anetapzn 04.10.10, 12:32 Zaczęłam nowy wątek bo w co czytacie-pazdziernik mamy już "dyskusję" o Susannie Gregory i cyklu z M. Bartolomym. Moze ktoś jeszcze coś doda... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anetapzn Kroniki Matthew Bartholomew 04.10.10, 12:33 Kroniki Matthew Bartholomew – cykl powieści historyczno-kryminalnych autorstwa Susanny Gregory. Każda z powieści stanowi odrębną całość, jedynie luźnie powiązaną z poprzednimi. Akcja toczy się w średniowiecznym Cambridge. Wykładowca medycyny na miejscowym uniwersytecie, Matthew Bartholomew, wraz z oddanym przyjacielem, Bratem Michaelem, w każdym tomie musi wyjaśniać tajemnicze i mroczne intrygi snute przez rządnych władzy lub zemsty profesorów i nieprzychylnych im mieszczan. Odnalezienie winnych staje się dla głównych bohaterów nie tylko sprawą honoru, ale również walką o życie swoje i najbliższych. Jedynie trzy pierwsze powieści z serii zostały przetłumaczone na język polski i wydane w 1999 roku przez wydawnictwo Świat Książki. W tej serii ukazały się: 1. Robaczywe Jabłko (org. A Plague on Both Your Houses), wyd. 1996 2. Wspólnicy piekieł (org. An Unholy Alliance), wyd. 1996 3. Kość Niezgody (org. A Bone of Contention), wyd. 1997 4. A Deadly Brew, wyd. 1998 5. A Wicked Deed, wyd. 1999 6. A Masterly Murder, wyd. 2000 7. An Order for Death, wyd. 2001 8. A Summer of Discontent, wyd. 2002 9. "A Killer in Winter, wyd. 2003 10. The Hand of Justice, wyd. 2004 11. The Mark of a Murderer, wyd. 2005 12. The Tarnished Chalice, wyd. 2006 13. To Kill or Cure, wyd. 2007 14. The Devil's Disciples, wyd. 2009 15. A Vein of Deceit, wyd. 2009 Odpowiedz Link
anetapzn Ruth Downie- Medyk i znikajace tancerki 04.10.10, 12:35 Polecam, nawet jest w promocji po 10zł. w kdc. Medyk i znikające tancerki – debiutancka powieść Ruth Downie wydana w 2006 roku, pierwsza z serii o rzymskim, legionowym lekarzu Ruso. Gajusz Petrejusz Russo jest lekarzem wojskowym, który w skutek kłopotów finansowych zmuszony jest przyjąć posadę w szpitalu w Brytanii. Wkrótce po przybyciu do miasta ratuje ranną niewolnicę imieniem Tilla i odkupuje ją od dotychczasowego właściciela. Ponadto próbuje rozwiązać tajemnicę śmierci dwóch niewolnic z pobliskiego domu publicznego i zmaga się zarządcą szpitala. Odpowiedz Link
carollcat Re: Kroniki Matthew Bartholomew 30.10.10, 15:11 anetapzn napisała: > W tej serii ukazały się: > > 1. Robaczywe Jabłko (org. A Plague on Both Your Houses), wyd. 1996 > 2. Wspólnicy piekieł (org. An Unholy Alliance), wyd. 1996 > 3. Kość Niezgody (org. A Bone of Contention), wyd. 1997 > 4. A Deadly Brew, wyd. 1998 > 5. A Wicked Deed, wyd. 1999 > 6. A Masterly Murder, wyd. 2000 > 7. An Order for Death, wyd. 2001 > 8. A Summer of Discontent, wyd. 2002 > 9. "A Killer in Winter, wyd. 2003 > 10. The Hand of Justice, wyd. 2004 > 11. The Mark of a Murderer, wyd. 2005 > 12. The Tarnished Chalice, wyd. 2006 > 13. To Kill or Cure, wyd. 2007 > 14. The Devil's Disciples, wyd. 2009 > 15. A Vein of Deceit, wyd. 2009 W tym momencie mnie załamałaś... Po polsku tylko 3 wyszły, a tak mi sie podobało... Na czytanie w orginale nie mam szans. Odpowiedz Link
anetapzn Re: Kroniki Matthew Bartholomew 02.11.10, 09:33 carollcat napisała: > W tym momencie mnie załamałaś... Po polsku tylko 3 wyszły, a tak mi sie podobał > o... Na czytanie w orginale nie mam szans. Ja bardzo polubiłam M. Bartholomew i liczę, ciągle licze (moze nie naiwnie... ), że ktoś (niekoniecznie Swiat Ksiażki) ruszy sie i wyda pozostałe tomy.... Odpowiedz Link
zorija Re: Angielskie kryminały historyczne 05.10.10, 10:50 Ellis Peters Kroniki brata cadfaela o średniowiecznym mnichu Ariana Franklin - seria o kształconej na Sycylii medyczce Lindsey Davis - seria o Marku Dydiuszu Falko, detektywie ze starożytnego Rzymu Anne Perry = seria rozgrywa się w epoce wiktoriańskiej, bohaterami są Thomas i Charlotte Pittowie. C. S. Harris - Anglia czasów regencji, bohaterem jest hrabia Sebastian St. Cyr Odpowiedz Link
nchyb Anne Perry... 31.10.10, 17:55 chciałam w wątku jej poświęconym, ale się już zarchiwizował... Znalazłam w księgarni Świąteczną podróż wydaną w serii Srebrnego klucza przez Zysk. Zastanawiam się, czy kupić. Zajrzałam na Biblionetkę, a tam wyjątkowo słabe oceny 1,5-2-3, i tak się zastanawiam, warto? Polecacie? Bo do Waszych polecanek mam większe zaufanie niż biblionetkowych... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Anne Perry... 31.10.10, 18:28 Akurat ta książka jest słaba. Nudna i szkoda na nią pieniędzy. Poczekaj na egzemplarz biblioteczny, a oszczędzone pieniądze zainwestuj Odpowiedz Link
nchyb Re: Anne Perry... 31.10.10, 18:41 a ta druga po polsku - zdaje się Brama zdrajców? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Anne Perry... 31.10.10, 20:46 Nie jest to z pewnością najlepsza książka z cyklu o Charlotte and Thomas Pitt ale ciekawsza niż Świąteczna podróż. Ja swoją za grosze po angielsku na allegro kupiłam. Odpowiedz Link
anetapzn Re: Anne Perry... 02.11.10, 09:34 siostra_pelagia napisała: > Akurat ta książka jest słaba. Nudna i szkoda na nią pieniędzy. Poczekaj na egze > mplarz biblioteczny, a oszczędzone pieniądze zainwestuj Dokładnie sie z siostra zgadzam. Odpowiedz Link
zorija Re: Anne Perry... 02.11.10, 11:15 Bramę zdrajców polecam, przede wszystkim z uwagi na fajny opis wiktoriańskich realiów. Odpowiedz Link
nchyb Re: Anne Perry... 02.11.10, 20:34 no to ramę kupię taniej na allegro, a z Podróżą się wstrzymam... dzięki dziewczyny za rady Odpowiedz Link