Dodaj do ulubionych

woda w sm.siarkowiec

IP: *.smsiarkowiec.pl 20.08.09, 06:41
Znowu kolejny raz przysłano rozliczenie za wodę w spółdzielni
mieszkaniowej ,,Siarkowiec ,, w Tarnobrzegu. Kolejny raz mamy
zapłacić za wodę niezbilansowaną, czyli za wodę , która obeszła
domowe wodomierze. Ileż to będzie trwało?
Obserwuj wątek
    • marco_tbg Re: woda w sm.siarkowiec 20.08.09, 08:28
      Niech się ta spółdzielnia weźmie w końcu za te wszystkie przekręty "mieszkańców
      magnesowców" i inne kuriozalne akcje związane ze znikaniem wody.
      Człowiek jak jest uczciwy i płaci swoje rachunki to zawsze dostaje po dupie.
      Najlepiej rzucić w cholerę robotę przestać płacić czynsz rachunki i żyć na koszt
      państwa - zasiłki, opieka społeczna, dary z kościoła.
    • zazu104 Re: woda w sm.siarkowiec 20.08.09, 13:20
      U mnie dopłata do wody to 300zł w tym 150zł pochodzi właśnie
      z "niebilansującego źródła". Nie zostawię tego tak!
      Po jasnego grzyba były potrzebne wodomierze w mieszkaniach- mogli
      zczytać z wodomierza na bloku, podzielić przez ilość mieszkańców i
      wystawić rachunek.
      Nie będę płacić za ludzi siedzących całymi dniami w domu, nie
      płacących czynszu itp., kombinującymi na wodomierzach jakimiś
      wynalazkami.
      Niech się wreszcie ktoś za to weźmie. Spółdzielnia sprytnie rozpisze
      jako koszty mieszkańców te lewe pobory wody i ma sprawę wyjaśnioną,
      żadnych strat.
      Ciekawa jestem jak wygląda takie rozliczenie w TSM- może się ktoś
      wypowie.
      • Gość: Majkel Re: woda w sm.siarkowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 14:37
        Niczym się to nie różni. Tak jak i w przypadku "podzielników" ciepła płacisz nie
        za faktyczne zużycie wykazywane przez licznik tylko za widzimisię biurwiszonów.
        • qwe-45 Re: woda w sm.siarkowiec 20.08.09, 16:51
          Oczywiście macie rację. Za całą wodę, którą kradną różni "wynalazcy" w blokach
          powinien zapłacić Pan Prezes z własnej kieszeni bo powinien chodzić po domach i
          prowadzić pogadanki, że kradzież to grzech. A jak wam się wydaje pacany to
          zrobić? Przecież bez nakazu nikt nie musi wpuścić nikogo do domu a jak ogłoszą
          odczyt to chyba tylko dureń nie schowa magnesu.
          • Gość: zdegustowany Re: woda w sm.siarkowiec IP: 83.1.120.* 20.08.09, 17:17
            to powinien być problem pomiędzy prezesem a złodziejami kradnącymi wodę! czynszu
            placimy niemało i nie wierzę, że nie istnieją realne sposoby na walkę ze
            złodziejstwem i nieróbstwem - ile dni ciekło na Kopernika, ile na Kościuszki,
            między torami też gdzieś cieknie...a potem wciskają nam, że woda im się nie może
            zbilansować.

na jakiej moralnej podstawie uczciwie zużywający, nieraz oszczędzający mają
            placić za umysłową kulawość władz i złodziejstwo sąsiadów?
            • Gość: dd Re: woda w sm.siarkowiec IP: 80.48.35.* 20.08.09, 18:29
              popieram przedmówcę.u mnie koszt niebilansującej się wody jest wyższy od
              nadwyżki za CW... Liczyłam na oszczędności, bo dzieci wyjechały na studia i
              miałam mniejsze zużycie.
          • Gość: dd Re: woda w sm.siarkowiec IP: 80.48.35.* 20.08.09, 18:35
            Dlaczego ubliżasz ludziom? Skoro ktoś nie radzi sobie z obowiązkami, albo nie
            potrafi rozwiązywać problemów, powinien zrezygnować, a nie frustrację "wylewać"
            na innych.
            • Gość: stare osiedle Re: woda w sm.siarkowiec IP: 80.48.35.* 20.08.09, 18:42
              Też mieszkam w sm.siarkowiec na starym osiedlu i wcześniej też miałem za każdym
              razem dopłatę ale odkąd założyli liczniki odczytywane drogą radiową mam 25
              zł.zwrotu.
              • gosc_222 Re: woda w sm.siarkowiec 20.08.09, 20:44
                a ja mam dopłaty niecałe 5,00 zł za niebilansująca się wodę i uważam ze jak na
                pół roku to wcale niedużo i nie mam wodomierzy radiowych. Czytając wpisy myślę
                ze dobrze ze parlamentarzy uchwalili ustawę o rozliczaniu jednobudynkowym, bo
                nie płacę za wodę która się nie bilansuje w innych blokach a płaciłem ją
                przed wprowadzeniem nowych zasad rozliczania w innych opłatach.
              • zazu104 Re: woda w sm.siarkowiec 20.08.09, 20:46
                To ja wolę zmienić liczniki niż dopłacać komuś do wody.
                Nie wiem czy to pomysł pana prezesa spółdzielni, czy też rady czy
                kogokolwiek innego, ale tak się nie robi.
                Od kiedy to płaci się za sąsiadów? Zaraz zaczną obciążać tych,
                którzy płacą regularnie rachunki za tych, którzy latami zalegają
                spółdzielni za czynsz. Why not?!
                • Gość: gość Re: woda w sm.siarkowiec IP: 80.48.35.* 20.08.09, 21:00
                  Rozliczanie jednobudynkowe to nie pomysł jak myślisz, to ustawa uchwalona przez
                  Sejm w 2007 roku .Płacisz za sąsiada jak twierdzisz bo tak głosowali
                  parlamentarzyści których sam wybrałeś.
                  • Gość: TSM Re: woda w sm.siarkowiec IP: *.flash-net.pl 20.08.09, 21:51
                    W TSM wygląda to identycznie taka ustawa. Myślę ze to nie jest
                    wina ani TSM ani SM Siarkowiec to co oni maja zrobić, lepiej niech
                    za tą wode płaci PGK bo jak mają warię to woda ulicmi płaynie i stąd
                    te braki składająe się na niebilansującą się wodę. Weżcie się wkońcu
                    za PGK i za Przezesa.
                  • Gość: ir Re: woda w sm.siarkowiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.09, 21:55
                    po to są wodomierze, aby z ich wskazań płacić za zużytą wodę !! i to jest proste
                    jak konstrukcja cepa...a przecieki , wycieki czy inne braki niech uszczelnia
                    dostawca..gó... mnie powinno obchodzić,że gdzieś po drodze mają dziury...czas
                    najwyższy zrobić z tym porządek i powiadomić prokuraturę o niegospodarności
                    władz: prezesów S-ni, PGK i..nie powiem dalej...
                    • Gość: mieszkaniec Re: woda w sm.siarkowiec IP: 80.48.35.* 20.08.09, 22:27
                      A ja mam zwrot za wodę i się mi w tym rozliczeniu bilansuje.
                      • qwe-45 Re: woda w sm.siarkowiec 21.08.09, 06:47
                        Jeśli masz zwrot to może oznaczać 2 rzeczy. 1-sza, że w tym półroczy zużyto w
                        tym półroczu mniej wody niż w poprzednim, czyli myliśta się rzadziej lub krócej,
                        2-gie, że zastosowałeś od tego półrocza jakiś "wynalazek". Tak czy owak to nie
                        ma się czym chwalić. Sorry.
                        • Gość: Juras Re: woda w sm.siarkowiec IP: 188.33.42.* 21.08.09, 07:28
                          Prawda jest taka . Wodociągi obciążają zuyciem z licznika gownego zwanego
                          wodomierzem w danym budynku.
                          Różnica wskazan pomiedzy wodomierzami w mieszkaniach, a wodomierzem głównym
                          powstaje w budynku, a to z niedokladnego odczytu wskazania ,zle zamontowanego
                          wodomierza i oczywoscie jego klasy metrologicznej a jest ich A, B, C ktora to C
                          jest najdokładniejsza. Wiekszosc montowanych liczydełek w mieszkaniach jest
                          klasy metrologicznej A czyli najnizszej dokladnosci pomiaru . Różnice wskazan
                          więc zawsze będą wystepowac , a straty powtarzam powstają wewnątrz budynku , a
                          nie wycieki poza budynkiem czy po drodze do niego. Stąd te róznice i doplaty -
                          straty liczone sa - w moim przypadku- procentowo w stosunku do zużycia wody -
                          kto wiecej zużyje więcej ma doliczone do strat.
                          Nikogo nie bronie ale straty robią sami mieszkancy . Wodociągi nie żadają
                          róznicy wskazania bo ich tylko obchodzi licznik główny, a nie wskazania
                          liczników mieszkaniowych, na które to nie ma zawaratej indywidualnej umowy czyli
                          wodomierze w blokach są do wewnetrznego rozliczenia pomiedzy lokalami i straty
                          powstale z niedomiaru oczywiscie takze pomiedzy wszystkich.
                      • Gość: mieszkaniec Re: woda w sm.siarkowiec IP: 80.48.35.* 21.08.09, 09:12
                        Jest się czym chwalić bo woda się w bloku bilansuje. a woda moja z licznika to
                        już inna sprawa ile zużyłem to zapłacę. A w przyszłym półroczu to jak pożyjemy
                        to zobaczymy.
                        • Gość: Jurac Re: woda w sm.siarkowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 10:04
                          www.komunalny.pl/index.php?name=archive&op=show&id=4559 poczytajcie
                          ciekawa lekturę
                          • Gość: dd Re: woda w sm.siarkowiec IP: 80.48.35.* 22.08.09, 17:26
                            No to poczytałam=bezradność?
                            • Gość: Juras Re: woda w sm.siarkowiec IP: 188.33.57.* 23.08.09, 12:12
                              Myślę ,że kto przeczytał to przynajmniej troche sobie przyswoił co i z czego
                              prowadzi do różnic wskazań wodomierzy.
                              Mieszkam we wspólnocie mieszkaniowej ( jeden budynek 2 klatki ) i niedomiary
                              wody ze wskazań liczników domowych , a licznikiem głównym jest około 30 m3 na
                              miesiąc. Więc gdzie moze się podziewac ta woda ?
                              Jest na pewno w budynku , ale w piwnicach jest sucho i niestety lektura ta
                              otwiera oczy z czego może sie brać taka różnica, a potem dopłaty do tzw strat
                              wody. Należałoby wymienić liczniki na lepszej klasy metrologicznej, a skutkiem
                              byłoby zmniejszenie różnic pomiędzy ogólnym wskazaniem liczników domowych, a
                              licznikiem głównym . Należy tez przyjąć iż różnica wskazań - odczytów - będzie
                              zawsze inna i nie będzie identyczna dlatego też będą wstępować tzw niedomiary ,
                              a to np z niedokładnego odczytu wodomierzy w mieszkaniach - odczytuje sie cyfry
                              główne na czarnym polu - wiec niewiele brakuje aby za kilka minut juz wskazanie
                              różniło sie o co najmniej 1 m3 po przeskoczeniu czerwonych cyferek na całość (
                              można zaokrąglać wskazanie do pełnego m3). Można tez wnioskować o opomiarowanie
                              poszczególnych pionów w klatkach schodowych. Jaki to da efekt? Wskaże sumę
                              zużycia wody kilku mieszkań oraz różnice pomiędzy licznikiem na pionie gdzie
                              można w ten sposób wyłapać np liczniki źle działające w danym pionie , a liczba
                              podejrzanych zacieśnia się do 4-5 liczników.
                              Sprawa oczywiście wymaga kosztów zainstalowania dodatkowych liczników. Bloki
                              gdzie działają wspólnoty juz przechodzą na takie rozwiązanie. Oczywiście
                              liczniki należy zakupić u renomowanego sprzedawcy lub bezpośrednio u producenta
                              , a nie w przygodnych hurtowniach po niskich cenach , a w środku okaże się ,że
                              jest to mechanizm Made In China
      • Gość: do zazu104 Re: woda w sm.siarkowiec IP: *.anonymouse.org 23.02.10, 13:04
        Mam do ciebie pytanie. Piszesz, że tak tego nie zostawisz, czyli co zrobisz?
    • Gość: graz Re: woda w sm.siarkowiec IP: *.smsiarkowiec.pl 23.08.09, 15:06
      najlepiej by było aby kazdy sie rozliczał z MPGk-iem indywidualnie tak jak płacimy gaz i prąd ale oni nie chcą sie zgodzić bo musieliby pikrywać straty . Tu spółdzielnia nie ma nic do rzeczy musi im płacić z licznika głównego. A to ,że ludzie sa nieuczciwi to fakt którego nie da vsię ukryc i wyeliminować chyba ,że ktoś mapomysł jak złapać złodzieja i co dalej???.Zapraszam do dyskusji.
      • Gość: irek Re: woda w sm.siarkowiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.09, 16:07
        a od czego jest administracja?? czy panowie nie mogś się od czasu do czasu
        przespacereować po mieszkaniach i sprawdzić np. plomby? ale im się nie chce..po
        co drzeć buty?a tak w ogóle ciekawe czy wodomierze są legalizowane..to samo
        dotyczy ciepłomierzy..
        • gosc_222 Re: woda w sm.siarkowiec 23.08.09, 16:35
          Jeszcze czego będą mi chodzić i kąty przeglądać i tak to nic nie da. Nie
          słyszałam, mam kontakt w innych miastach nikt się nie włuczy po czich
          mieszkaniach. Niec h wymieniają liczniki jak to robią na radiowe albo niech
          przejmie PGK
          • Gość: Juras Re: woda w sm.siarkowiec IP: 188.33.57.* 23.08.09, 17:20
            Można sobie pomarzyć o umowie indywidualnej bo muszą byc spełnione dosc
            rygorystyczne warunki co do budynków wielorodzinnych tzw bloków . Liczniki
            trzeba zainstalować wszystkie w jednym miejscu ,a to jest w zasadzie niemożliwe
            jeśli chodzi o starsze budownictwo i nic Wam nie da jeśli chodzi o PGK bo to
            wodociągi i osobna spółka.
            Liczniki nawet radiowo odczytywane muszą byc dokładne w swojej klasie, a z
            różnica sumy ich odczytu, a licznikiem głównym trzeba się pogodzić - raz będzie
            więcej , a drugim razem mniej nie utrafi się zczytac liczników w jednej minucie
            bo zanim inkasent zajdzie do ostatniej klatki, a przyjmijmy ,ze moze ich byc od
            3-5-6 to róznica już będzie. Byc może jednoczesny odczyt radiowy podliczników i
            licznika głównego trochę by poprawił różnice ale to kropla w morzu bo to chyba
            zadziała tylko w budynkach wieloklatkowych.
            Pozdrawiam i jeśli ma ktoś ciekawe propozycje to oczywiście rozwijajmy temat.
            • Gość: władek Re: woda w sm.siarkowiec IP: 80.48.35.* 23.08.09, 18:41
              Ideą podzielników radiowych to to , że inkasent nie zachodzi od pierwszej do
              ostatniej klatki tylko robi odczyt na zewnątrz bloku w ciągu kilkunastu sekund.
    • Gość: niemieszkaniec Re: woda w sm.siarkowiec IP: *.tpnet.pl 27.01.10, 13:56
      wody nikt ne sprawdza tylko wypełnia z palca miesiącami,nawet,jeśli
      ma możliwość odczytu.Co do wody są ważniejsze problemy:podobno mogą
      być rakotwórcze ruru azbestowe,osady metali ciężkich.Przy
      wyłączeniach i wymianie rur doszło o mnie w domu do zablokowania
      piachem zaworu głównego zniszczenia baterii z zaworami
      ceramicznymi,zapchania sitek i najprawdopodobniej podtrucia.Te prace
      wykonuje teraz niebywała hołota,która w PRL by się nie zaczepiła na
      wsi do wyrzucania gnoju.I żąda podwyżek płac i cen.Za co ?
      • Gość: znajoma Re: woda w sm.siarkowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.10, 22:33
        przeczytałam wszystkie komentarze .Myślałam,że w mieście to życie
        płynie bezstresowo,nie trzeba palić w piecu,odśnieżać itp..,ale są
        inne problemy.Jestem ciekawa ,ile średnio płaci się za wodę przy 4-
        osobowej rodzinie,gdzie pociechy mają długie włosy i myją głowę co
        drugi dzień i nie żałują wody,bo nie mam pojęcia.Ile wynoszą opłaty
        przykładowo w mieszkaniu ok.50 m.mam na myśli wszystko(
        prąd,czynsz ,woda i może coś jeszcze o czym nie wiem.Sory ,że
        weszłam wam w dyskusję,ale jest to dla mnie ważne.Pozdrawiam.
        • Gość: marta1953 Re: woda w sm.siarkowiec IP: 80.48.35.* 28.01.10, 18:01
          Posiadam mieszkanie 48m i place 422zl razem z internetem.
          • Gość: znajoma Re: woda w sm.siarkowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 18:36
            dziękuję za informację
            • Gość: DarkoPL Re: woda w sm.siarkowiec IP: *.pppoe.sistbg.net 28.01.10, 19:27
              Wygląda to tak:
              czynsz plus c.o. plus fundusz remontowy = 470 zł
              woda = 90 zł
              prąd = 70
              gaz = 60

Co miesią rachunków jest na około 700 - 800zł. Czasem nawet na ponad
              800 gdy są jakieś wyrównania

Do tego internet i telefon

• Gość: znajoma Re: woda w sm.siarkowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 20:44
                no ,to pięknie, to ja już wolę mieszkać na wsi.Dzieci mieszają nam w
                głowie ,że chcą mieszkać w mieście.Może ktoś by się zamienił tak na
                miesiąc, dwa, żebym się przekonała ,jakie są uroki mieszkania w
                mieście?( to oczywiście jest żart,ale w mieście mieszkałam w czasach
                studenckich-nie liczę wyjazdów z rodziną).Do tej sumy 700 trzeba
                jeszcze dodać internet i telefon?
                • Gość: ku Re: woda w sm.siarkowiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.10, 12:38
                  Taki radny bierze dietę- od 1000 o 2000zł, zazwyczaj gdzieś pracuje, więc co go
                  interesuje los emeryta z 700 zł na miesiąc?A przecież radnym dietka się należy!
              • Gość: marta 1953 Re: woda w sm.siarkowiec IP: 80.48.35.* 29.01.10, 19:30
                Pani chodzilo o czynsz za mieszkanie,a woda jest wliczona do czynsz.
        • Gość: mieszkanka Re: woda w sm.siarkowiec IP: 80.48.35.* 23.02.10, 11:07
          48 m2, 4 osoby i płacę 516,- zł, składników jest dużo, bo : zimna woda i
          kanalizacja, CO zaliczka (a po okresie grzewczym albo dopłata, albo zwrot),
          ciepła woda - opłata stała, czyli od 1 osoby x 4, CW opłata zmienna czyli
          podgrzanie wody zimnej (w każdym bloku inna kwota), konserwacja domofonu,
          eksploatacja, opłata za gaz od osoby ryczałt(w każdym bloku inna), fundusz
          remontowy, wywóz nieczystości od osoby ryczałt, działalność
          społeczno-wychowawcza, telewizja kablowa (średnia), internet (40 zł/m-c). Każdy
          blok rozlicza się oddzielnie i czy to się komuś podoba czy nie, to za gaz,
          śmieci i opłata stała do ciepłej wody płacimy od osoby. Też za niebilansującą
          się wodę, czyli za nieuczciwych współlokatorów też płacę przy półrocznym
          rozliczeniu wody. Ale jak założą wodomierze z odczytem radiowym to na pewno Ci
          nieuczciwi zostaną wykryci i będą sami bulić jak za zboże. Nie może tego
          spółdzielnia zrobić we wszystkich blokach od razu, bo jak powinni wszyscy
          wiedzieć idzie to z funduszu remontowego, a oprócz tego przecież remontuje się
          balkony, ociepla bloki, zwraca ludziom za wymienioną stolarkę okienną, remontuje
          chodniki, utrzymuje zieleń i place zabaw, wykonuje prace awaryjne i wiele, wiele
          innych innych. Jest taka ustawa, ze takie składniki się płaci i tyle, i nie ma
          tu za bardzo kogo winić, trzeba się rozejrzeć wkoło siebie i dbać o nasze
          wspólne dobro.
    • Gość: KaskaSko Re: woda w sm.siarkowiec IP: 82.139.28.* 20.02.10, 19:08
      Witam:)u nas w Skarzysku w jednym z blokow woda nie bilansuje sie 800m za 7 m-cy
      mamy super doplaty i na tym sie konczy nikt nic nie robi zeby cos pomoc.Czytam
      co mozna zrobic i chodze do prezesa ale na tym sie konczy.Szkoda słow
    • Gość: noris Re: woda w sm.siarkowiec IP: 83.1.95.* 10.11.13, 18:40
      Tzw niebilansowanie wody bedzie trwało wieki w Sm Siarkowiec naciagają tych biednych lokatorów i nic wiecej masa liczników nie posiada legalizacji i nadal jest zamontowana a licznik bez legalizacji nie ma prawa bytu kiedy w końcu te spółdzielnie przestaną istniec ?????????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka