Dodaj do ulubionych

zmarł DicK Francis

14.02.10, 22:27
www.guardian.co.uk/books/2010/feb/14/dick-francis-dies-horse-novels
Wczoraj wieczorem znalazłam na półce zapomniany Second Wind i zaczęłam czytać.
Głupie uczucie zacząć czytać książkę żyjącego autora, by po jakich
pięćdziesięciu stronach dowiedzieć się, że właśnie zmarłsad
Obserwuj wątek
    • paszczakowna1 Re: zmarł DicK Francis 14.02.10, 22:56
      Właśnie chciałam to napisać... Nie będzie nowych 'francisów'. sad (Ostatni ma
      wyjść na jesieni, pisany razem z synem.) Lubię jego książki, takie przyjemne są.
      Wszystkie mają tego samego bohatera, ale cóż to szkodzi? Świetnie też mi się na
      nich uczyło angielskiego.
    • ojuciasan Re: zmarł DicK Francis 15.02.10, 00:41
      Oj, to strasznie smutna wiadomość... Bardzo lubiłam te jego "końskie" kryminały.
      No i - odszedł klasyk.
      • anmanika Re: zmarł DicK Francis 15.02.10, 12:24
        Smutno....
        • monikate Re: zmarł DicK Francis 15.02.10, 18:06
          Szkoda sad
          • zielonamysz Re: zmarł DicK Francis 18.02.10, 20:18
            Tez jestem wielka jego fanka Jakos mnie te jego kryminaly uspokajaly co moze
            akurat jest srednim komplementem w wypadku kryminalow ale chyba to dlatego, ze
            troche byly rytualne czy powtarzalne. Mniej wiecej bylo wiadomo co i jak,czego
            sie spodziewac.
            To tez czasem jest potrzebne. Szkoda ze juz nie bedzie nowych Francisow. Ale
            syn... to podobnie jak Higgins -Clarkowa z corka. Ta corka nawet sie wyrobila bo
            na poczatku strasznie dretwa byla.Nie wiem jak mlody Francis...
            • emka_1 Re: zmarł DicK Francis 18.02.10, 20:59
              Sądzę, że syn nie będzie powielał ojca, bo pomijając wszystko inne, od paru lat
              nie ma także tej najważniejszej czytelniczki, a to z jej powodu Francis ojciec
              narzucał sobie dość rygorystyczne reguły. Trudno było, żeby starszy pan nagle
              ożywił język, zbliżył się do rzeczywistej potoczności w dialogach, dołożył
              trochę seksu, przemocy, tylko dlatego, że Królowa Matka już na tamtym świeciesmile
              Ramotki mają wdzięk, ale prędzej zarobią na wznowieniach niż na kontynuacji.
    • jarka63 Re: zmarł DicK Francis 20.02.10, 20:59
      Dzięki tym jego kryminałkom czytanym w oryginale poznałam mnóstwo
      końskiego słownictwa.
      • emka_1 Re: zmarł DicK Francis 21.02.10, 20:34
        W czytanym ostatnio jest także meteorologiczne, mało tego, nawet Polska i
        Warszawa się pojawia, choć to nie Czechy i Wielka Pardubicka smile
        W dodatku meteorolog, którego jednym z większych problemów życiowych jest
        coroczne zmaganie się z zapowiadaniem niedobrej pogody na wieczór piątego
        listopada nosi nazwisko Stuartbig_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka