Dodaj do ulubionych

budowa domu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 20:52
jaką ekipę, firmę polecacie?? a kogo nie brać? do budowy domu.
Obserwuj wątek
    • Gość: bhju Re: budowa domu IP: 80.51.159.* 28.07.08, 22:11
      odradzam firme walscy budownictwo
    • Gość: Majkel Re: budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 08:20
      Sprawa sama się rozstrzygnie przy próbie podpisania umowy z wykonawcą.

Jeśli wykonawca nie zagwarantuje wykonania zlecenia w odpowiednim terminie i nie
      zgodzi sie na kary umowne za opóźnienia nie wynikajace z warunków pogodowych -
      radzę takich "specjalistów" i "fachowców" omijać. No i trzeba sie umówic, ze po
      wykonanej, odebranej robocie zapłacimy na podstawie rachunku lub faktury a nie
      "na gębę". Można też samych wykonawców popytać o referencje. I rozliczać co do
      grosza każdą "zaliczkę", kontrolować ceny materiałów. Nie dać sie oszukać, bo z
      mojego doświadczenia wiem, że na rynku budowlanym króluje cwaniactwo.
      • Gość: marekB Re: budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 19:16
        a czemu nie polecasz walskich? powiem szczerze ze bralem ich pod uwage
    • Gość: jarma Re: budowa domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.08, 14:49
      A ja swój wybudowałem metodą gospodarczą,przy dużym nakładzie własnej pracy,100m
      kw+ garaż 30m kw za niecałe 170tyś i już mieszkam.
      Do budowy murów miałem tylko ekipę i do dachu,tynki też.Resztę sam.
      Tak jest najlepiej.Majstra zawsze trzeba pilnować,i tak sie nie ustrzeżesz jeśli
      nie jestes cały czas na budowie buzery.Ja poprostu rozwalałem ściane jak
      widziałem ze jest krzywo i na drugi dzień stawiali od nowa.Tynki tak samo.zycze
      powodzenia i sukcesów!
      • Gość: marekB Re: budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 18:48
        a instalacje sam robiles?czy miales jakies ekipy
        • Gość: jarma Re: budowa domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.08, 12:12
          Elektryka,CO,CW,ZW sam,umię to robić.Docieplanie również bo powiedzieli mi 6 tyś wiec w miesiąc dociepliłem,bez akrylu jak narazie.Miałem tylko tynkarzy,murarzy i cieśli do dachu,reszta z żoną i w pracach które wymagały pomocy z rodzinką,np.ogrodzenie,czy lanie ław.Fundamenty już miałem ekipe bo tanio zrobili i bardzo sprawnie z płyt szalunkowych.Aha .., jeszcze wylewki robiłem maszynowo.szpachlowanie,malowanie,strop podwieszany docieplanie wełną,wszystko sam po pracy i dlatego trwała budowa 1,5 roku a nie jak planowałem rok.No oczywiście nie mam jeszcze kostki i akrylu ale tego drugiego w pojedynke nie da sie zaciągnąć...może na jesieni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka