anetapzn 26.07.10, 14:59 Zaczynam moją przygodę z kryminałami Donny Leon. Czy możecie mi podpowiedzieć w jakiej kolejnosci je czytać, jeżeli ma to oczywiscie znaczenie?! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiara76 Re: Donna Leon- w jakiej kolejnosci? 26.07.10, 15:11 polecam zajrzeć na wikipedię, tam znajdziesz tytuły po angielsku ale i polskie i kolejność czytania. Wygląda na to, że w każdym razie zacząć należy od "Śmierć w La Fenice". Odpowiedz Link
nchyb Re: Donna Leon- w jakiej kolejnosci? 28.07.10, 20:05 akurat o Guido Brunettim czytałam w różnej kolejności i chyba specjalnie mi to nie przeszkodziło w odbiorze. Odpowiedz Link
nchyb Re: Donna Leon- w jakiej kolejnosci? 28.07.10, 20:07 podobnie zresztą jak i w przypadku Camilleriego i jego komisarza Montalbano... Odpowiedz Link
anetapzn Nchyb dziekuję:) 29.07.10, 09:55 Własnie o to mi chodziło, czy czytanie w kolejności wydania ma jakiekolwiek znaczenie dla powiedzmy sensu całego cyklu, czy nie. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Nchyb dziekuję:) 29.07.10, 10:44 Dramatycznego wpływu na rozumienie kolejność czytania tutaj nie ma. Ale jak się ma możliwość czytania po kolei, to warto z niej skorzystać. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Nchyb dziekuję:) 29.07.10, 10:47 siostra_pelagia napisała: > Dramatycznego wpływu na rozumienie kolejność czytania tutaj nie ma. > Ale jak się ma możliwość czytania po kolei, to warto z niej skorzystać. dokładnie. Na przykład ja wolałabym czytać po kolei. Nie jest to aż takie konieczne, jak na przykład u Marininy, którą u nas wydawano niestety, nie po kolei, ale według mnie zdecydowanie jak się zaczyna lepiej jest nawet Brunettiego czytać po kolei. Odpowiedz Link
nchyb dziewczyny... 29.07.10, 10:56 Jak sie ma możliwość, to pewnie że lepiej. Ale takiego Wallendera wydawali jak wydawali. Jakbym miała uzbierać wszystkie tomy io dopiero brać się za czytanie, to chybabym zwariowała I jednak tu nie ma zazębień pomiędzy poszczególnymi częściami i czy córka Brunettiego (Chiara zdaje się) jest w jednym tomie starsza czy młodsza, czy miewa rasistowskie odzywki jako ta starsza, czy nie, to nie ma większego wpływu na odbiór poszczególnych tomów. Pozostaję przy opinii, w przypadku Leon kolejność czytania nie odgrywa super wielkiego znaczenia. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: dziewczyny... 29.07.10, 11:31 Pewnie że z takim Mankellem czy chociażby Marininą to Donny Leon nie ma co porównywać. Relacje zawodowo-uczuciowo-rodzinne to się u Wallandera bardzo zmieniały i dziwnie się trochę czytało tom, w którym pan uśmiercony wcześniej miał się zupełnie dobrze. A mi nasuwała się refleksja, że on bidny tak się cieszy, a jeszcze nie wie, że już po nim. Ale i czasy to były inne i rynek wydawniczy mniej nam sprzyjający. Mam wrażenie, że teraz jakby się to zmieniło i z większą dbałością o chronologię się wydaje, jak chociażby Tursten, Leon, Lackberg, Holt, Grimes czy Fossum. A nadal nie ma wieści o Joensuu, Costinie Wagnerze czy Ake Edwardsonie... Odpowiedz Link
nchyb Re: dziewczyny... 29.07.10, 11:43 > A nadal nie ma wieści o Joensuu, Costinie Wagnerze czy Ake Edwardsonie... zaintrygowałaś mnie. Proszę o rozwinięcie tematu - tu sobie wyobraź takie oczka jak robił Kot w butach ze Shreka Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: dziewczyny... 29.07.10, 12:20 Matti Yrjana Joensuu - Fin, seria o policjancie Timo Harjunpaa z Goteborga. U nas wydano tylko Harjunpaa i kapłan zła. Costin Wagner - niemiecki pisarz, ale akcja kryminałów osadzona w Finlandii, seria z detektywem Kimmo Joentaa. Po polsku wydano Księżyc z lodu. Ake Edwardson - szwedzki pisarz, autor serii z inspektorem Erikiem Winterem. Po polsku dostępne tylko Niebo to miejsce na ziemi. Wg mnie bardzo dobrzy autorzy, warci wydawania. Odpowiedz Link
nchyb Re: dziewczyny... 29.07.10, 12:46 żadnej z tych pozycji nie znam, poszukam. dziękuję - tu ukłon do ziemi z zamiataniem włosami podłogi Odpowiedz Link
opty2 Re: 29.07.10, 13:33 w przypadku Ake Edwardson coś drgnęlo w październiku mają wydać Taniec z aniolem (Czarna Owca) reszta stracona niestety Odpowiedz Link
opty2 Re: S 30.07.10, 07:53 nie mów, ze się boisz, he he nie na tym forum Kojro wg mnie nie wyda już Haarjunpy (?) teraz wzieli się za książki dla dzieci, to jakie mozna mieć nadzieje na drugą książkę ??? Odpowiedz Link
anetapzn Re: Donna Leon- w jakiej kolejnosci? 30.07.10, 09:33 No to ja dziś biorę sie za moją pierwszą D. Leon. Odpowiedz Link