Dodaj do ulubionych

Witam i od razu pytam :)

08.09.12, 18:26
Chcę nie tylko skracać nogawki czy łatać dziury w spodniach używając dwóch ściegów- prostego i zygzaka. Chcę szyć ubrania. A ponieważ nie jestem w tym biegła, postanowiłam zacząć od ubrań dla moich krzeseł. :) Od dwóch dni siedzę na Waszych blogach (głównie Ani- Czeremchy i Urkye- dziękuję Wam).
Zawsze lubiłam swoją niemłodą maszynę (Toyotę 6150 RS 2000), ale ostatnio odczuwam straszliwą chęć bliższego zaprzyjaźnienia się z nią- i z Wami także. :)
To tak tytułem wstępu- w ramach nawiązywania przyjaźni ściągnęłam instrukcję do maszyny i wiele się o niej dowiedziałam- mam ją od 15 bodaj lat, a nie miałam pojęcia, że umie nawlekać nitkę!. Przejrzałam też akcesoria, które zdążyły nie zginąć i odkryłam dwie stopki, których nigdy nie używałam. Dzięki blogowi Eti wiem już, że druga jest do ściegu krytego z regulowanym trzpieniem (choć nie bardzo jeszcze umiem jej użyć i nie mam pojęcia, po co ta regulacja), ale wytłumaczcie mi proszę- do czego służy pierwsza stopka? Może ja niepotrzebnie coś "na piechotę" robię, nie wiedząc, że mam pod ręką pomoc?

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/42b3c8b59e7e97b6.html
Obserwuj wątek
    • czeremcha4 Re: Witam i od razu pytam :) 09.09.12, 12:46
      Pierwsza jest do ściegu owerlokowego. Co prawda ściegu jako takiego sama w sobie nie robi ;-), ale rozluźnia nici w trakcie szycia tym ściegiem, przez co obrzucony brzeg nie jest pościągany i pomarszczony. Zwłaszcza brzeg cienkiego materiału.

Ania
      • ziczac Re: Witam i od razu pytam :) 09.09.12, 17:42
        Przydaje się też do szycia zwykłym zygzakiem i ściegami zygzakopodobnymi- z tego samego powodu, co przy owerlokowym :)
        • ivoncja Re: Witam i od razu pytam :) 09.09.12, 20:44
          Dzięki, dziewczyny! Stopka już wypróbowana i sprawdza się świetnie! Wkrótce pochwalę się pokrowcami na krzesła, bo dziś weszły mi nieco w paradę przetwory. :) Mam jeszcze takie laickie pytanie- co prawda robię to od lat po swojemu, ale ciekawa jestem, jak robią inni- czy obrzucacie tak, że zygzak łapie brzeg zapasu, czy bliżej szwu i potem obcinacie to, co zostaje poza zygzakiem?
          • czeremcha4 Re: Witam i od razu pytam :) 10.09.12, 16:54
            O nie, nie obcinam!

Po pierwsze - mniej roboty ;-).
            Po drugie - można przeciąć nitkę zygzaka:-(

Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka