Dodaj do ulubionych

Janet Evanovich seria Plum

17.03.10, 01:06
No wiec zachecona ze jest to seria na wesolo,

kupilam pierwsza ksiazke One for the Money czyli Po pierwsze dla pieniedzy

i niezle, a ze akurat wyszla cala seria w nowej szacie graficznej tzw pocketbooks to kupilam od razu siedem.

no ale powiedzcie mi ci czy tak wlasciwe Stephanie to nie jest denerwujaca idiotka.
czytam juz trzecia historyjke z kolei, i ona ciagle robi tak przewidywalne bledy ze dziecko z podstawowki by o pewnych rzeczach zawczasu pomyslalo. ale nie ona. nie po 5 miesiacach doswiadczenia jako bounty hunter.

nie bede wszakze pisac szczegolow ze wzgledu na spoilery,
ale glupota Plum psuje mi urok tych kryminalow, nie jest przez to wcale dla mnie zabawna. osobiscie mnie po prostu vqrvia, za to sympatia darze Babcie Mazur - ta jest superowa. ma charakter z pazurem smile

jak wasze wrazenia na temat serii o Stephanie Plum?

Minnie
Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Re: Janet Evanovich seria Plum 17.03.10, 10:31
      O ile się nie mylę, to seria z Plum nie została w Polsce jeszcze
      przetłumaczona. Jest sporo innych jej książek, ale niestety ta
      autorka nie przypadła mi do gustu.
      I niby ta seria z Plum ma być na wesoło, ale bardziej mnie drażnila
      niż śmieszyła. I chyba masz rację, ta Stephanie to idiotkasmile
      Gdzieś tak ze 2 książki z nią przeczytałam i miałam dość.
      • zielonamysz Re: Janet Evanovich seria Plum 17.03.10, 12:10
        Jak to nie zostala przetlumaczona? Wyszlo chyba dziewiec. A moze i
        wszystkie, w pewnym momencie odpadalam ale pierwsze mnie bawily.
        • siostra_pelagia Re: Janet Evanovich seria Plum 17.03.10, 15:25
          A to w takim razie przepraszam za wprowadzenie w błądsmile
          • minniemouse Re: Janet Evanovich seria Plum 17.03.10, 21:15
            Nie szkodzi smile
            A tlumaczenia mozna znalezc tu:
            www.biblionetka.pl/author.aspx?id=1555
            Minnie
            • anmanika Re: Janet Evanovich seria Plum 18.03.10, 15:11
              A ja tam ją lubięsmile
              • minniemouse Re: Janet Evanovich seria Plum 18.03.10, 23:11
                Nie no na pewno z bohaterami/kami to jak z gustami, dla kazdego cos milego smile

Jedni Stefcie lubia, jedni nie
                ja nie moge powiedziec zebym jej nie lubila, lubic lubie ale momentami dziala mi na nerwy nieslychanie, az musialam o tym napisac.

Ale chociaz ostroznie swierdzam ze im dalej tym lepiej - tzn druga czesc byla lepsza od pierwszej, trzecia od drugiej. mam nadzieje ze juz taki trend sie utrzyma.

A tak w ogole to jak wam sie podoba Morelli? i kogo byscie chcialy zobaczyc w jego roli gdyby to mialo byc sfilmowane?

A kogo jako Steph?

Minnie
                • minniemouse Re: Janet Evanovich seria Plum 20.03.10, 23:03
                  Wlasnie stracilam respekt do tej pisarki... sad

rozumiem, mozna zrobic z poczatkujacej naiwniaczki nieprzewidujaca idiotke, ale
                  z bylego komandosa????

ach fuj. to juz tanie przegiecie paly.

Minnie

• zielonamysz Re: Janet Evanovich seria Plum 21.03.10, 07:21
                    A gdzie jest powiedziane ze komandos ma miec duze iq? Miesnie ma miec i tyla..
                    Cos mnie wziela chec na powrot do E. skoro im dalej tym lepiej MUsze poszukac
                    jej na allegro.
                    • minniemouse Re: Janet Evanovich seria Plum 21.03.10, 22:50
                      To nie chodzi o IQ, to chodzi o doswiadczenie i trening jaki sie otrzymuje
                      podczas pelnienia swojej funkcji.

znowuz nie chce popelniac "spojlerow", ale blad jaki popelnil Ranger w trzeciej
                      czesci jest tak idiotyczny ze az rece opadaja.
                      to by sie moglo zdarzyc Stefci ale komus kto sie tak szkolil jak on.

Minnie
                      • minniemouse Re: Janet Evanovich seria Plum 22.04.10, 02:44
                        czytam czwarta Sliwke, i stwierdzam ze to seria dla masochistow smile

Minnie
                        • minniemouse Re: Janet Evanovich seria Plum 08.05.10, 04:08
                          przepraszam ze ciagle ciagne ten watek,
                          ale zaciekawilo mnie
                          ile najwiecej ktos z was przeczytal/a "Sliwek" (ksiazek z tej serii)??

ja juz jestem przy szostej, nakupowalam 14 surprised
                          czytam tak pomiedzy czyms innym zeby calkiem nie zwariowac.

Minnie
                          • carollcat Re: Janet Evanovich seria Plum 08.05.10, 22:14
                            Nie dobijaj mnie to jest aż 14???
                            Po polsku wyszło tylko 7, oczywiście przeczyatałam wszystkie, gdyby
                            było 77 to tez bym przeczytała...
                            Na czytanie w orginale nie mam szans sad
                            • minniemouse Re: Janet Evanovich seria Plum 09.05.10, 07:59
                              oj....no teraz z ciezkim sercem dobije cie bardziej ale moze powinnam podac taka
                              informacje-
                              tych Stefci jest wiecej niz 14, 14 to ja dopiero kupilam
                              tak w ogole to jest ze 20, z tym ze tych z numerami to 16.

Pomiedzy bowiem zostaly napisane ksiazki zatytulowane beznumerowo
                              np Visions of Sugar Plums (Wizje Slodkich Sliwek)
                              o ktorych sie mowi ze sa "pomiedzy numerami".
                              tych nowel jest 4

Szkoda ze nie znasz ang. bo dla fanow Evanovich i Plum jest caly website gdzie
                              mozna sobie powymieniac uwagi na temat ksiazek, bohaterow itd..

Minnie
                              • mz64 Re: Janet Evanovich seria Plum 13.05.10, 14:46
                                Też żaluję, że nie czytam w oryginale. mam wszystkie części po polsku i
                                ogromnie żałuję, że nie ma dalszych tłumaczęń. Seria jest świetna, Sliwka
                                zabawna, Lula cudna, babcia Mazurowa jeszcze bardziej. Świetny komizm sytuacyjny
                                i bohaterowie od czapy. Po prostu jazda. Czemu polscy wydawcy nie interesują się
                                ta serią? Tzry powieści wydał swego czasu Świat Książki.
                                ZielonaMyszo, wątpię żebyś kupiła nawet na Allegro. ja próbowałamsmile
                                • minniemouse Re: Janet Evanovich seria Plum 13.05.10, 22:00
                                  a co bylo jakby fani zaczeli pisac do wydawcow domagajac sie dalszych czesci?

Minnie
                                • zielonamysz Re: Janet Evanovich seria Plum 14.05.10, 15:56
                                  Moze pozycze do ciebie? smile
                                  • minniemouse Re: Janet Evanovich seria Plum 14.05.10, 23:54
                                    no prosze, ale wiesz ze ja mam po angielsku smile

Minnie
                                    • mz64 Re: Janet Evanovich seria Plum 21.05.10, 08:39
                                      Myszko, czetry części mam z chomika, wydrukowałam, a trzy ze Świata ksiazki.
                                      • mz64 Re: Janet Evanovich seria Plum 21.05.10, 08:41
                                        A, i ona zdecydowanie się poprawia z tomu na tom. Pierwsze części są takie
                                        sobie, każda następna bawi coraz bardziej. A jakie sa te po 7. cześci? Pytam
                                        anglojęzycznychsmile
                                        • minniemouse Re: Janet Evanovich seria Plum 22.05.10, 00:00
                                          ... czytam juz osma. tez uwazam ze co nastepna to coraz lepiej - Janet wprawia
                                          sie smile

Minnie
                                          • minniemouse Re: Janet Evanovich seria Plum 23.05.10, 01:19
                                            no wiec tak

to sa wszystkie tytuly z serii o Stephanie Plum:
                                            One for the Money
                                            Two for the Dough
                                            Three to Get Deadly
                                            Four to Score
                                            High Five
                                            Hot Six
                                            Seven Up
                                            Hard Eight
                                            Visions of Sugar Plums
                                            To the Nines
                                            Ten Big Ones
                                            Eleven on Top
                                            Twelve Sharp
                                            Plum Lovin'
                                            Lean Mean Thirteen
                                            Plum Lucky
                                            Fearless Fourteen
                                            Plum Spooky
                                            Finger Lickin' Fifteen
                                            Sizzling Sixteen

Ja czytam osma. siodma byla o Eddie DeChooch, prawie emerytowany mobster wpada
                                            podczas szmuglowania kontrabandy (papierosow). ma sie stawic w sadzie ale nie
                                            pojawia sie, oczywscie, i Vinnie wysyla po niego Stefcie.
                                            Zdawalaoby sie, najprostsza sprawa pod sloncem - stary dziadek, prawie slepy,
                                            gluchy, tymczsem.... hahahahaha wszystko tylko nie to a przy okazji ucieczki
                                            DeChoocha Stefcia znajduje trupa Loretty Ricci u Dechoocha w komorce smile

W miedzyczasie w sprawe zostaje przypadowo zamieszanych dwoch sympatycznych acz
                                            niezbyt bystrych kumpli Stefcu ktorzy nagle pewnego dnia znikaja bez sladu -
                                            najpierw jeden, potem drugi.
                                            Stefcia czuje ze jest to powiazne jakos z Choochem ale nie wie jeszcze jak,
                                            Czuje ze musi ich znalezc albo...

Poniewaz jednak sama nie daje rady, zmuszona jest poprosic o pomoc Rangera.
                                            Ranger zgadza sie owszem, ale...za cene nocy spedzonej ze Stefcia. Od zmierzchu
                                            do switu...
                                            Zaplata do odebrania kiedykolwiek...
                                            Jak to pogodzic Morellim... hmm..
                                            Sama obecnosc Rangera powoduje bowiem 'tam' blyskawice...
                                            No ale ten Morelli....

Do tego wszystkiego, w domu nagle pojawia sie...Valerie, perfekcyjna siostra
                                            Stefci, z porazajacymi wiadomosciami!
                                            Sytuacja robi sie coraz ciekawsza smile
                                            W sprawe zostaje takze zamieszana babcia Mazur, ktora jak zwykle, nie zawodzina
                                            100% - Babcie Mazur rulez!!!.

Och, i czy powiedzialam ze Stefcia ma tu psa 'Boba' - Golden Retriever- ktory
                                            zjada wszystko w otoczeniu smile
                                            oraz po unicestwieniu kolejnego samochodu - motor?

Minnie
                                            • minniemouse Re: Janet Evanovich seria Plum 23.05.10, 01:41
                                              a teraz 'zawartosc' osmej:

Wnuczka Stefci sasiadki (ktora nazywa sie Mabel Markowitz) - Evelyn i jej corka
                                              Annie nagle znikaja z domu zostawiszy babci kartke
                                              "nie szukaj mnie"

Mabel zaplakana prosi Stefcie "ja tylko chce wiedziec czy one sa OK".
                                              Stefcia, ktora "zwykla wyrazac z mama uczucia wylacznie poprzez zawoalowane
                                              komplementy na temat sosu miesnego"
                                              jest tak skrepowana przez placzaca Mabel, ze natychmiast zgadza sie na
                                              poszukiwanie Evelyn i Annie.

Problem polega na tym ze Annie, dziecko jest "zabondowana" - jest to nowy rodzaj
                                              bondu w postepowaniach rozwodowych, gdzie istnieje ryzyko ze jedno lub oboje
                                              rodzicow moze zwiac z dzieckiem.
                                              tylko jest inaczej niz w bondach kryminalnych - nie sad wyplaca bond a
                                              'zabondowany' rodzic.

w tym wypadku bond wylozyla babcia Evelyn - Mabel,
                                              a ze nie miala gotowki, wystawila dom zamiast. jak nie znajda Annie, straci
                                              dom, jej jednak na domu nie zalezy, martwi sie o wnuczke i prawnuczke.

Stecia w miedzyczasie ma zlapac ponownie Andy Bender, alkoholika i damskiego
                                              boksera- meza ktory bije swoja zone. haha good luck Stefcia

Towarzyszy jej przy tym nowy "kumpel" poznany przy okazju poszukiwan Evelyn i
                                              Annie, ich prawnik, oraz jej nowy 'cien' - pracownik firmy True Blue Bonds'
                                              (podobnej do Vinnie's ale wiekszej)- Rangerette
                                              (zenska odmiana rzeczown. ranger'a ranger+ette)
                                              zwana Jeanne Ellen Burrows - zesnka kopia Rangera, ktora rowniez szuka Evelyn.

w gre wmieszany jest mafios Eddie Abruzzi - rownie 'niestabilny' i przerazajacy
                                              jak bokser Benito Ramirez....

Stefanie ma trzy tygodnie na znalezienie Annie i Evelyn.
                                              Arbuzzi ostrzega ja - lepiej trzymaj sie z daleka, bo...

No i oczywscie Ranger/Morelli combo przyprawia o zawrot glowy smile

No i Lula, mama, babcia Mazur, Valerie i reszta ferajny smile

Minnie
                                              • minniemouse Re: Janet Evanovich seria Plum 23.05.10, 01:43
                                                Dla angielsko jezycznych, to jest to forum Evanovich o Stefci i innych
                                                fajna zabawa wzielam udzial w konkursie na tytul siedemnastej ksiazki trzymajcie kciuki zebym wygrala smile

www.evanovich.com/
                                                Minnie
                                                • mz64 Re: Janet Evanovich seria Plum 25.05.10, 12:42
                                                  Trzymam kciuki!!!smile))
                                                  • witchewa Re: Janet Evanovich seria Plum 27.05.10, 09:47
                                                    Hej.
                                                    Prawdą (choć smutną) jest że przetłumaczonych i wydanych było
                                                    pierwszych 7 części przygód Steph.
                                                    Mam pytanie dla czytających dalsze oryginalne wydania...
                                                    Siódma część kończy się w dość intrygujący sposób, gdy Komandos
                                                    przychodzi odebrać "nagrodę" od S.
                                                    I co dalej?
                                                    Czy w kolejnych częściach Steph ułożyła sobie życie z Joe czy z
                                                    Rangerem (w niektórych polskich tłumaczeniach o zgrozo Leśnikiem)?
                                                  • witchewa Re: Janet Evanovich seria Plum 27.05.10, 09:58
                                                    Aha, padło pytanie wcześniej kogo byśmy obsadziły w rolach postaci:

Ja widzę to tak:
                                                    Joe Moreli - Gerard Butler
                                                    Komandos - The Rock

co do Steph, jeszcze nie wiem. To musi być osoba pozytywnie "porąbana".
                                                  • minniemouse Re: Janet Evanovich seria Plum 28.05.10, 03:26
                                                    hehehe
                                                    ile dajecie za info big_grin

ok Ranger i Steph 'did it' w czesci osmej, ale dopiero pod koniec nie jak sugerowalby koniec czesci siodmej, pod koniec siodmej
                                                    ach ta chytra Janet smile
                                                    no moim zdaniem owszem mozna powiedziec ze atmosfera sexu utrzymana na poziomie 'Rangerowskim', ale spodziewalam sie dluzszego romansu
                                                    a tu guzik

no ale moze to nie koniec... (dyn dyn dyn melodia z Twilight Zone)

no i "Lesnik" chryste. moze i tak dobrze ze nie Gajowy.

Butler w roli Morelli? nie za bialy? Morelli ma czarne wlosy, czarne oczy - co powiesz na Johhny Depp?

The Rock jako Ranger - moze byc ! mniam! big_grin
                                                    Mario Lopez tez moglby byc oh yeah Lopez my loveeeee

www.944.com/data/events/images/2/0/2/3/9/rsvp.jpg
                                                    www.danceanddance.com/dancers/Mario_Lopez.jpg

Stefcia - no przecie Sandra Bullock!
                                                    poza tym - moze Judy Greer? ja ja lubie ma mila twarz
                                                    www.judygreer.net/images/Judy-Greer-Picture.jpg
                                                    na komedie swietnie nadaje sie Debra Messing
                                                    www.shockya.com/news/wp-content/uploads/debra_messing_red_carpet.jpg
                                                    a Babcia Mazur? - Lily Tomlin? kurcze nie przychodza mi do glowy starsze male chude aktorki

Minnie
                                                  • minniemouse Re: Janet Evanovich seria Plum 28.05.10, 03:28
                                                    podajcie mi adres email do wydawnictwa to napisze do nich.

Minnie
                                                  • witchewa Re: Janet Evanovich seria Plum 28.05.10, 14:09
                                                    O qrcze...
                                                    Chyba zacznę czytać ósemkę w oryginale smile

Co do obsady
                                                    Rangerem koniecznie musiałby być The Rock - nie wyobrażam sobie
                                                    nikogo innego - to ciało, pochodzenie, wygląd, a uśmiech...
                                                    Joe Moreli - chyba bym obstawała, że Butler (miał kilka różnych
                                                    odsłon w filmach: Dracula 2000 - w długich włosach, PS. I love You,
                                                    Prawo zemsty, Godziny Strachu) - Johnny Deep wydaje mi się trochę
                                                    mało postawny - można by rzec chuderlawy. Brak mu takiej szerokiej
                                                    klaty jak ma Gerard i to spojrzenie twardego gliniarza co odebrał
                                                    Steph coś w sklepie ze słodyczami...
                                                    Odrobina charakteryzacji i kolor włosów będzie ciemniejszy, trochę
                                                    słońca i inna karnacja...

Ostatnio widziałam film z Gerardem i Jenifer Aniston - fajnie razem
                                                    zagrali, może ona mogła by być Steph (tylko musiałaby nieco przytyć
                                                    do roli, fryzura też inna).

• witchewa Re: Janet Evanovich seria Plum 28.05.10, 14:16
                                                    Gerard https://littlejunkies.files.wordpress.com/2009/09/gerard-butler.jpg

albo
                                                    https://2.bp.blogspot.com/_TfdYL7PxPBY/SRxDcfKSdXI/AAAAAAAABYs/ATlYYjWEUNY/s1600/gerard%2Bbutler.jpg
                                                  • minniemouse Re: Janet Evanovich seria Plum 29.05.10, 07:10
                                                    no tu jeszcze jakos wyglada na wszystkich innych jest dla mnie za pyzaty
                                                    ostatnio widzialam Gerarda w jakim scifi filmie dzie podrozowal w czasie,
                                                    Timeline chyba, cofnal sie do czasow gdy Francja z Anglia walczyla
                                                    no fajnie gdyby nie te pyzy
                                                    potem, potem chyba widzialam go w Gamer- to samo gdyby nie pyzy byloby swietnie
                                                    tu juz lepiej albo lipo albo schudl albo wiek, nie wiem.

No Depp po prostu musialby sciac wlosy, to dlugie wlosy nie pasuja do tej roli a
                                                    tak poza tym on wcale taki slodki nie jest.
                                                    zobacz tu gdzie siedzi przy stole:
                                                    bestof.provocateuse.com/show/johnny_depp/94
                                                    No ale oprocz Deppa i Butlera jeszcze moze byc (podfarbowany i opalony):

1. Josh Holloway
                                                    2. ERIC BANA

Minnie
                                                  • minniemouse mamy Morelli... 30.05.10, 00:56
                                                    nie ma lepszego:

electric949.com/blogs/media/blogs/jingerizzy//carter_oosterhouse004.jpg
                                                    1.bp.blogspot.com/_jv5Wk5DIkfY/SFMwHvK54SI/AAAAAAAAEVE/I2-H9vMVvTw/s320/carter_oosterhouse2-719633.jpg
                                                    2.bp.blogspot.com/_Qzd9HIsRWeA/SewAFr5p6DI/AAAAAAAAWXI/pcYKClxam9c/s400/Carter+Oosterhouse.jpg
                                                    Carter Oosterhouse jest w zasadzie stolarzem ale jest celebrity stolarzem, i jak trzeba to sie nauczy byc Morelli!

mrraauu

www.hipgirlie.com/wp-content/uploads/2007/09/carter_oosterhouse005.jpg

oh-oh hot flash mnie oblecial !

Minnie
                                                  • witchewa Re: mamy Morelli... 30.05.10, 13:07
                                                    Strzał w 10!!! "Konkurs" można uznać za rozstrzygnięty ;p
                                                    Oj, tak to zdecydowanie on.

Dżizas, gdzie można spotkać takich stolarzy??? Rety, w naszym
                                                    pięknym PL - stolarze kojarzą mi się z reklamą fachowca od tyłu (kto
                                                    widział wie co mam na myśli).

Nieziemska powłoka smile
                                                    Aż by się chciało zmienić schody w domu na... drewniane...
                                                  • minniemouse Re: mamy Morelli... 31.05.10, 00:23
                                                    chyba mialas na mysli na bardziej drewniane big_grin

boski facet, co?

Minnie
                                                  • minniemouse Re: babcia Mazur... 03.06.10, 05:00
                                                    co powiecie o niej:
                                                    Frances Bay

www.facebook.com/profile/pic.php?uid=AAAAAQAQftb8HTB0JMTuPerIYjSDVAAAAAkRwfIzoFzkxSYgrek1FIV6
                                                    www.filmdope.com/Gallery/ActorsB/1149.gif
                                                    odpowiedni makeup oczywscie, i rozowe wlosy smile

Minnie
                                                  • witchewa ... 08.06.10, 13:42
                                                    Oj tak, nasz Morelli jest boski.
                                                    Dżizas...

Babcia Mazurowa też może być - mniej więcej tak ją sobie wyobrażam.
                                                    Nieco chudzielcowata, pomarszczona i w "krótkich gatkach" strzelająca w
                                                    kuper kurczaka na talerzu - hihihi

Jeszcze wybierzmy Steph...
                                                  • witchewa Re: ... 08.06.10, 13:51
                                                    a może Katherine Heigl - burza włosów, nie za chuda:
                                                    www.etapetki.com.pl/galleries/znane/H/Katherine_Heigl/Katherine_Heigl_j2.JPG

www.desktopexchange.com/gallery/albums/Katherine_Heigl_Wallpaper/Katherine_Heigl_3.jpg

www.bartcop.com/katherine-heigl-23.jpg
                                                  • minniemouse Re: ... 09.06.10, 07:58
                                                    na tym pierwszym zdjeciu wyglada bardzo dobrze, ale obawiam sie ze do uroku i
                                                    charakterystycznego zachowania Sandry jej daleko
                                                    trzeba by jeszcze szukac...

Minnie
    • lunatica ? 06.06.10, 10:47
      Czy książki z tej serii da się jeszcze gdzieś upolować?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka