Dodaj do ulubionych

Podpowiedzcie jak zrobić dywanik patchworkowy

15.09.05, 17:59
Nigdy jeszcze tego nie robiłam. Przydałby się jakiś dywanik do pokoju dzieci,
żeby im nie było zimno na panelach. Prawdziwy dywan odpada z powodu ceny. Poza
tym lepiej, żeby można to prać w pralce bo mam alergika na kurz.
Wyobrażam sobie to tak: spodnia warstwa jednolita (tylko co - żeby się nie
ślizgało???), w środek cienka warstwa ocieplacza, a na wierzch warstwa ze
ścinków tego, co leży w szafie.
Podajcie jakieś wskazówki proszę.
I czy można łączyć różne typy tkanin - np. sztruks z gładką bawełną?
Obserwuj wątek
    • ell.a Re: Podpowiedzcie jak zrobić dywanik patchworkowy 16.09.05, 08:14
      Podajcie jakieś wskazówki proszę.
      > I czy można łączyć różne typy tkanin - np. sztruks z gładką bawełną?

Niby można ale najlepiej jest łączyć tkaniny o podobnej grubości gdyż inaczej
      mogą się ciągnąć i nierównomiernie niszczyć. Tzn w danym patchworku
      jedne "łaty" będą ok a inne podarte. To samo dotyczy zwłaszcza łączenia tkanin,
      które pochodzą z jakichś fragmentów starej odzieży, zasłon itd.
      Jeżeli chcesz uszyć dywanik to dobrze byłoby w środku dać warstwę usztywniającą
      np. ze sztywnika płóciennego. Co do ślizgania obawiam się, że nie da się tego
      uniknąć ze względu na panele i na to, że dywanik taki będzie lżejszy niż
      normalny. Dzieci biegając mogą się potknąć.
      Moim zdaniem na dywanik lepsza jest plecionka utkana z pasków tkanin. Będzie
      cięższa i nie śliska.
      pzdr
      • plavusa Re: Podpowiedzcie jak zrobić dywanik patchworkowy 16.09.05, 20:55
        A gdzie mogłabym zobaczyć taką plecionkę? I jak się ją robi?
        No i czy będzie można to prać w pralce?
        • 1oo Re: Podpowiedzcie jak zrobić dywanik patchworkowy 17.09.05, 14:23
          Kiedyś kupiłam w Ikei maty antypoślizgowe. Kosztowały niewiele, a spisują się
          świetnie. Mają rozmiar 1,2 na 0,5.
          • invicta1 Re: Podpowiedzcie jak zrobić dywanik patchworkowy 18.09.05, 19:31
            w sklepie z wykladzinami kupiłam kiedyś taką matę na metry w postaci krateczki z
            takiej gumy-było to bardzo tanie i sie sprawdza
        • ell.a Re: Podpowiedzcie jak zrobić dywanik patchworkowy 19.09.05, 08:01
          > A gdzie mogłabym zobaczyć taką plecionkę? I jak się ją robi?

Widziałam w sklepach na wagę.
          Potrzebna jest rama odp[owiedniej wielkości, na którą nabijasz gwoździe i
          robisz osnowę z mocnej nici/cienkiego sznurka. A potem przewlekasz szmatki i
          dociskasz grzebieniem.
          pzdr
          • plavusa Re: Podpowiedzcie jak zrobić dywanik patchworkowy 19.09.05, 23:19
            oj! to nie dla mnie.
            Chyba jednak poszukam takiej maty antypoślizgowej. Mam trochę różnych kawałków
            materiałów i powinnam coś z nich wyczarować niewielkim kosztem.
            • 1oo Re: Podpowiedzcie jak zrobić dywanik patchworkowy 20.09.05, 00:00
              ell.a pisała już o łączeniu różnych gatunków, a ja jeszcze Ci poradzę, że jeśli
              to ma być dywanik, to po zszyciu wierzchniej i dolnej warstwy dobrze jest je
              przestębnować. Po podłożeniu maty antypoślizgowej sam dywanik wprawdzie nie
              będzie się ślizgał, ale wierzchnia warstwa będzie się trochę przesuwać po
              dolnej zwłaszcza kiedy dzieciaki będą szaleć. Nie trzeba nawet stębnować
              całości tylko na przykład przeszyć co czwarty kwadracik lub trójkącik czy co
              tam będziesz zszywać.
              • plavusa Re: Podpowiedzcie jak zrobić dywanik patchworkowy 20.09.05, 00:11
                Dobra uwaga. Tak też sobie kombinowałam.
                Ale jeszcze jedno - jaką tkaninę dać na spód (abstrahując od ślizgania bo to już
                mamy "załatwione")?
                • 1oo Re: Podpowiedzcie jak zrobić dywanik patchworkowy 20.09.05, 01:00
                  A co Ty na to, żeby spód też zrobić patchworkowy? Będziesz miała "dwa"
                  dywaniki:)
                • yasmeen Re: Podpowiedzcie jak zrobić dywanik patchworkowy 18.10.05, 11:13
                  NA spod dalabym jakies grube plotno, surowka? Jak dasz mate antyposlizgowa to bedzie sie trzymac :)

Pozmysl z dywanikiem IMO swietny.

pozdr
                  yas
    • magdalena_dem Re: Podpowiedzcie jak zrobić dywanik patchworkowy 16.11.05, 18:34
      idąc totalnie na łatwiznę można połączyć dwa takie dywaniki za 10 zł
      www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10101&storeId=19&productId=34513&langId=-27&parentCats=10112*10286,
      co daje nam wymiar 120x90, i za 20 zł mamy dywanik który nadaje się do prania
    • magdalena_dem Re: Podpowiedzcie jak zrobić dywanik patchworkowy 16.11.05, 18:34
      idąc totalnie na łatwiznę można połączyć dwa takie dywaniki za 10 zł, co daje
      nam wymiar 120x90, i za 20 zł mamy dywanik który nadaje się do prania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka