Dodaj do ulubionych

doradźcie please

18.04.12, 19:08
co ja robię nie tak.
Problem polega na tym że za każdym razem jak próbuję obrobić brzegi materiału to początek materiału włazi mi razem z igłą do środka maszyny i blokuje mi maszynę bo materiał plącze nitkę w środku i trzeba siłą wyciągać z czego oczywiście początek materiału jest zniszczony:( potem jak już ruszy to jest dobrze zawsze pierdzieli mi się na początku.
Nie wiem w czym wina może w igle jak na razie używałam zawsze standardowej no nie wiew,może któraś miała podobny problem i mogłaby doradzić w czym może tkwi problem
Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • autumna Re: doradźcie please 19.04.12, 10:40
      Spróbuj może zaczynać trochę dalej od brzegu materiału.
    • czeremcha4 Re: doradźcie please 19.04.12, 10:42
      Obrobić brzeg - czyli masz ten problem tylko przy obrzucaniu? Czy zaczynając każdy inny ścieg?

Najprawdopodobniej masz maszynę z chwytaczem wahadłowym /szpulkę wkłada się do bębenka wyciągając metalowy bębenek spod płytki ściegowej/. Takie maszyny nie lubią zaczynania szycia od samego brzegu. Łatwo sobie poradzić z szyciem prostym /zszywaniem/ - wystarczy zacząć szyć 5 mm od brzegu materiału, przeszyć 2-3 ściegi, potem szyć wstecz do początku materiału i kontynuować szycie do przodu. Z obrębianiem trzeba próbować inaczej.

1. Zaczynasz obrębiać na kawałku ścinka /nie od rogu ścinka, a np.2 cm przed końcem materiału/, a gdy dochodzisz do końca ścinka - zatrzymujesz maszynę, podnosisz stopkę, podsuwasz właściwy materiał, opuszczasz stopkę i kontynuujesz szycie. Ścinek odcinasz po zakończeniu obrzucania.

2. Zaczynając obrzucać od rogu materiału przytrzymujesz "ogony" nitek /nitkę od szpulki i nitkę od bębenka/ nie pozwalając materiałowi wsunąć się pod płytkę ściegową.

3. Możesz - zaczynając obrzucać od rogu - podłożyć kawałeczek papieru pod materiał, szyć po materiale i papierze, a potem go oderwać.

Ania
    • tijgertje Re: doradźcie please 19.04.12, 20:06
      u mnie jak material cienki to tez lubi wlazic pod plytke. Podkladam kawalek papieru i nie ma problemu.
    • bebe52 Re: doradźcie please 19.04.12, 21:19
      dzięki wielkie na pewno w najbliższym czasie wytestuję wasze porady

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka