepszą książkę promującą polską historię, pozwalamy sobie napisać do Pana, by wyrazić nasze głębokie zaniepokojenie szkodami, jakie wizerunek Polski ponosi w związku z nowelizacją Ustawy o IPN, podpisaną przez prezydenta Andrzeja Dudę. Piszemy ten list bezpośrednio po niezwykle ożywionej i szczerej dyskusji Forum Belwederskiego w Londynie, gdzie nowelizacja Ustawy o IPN była jednym z głównych tematów."

wpolityce.pl/polityka/382898-profesorowie-pisza-list-do-morawieckiego-nowak-i-frost-apeluja-nie-jest-za-pozno-by-sprawe-ustawy-o-ipn-przemyslec-jeszcze-raz
Obserwuj wątek
    • 7sprawiedliwosc7 Re: List otwarty 23.02.18, 21:40
      Ta ustawa to najlepsze ale nie jedyne słuszne co PiS zrobił. Prawdy trzeba bronić pomimo kąsających wilków.
      • genia50 Re: List otwarty 23.02.18, 21:49
        Kto podlega tej ustawie, czyli kto musi ją respektować i jak ukarać tych, którzy ją złamią? Jak karać ludzi zza granicy?Czy tylko Polacy będą mieli zasznurowane usta, gdy będą brać udział w badaniach historycznych i opowiadać też o występkach Polaków wobec Żydów?
        • 7sprawiedliwosc7 Re: List otwarty 23.02.18, 21:54
          Co prawda były polskie jednostki, które mordowały Żydów. Ale wciąż nie rozumiesz jednego. A mianowicie tego, że jakby teraz wszedł ruski czy ktokolwiek inny. Ogłosiłby, że należy mordować wszystkich np. co nie mają odpowiedniego wzrostu. A wcześniej zniszczyłby całkowicie polskie państwo i tak by nakazał a jeszcze nagradzał za mordowanie takich. Zawsze znajdą się psychopatyczne jednostki, które to wykorzystają. Ale żadna tego wina państwa polskiego czy narodu.
          • wislocki12 Warto wiedzieć 23.02.18, 22:13
            Może i masz rację, ale warto wiedzieć, że:
            "Andrzej Witold Nowak (ur. 12 listopada 1960 w Krakowie) − polski historyk, publicysta, nauczyciel akademicki, sowietolog, profesor nauk humanistycznych, wykładowca Uniwersytetu Jagiellońskiego, profesor zwyczajny w Instytucie Historii PAN (kierownik Zakładu Historii Europy Wschodniej na UJ), były redaktor naczelny dwumiesięcznika „Arcana”. Od 2016 członek Kolegium Instytutu Pamięci Narodowej."

pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Nowak_(historyk)
            • 7sprawiedliwosc7 Re: Warto wiedzieć 23.02.18, 22:18
              Wiesz, że ktoś jest profesorem to nie znaczy, że jest mądrym człowiekiem.
              • genia50 Re: Warto wiedzieć 23.02.18, 22:27
                Może nie mieć wiedzy życiowej , czyli praktycznej, może nie umie ugotować zupy, albo robić zakupów, ale wiedzę ze swej dziedziny raczej ma, bo chyba na tym szczeblu nie mógł sobie kupić profesury, albo ściągać na egzaminie(od kogo?, plagiat?)
                • 7sprawiedliwosc7 Re: Warto wiedzieć 23.02.18, 22:32
                  Takie z niego sowietolog jak z......... Nawet nic nie napisał jaka narodowość przewodziła w UB, NKWD , Informacji Wojskowej. To i pewnie jest z resztą jego ,,dokonań" naukowych.
                  • 7sprawiedliwosc7 Re: Warto wiedzieć 23.02.18, 22:33
                    Coś jak Chazan. Tylko w swojej dziedzinie.
                    • genia50 Re: Warto wiedzieć 23.02.18, 22:41
                      Są tacy, którzy mają wiedzę, ale paskudny charakter nie pozwala im jej dobrze spożytkować. A inni nazywają się profesorami, a nie mają profesury, a jak tak wmawiają , to w końcu dopną swego. W aptece mało kto jest magistrem, tylko technikiem, a nikt nie powie panie techniku, więc to na tej zasadzie. W szkole średniej na każdego nauczyciela mówiło się profesor, nawet po SN.
                    • wislocki12 Za czy przeciw? 23.02.18, 22:52
                      Nigdy nie podejrzewałem, ze będziesz miał coś przeciw Chazanowi? A co sądzisz o europośle Piesze? ;-)
              • wislocki12 Pczucie humoru 23.02.18, 22:48
                Naprawdę uważasz, że profesor Nowak nie jest mądrym człowiekiem? ;-))
                Ty to masz jednak niezwykłe poczucie humoru! ;-))
                Proponuję lekturę:
                • 7sprawiedliwosc7 Re: Pczucie humoru 23.02.18, 22:49
                  Dokładnie tak twierdzę.
                  • wislocki12 Obawa 23.02.18, 22:57
                    Nie jestem fanem prof. Nowaka, ale obawiam się, ze kompromitujesz się... :-((
                    • 7sprawiedliwosc7 Re: Obawa 23.02.18, 22:58
                      Bo Ty tak napisałeś? Liczą się fakty.
                      • wislocki12 Fakty 23.02.18, 23:26
                        To są, na szczęście, fakty... :-((

• genia50 Re: Pczucie humoru 23.02.18, 23:13
                    Może chodzi ci o prof. Nowaka, który występował w tv Trwam i po kościołach?
                    • wislocki12 Progi i bariery 23.02.18, 23:28
                      Właśnie to mi najbardziej u niego przeszkadza... O sympatii do konserwatyzmu nawet już nie wspomnę! :-((
      • wislocki12 Wilki czy pieski? 24.02.18, 00:02
        Wilków? A ja myślałem, ze chodzi Ci o pieski... ;-))
    • 7sprawiedliwosc7 Re: List otwarty 25.02.18, 18:57
      Wpis znaleziony w sieci.

,,Zydzi na początku Września 39.
      Milicja Żydowska we wrześniu 1939 r. w Zamościu, po bitwie pod Tomaszowem Lubelskim, wyłapywała ukrywających się w tym mieście lub okolicach żołnierzy polskich. Rozstrzeliwali ich na miejscu albo przekazywali NKWD. Gdy bolszewicy prowadzili na rozstrzelanie kolumnę około 2000 polskich jeńców w okolicach Kostopola, jeden z cudem ocalonych tak opisywał ich zachowanie: „Gdy kolumna szła przez miasteczko – miejscowi Żydzi pluli na nas, wyzywali najbardziej plugawymi słowami, rzucali w nas kamieniami”.
      Mało kto wie także, że Żydzi stawiali bramy powitalne we wrześniu 1939 r. wkraczającym wojskom niemieckim w Pabianicach, Łodzi, Białymstoku czy Krakowie. Ten fakt zapewne dzisiejsze, wrogie Polsce środowiska żydowskie, a także rząd Izraela, chcieliby na zawsze i na wieczność zamieść pod dywan.
      – W Zarębach Kościelnych na czele witających stał rabin w stroju odświętnym – mówi prof. Krzysztof Jasiewicz. Ponadto… całowali wjeżdżające do Wilna czołgi Sowieckie i wiwatując nosili trumnę z napisem „Polska we Lwowie”.
      Mówmy też o powstaniach antypolskich we wrześniu 1939 r. – apeluje justice4Poland. Miały one miejsce w licznych miejscowościach na wschodzie. Mówmy też o masowej kolaboracji Żydów z gestapo lub NKWD czy udziale w Holocauście, o czym pisali nawet żydowscy pisarze. Świadkowie tamtych dni – Emanuel Ringelblum, kapłan Chaim Aron czy nawet sam Marek Edelman, jak również tysiące polskich świadków.
      I my apelujemy: mówmy o tym, czytajmy, udostępniajmy. Nie dajmy obarczyć Polski wszystkimi grzechami tego świata!"
      • 7sprawiedliwosc7 Re: List otwarty 25.02.18, 19:05
        Bolszewikom, że budowali bramy powitalne jeszcze bo w sowieckiej Rosji byli na piedestale, ale, że Niemcom też?
      • wislocki12 Ja nie 25.02.18, 21:21
        Myślisz, że wpis jakiegoś anonimowego forumowicza może być argumentem w rzeczowej dyskusji? :-(
      • wislocki12 Antysemita? 25.02.18, 21:34
        Zastanawiam się dlaczego skoncentrowałeś się właśnie na Żydach... Przecież inne nacje - Niemcy, Rosjanie, Ukraińcy, Litwini, Białorusini też nieźle nam dokuczyły. Czyżbyś miał być antysemitą? :-(
        • 7sprawiedliwosc7 Re: Antysemita? 26.02.18, 19:48
          W żadnym wypadku nie jestem antysemitą. To są fakty.
          • wislocki12 Asfalt 26.02.18, 20:58
            Nie jesteś antysemitą? To dlaczego pomyślałeś właśnie o Żydach, a nie o aborygenach? ;-)
            PS "Nie jestem rasistą, ale asfalt powinien znajdować się na swoim miejscu..."
            • 7sprawiedliwosc7 Re: Asfalt 01.03.18, 15:26
              Jak miałem pisać o Aborygenach jak konflikt o nowelizację ustawy o IPN ich nie dotyczy.
              • wislocki12 Ukraińcy 02.03.18, 21:40
                A Ukraińcy? ;-)
              • genia50 Re: Asfalt 02.03.18, 21:46
                Być może to kwestia czasu.
            • 7sprawiedliwosc7 Re: Asfalt 01.03.18, 15:29
              ,,Jestem za nie przyjmowaniem masowym imigrantów muzułmańskich, ale jestem przeciw biciu czy znieważaniu ludzi o innym kolorze skóry czy rysach twarzy w Polsce. Osoby, które dopuszczają się takich czynów powinny być bezwzględnie tępione. "
              • wislocki12 Kto nas przyjmie? 02.03.18, 21:43
                A jak Ruscy nas zbombardują, to kto nas przyjmie? :-)
            • 7sprawiedliwosc7 Re: Asfalt 02.03.18, 21:15
              Ja na pewno nie jestem antysemitą. Ale Ty cierpisz na antypolonizm.
              • wislocki12 Polonista 02.03.18, 21:45
                Mylisz się! Całkiem przypadkowo jestem... polonistą! :-))
    • 7sprawiedliwosc7 Re: List otwarty 25.02.18, 19:09
      Salomon Morel – funkcjonariusz aparatu bezpieczeństwa w PRL, oskarżony o zbrodnie przeciwko ludzkości. Komendant obozu Zgoda.
      • wislocki12 Tarnobrzeg i Wisła 25.02.18, 21:28
        Ciekawe, jak oceniasz zaangażowanie Morela w Akcję Wisła? ;-))
        PS 15 grudnia 1944 r. Morel został przeniesiony do pełnienia funkcji strażnika w więzieniu w Tarnobrzegu.
    • 7sprawiedliwosc7 Re: List otwarty 25.02.18, 19:10
      aleksanderszumanski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1103

ŻYDOWSCY KACI NKWD I SB W POWOJENNEJ POLSCE

aleksanderszumanski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1103
    • 7sprawiedliwosc7 Re: List otwarty 25.02.18, 19:12
      Nieco inaczej wyglądało to w kadrze kierowniczej. Na 450 osób, które w latach 1944-1954 wchodziły w skład Resortu, a potem Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego 49% stanowili Polacy, 37% Żydzi, a 14% obywatele radzieccy.
      • 7sprawiedliwosc7 Re: List otwarty 25.02.18, 19:16
        ,,Jeszcze dalej w swoich ocenach posunął się w 1949 r. ambasador ZSRS w Polsce Wiktor Lebiediew, pisząc: "[...] w MBP poczynając od wiceministrów, poprzez dyrektorów departamentów, nie ma ani jednego Polaka, wszyscy są Żydami".

niniwa22.cba.pl/zydzi_w_kierownictwie_ub.htm
        • wislocki12 Pojęcie czy bez pojęcia? 25.02.18, 21:40
          Obawiam się, że nie do końca rozumiesz pojęcie "list otwarty".
          "List otwarty – tekst interwencyjny napisany przez autora (lub sygnatariuszy) w formie bezpośredniej do szerokiego grona odbiorców, np. do mieszkańców, podany do publicznej wiadomości (np. poprzez publikację w prasie) w celu zwrócenia uwagi opinii publicznej na przedstawianą sprawę lub wymuszenie zajęcia w tej sprawie (określonego) stanowiska przez adresata listu." :-(

pl.wikipedia.org/wiki/List_otwarty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka