Dodaj do ulubionych

Bircza kontra Majdan

29.01.14, 19:13
Sprawa zamieszek politycznych vel rewolucji na Ukrainie jest ogólnie znana. Nie chce wchodzić w społeczną, kulturową, językową etc. analizę dzisiejszej Ukrainy. Jednak należy zwrócić uwagę na narastające nacjonalistyczne akcenty w Kijowie i innych miastach ukraińskich. Ci ludzie, politycy i bojówkarze są negatywnie nastawieni do Polski i Polaków. Kwestionują integralność terytorialną naszego państwa. Dotyczy to również naszej gminy i powiatu. Na punkcie Przemyśla, to mają bzika. Wycieczki ukraińskie w Przemyślu zwiedzają je jako miasto ukraińskie zamieszkane przez Polaków. Młodzi obywatele polscy ukraińskiego pochodzenie chodzą po Przemyślu, wzdychają z rozrzewnieniem i głoszą, że to ich dom; ukraiński gród. Bircza i okolice to dla Ukraińców Birczowszczyzna, która podobnie jak pozostała Zakerzonia, powinna być ponownie zasiedlona przez ludność ukraińską. ZUwP jest również w te działania zaangażowany. Nadsanie to dla nich swoisty "raj utracony". Wielu Ukraińców nie wie czym jest kompromis. Łechtając nieodpowiedzialnie swoje ciągoty nacjonalistyczne, pobudzą ostatecznie polskie demony i usłyszą m.in. o Małopolsce Wschodniej, polskim Lwowie i przeganianiu rezunów za Zbrucz. I historia się powtórzy!!

Świadomy tych zagrożeń Polak nie może popierać Majdanu, nad którym powiewa czerwono-czarny sztandar UPA.
Obserwuj wątek
    • darino "Birczowszczyzna" ?!! 30.01.14, 02:13
      Ha, ha, ha, fajne słowo, chociaż pierwszy raz słyszę :))))
      • non-b Re: "Birczowszczyzna" ?!! 30.01.14, 10:21
        Przepraszam za błąd. Chodziło mi o Birczanszczine. Za dużo w głowie Marchlewszczyzny :)

• wiahor Re: Bircza kontra Majdan 30.01.14, 10:15
      non-b napisał:

> Wielu Ukraińców nie wie czym jest kompromis. Łechtając nieodpowied
      > zialnie swoje ciągoty nacjonalistyczne, pobudzą ostatecznie polskie demony i us
      > łyszą m.in. o Małopolsce Wschodniej, polskim Lwowie i przeganianiu rezunów za Z
      > brucz. I historia się powtórzy!!

Przecież ciągle o tym słychać ?
      • non-b Re: Bircza kontra Majdan 30.01.14, 10:56
        Nie zgodzę się z Tobą. Oczywiście pojawiają się takie głosy, ale są one niszowe. Jest w społeczeństwie pewna nostalgia, ale roszczenia są marginalne. Prawo do pretensji pozostawić należy jedynie osobom, które doświadczyły tzw. repatriacji. Demony, o których pisałem budzą się w czasie kryzysu lub zagrożenia. Poruszają one umysły i serca ogółu, i wtedy jest to niebezpieczne. Nacjonaliści na Majdanie i ich duże znaczenie w Zachodniej Ukrainie jest zagrożeniem.
        • wiahor Re: Bircza kontra Majdan 30.01.14, 11:10
          A jak odróżniasz, że polskie marginalne, a ukraińskie niemarginalne ? Po narodowości wygłaszającego tezy ?
          • non-b Re: Bircza kontra Majdan 30.01.14, 11:44
            Partia Swoboda, która kwestionuje integralność terytorialną państwa polskiego jest bodajże piątą siłą polityczną ukraińskiego parlamentu. W zachodnich obwodach i miastach Ukrainy jest jedną z głównych lub największą siłą polityczną. Jej lider Tiahnybok jest częścią oficjalnego triumwiratu przywódców opozycji na Majdanie.
            • darino Swoboda a sprawa polska 30.01.14, 12:57
              Partia Swoboda nie kwestionuje integralności terytorialnej państwa polskiego, wystarczy przeczytać program tej partii (jest dostępny w internecie), a nie wypociny Ormiaszki. A sam przywódca Swobody bardzo pozytywnie wyraża się o Polsce, i jest wdzięczny Polsce za pomoc i wsparcie moralne, o czym mówił wielokrotnie na wiecach. Wypowiedzi Ołeha Tiahnyboka do znalezienia na youtube.
              • non-b Re: Swoboda a sprawa polska 30.01.14, 13:59
                Partia Swoboda jest partią neobanderowską. Programowo dążą do gloryfikacji UPA. W swoich wypowiedziach Tiahnybok nieraz odwoływał się do Bandery, którego stawiał za wzór do naśladowania. Politycy i sympatycy partii Swoboda w swoich wypowiedziach kwestionują przynależność m.in. Przemyśla, Sanoka, Jarosławia do Polski. Tiahnybok i jego partia programowo i publicznie nawiązują do OUN i UPA. Tym samym przyjmują ich program ukraińskości Zakerzonia i dążenie do jego wcielenia do Ukrainy. Stojąc pod czerwono-czarną flagą UPA, chcą kontynuować ich dzieło, z którym się utożsamiają. Sam Tiahnybok jest człowiekiem inteligentnym i nie powie tego prosto w oczy polskim politykom na Majdanie. Pomoc Polski jest mu potrzebna. Dla niego największym wrogiem jest Rosja. Polska może być dla niego sojusznikiem, ale bez ziem południowo-wschodnich i uznaniu przez polskich polityków słuszności działań UPA. Nacjonaliści ukraińscy nie wysyłali swoich sotni pod Łódź czy Częstachowe. Swoboda i Tiahnybok jest zagrożeniem dla mieszkańców naszej gminy, a nie gminy pod Sopotem. O tym należy pamiętać. Ks. Zaleski słusznie mówi o tym publicznie, ponieważ naiwność i ignorancja polskich polityków jest przerażająca.
                • darino Re: Swoboda a sprawa polska 30.01.14, 15:16
                  Jak już pisałem, to stek bzdur pochodzący od skrajnego nacjonalisty - księdza Isakowicza. A sam ksiądz jest moralnie podejrzany, występując wspólnie na konferencjach na przykład ze stalinistą w mundurze NKWD, który zaprzecza zbrodni katyńskiej.
                  Co do zagrożenia gminy, to może przestańcie wreszcie głosować na PiS :)))). No i oczywiście trzeba tworzyć oddziały samoobrony :)))).
                  • non-b Re: Swoboda a sprawa polska 30.01.14, 16:03
                    Tak najłatwiej to wytłumaczyć i zmarginalizować: kpina i zacietrzewienie.

1. Irina Farion z partii Swoboda twierdzi, że Polska okupuje 19,5 tys. km. kw. etnicznych ziem ukraińskich. Ponadto popiera powrót Ukraińców na Zakerzonie i domaga się od nich kultywowania ukraińskości. Powiedziała te słowa bodajże w Przemyślu w Zespole Ogólnokształcącym im. Markiana Szaszkiewicza. Towarzyszył jej inny poseł Swobody Andrij Tiahnybok.

2. Wiec we Lwowie w Dniu Jedności Ukrainy. Jurij Szuchewycz syn dowódcy UPA Romana Szuchewycza mówi: " Do prawdziwej jedności dojdziemy, kiedy zbierzemy te ziemie, które znajdują się jeszcze poza granicami Ukrainy".

3. Tiahnybok na Majdanie „Nie byłoby Majdanu, gdyby nie Bandera, gdyby nie UPA”.
                    • darino Re: Swoboda a sprawa polska 30.01.14, 16:21
                      1. "bodajże" :))).
                      2. Jurij Szuchewycz, jak wszyscy, ma prawo mówić o swoich przekonaniach. Zajrzałem dziś na portal kresy.pl, i pod każdym artykułem na temat Ukrainy znalazłem kilka-kilkanaście wezwań do podzielenia się ziemiami Ukrainy z Rosją, lub stwierdzeń obrażających naród ukraiński.
                      3. Moim zdaniem Tiahnybok ma rację, dziedzictwo UPA na duży wpływ na kształtowanie patriotycznych postaw Ukraińców.
                      • non-b Re: Swoboda a sprawa polska 30.01.14, 16:48
                        1. "podobno", "być może" (nie zaprzeczyłeś)
                        2. Nieodpowiedzialność J. Szuchewycza i tysięcy Ukraińców, dla których ten człowiek jest idolem budzi "polskie demony".
                        3. Ukraińcy mają prawo do własnych bohaterów i swojej interpretacji historii. To nie oznacza, że Polacy nie mają prawa potępiać OUN i UPA. Za zbrodnie i dziesiątki tysięcy ofiar, polscy politycy nie mają moralnego prawa popierać neobanderowca. Tak samo jak nie mają prawa popierać neonazisty w Berlinie i neobolszewika w Moskwie.
                        • darino Re: Swoboda a sprawa polska 30.01.14, 16:54
                          1. Nie zaprzeczyłem, bo nie byłem na tym spotkaniu. Nie potwierdziłem również, bo nie byłem na tym spotkaniu.
                          2. Posiadanie własnych poglądów to nie nieodpowiedzialność. Dla mnie to niezłomny człowiek, trzymany od dziecka niewinnie w więzieniach i łagrach. A co do "polskich demonów", to może jest odwrotnie ? Ciągła agresja kresowych organizacji wywołuje odpowiedź.
                          3. No właśnie - Ukraińcy mają prawo, i Polakom nic do tego. A polscy politycy są uzależnieni od swojego elektoratu, i mają prawo popierać tych, których popiera ich elektorat.
                          • non-b Re: Swoboda a sprawa polska 30.01.14, 18:04
                            Również masz prawo do własnych poglądów. Popierasz gloryfikowanie UPA, co wynika z wcześniejszego wpisu. Ładnie dobierasz słowa, aby ukryć swoją opinię co do pretensji nacjonalistów ukraińskich do kilku polskich powiatów. Prosiłbym Cię o deklarację. Czy zgadzasz się z roszczeniami do tzw. Zakerzonia?
                            Nie słyszałem o wiecach w Rzeszowie, na którym ludzie domagaliby się zwrotu Polsce Lwowa. Nie ma w polskim parlamencie partii, której politycy jeździliby do Sambora i w polskiej szkole mówili dzieciom o ukraińskiej okupacji. Nie słyszałem o ukraińskim autokarze jadącym do Przemyśla, w którym zmuszano Ukraińców - pod groźbą wrzucenia w ogień - do deklaracji "Polska od morza do morza" (dla niezorientowanych - kilka dni temu nacjonaliści ukraińscy sterroryzowali polski autokar jadący do Lwowa i wymusili na Polakach wypowiedzenia banderowskich zawołań).
                            Polacy i polskie społeczeństwo chcą dobrej przyszłości dla Ukrainy. Co nam jednak zaoferuje nacjonalistyczna Ukraina? Kult Bandery, który do końca życia najbardziej nienawidził Polski i Polaków (bardziej niż Niemców i Sowietów).
                            Chciałem tylko zwrócić uwagę na niebezpieczeństwo jakie niesie nacjonalizm, który nie zna kompromisu. Nieodpowiedzialnym jest mieć poglądy, które rodzą nienawiść i rodzą chęć odwetu. Słowa mają wielką wagę.
                            Kresowe organizacje to jednak nisza. Akcjom upamiętniania niewinnych ofiar na Wołyniu wręcz brakuje oficjalnego patronatu. Padają nieraz różne słowa i deklaracje, jednak w przestrzeni publiczne w Polsce nie ma miejsca dla roszczeń i jawnych pretensji wobec Ukrainy.
                            • darino Re: Swoboda a sprawa polska 31.01.14, 11:25
                              > Również masz prawo do własnych poglądów. Popierasz gloryfikowanie UPA, co wynik
                              > a z wcześniejszego wpisu.

1. Zgadza się, popieram.

> Ładnie dobierasz słowa, aby ukryć swoją opinię co do
                              > pretensji nacjonalistów ukraińskich do kilku polskich powiatów. Prosiłbym Cię o
                              > deklarację. Czy zgadzasz się z roszczeniami do tzw. Zakerzonia?

2. Z którymi roszczeniami ? Jeśli chodzi o reprywatyzację, to nie ograniczam się :)

> Nie słyszałem o wiecach w Rzeszowie, na którym ludzie domagaliby się zwrotu Pol
                              > sce Lwowa.

3. Podkarpacie jest bierne politycznie, więc mają tylko szansę wiece organizowane przez kościół (dewocja), albo przez urzędy (bo można wtedy spędzić młodzież szkolną i urzędników). Zresztą widać to również w Birczy.

> Nie ma w polskim parlamencie partii, której politycy jeździliby do S
                              > ambora i w polskiej szkole mówili dzieciom o ukraińskiej okupacji.

4. Poseł występuje w imieniu swoich wyborców, więc mozliwe, że są tacy posłowie. Po prostu nie ma doniesień prasowych na ten temat.

> Nie słyszałe
                              > m o ukraińskim autokarze jadącym do Przemyśla, w którym zmuszano Ukraińców - p
                              > od groźbą wrzucenia w ogień - do deklaracji "Polska od morza do morza" (dla nie
                              > zorientowanych - kilka dni temu nacjonaliści ukraińscy sterroryzowali polski au
                              > tokar jadący do Lwowa i wymusili na Polakach wypowiedzenia banderowskich zawoła
                              > ń).

5. Okazało się, że wydarzenie nie miało miejsca, a sprawę rozdmuchał nacjonalistyczny portal kresy.pl. Podobno KTOŚ do nich zadzwonił z taką informacją, ale nie wiedzą KTO. Ani polskie, ani ukraińskie władze nic nie wiedzą na ten temat.

> Polacy i polskie społeczeństwo chcą dobrej przyszłości dla Ukrainy. Co nam jedn
                              > ak zaoferuje nacjonalistyczna Ukraina? Kult Bandery, który do końca życia najba
                              > rdziej nienawidził Polski i Polaków (bardziej niż Niemców i Sowietów).

6. Raczej nie widzę takiej chęci w społeczeństwie, które jest coraz bardziej bierne. A bohaterów Polacy raczej Ukrainie nie będą wybierać.
        • darino uhm ... 31.01.14, 10:29
          > Nie zgodzę się z Tobą. Oczywiście pojawiają się takie głosy, ale są one niszowe
          > . Jest w społeczeństwie pewna nostalgia, ale roszczenia są marginalne.

natemat.pl/90191,witold-tumanowicz-z-ruchu-narodowego-granice-nie-sa-dane-raz-na-zawsze-powinnismy-byc-gotowi-na-ich-rewizje
          • non-b Re: uhm ... 31.01.14, 10:55
            Na szczęści tych panów nie ma w polskim parlamencie. Oni politycznie żywią się skrajnymi głosami z Ukrainy. Dlatego zwracam uwagę na niebezpieczeństwo wzajemnych roszczeń. Należy ich postulaty potępić, na równi z z postulatami posłów Swobody czy innych nacjonalistów.
            • darino Re: uhm ... 31.01.14, 11:16
              > Na szczęści tych panów nie ma w polskim parlamencie. Oni politycznie żywią się
              > skrajnymi głosami z Ukrainy.

Jak zwykle - to inni są winni :). Po co potępiać ich głosy ? Jest demokracja, mają prawo wypowiedzi ?
    • baristan Re: Bircza kontra Majdan 30.01.14, 11:02
      Dobrze, niech ukraina przystąpi do unii, tak jak niemcy poprzez legalny wykup odzyskują swoje ziemie na zachodzie Polski, tak my powinniśmy odzyskać nasze na wschodzie. Lwów jest nasz i powróci w swoje prawowite granice :)
      A jak upa powróci to przecież możemy powołać gender army ;)
      • wiahor Re: Bircza kontra Majdan 30.01.14, 11:14
        We wschodnich Niemczech jest dużo ziemi i tanich domów do kupienia, i to Polacy więcej tam kupują. A w Polsce więcej ziemi kupują Brytyjczycy niż Niemcy.
        www.agrofortis.com/art/jak-niemcy-rzucili-sie-na-polska-ziemie.html
        • baristan Re: Bircza kontra Majdan 30.01.14, 12:18
          wpolityce.pl/wydarzenia/55896-polska-systematycznie-traci-ziemie-najwiecej-wykupuja-niemcy-na-dolnym-slasku
          - bardziej aktualne dane

Oficjalnie, ale ile transakcji jest przeprowadzanych przez prywatnych deweloperów? Poza tym jeszcze trzeba wziąć pod uwagę nastroje i tendencję społeczną. Opole, Wrocław, Szczecin - ciekawe jakie dzisiaj byłyby tendencje podczas referendów o przynależności narodowej? Dać szansę na obywatelstwo w jednej z najsilniejszych gospodarek świata? Znając nasz naród prędzej spodziewałbym się zniemczenia polaka niż spolszczenia niemca, ale to tylko moje przypuszczenia.
    • karolekw1906 Re: Bircza kontra Majdan 30.01.14, 11:30
      Masz rację. Niech swoje sprawy załatwiają bez naszego udziału.Ukraina jest podzielona i popierając którąkolwiek ze stron stajemy się wrogiem tej drugiej. A w sumie to oni wszyscy nas nie cierpią co często widać.
      Dlatego nie pchajmy się gdzie nas nie proszą i myślmy o sobie.
      • darino Re: Bircza kontra Majdan 30.01.14, 12:58
        Część Polaków myśli o sobie, i wyjeżdża za granicę :))). Na razie kilka milionów ...
        • birczanin7 Re: ???????????????/ 30.01.14, 17:43
          Wszystko na to wskazuje ,że sprawa Majdana
          dzięki nacjonalistom Ruskiemu oddana.......
          • darino Re: ???????????????/ 30.01.14, 20:45
            Tak, to możliwe, z tym że do końca olimpiady w Soczi nic poważnego się nie wydarzy.
    • django69 Re: Bircza kontra Majdan 30.01.14, 21:11
      a gdyby tak na chwile zapomniec o przeszlosci...i zaczac myslec o przyszlosci...czy nie bylo by to z pozytkiem dla gminy Bircza,powiatu przemyskiegol i Polski?
      • non-b Re: Bircza kontra Majdan 30.01.14, 21:48
        Masz rację. Byłoby to najlepsze rozwiązanie. Przyszłość kreujemy, a do przeszłości nie wrócimy, teraźniejszość jest zaś chwilą. Jednak należy pamiętać, bo wszystko wynika z przeszłości. Należy również podać sobie dłoń. W idealnym świecie ile Bircza i okolice by zyskały. Pokazać wielokulturowość swojego dziedzictwa: dzielnicę żydowską, piękne cerkwie lub tylko święte cerkwiska, Michała Werbyckiego, Iwan Boreckiego, piękno pogranicza Zachodnich i Wschodnich Słowian, wschodniego i zachodniego chrześcijaństwa etc. A cóż dopiero Przemyśl z arcybogatą przeszłością. Ilu byłoby turystów, którzy dziękowaliby za dbanie o dziedzictwo ich przodków. Turyści polscy i ukraińscy mijaliby się w Medyce i Krościenku, i z uśmiechem pozdrawiali. Tak, tak powinno być. Jednak nie ma tej rzeczywistości, bo zarówno Ukraińcy, jak i Polacy nie zmądrzeli. A gdy my zapomnimy, to oni wykorzystają naszą naiwność.
        • bidaskwirczy Re: Bircza kontra Majdan 30.01.14, 23:13
          Tak czytam i czytam te głupoty co wypisujesz non-b, gdyby połowa poskiego społeczeństwa cię popierała to już Ukrainę byśmy rozdarli na pół. Człowieku tu nawołujesz do antagonizmów a nie do pojednania, ty aż kipisz nienawiśćią.Jeśli masz dzieci i tak je kształtujesz to daj boże zdrowie wszystkim tym co się będą z nimi spotykać.
          Co do Birczy, to nikt jej nie zabierze i nikt nie będzie chciał jej zabierać, bo i po co skoro tu skwirczy i to nie od dziś.
          Twoje smieszne wywody co do nawowyłoń kogoś o powrót tych ziem są mało poważne.
          Nie powinieneś się na tym forum wypowiadać jak bardziej nie chcesz szkodzić tej pięknej miejscowośći.
          • non-b Re: Bircza kontra Majdan 31.01.14, 00:28
            Przykro mi, ale nic nie zrozumiałeś. Daleki jestem od wszelkiej nienawiści do Ukraińców i w ogóle do innych nacji czy religii. Szanuję i znam historię i kulturę Ukrainy. Nie wymyśliłem sobie nawoływań do powrotu. Takie są nastroje wśród części potomków wysiedlonych stąd Ukraińców i ich elit w Polsce oraz na Ukrainie. Przytoczone kwestie dotyczące wycieczki w Przemyślu i młodego Ukraińca są prawdziwe. Nie traktuj również tak infantylnie moich spostrzeżeń o zagrożeniu roszczeniami. Tak po prostu jest, co poparłem przykładami. Nie oznacza to, że mamy się zbroić. Chodzi o zwrócenie uwagi na pewne kwestie, z których powinniśmy zdawać sobie sprawę. Bardzo rzadko odzywam się na tym forum. Postanowiłem jednak sprowokować tę dyskusję, bo uważam że jest potrzebna. Negatywny stosunek miałem tylko do nacjonalistów ukraińskich. Mam nadzieję, że żadnego forumowicza nie obraziłem. Z góry Cię przepraszam, za moje ewentualne przyszłe posty.
        • darino Atrakcyjność turystyczna - ZERO 31.01.14, 10:47
          Gmina Bircza ma niewiele do zaoferowania, jeśli chodzi o turystykę.

Hiob Borecki - ogłoszony świętym przez Patriarchat Kijowski - kto o nim słyszał ? A to chyba najsłynniejszy birczanin w dziejach. O Werbyckim się również nie wspomina.

Dzielnica żydowska została zniszczona przez budownictwo, nawet w miejscu synagogi wybudowano dom, dawny dom rabina chyli się ku upadkowi, mykwa przerobiona również na dom mieszkalny.

Co do cerkwi, niszczeją te w Lipie i Jaworniku Ruskim, ta w Kotowie też się zawali, tylko trochę później. Przy cerkwiskach i cmentarzach nie ma nawet tabliczki informacyjnej.

Jeśli chodzi o walory krajoznawczo-klimatyczne, to takie pogórza jak nasze ciągną się od Cieszyna po Ustrzyki Dolne, więc tu nie ma jakiejś rewelacji. W zimie z powodu ogrzewania wysokie jest zanieczyszczenie powietrza, do Stupnicy poniżej oczyszczalni raczej bym nie wszedł. W zagajnikach stare wysypiska śmieci, wywożonych tam przez kilkadziesiąt lat.

• non-b Re: Atrakcyjność turystyczna - ZERO 31.01.14, 11:47
            Mogłoby być inaczej.
            Z własnego doświadczenia wiem, że trudno byłoby przeforsować tabliczki informacyjne np. w miejscu dawnych cerkwi w Birczy. Trudno byłoby również stworzyć muzeum, które na równi z polskim, przedstawiałoby ukraińskie i żydowskie dziedzictwo. Trwają jednak pracę w pałacu i w Kotowie, co musi cieszyć.
            Nasza społeczność w dużej mierze ma traumę po trudnym czasie walk z UPA. Nie ma się co dziwić, przeszłość odcisnęła piętno. Żydzi nikogo chyba nie obchodzą. Ludzie mają swoje sprawy na głowie.
            Mimo wszystko uważam, że ciekawa przeszłość oraz sielankowa przyroda jest pewnym pomysłem na przyszłość.
            • darino Re: Atrakcyjność turystyczna - ZERO 31.01.14, 14:08
              > Mogłoby być inaczej.

Ale nie będzie.
          • dymek25 Czy na pewno ta Bircza? 31.01.14, 17:05
            В. Замлинський
            ІОВ БОРЕЦЬКИЙ
            „І до цього часу ми не можемо сказати, хто були йог батьки і чиїм було с. Вірчі біля Великого Любеня на Львівщині,
            spilka.uaweb.org/library/borecki.html

„Про те, що Іов Борецький – виходець із наших теренів, а саме з с. Бірче, яке нині входить до складу Великолюбінської селищної ради,
            narodna-dumka.horodok.lviv.ua/?p=643

Майбутній митрополит Київський і всієї Русі Йов (в миру Іван) Борецький народився на Галичині, неподалік Городка.
            www.litopys.com.ua/encyclopedia/vidatn-storichn-postat-kultura-osv-ta-arkh-tektura/yov-boretskiy-/

Борецький Іван Матвійович (чернече ім’я — Йов; 1560, с. Бірче, нині Городоцького р-ну Львівської обл. — 1631, м. Київ) — святий православної церкви, митрополит Київський, Галицький і всієї Русі. Письменник, перекладач, церковний і культурний діяч.
            www.ukrainians-world.org.ua/peoples/84ea75db8a7e9bbf/
            • birczanin7 coraz mniej wiemy.... 09.02.14, 23:18
              Coraz mniej o Majdanie wiemy.
              Czort rozdaje karty rękami ruskimi.
              Brak przywództwa,programu,kocioł ideowy,
              nie widzę w rewolucji Ukrainy nowej.
              Poki Putin zabawą w Soczi jest zajęty,
              tak długo na Majdanie będzie trwało swięto.
      • domownik77 Re: Bircza kontra Majdan 06.03.14, 23:15
        Tyle ważnych spraw lokalnych wymaga naszej troski i zaangażowania, a my zajmujemy się jakimś tam Majdanem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka