danois 01.03.12, 22:03 Zabieram się do uszycia bluzki z przezroczystego szyfonu jedwabnego. Zależy mi na sztywnym kołnierzyku i usztywnionych mankietach. Czy któraś z Pań ma pomysł, jak to zrobić? Czy są jakieś przezroczyste usztywniacze? danois Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czeremcha4 Re: kołnierzyk w szyfonowej bluzce 02.03.12, 10:20 Możesz wszyć jedną albo dwie warstwy organdyny. Czasem zdarza się niemal przezroczysta. Przezroczystych sztywników chyba nie ma. Nigdy się z takimi nie spotkałam. Ania Odpowiedz Link
danois Re: kołnierzyk w szyfonowej bluzce 03.03.12, 07:12 Wielkie dzięki! Nie wpadłabym na to. Odpowiedz Link
linn_linn Re: kołnierzyk w szyfonowej bluzce 06.03.12, 16:49 Sposob na kolnierzyk :) pannanatasha.blogspot.com/2012/03/collar-clips-diy-tutorial.html Odpowiedz Link
tijgertje Re: kołnierzyk w szyfonowej bluzce 06.03.12, 21:22 Najprosciej byloby makiety i kolniezyk zrobic na podklejonej usztywniajaca flizelina podszewce jedwabnej w tym samym kolorze. Jak chceszcalosc przezroczysta, to bedzie trudniej. Usztywniajace fizeliny widzialam u nas ostatnio tylko biale, szare i czarne, jesli szyfon jest w ktoryms z tych kolorow, to mozesz zaryzykowac z podwojna warstwa materialu i takim usztywnieniem. Jak kolorowy to albo jak wyzej na podszewce, albo musialabys szukac jakiegos przejrzystego tworzywa. Mnie zawsze fascynuja usztywniacze przy koszulach, tzn te wszystkie paski przy guzikach i pod kolnierzykiem w opakowaniu;) Moze zaloby sie zrobic mankiety i kolniezyk od spodu z zakladkowa kieszonka, jak w poduszkach, tylko obie czesci na ta sama szerokosc albo gdzies przy szwie na koncu i wkladac wlasnie takie tworzywo do srodka? przypiszczam, ze zamocowane na trwale wczesniej czy pozniej w praniu sie polamie. Odpowiedz Link
czeremcha4 Re: kołnierzyk w szyfonowej bluzce 07.03.12, 09:33 Tworzywo... Wyważanie otwartych drzwi... Jako usztwyniacza do przejrzystych tkanin używa się organdyny... Ania Odpowiedz Link