Dodaj do ulubionych

Dworzec PKP

IP: 80.51.27.* 24.07.08, 14:51
Nie sądzicie, ze przydałby się remont dworca PKP. Miałam możliwość
(niestety)sprawdzenia jak tam jest nieprzyjemnie i z jak dużą siłą unosi się
uczucie w tamtym rejonie braku poczucia bezpieczeństwa(delikatnie ujmując tę
kwestię).Jakie jest zdanie Tarnobrzeżan na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: proboszcz Re: Dworzec PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.08, 15:11
      Dworzec to własność PKP i tylko do nich można mieć pretensje o to jak on wygląda.

Chyba nie ma mieszkańca, któremu ta rudera się podoba.
    • sldtbg Re: Dworzec PKP 24.07.08, 16:14
      Jak POszuści i Tusek wraz z pomagierami z PSLu doprowadzą cenę benzyny do 10 zł
      to wszyscy się rzucą jeździć pociągami i można będzie wyremontować dworzec.
      • Gość: ekolog Re: Dworzec PKP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.08, 18:19
        Masz racje, paliwo po 10 zl a moze i wiecej /nie ma obaw, PO zalatwi
        to szybko, jedyne co im wychodzi to ceny/.
        Transport towarow kolejowy a nie samochodowy i powrot do swietnosci
        kolei pewny, czego im zycze w interesie ekologii
      • Gość: xxx Re: Dworzec PKP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.08, 18:31
        Najlepiej to skutecznie umyć ręce od tej szpetoty i winę zwalać na PKP bo oni są
        właścicielami o tym wszyscy wiemy ale nasze miasto ma gospodarzy i nie rozumię
        jak oni mogą na coś takiego patrzeć i pozwolić żeby te straszące wszystkich
        wkoło rudery stały ,dlaczego nie zmuszą PKP do remontu lub nie pozbawią ich
        prawa własności i jeśli to nie jest zabytek tego poprostu nie zburzą bo to byłby
        chyba mniejszy koszt niż remont i tak nikt z tego nie korzysta .Na takiej stacji
        to nawet strach wysiąść z pociągu a co dopiero tam czekać na przyjazd.Nasze
        władze wychodzą z założenia że zagraniczni inwestorzy pociągiem nie przyjadą i
        póki co ciągle upiększają rynek bo przecież gdyby codziennie mieli patrzeć na
        taki dworzec to na pewno by coś zrobili.Nawet nasi młodzi radni p.K chociaż
        mieszkają na tym osiedlu jakoś też tego nie widzą a nawet jak widzą to nic nie
        robią.A może do pracy do Stalowej Woli przejechaliby się z raz pociągiem
        odjeżdżającym z takiej stacji????
        • Gość: aa Re: Dworzec PKP IP: 83.1.113.* 24.07.08, 21:26
          Byłem kiedyś na dworcu PKP i widziałem, że na pietrze mieszkają ludzie. Może
          można tam wynająć lub kupić mieszkanie? Pracowałem 40 lat temu na kolei i lubię
          dworce kolejowe. Wie ktoś co się tam dzieje na pietrze nad poczekalnią?
          • Gość: Gość Re: Dworzec PKP IP: *.inowroclaw.mm.pl 25.07.08, 18:16
            Kochani moi mili. czytam wasze posty i zastanawiam się na co wy liczycie. Na
            władze miasta?
            To się przeliczycie. ONI już dawno jeżdżą własnymi brykami i to nie rzadko z
            klimatyzacją i pozostałych (pasażerów, mieszkańców) mają daleko gdzieś. Po
            prostu - nie są zainteresowani modernizacją dworca bo nie widzą tam własnego
            intratnego interesu. Rozumiem Was mieszkańców i Waszą troskę o los stacyjki
            która kiedyś tętniła cichutkim, powolnym życiem.Tam był prawdziwy czar i urok.
            To se ne wrati!
            • Gość: karol Re: Dworzec PKP IP: 80.48.35.* 25.07.08, 20:25
              Na pewno czasy świetności kolei dawno już minęły i tak jest na całym
              świecie. Dziś podstawowymi srodkami lokomocji są samochód i samolot.
              Mimo postępu we wszystkich dziedzinach na stację kolejową w
              Tarnobrzegu wjeżdża dziś mniej pociągów pasażerskich niż sto lat
              temu za Franciszka Józefa. Nie ma tu nawet zawiadowcy stacji -
              podobno dworcem tarnobrzeskim zawiaduje ktoś z... Rozwadowa ! To
              jest pierwszy powód dla którego tarnobrzeski dworzec wygląda tak jak
              wygląda. Powód drugi to nędza PKP, która bierze się z kilku
              przyczyn. Najpierw stąd, ze do monstrualnych rozmiarów rozbudowano
              strukturę administracyjna kolei, na której - z jednego
              przedsiębiorstwa państwowego - powstało tysiące spółek i tyle samo
              (a może i więcej !) związków zawodowych. Ta armia urzędników
              (prezesów, naczelników, dyrektorów naczelnych i działaczy
              związkowych) połknie każde pieniadze, nawet jeśli przy dzisiejszym
              poziomie cen bilet kolejowy np. z Tarnobrzega do Mielca kosztowałby
              2.000 złotych. Gdyby przynajmniej było tu więcej pociągów i
              podróżnych...
              Moim zdaniem tarnobrzeski dworzec to naprawdę ładny, zabytkowy
              budynek, choć totalnie zaniebany. Czy jest dla niego jakaś szansa ?
              Myślę, że tak, tylko - za zgoda właściciela czyli PKP musiałby się
              nim ktoś z dużymi pieniędzmi poważnie zainteresować, urządzając w
              nim po remoncie np. piękną, stylową restauracyjkę i kawiarnię. Na
              pewno warto - w kilku mniejszych od Tarnobrzega miasteczkach na
              zachodzie Polski juz takie funkcjonują w zabytkowych budynkach
              dworcowych. Pytanie tylko jest takie: czy komuś będzie się chciało
              chcieć ?
              • Gość: wladek Re: Dworzec PKP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.08, 22:41
                Panie Karolu, gratuluje wypowiedzi, jest madra i rozumiejaca sprawe.
                Po kims co podpisuje sie krzyzykami nic madrego nie mozna sie
                spodziewac, poza krytyka wladzy miasta, od ktorej w tym przypadku
                nic nie zalezy, no ale wladzy trzeba dowalic.
                Mysle ze miasto chetnie ten budynek przejmie i zrobi tam na przyklad
                mieszkania komunalne, ale kolej zapewne ma swoje plany i paplanie
                nic tu nie pomoze.
                • Gość: xxx Re: Dworzec PKP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.08, 18:30
                  Panie Władku ja choć podpisuję się krzyżykami to wiem że jest to tylko nic nie
                  znaczący mój znak tak samo zresztą jak pańskie wymienione imię .Nikt nie jest w
                  stanie stwierdzić nawet czy to pańskie i ubliżanie komuś kogo pan kompletnie nie
                  zna ,nie zbyt dobrze świadczy o panu.A istotą forum nie są jakieś porachunki i
                  rozliczania piszących ale zwrócenie powszechnej uwagi na coś co się nam
                  mieszkańcom i forumowiczom nie podoba w tym konkretnym mieście.A mnie się
                  konkretnie nie podoba opieszałość naszych władz miejskich i przymykanie oczu na
                  taką szpetotę bo jako władza miasta mogą chyba zmusić PKP choćby do wycięcia
                  zarośniętych krzaków i pokrzyw ,do tego chyba nie potrzeba nakładów finansowych
                  ,tylko że trzeba się tym zainteresować skoro właściciel o tym nie pamięta i
                  zwrócić im uwagę .Ale jak widać to już według pana jest'' czepianie się władzy
                  ''która to spokojnie każdego miesiąca kasę swoją przeliczy i wybierze się na
                  spacerek po czyściutkich czerwonych kosteczkach Rynku TBG,a to co się dzieje na
                  peryferiach to ich nie obchodzi,bo oni tam nie chodzą to nie ich biznes i to
                  mnie wkurza!!!!!!!!!
                  • Gość: wladek Re: Dworzec PKP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.08, 22:12
                    Tak naprawde nie mialem zamiaru Panu ublizac, przepraszam. Pan
                    wybaczy reakcje, chetnie z Panem podyskutuje, cenie ludzi ktorym
                    zalezy na wygladzie miasta. Chce jednak Panu uswiadomic, za wbrew
                    pozorom nie wszysko zalezy od wladz miasta, mimo ze logicznie tak
                    powinno byc. Na terenie miasta znajduja sie rozne podmioty,
                    wlasciciele. I tak: spoldzielnie mieszkaniowe, rozne inne
                    spoldzielnie jak PSS, zaklady, firmy i inne podmioty jak PKP, sa
                    wreszcie wlasciciele posesji prywatnych. Kazdy jest sobie panem, i
                    tak naprawde nic nie mozna zrobic. Jest wprawdzie Straz Miejska ale
                    z marnymi mozliwosciami, najwyzej mandat. Pozostaje apelowac i miec
                    nadzieje ze dorosniemy i wszystkim na naszym miescie bedzie
                    zalezec., czego z calego serca zycze sobie i ludziom tak jak PAN
                    wrazliwych. Jeszcze raz przepraszam i pozdrawiam.
      • Gość: guyritchie Re: Dworzec PKP IP: *.acn.waw.pl 28.07.08, 22:41
        tak masz racje...syf na dworcu w tbg jest winą tuska i po.
        a moze tbg tak ma ze to syfne miejsce i dworzec to w sam raz wizytówka
    • Gość: ~sentymentalna Re: Dworzec PKP IP: 195.117.226.* 29.07.08, 09:48
      Gdzie te czasy, kiedy ojciec musiał jechać do Rzeszowa, żeby zająć
      miejsce w przedziale w pociągu. 17.20 pociąg przez całą Polskę do
      Trzebiatowa nad morze. 14 godzin podróży przez Łodź Kaliską,
      Warszawę Zachodnią, Malbork, Tczew, Gdańsk... Gdzie te czasy kiedy
      ludzie pakowali się do pociągu przez okna... Stukot pociągu i
      uśmiech na buzi dziecka - wtedy naprawdę zaczynały się wakacje....
      Gdzie dworzec kolejowy z poczekalnią, zawiadowcą, kwiatkami w
      doniczkach, popielnicami... Bar dworcowy z bigosem, kioskiem z
      lodami obok i przychodnia kolejowa na piętrze...
      • Gość: ekolog Re: Dworzec PKP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 10:45
        Wszystko przemija, tak jak nasze zycie, byle pieknie. Dlatego badzmy
        dla siebie mili. "Kochajmy ludzi, tak szybko odchodza" ksiadz Jan
        Twardowski.
        Tez jestem sentymentalny, jestem wierny tradycji, bo to nasze
        korzenie. Niebezpieczni sa ci co w imie nowoczesnosci burza wszystko
        dokola, nie rozumieja ze na zgliszczach sami zgina. Dlatego tak
        wazna jest tradycja i wiara ojcow.
        Sa jednak rzeczy przemijajace, dotyczy to materii, do ktorej nie
        powinno przywiazywac sie zbytnio. Np. kolej wyparta zostala przez
        samochody. Nowoczesnosc jest wygodna, ale wprowadzajmy ja rozsadnie
        by nie stworzyc sobie piekla na ziemi. Kolej moim zdaniem ma powazne
        miejsce w naszym zycie, bo tiry na drogach to nieszczescie,
        transport towarowy w glownej mierze powinien byc kolejowy, ale coz
        politycy o tym nie mysla.
        • Gość: kkk Re: Dworzec PKP IP: 83.1.121.* 29.07.08, 14:57
          I tu sie własnie mylisz Karol, niedługo auto bedzie przezytkiem jesli dalej ropa
          bedzie taka droga i wszyscy sie przezucimy na transport zbiorowy ktory jest po
          pierwsze bardziej ekologiczny i oszczędniejszy, popatrz na zachod na kraje
          wysoko rozwiniete TGV we Francji jest konkurencja dla samolotow w innych krajach
          podobnie. Tu tez chodzi o inna sprawe Polska mentalnosc typu "bo jak ja mam mam
          samochod to ja musze sie pokazaac nim wszędzie, i nie bede jezdzil pociągiem bo
          to jest dla mnie ujma i oznaczało by ze niestac mnie na własny transport" a wiec
          jak kazdy ma takie myslenie to po co remontowac dworzec, kolej modernizowac ja
          sie z tego nie korzysta. Niestety polska mysl ekonomiczna jest 20 lat za murzynami.
          • e-ftalo Re: Dworzec PKP 29.07.08, 15:29
            ale po co dworzec ,skoro nie ma pociągów?
            Podobno zlikwidowano dawno połaczenia kolejowe w Tarnobrzegu,chyba że coś zmieniono.
            • Gość: karol Re: Dworzec PKP IP: 80.48.35.* 29.07.08, 18:07
              Być może szalejące ceny ropy doprowadzą do zmiany sposobu naszego
              podróżowania i niewykluczone, że zwrócimy oczy znowu na kolej, choć
              wydaje mi się, że "to se ne wrati" jak wiele innych rzeczy. Mniejsza
              o to ! Tu nie chodziło o "filozofowanie" na temat transportu, ale o
              los naszego dworca. Myślę, że tak naprawdę jako obywateli
              Tarnobrzega boli nas wszystko, co jest tu nie tak jak być powinno. W
              końcu to NASZE miasto ! Jestem naprawdę daleki od "dowalania" władzy
              czy komukolwiek innemu. Ale jeśli nawet poszczególne sprawy czy -
              jak w tym przypadku budynki - należą do różnych instytucji- to czy
              te instytucje nie mogą jakoś się dodagać i zastanowić co trzeba
              zrobić, żeby np. NASZ tarnobrzeski dworzec nie straszył, ale był po
              prostu ładny, zadbany i może nawet trochę inaczej niż dotąd służył
              nam wszystkim ?
              Ponieważ wypowiadający się przede mną wykazali klasę, może
              zastanówmy się tu na forum co można byłoby w tej sprawie zrobić.
              Chyba to lepsze niż obrażanie innych czy wypisywanie inwektyw ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka