Dodaj do ulubionych

Nowa matura: SLD, minister edukacji... MY?

IP: *.tvsat364.lodz.pl 08.05.01, 19:54
Właśnie obejrzałam w "kropce nad i" rozmowę między wiceministrem edukacji,
przedstawicielem SLD, i dyrektorem warszawskiego LO.
Pani z SLD powiedziała, iż SLD nie ogłosiło, że "odwoła nową maturę" a jedynie
załatwi coś takiego, że szkoła sama zdecyduje czy chce przeprowadzić ją w 2002,
czy później. Przy czym szkoły powinny podjąć tę decyzję już w czerwcu...
Pani minister edukacji zaś w kontrataku przytoczyła fakt zamieszczenia
w "Głosie nauczycielskim" porównania standardów wymagań na poziom podstawowy z
założeniami programowymi- z tego porównania wynika, że nowa matura nie obejmuje
całości wiedzy uczniów, którą posiedli oni przez 4 lata nauki w LO.
Chciałabym się zapytać w związku z tym- w której szkole realizowana jest
podstawa programowa? Bo w mojej np. nie! Nauczyciele tłumaczą się, że program
był opracowany dla większej ilości godzin danego przedmiotu a w wyniku
zmniejszania liczby godzin nauczania nie są oni w stanie zrealizować cały
program...
I co ja mam zrobić? ćwiczyć kilometrowe zadania, wypracowania na 7 stron czy
zadania praktyczne (wypełnianie PIT-u), krótkie opisy i wkuwać daty prapremier?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: KK Re: Nowa matura: SLD, minister edukacji... MY? IP: *.czestochowa.ppp.tpnet.pl 08.05.01, 20:27
      Witam. Po pierwsze to czy już jest pewne ze w wypadku wygranej SLD, wprowadzony
      zostanie ten podzial szkol na "piszace" nowe lub stare matury? Mimo wszystko to
      ciekawy projekt(napewno lepszy niz pisanie we wszystkich nowych matur) ale
      zastanawia mnie czy i jak bedzie prowadzona rekrutacja na studia. Moim zdaniem
      moze to wprowadzic pewien chaos.
      • Gość: Mateusz Re: Nowa matura: SLD, minister edukacji... MY? IP: *.interlinia.kam.pl 08.05.01, 21:28
        Gość portalu: KK napisał(a):

> Witam. Po pierwsze to czy już jest pewne ze w wypadku wygranej SLD, wprowadzony
        >
        > zostanie ten podzial szkol na "piszace" nowe lub stare matury? Mimo wszystko to
        >
        > ciekawy projekt(napewno lepszy niz pisanie we wszystkich nowych matur) ale
        > zastanawia mnie czy i jak bedzie prowadzona rekrutacja na studia. Moim zdaniem
        > moze to wprowadzic pewien chaos.

zgadzam sie z przedmowca. przejdzmy od slow do czynow. jedny beda zdawac mature w
        marcu, a inni w maju. zupelnie bezsensu, gdyz Ci od marca beda mieli wiecej czasu
        na przygotowanie na studia, do ktorych ma nie byc egzaminow wg. nowej matury.
        czyli owi abiturienci beda proznowac ?
        • Gość: Ixtlilto Re: Nowa matura:... pytania do Dorosłych/ Posłów SLD/ Innych... IP: 10.3.1.* / *.widzew.net 10.05.01, 21:36
          Pewnie, że jest chaos- chciałabym aby ktoś z SLD odpowiedział na następujące
          pytania:
          1. Jak szkoła miałaby zadecydować jaką przeprowadza maturę?
          2. Kiedy szkoła musi podjąc taką decyzję? (a co jeśli uczniowie masowo zaczną
          zmieniać szkoły, aby pisać wybraną przez nich maturę?)
          3. Wybory są we wrześniu, potem formowanie rządu- kiedy znajdziecie czas na Nas?
          4. Jak wyobrażacie sobie 2 różne matury i egzaminy wstępne na studia? Jedni
          maturę będą mieć w formie oceny 1-5 a inni punktów- jak to przeliczyć?
          5. Jaką mamy My- przyszli matrzyści pewność, że zmienicie termin wprowadzenia
          matur? że nie jest to tylko akcja propagandowa?

Pozdrawiam...
          • Gość: KrUgEr Re: Nowa matura:... pytania do Dorosłych/ Posłów SLD/ Innych... IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.01, 23:45
            TO JEST CHWYT WYBORCZY SLD(sic!).
            Zauważcie, że ich plan jest skierowany
            do przerażonego nową maturą rocznika '83,
            czyli tych, którzy kończą w tym roku 18
            lat. A 18 lat to uprawnienie do gołosowania.
            LUDZIE!!! NIE DAJCIE SIĘ NA TO NABRAĆ!!!
            Oni nie są w stanie tego zrobić.

P.S. Zresztą, za dużo pieniędzy poszło na
            zmiany.
            • Gość: KK Re: Nowa matura:... pytania do Dorosłych/ Posłów SLD/ Innych... IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.01, 21:40
              W sumie masz duzo racji.
              W koncu rocznik 83 jest z wyzu, dlatego troche nas jest;)
              Ale np przesuniecie calej nowej matury o rok jest praktycznie mozliwe.
              Jednak mimo wszystko to jest haslo wyborcze dlatego trzeba byc ostroznym.
              • Gość: fragi Re: Nowa matura:... pytania do Dorosłych/ Posłów SLD/ Innych... IP: *.zebyd.com.pl 20.05.01, 11:39
                SLD ma tylko chwyty wyborcze nic innego.
                Chciałbym przestrzec również przed innym chwytem z ostatnich dni pt: tańszy
                dostęp do internetu. Nie dajcie się nabrać !
                • Gość: Ixtlilto Jak to wygląda u mnie w szkole... IP: *.tvsat364.lodz.pl 29.05.01, 19:35
                  Łatwo napisać "nie dajcie się nabrać"...
                  Napiszę teraz coś co mnie osobiście trochę śmieszy, ale po głębszym
                  zastanowieniu- przeraża:
                  Otóż u mnie w szkole na polskim, p. prof. wprowadził nowy system nauczania;
                  przy czym "nowy" nie znaczy wg. "nowej matury"; jedno wypracowanie teraz
                  piszemy wg. starych wymagań (hej! orły, sokoły- pióra w dłonie i piszmy długie
                  wypracowania), następne piszemy zaś tak jak napisano w syllabusie (napisz
                  analizę porównawczą dwóch utworów; jeśli będziesz orginalny to dostaniesz max.
                  4 pkt). Trzecioklasiści wiedzą o czym mówię...
                  W gruncie rzeczy to jest to dosyć zabawna sytuacja... raz wypracowanie na
                  stronę a raz na pięć, moja szkoła urozmaica mi naukę- szkoda tylko, że nie wiem
                  jak to sie odbije na maturze... którejkolwiek...

A tak na marginesie: w której szkole od trzech lat uczniowie uczą się nowym
                  programem? (bo u mnie zaczęto dopiero w tym, a i tak "połówkowo")

Pozdrawiam
                  • Gość: Mikey Re: Jak to wygląda u mnie w szkole... IP: *.decatur.ssi-pci.net 29.05.01, 20:34
                    fajnie masz
                    chcialbym, aby w mojej szkole rowniez przygotowywano uczniow do 2 matur
                    wiecej mozna sie nauczyc
                    • Gość: Ixtlilto Re: Jak to wygląda u mnie w szkole... IP: *.tvsat364.lodz.pl 30.05.01, 15:42
                      Nie wiem czy to jest aż tak fajne... bo w gruncie rzeczy nie czuję się
                      przygotowana do żadnej ;)
                      • Gość: Mikey Re: Jak to wygląda u mnie w szkole... IP: *.decatur.ssi-pci.net 30.05.01, 21:06
                        a co?
                        boisz sie, ze nie zdasz matury?
                        ja wole sie wiecej nauczyc i dostac gorsza ocene niz odwrotnie, a wiem, ze
                        kazda mature napisze przynajmniej na 2, wiec sie nie martwie

a tak w ogole to skad wzielas swoja ksywke?
                        • Gość: Ixtlilto Re: Jak to wygląda u mnie w szkole... IP: *.tvsat364.lodz.pl 31.05.01, 18:06
                          nie boje się, że nie zdam matury, ale zależy mi na tym jak ją zdam, chcąc iść
                          na popularny kierunek studiów, moje świadectwo musi być b. dobre; a w sytuacji
                          gdy nie wiem w jaki sposób przygotować się do matury- powstaje problem. Mam
                          pewną wiedze i potrafię z niej korzystać, ale innego powtórzenia wymaga
                          przygotowanie się do przekrojowej pracy pisemnej, a innego do testu. I o to tu
                          chodzi!

Pozdrawiam

ps. wyjaśnienie mojej ksywki odbiega od tematu forum ;) (ixtlilto@poland.com)
                          • Gość: Mikey Re: Jak to wygląda u mnie w szkole... IP: *.decatur.ssi-pci.net 01.06.01, 07:21
                            myslalem, ze w roku 2002 szkoly jeszcze nie beda zwracac uwagi na nowa mature?
                            • Gość: Ixtlilto Re: Jak to wygląda u mnie w szkole... IP: *.tvsat364.lodz.pl 01.06.01, 21:20
                              Ta na którą ja się wybiream ponoć ma zwracać, UŁ też prawie podpisał zgodę.
                              Nowej matury nie chca uznać uczelnie typu SGH...
            • Gość: Miller_L Re: Nowa matura:... pytania do Dorosłych/ Posłów SLD/ Innych... IP: *.wsb-nlu.edu.pl 22.06.01, 00:00
              Racja KrUgEr SLD jeszcze nigdy nie wywiazala sie ze swoich zobowiazan
    • Gość: Piotr Re: Nowa matura: SLD, minister edukacji... MY? IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.01, 23:36
      Myślę, że jeśli ktoś się solidnie uczy, to nie grożna
      jest dla niego żadna formuła matury. Prawda , niestety,
      jest taka, że zdecydowana większość młodzieży nie uczy
      się , a na maturze liczy na ściągi i inne nieuczciwe
      sposoby ............. . Przepraszam, jeśli się mylę.
      Nowej matury nie obawiają się ci, którzy się uczą i
      liczą na siebie.Wierzą także, że będzie obiektywna i
      ukróci ściąganie.
      Aż mi się nieraz niedobrze robiło, gdy słyszałem, że
      `miernoty` otrzymywały `5` a nawet `6`, bo miały
      `nagrane` ściągi..... . Wprowadżcie tę nową maturę
      jak najszybciej; zadbajcie o obiektywność i
      przypilnujcie tych ściągających i ich wszechobecnych,
      troskliwych rodziców. Zadbajcie, aby wiedza była
      wreszcie doceniana na egzaminach...........
      Po co tu szukać wielkich słów, walki politycznej czy
      też oskarżać szkoły czy uczą właściwie czy też nie ?
      Nie lepiej się dobrze pouczyć do nowej matury, a to
      się przyda w przyszłości, a nie marnować energię na
      jałowe dysputy ?
      • Gość: Ixtlilto Re: Nowa matura: SLD, minister edukacji... MY? IP: *.tvsat364.lodz.pl 19.06.01, 19:00
        ...chcialabym sie pouczyc do nowej matury (tak na marginesie to ucze sie juz od
        trzech lat), ale do nowego egzaminu- nie wiem czego sie uczyc...
        Tak, tak- przeciez jesli przygotuje sie porzadnie to niestraszna powinna byc mi
        matura. ALE! inaczej czlowiek przygotowuje sie do przekrojowego wypracowania a
        inaczej do testu. Troche inaczej sie rozwiazuje dotychczasowe zadania z matmy;
        gdzie liczy sie glownie wynik- niezaleznie od metody, ktora sie posluzylismy.
        Teraz jednak, nawet jesli rozwiaze zadanie i otrzymam poprawny wynik, to jesli
        nie zrobilam tego jak sobie wymyslili egzaminatorzy- nie dostane punktu :-(

Pozdrawiam
    • Gość: Innocent POPIERAMY NOWĄ MATURĘ IP: *.psi-net.pl 31.07.01, 08:34
      Nie oszukujmy się - najwięcej smrodku robią nauczyciele, którym nie chce się
      za bardzo angażowac w pracę. Twierdzili namiętnie, że Nowa Matura nie dojdzi
      edo skutku itd.. Do Nowej Matury dojdzie i teraz podnoszą larum, które
      umiejętnie podchwytuje SLD.
      Moja klasa (małe liceum w miejscowości, istniejące dopiero 2 lata)jest od
      samego początku, dzięki zaangażowanemu w pracę młodemu nauczycielowi,będzie
      zdawać Nową Maturę. Boimy się wycofania polityków z Nowej Matury, bo wiemy, że
      nawet najlepsi z nas starej matury nie zdadzą.
      A poza tym moglibyści ekoledzy na starej maturze oblać z nieznajomości
      jednej bajki Krasickiego...
      Będziemy mieli z kogo się natrząsać, gdy zobaczymy, że renomowane licea w
      dużych miastach zdają starą maturę, a nasze maleńkie liceum w maleńkiej
      miejscowwości nową (jezeli oczywiscie dojdzie do możliwości wyboru).
      • Gość: Letizia Re: POPIERAMY NOWĄ MATURĘ IP: 62.148.94.* 04.08.01, 12:52
        Ty to masz fajnie...Uczę się w tzw.renomowanym liceum w Warszawie,a mój
        polonista nie podał nam jeszcze wszystkich tematów maturalnych na ustny
        egzamin...Maturę z matematyki połowa klasy zda na 2!,nie jesteśmy dobrze
        przygotowani(klasa humanistyczna),a na dodatek w czwartej klasie zmieniają nam
        nauczyciela tego przedmiotu...
        • Gość: Mikey Re: POPIERAMY NOWĄ MATURĘ IP: 212.160.235.* 09.08.01, 15:27
          Gość portalu: Letizia napisał(a):

> Ty to masz fajnie...Uczę się w tzw.renomowanym liceum w Warszawie,a mój
          > polonista nie podał nam jeszcze wszystkich tematów maturalnych na ustny
          > egzamin...Maturę z matematyki połowa klasy zda na 2!,nie jesteśmy dobrze
          > przygotowani(klasa humanistyczna),a na dodatek w czwartej klasie zmieniają nam
          > nauczyciela tego przedmiotu...

renomowane liceum w wawie i tak kiepsko umiecie matmę?
          ja też uczę się w renomowanym liceum w wawie i nikt nawet nie zaklada oblania
          matury
          hmm, chyba coś nie tak z waszą renomą
          jak masz jakieś problemy z matmą to chętnie udzielę ci korków, :)
          coś mi się w ogóle zdaje, że w tym roku matematycy trochę zarobią na korkach

poważnie, jeśli ktoś jest z wawy i potrzebuje pomocy z matmy, niech skontaktuje
          się ze mną pod nr. 605-0-997-31
          • Gość: Letizia Re: POPIERAMY NOWĄ MATURĘ IP: 62.148.94.* 01.09.01, 12:50
            Z renoma mojej szkoly wszystko ok... A tak na marginesie-jak zamierzasz dawac
            korki ludziom w swoim wieku...nie wierze,ze masz chetnych.... :))
            Pozdrawiam
            • Gość: Mikey Re: POPIERAMY NOWĄ MATURĘ IP: *.*.*.* 05.09.01, 08:39

> Z renoma mojej szkoly wszystko ok... A tak na marginesie-jak zamierzasz dawac
              > korki ludziom w swoim wieku...nie wierze,ze masz chetnych.... :))
              > Pozdrawiam

zamierzam dawać korki młodszym o rok, bo jestem do tyłu z powodu wyjazdu do
              stanów, :)
              a co?
              nie wierzysz, że są chętni?
              sama się przekonaj, :)
        • Gość: Inferno Re: POPIERAMY NOWĄ MATURĘ IP: *.opole.dialup.inetia.pl 10.08.01, 22:00

> Ty to masz fajnie...Uczę się w tzw.renomowanym liceum w Warszawie,a mój
          > polonista nie podał nam jeszcze wszystkich tematów maturalnych na ustny
          > egzamin...Maturę z matematyki połowa klasy zda na 2!,nie jesteśmy dobrze
          > przygotowani(klasa humanistyczna),a na dodatek w czwartej klasie zmieniają nam
          > nauczyciela tego przedmiotu...

Rowniez ucze sie w renomowanym liceum i nie slyszalam nic o jakichkolwiek
          tematach na egzamin ustny...
          To jest jeden wielki balagan i kazde rozwiazanie i forma matury bedzie dla
          naszego rocznika krzywdzaca, bowiem nie wiedzac do czego sie przygotowywac nie
          robimy tego w ogole. A kiedy sprawa bedzie jasna pozostanie juz zbyt malo czasu.

• Gość: Letizia Re: POPIERAMY NOWĄ MATURĘ IP: 62.148.94.* 01.09.01, 12:54
            OJ!!!! Widzę,że Twoi nauczyciele jeszcze mniej interesują się Nową Maturą...
            Zakup sylabusy-trochę pomogą Ci się w tym rozeznać....
            Pozdrawiam :) ...i powodzenia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka