Dodaj do ulubionych

trudna decyzja

07.03.11, 10:24
Witam,
Proszę doświadczone koleżanki o pomoc w podjęciu decyzji o zakupie maszyny. Do tej pory korzystałam z kawiarenki krawieckiej, jednak chciałabym mieć własną maszynę w domu.
Szyć chcę najwięcej z dzianin, ale czasami też jakieś żorżety, szyfony, lny, jeans. Ponieważ planowałam zakup „złotego środka”, (a więc jednej uniwersalnej maszyny do wszystkiego) w sklepie na Puławkiej w Warszawie doradzono mi Berninę e66.
Jednak, gdy moja mama dowiedziała się, że chce kupić maszynę, powiedziała, że odda mi swojego Łucznika Natalia 2007. I teraz mam dylemat.
Jakość Łucznika i Berniny –wiadomo, nie ma co porównywać. Ale gdybym go miała w domu, to mogłabym dodatkowo pozwolić sobie na zakup owerlocka. Nie mam zbytniego doświadczenia z owerlockiem –obrzucałam na nim dzianiny (było suuuper), ale całość zszywałam na stębnówce. Wątpię jednak, aby ten Łucznik dawał radę dzianinom. Nie znam też wszystkich możliwości owerlocka, nie wiem czy może on służyć jako jedyna maszyna w domu? (bo w razie niedyspozycyjności Łucznika, mogłabym liczyć tylko na owerlock)
Czego nie zrobię na owerlocku co mogę zrobić na stębnówce?
Proszę o pomoc w podjęciu decyzji. Brać od mamy tego Łucznika i kupić dodatkowo owerlocka czy zrezygnować z Łucznika i kupić Bernine e66 jako jedyną maszynę w domu?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Obserwuj wątek
    • ka_thy Re: trudna decyzja 07.03.11, 10:53
      Jeśli chcesz szyć dzianiny to owerlok jest Ci niezbędny. Rozważ też owerlok ze ściegiem drabinkowym - do podszywania dzianin. Tyle, że takie owerloki są droższe. Można oczywiście podszywać na zwykłej maszynie ale obawiam się, że na Łuczniku może być to trudne. Tak samo jak szycie dzianin na zwykłej maszynie, nawet wypasionej jest niewdzięczne. I prędzej czy później zaczynasz marzyć o owerloku.

Jeśli to byłby mój wybór to wzięlabym od mamy maszynę, do szycia tych zwykłych, nieelastycznych materiałów, i kupiłabym owerlok, koniecznie ze ściegiem drabinkowym, dwuigłowym.
      • regata7 Re: trudna decyzja 07.03.11, 15:53
        Też tak uważam.
        Do dzianin - overlock. I nie żaden ścieg overlockowy w nawet bardzo bogotej maszynie, tylko prawdziwy.
        I pomysł z modelem ze ściegiem drabinkowym (czyli overlock-coverlock 5-cio nitkowy) jest bardzo dobry. Ten ścieg masz w większości koszulek, bluzek czy spodni dzianinowych - wykończenie dołów i rękawów.
        Taka maszyna będzie też mogła jednocześnie zszywać ściegiem łańcuszkowym i obrzucać.

Takim kompajnem jest coverlock 689 - www.maszynydoszycia.qp.com.pl/coverlock-2345-nitkowy-p-651.html
        albo elna www.elna.com/pl-pl/model_overlock_elna-745.php , ale to już inna cena...
    • czeremcha4 Re: trudna decyzja 07.03.11, 21:49
      Owerlok nie zastąpi maszyny do szycia. Absolutnie nie. Nie uszyjesz nim zwykłego, maszynowego szwu.

Zwykłą maszyna do szycia można i szyć, i wykańczać dzianiny. Nie jest też prawdą, że każdy ciuch z dzianiny można uszyć mając do dyspozycji jedynie owerlok.

Przez wiele lat szyłam dzianiny wyłącznie przy użyciu Łucznika 884. Owerloka mam dopiero od paru lat.

Dlaczego nie wypróbujesz maszyny u mamy?

Ania

• qura_samograjka Re: trudna decyzja 08.03.11, 14:59
        Bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedzi.
        Rzeczywiście uzbroje sie jeszcze w cierpliwosc i zaczekam na maszyne od mamy (musze ją przywieźć, bo mama mieszka 500 km stąd). Sprawdzę jej możliwości i wtedy podejmę decyzję.
        Pozdrawiam serdecznie
      • regata7 Re: trudna decyzja 08.03.11, 20:39
        oczywiście, że overlock nie zastąpi maszyny :-) I odwrotnie.
        Najlepiej mieć oba sprzęty. :-)

Ja też szyję dzianiny (raczej szyłam) na zwykłej maszynie (dawniej łucznikiem ściegiem zygzakowym, od kilku lat Brotherem ze ściegami elastycznymi). Napisałam "szyłam", bo jednak jak mam pozszywać i obrzucić brzegi dzianiny, to idę do koleżanki skorzystać z overlocka - różnica jest nieporównywalna.
        I niebawem kupię coverlocka ;-) (ciągle odkładam, bo zawsze są ważniejsze wydatki...)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka